Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Mekkora az igazság a Fidesz országában?

2012.01.30. 11:55 petőfi utca

A családtámogatás átalakításától kezdve a közmunkaprogramokon át a felsőoktatás reformjáig jó néhány alapvető változást hozott a jövedelmek újraelosztásában a 2010-es fülkeforradalom. Az Orbán-kormány legfontosabb deklarált szempontjai a gyermekvállalás és munkavégzés jutalmazása, és ezek érvényesítésétől a korábbiaknál igazságosabb rendszerek kialakítására számít. Kritikusaik szerint a változások nyertesei a középosztály és az elit tagjai, akik szükségszerűen a szegényebbek rovására járnak jól. Most mondja meg az őszintét: igazságosabb ez az egész?

 

Rendes társadalompolitikai vita-cunamit indított Amerikában nemrég egy közvélemény-kutatás, amelyben a gazdasági rendszer igazságosságáról kérdezték meg a lakosságot. A válaszadók 45 százaléka tartja általánosságában igazságosnak, míg 49 százalékuk igazságtalannak a rendszert. Kicsit meglepő módon viszont majdnem kétharmad-egyharmad arányban (62 százalékuk) úgy látják, hogy személy szerint velük szemben igazságosan működik az újraelosztás. Joseph Stiglitz, Nobel-díjas sztárközgazdász mindenesetre a kormányzatra nézve rendkívül kritikusnak tartja az eredményt, és úgy nyilatkozott, hogy „a legtöbb kormány el szokott kezdeni aggódni, amikor a gazdaságot igazságtalannak gondolók aránya átlépi a 25 százalékot”.

A Medián legutóbbi felmérése szerint a magyar lakosság 78 százaléka gondolja úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok. Ez a kutatás azonban csak az általános közhangulat és a választási kedv mérésére volt alkalmas, és nem tért ki külön a gazdasági rendszerben bekövetkezett változások megítélésére. Most viszont  értelemszerűen sehogyan sem reprezentatív – felmérésünkben az amerikai mintának megfelelően válaszolhatja meg, hogy igazságosabbnak vagy kevésbé igazságosnak látja az összképet, illetve a saját helyzetét, mint két évvel ezelőtt. A kérdések eldöntésében próbálunk segíteni a legfontosabb változások összefoglalásával.

 

 

 


Egykulcsos személyi jövedelem adó

 

A leghangsúlyosabb változás az újraelosztásban az egykulcsos adó, amely ugyan úgy tűnik, hogy a kormány egyik mániája, de ettől még simán elsöpörhetik az IMF-tárgyalások. Az adósávok beállítása mindig mindenhol a társadalmi igazságosság kulcskérdése. Az egykulcsos adóztatás híveinek érvei szerint a gazdagabbak így pont a magasabb keresetük arányában fizetnek be többet a közösbe, mint a szegények. Ugyanők a progresszív (tehát a magasabb jövedelmekből nagyobb arányban elvonó) adóztatás visszatartó erejét és az adócsalás nagyobb esélyét hangsúlyozzák. A többkulcsos adó melletti érvek leginkább az egyre növekvő gazdasági különbségek káros hatásaiból indulnak ki, a visszatartó hatással szemben pedig a szuper-progresszív adórendszerek mellett is nagyon hatékony skandináv államokat szokták felhozni. Mint az az Adófizetők napja Facebook-csoport által megosztott alábbi táblázatból kiderül, kétségtelen, hogy a személyi jövedelemadó rendszerének megváltoztatásával az alacsony keresetűek jártak rosszul.


adofizetok.jpg


 

Végtörlesztés

Heves vitákat váltott ki a devizahitelesek végtörlesztésének lehetősége is. Év végéig közel százezer devizahiteles élt a lehetőséggel, ami a bankok piackutatása szerint 50-80 ezer további végtörlesztéssel nőhet a január végi határidőig. A lehetőséget így valójában a devizahitelesek körülbelül 20 százaléka használhatja ki, arról pedig nincsen vita, hogy ők a legtehetősebb, önerővel rendelkező réteg tagjai. A végtörlesztés nem nyújt viszont segítséget a lakásuk és annak hátterében korábbi megtakarításaik elvesztésével fenyegetett családoknak. Gyengíti ugyanakkor mindannyiunk pénzügyi helyzetét, mivel a bankok a többi szolgáltatásuk drágításával fogják visszaszerezni a végtörlesztéssel elvesztett körülbelül kétszáz milliárd forintot.

Nyugdíj

A kormány forradalmi lendülettel vetette bele magát a nyugdíj-kérdésbe is, és akkora einstanddal söpörte ki a padlásokról a magánnyugdíj-megtakarításokat, hogy azt a Pásztor fiúkba klónozott Rákosi Mátyás is megirigyelné. Az Orbán-kabinet harcot hirdetett a korkedvezményes nyugdíjak ellen is, amelyek amúgy a felmérések szerint még a magukat baloldalinak valló állampolgárok szemét is szúrták. A megvalósításba ugyanakkor – nem először – visszamenőleges hatályú törvényhozás csúszott be, ami a jogbiztonság leamortizálása mellett igazságossági kérdéseket is felvet.

Újra akarja szabni a kormány a rokkantnyugdíjra jogosultak körét is, ami érthető lépés annak fényében, hogy Magyarország toronymagas piacvezető a rokkantnyugdíjas szektorban. A bejelentett 220 ezer felülvizsgálat azonban folyamatos csúszások miatt végül nem ment végbe a tervezett ütemben, amelyet eleve rengeteg szakértő tartott betarthatatlannak. Így nem sikerült az idei költségvetésből a tervezett közel százmilliárd forintot megspórolni. Nem világos továbbá, hogyan tudja a ország kezelni azt a (családjaikkal együtt valószínűleg százeres) réteget, amelynek tagjai ugyan tényleg nem rokkantak, de még az eddigi rokkantnyugdíjukkal együtt is a létminimum alatt élnek.

Családtámogatás

Befagyasztotta a kormány a családtámogatási juttatásokat is, nem emelkedik idén se a gyes, se a családi pótlék összege, így reálértéken tovább veszítenek az értékükből. Tavaly viszont már sokkal nagyobb családi pótlékot kaptak a legalább három gyereket nevelő családok, amely apró, de azért a szegényebbek esetében érezhető segítség.

Igazán komoly támogatást a rendkívül kedvező családi adókedvezmény jelent, amivel azonban csak a gazdagok élhetnek. Mivel a rendszer érdemi kihasználásához a gyerekek száma mellett megfelelően magas fizetés is kell, a jól kereső nagycsaládosok akár havi több százezer forintot is nyerhetnek, a legszegényebbek, a jellemzően munkanélküli, sokgyerekes szülők pedig semmit. A szabályozás azért is tűnik különösen cinikusnak, mert a gyerekszám és a munkavállalási lehetőség között fordított összefüggés van: az összes vonatkozó felmérés szerint nehezebben kap munkát az, akinek gyerekei vannak, pláne, ha nő, és pláne pláne, ha a gyerekeit egyedül neveli.

Felsőoktatás

A felsőoktatási törvény is olyan hangsúlyos változásokat hozott, amelyek legalábbis felvetik az igazságosság kérdését. Jelentősen csökkent az államilag finanszírozott helyek száma, ráadásul bizonyos szakok mögül szinte teljesen kivonul az állam, így azok a legtöbb diák számára már csak súlyos összegek megfizetése után válhatnak elérhetővé. A kormány a munkaerőpiac igényeire hivatkozik, és azt állítja, hogy olyan szakokon finanszíroz az eddigieknél jóval kevesebb helyet, amelyek később magas jövedelmeket, azaz a tandíj könnyed visszafizetését biztosítják. Ezt az érvelést azonban nem támasztja alá, hogy míg a jogi és gazdasági szakokon finanszírozott helyeket a töredékére csökkentették, addig az ugyancsak jól fizetett műszaki szakokon nem vágtak túl nagyot. De egyébként is virtigli igazságossági kérdés, hogy a jó kereseti lehetőséget biztosító szakmák rovására finanszírozzuk-e közpénzből a megélhetést nehezebben biztosító, de a társadalomnak valószínűleg mégsem kevésbé fontos szakmákat, például a pedagógiát.

Munkanélküli segély

Átalakult a munkanélküli segély szisztémája is. Míg eddig csak a végzettségéhez igazított munkát volt köteles elfogadni a munkanélküli, az idei évtől a munkaügyi központ által felkínált bármilyen munkára rá kell bólintania. Talán ennél is fontosabb változás, hogy 270 napról 90 napra csökkent az álláskeresői járadék, ez pedig a munkakeresőket a közmunkaprogramban történő részvételre fogja ösztönözni. A közmunkaprogrammal szembeni gyakori kritika, hogy sokszor felesleges látszatmunkába kényszeríti a munkanélkülieket, illetve hogy csak a foglalkoztatottsági statisztikák javítására alkalmas, de ténylegesen senkit nem segít vissza a munkaerőpiacra.

Hajléktalanok, guberálók

Közvetlenül ugyan csak keveseket érintenek, de annál nagyobb igazságossági szólamokat váltottak ki a guberálására és hajléktalanokra vonatkozó szabályok. A guberálást tiltó rendelkezéseket többek között ezen az alapon kaszálta el végül az alkotmánybíróság. A nyolcadik kerületben az életvitelszerű utcai tartózkodást betiltó, tehát a hajléktalan életformát rendeletileg kriminalizáló Kocsis polgármester tevékenysége viszont annyira bejött a Fidesz-frakciónak, hogy egyből hajléktalanügyi referensnek nevezték ki. Bár kezdetben ezzel nem érvelt, de egy idő után Kocsisról kiderült, hogy legfontosabb szándéka a hajléktalanok megvédése a fagyhaláltól, akár elzárás árán is. Mások szerint viszont ehhez inkább a hajléktalan szállókon kéne elégséges számú férőhelyet és biztonságot teremteni, nem pedig fenyegetéssel, rendőrökkel és közterület-felügyelőkkel szopatni a legelesettebbeket. Főleg nem keresztény értékrendre alapozott politika keretében.

62 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr843972582

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Muraközy-dilemma 2012.01.30. 17:55:48

Lehet valamit fentről folytatni, amit lentről kezdtek el? Ha a hatalom adja az ember kezébe az eszközt, bánhat úgy vele, mintha saját jogon birtokolná?...

Trackback: Közmunka a forradalomban 2012.01.30. 16:55:30

Dr. Szabó János egyetemi tanár, a megszüntetett jogi tanszékről, egy évre a nyugdíjkorhatártól, balját a kapa nyelén pihentette miközben jobb alkarjával az izzadságot törölte le a homlokáról. Mellette, a gazos vízelvezető árok mélyén Orsós Dezső is szu...

Trackback: Közmunka a forradalomban 2012.01.30. 16:55:30

Dr. Szabó János egyetemi tanár, a megszüntetett jogi tanszékről, egy évre a nyugdíjkorhatártól, balját a kapa nyelén pihentette miközben jobb alkarjával az izzadságot törölte le a homlokáról. Mellette, a gazos vízelvezető árok mélyén Orsós Dezső is szu...

Trackback: Viktor mindent megpróbált, csak azok a kurva bankok! 2012.01.30. 15:44:59

A december végén beharangozott közalkalmazotti végtörlesztés nagyjából azt az eredményt hozta, amit korábbi, a témában írt posztunkban prognosztizáltunk. Bár csodát persze lehetett várni, de egyértelmű volt, hogy idő, pénz és koncepció nélkül ebből az ...

Trackback: Viktor mindent megpróbált, csak azok a kurva bankok! 2012.01.30. 15:44:41

A december végén beharangozott közalkalmazotti végtörlesztés nagyjából azt az eredményt hozta, amit korábbi, a témában írt posztunkban prognosztizáltunk. Bár csodát persze lehetett várni, de egyértelmű volt, hogy idő, pénz és koncepció nélkül ebből az ...

Trackback: Viktor mindent megpróbált, csak azok a kurva bankok! 2012.01.30. 15:44:27

A december végén beharangozott közalkalmazotti végtörlesztés nagyjából azt az eredményt hozta, amit korábbi, a témában írt posztunkban prognosztizáltunk. Bár csodát persze lehetett várni, de egyértelmű volt, hogy idő, pénz és koncepció nélkül ebből az ...

Trackback: Nyomásgyakorlás 2012.01.30. 15:07:46

Vasárnap dél volt, csendesen ettük a húslevesünk, amikor csöngettek. - Ki a fene lehet az ilyenkor? – mormogtam a feleségem felé, a számat a papírszalvétával megtöröltem és a konyhából a bejárati ajtóhoz mentem. Kinyitottam. - Jó napot kívánok! ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fülkeforradalom helyett ellenforradalomról beszélhetünk, mert a helyzet megasz...-abb, mint két éve, forradalmárok helyett meg terroristákról beszélhetünk, mert a zorbán és bandája terrorista lendülettel b...-ik össze minden jót Magyarországon!
Ez náluk a "demokrácia", ha mindent ők uralhatnak, Simicska médiától a Csányi birodalmon keresztül a tokaji szőlővesszőkig és a kőbányákig!!!
Ezzel az egész "50% elvonással" az a baj, hogy messze sokkal több. Nem akarok most olyan még be nem vezetett idiótaságokra hivatkozni mint a 10 ezres autósbérlet, de mennyi helyi adót, a közlekedéssel kapcsolatos adót és illetéknek meg egyébnek hívott adót fizetünk mind még ezen felett. Nem beszélve a 27% ÁFÁról.
Szóval a helyzet sokkal de sokkal szörnyűbb. És ha még azt is beleveszem, hogy Magyarországon ebből a befizetett adóból mennyi kerül vissza hozzám, akkor a helyzet egész egyszerűen vérlázító.
FELHÍVÁS!
Minden mozgássérültnek KÖTELEZŐ OLVASMÁNY!!!! Annak is akinek a családjában, vagy a baráti társaságban van sérült ismerőse, hogy a MEOSZ tudjon segíteni! Innen is mennek a tíz ezres létszámokban mérhető Kormány ellenes "rágalmazó" panaszok az EU-ba! Tudják meg, hogy ez a rabló banda milyen "keresztyénykedő" mialatt, minden réteget el lehetetlenít a kíméletlen törvényeivel és az utcára tesz! Onnan pedig egy másik törvénnyel börtönbe juttat. EZ A FIDESZ-KDNP "keresztyénkedő" Kormány!

IDÉZET:

"Szövetségünk a 2012. január 1. napjától hatályba lépett, a rokkantságii nyugdíj ellátást megszüntető törvény közvetlen és közvetett hátrányaira tekintettel, minden lehetséges törvényes jogi eszközt igénybe kíván venni az érintett emberek érdekeinek védelméhez.
Ennek keretei közt a következő jogi lépések megtételét tervezzük:
- Eljárás kezdeményezése az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosánál annak érdekében, hogy az Országgyűlési Biztos indítson eljárást az Alkotmánybíróságnál annak megállapítására, hogy a törvény absztrakt normasértést valósít meg.
- Csoportos közvetlen eljárás kezdeményezése, konkrét természetes személyek részvételével az Alkotmánybíróságnál a törvény alkotmánysértő voltának megállapítása érdekében,
- Csoportos, közvetlen eljárás kezdeményezése, konkrét természetes személyek részvételével az Európai Emberi Jogi Bíróságnál (Strassburg) annak megállapítása érdekében, hogy a törvény sérti a vagyoni biztonsághoz való emberi jogot,
- Csoportos, közvetlen eljárás kezdeményezése a Magyar Helsinki Bizottság támogatásával és közreműködésével az ENSZ Konvenciónak a szociális biztonságra vonatkozó követelménye megsértésére tekintettel, az ENSZ Monitoring Bizottságánál
- A törvény hatálybalépésével kapcsolatosan keletkezett járulékos hátrányok megszüntetése érdekében jogszabály módosítások kezdeményezése a Magyar Kormánynál.

A nemzetközi jogi lépések megtételéhez, a nemzetközi jogban megfelelő jártassággal rendelkező szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság, illetve jártassággal és tapasztalattal rendelkező alkotmányjogász segítségét kívánjuk igénybe venni.
Tekintettel arra, hogy a jogi eljárások egyik része csak természetes személyek közreműködésével indítható meg, így minél magasabb számú érintett ember személyes közreműködés vállalása feltétlen szükséges.
A személyes közreműködést vállaló emberek szíveskedjenek adataikat a hegedus@meosz.hu emailre, vagy levélben a MEOSZ 1032. San Marco u. 76. postacímére dr. Hegedüs Lajosnak címezve mihamarabb, lehetőség szerint legkésőbb 2012. február 15. napjáig elküldeni, mert ezt követően szeretnénk a jogi eljárásokat megkezdeni és ennek érdekében az iratokat benyújtani.
@Selmeczi a buta, rusnya szőke nő!: Nem unod még ezt a szart, te táppénzcsaló segg?
@Selmeczi a buta, rusnya szőke nő!: az ilyen köcsögök mint te járatják le a trollokat bazmeg. Nézz meg engem, én például ordenáré módon beszélek és szándékosan provokálok néha, de azért tudom hol a határ
Elnézést, de a cikkbéli adatok tévesek.

Minden jövedelemből le kell vonni még 2%-ot, mert 2%-kal nőtt az ÁFA.

Az pedig tök mindegy, hogy valakinek az adóját növelik 2%-kal, vagy minden amit vesz, az drágább 2%-kal.
Ugyanaz a végeredmény: 2%-kal kevesebbet tud költeni.
Eltolcsynak van pofája azt mondani hogy az egykulcsostól több lett a gyerek. Vicc ez a kormány.
Középosztály?!?!?! Az meg mi? Egy normális országban az asszonnyal mi azok lennénk (mindketten diplomával rendelkezünk, egyikünk egy félig külföldi hátterű KKV szellemi beosztású alkalmazottja + másikunk egy KKV középvezetője), de nem hiszem, hogy a "középosztály" definíciója tartalmazza a "hónapról hónapra él" kitételt, ami - sajnos - ránk jellemző.
Sajnos ebben az országban van egy szűk réteg amelyik jól él, és a többé-kevésbé létbizonytalanságban élők tömege, akiken belül a szerencsésebbje (mint mi) hónapról hónapra, a kevésbé szerencsésebbje hétről-hétre vagy napról-napra él.)
Mindenki átveszi ezt a hülye adózós táblázatot ész nélkül! Tessék már figyelembe venni, hogy az adókedvezményeket ez a tábla nem veszi figyelembe. Tedd mellé mivel másabb az adótábla 1 és 2 és 3 gyerek esetén. Az öngondoskodás útján elérhető adókedvezménnyel nyilván nem tudtok számolni, mert az nagyon speciális helyzet.
@Selmeczi a buta, rusnya szőke nő!: Sokaknak van rokkantságijuk úgy, hogy fizettek érte az orvosnak, miközben jobb egészségnek örvendenek mint sok dolgozó.

@Kalmár: Nem táppénzt csal, hanem rokkantsági nyugdíjat és egyéb rokkantsági (pl. utazási) kedvezményt.

@Blassius: Ez nem trollkodás. Ez SPAM.
akkor is jól élek ha megdöglötök mer én nem függök a kormányoktol mint tik geci csak béke legyen asz haggyanak békibe kész
@Xmas:

Az adócsalást kihagytad! Az a legjövedelmezőbb...
@király vagyok: Te nem király vagy, hanem egyszerűen hülye!
@sárkányfő:
"Minden jövedelemből le kell vonni még 2%-ot, mert 2%-kal nőtt az ÁFA. "
Az ÁFA tartalom nőtt 2%-kal, így ez csak 1,6%-os növekedés bruttó értékben. Ez általános iskola 6-ik osztályos anyag, ha jól emlékszem. Vagy nem voltál még hatodikos, vagy szándékosan félrevezetsz?
"Aki hazudik az csal,
aki hazudik az lop
hazudni csalni csúnya dolog."
@o$zama: ""Aki hazudik az csal,
aki hazudik az lop
hazudni csalni csúnya dolog."

Na, ezt mondd Orbánnak! Végighazudta a közel két évet.

Ja, és te elmehetsz a francba a 0,4 %-oddal!
@o$zama: hű, tévedtem 0,4%-ot, és máris boldogan hazugozol? nem semmi...

nesze, dobd még hozzá a jövedéki adóemelést, az egészségbiztosítási járulék-emelést, és akkor bőséggel meg lesz a 2%-od, még több is...
és akkor még nem is számoltuk a fejenként átlagosan egymilliós manyup-rablást, a kampányszerű forint-gyengítésből származó veszteségeket, meg a többit...
@Xmas: Még kedvezményesebb, ha fidesznyik vagy.

Akkor a köz pénzén élhetsz, mint Orbán - és szaporodhatsz, mint nyul.
az IQ-mat kikezdte a 2 kérdés, mert a változtatásokat összességében igazságtalannak tartom, én azért elég jól jártam velük, de hogy mi a válasz a második kérdésre a helyes válasz, most sem tudom, azt is válaszoltam, talán értelmesebb lett volna azt kérdezni, hogy személyesen jobban vagy rosszabbul jártam-e?
Selmeczi a buta, rusnya szőke nő!:
Én sajnálnám azokat akik valóban rokkantak.De! Az a baj velünk, hogy képtelenek vagyunk tisztességesek lenni. Egy szolíd példa. A volt munkahelyemen, megengedték hogy a telefont magán célra használhatjuk 10 perc erejéig. Ám egyik éjszakás kollégánk, úgy gondolta hogy ő az osztrák Tv/Graz1/ másfél órás filmét, úgy nézi meg,hogy Bécsben élő barátjával / ez még a 80-s évek vége/ szinkronizáltatja.Mondanom sem kéne, hogy letiltatták a kifelé menő hívási lehetőséget.
És az élet számtalan területéről lehet ilyen példát hozni. Ez a nagy baj velünk! De sajnos a magas pozíciókban lévők sem tudják magukat türtőztetni. A szerzés! Az az igazi! Becsületesen? Ugyan! mi abban a pláne?
Elkeserítő! Ja! És ezt nyugatnak is be akarjátok mutatni? De akkor a valóságot is be kell! Nem ragozom tovább!
A többieknek egy kis olvasni valószabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2012_01_28__L0mz:
@torró: Jól mondod, nekem is vannak ismerőseim, akik ilyen - olyan gerincbántalmakkal százalékoltatták le magukat, de tűsarkú cipőben nem volt rest flangálni. Ugyanmár, ez az ország sok léhűtőt tart el, többek közt a katonaságból 40 évesen leszerelő tiszteket, akik se nem védték a hazát, de még a gáton se voltak ott.
És igen, sok olyan léhűtő van aki a munkahelyén telefonál ingyen boldog - boldogtalannak. Ez a nép (prolik), ehhez szoktak hozzá, mindent ellopni és átjátszani maguknak. Ennek kéne véget vetni - szigorú előírásokkal és zsuppsz menesztéssel.
A családtámogatás szerintem jobb lett, de sajnos azokkal egyáltalán nem foglalkozik a rendszer, akinek nincs adójóváírható jövedelme.

Én nem szeretem az egykulcsos adót, annak ellenére, hogy jól jártam vele. Okaimat ide szedegettem össze: qltura.blog.hu/2011/09/25/adashiba_100_ft_nak_nem_50_a_fele
@Xmas: Tudod, mennyivel keresnék többet, ha gyerekem születne? 20 ezer forinttal.
Tudod mennyivel csökkenne a feleségem miatt kieső bevétel, amíg ő GYES-en van? Kb 50ezer forinttal.
Tudod, mennyibe kerül egy gyerek felnevelése (főleg az első 1-2 évben)?
Az igazságtalanság kulcsa az egyetlen kulcsos, 16%-os személyi jövedelemadó.
@Palimadár13: Mondjuk azt szeretném megtudni, miért is igazságtalan az, ami mindenkinek ugyanakkora..
"Mások szerint viszont ehhez inkább a hajléktalan szállókon kéne elégséges számú férőhelyet és biztonságot teremteni, ...."

Nos, csak szólok. Érvényben van egy RENDELET, hogy pár hete vagy hónapja még nem derítettem ki, mely szerint 2012 január 10. után a rendelet visszavonásáig NEM lehet hajléktalan szállókat és melegedőket nyitni, mert nincs az állami támogatásra keret. Ennek fényében bármelyik politikus megszólamlása az ügyben az elmúlt 3-4 hónapban alapból hazugság volt ...
@TrueY: "A családtámogatás szerintem jobb lett, ..."

Ja kivéve ha elég keveset keresel (adókedvezmény jó részét kenheted hajadra), meg ha 3 év alatti a gyereked, ne adj isten csecsemő. Mert akkor igen "vicces" tud lenni, hogy nem elég csóró vagy, még bölcsi és óvodai helyet sem fogsz tudni szerezni így a plusz egy év keresetkiesés kapásból "biztosítva" van számodra. Már feltéve ha találnál munkát. Eleve esélytelen, de kisgyerekes anyukaként pláne.
@Xmas: "Sokaknak van rokkantságijuk úgy, hogy fizettek érte az orvosnak, miközben jobb egészségnek örvendenek mint sok dolgozó."

Kapaszkodj, sokaknak van úgy rokkant nyugdíjuk, hogy ROKKANTAK és FIZETNEK a dokinak. Ez Magyarország, tudod ahol a körzeti doki betegség hiányában és végiglejmolja a község kisnyugdíjas mamókáit hetente 5 ropiért ...
100 ezernek a törlesztés, 1 milliónak a vég

Miért kellett Kósa Lajost 16,5 millióval kisegíteni?

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1532_100_ezernek_a_torlesztes_1_millionak_a_veg
Igazságtalan = még nem döglött meg a szomszéd tehene.

A magyarok ennyit tudnak.
Több gyerek lehet attól is, hogy nincs pénz fogamzásgátlásra. Kolompár Győző ezt mondja.

A másik fiatal meg azt mondja, nem volt pénze küretre.

Fidesz családoknál született idén 10 000 gyermek, ezekből lesznek az egyetemisták.

Ellenzéknél született 70 000 gyermek. Ebből 30 000 roma, 40 000 gyermek meg a megszűnőben lévő középosztály gyermekei.
FideSSországban nem igazságtalanság vagy igazságosság van. Nem.
FideSSországban Orbánéknak TAKARODÁS van, de életük végéig!
nebáncsátok asz orbánt mer nem ö tehet a sok adosságrol
A költségtérítések változása miatt nekem ez az év 48 ezer havi mínuszt hozott!

Az ördög a részletekben van.
@o$zama: Te matek zseni! Nem minden 100 forintodból kell azt a + 2-t kifizetni? kapjá má a fejedhez!
85 % és 73 % vs. 2 / 3 - d!!

Akkor most valakik nagyon bambán néznek.
Vagy megint nem tudták mire ikszelnek!
@király vagyok:

te miért nem az ECO_HÍR_M1 TV-n bohóckodsz?
Ott nem lógnál ki a sorból, hogy ilyen egyszerű vagy.
Bár szerintem ezt se érted meg.
@villamos alóli kacaj: gubadjá a sarokba parasztgyerek senki vagy csoresz.
Gyurcsány jobb volt?
Ballibek! A minimálbér megadóztatását maga az imádott Bokros szorgalmazta még MDF-es korában, a sok adócsaló miatt.
@Szekeres Imre: Hááát így visszatekintve kezdem azt érezni, hogy IGEN!
@Kompli: >>"A családtámogatás szerintem jobb lett, ..."
> "Ja kivéve ha elég keveset keresel (adókedvezmény jó részét kenheted hajadra),"

Ha nem hagytad volna le a mondat második felét, akkor nem kellett volna leírnod ezt a mondatot. Az ugyanis így hangoz: "de sajnos azokkal egyáltalán nem foglalkozik a rendszer, akinek nincs adójóváírható jövedelme."

"meg ha 3 év alatti a gyereked, ne adj isten csecsemő."

4,5 és 1,5 évesek.

"Mert akkor igen "vicces" tud lenni, hogy nem elég csóró vagy, még bölcsi és óvodai helyet sem fogsz tudni szerezni így a plusz egy év keresetkiesés kapásból "biztosítva" van számodra."

A nagyobb ovis, a kisebbel pedig GYES (vagy hogy híjják)-en van az asszony.

"Már feltéve ha találnál munkát. Eleve esélytelen, de kisgyerekes anyukaként pláne."
Több diplomával és több nyelvvizsgával az esélyek azért javíthatóak! ;)
@sárkányfő: Nem a cikkbélia datok tévese, haenem at eoksokodásod.

1) Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy a jövedelmed egészét fogyasztásra költöd, simán megtakaríthatsz, végtörleszthetsz, önkéntes pénztárban gondoskodhatsz magadról stb.

2) Ha vásárolsz, akkor sem csak 27%-os áfás terméket, vannak ugye kedvezőbb kulcsúak is.

3) És amint már mások is rámutattak, a 2% sem stimmel.
@vasagasa:
Nem...így visszanézve a dolgokat...Kádár volt a legjobb
@Blogger Géza:

1. a megtakarítás, a végtörlesztés, az önkéntes pénztárba fizetés: ez mind a tehetősek és gazdagok luxusa. ők meg már eleve jól jártak az adóval...

2. sorold a szegények tipikus vásárlási porfóliójából a kisebb kulcsokat.

3. mint már rámutattam, csapd hozzá a baleseti adót, a chipsadót, a jövedéki adó emelését, a forintgyengítést, no meg a jó öreg manyup-rablást, és máris nem lesz hiányérzeted, sőt, a 2%-ot még bőven túl is fogod szárnyalni...
@Blogger Géza:
ja és nem okoskodás, csak nincs ellenérved. az össz-adóterhelés számít, ha levonnak 2%-ot az szja-ból, de emelnek 2-t az ÁFA-n, ugyanott vagy.

Ez egyébként triviális, nyilvánvaló, a vak is látja, totál tipikus amit csinálsz, komolyan uncsi ahogy szíjjártót csinálsz magadból nap mint nap. gondolom a gazdaság is siker siker hátán szerinted is, ahogy matolcsy mondja. eeeerhh...
@király vagyok: Te király?????? Ennyi ésszel még udvari bolond sem!
@király vagyok:
Úgy-e mondtam, hogy még ezt sem érted meg!
@sárkányfő: 1) Hát itt az ideje, hogy mindenki jöjjön rá, a megtakarítás nem luxus, hanem szükséges a biztonsághoz. Az egész világ az adósságválságtól nyög.

2) Gyógyszer, távhő, tej, kenyér...

3) Ezeknek nem sok köze van a jövedelemadózáshoz, amiről a vita folyik. De ha anyira zavar, ne vegyél chipset, ez tényleg nem kötelező. A rablásnak amúgy meg vége lett, mert nem tudják az indokolatlan a magas díjakat kiszipkázni magánkézbe a nyugdíjrendszerből, amire a második pillér eddig kiváló lehetőséget nyújtott.
@Őrnagy Őrnagy: igen? mit akarsz ezzel mondani? Bokros progresszív SZJA-t és vagyonadót is mondott melléje.
@Blogger Géza: "A rablásnak amúgy meg vége lett, mert nem tudják az indokolatlan a magas díjakat kiszipkázni magánkézbe a nyugdíjrendszerből, "

Pattanás van a kézfején? 5 perc alatt vállból leamputáljuk, sose lesz vele többé gondja!
"Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy a jövedelmed egészét fogyasztásra költöd, simán megtakaríthatsz, végtörleszthetsz, önkéntes pénztárban gondoskodhatsz magadról stb."

"A rablásnak amúgy meg vége lett"

Hát persze, persze. Mit kell beszednem, hogy ilyennek lássam a valóságot? :D
hányan vannak, akik egyszerre éltetik az egykulcsos adót mert igazságos, és a 98%-os különadót, mert igazságos?
@Blogger Géza:
láthatóan halovány sejtelmed sincs arról mi a szegénység, sőt nem is érdekel eg cseppet sem.
ha érdekelne, egy mp. alatt felfognád, hogy a megtakarítás a szegény ember számára nem választás kérdése, hanem elérhetetlen luxus. ez tök nyilvánvaló, takaríts meg te minimálbérből ha tudsz. ja, hogy az nem megy. de dumálni, iszonyat baromságot, az megy. ja, hogy te magasról teszel a szegényekre. nyilván aki szegény az annyit is ér, a marhája még meg se takarít, nyilván mert ésszel nem fogja fel hogy az neki jó, ugye? bazmeg az ilyen faszkalapkotól nyílik ki a bicska a zsebemben, több mint 10%-kal csökken az így is nyomorgók bére és te még azzal jösz hogy pénzük lenne félretenni csak nem jöttek rá hogy az jó... tipikus fideszes vadbarom vagy... és ha belegondolnál, a gyógyszer nem tartozik az alapvető élelmiszerek közé, ha tehát valaki gyógyszert szed, az már önmagában is ráadás költség, a távfűtés meg eleve a legdrágább, de te erre is tojsz.
és amit írtam, annak csakis a poszthoz van köze, ugyanis arról beszélünk hogyan változik a népek anyai helyzete, és az végeredményben tök mindegy, hogy az adózáson vagy a fogyasztáson keresztül sanyargatják a népeket, bár ezt te tökéletesen értenéd, a szocik csinálnák ezt, de mivel a fidesz csinálja így sose fogod felfogni, mert nem felfogni akarod a dolgokat hanem a fidesz támogatni/védeni, és magas ívben teszel a szegény milliókra.
@ásványi répacukor: @villamos alóli kacaj: te meg mit értel két csoresz balek egymás faszát szopjátok szokera more
@király vagyok:
Erre mondja a haverom: az elmebetegek szabadon kószálnak és még irogatnak is.
Most már elhiszem neki.
@sárkányfő: Ennyi ömlengés helyett beismerhetted volna, hogy leégtél, mert nem tudtad, hogy számos alapvető közszükségleti cikk az áfája alacsonyabb kulcsú. Nem baj, most már ezt is tudod, ezt a kirohanást köszönetnek veszem. :)
süti beállítások módosítása