Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Keresztbe szerveztek egymásnak az ellenzéki mozgalmak

2012.02.01. 12:44 petőfi utca

jatek1.jpgMár az év legelején mozgalmasan indult a tüntetési szezon, és a műfaj szerelmeseinek nincs miért aggódniuk, tavasszal további nagyobb megmozdulások várhatóak. De nem olyan kiélezettek, mint amilyenekre sokan számítottak. A nagy létszámú - bár szokás szerint irreálisan túlbecsült - kormánypárti tüntetést követően úgy tűnt, hogy március 15-én a ciklus mérkőzése jöhet össze az ellenzéki civil mozgalmak és kormányerők tömegei között. Az eddigi legnagyobb ellenzéki tüntetéseket szervező Milla azonban nem irányítja Budapestre vidéki híveit, a Szolidaritás pedig szokatlan időpontválasztásával tett váratlanul nagy szívességet a kormánypártoknak. 

Március 15. hagyományosan az ellenzéki tömegrendezvények ideje, idén azonban a kormánypárt is nagy erőfitogtatást lebegtetett be. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke már az év elején nagyobb demonstráció lehetőségéről beszélt, melyhez lendületet adhat a kormányközeli holdudvar által összehívott Békemenet sikere is. A kormányhívek összetrombitálásával nem csak a várhatóan jelentős ellenzéki megmozdulások ellenpontozhatóak, hanem elkerülhető a tavalyihoz hasonló kínos helyzet is, amikor a miniszterelnököt fizetett statiszták tapsolták a Nemzeti Múzeum lépcsőin.

Egyelőre azonban nem dőlt el, hogy pontosan milyen rendezvényben gondolkodik a Fidesz. A párt sajtóirodájának tájékoztatása szerint a részleteket csak február második felében döntik el. Jelenleg még azt se lehet tudni, hogy magát a rendezvényt a Fidesz vagy a kormány hirdeti meg.

Konkrétabb tervekkel rendelkeznek az ismertebb civil mozgalmak, ezek viszont mintha épp egymás ellen hatnának. A Szolidaritás mindenkire rálicitálva, március 10-re jelentett be demonstrációt a Kossuth térre. Székely Tamás társelnök a Petőfi utca kérdésére elmondta, hogy nem megosztani kívánták az ellenzéki oldalt, a korábbi időpontot azért választották, mert tüntetni akarnak, és azt nem szeretnék összekötni egy nemzeti ünneppel. Székely további okként említette még, hogy a négynapos hétvégén általában kiürül a főváros, így kevesebb emberre számíthatnának 15-én. A most meghirdetett demonstrációjukra viszont több tízezer embert várnak, ugyanakkor nem akarnak számháborúzni a többi párttal és civil mozgalommal. 

A tavalyi év legnagyobb ellenzéki tüntetéseit megszervező Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook csoport viszont a 15-i dátum és a lassan hagyományosnak mondható helyszín, a Szabad sajtó útja mellett is kitart. Ennek kapcsán azonban elképzelhető, hogy Tarlós István főpolgármesterrel fognak konfrontálódni, hiszen az Erzsébet híd egyike azon helyszíneknek, melyeket a főváros és a kormány közös erővel előre lefoglalt. A Milla eredetileg a Szabad sajtó útjára és az Erzsébet hídra jelentette volna be tüntetését, ezért is keringhettek olyan hírek a sajtóban, hogy elvesztették a rendezvényük helyszínét. Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy a Szabad sajtó útján szabadon demonstrálhatnak, azt pedig, hogy Tarlós mit tervez az Erzsébet hídra, még senki sem tudja. Közben a Milla hosszabb távra is tervez: válaszként arra, hogy a kormány 2014-ig foglalt le minden nagyobb teret a nemzeti ünnepekre, ők száz évre előre jelentették be március 15-i és október 23-i helyszínnek a Szabad sajtó útját, amit a rendőrség tudomásul is vett. 

Úgy tűnik, hogy a Milla sem akar belemenni a kinek_van_nagyobb meccsbe. A vidéki szimpatizánsok fővárosba utazása helyett inkább azt szeretnék, ha minél több vidéki városban lenne demonstrációjuk, "ha a helyi aktív polgárok állnának ki saját maguk és mások jogaiért". A budapesti tüntetésen várhatóan felszólalnak a héten a szavazást elindító alternatív köztársasági elnök projekt nyertesei, valamint átadjak az Eötvös Károly Intézet által alapított Rák Bende-díjat azoknak, akik a legtöbbet tették a demokratikus jogállamiság lebontásáért - mondta el a demonstrációt bejelentő Juhász Péter.

Az önmagukkal és egymással amúgy is intenzíven vívódó ellenzéki pártoknak komoly dilemmát jelenthet, hogy önálló demonstrációt szervezzenek vagy híveiket valamelyik civil mozgalom tüntetésére irányítsák. A fővárosi területfoglalások elleni tiltakozás kapcsán az LMP már jelezte, hogy a Hősök terén szeretett volna megemlékezést tartani. Úgy tudjuk, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióban is sokan szeretnék "végre az utcán is megmutatni" a pártot, ahogy nyilvánvalóan lépéskényszerben van az MSZP és a - többi párttal és a civilekkel egyaránt összeegyeztethetetlen - Jobbik is. Döntés még egyik pártban sem született.

A március 15-i tüntetéstérkép végleges kirajzolódásáig nagyívű helyezkedési és taktikai folyamatokra számíthatunk. Akik azonban nem bírnak addig várni, és lábukban van a tüntethetnék, csatlakozhatnak a Dörner György kinevezése ellen tiltakozó antifasiszta vagy a tiltakozás ellen tiltakozó magyar gárdás demonstrációhoz ma délután, esetleg a felsőoktatási törvény ellen a Hallgatói Hálózat által szervezett diáktüntetéshez február 15-én.

9 komment · 4 trackback

Címkék: fidesz tüntetés milla szolidaritás

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr284036296

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártot alapíthatnak a Szolidaritás vezetői 2012.02.01. 19:06:58

Ha a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (deka) életképtelennek bizonyul, a Szolidaritás Mozgalom vezetői pártot alapíthatnak....

Trackback: A Fidesz az új nyugdíjaspárt? 2012.02.01. 15:46:22

Régebbi Fidesz-rendezvények képeit nézegetve azt látni, hogy 10 év alatt ránézésre is 30 évet öregedett a párt tömegbázisa. Az 1. képsor a 2002-tes és a 2010-es tavaszi nagygyűlésre igyekvő tömegben készült, a 2. és a 3. sorozaton a 2012. január 21-ére...

Trackback: Bencsik András életrajza 2012.02.01. 15:45:31

Nemzeti kaméleonunk, a 61 éves bajkeverő, a Békemenet egyik szervezője szinte minden pártnak felajánlkozott már, az MSZMP-től a Jobbikig. A lentebbi életrajz-sablonba feltöltött adatokból az is kiderül, hogy Bencsik Andrásnak legfeljebb egy OKJ-s tör...

Trackback: Tüntess repülő kamerák előtt! - A Robokopter 2012.02.01. 15:45:02

A forgalomfigyelő kamerák mindig ott romlanak el, ahol az ellenzék tüntet? A lengyelek már repülő kamerákkal filmezik a tüntetéseket, a felvételeket pedig megosztják YouTube-on. A lengyel gazeta.pl tech rovatában megjelent írás egyenesen a közösségi ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem mindenki tüntessen ott, ahol akar, senkit nem kell kicselezni.
Én a Fidesz rendezvényre megyek, de egyáltalán nem zavar, hogy a Milla esetleg fizikailag mellettünk, de a kormány ellen tüntet.
Miért kell azt gondolni, hogy ha valaki más véleményen van, mint én, azt agyon akarom ütni?

Én fidesz-párti vagyok, a párom meg a ballibiket preferálja, én katolikus vagyok, a párom meg zsidó, a gyerekeim a Jobbik felé kacsingatnak és reformátusok, mégis szeretjük egymást.
Március 15-re népszavazást kezdeményezek az alábbi kérdésben:

Egyetért-e Ön azzal, hogy „Éljen Petőfi Sándor!”?

IGEN válaszok győzelme esetén az Országgyűlés kötelezettséget vállal, hogy időt és költséget nem kímélve haladéktalanul intézkedik Petőfi Sándor mindkét tetemének (ti. a segesvári fiatalnak és a barguzini idősnek) felkutatásáról és feltámasztásáról, valamint szigorú intézkedéseket foganatosít az felélesztett költő(k) újbóli halálának megakadályozására, azaz sem fújó paripák által beszáguldozott harcmező, sem párnákkal telezsúfolt ágy közelébe nem engedi ő(ke)t.

NEM válaszok győzelme esetén az Országgyűlés kötelezettséget vállal, hogy időt és költséget nem kímélve haladéktalanul intézkedik Petőfi Sándor mindkét tetemének (ti. a segesvári fiatalnak és a barguzini idősnek) felkutatásáról és gyorsított törvényalkotással rendelkezik arról, hogy tárgyi tetemek még a későbbiekben megnépszavaztatandó utolsó harsonaszóra sem fognak feltámadni.

Esőnap: márc. 14.

fradyendre.blogspot.com/2009/08/nepszavazas.html
A legkomolyabbnak a Szolidaritás tűnik a Kossuth téren.
Én oda megyek!
Orbán takarodj!
sztem nem kellene ezt elaprózni. és konfrontálódni sem kellene...
ezért az a legnyilvánvalóbb gondolat, hogy a milla is meg mindenki, aki le akarja váltani ezt a bagázst, csatlakozzon a 10-i szolidaritás-tüntetéshez.
ezt csak együtt lehet csinálni, ha értelmet akarunk adni a tetteinknek.
@Krumpli Bogart ez egy fasza család lehet :)))) Jó szöveg.
@Krumpli Bogart: Ha igazat mond[asz], akkor tök jó. :) Ha nem, attól még jól hangzik (bár akkor meg kicsit eltúlozta[d] az ellentétezést). :D

@subidubi rókaprém: Jó ötlet. Ha meg nem csatlakoznak, el kell menni mindkettőre oszt' jó'van.
Azt nem tudom, hogy Krumpli Bogart igazat mondott-e, de nálunk biztos, hogy így van. :) Azzal a különbséggel, hogy nálunk én ballibkedek, a kedvesem Fidesznyik, a nagyobbik kölök meg Jobbikozik, és mi közösen várjuk, hogy kinője. :D
süti beállítások módosítása