Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Gyurcsány: Önakasztással nem segíthetek

2012.02.13. 07:47 somlaij

Ha feldobjuk reform, köztársaság, lárifári, ha leesik "karakteres pasi", "konfliktusos csávó" de "nem szűzlány" - ki az? Gyurcsány Ferenc a mai eszével se mondana le 2006 őszén, a pártok körüli gyanús pénzügyek miatt tiszta a lelkiismerete, és a baloldali együttműködés gátját az LMP dilemmájának tartja. Az utóbbi hónapokban miskolci lakótelep-túráig terjedő erős kommunikációs offenzívába lendült pártelnök adott maratoni interjút a Petőfi utcának.

A Demokratikus Koalíció január végi kongresszusán azt mondta, tanult a kormányzásból, „nem kicsit, sokat”. Mi volt a legfontosabb tanulság?

 

Hogy a nyugati demokráciákkal szemben nálunk nem elsősorban politikai verseny van, hanem kulturális. A liberális-demokrata álláspont és a keresztény-konzervatív álláspont nem szakpolitikai, hanem kulturális alternatíva. A jobboldal eszmei-ideologikus kötődése annyira felülír minden szakpolitikai elemet, hogy majdnem mindegy, a saját kormánya mit csinál. A baloldal nem ilyen, ha ott, mondjuk, valaki elmenne az abortusztilalom irányába, akkor őt a balliberális oldal megölné. Jobboldalon ugyanez szerintem nem történik meg. A Schmitt-ügy például nyilvánvalóan menthetetlen dolog, de a jobboldali nyilvánosság és politikai szcéna egésze nem remeg bele. „A mi emberünk, megvédjük az utolsó leheletünkig, feltéve, hogy nem lesz teljesen tarthatatlan, például egészen addig, amíg a bizottság nem állapítja meg a plágiumot.” A baloldalon ugyanez elképzelhetetlen, és nagyon helyes, hogy elképzelhetetlen.

 

Azért lehet, hogy találhatnánk analóg esetet a baloldalon is. Hogy messzebb ne menjünk, a mai napig megosztott a baloldali közvélemény abban a kérdésben is, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után le kellett volna mondania vagy nem. A mai eszével lemondott volna 2006 őszén?

 

Nem. Azért nem, mert az egy hamis morális vád elfogadása lett volna. Politikai ügyekben meg szabad bukni, ez a demokratikus politikus sorsa. Kisebbségbe kerül, tudomásul veszi. És ebből fel lehet állni. Ha erkölcsi kérdésben buksz el, akkor minden bizonnyal véged van. Alapos mérlegelést igényel, hogy Őszödnek mi az erkölcsi tartalma.

 

Nem érzi úgy, hogy így pont a demokrácia lényege, a közhatalom felelős gyakorlása veszett el? Ha valaki beismeri, hogy addig elrontotta a dolgokat, de az ellenkezőjét hazudta, akkor a főnöke leváltja. A hierarchia csúcsvezetőjének nincsen főnöke, és ha magától nem mond le, akkor lefelé legitimálja az összes csalást és törvénysértést.

 

A formális válaszom az, hogy az adekvát közjogi megoldás a bizalmi szavazás, ami megtörtént. A tartalmi válaszom pedig az, hogy vajon mi a helyes értelmezése annak, ha egy drámai monológban valaki azt mondja az elkódorgó gyerekének otthon, hogy „Te Isten átka, letépem a füleidet!”. Ez egy gyilkossági kísérletnek a bevezetője, vagy egy nagyon indulatos kifejezése a gyerekért viselt felelősségnek és szeretetnek?

 

Uh, most majdnem mondtunk egy erős böszmeséget! Nem másról mondta, hogy hibázott és hazudott, hanem arról a társaságról, amelyiknek már addig is első számú vezetője volt. Úgyhogy, ha már, akkor ez csak úgy hangozhat, hogy „Isten átkai vagyunk, tépjük le a füleinket, először is az enyémet!”.

 

Vannak, akik beismerésnek tekintik ezt a szöveget. De képzelje el, ha ugyanezzel a szenvedéllyel azt mondtam volna, hogy „mi vagyunk a világ legjobbjai”, hogy „én vagyok a világ legjobb politikusa”, és ez szivárog ki. Akkor azt mondják, hogy ezt mondta, tehát ez igaz? Nem valószínű. Az nem működik, hogy ha valaki magáról jót mond, akkor az nyilvánvalóan hamis állítás, ha meg rosszat, az maga a beismerés. Politikai hibának gondolom, hogy azzal nem számoltam, hogy ez a beszéd mire használható, és hogy milyen kockázatai vannak. Erkölcstelenség beismerésének viszont egyáltalán nem.

 

gyf5(1).jpg

 

 

MSZP-s karrierjének végjátékában Mesterházy Attilának adta át egy borítékban annak a nevét, aki ön szerint kiszivárogtathatta a beszédet.

 

Többesszámban kéne ezt fogalmazni: azoknak a nevét. Mindig azt mondtam, hogy borzasztó ugyan, hogy a Nemzetbiztonsági Szolgálat nem tudja ezt kideríteni, de nyilvánosság elé tárni bármit csak akkor szabad, ha százszázalékosan tudunk valamit bizonyítani. Nem lehet embereket bemártani, csak azért, mert nagyon valószínű; ő meg nem tud védekezni. Ahogy közeledtünk a 2011-es nyári kongresszushoz, egy páran a nyilvánosság előtt újra elkezdték azt mondani, hogy hát szerintük ez én voltam. Hogy a csudába lehet ez ellen védekezni? Megírtam azt a három történetet, amit tudok. Ezeket nyilatkozatok és vallomások támasztották alá, és nagyjából ugyanannak a körnek három különböző szereplőjét vetik fel. A levélben, amelyet az elnök elolvashatott, abban x-nek, y-nak és z-nek neveztem a szereplőket és mellékeltem a nagy borítékban egy kis borítékot, amelyben leírtam, hogy melyik kit takar, és ha akarja, akkor nyissa ki, szembesüljön vele. Senkit nem akarok megalapozatlanul gyanúsítani, de az sincs rendben, hogy az elnökség egyik-másik tagja engem gyanúsít meg. Nyilván, ha biztosan tudnám, hogy ki volt, akkor azt elmondanám. Ez nekem is személyes érdekem, de az országnak is ez lenne az érdeke.

 

Meg fogjuk tudni valaha, hogy x, y és z kiket takarnak?

 

Ma inkább arra hajlok, hogy ez helytelen lenne. Szabad-e valakit vádolni, akinek a bűnösségéről nem vagyok teljes mértékben meggyőződve? De ha valaki ki tudja deríteni, és bizonyítékokat is tud szerezni, akkor arra biztatom, hogy hozza nyilvánosságra.

 

Hívei szerint a többi ellenzéki Gyurcsány-fóbiája nehezíti meg a Fidesz leváltását. Létezik ilyen fóbia? Ha igen, akkor mit gondol, miért?

 

Nem egyértelmű a fóbia kifejezés definíciója. De az nem kétséges, hogy intenzív érzelmek kapcsolódnak hozzám. Intenzív a hozzám való ragaszkodás és szeretet is, akit ez jellemez, és intenzív az elutasításom is annál, akit meg ez jellemez.

 

Jó érzésekkel tölti ez el?

 

A feleségem intenzív érzelmei nagyon jól esnek, a politika intenzív érzelmei pedig nem izgatnak. Fura módon, miközben látom, hogy a jobboldalnak érzelmei vannak a baloldallal, politikusokkal, velem szemben, mindez számomra nem létezik. Nem csak hogy ehhez nem fűződik nekem érzelmem, Orbánhoz, a Fideszhez sem fűződik érzelmem. A viszonyom nem gyűlölettel írható le, sokkal racionálisabb, és nem személyes karakterű.

 

A baloldalon is meglévő kritikusai viszont pont az ellenkezőjét mondják: a politikai szerepvállalása önmagában gátja a váltásnak, és a leginkább azzal segíthetne, ha háttérbe vonulna. Biztos abban, hogy nincs igazuk?

 

Nem akarom megbántani a kritikusaimat, de ezt a „ki menjen ki a politikából, ki ne” dolgot viszonylag éretlen magatartásnak gondolom. A parlamentáris demokrácia maga a megvalósult politikai szabadpiac. Bárki beléphet, akinek van ambíciója, és nagyon alacsony a belépési küszöb. Akinek van érvényes mondanivalója, bázisa, az jöjjön, csinálja, hozzon önmagának még több támogatót, és nyerjen! Az az önkénynek, a diktatúrának a világa, ahol azt mondjuk meg, hogy ki nem szerepelhet a politikában. A liberális demokrácia logikája ezzel ellentétes, az egy bátorító logika, szerepeljen mindenki, és a választó dönt majd. Akik nem szeretik azt az alternatívát, amelyet képviselek, azok keressenek maguknak másik jelöltet, vagy induljanak el maguk. Ilyen végtelenül egyszerű ez a rendszer.

 

És mégse mindig ilyen egyszerű. Most például az új választási törvény összefogásra kényszerítené az ellenzéki oldalt. Csakhogy az LMP szavazói nem szavaznak át a szocialista és DK-s jelöltekre. Ahol viszont párhuzamosan indulnak, ott a Fidesznek és a Jobbiknak sokkal nagyobb esélye lesz.

 

Távol áll tőlem ebben az ügyben bármilyen cinizmus és flegmaság. De azt tudom mondani, hogy az LMP-nek joga és lehetősége van eldönteni, hogy a Demokratikus Koalíció szavazóival és az általuk támogatott vezetővel együtt akar-e működni vagy sem. Nem várható el azonban egy politikustól, hogy azt mondja a frissen alapított pártja támogatóinak, hogy mégse képvisellek titeket, mert az LMP nem akarja azt. Úgyhogy ez egy igen nagy dilemma, de az LMP-nek és az LMP szavazóinak a dilemmája. Az ő dilemmájukat önakasztással nem tudom megoldani. És egyébként árulkodó, hogy nem azt mondja az LMP, hogy Gyurcsánnyal nem. Akkor összefoghatnának az MSZP-vel, de azzal se fognak össze.

 

Azt mondják, hogy az egész elmúlt korszakkal van bajuk, aminek ön az egyik fontos szereplője.

 

Tehát akkor az LMP nem azt kívánja, hogy én ne legyek politikus, hanem hogy legyen olyan kedves az MSZP és a Demokratikus Koalíció, és oszlassa fel magát. Ma 300-350 ezer szavazójuk van, az MSZP-nek nagyjából 1-1,2 millió, nekünk körülbelül 250 ezer. Tehát, ha jól értem, az a helyzet, hogy van egy párt és 350 ezer olyan szavazó, akik azt mondják 250 ezer másiknak meg 1,2 millió megint másiknak, hogy mi veletek nem működünk együtt, csak azzal a feltétellel, ha. Ha micsoda? Mert nem a Gyurcsánnyal van bajuk, a Mesterházyval is bajuk van. És ha nem én lennék a DK vezetője, hanem a Molnár Csaba, azzal is baj lenne, mert nem csak személyekkel van baj.

 

Talán azt is mondják, de az szinte biztos, hogy gondolják, hogy van további 1,5-2 millió bizonytalan szavazó, és éppen az ő megnyerésük most a legnagyobb feladat.

 

Legyenek jók, nyerjék meg ők azt a másfél millió szavazót, hát ez a feladatuk. Nem az a feladata az LMP-nek, hogy velem foglalkozzon. És higgyük el, ha az LMP-nek nem 350 ezer szavazója lesz, hanem 1 millió 350 ezer, sokkal jobb lesz az érdekérvényesítő képessége. Olyan helyzetben vagyunk, hogy a mi oldalunkon van nagyjából 1,6-1,7 millió szavazó, ami majdnem ugyanannyi, mint amennyi a Fidesznek van. És ebből 350 ezer azt mondja, hogy a többivel nem működik együtt.

 

Személy szerint kit tart a legesélyesebbnek arra, hogy legyőzze Orbán Viktort? Sorolnánk lehetséges neveket. Mesterházy Attila...

Nincs jogom minősíteni a kérdést, de nem akarom elrejteni azt a véleményemet, hogy ez a fajta személyi keringő szerintem meglehetősen gyermekded. Az az éretlen vágyakozás van benne, hogy jönni fog majd valaki, egy személy, aki a problémát megoldja. Én meg nem így gondolom. A végén lesz egy jelölt. Ma a legkevésbé fontos, hogy ki ez a jelölt. Szerintem nem kell majd feladni „prime minister wanted” újsághirdetést. Ma Orbán számára nem egy személy kell, hogy kihívást jelentsen, hanem egy viszonylag széles, érett, demokratikus többség. Egyelőre nem látszik, hogy ki tudja ezt személyében reprezentálni.

 

Értjük. Tehát: Mesterházy Attila?

 

Az MSZP azt mondja magáról, hogy váltópárt. Ez nem csak szlogen, mert a hatból három választást megnyert. Az MSZP mindenkori elnöke, most Mesterházy Attila, azt gondolja magáról – és ez teljesen legitim – hogy ő lesz a legerősebb ellenzéki párt jelöltje, és ha győzni tud, akkor a legerősebb párt elnökeként jogot formálhat arra, hogy miniszterelnök legyen. Szerintem Attila ezt gondolja, és joga van ezt gondolni, joga van ilyen személyes ambíciók mentén is politizálni. Igen ám, de azt nem tudom, hogy képes-e egy bármilyen összetételű demokratikus oldaltól támogatást kapni. De azt már láttam, hogy Magyar Bálint, mondjuk, mennyire kapálózott Horn Gyula ellen 1994-ben, még a második forduló után is, és hát a végén beléptek a koalícióba.

 

Bajnai Gordon?

 

A mi oldalunkon Gordon a legtöbbet szóba hozott személy, különösen pártoktól messzebb lévő értelmiségi körökben. Jó nyomokat hagyott maga után. Igen ám, de az LMP számára mindaz, amit Bajnai Gordon képvisel, a liberális ördög politikája. Nagyon messze van az LMP gazdaságpolitikájától, antikapitalizmusától, globalizáció-ellenességétől. Gazdaságpolitikában mindannyiunk közül ő a legliberálisabb.

 

Gyurcsány Ferenc?

 

Én ebben az ügyben könnyű vagyok, mert elképzelhetetlennek tartom, hogy politikailag belátható időn belül, és 2014 még ide tartozik, akár a DK, akár én személy szerint jelölném Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek.

 

Vona Gábor?

 

Sokan nagyon tartanak a Jobbiktól, de én úgy látom, hogy egy nagyon korlátozott növekedési potenciállal rendelkező radikális zárványpárttá kezd válni. Bizonyos, földrajzilag jól körülhatárolható és szocio-demográfiailag könnyen leírható területen nagyon erős, meg fogja tudni verni a Fideszt is néhány településen. De aztán elfogy az ereje, mert nem mutat kormányzóképességet.

 

Bárki a mostani Fideszen belül?

 

Nem látok jelentős repedést. Hihetetlen politikai, társadalmi, kulturális távolságokat képes áthidalni a Fidesz, de erre ma Orbán nélkül nem nagyon lenne esélye. Azt gondolják ők maguk is, hogy ha nem Orbán a Fidesz elnöke, akkor nagyon gyorsan felbomlanának. A radikális fele navigálna a Jobbik felé; a jobbközép felé nyitott, modernizálódásra hajlamos konzervatív fele pedig lényegesen kisebb lenne, mint a mai Fidesz. Vannak, akik azt gondolják, hogy össze fog dőlni a Fidesz, mert az ilyen típusú, önkényre épülő párt nem erodálódik, hanem egy pont után törik. Nincsen belső erőforrás, nem Venezuela; nincsen külső támogatás, nem kádári Magyarország, háttérben a Szovjetunióval; tehát durván el fog dőlni. Én ebben kevésbé hiszek. Szerintem továbbra is egy hegemón jobboldali párt marad, nagyon széles politikai spektrummal, a középtől majdnem a jobbszélig. Lesz mellette a Jobbik, és lesz egy fragmentált balközép-demokratikus oldal.

 

És így a Fidesz van középen, tehát nyerő helyzetben.

 

2014 egyik lehetséges dilemmája, hogy mi lesz, ha senkinek sincs többsége. Ugyanis senki nem lesz abban a helyzetben, hogy a Jobbikkal koalíciót kössön, vagy akár csak háttéralkut kötve, a segítségével kisebbségi kormányt hozzon létre. Nem létezik, hogy a nemzetközi pénzvilág egy olyan kormányt finanszírozna, amelyikben ott van a Jobbik. Látva Magyarország iszonyatos elszigetelődését, ezt most senki nem engedheti meg, most három hónap alatt kiszáradnak a piacok.

 

Létezik Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc nélkül? Mi történne a pártjával, ha máról holnapra visszavonulna?

 

A Demokratikus Koalíció nyilvánvalóan nem jött volna létre nélkülem. Vagy csak sokkal-sokkal nagyobb nehézségekkel és kisebb támogatással. Látjuk annak a korlátait is, hogy egy karakteres pasi vagyok. Erős személyiség, és mindannyiunk közül - leíró értelemben mondom – politikailag a legbefolyásosabb. Az a cél, hogy oldódjon ez a domináns egyarcúság.

 

Kit látna még szívesen meghatározó szerepkörben?

 

A legtöbb potenciált Molnár Csabában látom. Hibátlanul működik a politikai ízlése a számomra fontos elvi természetű ügyekben, mint például az identitás, a demokrácia, az alkotmányosság. Semmilyen engedményt nem tesz a radikálisoknak. Csaba is iszonyatosan fiatal [36 éves – a szerk.], és van benne erő, ambíció, tehetség.

 

Mikor vált egyértelművé, hogy új pártot szeretne csinálni? Mi volt a fordulópont?

 

A napot is meg tudom mondani. A nyári szünet végén, augusztus utolsó napjaiban találkoztunk az akkor még MSZP-platformként működő Demokratikus Koalíció tagjaival a kötcsei házamban. Ekkor erősítették meg egymástól független források, hogy a korábbi gárdához tartozó egyik jól ismert pártpolitikus a nyarat arra használta, hogy előkészítse a saját pártelnöki megválasztását Mesterházyval szemben. Egyikünk se látott mögötte valódi politikai tartalmat. A szokásos meccsek folytatásaként értelmeztük, hogy a bajra adjunk egy szimpla személyi választ, hadd élje túl a garnitúra legalább egyik fele ezt a nagyon nehéz időszakot. Közben mi hosszú dolgozatokat és markáns javaslatokat készítettünk arról, hogy hogyan kéne demokratizálni a pártot, hogyan lehetne kicsit oldani az oligarchikus világot. Ehhez képest megint ott tartottunk, hogy jönnek a klánok, hogy váltsuk le Mesterházyt. Közismert, hogy Attilával sok vitám volt, de ezt a magatartást ócskának gondolom, és pont azokat a reflexeket örökíti tovább, amelyeket nem szeretünk. Ekkor már a túlnyomó többség azt mondta, hogy innen lépnünk kell. Később, két hosszabb találkozón azt is eldöntöttük, hogy ezt akkor is meglépjük, ha nincs benne tíz országgyűlési képviselő, azaz nem tudunk frakciót alapítani.

 

Ami egyelőre tíz emberrel se jött össze. Megsértődött emiatt az MSZP-re?

 

Az MSZP-nek köszönhettük, hogy nem lehetett akkor frakciónk. Tudták, hogy ezzel jár, amit Kövérnek írnak, és ezen a ponton nyilvánvalóan ártani akartak. De ezzel nem nagyon leptek meg, ez benne van a politikában, és nem vagyok szűzlány, aki ezen megsértődik. Erkölcsileg is csak az zavart, hogy amikor a frakcióalakításról szavazott a plenáris ülés, akkor a mellettem-előttem lévő volt párttársaim nem nyomtak semmilyen gombot.

 

Jávor Benedeknek írt nyílt levelében visszautasítja a 2006 őszi utcai összecsapásokkal kapcsolatos vádakat. Nem nagyon lehet vitatni, hogy ebben a történetben a rendőrség nagyon súlyosan leszerepelt. Először a tévészékháznál nem tudták megvédeni a közvagyont és saját magukat sem, aztán pedig brutálisan, törvénytelen eszközökkel léptek fel garázdákkal és szabálykövető tüntetőkkel szemben egyaránt. A különböző konspirációs elméletektől el lehet tekinteni, de az ismert tények alapján a kormányfő politikai felelősségétől nem.

 

Leváltottam a főkapitányt?

 

Akkor nem.

 

Olyan zavargások voltak, és olyan destabilizáció volt, amilyen korábban nem fordult elő, és senki nem látta pontosan a végét. A rendőrség fellépésének egésze az alkotmányos rend megvédésére irányult, miközben sok súlyos szakmai hibát követett el. A leváltásnak és a kinevezésnek is van procedúrája, ráadásul újakat kell hozzá találni. Ha ekkor leváltom a rendőri vezetőket, és másnap elszabadul a pokol, akkor azt mondják, hogy maga egy hülye, hogy amikor az utca forr, akkor leveszi a főkapitányt. Ezért meg kellett várni, amíg a helyzet stabilizálódik, és 2007-ben elküldtem a főkapitányt. Elvárható-e annál több a miniszterelnöktől, hogy leváltsa a főkapitányt, és vizsgálatot rendeljen el? Ezt a két lépést megtettem. Amikor azzal vádolnak, hogy az ügyészség nem tett meg mindent a rendőri felelősség kivizsgálásakor, akkor azt várják el tőlem, hogy kormányfőként gyakoroljak nyomást a független ügyészségre. Hát hogyan tehetném ezt meg? Míg arra nincsen bizonyíték, hogy a kormány törvénytelen módon beavatkozott volna ebbe a történetbe, addig arra van bizonyíték, hogy a Fidesz politikusai beavatkoztak. Az LMP-nek világosan meg kéne fogalmaznia, hogy engem az ügyben milyen konkrét politikai felelősség terhel.

 

Nem először hozza elő a Fidesz beavatkozását. Az elméletük szerint a Fidesz direkt a szélsőséges tüntetők közelében tartotta meg a nagygyűlését azért, hogy összeterelje a két demonstrációt. Csakhogy a Fidesz az Astoriánál tüntetett, a radikálisok pedig a Kossuth téren támadtak a rendőrökre, és aztán onnan hátráltak.

 

Titkosszolgálati elemzésekre támaszkodva, de amúgy az előzmények alapján egyszerű józan ésszel is sejteni lehetett, hogy hol lehetnek zavargások. A belvárosban be nem jelentett tüntetések sokaságára lehetett számítani, nem lehetett kizárni az összetűzéseket, és ezt tudta a Fidesz is. Nyilvános anyagok vannak arról, hogy a Fideszhez köthető befolyásos személyek, tehát nem a 22. alapszervezet egyik ismeretlen tagja, kapcsolatban álltak a tévészékház előtt is tüntető csoportokkal. És azt is pontosan tudjuk, hogy azért kommunikáltak velük, hogy ráhúzzák a Fidesz tüntetését elhagyó tömeget a tüntetőkre. Ezekre bizonyítékok voltak.

 

Na de hogyan lehetett volna ezt előre lezongorázni? Hogyan lehet azt megszervezni, hogy egy abszolút fejetlenül randalírozó tömeg, köztörvényes elmebetegek és hétköznapi tüntetők vegyes társasága, újságírók és mezei kukkolók gyűrűjében úgy csapjon össze a rendőrökkel, hogy az még három órával később és két kilométerrel arrébb is tartson?

 

Ezt nem tudom megmondani. Az ellenteóriát viszont egyértelműen cáfolhatom. Miközben mi a Fideszt valóban vádoljuk azzal, hogy kereste a balhé lehetőségét, és erre vannak is bizonyítékok, nem mutat semmilyen nyom az ellenkezőjére, nevezetesen arra, amit a Fidesz állít hat éve, hogy a rendőrség szakmai hibái mögött tudatos politikai megrendelés és igény volt. Pedig most már két éve a Fidesz van hatalmon, és mindent megvizsgált.

 

A már idézett nyílt levélben a pártfinanszírozás kapcsán említi Puch Lászlót is, mint aki az MSZP-n belül a leginkább támadta 2011-től. Voltak pártfinanszírozási vagy más gazdasági ügyben Puch Lászlónak nyilvánvalóan gyanús húzásai?

 

Come oooon, come ooon! Azt kívánják, hogy most jelentsem fel magamat?

 

Igen, igen!

 

Pulitzer-díjas lehetne a cikk ezen a ponton. A legkevesebb, amit mondhatok, hogy 2005 eleje óta, amióta a politikát közelről látom, a pártok finanszírozása nagyságrendekkel több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Olyan szimbiózisban él az üzlet egy része a nagy pártok egy részével, amely sért minden demokratikus normát, bizonyos pontokon okszerűen lehet gyanúnk, hogy nem csak demokratikus normákat, hanem jogszabályokat is.

 

Akkor miért nem lépett fel Puch ellen, amikor ez hatalmában állt volna?

 

Ahogy pártelnök lettem, leváltottam a pénztárnokot. De nem önmagában Puch Lászlóval van a probléma. Nem önmagában Simicskával. A rendszer egésze rohadt. Persze az említett urak sokat tettek ezért.

 

És egy időben ott állt az egész rohadó rendszer tetején.

 

Nem önfeláldozó hőstettre, hanem szisztematikus munkára van szükség, amivel ezt a világot ki lehet szorítani. 2008-ban már úgy tűnt, hogy megállapodtunk a pártfinanszírozási törvényről, de egy idő után a Fidesz elkezdett kitáncolni belőle. Elküldtem az egyik emberemet a Fidesz informális pénztárnokához, hogy mi az Isten van itt, miért csinálják ezt? Visszajött egy hét múlva azzal, hogy nem mennek bele, mert nem áll érdekükben, hogy belső, demokratikus ellenőrzés alatt tartsuk a pénzeket. Tisztességes kísérletet a miniszterelnökök közül én tettem azért, hogy ez összejöjjön. Nekem ebben tényleg nincs rossz lelkiismeretem.

 

Miért, milyen ügyben van rossz lelkiismerete?

 

Naív voltam, ami a magánéletben kedves esendőség lehet, de a politikában ez „több mint bűn; hiba”. Végtelen naivitás volt azt gondolni, hogy a saját pártomat meg tudom változtatni, hogy a 2006-os támogatottság, amivel rendelkeztem, elegendő lesz a reformpolitika végigviteléhez. Végtelen naivitás volt, amiért sokat támadtak, hogy a saját pártomban, és ezt most idézőjelben mondom, soha senkivel nem számoltam le. Szilitől Szekeresig mindig mindenkit integrálni akartam. Nagyon konfliktusos csávó vagyok a kormánypárttal szemben, de a saját pártommal nem.

 

Hatalmi konzultáció címmel szeretnénk majd új projektet indítani a Petőfi utcán, amelynek az a célja, hogy nyilvánosan feltérképezzük a mai magyar döntéshozók hatalmi struktúráját. Abból indulunk ki, hogy tudjuk, kinek van jelenleg a legnagyobb politikai hatalma. De a második legerősebb ember már nem feltétlenül következik a hivatalos rangokból. Mit gondol, kikből állhat a legbefolyásosabb szereplők rangsora?

 

Hát a második Simicska. A harmadik Csányi. Ott van az első tízben Nyerges, csak nem ismerem a Nyerges-Simicska viszonyt eléggé ahhoz, hogy meg tudjam mondani, ő következik-e, vagy ennél hátrébb van. Aztán sokáig senki szerintem, pár főből áll az első liga. Utána jön egy pár fideszes politikus. Azt gondolnám, hogy Navracsics, Lázár, Kövér. Ha ők hárman vannak, akkor tudják befolyásolni Orbánt. Külön-külön nem, de hárman befolyásolják valamennyire. A harmadik liga már többszereplős, azt hiszem, de már alig van önálló befolyása. Ellenzéki politikus pedig komoly politikai erővel ma nem rendelkezik.

 

 

 

193 komment · 8 trackback

Címkék: gyurcsány

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr234098824

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nevezzük át minden településünket Felcsútra 2012.02.13. 15:49:04

Miért? Mert láthatóan ott minden sikerül. Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon minden település szeretne olyan sikeres lenni, mint Felcsút....

Trackback: Nevezzük át minden településünket Felcsútra 2012.02.13. 15:45:03

Miért? Mert láthatóan ott minden sikerül. Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon minden település szeretne olyan sikeres lenni, mint Felcsút....

Trackback: Önakasztással nem segíthetek 2012.02.13. 09:54:01

Hihetetlen politikai, társadalmi, kulturális távolságokat képes áthidalni a Fidesz, de erre ma Orbán nélkül nem nagyon lenne esélye. Interjú.

Trackback: Az egykulcsos adó rohadtul aránytalan! 2012.02.13. 09:52:58

Támogatói azt az egy érvet szokták felhozni az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett, hogy arányos, de ez sem igaz. Az alacsony jövedelműek aránylag többet adóznak!...

Trackback: Szőcs Géza államtitkár euró tízezreket remél civilként például a költségvetésből 2012.02.13. 09:24:46

Szőcs Géza a NEFMI kultúráért felelős államtitkára. Szőcs Géza december óta a Magyar PEN Club új elnöke. Szőcs Géza a napokban az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben beszél a Janus Pannonius-díjról, aminek megalapítására a PEN Club javaslatot te...

Trackback: Nokia: Milliárdokat veszíthet az állam, kihalhat Komárom 2012.02.13. 09:19:30

A Nokia komáromi gyárából 2300 embert küldenek el idén, és a költségvetés valamint a város is jelentős bevételkiesést könyvelhet majd el.Fotó:MTIMivel nem publikus, hogy az átszervezés milyen pénzügyi hatásokkal járhat majd a Nokia Komárom Kft-nél, a G...

Trackback: Az egykulcsos adó rohadtul aránytalan! 2012.02.13. 09:09:33

Támogatói azt az egy érvet szokták felhozni az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett, hogy arányos, de ez sem igaz. Az alacsony jövedelműek aránylag többet adóznak!...

Trackback: Az egykulcsos adó rohadtul aránytalan! 2012.02.13. 09:09:33

Támogatói azt az egy érvet szokták felhozni az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett, hogy arányos, de ez sem igaz. Az alacsony jövedelműek aránylag többet adóznak!...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Te hibbant állat.Mehetsz te Miskolcra haknizni,szerenádozni a "patkányhoz"vagy az anyád picsájába.Te ebben az országban soha sem leszel már tényező.Amikor voltál,tönkre is basztál mindent amit csak tudtál.Persze a saját kasszádat nem.TAKARODJ.....!!
Nem egészen hülye ez a Gyurcsány csak pszichopata. Egy politikai Charles Manson.
Egy ilyen világos, jól központozott, elemző interjút Orbán száz év alatt sem tudna összehozni.

Persze Orbánnak nincs is kulturális alternatívája, és oly sok mindene sincs, ami őt egy értelmes, felelős emberré tenné.
@wagem: Tedd csak vissza a nyelved gyorsan oda, ahová való! A lazsálást a nagyvezír bünteti ám!
Wagemkém!
Téged még állatszámba sem vennélek. Az számodra kitüntetés lenne, az állatokat aláznám meg vele.
Te egy zuzmó vagy csak.
ennek az "embernek" van még pofája bármit is csinálni....
jól mondta a Hofi anno: "ezekhez a gépest a meztelen csiga egy gerincoszlop"
Remek interjú, gratula a riporternek és a riportalanynak is!
Hasonló interjút (akár terjedelemben is) mikor lehetne várni, Orbán Viktorral? =) Jó, most lehet hogy költőinek tűnik a kérdés, de nagyon sok embert érdekelne.

Vagy akár Bajnaival, Mesterházyval, Vonával? Az összes említett emberrel, aki az interjúban felmerült, mint lehetséges alternatíva.
@Sütemény1975: majd kijavítanak ha tévedek, de szerintem Hofi ezt a Fideszre mondta :) epic
A meztelen csiga idézetet Hofi az akkori Fideszre mondta...
@gajus: miért? a mostani már más? ;)
Azért ez az egész elgondolkadtató. Schmitt Pál példéjén azt mondja a közgazdasági zseni,hogy a baloldalon egy ilyen ember tarthatatlan lenne. Csak az nem tűnik fel neki,hogy ő maga is tarthatatlan a baloldalon...másrészt meg szerintem nincs is baloldal,csak zajos nem-Fideszes megélhetési politikusok.
@wagem: No, azért ne sértődjünk már meg ennyire! :)
"Somló November 2012.02.13. 08:40:14
Nem egészen hülye ez a Gyurcsány csak pszichopata. Egy politikai Charles Manson."
++++1
@spinat: Természetesen. A mostani Fidesz-t legfeljebb egy medúzáéval lhetne egy napon említeni.
Lehet szidni a faszit de az utolsó kérdésre adott válasza teljesen fedi sztem a valóságot ami szerint jól látszik hogy Mo. irányát-sorsát is ennek a pár embernek az érdekei határozzák meg. Mi csak statiszták vagyunk.
A többi dolgában is van igazság de azért haza is beszél, vegyük észre. A 2006-os tüntetéseknél a Fidesznek igen is volt szerepe, minden áron a kormány lemondására játszottak, a wikileaks iratok szerint ez az amerikai diplomaták belső levelezéséből kiderül és az elmúlt 2 évük cinizmusa alapján ezt el is hiszem.
A helyében 2006-ban Öszöd helyett a parlamentben szembesítettem volna az MSZP-t a böszmeségével, kerek-perec elmondva h ki és milyen módon akadályozza a munkáját aztán persze botrány botrány hátán de lehet h a mai napig vállalható lenne és nem a Fidesz mumusa a fanoknak meg nem lenne ennyi munkája a sok nyomi trollnak (pl. wagen).
Ez a fő bajom a mai politikai szereplőkkel. Elolvasva za első kommenteke, az egyik mindenféle érv nélkül elküldi a p...-ba Gyurcsányt, a másik meg jól benyalva neki tényként jelenti ki, hogy Orbán bezzeg nem tudna "összehozni" (???) egy ilyen interjút.
@BALTAZÁR: Orbán is tudna, csak nem hajlandó. Már évek óta nem áll szóba olyan újságírókkal, akik nem az elöre leadott kérdéseket teszik fel. Épp ezért lenne érdekes, miket mondana spontán.
Jellemző, hogy milyen elfuserált ország lehet az, ahol egy ilyen gennyes féreg szabadlábon költheti a népétől lopott vagyonát.
"Az az éretlen vágyakozás van benne, hogy jönni fog majd valaki, egy személy, aki a problémát megoldja. ... Értjük. Tehát: Mesterházy Attila?"
Lósz@rt értitek. Nem a személy a fontos, hanem a program. Orbán leváltása nem cél, legfeljebb eszköz kell, hogy legyen. A programnak meg kell teremteni a hosszú távú (trendi szóval fenntartható) fejlődés feltételeit. A személynek abban van jelentősége, hogy ezt a programot - amitől rövid távon vállaltan nem fogunk meggazdagodni - elfogadtassa a társadalom többségével. Amíg ez nem történik meg mindig az lesz, hogy aki nagyobban lódít az nyer, aztán a valóság szorításában elkezd mást csinálni, és az elégedetlen tömeg nagyon hamar ellene fordul.

Mikor Gyurcsány azt fejtegeti, hogy mért nem mondott le 2006 őszén, akkor a kérdezőn is látszik, hogy sántának érzi a dolgot, de nem jött ki a megfelelő kérdés. A "Erkölcstelenség beismerésének viszont egyáltalán nem" mondat után valami ilyesminek kellett volna jönnie: Ön szerint nem erkölcstelen dolog, hogy valaki kormányzati pozícióból a valósnál jobbnak láttatja a helyzetet azért, hogy a választáson jobban szerepeljen? És ha tiltakozik, akkor felidézni a "Nyilvánvalóan végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet" mondatot.

"Az nem működik, hogy ha valaki magáról jót mond, akkor az nyilvánvalóan hamis állítás, ha meg rosszat, az maga a beismerés."
Ezt meg azzal lehetett volna visszaverni, hogy akkoriban nem azzal védekezett, hogy erősen másnapos volt és összevissza beszélt, hanem azzal, hogy ez bizony egy őszinte szembenézés volt a korábbi hibákkal. Szóval többszörösen megerősített, hogy amit mondott az bizony igaz. Ráadásul a lényegi mondanivaló miatt sohasem kért bocsánatot, csak a trágár szavak miatt.

Molnár Csaba: Nem nagyon ismerem Molnár Csabát, de így tévéből eléggé paprikajancsinak tűnik. Amolyan dk-s Lázár János: nem teljesen hülye, de a karrier érdekében bármit felvállal. Önálló gondolata nem nagyon van, de az asztalt igen látványosan tudja verni. Nem szimpi.

Jobbik: bár valószínűleg igaza van Gyurcsánynak a növekedés lehetőségeit illetően, mégis ez a hozzáállás ugyanaz a struccpolitika, ami a Jobbik megerősödéséhez vezetett. A Jobbiktól igenis félni kell, mert a reményvesztett embereket egyre kevésbé érdekli a ráció. Szóval erőteljesen rá kéne feküdni a Jobbik-ot életre hívó problémákra, különben könnyen úgy járhatunk, hogy a kormányzati pozícióban látjuk viszont Vona Gábort.
@Dr. Mesterlövész: Ok.bocs.De én nem sértettelek meg.:-)
Eléggé higgadtan válaszolt, ami a mai politikai viszonylatban eléggé ritka, a saját esélyeit is eléggé reálisan látja. Gyakorta egy vallomás volt a cikk arról, hogy a DK önmagában esélytelen, ami teljesen igaz.

Viszont csodálkozom, hogy nem említette meg a civileket, a 4K!-t és a Szolidaritást sem.
A Facebook-on szó szerint kijelenti, hogy megveti Orbánt itt meg a higgadtságot színlelve van pofája azt hazudni, hogy neki "nem fűződik érzelme Orbánhoz".

Nem a f@szt nem. Gyurcsány! Amellett hogy elmekórtani eset vagy, mellette még egy közönséges bűnöző is; a börtönben lenne a helyed.

(ahogy amúgy nagyon sok más politikusnak is. valszeg Orbánnak is.)
@Azúrkék égbolt: /@wagem: @The Last Outlaw:

En nem szeretem Csurcsanyt, de nem is kivanok neki semmi rosszat. Az egyetlen dolgot amit a szemere tudok vetni, hogy erotlen volt (onhibajabol vagy a partja hibajabol) megreformalni a politikat. Az oszodi beszed rossz utolagos kommunikacioja is vegzetes volt a baloldalnak.

Mikor vallja be egy miniszterelnok(megha nem is nyilvanossagnak szanva), hogy elkurtak es szandekosan hazudtak csak hogy valasztast nyerjenek? Orban mikor fogja vagy hazudik tovabb elete vegeig? Legalabb meg volt az eselye akkor annak, hogy tiszta lappal inditson es ne kelljen hazudoznia tovabb es bedontse az orszagot felelotlen gazdasagpolitikaval.

Hiszen Magyarorszagon a Fidesz kormanyzas alatt minden hirtelen jobb lett es a rend is helyre allt (fokozatosan erosodo kormanyellenes hangulat=tuntetesek, nagyobb nyomor=megszoritasok, erosodo felsoosztaly=SZJA, egyeb adokedvezmenyek).
Hol van az 1 millio uj munkahely?

index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/13/gki_ujabb_elbocsatashullam_johet/

A Jobbik fokozatosan erosodik es ha kormanyzasra kerul, akar a Fidesszel koalicioban, akkor Magyarorszag kiirja magat a Jobbik celja szerint az EU-bol es tartosan BOVLI orszagga valik.

Abba kellene hagyni a demokratikus eroknek egymas (legfobbkepp a Fidesznek) tamadasat es ki kellene egyezniuk egymassal, hogy kozosen epitsek tovabb Magyarorszagot es vegre meginduljunk folfele es kikeruljunk a populizmus es megosztottsag mocsarabol.
@waze: Nyomi troll a mutterod.Amihez ez a féreg hozzányúlt,az mind le is pusztult.A "parlamentben szembesíteni a mszp-t"? Hol élsz??A disznóságai miatt eddig azért nem került bíróság elé,mert elévült.Pl milyen lopott villában él most a milliárdos gyökér??De ha pontosan akarsz tájékozódni,keresd az Apró klánt.Hányinger az egész banda.
@Lacdelo: "de nem is kivanok neki semmi rosszat. Az egyetlen dolgot amit a szemere tudok vetni, hogy erotlen volt"
Lásd az előttem szólót.
@Lacdelo: Sajnos erre nagyon kevés az esély.Olyan anakronisztikus ellentétek feszülnek,és /olyan mélyről egymásnak/hogy sajnos...Nem a politikának kellene kiegyeznie,hanem a mögöttük álló lobby érdekelteknek.Itt a gond.
Íme a "Fideszdsz féle" helyzetbe hozás, adócsökkentés, gazdasági beindítás:

áthárított különadók,
27%-os áfa
ebadó,
só-cukor adó
ingatlanadó
megemelt jövedéki adó,
gazdagoknak kedvező egykulcsos adó,
a felsőoktatás fizetőssé tétele,
a munkahelyek számának csökkenése,
baleseti adó,
vállalkozásoknak háromszorosára emelt szgk. adó,
kötelező kamarai tagság (hogy sok csókos here jól éljen belőle)
nyugdíj járulék emelés,
eü. járulék emelés,
ajánlott bérkompenzáció,
adójóváírás eltörlése
béren kívüli juttatások adóztatása,
föld, ingatlan értékesítési többletadó (48%!)
illetékek emelése,
eva emelés,
Adminisztrációs terhek növelése,
termékdíjak növelése,
eg.bizt.szolgáltatások csökkentése,
K+F támogatás csökkentése.
szervusztok elvtársak! hát ez a Feri?! ő az én komisszárom. elvtársak sorakozzunk fel mögé,mind a kétszázan.csak semmi cicó,a Balatonig nyomjuk a burzsujokat,ha kell.Avanti elvtársak!
@Gyula bacsi:

"Nem a f@szt nem. Gyurcsány! Amellett hogy elmekórtani eset vagy, mellette még egy közönséges bűnöző is; a börtönben lenne a helyed.

(ahogy amúgy nagyon sok más politikusnak is. valszeg Orbánnak is.) "

Remelem a jobbikos kepviselokkel kezdjuk, mivel a holokauszt tagadasa vagy lekicsinyitese az buncselekmeny 3 evig tarto szabadsagvesztessel. Jo lenne mar elkezdeni betartani a jogszabalyokat Magyarorszagon.

A Jobbikot torvenyesen fell kellene oszlatni, hiszen nyiltan uszitanak a nemzeti kisebbsegek ellen. Gyurcsany (MSZP) masik nagy hibaja volt, hogy nem lepett fel erelyesen torvenyes eszkozokkel a Jobbik eszmeisegenek elterjedese ellen.

Habar ez Orban lelken is szarad, sot Orbannak meg inkabb meg van az ereje, de politikai megfontolasbol o sem akar semmit kezdeni a problemaval.
@partfish: Miért? Szerinted miből kellene eltartani a sok önkormányzatot, a hatalmas államigazgatási gépezetet? A legkisebb kis faluban semmi munkahely, de ott feszít Józsi a polgármester, meg Sanyi a jegyző meg a franc tudja ki az állam (a Mi) pénzén.
A segélyes kisebbségről nem is beszélve, akik rögtön rasszizmust kiáltanak, ha egy szalmaszálat keresztbe kell tenniük. Ezeket el kell tartani, szaporítani kell. Ha tetszik neked ha nem. A zunijó megmondta.
Fizess!
Jó interjú!

Öröm olvasni az ellenérdekeltek hányását! :)
@wagem:

Eloszor is meg kellene szabadulni a lobbizok befolyasatol egy atlathato partfinanszirozasi torveny bevezetesevel. Amig a politika es az uzleti vilag ennyire osszefonodik, addig mindig csak szuk erdekcsoportok foglyak iranyitani Magyarorszag sorsanak iranyat.

Az a baj, hogy a Fidesz ennek a legnagyobb akadalya. Nekik van meg a politikai erejuk, hogy megvaltoztassak a helyzetet, de semmi politikai akaratuk nincs, hiszen elemi szemelyes anyagi erdekik fuzodik hozza, hogy a regi atlathatatlan rendszert tovabbra is fenntartsak.

Minden partnak csakugy mint az LMP nyilvanos szamlan kellene vezetnie a konyveleset, amihez barki hozza ferhetne. Limitalni kellene, hogy mennyi penzt lehet a kampanyban felhasznalni es azt szigoru feltetelek mellett ellenorizni.
Aki érdemi kritikát nem tud megfogalmazni, az minek nyitja ki a száját? A fröcsögésnek semmi értelme. Vagy ettől jobban érzitek magatokat? Jah, mindig elfelejtem, hogy magyarok vagyunk.
Ennyi felesleges áramot elpazarolni gyurcsányra... költhet ez a szánalmas hazug tolvaj bármennyit álszent okoskodásának közzétételére, sosem fogja ezt az országot irányítani semelyik párt embereként sem.

Azok a nyomoroncok véleménye meg különösen szánalmas, akik orbánnal takaróznak gyurcsány ellenében, hisz mindkettő politikus hazudik és egyik sem teljesítette azt a célt, hogy rendet teremtsen az országban.

Szóval azért nem fogjuk visszasírni gyurcsányt sem, bajnait sem, mert orbán szar.
@béla a görög: szerintem is jók a kérdések és elfogadható válaszokat is adott. Persze egyik politikus sem őszinte, de azért ez elképzelhető, hogy így történtek a dolgok. Végigolvastam az "ellenkommnetelőket", semmit sem mondanak, csak, hogy "dögöljön meg", "börtönben a helye"...szerintem ez nem vélemény, pusztán indulat. (Rossz indulat.)
szopjaki faszomat gyurcsany asz szopjaki geci
szétkurtad az országot geci rák egyen meg
@bátornyuszi: A konkrét tények ami miatt gyurcsányt sosem fogja senki elfogadni:
- hazudott
- a gazdasági válságra adott válaszai és intézkedései hatalmas kudarcba fulladtak.
- az állam kárára lett milliárdos és ez bizonyítottan köthető az MSZMP-hez.
- A privatizált cégei bizonyítottan csaltak adót.
- Az MSZP kormány idején bizonyítottan korrupt volt a pártfinanszírozás.
- Nem tett semmit sem saját, sem más pártok, cégek, magánemberek stb korrupciója ellen.
- Nem tett semmi olyan érdemi intézkedést ami az országot elindította volna a felemelkedés útján és nem vitte közelebb nyugat-európához.
- Hová lett a többezer milliárd forint Uniós támogatás?
- Bizonyítottan hamis jelentéseket küldött az EU-nak az ország gazdaságáról
- Bizonyítottan hatalmas hiteleket vett fel a gazdaság fenntartására, illetve a csőd elkerülésére.

A sort lehet folytatni reggel, délben, este..

Ezek közül egy pont is elég lenne, hogy kikukázzuk.. az összes tény pedig akár lincselésre is feljogosítja a becsületes magyar állampolgárokat.
@Arbet:

Mar 1,5-2 millio MAGYAR szavazo visszasirja, aki valamelyik demokratikus partra szavazna, meg a kiabrandult szavazok tobbsege is.

Orban es Vona mellett konnyu felertekelodnie Gyurcsanynak, megha nem is tartom kivalo politikusnak. A magyar politikai elit szinvonala sajnalatosan nagyon silany. :(

Orban 2 eves garazdalkodasa alatt sokkal rosszabb helyzetbe hoztak az orszagot, mint az Gyurcsany ideje alatt volt.
A Jobbik pedig tonkre tenne ha hatalomra kerulne. Milyen epeszu befekteto hozna a penzet egy olyan orszagba, ahol a miniszterelnok (Vona) penz, toke es demokracia ellenes.

Valoszinuleg nem is fogok a DK-ra szavazni, de ha nem lesz jobb nala, akkor meg ez is elofordulhat. Ezt a Fideszt (ha nem valtoznak gyokeresen) le kell valtani es a Jobbik ternyereset meg kell akadalyozni.
@wagem: kinek diktáltad? Merthogy írni olvasni nem tudsz, az biztos!
"karakteres pasi vagyok. Erős személyiség, és mindannyiunk közül - leíró értelemben mondom – politikailag a legbefolyásosabb"

B+, rókáznom kell ettől a féregtől..

Ha nem megy az önakasztás, én örömmel segítek!
@wagem: mihez nyult hozza?
barmit probalt, osszeszartatok a kossuth teret es mudemokraciat jatszottatok nemzeti-szocialis nepszavazason ellene:-)

azt vetitek a szamqara, hogy nem, logatott benneteket lampavasra, hanem engedett a nepszavazasnak es ahogykertetek, hagyta a vodor szarrt tovabb lotykolodni?:-DDD

ti akartatok, hogy pusztuljon az orszag, rohadjon meg minden csak azert, hogy nehogyma' o rakja rendbe orban helyett.
Kövezzetek meg, de én szeretem, amit Gyurcsány mond. Azt viszont nem, ahogy mondja. Egyszerűen nem bírom meghallgatni a riportjait :( Fletó másik nagy hibája, hogy nem politikus. Ezt pedig e nélkül nem lehet.

Kösz a posztot!

@Arbet: "Az MSZP kormány idején bizonyítottan korrupt volt a pártfinanszírozás."
Bruhaha! Mert előtte és utána nem (volt) az? :)
@Lacdelo: "Valoszinuleg nem is fogok a DK-ra szavazni, de ha nem lesz jobb nala, akkor meg ez is elofordulhat. Ezt a Fideszt (ha nem valtoznak gyokeresen) le kell valtani es a Jobbik ternyereset meg kell akadalyozni. "

igen, nagyjabol ugyanez kavarog bennem is.

egy biztos. eloszor es utoljara hagytam ki parlamenti valasztasokat 2010ben. 2014ben mindenkeppen orban ellen kell szavazni.
Az utolsó kérdést-választ javaslom mindenkinek, abban van releváns új infó.
Megjegyzem azt is hallani, hogy Simicska nem a 2. hanem az első ember. Hogy Simicska embere került a Nemzetgazdasági Minisztérium élére, és nem Orbáné, az mindenesetre nagyon árulkodó, Orbán még a saját kormányában sem úr.

@Arbet:
Azért tegyük hozzá, hogy ugyanezt szó szerint el lehet mondani a Fideszről is.
@Arbet: na ez a szep a demokraciaban.

hogy ennek ellenere megis vannak, akik sokkal elfogadhatobbnak tartjak mint a jelenlegi kormanyfot:-)
Gyurcsány agya olyan mint a zagytározó tele vörös iszappal. Alig várja hogy kiönthessen mindent elborítva. Nincs az a terjedelem ami be tudná fogadni, aztán álljon neki az ember hogy ezt mind összetekarítsa. Nehogymár még egyszer hatalomra kerüljön ez a szellemi környezetszennyező!
@Arbet: Olvasd vissza a vádakat, amit írtál, s próbáld Gyurcsány helyébe tenni Orbánt! S rájössz, hogy ugyanezek a vádak - talán egy kivételével - megfogalmazható nála is! S nem véletlenül írtam: vádak, melyek "ellenfelek" lejáratására jók, talán némi alapjuk is van, de nem bizonyítható igazságtartalmuk! Ha valaki a politikai színtér szereplői közül nem szimpatikus, nem kell arra szavazni! De muszáj "közhelyes" vádsorokkal amortizálni... Persze, ha elkötelezett Fidesz-hívő vagy, akkor értelek... Ott ez a taktika, de sajnos a stratégia is nagyrészt ebben merül ki.
@Cang: Hányni a klozetra menjél a kert végébe... Itt írni-olvasni tudó emberek szoktak összejönni! Ha még egyszer ide tévednél akkor először csak szép lassan olvasgass, s ha úgy érzed, hogy fel tudsz fogni valamit, akkor lassan pár szót "bepötyöghetsz" ! Persze, ha "jóatyád Viktor" küldötte vagy, akkor némileg érthető a stílusod!
@Lacdelo:
"Mar 1,5-2 millio MAGYAR szavazo visszasirja, aki valamelyik demokratikus partra szavazna,"
pontosan. magam is így vagyok ezzel.
2010-ben 'büntettem' (nem fideszre/jobbikra szavaztam), de legközelebb teljes lelki nyugalommal rakom az [X]-et Gyurcsány mellé, ha nem találok jobbat.
Ahogy buktatni úgy 'királycsinálni' is lehet.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Szavazz Vona Gáborékra és végre helyükre kerülnek a hazaárulók. ♥♥♥
Tudom, hogy lelked mélyén Jobbikos vagy, csak ezzel a beteg stílusoddal akarod lejáratni a liberálisokat! :)
@béla a görög: Akkor valóban görög leszel...
@Arbet: Valakit, vagy valamit kellene mondanod is... Nem érzed? Fikázni bárkit lehet. De a dolgoknak valahogy működnie kéne, s valaki kellene, aki működteti. Javaslatod?
@egyjózsi: Pont emiatt van nyakunkban a szar, mert orbánt gyurcsánnyal mosdatják, gyurcsányt meg orbánnal.. nem hiába van ez így kitalálva.

Mindkettőnek ugyan annyi a bűne, akkor egyiket sem szabad támogatni.
@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►: jobbikra szavazni = fideszre szavazni
a jobbik a fidesz naci tagozata, ez kiderult a januar masodikai kormanyellenes demonstracion.
a jobbik pinter sanya egyetlen mobilhivasara mozgositotta legenyeit es beindult a demonstralok provokalasa a rendorseg hathatos segitsegevel:-)
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Látod milyen talpraesett és tettrekész legények?! Ez kell ide, nem a sok léhűtő lusta nyápic, hogy rendet tegyenek végre! ♥♥♥
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: de aztan szanyi, a jedi mester megallitotta oket!!:-DDDDDDDDDDDDDDDDD

vajon mennyire lehetett bebaxva szanyi, hogy mukodott neki?:-DDD
@Arbet:

Szerinted Orbanrol es a Fideszrol ugyanezek nem mondhatoak el? Hany eves voltal 2002-ben? A Fidesz annyira korrupt volt (ebbe buktak bele), hogy a valasztok megelegeltek.

Az MSZP korruptsaga a Fideszhez kepest sokkal kisebb volt. Gyurcany egy korrupt part iranyitasat vette at, azt akarta megreformalni, megbuktattak belulrol.

"A privatizált cégei bizonyítottan csaltak adót."
Milyen birosag mondta ki ezt az iteletet? Honnan vetted ezt az infot? Honnan lehet ezt visszakeresni? Ez azert sem lehet igaz, mert akkor a Fidesz mar biztosan bortonbe jutatta volna, ahelyett hogy a nyilvanvalo koncepcios eljarasokkal probalkozna.

Ezek mind az Orban-kormanyra tokeletesen igazak:
"a gazdasági válságra adott válaszai és intézkedései hatalmas kudarcba fulladtak."
Fidesz megszoritasokat, reformokat mind ellenezte - szocialis nepszavazas, kivonulosdi.

"az állam kárára lett milliárdos és ez bizonyítottan köthető az MSZMP-hez." - Ez egy csomo Fideszes politkusrol elmondhato meg az MSZMP kotodes is meg van nemelyikuknel. :)

Az MSZP kormány idején bizonyítottan korrupt volt a pártfinanszírozás.
Melyik kormany part nem volt korrupt? A hatalom korrumpal. Ha barmi mast hiszel, akkor naiv vagy. Sohase lesz olyan part, ami teljesen korrupciomentes. A kerdes az, hogy felsoszinten van a korrupcio es onnan iranyitjak vagy alulrol sunyiban szuk csoportban? A Fidesznel korruptabb part nincs jelenleg. A jobbikosok azert nem korruptak, mert meg nincsenek hatalmon. Ahogy elnezem az arcukat ha ezek hatalomra kerulnenek teljesen szetlopnak a maradekot.

- Nem tett semmit sem saját, sem más pártok, cégek, magánemberek stb korrupciója ellen.
Ezzel egyet lehet erteni. Nem sikerult neki az onhibajabol vagy az MSZP-ben meggatoltak, azt nem lehet tudni.

"- Nem tett semmi olyan érdemi intézkedést ami az országot elindította volna a felemelkedés útján és nem vitte közelebb nyugat-európához."
Probalkozott, de nem volt erelye hozza az onhibajabol-e vagy sem az mar megint egy mas kerdes. Ugy nem lehet valtozast kiharcolni, ha kozben a tobbiek elutasitjak a partban.

A Fidesz elerte, hogy mar azon gondolkozzon az EU, hogy hogyan buntessen meg minket az EU-s jogszabalyok teljes figyelmen kivul hagyasa miatt. Fidesz kormanyzas alatt az EU periferiajaba kerultunk, teljesen elszigeteltek minket. Ez mind a Fidesz onhibaja. Az orszaghataron kivul nincs 2/3-juk. Az EU-s normakat kovetni kell, ha nem akarjak akkor meg lepjenek ki az EU-bol! Azt viszont nem fogjak megkoszonni, amit ezert kapnanak.

"- Hová lett a többezer milliárd forint Uniós támogatás?" Ez egy nagy problema, az EU-s penzeket minden kormany Fidesz es MSZP rosszul bant vele. Erre nincs mentseg. Ennek az atalthatatlansaga a korrupcio melegagya.

- Bizonyítottan hamis jelentéseket küldött az EU-nak az ország gazdaságáról
Fidesz tavaly 2-szer irta at a koltsegvetest, felszamoltak Koltsegvetesi Tanacsot, minden sarokszamo a koltsegvetesnek megdolt. Meg az Alaptorvenyt is hamisitva kuldtek el az EU-nak. En egyebkent nem emlekszem, hogy az EU megrott volna minket hamisitas cimen. Van errol az elmarasztalasrol valami forrasod?

"- Bizonyítottan hatalmas hiteleket vett fel a gazdaság fenntartására, illetve a csőd elkerülésére." OV kormanyzasa alatt tavaly 7%-os volt a deficit, ha nem nezzuk az MNYP penztarak allamositasabol befolyt jovedelmet, amit feleltunk 1 ev alatt. Gyurcsany ideje alatt folyamatosan csokkent a megszoritasok miatt es lement 4% ala 2009-re.
@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►: nem. nem kell. az ilyenek menjenek hivatasos katonanak, ha nincs annyi eszuk, hogy parancsok nelkul vegi tudjanak elni egy eletet.
@egyjózsi:
Van egy ötlet:

1, Igazi civil szakértoi kormány felkérése (jelenlegi pártok közremuködése és beleszólása nélkül)
2, Jelenlegi politikai rendszer egészének felelosségre vonása, felelosségének kimondása az elmúlt 22 évre visszamenoleg
3, Mentelmi jogok azonnali felfüggesztése, mentelmi jog megszuntetése
4, Azonnali valóban civil ellenorzo testület felállítása, amely minden állam által elköltött adóforintot átvizsgál és felügyel.
5, Állami mamutvállalatok vezetoinek azonnali felfüggesztése, cégek átvizsgálása és felelosség megállapítása, mukösésük átszervezése.
6, Pártfinanszírozási rendszer azonnali megszuntetése, áttervezése, civil ellenorzés kötelezové tétele és bevezetése.
7, Pártok megszuntetése, egyéni képviseleti parlament felállítása.
8, Képviselok azonnali visszahívásának lehetoségének bevezetése
9, Azonnali törvények megalkotása, mely a korrupció, adócsalás, adókerülés büntetési tételét olyan szintre emeli, hogy senki még csak ne is gondoljon rá.
10, Azonnali adócsökkentés, mely növeli a versenyképességet és a becsületes adózás iránti lehetoséget.
11, Szociális juttatási rendszer azonnali liberalizációja
12, Állami szféra, állami kiadások nagyarányú csökkentése, parlamenti képviselok létszámának és bérének/juttatásainak drasztikus csökkentése.

És a tiéd mi? Gyurcsány? Bajnai? Orbán? Kösz nem.
@Lacdelo: Bazdmeg.. és ha orbánról is ugyan ez elmondható akkor miért kéne mégis gyurcsányt vagy bajnait erőltetni? Nem az lenne a normális, hogy egyiksem?
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: @Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Sipike kövesd a führered és költözz egy pár napra az Avas lakótelepre. Aztán megbeszéljük, hogy kire akarsz szavazni.
:)
Gyurcsány nekem már sokkal hitelesebb mint Orbán, de az LMP-nél is.

orbán igazán megfogadhatná Gyurcsány tanácsát, hogy abba kéne hagyni a hazudozást. az LMP meg sajnos kimerül a látványpolitizálásban, egyszer az elvekre hivatkoznak, máskor meg a közvéleménykutatásokra. sajnos benne van az elfideszesedés veszélye
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Mióta ott járt Gyurcsány is fontolgatja, hogy belép a Betyárseregbe vagy a Gárdába! :)
@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►: Na persze neki saját Gyurcsány Gárdája volt. Egyedül nem merne arra sétálni! :)
@Arbet: olvasd el mégegyszer az öszödi beszédet! azt mondta, hogy abba kell hagyni a hazudozást az mszp-nek, ha ez nem megy akkor megválik a párttól. orbán is megfogadhatná a tanácsát, abbahagyhaná a hazudozást.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "igen, nagyjabol ugyanez kavarog bennem is.

egy biztos. eloszor es utoljara hagytam ki parlamenti valasztasokat 2010ben. 2014ben mindenkeppen orban ellen kell szavazni."

na, azért vagyunk így egy páran.... nem, nem, egyáltalán nem sírjuk vissza Gyurcsányt!!!! .... vagy mostanában már nem is olyan rémisztő gondolat ez...???
@egyjózsi: Te azért vagy itt, hogy ne értsél egyet az egyet nem értőkkel? :-) hát ez naggy-gyon-ko-moly

Végre a kedves Feritek is felismeri, hogy lámpavason a helye, a kérdés már csak a megoldás mikéntje. Pont most ne lennék segítőkész?
A nyugdíjpénztáraktól átvett vagyon gyorsan apad, augusztus óta az állam több mint 315 milliárd forintnyi értékpapírt adott el, a zömét az év két utolsó hónapjában. A nyugdíjvagyon átvétele óta az államháztartásnak az árfolyamokon is komoly vesztesége keletkezett: csaknem 240 milliárd forintnyi.

2012. február 13. hétfő
@Arbet: Amit leírtál, támogatnám! De szerintem ez idealizmus! Szép új világ lenne belőle mindaddig, amíg az új "tisztakezűek" be nem sározódnának... Bár neked lenne igazad, s az általad leírtak megvalósíthatóak lennének! Én realistább vagyok! Valóban Bajnai, Bokros, vagy más, de "szakértő" ME jelöltre tudnám adni nyugodt szívvel a szavazatomat. Egy ilyen jelölt mögé felsorakozhatnának a "demokratikus erők" s a jelenleg bizonytalanok is. Talán még a Fidesz tábor egy része is. S hogy ezt a formációt pártként támogatná Gyurcsány, az Mszp, 4K, talán még az LMP is, azt lehetségesek tartom.
Ez van! Gondolom azt Te is belátod, hogy egyik napról a másikra nem lehet elsöpörni pártokat, politikusokat. Amit Te írsz javaslatként, azt azonnal csak diktatúra esetén lehetne megcsinálni! S diktatúrát senki nem akar! Még valamit: anno az "ős" kommunizmus is így indult valamikor. Elsöpréssel... S mi lett belőle! Mindenesetre idealizmusodat becsülöm, de én realista vagyok! S pártoló tagként DK-s. De csak addig, amíg a DK az lesz, amit hirdet! Ja, korábban nem voltam párttag! Most úgy éreztem kell, mert Orbánék kezdenek elviselhetetlenek lenni, s kapuban a Jobbik!
@Arbet: 1. ez sajnos felveti a demokracia megsertesenek kerdeset. amig nincs annyi esze a nepnek, hogy megvalasszon egy tiosztesseges, szakerto kormanyt aki nem csak jelszavak menten poltizal, addig egyszeruen nem erdemlik meg. ez is resze a demokracianak.
2. mit is ertesz konkretan felelossegrevonas alatt?
3. a mentelmi jog - ezt nekunk kellene megint megoldani,mint valasztoknak. az a politikus, amelyik visszael a mentelmi jogaval legkozelebb ne kapjon tolunk bizalmat.
4. ha jol tudom, az usaban minden allami szerzodest nyilvanosan elerhetove kell tenni - gondolom bizonyos nemzertvedelmi megkotesek mellett. barki, barmikor utana tud nezni minden fillernek. ezt jo otletnek tartom es en is szorgalmaznam. nehogymar ugy kelljen kipetrelni a nyomorultakbol a kotelezot...
5. a mukodes atszervezeset absozlut tamogatom, a felelossgrevonast esszel es mertekkel. nehogy veletlenul funyiro-elv szerint haladjunk..
6. na most elkaptad a tokenel. itt rohad ugyanis az egesz. jelenleg a parlamenti partjaink finanszirozasi szempontbol szervezett bunozoi csoportok, amik korrrupciobol, drogpenzekbol, illegalis fegyverkereskedelembol, prostituciobol tartjak fenn magukat. nem, ez sajnos nem tulzas.
7. ezt megint tulzasnak erzem. de teny, hogy a partfegyelem nagyon rossz peldakkal szolgalt az elmult evekben. viszont lehet az osszefogast jol is csinalni..
8. ehhez nicns mit hozzafuzni. igy legyen.
9. kriminalpszichologiai axioma, hogy nem a buntetesi tetel, hanem annak eljerulhetetlensege visszatarto ereju. erosebb civil tarsadalomra lenne szukseg, amelyik nem tekint akorrupciora ugy, mint valamifele kenoanyagra a fogaskerekek kozott. sajnos hazankban a korrupcio tarsadalmilag legitimalt. kovacs23jozsi ittasan le akarja fizetni a rendort, marineni halapenzt ad az orvosnak stb... amig n3em tudatosul az iott elokben, hogy ezekkel a tettekkel ok maguk teszik akorrupciot legitimme es erositik, segitik, addig hozhatsz barmilyen torvenyeket - egyszeruen le lesznek fizetve a betartatoi.
10. ezt ki tudnad rfejteni reszletesebben? fogyastzasi ado, amunkat terhelo ado?
11. ezt szinten kicsit reszletesebben, ha szabad kernem.
12. ehhez ismet nincs mit hozzafuzni.
"Gyurcsány: Önakasztással nem segíthetek"

Dehogynem. jobb későn, mint soha...
@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►: tudom, nehez elkepzelni valakinek aki hozzaszokott, hogy masok mondjak meg mit gondoljon, hova alljon, ki az ellenseg es ki a barat, de az en fuhrerem en magam vagyok:-)
@Cang: no comment... Olvass! Az írást szerintem halaszd későbbre...
@partfish:
elképzeltem ahogy matta tintás Ferike a Viktor vállára támaszkodva azt mondja hogy
-Figyi Viktorka, hukk, szerintem igazat kelle mondani!
mire Viktor elcsukló hangon:
-Oké, hukk, akkor erre igyunk !

érzed, Partfish, milyen abszurd? :-)))
@Arbet:

Ki mondta neked, hogy en a Gyurcsanyt eroltetem? En nem dontottem el, hogy kire fogok szavazni (LMP, MSZP, DK, vagy mas part), de az biztos hogy elmegyek es egy baloldali vagy jobboldali demokratikus partra fogok szavazni. A Fidesz es a Jobbik ebbol a korbol kizarva. A legkisebb rosszra fogok szavazni, ha nem lesz olyan akit teljesen tudnek tamogatni. En nem hiszek egyik partba sem, es nem is fogok.

Jo lenne, ha uj partok is alakulnanak (foleg jobboldali konzervativ, mert az nincs jelenleg, barminek is hazudja magat a Fidesz), de a mai valasztasi rendszer a nagy partoknak kedvez es uj partok parlamentbe jutasasanak eselye szinte 0, az anyagi raforditas miatt (kopogatato cedula gyujtes).

A legnagyobb problema a magyar politikaban, hogy a szavazok nagy tobbsege politikai hitvallas menten szavaz, minden raciot es tenyeket mellozve. A Fidesz es a Jobbik olyan mint egy hitkozseg es sok valasztojuk olyan mint a jo hivo. Barmilyen maszlagot kepes bevenni, addig amig azt a pap predikalja. Baloldalon is elofordul, de nem jellemzo, ott a valasztok sokkal kritikusabbak lasd 2010-es valasztasok.
a palackorrú is látja hogy itt 2014ben is sima fidesz győzelem lesz.
Az nem gyenge hogy ez az ember szabadlábon van.
asz után pedig a romapárt nyer tik meg mentek a gecibe innét az urál mögé! hahaha
Nem Gyurcsánnyal van a baj, (pillanatnyilag) hanem a _Fideszes_ rablóbandával_.
(valamint a segédcsapataikkal.)
@Arbet:

Ha Bajnai-Oszko paros elindul barmelyik part szineiben siman rajuk szavazok. Nekem elegem van ebbol a sok partpolitikai maszlagbol es hazugsagbol. Jobb lenne hozzaerto, pragmatikus gazdasagi szakembereket valasztani Magyarorszag elere, plane gazdasagi valsag idejen.
@Cang: A ti viktátorotoknak már régen megérett a lámpavas. Sőt ez még nagyon humánus lenne vele szemben.
@Silverstein: ez volt a rendszervaltas egyik lenyegi. momentuma.

ne lehessen bebortonozni valakit azert, mert mast gondol, mast mond:-)
Ezek a fityiszes droidok mindenbe bele pofáznak ? Elmehetnének már a saját ócska, szemét oldalaikra.
@Azúrkék égbolt: te mekkora hülye vagy!!!! olvass, olvass, olvass!!!!!! de javaslom először Bogyó és Babócával kezdj, azt talán felfogod!
@egyjózsi: Írni..vessző..olvasni.Írni,olvasni..Kis Kertész Imrém.
@Arbet:

A pontjaid nagy reszeben van igazsag, de szerintem partokra van szukseg, meg ha nagyjuk az csak haszonleso is.

A magyar emberek politikai kulturaltsagi szintjet kellene emelni, jobb, szinvonalasabb oktatassal es politikai erok kiegyezesevel, azert hogy kevesbe legyenek vevok a populizmusra. Egy nyugati fejlett demokraciaban egy Fidesz-fele populista, szelsoseges, anti-demokratikus part 10-20%-nal nem tudna tobbet elerni, az emberek nem szavaznanak ra, vagy ha megis az utcan megbuktatnak oket. Fidesz se a demokracia lebontasaval, MNYP allamositasaval, SZJA egykulcsossagaval kampanyolt. Ha ezt tudtuk volna nemhogy a 2/3 meg az 50% se lett volna meg.
Érdekes interjú. Az is érdekes, hogy Gyurcsány nem érti, mi a vállalhatatlan az személyében. vagy nem hajlandó érteni.

És az is érdekes, hogy Molnár Csabát mondja jónak. Most ezt vagy azért teszi, mert Molnár Csaba a legkevésbé veszélyes őrá nézve, vagy mert nincs magánál. Molnár Csabánál csak egy rosszabb figura van, Kóka János. Még smitpáll is jobb.

Jöhet a többi interjú Vonától Orbánig!
@kirsten: Szemét aki kiszart..fartúró.
@Droidfigyelő: "Az is érdekes, hogy Gyurcsány nem érti, mi a vállalhatatlan az személyében."

erdekes, nem erdekes, a vilag mar csak ilyen.
en sem ertem mitol vallalhatatlan. de teny, hogy valoszinuleg eleg erosen kulonbozik a felfogasunk politikarol, demokraciarol, felelossegrol.

szamomra az erthetetlen, hogy mint mer a szemere vetni gyurcsanynak az az ember, aki elment nemzetszocialis nepszavazni, amikor ezzel o maga asta mag az egeszsegugy es felsosoktatas jelenlegi sirjat:-)
@Lacdelo: Lótojt. Populizmus kell. Kétpofára.

Normális ország? Hol? USA: republikánusok 100%-kal növelték az államadósságot. Majd. Jött Obama. The change. Pénzügyminiszternek megtette a FED korábbi NY-i elnökét(tehát aki a kormány eladósításában volt érdekelt), és azzal kampányolt hogy megállítja az eladósodást. Azóta hányszor emelték az adósságplafont?

Populizmus. Kétpofára. Semmi más nem kell. Átlagparasztban kell gondolkodni, az az USAban ugyanolyan buta mint a Petőfi utcában. Ja és csak a Fidesznek van esélye 2014ben.
@kirsten: Nyomorult!!Próbálj meg helyesen fogalmazni,ha nehéz is.A Ti Viktátorotok,már régen megérett a lámpavasra..valahogy így!!Mondjuk a mutterod is.
@Lacdelo: "Mar 1,5-2 millio MAGYAR szavazo visszasirja, aki valamelyik demokratikus partra szavazna, meg a kiabrandult szavazok tobbsege is."

Nyihihi! Láthatólag nem olvastad az interjút (se)... :))
@wagem: szerintem te joggal adsz stílustanácsokat bárkinek, hiszen minden kommentedből süt cizellált, előkelő stílusod!!! :-)
@Azúrkék égbolt:

A Bajnai kormany alatt a deficit megkozelitette a 3%-ot, nemzetkozileg elismert kormanyzast valositott meg. Meg Orban is egy jozan pillanataban megdicserte a nemeteknel.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/10/orban_europa_kalapot_emelhet_bajnainak_es_orbannak/

Ellentetben a Fidesz tobb mint 6%-os 2011-es koltsegvetesi hianyaval. A MNYP penzeket feleltek egy ev alatt ugy, hogy az allamadossag nem csokkent.

index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/23/ngm/

A Jobbik meg tonkre tenne a koltsegvetest. A novekedesrol meg nyugodtan el lehetne felejtkezni. Jobbik kormanyzasa alatt a gazdasagi zuhanas merteke lenne a fo kerdes. Vona megmondta, hogy o toke es penz ellenes es anti-demokrata. Habar Iran strategiai szovetsegesunk lenne. :)
@béla a görög: Helyes. Garantáltan elveszett szavazat - még fentebb, Fegyenc fejtegetései szerint is -, hacsak össze nem fog puccslacival... (Máskülönben: Mibe, hogy megteszi?)
@Silverstein: "Populizmus. Kétpofára. Semmi más nem kell. Átlagparasztban kell gondolkodni"

sajnos 2 éve bebizonyosodott, hogy tényleg így van... ezzel muszáj egyetértenem.:(((
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Mindig mindenki elfelejti, hogy miután a politikus is ember (vagy erősen annak látszó tárgy), van neki pszichéje, annak pedig erős kihatása a tulajdonos működésére. Szerintem itt abszolút nem demokrácia-értelmezésről van szó, hanem személyiségről. Ő ilyen, szerinte neki nem kellett volna lemondania, mert azért annál egy kicsit jobban szereti Gyurcsány Ferencet. És ez elgondolkodtató a jövőre nézve - Gyurcsány újra miniszterelnök, hű, ijesztő gondolat...

A másikban egyetértek. Hogy erre miért nem szállt rá az ellenzék, teljesen felfoghatatlan. Impotens társaság.
@lettimom: Minden egyes választáson bebizonyosodott. Mit kell ezen csodálkozni?
@Silverstein: nem csodálkozom, csak sajnálatos...
"ajnos 2 éve MEGINT bebizonyosodott, hogy tényleg így van".... így már jó, ugye?
@lettimom: Kb.ennyire is becsüllek benneteket.Nem értek többet,sem stílusban,sem időben.Off..
@kirsten:
Mi az hogy nagyon humánus lenne? Legyél már demokrata, a kíméletes halálhoz való jog alap dolog, akármelyik fő elkúróról legyen is szó. Egyébként be kell ismernem, Ferikének azért van humorérzéke, még ha nem is tudatosan, de ekkora magas labdát mint ez az akasztós duma... óriási :-)

Ez az egész külonben olyan ovis színvonal, nem játszok veled mert a Ferivel vagy, a másik meg hogy hülye vagy mer a Viktorral vagy, miközben a Ferike is meg a Viktorka is egyformán elkúrják a zsét, kiszolgálják a lobbit, és egyetlen céljuk, hogy ők lehessenek a bandavezérek.
"Hogy a nyugati demokráciákkal szemben nálunk nem elsősorban politikai verseny van, hanem kulturális. A liberális-demokrata álláspont és a keresztény-konzervatív álláspont nem szakpolitikai, hanem kulturális alternatíva."

Első sora az interúnak, brilliáns meglátás.
CSAKHOGY.
A "liberális"-"demokrata" álláspont éppúgy kulturális álláspont Magyarországon, mint a "keresztény-konzervatív".
Azaz HIT kérdése.
Ennek megfelelően semmilyen vita nem fog meggyőzni senkit egyetlen álláspont feladására és egy másik elfogadására.

Amit a jelenlegi viszonyok között nem tartok szörnyűnek, sőt. Ilyen körülmények között rombolni és törölni kell ahhoz, hogy építeni lehessen...

HIT kell ahhoz hogy a kádári örökséget le lehessen bontani. Hinni kell benne, hogy az 56-os véreskezűek nem érinthetetlenek, hogy a 80-as fejesek nem érinthetetlenek, és a 90-es évek megkövesedett "establishmentje" elmozdítható.

Ezért tragikus olvasni Gyurcsányt: egy elmúlt viszonyrendszerben próbál politizálni. Pont ezt bontja le most a Fidesz- remélem, örökre.
Igaz, hogy ebbe (kb. 10 évvel később) magának a Fidesznek is szükségszerűen bele kell buknia, mert ők is ebben az elmúlt viszonyrendszerben politizálnak.
@lettimom: Jójó, erre azt szoktam mondani, hogy ciki a búsuláson kívül semmi mást nem csinálni.

A magyar úgyis búsulni fog, teljesen mind1 hogy ki kormányoz. Mert az már a nép hibája, hogy elvárásai vannak. Az USAban senki nem a kormánytól várja a boldogulást meg nem a kormányra fogja a nyomorát.

Jobb alternatíva nincs a mostani kormánynál, nem hiszem hogy 2014ig előbújik a földből a megváltó, így akár szerethetem is.
@Lacdelo: Ha bajnai-oszkó párost támogatod ugyan oda jutsz, hogy normális ételek helyett szart eszel megint. A szervezeted ismét nem jut elég tápanyaghoz, nem fog tudni fejlődni és nem lesz az egészség rendben.

El kell végre fogadnunk azt a tényt, hogy bárki akinek eddig köze volt a politikához, csak egyfajta gondolkodásmóddal és céllal bír, így nem indulhatunk el vele egy gyökeresen megújult és járható úton.
@lettimom: te mi röfögsz nekem, ostoba barom? Nektek örökre befellegzett, sírhattok, üvölthettek, de sosem kerültök kormányra. Se a csótány, se a baj nai. Aztán most ordíthatsz, ökör.
@wagem:
a viktátor nem tulajdonnév, hanem egy légből kapott süket duma, ezért kisbetűvel is helyes. Az meg hogy egy Ti nem nagy betű...hogy is mondjam szépen... egy komcsitól mégis mit vársz?
@Silverstein:

Ezzel azt akarod leirni, hogy az MSZP az jobb mint a Republikanus part hiszen az MSZP kevesbe adositotta el az orszagot GDP aranyosan, mint a Republikanus part tette azt az USA-ban?

Egyebkent az USA-ban azert szabadult el a koltsegvetes, mert a bankokat ki kellett menteni, plusz hatalmas mennyisegu penzt pumpaltak bele a gazdasag elenkitesere. 2008 69%-rol felment kozel 100%-ra. Bush es Obama bankmento es gazdasagelenkito programja miatt. Ha nem olnek bele ennyi penzt, akkor sokkal nagyobb baj lett volna. Az mas kerdes, hogy elkerulheto lehetett volna az osszeomlas.

Egyebkent az USA-t gazdasagi vonatkozasban osszehasonlitani Magyarorszaggal nem lehet, maximum az atlagos valaszto ertelmi szinvonalat sajnos. :(

en.wikipedia.org/wiki/United_States_public_debt
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Ezt mingyá' gondoltuk, megveszekedett gyurcsányista. Még 2010-ben is így lehetett (hiába hazudozol, hogy nem szavaztál): Fegyenc "méltán" előkelő helyen szerepelt a maszop-listán.
@Azúrkék égbolt: igen, sztem is látható minden hozzászólásból, h ki is itt az ostoba barom, de neked talán el sem kezdeném magyarázni...:)))))))))))))))
egyébként MI/ÉN nem is akarok kormányra kerülni, van nekem tisztességes munkám!!!
@Arbet:

Ez a logika hamis. Eloszor is minden politikai part megujulhat, valtozhat. Kiveve a Jobbik, mert ott az antiszemita/antihuman eszmerendszer eleve hamis.

Orban is annyi mindent megvaltoztatott az evek soran, 2006-ban meg 14. havi nyugdijjal kampanyolt most meg o az allamadossag elleni kuzdelem elharcosa (legalabbis ezt szeretne magarol elhitetni).
@Lacdelo: Hát nem ilyen egyszerü.

Az USA 2008 előtt már rálépett az eladósodás útjára, már 9/11 óta drága háborúkat folytat. De: közben volt gazdasági növekedés is(ha nagyobb lett volna mint az adósság növekedése, akkor nem lenne semmi gond).

Az Mszp-Szdsz alulmúlhatatlan, hiszen az adósság ordas növelésével a gazdasági növekedés folyamatosan csökkent. Mo. régiós elsőből utolsó lett, és még mindig az, bár van néhány pozitív jel. Sajnos a válság igen instabil helyzetben kapott el minket, így nagyobbat szívtunk vele, mint Szlovákia.
@Balt: az a jo, hogy neked ennyire egyszeru a vilag.

egyertelmu, ki az elenseg es ki a barat. ha nem, van aki egy pillanat alatt felvilagosit rola:-)

de a te ertekrended szerint valoban gyurcsanyista vagyok, hiszen aki nem veletek, az ellenetek, tehat gyurcsanyista:-)
@Azúrkék égbolt: semmiképp!!! rajtad már csak röhögni lehet!!!! :D:D:D
@☉ ☾: Orbán nagyon jól tud fogalmazni, szerintem a magyar választék legfelső polcán van ebben. Semmi gond sincs sztem azzal, ahogy beszél.

AMIT mond, az a gáz, de az nagyon...

bio
az, h nyelvtanból 5-ös, az sajnos még édeskevés...:)) főleg, h ügyeskék mögöttük, megírják helyettük...
"Amikor azzal vádolnak, hogy az ügyészség nem tett meg mindent a rendőri felelősség kivizsgálásakor, akkor azt várják el tőlem, hogy kormányfőként gyakoroljak nyomást a független ügyészségre. Hát hogyan tehetném ezt meg?"

Ezért olyan népszerű a Fidesz. Mert a magyar ember gyűlöli a demokráciát. Kádár óta várták a megváltást, ami Orbán elvtársban meg is érkezett. Már csak a ruszkikat kell visszahívni, csak az a baj, hogy Viktorkát még Putyin sem piszkálná bottal sem.
@wagem: Már szórakozni sem lehet? :)
@nemecsek ernő áruló: neked faék a jeled az óvodában, ugye. Menjél csak szépen kakaózni, Pistike!
@Azúrkék égbolt: Bravó! Ezt mind ki tudtad izzadni? Nehéz volt?
@Cang: nem a viktornak üzente természetesen, és ahogy nézem az orbán hívőket a legkevésbbé sem zavarja, ha orbán hazudik.
@lettimom:
Szerintem ne keverd ide a Bogyó és Babócát, mert az komoly dolog, okos és tiszta lelkű kis gyerekeknek való :-)
@partfish: Nézz másképp a politikára és az azt evőkre.

1, Van nyomorult 3 millió ember a 7-ből aki vagy orbán vagy gyurcsány vagy bajnai baromságait eszi nagykanállal. Egyik sem különbözik a másiktól.

2, Van egy nagy tömeg aki szarik a politikába.

3, És van pár felelős állampolgár aki úgy tekint civilként a politikára, hogy azt objektíven pártok nélkül vizsgálja úgy egyben az egészet.

Amíg az első pontban szereplő embereknek ízlik a szar is, addig nincs változás, mert elegen vannak ahhoz, hogy megszavazzák kedvenc csűrhéjüket.

Fejlődés és nyugat-európához való közeledés akkor lesz, ha a harmadik pontban foglalt embereknek lesz nagyobb tömegbázisa.
@Arbet: Nem is mondta, hogy akarja. Csak annyit mondott, hogy joga van jelen lenni a politikában, mint neked, vagy Orbán Viktornak is. Ebben nem volna igaza tán? És ha nincs igaza, ki mondja meg, hogy kinek van joga jelen lenni? És ha valaki megmondja, azt nem úgy hívjuk, hogy önkényuralom?
@Dr. Mesterlövész: Dehogy nem.Ha megsértettelek valamivel..akkor bocs.De ha a hibbantról olvasok,vagy látok valamit,akkor elborul az agyam..:-)
@Arbet: És van pár felelős állampolgár aki úgy tekint civilként a politikára, hogy azt objektíven pártok nélkül vizsgálja úgy egyben az egészet.

És ez ki akar lenni, a Milla?....:DDD Vagy a TASZ?

Ugyan, felejtsétek már el hogy a nyugati választó tudatosabb meg kevésbé megvezethető mert baromság.
Annyi igaz, hogy a feketézés+korrupció arányaiban kisebb, de van, létezik.
nincsenek illúzióim, nem hiszem, hogy minden egyes polgár izlésének megfelel valamelyik párt. én a számomra legkevésbbé rosszra szoktam szavazni. sajnos orbánék megvezettek, nem kicsit, nagyon. már belátom, botorság volt nem gyurcsányra adni a szavazatomat. az interjú is ebben erősített meg.
@Arbet: nincsenek illúzióim, nem hiszem, hogy minden egyes polgár izlésének megfelel valamelyik párt. én a számomra legkevésbbé rosszra szoktam szavazni. sajnos orbánék megvezettek, nem kicsit, nagyon. már belátom, botorság volt nem gyurcsányra adni a szavazatomat. az interjú is ebben erősített meg.
Ennek a csótánynak legfeljebb egy cellában van joga jelen lenni.
@spinat: általában véve a politikusokra mondta, de meg fogom keresni ezt a részt.
@partfish: Gyurcsány nem is indult a választáson de mind1, azért sajnálhatod hogy nem őrá szavaztál, mert több alkalmad nem lesz!
@wagem: Nem tőle kell, főleg most nem. Egyébként semmi gond :D
@wagem: Nem tőle kell, főleg most nem. Egyébként semmi gond :D
@Cang: tudom én azt, én is azt olvasgatom a gyerekemnek, de talán mégis könnyebb megérteni, mint ezt a "magasröptű beszélgetést" itt....
@partfish: Te ugyan úgy a megvezethető lúzerek közé tartozol aki csak béklyó azon a lábon ami lassan vánszorog a nyugat-európába vezető úton. Ugyan olyan vagy mint a Fidesz-hívő, csak te a fideszt másnak hívod.

Felelősen csak az tud gondolkodni, aki nem tér vissza azokhoz az elcseszett értékekhez amit már egyszer a kukába szórtuk.

Van rád egy jó példa:
Csóró ember ül az asztalnál, 8 éven keresztül eszi a szart, néha édesebb, néha keserűbb ami nap mint nap az asztalára kerül, de szarnak hívják. Egyszer csak elege lesz, elmegy a másik boltba és egy másik terméket választ. Hazamegy, megkóstolja, az íz ismerős, de még ad neki pár esélyt. Eltelik pár hónap és rájön, hogy ugyan biza megint csak szart eszik.

Okos ember megelégeli az állapotot és reklamál a fogyasztóvédelemnél, kivívja azt, hogy végre ne szart egyen.

Buta ember pedig azt csinálja amit te, visszatér és eszi a már jól megszokott szart.
@Arbet: ki a fogyasztóvédelem??? és a ki a "nemszar"???
@partfish:

magam is így látom, sajnos az emberek már nem is várják el, hogy valaki igazat mondjon, és büntetlenül lehet összevissza kamuzni. Nem is ügyeskedve vagy rejtve hazudnak, hanem teljes nyíltan és pofátlanul. Szerinted előfordult huzamosabb időn át bármikor vagy bárhol, hogy az emberek az igazat, csakis az igazat, a teljes és színtiszta igazat mondták? Szvsz. nem igazán (bocsi, nem tudtam kihagyni :-)
@nemecsek ernő áruló: @nemecsek ernő áruló: Mindenkinek joga van, de a lényeg az, hogy több felelőssége legyen az embernek mint joga.

Az én felelősségem, hogy civilként dolgozzak, tanuljak, becsületesen adózzak és tisztességesen éljek, felelős utódokat neveljek, valamint a politikai döntésekben objektíven képviseljem azt az utat ami a fejlődéshez kell. Felelősségem, hogy felszólaljak az ellen, ha a politika csorbítja jogaimat, vagy egy megválasztott politikus nem arra használja a jogait amire kéne. Gyurcsány esetében is ez történt.

Joggal várhatom a politikusoktól, hogy felelősen dolgozzanak, becsületesen, tisztességesen.
@Arbet: Konkrétan (leszámítva a lemondást) mit kellett volna Gyurcsánynak csinálnia? Mert amikor megtagadta az "elk****t" az elhíresült politikai beszédben, és kifejezte a minden addiginál erősebb akaratot a változásra, hogy leszámoljon azzal a hazug politikai magatartással, ami a fideszben máig uralkodik, az ellenzői keresztbe feküdtek az úton, hogy "márpedig neked folytatnod kell az "elk****t", ha az ország beledöglik, akkor is! Tehát a kérdés fennáll: mi lett volna a teendő? Felelős választópolgárként ha Ferenc hibáit látod, akkor bizonyára a javítás lehetőségeit is fel tudnád sorolni.
Összehasonlíthatatlanul értelmesebb pali a legtöbb jelenlegi politikusnál. Beszédképességben pedig kenterben veri az összes többit.
GYURCSÁNY, TAKARODJ!
@Silverstein: Dehogynem kicsirigó, dehogynem. Majd rájössz. Ez a bajotok, hogy sohasem tanultok semmiből sem.
@Silverstein: Bocsánat, természetesen Sipinek címeztem. :) De a te válaszodat kibővítve.
Gy.F. akkor tenne most jót a hazának, ha saját termelő eszközeit, annak kapacitását fejlesztené, piacot keresne, és sok-sok új munkahelyet hozna létre, azzal az energiával amivel most a demokráciáért küszködik,nem igaz ?
További szép napot !
Önakasztással nem segíthetek?Egy próbát megérne.
Fletó ne hagyd magad! mutasd be az ország-gyógyító táncodat ezeknek a megveszekedett burzsujoknak. elő a rongylábbakkal Feri Astaire!
@Azúrkék égbolt: @Silverstein:
Cionizmus
Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
[bevezető szerkesztése]
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A cionizmus a 19. század második felében elindult zsidó nemzeti mozgalom és ideológia, amelynek célja egyrészt a történelmi Izrael területén egy zsidó állam megalakítása, illetve helyreállítása, másrészt a zsidó érdekek védelme a világ más országaiban.[1]

A cionizmus definíciója ma sem végleges és a követői között sem egységesen elfogadott, tehát egy folyamatosan fejlődő, és – minden más nemzeti szervezkedéshez hasonlóan – szélsőségektől sem mentes mozgalomról van szó.[2]

ez nekem ugyanaz amit ti muveltek, csak tobb bor van a farkatokon..

latod, szamomra semmi kulonbseg. egy szelsoseges cionista zsido pont akkora barom, mint ti vagytok:-)
@Arbet: sok szempontból nem voltam elégedett a gyurcsány kormánnyal sem, de százszor gyurcsány, mint ami most van. persze nem szivesen vallják be az emberek, hogy rossz döntés volt orbánt a hatalom közelébe engedni. én legalább belátom, hogy tévedtem.
Szerintem pedig az alkotmányba kéne rögzíteni, hogy a magyar állampolgárok nem szavazhatnak, csak a befektetők, meg az üzleti körök.Gyurcsány is megmondta az interjúban, hogy a pénzügyi körök nem finanszíroznak egy olyan kormányt, amiben a Jobbik benne van.De mi van, ha a magyarok többsége egyszer úgy dönt, hogy ők legyenek hatalmon?A magyarok, ugye, csak nyáladzó magatehetetlen zombik, akik üveges szemekkel bámulnak maguk elé, őket el kell tartania az ejunak, mert ha kilépünk , azonnal éhen halnánk.( Ugye, ez egy liberális alapmantra.)
Demokrata= korrupt, hazug, tolvaj.Mi van, ha az emberek megunják a demokrata kormányokat és politikusokat.Nem kellene inkább azokat a problémákat megoldani, amire a Jobbik lett a válasz? Persze, ezeket a problémákat " demokratáknak" nehéz megoldani, pustán azért, mert demokraták.Valaki azt írta, hogy a Jobbik antihumán.Ez biztos? Nem az IMF-et feltétlen kiszolgálók azok véletlenül? Diktált már valaha az IMF humános követelést?Tett bármit is a " nép" érdekében? Ha valami antihumán, az pont a szélsőséges liberalizmus. Nem az emberek vannak a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberekért.
@partfish: en konkretan a partolok kognitiv disszonanciajara gondoltam. orbanra ez annyira nem jellemzo, hiszen pillanatok alatt cserel mezt, nezetet, ideologiat, vallast, baratot, ellenseget...
@Arbet: Mindjárt gondoltam, hogy konkrét érveid nincsenek.

Látod, ezért hiteltelen a Gyurcsány elleni károgás. Mert egyetlen önálló gondolat sincs mögötte, csak egy párt-média által közvetített, központból irányított kötelezőnek kikiáltott valami. Ezért választott Vitya vallásos embereket: mert könnyen irányíthatóak ostoba, üres szólamokkal.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "latod, szamomra semmi kulonbseg. egy szelsoseges cionista zsido pont akkora barom, mint ti vagytok:-)"
Pedig kurva nagy különbség van, tudod? Van ugyanis a betegség és van a gyógyszer.
:)
@kennyking: "Nem az emberek vannak a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberekért."

Nem vagy te egy barom állat?
Az angolok 500 éve megmondták: hajózni muszáj, élni nem.
Persze az ilyen tökkelütöttek mint te ezt csak a haláluk után fogják megérteni.
@kela-bá: Talán egy kissé kele-kótyagos vagy.
@tojas99: Mivan te barom állat, 2 éve részegen döglessz és nem vetted észre, hogy mán a vezíred viszí a prímet?
@Silverstein: "Sajnos a válság igen instabil helyzetben kapott el minket, így nagyobbat szívtunk vele, mint Szlovákia"

Ezt mé nem propagáltad akkor, amikor a vizitdíj ellen népszavaztál. A szlovákok bevezették ninc is csak fele akkora problémájuk.
@Silverstein: "Jobb alternatíva nincs a mostani kormánynál, nem hiszem hogy 2014ig előbújik a földből a megváltó, így akár szerethetem is."

Erre az Európaiak is rájöttek, hogy a magyarok ilyen egyszerű emberek, a szart is megeszik, ha nincs más. Ezé akarnak mostmán, ha bent is vagyunk a zunijóba legalább semlegesítenek, hogy szavazatunk ne legyen.
@kertesz: "Ezért tragikus olvasni Gyurcsányt: egy elmúlt viszonyrendszerben próbál politizálni."
Te olyan hülye vagy "mint ide Lacháza"! Ha egy szót sem értesz meg az egészből: rendben van. De, hogy ganajmódon megpróbálod kifordítani az értelmét, azt mán nem hagyhattam szónélkül.
@Cang: "a Viktorka is egyformán elkúrják a zsét, kiszolgálják a lobbit, és egyetlen céljuk, hogy ők lehessenek a bandavezérek."

50%-ban igazad van. talán, ha gondolkozol esetleg billen valamere a mérleg nyelve.
@Droidfigyelő: Nagyon fájó lehet neked, hogy vannak értelmes témákkal foglalkozó médiák és azok nem a te kedvenceiddel: Vonával és Orbánnal foglalkoznak.

Szerintem azért, mert tudjuk, hirdetés nélkül is, hogy az egyik szarcsomó a másik fos.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

még szinte az a jobb helyzet, ha a cognitiv disszonancia befolyásolja a dolgokat, akkor legalább keresnek valami magyarázatot, az ellentétes megnyílvánulásokra. pl. a komcsizók. nem zavarja őket, hogy pl. az orbán kormányban több volt mszmp-s van, mint a volt gyurcsány kormányban, mert megmagyarázzák maguknak, hogy azok rendes komcsik, mert megtértek, stb.
de láttam már számtalan esetet, amikor még magyarázat sem szükséges, elég ha megmondják mit kell tenni, mondani, gondolni, stb.
a kedvencem amikor a nyugdíjas néni örjöngve üvöltötte a kamerába, hogy a szemét gyurcsány mondjon le, mert el akarja adni a fradit. egy idő után szóltak neki hátulról, hogy az a baj, hogy nem akarja eladni. még csak meg sem szeppent, máris ugyanolyan vehemenciával üvöltötte, hogy a szemét gyurcsány mondjon le, mert nem akarja eladni a fradikát.

de ha már cognitiv disszonancia, én sajnos az újságíróknál is elég gyakran az a gyanúja az embernek, hogy a magyarázataikat nem a racionalitás, hanem valamilyen berögződött pszichés elvárás irányítja.
@Azúrkék égbolt: így beszél egy igazi magyar!
le sem tagadhatnád, félnomád ázsiai őseid.
@kvasztics47: a szlovákoknak is megvolt az orbán viktoruk, meciár. csak már elzavarták
@kvasztics47: nem szabad elfelejteni, hogy orbán nem azért nem mond igazat, mert szeret hazudozni, hanem mert azt kivánja az érdeke!
@Azúrkék égbolt: igazad van! kubában, vagy észak-koreában már régen ülne. nekünk még várni kell mig eljutunk erre a szintre, de az irány jó
@Cang: ilyen helyesírással még köztársasági elnök is lehetne orbánnál.
@partfish: A te szemedben csak Kuba és Észak-Korea becsületes állam? Akkor oda való is vagy fiacskám.
Mert bizony egy becsületes, demokratikus országban, ahol nem kéz-kezet mos alapon működne minden, az ilyen gyurcsány félék régen börtönben rohadnának. De lehet, hogy méreginjekciót vagy tarkólövést kaptak volna.
@kvasztics47: Kösz a reagálását a bejegyzésemre, cserébe olvassa el ezt a könyvet Szendi Gábortól
A BOLDOGTALANSÁG ÉS EVOLÚCIÓ. www.tenyek-tevhitek. Jó egészséget Önnek !
@partfish:
Mármint kire gondolsz?

@kvasztics47:
Azért én óvatos lennék a mérleggel, mert Ferike remélhetőleg már történelem, és - ha van Isten - soha nem lesz újra góré, Viktorka viszont most még nagy lendülettel írja a saját történetét.
Lehetnének Orbánnal cellatársak.
Olvasom a kommeteket és az az érzésem, mintha nem is egy bolygon élnénk.
süti beállítások módosítása