Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Hogyan hallgassunk eredeti Orbán Viktort?

2012.02.07. 14:10 petőfi utca

taps2.jpgOrbán Viktor ma délután tizennegyedszer tartja meg évértékelő beszédét. A sokszor csak protokoláris eseménynek ezúttal valódi tétje is van: a miniszterelnöknek egyszerre kéne meggyőznie a sikeresebb jövőről a pár hete még hevesen háborgó piacokat és híveit is. Éppen ezért tippelt még az Index elemzője is békülékeny hangnemet és sok-sok konkrétumot.

Simán lehet, hogy igaza lesz, de az biztos, hogy a tavalyi évértékelő alapján utóbbira nem számíthatunk. Rutinos elemzők persze a dakota közmondások közül is kihámozhatták az egész éven át tartó kormányzati törekvéseket. De azok legfontosabb részleteit még ők sem.

A rengeteg metaforával és a veszélyek folyamatos felemlegetésével átszőtt 2011-es értékelő Magyarország megújulásának gondolata körül forgott. Ez az a pont, ahol a bespeedezett Török Gábor is garantáltan elalszik.

Alaptörvény a háború közepén

Az új Magyarország képét kampányszerű ígéretek és minden korábbinál erősebb harcászati retorika vetítették előre. A beszéd legfontosabb elemei az új alkotmány, a nemzetközi spekulánsok és az eladósodottság elleni harc, valamint a munka világába történő tömeges visszaterelés voltak. Ezek aztán egész évben végig is kísérték a kormányzat kommunikációját. Nemzetközi konfliktusokból pedig új országos rekord született (ld. háborús szövegek, nemzetközi spekulációk).

Kiderült a beszédből, hogy az újjászületés kulcsa az új alkotmány létrehozása, „amely képes lehet szilárd alapot teremteni az egész nemzet számára”. Senkinek nem okozhatott nagy meglepetést, hogy ehhez aztán a nemzet egészéből kizárólag a kormánypártok parlamenti képviselői adják szavazatukat is. Azt azonban ekkor még legfeljebb sejteni lehetett, hogy a szilárd alap a valóságban - a szabadságjogokat néhány ponton azért korlátozó - gumiszabályok dagályos nemzeti giccsbe öntött gyűjteménye. Ahogy az sem volt még világos, hogy az igazi gondok az erre ráhúzott sarkalatos törvényekkel lesznek, amelyek hosszú, kemény küzdelmet hoznak az Unióval, a megmaradt ombudsmanokkal, sőt a legyengített Alkotmánybírósággal is.

Államadósság, elszámoltatás, a munka világa

A 2011-es évértékelő szerint a legnagyobb veszélyt Magyarországra a magas államadósság lavinája jelentette. Ha ez igaz, akkor ez a veszély azóta sajnos csak fokozódott, a tavalyi év végén államadósságunk rekord méretűvé növekedett. Ebben a sorsdöntő témában lehetett a legkevésbé támaszkodni a miniszterelnöki évértékelőből leszűrhető információkra, és az se derült ki azóta biztosan, hogy Orbán Viktor tavaly januárban már sejtette, hogy a következő egy évben kormánya milyen nem ortodox gazdaságpolitikai lépéseket tesz majd.

Az értékelőben csak utalásként, mégis határozott formában jött elő a 2010-es választások egyik kulcsfontosságú ígérete, az elszámoltatás kérdése: „...a tenyerek viszketése nem múlt el... a kormánybiztos úr iparkodjon, mert igény, az van rá”. Nyilvános kommunikációja alapján Budai Gyula kormánybiztos igyekszik is, de igazi nagyvadat még nem sikerült levadásznia. A fontosabb korrupciógyanús ügyletek felfedése mind még az Orbán-kormány megválasztása előtt kezdődött, a várt elszámoltatási úthenger pedig nagyon döcögősen halad.

Orbán legfontosabb konkrét vállalása 2011 januárjában a munkanélküliség csökkentésére vonatkozott: „minél több embert megpróbálni visszaterelni a legális munka világába”.   (A kormány megalakulásakor hangoztatott rendkívül ambiciózus egymillió új munkahelyről ekkor már azért nem volt szó). A Start közmunkaprogram, bár heves kritikák kereszttüzében, de tényleg beindult az év folyamán, ugyanakkor a magánszektorban nem sikerült lényeges foglalkoztatási növekedést elősegíteni. A munkanélküliség 2011 utolsó negyedévében pont ugyanakkora volt, mint egy évvel korábban, de a foglalkoztatottság valóban növekedett 0,7 százalékkal.

14 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr224075238

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: UFO szállt le Magyarországon 2012.02.07. 19:05:22

Persze bennünket, magyarokat ez sem érhet váratlanul, mint ahogy nem is ért. Már órákkal az UFO érkezése előtt tudtunk róla....

Trackback: Súúúhanterz: Orbán rendhagyó évértékelője 2012.02.07. 17:24:58

Urunk és királyunk, akinek életünk-halálunk a kezébe ajánljuk, ma tartja szokásos évértékelőjét, amiből bizonyára megtudjuk, hogy ityeg a fityeg, mennyi az annyi, de talán még azt is, hogy s mint. A Súúúhanterz riporterei más médiumokat megelőzve titok...

Trackback: Azok a fránya tények... 2012.02.07. 16:38:13

Egy részlet az évértékelőből: Magyarország új alapokon áll, akinek ebben kétsége lenne, az idézze fel a Békemenetben részt vevők derűs elszántságát. Az új alapok lényege, hogy munkájáért rendes fizetést kapjon és ne adósságokat kelljen törleszteni. &q...

Trackback: Orbán Viktor évet értékel – percről percre 2012.02.07. 16:22:05

Tizennegyedszerre értékeli az évet Orbán Viktor kedden délután. A miniszterelnök a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérése mondja el beszédét a Millenárison.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy jól felépített beszéd volt, semmi olyat nem mondott ami elrugaszkodott lett volna a valóságtól. Fontos, hogy megemlítette a gazdasági felemelkedést gátló, nehezítő körülményeket. Csak hallották, akik kételkednek. Viszont jó hírnek vélem, hogy van kilábalás, s ez nagyon biztató jel.
Tessék mondani miniszterelnök úr melyik országról beszélt?
Mert a mai magyar valósághoz semmi köze nincs az évértékelőnek.
@Endrődi Vanda:

"Egy jól felépített beszéd volt"
Ez alap, erre készültek hetek óta.

"Fontos, hogy megemlítette a gazdasági felemelkedést gátló, nehezítő körülményeket."
Igen, így mindenki tudja, kire kell mutogatni. Jó mankó lesz az önálló véleményalkotásra képtelen embereknek.

"Viszont jó hírnek vélem, hogy van kilábalás, s ez nagyon biztató jel."
Hehe, biztató jelek a magyar futballban szoktak lenni. :)
Még nem hallottam a beszédet!Csak innen-onnan részeket!Valaki megtudja mondani??Ha meghallgatom a beszédet??Nem leszek nagyon ideges!??!!Nem nyílik ki a kasza a zsebemben?Szeretném jelezni,én már 2000-ben,az Orbán-Torgyán kormány idején megfogadtam,a büdös életben erre az emberre szvazatot akkor sem adok,ha 15-ik havi fizetést igér!
Orbán -a sorok között-megmondta, hogy VÉGE, CSŐD!!Hazánkat az oldalára dőlt olasz hajóhoz hasonlította, amelyet (természetesen) az előző kormány vezetett zátonyra. Rendben, megértettük. De azt is tudjuk, hogy AZ A HAJÓ MENTHETETLEN, majd szétdarabolják, és elhordják.
Ez legalább világos beszéd volt. Az elrugaszkodás éve tehát nem a valóságtól való elrugaszkodás lesz, megmondta, mire számítsunk..
@greycup: tudom, hogy nehéz megemészteni de az elmútnyócévben bizony 53%-ról felment az államadósság 82-re. Ez egy objektív tény, nem hozzá állás kérdése. A hozzá állás kérdése az, hogy te ehhez a tényhez hogyan viszonyulsz.

Hasonlítsunk össze 3 dolgot. Korrupció minden mennyiségben (Strabag autópálya horror áron, BKV, Máv Cargo, stb...) eközben adóemelés és ezzel párhuzamban az IMF hitelek! Ez az emútnyócév. Nem véletlen a 2/3.
@Endrődi Vanda: Örülök, hogy így látod.
Még szerencse, hogy kb. 1919 óta az összes minisztertanács-elnök/miniszterelnök/államfő/nemzetvezető/ellentengernagy/szultán/fősámán/stb. azt nyilatkozza, hogy idén most már tényleg kilábalunk a szarból :D
@stim: Ha még nem szóltak volna önnek, volt/van itt egy kis recesszió...És nem Orbán kormányzásakor kezdődött, hanem kicsit korábban. Nem tudom, tud egy országot is mondani, ahol 52% a hiány?? Ne legyen már ilyen szemellenzős, Ön nem bányaló!!! Orbán, ha megszakadt volna se lett volna még olyan állapotot sem fenntartani, amilyet Bajnai fel tudott mutatni 1 (egy) év alatt.
Jellemző a zsebnapóleonra, hogy még a léket kapott és süllyedő gyorsnaszád fedélzetéről is az utolsó lélegzetvételével is egy másik, zátonyra futott hajóra tereli a szót.
megkéne érteni a liberális és a baloldalnak, hogy orbán nem azért nem mond igazat a gazdasági teljesítményéről, mert szeret hazudni, hanem azért mert sokan vannak magyarországon, akik ha tisztában lennének a fidesz gazdasági teljesítményével, akkor nem rájuk szavaznának
Orbánk bán az úr 2012. évében. Értékelés

Bihari Ernő2012. február 08. 12:55

A szocialisták felborították a magyar hajót, és szaladgálnak, mint pók a falon.

www.vagy.hu//tartalom/cikk/1632_orbank_ban_az_ur_2012._eveben_ertekeles
süti beállítások módosítása