Petőfi utca a Facebook-on Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Agyonhallgatja a kormánypárti sajtó a gazdasági sikereket

2012.05.24. 15:24 petőfi utca

Lego-Money.jpgBelpolitikai viták árnyékában dübörög a legsikeresebb magyar vállalat, a Közgép. A cég az Origo számításai szerint a kormányváltás óta közel 300 milliárd forint értékben kapott állami megrendeléseket, legutóbb pedig Némethné fejlesztési miniszter az országgyűlésben számolt be arról, hogy a Közgép az uniós finanszírozású beruházások legeredményesebb hazai szereplője. Ellenzéki képviselők, a hozzájuk közel álló média és a pártfüggetlen sajtó után már a Fidesz politikusai is foglalkoznak Simicska Lajos kiugró sikereket elérő vállalkozásával. A kormánypárti lapok azonban elhallgatják a magyar gazdaság legerősebb motorjának sikereit. 

Orbán Viktor egy parlamenti válaszában úgy utasította vissza a Közgép-tulajdonos Simicska Lajos kapcsán rendszeresen előkerülő oligarchia-vádat, hogy ki se mondta egykori kollégiumi szobatársának nevét. A miniszterelnök szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincsenek oligarchiák, csupán sikeres nagytőkések, akikre szüksége van az országnak, sőt, megtámadásuk „labancpolitika”. Mivel Orbánnal szemben az őt kérdező Karácsony Gergő többször is nevesítette a Fidesz egykori pénztárnokát, Orbán válaszát csak úgy lehet értelmezni, hogy Simicska Lajos is a sikeres nagytőkések egyike. Ezt támasztja alá a nagyvállalkozó cégeivel fogalalkozó sajtóanyagok növekvő sűrűsége is.

Az elmúlt egy évben Simicska cégbirodalmának növekedésével legtöbbet az Origo foglalkozott. A lap újságírói hosszas írásokat szenteltek Simicska üzleti és politikai kapcsolatainak, és részletes anyagokat közöltek Simicska sokrétű gazdasági érdekeltségeiről is. Keresőjük szerint összesen 220 olyan cikk született, melyben előkerült a sikeres nagytőkés neve. A hírportál alaposan foglalkozott a Közgép tulajdonosi szerkezetével és leányvállalataival is, valamint többrészes portréban mutatták be a vállalat történetét.

Komolyan foglalkozott Simicska Lajossal a Népszabadság Online, az Index és a hvg.hu is. A NOL szerzői elsősorban építőipari cégére koncentráltak, rendszeresen beszámoltak minden újabb megnyert pályázatról, nem elfeledkezve a legapróbb, pusztán pár millárdos tételekről sem.

A múlt héten egy 'Jó szériában Simicska cége' címmel megjelent cikkben számoltak be egy újabb megnyert vasúti nagyberuházásról.  Az Indexen valamivel ritkábban kerül elő a magyar bajnok cégvezető személye (egy év alatt 59 cikkben), viszont jóval többször (140-szer) a Közgép.

Elkerüli azonban a téma a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap figyelmét. A Nemzetben egy év alatt mindössze négyszer került elő Simicska Lajos neve, ráadásul ebből három esetben elveszített sajtóperek miatt: a bíróság szerint valótlanul állították, hogy Keller László vizsgálatot kezdeményezett ellene. A negyedik írás sem a nagytőkés gazdasági sikereiről szól, hanem egy szocialista belháború részleteinek felfedése közben bukkan fel, ahogy az egyik jelölt Simicska-kapcsolatokkal vádolja a másikat.

A lapban ezenkívül 18 írásban bukkant fel a Közgép, ám ebből 6 a Szolnoki Dózsa-Közgép férfi vízilabdacsapat eredményeiről számolt be, többször írtak továbbá arról, hogy a Közgép segített megmenteni a csődtől a Zsolnay gyárat. A sztárvállalat sikereiről csupán pár viszonylag kisebb anyagban, például a dombóvári hulladéktelep és a nagykanizsai szennyvíztisztító kialakítására megnyert pályázat kapcsán számolnak be. 

A Magyar Hírlap használhatatlan keresője miatt nehezebb felmérni, hogy hogyan foglalkozik Simicskával a másik sikeres nagytőkés Széles Gábor lapja. A google-ban elvégzett keresés alapján 61 alkalommal jött elő a Simicska neve, ám ezek többsége olvasói hozzászólás formájában érkezett. Mintegy tucatnyi cikket is találni, ezek többsége ellenzéki sajtónyilatkozat és parlamenti felszólalásokról készült tudósítás.

A Magyar Hírlapon keresve 31 találat érkezett a Közgép nevére, de ezek többsége ismételten csak komment, a kevés saját tartalom itt is elsősorban ellenzéki pártok megszólalásainak a megjelenítéséből származik, A Hírlapban akadt azonban egy tavaly szeptemberi publicisztika is, amelyben "az MSZP-közelinek cseppet sem mondható" vállalat neve is felmerül, mint amelyik a vörösiszap-katasztrófa utáni kármentesítésért súlyos közpénzmilliárdokat tehet zsebre.

 

Kövesd a Petőfi utcát a facebookon is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr154543898

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A negyedik opció 2012.05.25. 03:59:10

Elégedetlenek vagyunk Magyarország állapotával, és nem számítunk semmi jóra a meglévő politikai osztálytól, sem annak bal-, sem pedig jobboldalától.  Hagyományosan három lehetőség közül választ ilyenkor az egyszeri gondolkodó magyar ember. 1. Elmerül ...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.05.24. 21:34:09

Unortodox nemzetromboló gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám MSZMP-s és “demokrata” múltja alatt is sokat igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munka...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.05.24. 21:31:13

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerencse, hogy a kormány ilyen önmérsékletet tanúsít és nem állítja fel az oligarcha vizsgáló bizottságot, hiszen az, ebben a ciklusban már úgysem lenne képes feltérképezni Mr 50% kapcsolati hálóját és cégeit.
Egy végsőkig elkeseredett, rokkantnyugdíjas pécsi bányász üzenete

Az alábbi olvasói levelet az elkeseredettség szülte: írója egy rehabilitációs felülvizsgálaton nemrég átesett bányász, akit egy infarktus után és számos betegséggel terhelten is munkára alkalmasnak ítéltek, s ha nem tud elhelyezkedni, ezután összesen 28 ezer forint havi ellátásra lesz jogosult. Alábbi levele (melynek az "Egy komplex felülvizsgálat margójára" címet adta) az elmúlt két évtized gazdaságpolitikájának kritikája is egyben - az úgynevezett "kisember" üzenete.
"Hát megjött, nincs tovább.
Kikerültem a szociális háló óvó öléből, mint Ádám és Éva a paradicsomból. Pedig reménykedtem, mert ugye a remény hal meg utoljára. Reménykedtem, hogy lesz egy titkos összekacsintás, egy hallgatólagos megállapodás, hogy aki a bányában rokkant azt mégsem. De most itt áll a kezemben fogott papíron: 40%, rehabilitálható, 28 000 ft/hó, 3 évig.
Legszívesebben összegyűrném és a kukába hajítanám az egész paksamétát, de nem teszem, kell még. Bányász énem nem engedi, hogy harc nélkül feladjam, fellebbezek a végtelenségig, nem adom olcsón a bőrömet. Igaz értelme nincsen, de megcsúfolnám az Apámat, akivel a szilikózis végzett, és azok emlékét, akik a föld alatt adták az életüket ezért az országért, ha ilyen könnyen feladnám.
Pedig ebben bíztatok, hogy sokan feladják!
Mert piszkos munka a bányászkodás, meg az is, amit most műveltek velünk, csak az egyik azért, mert a föld gyomrában, koszban, mocsokban, örök életveszélyben végezzük, a másikat pedig egy napfényes tiszta irodában, fehér asztal mögött, mások életével szórakozva. Nekünk hőseink vannak, akik neve örökre bele van vésve a bányászat emlékköveibe, nektek meg csak áldozataitok lesznek, akikről senki nem fog tudni, csak az a fejfa, ahova utoljára lesz a szerencsétlen neve felírva ebben az életben.
Mertétek volna ezt megcsinálni a 90-es években? Azért akkor még nem voltatok ekkora legények, mert még túl sokan voltunk.
A magyarországi ellenállás méregfogát kellett kihúzni, felszámolni, hogy nyugodtan tudjátok az országot oda juttatni, ahova juttattátok.
Most, amikor bányásszal már csak az orvosi rendelőben, kórházban vagy a nyugdíjas klubokban lehet találkozni, most már mertek keménykedni. Most már vissza lehet tapsolni, amit akkor bőkezűen osztogattatok. Mit számít, hogy emberek ezreit sodorjátok a létbizonytalanság felé?
Mert ezek az emberek e szerint rendezték be az életüket. Belekalkulálták a mindennapjaikba, terveikbe, úgy tudták, biztonságban vannak, és akkor most egy tollvonással áthúztok mindent. Tényleg nem hagytok senkit az út szélén, egyszerűen belerugdaljátok Őket az árokba, azt hiszitek, ott nem látszanak.
Csak szólok, az árok megtelt a senkikkel.
Mondjátok, sok az eltartott, nincs pénz a nyugdíjkasszában és rendet kell csinálni, hogy a sok ingyenélő, aki valamikor megvette a %-át, kikerüljön a rendszerből. Na, de egy kalap alá venni tisztességes, munkában megrokkant embereket a csalókkal, az mégis csak nonszensz és főleg sértő. Sértő olyan emberekkel szemben, akik amíg még tudtak dolgozni, fizették a járulékaikat, nem is keveset, bízva abban, ha majd nekik lesz szükségük az ellátásra, majd ők is megkapják alanyi jogon. Erre most nekik ugrasztottátok a társadalmat, elhitettétek az emberekkel, hogy a rokkant az eleve csaló és csak élősködik az ország nyakán.
Nézzetek meg csak egy fórumot az interneten, hogy ócsárolja, szidja mindenki azt a szerencsétlent, aki rokkantnak meri magát mondani. A kommunikáció jól sikerült, egy nemzet utálja a nyugdíjasait.
Először kezdtétek a 800 000 rokkantnyugdíjassal, akik csak visznek a rendszerből és hogy ez mekkora teher az aktív dolgozóknak, mert felélik a jövő generáció nyugdíját is, aztán nekik már nem lesz miből nyugdíjat fizetni. Csak azt felejtettétek el közölni, hogy a rokkantnyugdíjas az rokkantnyugdíjat kapott élete végéig és soha nem került át az öregségi nyugdíjasok közé statisztikai szempontból. A 800 000 rokkantnak a 70%-a már régen az öregségi korhatár feletti volt, aki így is, úgy is nyugdíjat kap vagy kint nyugodott már a temetőben.
Ezt a csúsztatást ékesen bizonyítja az, hogy mire eljutottunk a komplex felülvizsgálatokhoz, már csak 300 000 vizsgálatot kell elvégezni. Hát a többi hova lett? Mindegy, érzelmeket korbácsolni jó volt.
Aztán kezdtétek démonizálni az egész rendszert a korrupt orvosokkal, csaló egészséges emberekkel, akik pénzért ennyit meg annyit. Ez is jó irányba terelte a közhangulatot, a magot elvetettétek, kikelt és most lehet aratni. Társadalmi támogatottsággal a felheccelt emberek anyázása közepette már meg lehetett lépni, amit kiterveltetek.
Lóhalálában, a karácsonyi ünnepek előtt átnyomva a törvényt a parlamenten, félig kidolgozva, átgondolatlanul. Ja, és komolytalanul.
Mert az egész vizsgálat egy vicc. Aki volt, tudja.
Az orvosi vizsgálat, amit egy szakorvos az évek során összeállított, a beteget folyamatosan figyelő szakértő leletei alapján javasol, na azt a szakvéleményt a vetkőzéssel, öltözéssel, egy törzshajlítással és némi végtag feszegetéssel cirka 15 perc alatt a földbe döngölik. Mindezt kellő felsőbbrendűségi arroganciával, éreztetve, hogy itt csak szépek lehetünk, de okosak nem.
A foglalkoztatási szakértő vizsgálata is rövidebb volt annál, mint amennyit várni kellett, hogy bekerüljön hozzá az ember. A bent töltött 10 percből 5-öt elvett az adataim ellenőrzése, iskolai végzettségem felsorolása, az eddigi munkaköreim bejegyzése. Aztán jött a szakértői kérdés, milyen munkát bírnék elvégezni?
Miután közöltem, hogy igazából semmilyet, a szakértői vizsgálat véget is ért.
Pedig a Magyar Közlöny 2012/16. számában a 842.oldaltól megtalálható a Komplex Felülvizsgálatról szóló rendeletben, a fogalalkoztatási szakértői vizsgálati lap szerint voltak még érdekes kérdések, amikről folytattam volna eszmecserét a hölggyel, de nem volt kíváncsi rám.
Például a régió helyzete a munkaerőpiacon, vagy a régió helyzete a támogatott munkahelyek szempontjából érdekelt volna, hány pontot mert erre adni a 3-ból?Aztán, Ő, valószínű nagy tekintélye lehet a szakmájának és ráolvasással is el bírja dönteni mire vagyok alkalmas, mert sehol egy fizikai teszt, hogy na fiam, itt van 2 vödör víz, a 2. emeletig 1 pont, a 4. -ig 2, a 6. emelet pedig maximális 3 pontot ér és alkalmas vagy bármire, de semmi, menjek tovább a szociális szakértőhöz.
Az egész vizsgálat alatt itt éreztem magam először embernek, a szakmájából adódóan legalább ezzel a hölggyel kellemesen elbeszélgettünk, nem nézett úgy rám, mint egy csalóra, érdekelte, amit mondok, feltette a kérdéseit, amik szintén nem szóltak semmiről és ezt tudtuk mind a ketten.
Ezek alapján kaptam meg most a fent leírt határozatomat. A nagy rehabilitációs vizsgálat szerint, egy infarktussal, egy stent beültetéssel, krónikus magas vérnyomással, angina pectorisszal, inzulinos cukorbetegként, neurológiai tünetekkel 11 féle gyógyszer szedése mellett alkalmas vagyok: nehéz fizikai megterhelésre, többműszakos munkarendre, fokozottan balesetveszélyes munkára, tartós álló és azonos kényszertesthelyzetben végzendő munkára, gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó munkára, egyensúlyt igénylő munkavégzésre, vegyi vagy allergizáló anyagokkal történő munkára, hidegben, melegben, zajban, porban, füstben, nyirkos, párás környezetben végzendő munkára.
A jó színlátást igénylő munkán is elcsodálkoztam, mert kölyökkorom óta színtévesztő vagyok, bár erre senki nem kérdezett rá konkrétan.
Ez van, amikor egy rosszul előkészített döntés és a kidolgozatlan szakmai szempontok miatt a megfelelési kényszer, a megadott kvóták betartása dominál az emberek valódi kivizsgálása helyett, és egy kalap alá veszünk csalót, féllábút, beteget és tizedelésszerűen döntünk emberi sorsok felett. És akkor hol van még a szerzett jogok visszamenőleges eltörlése, ami hab a tortán? Nektek. Mert nekünk ez keserű pirula, amit nem érdemeltünk meg. Mi az egészségünket adtuk oda, ami a legdrágább kincse egy embernek.
Most itt ülök, kezemben a papírral, ami meg fogja változtatni az életem.
2012 a nagy változások éve lesz, na ez legalább bejött. Tényleg az. Rokkantnyugdíjas bányászból munkanélküli leszek. Számolgatok, mire lesz elég a 28000.
A gyógyszereim 15000 havonta, rezsi. Kaja? Na arra már nem fog jutni. El kell mennem dolgozni. De hova, amikor az ép, fiatal embereknek sincs munkája? Hiszen ezért tartunk itt, ennek a levét isszuk.
.Ez az igazi baj, nem a nyugdíjasok vannak sokan, az aktív dolgozók vannak kevesen, és ehhez nem kell ám egyetem, hogy bárki belássa. Persze könnyebb ráfogni bármire a bajt, mint beismerni a hibákat. Könnyebb a szerzett jogokat eltörölni, a beteg embereket munkára bírni, mint azt mondani, hogy elég és mostantól új alapokra helyezzük a gazdaságot, építünk gyárat, munkát adunk az embereknek. Mert az túl macerás és a gazdáitok sem biztos, hogy ezt akarják.
Talán lesz még egy orvos ebben a rendszerben, akiben megszólal a lelkiismeret és felsejlik benne valami a hippokratészi eskü szövegéből és a meghatározott kvóták közül kitekintve meglátja bennem az embert, a beteg embert, akit neki gyógyítani kellene és nem egy államilag finanszírozott, jól fizető orvosi státuszból, istenként pálcát törni felettem. Mert a gyógyítást bízzuk a doktorokra, a csalók kiszűrését meg a bírókra. Mindenkit a maga megfelelő munkakörébe és ott végezzen felelősségteljes munkát úgy, ahogy mi végeztük a munkánkat a bányában, mindennap életveszélyben.
Csak ennyit kérek.
Tőletek olvasók meg empátiát, mert ma mi, de holnaptól lehet, hogy Ti lesztek megfeszítve a Golgotán és más dobálja rátok a sarat. A szerencse forgandó, egyszer fenn, egyszer lenn.
Egy rokkant bányász"
drsimicska + drorvbán

közgép + fides...

politika + gazdaság = oligachák

jól kitalálta két koleszos kópé hogyan tud egy egész országot megszállni és túszul ejteni...

nem engedik ki a kezükből, még ha az egész rájuk borul is...
bűnszervezet

mafiakormányzás

előremegfontolt szövetségben elkövetett nemzetvesztés hazaárulás országrontás

büntetési tétel : HALÁL !!!
@Orbán banda szégyeld magad és a jó édesanyátok....:

Egy végsőkig elkeseredett, rokkantnyugdíjas pécsi bányász üzenete:
a stílusából ítélve egy pesti kávéházban született olyanoktól, akiknek a legnagyobb munkája eddig a pajeszgöndörítés volt
A jófej konzervatívoknál is tabu a Közgép. ;-)

mandiner.blog.hu/search?searchterm=k%C3%B6zg%C3%A9p&searchmode=OR&submit=

Egyszer majdnem írtak róla, de aztán inkább csak elmúltnyolcéveztek egyet.

mandiner.blog.hu/2012/05/21/koz_gep_szeru_mi_a_jobb_xvi
Az mióta van, hogy a Köcsögindex ELDUGJA a polblogokat a receptblogok meg a masszázsblogok közé?

Ennyire félnek, hogy a Csúti Törpe összevonja a szemöldökét a névtelen bloggerek fröcsögése miatt?
@No_Fidesz_No_Problem: "Az mióta van, hogy a Köcsögindex ELDUGJA a polblogokat a receptblogok meg a masszázsblogok közé?"

No, szerinted? Tulajdonos váltás megvan? És több szerző emigrációja az oldalról?
@komplikato:

Az ember már senkiben se bízhat...

Ennek a blognak az egyik szerzője például éppen a mai címlapon nyal be csontig, sőt manduláig a Csúti Törpének:

index.hu/velemeny/2012/05/25/sok_panasznak_sok_az_alja/

Erre a droidra gondolok:

blog.hu/user/212837/tab/data
Gyurcsány Ferenc az utolsó reménysugár, hogy megmentse a haldokló magyar népet az aljas hazaáruló fideszes banditáktól.
Hamarosan eldördülnek az Auróra cirkáló ágyúi és a dolgozó nép vissza veszi a szivarozó rabló tolvaj vadkapitalista imperialista bankároktól az elrabolt jussát!
A munkás bére az égre kiált!
Hát ők ilyen szerények na.Mit lehet csinálni?:))
@No_Fidesz_No_Problem: Ennek nem szorítja a fejét orbán segge???
Közgép mint a gőzgép hajtja a magyar adóforintokat a párt perselybe és a haverok sebébe, nem is értem, mi a gond?
A régi szlogen úgyis az, hogy a komcsik is ezt csinálták... :))) Ez az új Orbán demokrácia :)
@komplikato: foszerkeszto valtas volt es a kemenyebb kritikusokat - totw pl - eltavolitottak. az index jo ideje a fideszes mediabirodalom resze, csak a kormanyvaltaskor kemenyitettek be es rantottak meg a porazt, addig viszonylag fuggetlennek tunt/tunhetett.
@No_Fidesz_No_Problem: Ezt nem bírom komolyan venni. Persze mostanság már minden lehetséges.
süti beállítások módosítása