Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Lecsukják a Pál utcai fiúkat

2012.09.05. 12:54 petőfi utca

Elindult a tanév, aminek a végére már általános iskolás korú gyerekeket is le fognak csukni. Egyszerű és eredménytelen szigorral fenyeget az új büntető törvénykönyv.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr574756642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012. évi C. törvény - a Büntető Törvénykönyvről

A gyermekkor
16. § Nem büntethető, aki a büntetendő cselekmény elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be, kivéve az emberölés [160. § (1)-(2) bekezdés], az erős felindulásban elkövetett emberölés (161. §), a testi sértés [164. § (8) bekezdés], a rablás [365. § (1)-(4) bekezdés] és a kifosztás [366. § (2)-(3) bekezdés] elkövetőjét, ha a bűncselekmény elkövetésekor a tizenkettedik életévét betöltötte, és az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

"Az életkornak meghatározó jelentősége van a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából. A bűnösség több elemből tevődik össze, egyik - a szándékosság és a gondatlanság esetében egyaránt szükséges - eleme, hogy az elkövető az elkövetés idején a törvényben meghatározott életkort betöltse. A büntetőjogi felelősséget kizárja a gyermekkor.

A törvény a büntethetőség alsó életkori határát főszabály szerint az elkövető tizennegyedik életévében határozza meg. A tizennégy éves korhatár megállapításának az indoka az, hogy a gyermekek nagyobb része ebben a korban fejezi be általános iskolai tanulmányait, és ér el olyan testi és szellemi fejlettségi szintet, amelyre tekintettel büntetőjogi felelősségre vonható. Napjainkban azonban a gyermekek biológiai fejlődése felgyorsult, a gyermekek korábban érnek, az információs forradalom következtében a kiskorúakat már tizennegyedik életévüket megelőző életszakaszukban elérik a társadalom olyan különféle hatásai, amelyektől a korábbi időkben még védve voltak.

A tizenkettő-tizennégy év közötti gyerekek körében is egyre nagyobb mértékben elterjedt az erőszakos érdekérvényesítés, ezért szükséges a büntethetőségi korhatár módosítása, a kirívóan agresszív, élet ellen irányuló bűncselekményt megvalósító gyermekkorúak büntetőjogi felelősségre vonása és egyes súlyos bűncselekményeknél a büntethetőség korhatárának leszállítása tizenkét évre. Az ilyen bűncselekményt megvalósító gyermekkorú magatartásából ugyanis arra lehet következtetni, hogy megfelelő segítség hiányában nem lesz képes a későbbiekben a társadalomba való beilleszkedésre és a törvénytisztelő életmódra, ezért a speciális prevencióhoz mindenképpen szükséges a büntetőjog eszközeinek igénybevétele.

Minderre figyelemmel, a törvény az emberölés alap- és minősített esetei, az erős felindulásban elkövetett emberölés, az életveszélyt okozó testi sértés és a halált okozó testi sértés, a rablás és a kifosztás elkövetőjének büntetőjogi felelősségre vonását lehetővé teszi abban az esetben is, ha a cselekmény elkövetésekor tizenkettedik életévét már betöltötte, és az elkövetéskor rendelkezett a cselekménye következményeinek felismeréséhez szükséges belátással."
@Suum Cuique:
Korrekt válasz egy ostoba felvetésre.
@apanna:
Az új. Btk. hivatalos indokolásából idéztem. Lád még:

"A törvény bizonyos bűncselekmények (szándékos emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, életveszélyt vagy halált okozó testi sértés, rablás, kifosztás) elkövetése esetén leszállítja a büntethetőségi korhatárt tizenkét évre, tizennegyedik életévét be nem töltött elkövetővel szemben legsúlyosabb szankcióként javítóintézeti nevelést rendelhet el a bíróság, melynek időtartam egy évtől négy évig terjedhet. A büntethetőség tizennegyedik életévét be nem töltött elkövető esetén a belátási képesség vizsgálatához kötött."

"A büntethetőségi korhatár szektorális leszállítására tekintettel a törvény új szabályként megállapítja, hogy a bűncselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét be nem töltött elkövetővel szemben csak intézkedés alkalmazható, büntetést vele szemben nem lehet kiszabni."

"A fiatalkorú elkövetők vonatkozásában a büntetőjog elsődleges feladata a nevelés, amely különösen a jelenleg gyermekkor miatt nem büntethető tizenkettő-tizennégy év közötti korosztály tekintetében igaz. Erre figyelemmel a büntethetőségi korhatár szektorális leszállításával egyidejűleg a törvény kimondja, hogy a tizennegyedik életévüket be nem töltött személyekkel szemben csak intézkedés alkalmazható, és - a 106. § (3) bekezdésében foglaltakkal összhangban - a szabadságelvonással nem járó intézkedésnek meg kell előznie a szabadságelvonással járó intézkedés (javítóintézeti nevelés) alkalmazását."
Na akkor ezt meg is beszéltük.
"Minderre figyelemmel, a törvény az emberölés alap- és minősített esetei, az erős felindulásban elkövetett emberölés, az életveszélyt okozó testi sértés és a halált okozó testi sértés, a rablás és a kifosztás elkövetőjének büntetőjogi felelősségre vonását lehetővé teszi abban az esetben is, ha a cselekmény elkövetésekor tizenkettedik életévét már betöltötte, és az elkövetéskor rendelkezett a cselekménye következményeinek felismeréséhez szükséges belátással."

A riport megszólalói hiperempatikusan állandóan azzal foglalkoznak, hogy "mi a jó a gyereknek". A büntetésnek azonban van egy másik funkciója is: hogy megvédje a társadalmat a bűnelkövetőtől. Lehet mindenféle statisztikákat hozni a visszaesésről meg a liberálisabb módszerek jobb hosszú távú hatékonyságáról, de egy valami biztos: ha a gyerek, aki konkrétan késsel fenyegetve kirabolta az osztálytársát vagy megölte a Mari nénit javítóintézetbe kerül, akkor amíg benn van, az osztálytársakat/a többi nénit a részéről 100%-ban nem fenyegeti veszély.
@Rwindx: A sok hülye p@csa rinyál a felvételen, hogy ilyen veszélyes, meg olyan veszélyes a korhatár leszállítása, közben párszáz bűnöző kölökről van csak szó (03:00-tól mondja a néni). Ezt fújják fel úgy, hogy milyen szörnyű dolog a kölkök megbüntetése...

Hát, nem kötelező a gyereket bűnözőnek nevelni.
Amelyik pedig elköveti a bűncselekményt, az megérdemli a javító intézetet!
@Magánvéleményem:
Nyitott ajtókat döngetsz :)
a "sok hülye picsa" két dolgot mond:
- mivel a 12 éves még gyerek, ezért ha a 12 éves ilyesmit csinál, az nagyrészt a családi háttérnek köszönhető - ezért a kérdést (abban a néhány esetben, amikor ez felmerül) kicsit komplexebben kéne megoldani - azaz a családot kezelni-segíteni, benne a gyerekkel (meg mondjuk a testvéreivel, akik ugyanebben a családban (nem) szocializálódnak, éri őket bántalmazás stb.)
- meg azt is mondják, hogy a gyereknek a javító intézetbe zárás ugyanazt üzeni a társadalom részéről, mint amit feltehetően otthon és/vagy az iskolában is megkapott már (és ami jó eséllyel terelte őt a nemkívánatos cselekedetek felé): nem kellesz. A javító viszont egyben kiképzőhely is, hiszen a 12 éves nála nagyobbakkal, dörzsöltebbekkel kerül össze, és koránál fogva is nyilván úgy alkalmazkodik, hogy valakihez elszegődik követőnek

tehát oké, hogy abban a pár évben, amíg bent van, "megvédjük magunkat tőle", de mi lesz, miután kijött (ugyanolyan frusztráltan és dühösen, csak jóval dörzsöltebben, viszont családi-szociális kapcsolatrendszer és védőháló nélkül) mondjuk abban a további 40-50 évben, amit felnőttként tölt el köztünk?
Okostojás!

Akkor mondj jobbat: mit kéne tenni egy 13 éves gyilkossal? Pszichológust küldeni a családjához? És a környezettel mi lesz, akik egy 13 éves gyilkos közelében kénytelenek élni? Azoknak még pszichológust se küldenél, ugye? Pedig minimum erős pszichológiai stressz, hogy a gyerekét úgy engedje el suliba, hogy tudja, az oda vezető úton találkozhat egy gyerekkel, aki nemrég ölt.

Miért mindig a bűnözőket kell sajnálni?
Épp most gyilkolt meg egy embert egy "általánosiskolás"

Hagyjuk már ezt az ótvar dumát. Ha 16 éve lenne az lenne a baj, hogy "fiatal", ha pedig 32 akkor az, hogy cigány.
@Flúgatlan: gondolom, a megszólítás nekem szólt.
Kérdést tettem fel, nem azt állítottam, hogy nálam a bölcsek köve. De azzal semmilyen probléma nincs megoldva, hogy leszállítjuk a büntethetőség korhatárát, az íróasztal mögött, úgy, hogy senkivel - sem a társadalommal, sem a szakemberekkel - nem konzultálunk és a szociális ellátórendszert nem hogy nem erősítjük meg, hanem inkább elvonunk. Onnan is, a családoktól is.

Vagy szerinted ez a lépés mennyire van pariban a nagyívű ígértekkel (ld. két hét alatt rend lesz az országban), illetve mennyiben a 13 éves gyilkosok a legégetőbb rendvédelmi megoldandó probléma egy olyan országban, ahol például a Gárda nyíltan és nevetve szívatja a lefejezett rendőrséget?
De hogy maradjunk a családoknál: velem még egy 13 éves gyilkos se jött szembe, annál több alkoholista, a gyerekeit terrorizáló apa ámokfutását látom nap mint nap például...
@Flúgatlan: ez nem a sajnálatról szól, hanem a józan belátásról, ami sem a jelenlegi kormánynak, sem a hirtelen felindulásból és érzelmek hatására megnyilvánulóknak nincs.
Lehet, hogy igazságérzetünknek jobban tetszik, ha jól pofánbasszuk azt a gyereket, meg javítóba küldjük, de hosszú távon sokba kerül egy pofánbaszott és javítóba küldött (ott alaposan pallérozott), a társadalomba beilleszkedni képtelen, gyűlöletteli ember. sokkal olcsóbb, ha nem állunk bosszút, hanem - sokkal több pénz és idő árán - a társadalom bepótolja nála azt, amit a családja kifelejtett: a szocializációt.
Egy olyan törvény, amivel maximálisan egyetértek.
@Nazarin: Hát, akkor csak remélhetjük, hogy hamarosan hozzád igen közelálló példán is újra átgondolhatod.
@Nazarin: no igen, sajnos, jól számoltak, amikor arra számítottak, hogy a többségnek ennyi lesz a hozzáfűzni valója...
és nem csak ebben.
süti beállítások módosítása