Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Rémhír a fokozott közúti eü-doboz ellenőrzés

2012.04.26. 09:34 petőfi utca

Ordas nagy hoax az autós egészségügyi-dobozok érvényességi idejéről szóló fokozott közúti ellenőrzés. A Petőfi utca profiljától viszonylag idegen közszolgálati hír eredete, hogy mi is adtunk esélyt a pletyka megalapozottságának, és rögtön elkezdtünk kombinálni: a rendőrség vajon statisztikát szeretne javítani, esetleg így üzenne a jogalkotóknak, vagy valami szervezeten belüli sötét ügyről van szó. Kiderült, hogy egyik sem, már megint nem sikerült megcibálnunk Pintér Sándor bajszát. De a minimál-történet még így is tanulságos.

Futótűzként terjedt a héten az interneten egy figyelmeztetés, hogy a rendőrség közúti ellenőrzéseken kifejezetten az egészségügyi dobozok szavatosságának vizsgálatára utazik, és előszeretettel szórják az akár ötvenezres büntetéseket is. A hírt villámsebességgel kapták fel az internetezők a Facebookon és a blogokon is, és persze azonnal megjelentek a kommentelők is, akik hallottak valakiről, aki ismert valakit, akit tényleg ezért büntettek meg.

 

A legtöbb oldalon felbukkanó figyelmeztetés szerint "a rendőrök kirajzottak az utcára, és csak ezt nézik, semmi más nem érdekli őket! Ha a rajta lévő dátum szerint lejárt, akkor a helyszínen 50.000,- Ft bírságot szabnak ki – kötelezően. Ha nem ismered el, és nem fizeted ki a helyszínen, akkor kötelessége feljelenteni, és közúti szabálysértés miatt a fizetendő összeg ennek duplája, tehát 100.000,- Ft is lehet. Ápr. 15-én lépett hatályba ez az új szabálysértési törvény!

 

Határozottan tagadja azonban az átfogó eü-doboz-razziát Makula György őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Abszurd álhírről van szó, a rendőrség sem jelenleg, sem a jövőben nem kíván hasonló akciót folytatni – mondta kérdésünkre a szóvivő. Az átfogó közúti ellenőrzések során a továbbiakban is előfordulhat, hogy az intézkedő járőrök ellenőrzik az egészségügyi dobozokat, de Makula tájékoztatása szerint amennyiben probléma merült fel a dobozzal kapcsolatban, általában eddig is csak figyelmeztetésben részesítették az autóvezetőket, vagy pedig a minimálisan kiszabható pénzbírsággal büntettek.

 

Nem sokkal az ORFK-hoz intézett kérdésünk után a főkapitányság közleményt adott ki „az interneten terjedő alaptalan híresztelés” miatt. A közlemény alapján csak a múlt héten több ezer rendőri intézkedés történt, melyek közül „hozzávetőleg 80 esetben került kiszabásra helyszíni bírság az egészségügyi doboz hiánya vagy szavatossági idejének lejárta miatt. Ezekben az esetekben a bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5.000 Ft volt.”

 

Az álhír mindenesetre arra mindenképpen alkalmas volt, hogy számos autós nézett utána annak, hogy pontosan mi is a helyzet most az egészségügyi dobozokkal, a híreszteléseket lelkesen terjesztő bejegyzések körül pedig egészségügyi dobozokat értékesítő webáruházak hirdetései jelentek meg. Szerettük volna megtudni, hogy a kereskedők tudnak-e bármit a hoax eredetéről és hátteréről, de a webáruházak honlapjain (egyik áruház, másik áruház) semmiféle elérhetőséget nem találtunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr904474255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása