Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Kalap- vagy tetoválás adó jön?

2012.06.20. 08:28 petőfi utca

income-tax-tom.jpgVégre romantikus gesztusra szánta el magát, az egyébként inkább kemény figurának megismert Tarlós István, és belebegtette egy rég elfelejtett adónem, a hídpénz lehetőségét. Adófajtákból nem állunk rosszul országos szinten sem, a 2010-es kormányváltás óta 21 új típust vezettek be, és ha hihetünk Matolcsy miniszter vonatkozó számításainak, akkor egy eddig ismeretlen adó még beúszhat. „Az 58 kisadót tavaly 48-ra csökkentettük, majd az év végén ismét 54-re emelkedett az adók száma. Most hét adónemet megszüntetünk és három új adót bevezetünk, így 51 adó lesz” - mondta május elején a nemzetgazdasági miniszter, amiből (54-7+3=51) vagy az ortodox matematika forradalmasítása, vagy egy titokzatos adó bevezetése következik. Egyiken se lepődnénk meg, és összegyűjtöttük a máshol már bevált adófajták közül a legígéretesebbeket. Várjuk javaslataikat is: milyen új adót vezessen be a kormány vagy a főpolgármester?

Tetoválásadó

Az amerikai Arkansas államban 2005 óta hat százalékos extra adó sújtja minden tetoválás és testékszer elkészíttetését. Bevezetésével a kormány erősíthetné táborát a nyugdíjasok között, egyúttal a sárkányos / nonfiguratív tetoválásos plaza-fiataloktól kezdve a Turulmadár-Emese szex-jelentettel kivart jobbikosokon át a motorosokig több veszélyes szubkultúrán is üthetne.

 

Élsportoló adó

Szintén Amerikából származó példa a 'jock tax', amely az adott államba sportolni érkező élsportolókra kivetett adófajta. Bevezetésének története az elvi alapú jogalkotás olyan elegáns példája, amiből még a sokat látott magyar képviselőknek is van mit tanulniuk. 1991-ben, miután a Lakers kosárcsapata kikapott az NBA nagydöntőben a Chicago Bullstól, Los Angeles városa gyorsan megadóztatta a Bulls játékosait azért a három meccsért, amit idegenben játszottak. Az adó azóta nagyon elterjedt, ma már több mint 20 államban vetnek ki hasonlót. Itthon is működhetne ez települési vagy megyei hatáskörben, Leisztinger vállalkozó csapata fizethetne Fejér megyének, csak a példa kedvéért.

 

Boszorkányadó

A térségben Magyarországnál csak Romániában tudtak többféle adót kitalálni, ezért rájuk mindenképpen érdemes odafigyelni. 2010-ben elkezdték kibővíteni a jövedelemadózás-köteles foglalkozások listáját, ahova bekerült a boszorkányság tevékenységi köre is. A romániai boszorkányok közül páran örültek ugyan, hiszen végre elismerte létezésüket az állam, többségük azonban mérgelődött: többen még mandragóragyökeret is szórtak a Dunába, amivel a parlamenti képviselőket átkozták meg. Szintén ugyanekkor vezették be Romániában a jósokra és jövendőmondókra kivetett adót, akiknek gyenge szakmai színvonalát jelzi, hogy meglepetten és felháborodva fogadták a hírt.

 

Szakálladó

A szakállviselést még Nagy Péter orosz cár sújtotta különadóval, igaz ő ettől elsősorban nem extra bevételeket remélt, hanem az állampolgárait szerette volna kicsit európaibbá változtatni. A Nyugat felé orientálódást nem volt könnyű lenyomni az ortodox lakosság torkán, így a szép szavak után jött az adóztatás. A kormányzatban most amúgy is szakáll-ellenes tendenciák látszanak, nemrég két fontosabb pozícióból is távozott az addigi szakállas.

 

Kalapadó

A brit kormány a XVIII. század elején a birtokolt kalapok számából kívánta kikövetkeztetni, hogy melyik állampolgára mekkora jövedelemmel bír a valóságban. A bevezetése után komoly definíciós harcok lángoltak fel, rengetegen kezdték el bizonygatni, hogy nem is számít kalapnak, amit a fejükön hordanak. A vitákat lezárandó a brit kormány 1804-ben kénytelen volt törvényi keretek között meghatározni a kalap definícióját, amit lassan a magyar jogalkotás amúgy is létrehozna.

 

Kábítószer-terjesztési adó

Hajlamosak lennénk azt gondolni, hogy ahhoz, hogy a kábítószer terjesztését megadóztassuk, előbb talán legalizálni kéne a kábítószereket. Tennessee-ben megtalálták a megoldást, amivel a kecske is jól lakik, és a börtön is megmarad. A dílerek névtelenül fizethették be az adójárulékokat az eladott drog után, amiért adóigazolást kaptak. A déli állam jogalkalmazóinak szarkasztikus humorát dicséri, hogy nem pecsétes papírt, hanem egy bélyeget, mellyel lebukás esetén igazolhatták, hogy tisztes adófizető állampolgárok, és megúszhatták a teljes vagyonelkobzást. Bármennyire is irreálisnak tűnik az ötlet, 2005 és 2009 között több mint hatmillió dollár folyt be az államkasszába a drogterjesztésből. 2009-ben azonban a Legfelső Bíróság alkotmányellenesnek ítélte az adónemet, és eltörölte. Az adónem magyar bevezetését jelezheti előre, hogy Pintér Sándor belügyminiszter pár napja éppen arról beszélt, hogy Vizoviczki Lászlónak is azért kellett buknia, mert nem fizetett rendesen adót. 

 

Kövesd a Petőfi utcát a facebookon is!

 

 

42 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr894599699

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dugódíj vagy hídpénz? 2012.06.20. 13:12:56

  Mindegy, csak fizessen lehetőleg minél többet mindenki, aki Budapesten él, dolgozik vagy épp turista minőségben tartózkodik a fővárosban.  A dugódíj már régen terítéken van, most újabb Tarlós-verzió került elő, a hídpénz. Lehet, hogy mégiscsak bele...

Trackback: Budapest, te drága 2012.06.20. 13:12:19

Tarlós István megint borzolja a kedélyeket - javaslatára több százezer forintot fizetnének azok a vállalkozások, akik a Budapest szót vagy annak változatait használják. Amennyiben a közgyűlés elfogadja a javaslatot, a díjak elsősorban a kisebb vállalko...

Trackback: Védelmi pénzt szed a fővárosi önkormányzatoktól a Heti Válasz? 2012.06.20. 12:26:00

A Heti Válasz egy kisebb összegért – éves szinten néhány millió forintnyi közpénzért – vállalja, hogy cserébe nem ír rosszat a pénz átutalójáról – írja a Magyar Narancs. A “kisebb összeget” a Heti Válasz Pest-Budai Látkép ...

Trackback: Van alternatíva a Fidesz újfeudalizmusával szemben – írja Scheiring Gábor 2012.06.20. 12:24:15

“Ismerjük jól a mélyből időnként feltörő úri-jobboldali érzületet. Ezt böfögte fel Lázár János, amikor arról beszélt, hogy akinek nincsen semmije, az annyit is ér. Ezt bizonyította az a KDNP-s képviselő is, aki egy parlamenti vitában a kérdésemre...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hülyeség adó?
Ki se lehetne bújni alóla, ha itt élsz már igazoltad hogy az vagy és ezt bármivel súlyosbítani lehet, a kormány azt se tudná mi a faszt kezdjen az ebből beáramló vagyonokkal, nem kolbászból, aranyból lenne a disznóól kerítése is...
Szerintem járdahasználati adót is be kellene vezetni. Ez csak egy 5let, de van több is. Matolcsyné férje nagyobb fantáziával rendelkezik. Vagy ez nem is a hírcsárda blog? Bocsánatot kérek!
Egyszerűbb mint átláthatóbbá és praktikusabbá tenni az elcseszett adórendszert. A baj csak az, hogy ez egyszer borulni fog.
Szerintem nem kéne ennyit szarozni. Egy adót kellene csak kivetni, aminek az a neve: ADÓ. Alanya minden állampolgár. Ezen a címen be kell fizetni egy év végén utólag, visszamenőleg kikommunikált összeget, oszt jóvan.
én jobb adókat tudok:

2006ban az mszp-re szavaztam adó
2006ban az szdsz-re szavaztam adó
2010ben az mszp-re szavaztam adó
2010ben az lmp-re szavaztam adó

ennyi bőven elég lenne. havi 10ezer forint lenne a beszedés.
Fulladjanak bele az adójukba!
@Disintegrator Rising: Na mi van vége a kávészünetnek a Pártházban? Megint le kellett ülni és gyalázni mindenkit aki nem fideszes és használja az eszét??
Csak ki ne derüljön rólad, hogy te sem rájuk szavaztál...
@Disintegrator Rising:
De sok 2010-s fidesz-szavazó fizetne, mint a katonatiszt. Viszont annál kevesebb 2010-s mszp-lmp szavazó.
Gyengülnek a pártházi riposztok, mint a szavazóbázis. Viszont annál jobban gyűrődik a focista feje.
@Bakter: látom az értő olvasás nehezen megy. mondjuk mszp-stől nem is vártam csodát.
@Disintegrator Rising:
Ja, mert 2010-s a kétharmad jókora része nem a 2006-s ballib szavazókból jött össze, mi.
Értő olvasása az irományaitoknak egyet jelent: "emúttnyócév".
kdnp-s vagyok.
maradó

Mindenki fizeti aki még marad Magyarországon.
@Stefánia kisasszony KME: Inkább az az agyament pártod tehet aki bevezette az egységes 16%-os SZJA-t. Most meg toldozgatják a rést.
Meg az is tehet róla akik hatalomra segítették ezt az idióta kormányt.
Remélem te is szívni fogsz.
Én első lépésben azt szeretném, hogy a parlamentereknek számlával kelljen igazolni, hogy mire fordítják a költéségtérítésüket.

A díler adó viszont nagyon tetszik! Az adót nálunk is bélyegben kellene leróni, amit fel kellene nyalni egy lapra. Aki sok adót fizet, az sokat nyal és máris nem fáj annyira a befizetett zsé! :)
@Disintegrator Rising: 2010-ben fideszre szavaztam - katasztrófa adó - havi 100000 forint
Nem értem mit szarakodnak ennyit. Szép magyar nyelvünkben simán megoldható, hogy minden főnév után odacsesszék az "adó"-t. Oszt má csak ki köll találniuk, hogyan szedjék be. Ha kevés, jöhetnek az igék. Még ehhez is jobbfszok.
szdsz adót, mindenki aki az szdsz tagja volt fizessen...
@Roy: ez a főváros adója amit Demszky "barátunk" miatt kell lehet bevezetni...
de miért nem veszünk fel inkább hiteleket? akkor nem kéne adókat kivetni!!!

XD

hajrámagyarértelmiség...
@Stefánia kisasszony KME: 1/10, mert legalább helyesírási hiba nem volt benne.
Szerintem legyen véleményadó! Magyarországot már eddig is igen sokat ostorozták azért, mert korlátozza a sajtó, és szólásszabadságot! Mostantól mindenki elmondhatja a véleményét, csak fizessen utána. A kormányt érintő pozitív véleményért átlag 3 Ft-ot, a negatívért átlag 100.000, és 1.000.000 Ft közötti összeget kelljen fizetni. Ebből a kormányból ezt simán kinézem!
De egy kibaszott szánalmas ez a tarlós is.
@mese1: Ez Tarlós adója!
Ugyanúgy csúsztat mint a pártja. Ő is arra keni, hogy a 4-es metró uniós támogatása a dugódíjhoz kötött.
Látom beszoptad a mellébeszélést.
Te is hívő vagy?
Persze be lehet vezetni, de ennek vannak feltételei. Először egy fejlett tömegközlekedés, másodszor örzött P+R parkolók, harmadszor meg az, hogy akik a munkájukat végzik autóval azok kedvezményeket esetleg mentességet kapjanak a dúgódíj alól.
Amennyiben jól tudom ideáig nem sok fővárosbn vezeték be.
Londonról tudok, de itt mennyi metró vonal, és elővárosi autóbusz is van.
Na erre varrjál gombot.
@Roy: Ne hidd már,hogy a fagyi nem fog visszanyalni nekik hamarosan.
Az emberiség sem élhet túl sokáig ha nincsenek méhek.
Ezek sem élősködnek már sokáig,mert elfogyott a vér amit eddig szívtak!
@TrueY: A bélyeg ragasztós oldalán meg legyen kábítószer.
@Dr. Furia: Reménykedjünk. Most lehet, hogy Kövér áldásos erdélyi tevékenykedése során nem lesz szavazóbázisa a Fidesznek a határontúli magyarság között.
Csúnyaember adó.

Aki csúnya, fizessen.

Akkor fizetne Tarlós is rendesen!!!
Fészbuk követési adó nem lesz?
@Dr. Furia: Az. Pedig régen volt néha egy-két értelmes gondolata is. Úgy látszik, kifogyott, és csak a hülyeségek maradtak.
Építsenek autópályákat, utakat, hidakat, arra vessenek ki adót! Amit az emútnyócéveben csináltak mások, azt nem illik újabb terhekkel megadóztatni!
Facebook adot! Minel tobb ismeros, annal magasabb adot.
@Roy: "A bélyeg ragasztós oldalán meg legyen
kábítószer."

Naná! Ez lenne a lényeg! Ha sok adót fizetsz, akkor kevésbé fájna! ;)
@TrueY: Van aki ennélkül is kába. Narancsköd lebeg a szeme előtt.
Nekik semmi nem fáj - még.
azért a hídpénzt annyira nem kellene túlmisztifikálni, itt középkorinak titulálják de pl az USA-ban elég elfogadott ha átmegy az ember egy kiemeltebb hídon akkor perkálni kell, ráadásul úgy hogy a bódéban hús vér ember veszi el a pénzt és adja vissza a visszajárót. Ennyit a középkoriságról. Igaz itthon fszság mert nem veszi be az emberek gyomra nem ehhez vagyunk szocializálódva, meg a _mód_ ahogy esetleg tervezik az fszság. Ha már valamit ki kellett emelni lehetett volna mást.
én pl az egyedül autózókat adóztatnám meg és ponthogy a városon belül autózókat. van aki metrómegállótól metrómegállóig autózik egyedül és még egy notebookot sem cipel. aki meg jön be az agglomerációból arra nemigen vetnék ki plusz terhet. Kanadában (Toronto) külön sáv van azoknak akik nem egyedül utaznak, bár ott a 4-5 sávból könnyű egyet nekik fenntartani.
@kkkchris:
Igen, és az ilyen fizetőkapuk remek biznisz ügyviteli helyek is egyben. Reméljük Mr. P nem nézi meg a jubileumi Keresztapát.
választási adó, szavazási adó.

aki szavazni, választani akar, fizessen. a fizetendő összeget természetesen olyan mértékűre kell meghatározni, hogy a zembereknek csak azok a része legyen képes könnyedén kiperkálni, akik a többszörösét nyerték az egykulcsos szja-n, mint amennyi a teljes jövedelme azoknak, akik vesztettek vagy nem nyertek rajta.

(1) a befizetést minden hónapban személyesen kell megtenni.

(2) a dátumot és azt, hogy az adott hónapban a teljes négyéves összeg mekkora részét kell aktuálisan befizetni, mindenkinek saját magának kell kiszámítania a személyes adatai alapján abból a képletből, amit havonta rendszeresen változtatva jelentetnek meg.

(3) a befizetés dátumára és összegére vonatkozó helyességellenőrzésnek az eredményét név nélkül hozzácsatolják a szavazócédulához és csak azokat a szavazólapokat veszik figyelembe, amelyek mellett pozitív igazolás szerepel. aki egyszer is eltévesztette, annak a szavazata érvénytelen.

(4a) a pontos számításokhoz segítséget lehet kérni a fide$$ zrt-től
(4b) a megfelelő számban összegyűjtött részvételi igazolások a fide$$ zrt szemináriumokon, békemeneteken, hortiszoboravatásokon, nyírő- és vasalbertesteken stb történő részvételről természetesen helyettesítik az adó részösszegének pontosságáról és a befizetési dátum pontosságáról szóló igazolást, amennyiben a teljes összeg befizetésre került.
(4c) aki a választás napján minden egyes hónaphoz érvényes pontosságigazolásthelyettesítő igazolást nyújt be, ...
@Roy: "Van aki ennélkül is kába. Narancsköd lebeg a szeme előtt. Nekik semmi nem fáj - még."

Ők várják a szebb jövőt, elvtársak! ;)
süti beállítások módosítása