Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Milliárdokat nyúlhatnak le az egyházügyi törvénnyel

2011.12.23. 12:04 petőfi utca

Negyven napon át Strasbourgban tartott tiltakozó böjtöt (tehát éhségsztrájkot) Izsák Bács Jeremiás,  az új egyházügyi törvény alapján januártól már féllegálisan működő egyik egyház tagja. A mennonita lelkészhez menet közben csatlakozó Soós Péter pár nappal hazaérkezésük után adott interjút a Petőfi utcának. Bizniszegyházakról, jelentős állami pénzekről, valószínűtlen taglétszámokról van szó, és az ínyencek kedvéért felbukkan Tőkés László is.

 

Honnan jött a böjt ötlete, miért kezdtek bele ebbe az egészbe?

Először az egyházügyi törvény miatt akart Jeremiás demonstrálni, de rá kellett jönnünk, hogy szélesebb körű problémáról van szó. Számos réteg jogfosztásáról. A Biblia alapján pedig szolidaritást kell vállalnunk minden jogfosztott emberrel. A fegyveres testületek tagjaival, a munkavállalókkal, mindenkivel, akit hátrányosan érintenek a kormány intézkedései.

De miért kellett ehhez elmenni Strasbourgig?

A kiutazás célja a kiáltás volt, a nemzetközi és a hazai közvélemény fülébe. Azért mentünk ki, hogy az európai közvélemény értesüljön a kiáltásról, és vegye komolyan a tiltakozás súlyát. Az EU csak ott tud érdemben nyomást gyakorolni, ahol már megtörtént a jogharmonizáció, mint mondjuk a bíróságok vagy a bankok kérdésében. A vallás azonban nem ilyen ügy, itt nem történt még meg az egységes szabályozás kialakítása. 

Elértek bármilyen politikai visszhangot? Kivel sikerült beszélniük?

Jeremiás december 6-án találkozhatott Thomas Hammarberggel, az Európa Tanács emberi jogi biztosával, aki átvette a még augusztusban kiadott Egyházak Nyilatkozatát, amelyben tizennégy kisegyház tiltakozott a törvénytervezet ellen. Ezt amúgy itthon is elküldtük az összes közjogi méltóságnak és parlamenti képviselőnek, de egyedül Lukács Tamástól, a vallásügyi bizottság elnökétől kaptunk választ. De a lényegi kérdésekről ő se mondott semmit. Erre küldtünk neki egy viszontválaszt, amire már nem érkezett felelet. Mindenesetre Hammarberg minden tőle telhető segítséget megígért, valamint hogy továbbküldi az anyagot a Tanács 47 tagországának képviseleteihez. Ugyanezeket az anyagokat beadtuk alkotmányossági felülvizsgálatra az Emberi Jogok Európai Bíróságára, az ügyet befogadták, iktatták, sőt az egyik bíró személyesen is kijött és támogatásáról biztosított minket. Közölte, hogy gyorsított eljárással fogják kezelni az ügyet. Persze ez is csak azt jelenti, hogy a szokásos két-három év helyett esetleg egy év alatt történhet már vele valami.

Magyar képviselőkkel nem is találkoztak?

Egyedül Göncz Kinga jött oda, ő nagyon sok háttérsegítséget nyújtott, több találkozót is segített összehozni. Tőkés Lászlónak is személyesen sikerült átadnunk a tiltakozást, bár nem ment könnyen. Hazafele menet, távozóban direkt félrenézett, nem is akarta látni, mi zajlik ott, akkor szólt rá Jeremiás: „Tőkés úr, nézzen már ide, én is lelkész vagyok!”

Mit gondol, miért volt szükség erre az új törvényre? Sok szó esett például a bizniszegyházak visszaéléseiről.

Nem a korábbi egyházi törvénnyel volt a gond eddig sem, hanem az 1997-es vatikáni szerződéssel, amely a finanszírozás szempontjából privilegizált helyzetbe hozta a katolikus egyházat. De a liberális szemlélet miatt idővel muszáj volt hasonló feltételeket biztosítani a többi egyháznak is. Ez vezetett ahhoz a torz helyzethez, amelyet az új törvénynek kéne megoldania. A bizniszegyházak kiküszöböléséhez nem kellett volna megváltoztatni a törvényt, mert eddig is az ügyészség felügyelte az egyházak működését, bármikor lett volna mód ellenőrzésre. A most státuszát vesztő több mint 300 egyházból csak 5-6 lehetett igazán problémás ebből a szempontból, ezekre hivatkoztak folyamatosan. Ez a megoldás olyan, mint amikor egy kiskutya lába kicsit megsérül, de az orvos amputálja az egész lábát. Ez a törvény amputál, álságos és hazug érvekre hivatkozva a társadalom testéből szakít le egy darabot.

De akkor mi lehet a törvényalkotók valódi szándéka?

Azt nem tudjuk, de azt igen, hogy a megmaradt egyházak gazdasági tevékenysége nincs alárendelve az adóhatóság ellenőrzésének. Csak néhány formális követelménynek kell megfelelniük, de nincs elszámolási kötelezettségük. Az állami pénzek felett rendelkezők bármikor pénzhez juthatnak tehát úgy, hogy hatalmas összegeket ítélnek oda egyházaknak, de csak egy részét adják oda ténylegesen, a többit meg visszakérik. Az történik, hogy több száz egyház megszüntetésével megspórolnak néhány százmillió forintot, viszont megteremtik a lehetőséget több milliárd forint lenyúlására.

Mi történik azokkal az egyházakkal, amelyeket a kormány nem ismer el automatikusan?

A nem elfogadott egyházakat be akarja a kormány passzírozni az egyesületi törvény alá. A többi kisegyházhoz hasonlóan mi eddig se kaptunk állami támogatást, ezért nem is ez a bajunk, de ezentúl az adók egyszázalékára se leszünk jogosultak. Ezenkívül eddig úgynevezett perselypénzből, azaz adományokból tartottuk fenn magukat, amit jogszerűen tehettünk, de egyesületként már minden egyes adakozónak számlát kellene adnunk és adóznunk utána. Ezzel teljesen ellehetetlenítették az adakozást. Ráadásul, mi ugyan nem, de sok egyház rendelkezik ingatlanokkal is, iskolákkal, kiszolgálóépületekkel, ezekre eddig adómentességük volt, mostantól óriási többletkiadásaik lehetnek ezek után is.

Egyesületként az egyház kifejezést sem használhatnánk, társadalmi megítélésünk ennek következményeként borzalmasan károsul majd. Nem lehet lelkészképzésünk sem, sőt, egyesületben értelmezhetetlen az is, hogy valaki lelkész legyen. Ezentúl esküvőt, temetést sem lehet szabályosan csinálnunk. De fogjuk ezeket csinálni, csak a hívői életünk folyamatos szabálysértésbe lesz kényszerítve. Egy jogállamban nekünk idáig kell elmennünk?

De kérhetik az újra-regisztrációt, és ha azt elfogadják, akkor ismét egyházként működhetnek.

Így van, bár ehhez a kérelmezőnek el kell fogadnia az új alkotmányt, annak preambulumával és a Szent Koronával együtt. Ez pedig több egyháznak hitelvi problémát okoz, rögtön a második parancsolat megszegése a tízparancsolatból. A tizennégy kivételezett egyházat automatikusan vezették át, így nekik nem kell átesniük ezen a procedúrán, de szellemi értelemben mégis megteszik ezt. A jelenlegi kormány kormányalakításra kapta a kétharmados felhatalmazást, nem pedig új alkotmány megírására vagy pedig rendszerváltásra, se új alkotmány, se új rendszer nem szerepelt a programjukban. Ennyiben nem csak az egyházakat, hanem az egész nemzetet jogsérelem érte, a jelenlegi hatalom a jelenlegi alkotmány rendelkezéseivel ellentétesen eljárva próbálja meg kiépíteni tartós hatalmát.

Lehet tudni hogy, hány embert érintenek ezek a változások? Hány tagja lehet az így kirekesztett kisegyházaknak?

Az egyházi tagság kérdése nagyon nincs tisztázva Magyarországon. A nagy egyházak általában a névleges tagságot is tagságnak mondják, a kisegyházak viszont a ténylegesen aktív, cselekvő hívekkel számolnak. Ilyen alapon mondja ma a római katolikus egyház, hogy hétmillió tagja van, minden megkeresztelt csecsemőt beleszámítanak ebbe. Az anabaptisáknál csak a tényleges tagok számítanak, még a gyerekek sem, így óriási statisztikai különbségek jönnek ki. Katolikus templomba háromszázezren járnak ma Magyarországon, hol van ez a hétmillióhoz? Ha viszont a holdudvarra gondolunk, akkor a kisegyházak is jóval nagyobb tömegekhez jutnak el. A mi egyházunk 23 éve alakult meg, azóta legalább 8-10 ezer ember felé szolgált. Ilyen logika mentén simán lefednek a kisegyházak félmillió embert. Az számít, honnan közelítjük meg. A társadalomra gyakorolt hatás ráadásul jóval nagyobb a kisegyházak felől, a történeti egyházak sokszor csak olyan funkciókat látnak el, amelyekre az önkormányzatok is képesek lennének. Mi viszont a mindennapi élet sűrűjében veszünk részt, a hajléktalan kérdéstől kezdve az idősek segítésén át.

26 komment · 1 trackback

Címkék: tőkés lászló egyházügyi törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr233490674

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szórakoztató Valláskritika megosztotta 2011.12.23. 23:48:12

azt a blogbejegyzést, ahol ez a felirat a trackback-ként megjelenik. Tehát a közösségi oldal jelenlegi 30 ezer havi aktív olvasójához is eljut. Aki többet is tudni akar tudni az olvassa el ezt a rövid összefoglalót, vagy kattintson rá az oldalra: faceb...
Békés MAGYAR Karácsonyt mindenkinek !

A magyar finomságok után egy kis kikapcsolódásként : www. AVATARA - A MAGYARSÁG SZEREPE 2012 BEN.AVI

VAGY : www.vntv.hu Az egészségért, és egyebek...

Jó éjt Emberek !
" Tőkés Lászlónak is személyesen sikerült átadnunk a tiltakozást, bár nem ment könnyen. Hazafele menet, távozóban direkt félrenézett, nem is akarta látni, mi zajlik ott, akkor szólt rá Jeremiás: „Tőkés úr, nézzen már ide, én is lelkész vagyok!”2

Rendes Fideszgyík lett a Püspök úr......
"el kell fogadnia az új alkotmányt, annak preambulumával és a Szent Koronával együtt. Ez pedig több egyháznak hitelvi problémát okoz, rögtön a második parancsolat megszegése a tízparancsolatból."
Ezt az idiotizmus vajon miként okoskodta ki? Csaknem azt gondolta, hogy egyébként nem kellene, s ők törvény s alkotmány felett állnak? Amit persze eljátszhatnak, csak aztán ne tartsák a markukat a kedvezményes állami elbánásért.
Egyébként egy "lelkész" minek ragaszkodik ennyire az anyagi javakhoz, ha a hite őszinte, teljesen mindegy, hogy jogilag minek nevezik az "egyházát". "Egyesületből" is lehet üdvözülni, nemde? Különösen, ha az egyesületet bejegyző állam úgyis hitelvileg számukra elfogadhatatlan. Hányingerkeltő ez a képmutatás....
@kíváncsivagyok: Egyébként ha oda se nézett vajon hogyan adták át neki?
Nagyképű, gőgös, senkiházi, álszent, sunyi, tetű fidesz banda.

Kemény tavasz elé néztek, kezdjetek csomagolni.

Tavasszal óriási orvoshiány lesz, ők adják a kegyelemdöfést ennek a csürhének!

Bóvli Orbány , bóvli kormány takarodj, Európa már kidobott benneteket!!
@hakos2: majomember, olvasd már el a 2. parancsolatot, utána meg a haverjaid tákolmányát... meg esetleg a posztot még1x, hátha felfogod a probléma lényegét.
@hakos2:
Elolvastad a második parancsolatot?
Nem akarok a Soós Péter prókátora lenni, mindazonáltal egy példa segítségével valószínűleg jobban megérted, miről lehet szó. A kora újkori Magyar Királyságban sokáig nem vállalhattak magasabb hivatalt protestáns hitűek, ugyanis ehhez meg kellett volna esküdniük Szűz Máriára is, amit vallási meggyőződésük miatt nem tehettek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy úgy gondolták volna, rájuk kevésbé vonatkoznak a törvények, csupán az eskü volt számukra képtelenség.
Egyébként nem kedvezményes, hanem egyenlő elbánásért folyamodnak.
Az egyesületi és az egyházi státusz közötti különbségekről szóló részt olvasd el még egyszer.
Egyébként mit szólnál ahhoz, ha mondjuk a házasságodat ezentúl csak akkor ismernék el, ha az egyik bevett felekezet tagja vagy, egyébként meg meg kellene elégedned a bejegyzett élettársi kapcsolattal. És szerintem itt a különbség szerényebb, mint egyház és egyesület között.
Az egyenlo banasmod erdekeben az osszes egyhaztol meg kene vonni az allami penzeket es az adomentesseget.
Köszönöm Soós Péternek, hogy képviselte az országot. Kevés ember tudta/akarta volna megtenni ezt az utat, pedig messze többről van itt szó, mint néhány kisegyház.
Még így is túl sok szekta marad. Nem is hallottam erről mennonizmusról...
A 10parancsolatot nem egyformán számozzák a különböző felekezetek, talán ezért nem egyértelmű mindenkinek, hogy mire gondolt SP. (Ez a monogram mindig visszaköszön valahonnan)

Erre gondolt: "Ne csinálj magadnak faragott képet... ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr vagyok a te Istened stb."

A római katolikus katekizmusokban a 10p rövidített változata szerepel, amiből ezek a sorok hiányoznak. A Bibliában nincsenek számozva a parancsolatok, ezért bizonyos szinten értelmezés kérdése, hogy hol végződnek, ill. kezdődnek ezek, és katolikusok, ill. protestánsok a kezdetektől másképp is számozták.

Az van, hogy hithű protestánsoknál a Szent Koronára való, mégoly jelképes felesküdés is a bálványimádás tilalmába ütközik. Lehet értetlenkedni rajta, de ez vallásszabadsági kérdés - többek között pont ezért kellett volna távol tartani a Szent Koronát és az alkotmányt egymástól.
Eltérő világnézetű/ateista polgártársaink is ennek az államnak a polgárai, és szeretnék magukénak érezni az alkotmányt. Kár, hogy ezt nem tették számukra lehetővé.

Ehelyett kénytelenek nyilvánosan hitet tenni az őket magasról leszaró alaptörvény mellett, ha nem akarnak más vallási meggyőződésük miatt jogfosztottá válni.

Alig hiszem el, hogy még mindig vannak, akik szerint ez védhető.
@Mikrobi: A 17. század óta léteznek. Nem kell, hogy mindenki ismerje őket, de nincs velük semmi probléma, szóval ha nem hallottál róluk, az csak az olvasottsági deficited miatt van, semmi okod leszektázni őket.
Elvenni a pénzt minden egyháztól, egyház adót bevezetni aztán fizesse a papot meg a fűtést aki oda jár. Ez nem állami feladat.
@igazitrebitsch:

Pontosan!

Alapvetően három különböző számozási rendszer létezik: zsidó, görög, s latin!

A görög számozási rend a zsidó rend szerinti 1. parancsolatot egyszerűen bevezetőnek tekintette a 2. parancsolathoz, viszont a 2. parancsolatot pedig két részre osztotta.

A latin számozási rend - érthető okokból ez a legismertebb Magyarországon - különbözik a legjobban a másik két rendszertől. A latin számozás a zsidó és a görög számozási rend szerinti első két parancsolatot egynek veszi.

A latin számozási rend szerinti többi parancsolat így eggyel "késik" a zsidóhoz és a göröghöz képest, azaz a 3. zsidó/görög parancsolat pl. csak a 2. a latin számozásban. Viszont, hogy megmaradjon a parancsolatok száma tíznek, a 10. zsidó/görög parancsolatot a latin rendszer ketté választja.

A latin számozási rendszert a katolikusok és a luteránosok használják. Míg a görög rendszert a keleti egyházak (khalkedóni ortodox, nem-khalkedóni ortodox, asszír), a kálvinisták, az anglikán, s a legtöbb egyéb protestáns felekezet használja. Egyes újprotestáns felekezetek a zsidó számozási rendet használják.
@Mikrobi:

Szekta? Az, hogy mi a szekta, az csak nézőpont kérdése. Pl. az unitárius egyház az elismertek között van, pedig ez mind katolikus, mind ortodox, mind hagyományos protestán szempontból a szektaság mintapéldája.
@igazitrebitsch: pardon, helyesen: "...mert én, az Úr, féltőn szerető Isten vagyok stb."

Miközben osztottam az észt, én is kevertem az elsőt a másodikkal... :)

@max val, a bircaman: kösz a kultúrtörténeti kiegészítést. Bár a lényeg, csak hogy ne feledkezzünk meg róla, továbbra is az, hogy az egyházügyi törvény szar.
@igazitrebitsch:

Én alapvetően nem látok rosszat abban, hogy új egyházügyi törvényt akartak csinálni. Tényleg abszurd helyzet volt, hogy egyesületek és vállalkozások egyházként jegyezték be magukat.

Azonban a törvényt meg lehetett volna csinálni JÓL is, s 14-re csökkenteni az egyházak számát abszurdum. Minimum 50-60 a valódi és jelentőséggel bíró egyház az országban.
A katolikus népnemzeti kurzus megint olyan dolgot erőltet a választópolgárokra, amire egyáltalán nem kaptak felhatalmazást. Másrészt de facto megsértik az általuk szentségnek mondott Isteni Törvényeket, sőt az Isten felett állóként cselekednek.
Mert miért vindikálhat magának több jogot az a katolikus egyház, amelynek papjai megáldották azokat a fegyvereket, amelyekkel a Krisztusi tanokkal ellentétben emberek millióit ölték meg. Krisztus szent nevére hivatkozva. És miért illeti meg több jog azt a katolikus egyházat, aki saját fiait küldte más katolikus hitű emberek legyilkolására. Isten, és Krisztus szent nevében.
Az a Semsey Zsolt, aki mellét döngetve kereszténykedik, mennyivel ér többet a magyar krisnásoknál, akik a saját módjukon VALÓBAN betartva az Isteni Törvényeket, azon módon élnek, és tevékenykednek? Derágajó mélykeresztény SemmilyenZsoltink az a vakbuzgó hitffy, aki, ugye még a védett állatokat is kilövöldözné, mert ő a fővadász. Mi ez, ha nem az ölési mánia manifesztálódása? Ami, ugye ellentétes a keresztény egyházak alap Alkotmányával. Ami Isten és az ember között köttetett. Ölünk, nap, mint nap. Sokszor szükségből ölünk állatokat. A szórakozásból ölés nem tartozhat az Isten akarata szerint valónak. Vagy mégis vannak, akik ezt felülbírálhatják? A legtöbb újkori háború sem az éhezés miatt tört ki, hanem egyes emberek, embercsoportok mammon-imádata miatt.

Mindenki, aki úgy él, és cselekszik, ahogyan azt az Istenünk törvényei előírják, Igaz embernek minősül a szememben. Legyen az akár buddhista, mohamedán, katolikus, vagy református.
A többiek, akik csak szóban hirdetik az Igét, közben egészen máshogy cselekszenek, nem jogosultak az Igaz ember megjelölésre.

Erre érkezik egy kisebbségi csoport, aki úgy gondolja, hogy az Isteni Törvények általuk felülírhatók. Mert ők mindenhatónak hiszik magukat.
@max val, a bircaman: egyetértek.

Amint kiderült, kik maradtak a pixisben, elindult az a folyamat, amelynek során az egyházi kiegészítő normatíva elbukása miatt a kiesett egyházak intézményeit formailag átvette a 14-ek közül valamelyik. A szociális szférában köztudott, hogy a kiváltságos egyházaknak ezért a szívességért az egyházi normatíva 20%-át kell visszacsorgatni. De a lényeg, hogy sikerült kiszűrni a bizniszegyházakat...
Röhej.
@Kopasz Szuzukis:
Minden szavaddal egyetértek. Felháborító, ahogyan ez a névleg kétharmad, valójában kisebbség rákényszeríti az akaratát a többségre. De az ellenállás nőni fog. Nem kell nagy jóstehetség előre látni, hogy ez lesz 1990 óta az első kormány, amely nem tölti ki a négy évét. Ha nem mondanak le időben, elkergeti őket a nép.
A címben és a 6. válaszban a lényeg. Milliárdokat nyúltak le azoktól, akik most egyházi státuszban maradhattak. Ill. akkor maradhattak meg, ha tejeltek...
...Szóval, Ez is erről szól.

Azért kilóg a lóláb rendesen. Mert ugyan Hit gyülekezete van, de hol maradnak a buddhisták, meg a muszlimok. Mert a mostaniak szerin úgy tűnik, nálunk csak két nagy világvallást ismernek; Izraelitát, meg Keresztényt...

Padma..., Gábriel, Dzsibril.
szomorú dolog ez.
Főleg, hogy mostanság olyan törvény születhet, melynek értelmében milliárdos közpénzek kerülhetnek úgy egyházakhoz, hogy senkinek nincs joga a felhasználást elszámoltatni.
(ha jól értettem)

De sebaj, visszafog még ez ütni.
@Tibi bácsi: Rám is számíthattok. Katolikusként vagyok keresztelve, de a képemen is lesült volna a bőr, ha náluk esküszöm. Az unitárius egyháznál találtam meg azt az igazságot, amivel azonosulni tudtam, nagyon szép és megható szertartásunk volt. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de az én tapasztalataim szerint is a katolikus egyház mindig ott szerepel, ahol valamit kapni lehet, vagy ha valamit el akarnak venni tőle, a kicsik pedig sokszor inkább adnak (ld. baptisták, ha valami katasztrófa beüt).
@GuloGulo: jól értetted, de ezen kívül a milliárdok, mivel nem kell velük elszámolni, az egyházakon átfolyatva részben a pártokhoz kerülhetnek vissza. Ez az igazi görénység benne.
Ahol pap emelt szót, Ott az igazság megfeszíttetik, Az igazság szörnyethal ott.
süti beállítások módosítása