Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Mindent le akarnak nyúlni

2012.05.11. 08:59 petőfi utca

Valószínűleg nem lenne ekkora botrány a földbérletek körül, ha a kormány körüli vállalkozók nem lennének ennyire mohók, és nem akarnának mindent besöpörni – mondja Szabó Rebeka, LMP-s országgyűlési képviselő. Az egyik legaktívabb földügyi politikus MSZP-közeli pénzembereket most nem lát a kedvezményezettek között, az Ángyán Józseffel együtt ellene is megjelent kínos MTI-hírt pedig szánalmas kísérletnek tartja. Interjú.

A sajtónak névtelenül nyilatkozó minisztériumi források szerint nagypolitikai szereplőkhöz közelálló gazdasági érdekcsoportok nézték ki maguknak a magyar vidéket, és a lobbitevékenységük hatására íródott felül az eredeti terv, amely a családi gazdaságoknak kedvezett volna. A nyilvánosságra került esetekben azonban viszonylag kisebb értékekről van szó. Életszerű, hogy további pár milliárdért folyna most ez az egész történet, vagy ennél nagyobb tét mozgatja őket?

Attól tartok, hogy a kormányzópártnak a további pár milliárd zsebrevágása is elegendő cél lehet. Persze az elmúlt húsz évben is volt politikai korrupció, haveroknak osztogatás, de most az a benyomásunk, hogy a Fidesz és a kormány mögött álló érdekcsoportok szinte minden, még szabad üzletre rá akarjak tenni a kezüket, és nem nagyon érvényesül a ne_nyerjük_túl_magunkat elv. Ezért azt hiszem, nekik kell az az 1200 hektár föld és a hozzá tartozó terület alapú támogatás is, illetve az így elindítható üzlet. Olyan feltételezésekkel is találkoztam, hogy majd elővásárlási jogot kapnak a földekre, melyeket most az államtól hosszú távra bérelnek, és akkor a moratórium lejárta után akár el is adhatják külföldieknek. Ez persze csak hipotézis, mindenesetre az tény, hogy amit most csinálnak, az szöges ellentétben áll azzal, amit mondanak. Nem csak a választási programjuknak mond ellent, hanem annak is, amit azóta hangoztatnak. Hiszen még mindig azt hangoztatják, hogy támogatják a családi gazdálkodókat. És a földbérlet-pályázatoknál is biztos vannak olyan családi gazdálkodók, akik tényleg nyertek, mert sosem száz százalék megy a különböző érdekcsoportoknak. Csak éppen döbbenetesen nagy százalék.

 

Ángyán József lemondása után kitálalt a zöld szervezeteknek írt levelében, de nem borította fel teljesen az asztalt. Neveket nem nagyon mondott. Mi tarthatja vissza?

 

Azért azokat felsorolta, akiket mint nyerteseket a minisztérium honlapján is meg lehet találni. Összerendezte, kiszámolta, ki hány százalékot kapott, utánanézett a rokonsági viszonyoknak. Amikor elkezdtem utánajárni a földpályázatoknak, akkor először én is csak a neveket láttam, hogy például Nagy Péter nyert, de ahhoz már helyi információra volt szükség, hogy megtudjam, ő Nagy Jánosnak, a Nemzeti Földalap egyik elnökhelyettesének unokaöccse. A Búzakalász 66 Kft. nevét is egy nyertes pályázatban láttam meg, és persze nem tudtam rögtön, hogy ez Mészáros Lőrinc [felcsúti polgármester – a szerk.] cége. Aztán elkezdtem utánanézni, láttam, mennyit nyert ő is, felesége is, testvére is, és akkor igencsak megdöbbentem. Persze tartottam egy sajtótájékoztatót, de arra még csak az MTI meg egy másik stáb jött el, hiszen ez volt az első ilyen ügy, és még nem volt felkapott téma. Ángyán József nemrég az fn.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy ő még mindig fideszes képviselő, és reméli, hogy lehet belülről is változtatni a dolgokon. Az interjú alapján azt gondolom, ezért nem mond el egyelőre többet. Illetve azt sem tudom, hogy egy volt államtitkárnak mivel kapcsolatban van titoktartási kötelezettsége. Abban azért biztos vagyok, hogy ezt a földbérlet-ügyet nem fogja annyiban hagyni.

 

Ki indíthatta azt a lejáratókampány az MTI-ben, amelyben Ángyán mellett ön is említve volt?

 

Nem nevezném azért lejáratókampánynak, ez egy rendkívül szánalmasan sikerült kísérlet volt. Amellett, hogy a közpénzből finanszírozott hírügynökségünk függetlenségéről elég gyászos képet fest ez az eset, engem személyesen még csak fel sem bosszantott az ügy, de nyilván nem is én voltam a fő célpont. Ángyán Józsefről sokkal több hamis állítás jelent meg, rólam csak két nyúlfarknyi dolgot találtak. Kisse ironikus ugyan, de valahol meg örülhetek is annak, hogy a legrosszabb dolog, amit találnak rólam, hogy Ángyán József tanítványa voltam. Ő egy szakmailag elismert egyetemi professzor, szóval ez mindenképpen dicsőség lenne rám nézve, de hát, ha egyszer nem voltam az... Nem tudom ki csinálta ezt a blogot, de az nevetséges, hogy annak sem tudott utánanézni, hogy én az ELTE-n végeztem, és ott csinálom a doktorimat, Ángyán meg máshol tanít. És az Ángyán Józsefről megjelent állítások is teljesen hamisak, ezeket ugye ő cáfolta. Nyilván olyan valaki van mögötte, akinek hatalmában áll az MTI-t utasítani, hogy tegyenek be egy ismeretlen blogot MTI-hírként. Neveket nem tudnék mondani, mindenesetre legközelebb valami okosabbat is kitalálhatnának...

 

Amikor Orbán Viktor Ángyán helyére Budai Gyulát kérte fel államtitkárnak, nyílt levelet írt neki, amelyben felhívta a figyelmét azokra a problémákra, melyek miatt Ángyán saját bevallása szerint távozott. Eltelt azóta két hónap, hogy látja, Budai boldogul a feladattal?

 

Ilyen helyzetben, amikor ennyire nyilvánvalóan a saját klientúrájukat építik az állami földbérleteken keresztül, és becsapják a gazdálkodókat, akkor tisztességes ember, aki az adott folyamatokért felelős, lemond. Egy államtitkár nyilván nem mondhatja azt a saját kormányára, hogy borzasztó, amit csinálnak, ugyanakkor ezt a helyzetet nem lehet egyenes gerinccel megvédeni. Ez az, amit Ángyán József megtett, és amit Budai Gyulának szemmel láthatólag esze ágában sincs meglépnie, sőt, kitartóan védi a mundér becsületét. És ne felejtsük el azt sem, hogy a kormány a mezőgazdaság területén eddig nem csinált szinte semmit. Nem csak arról van szó, hogy minden szépen megy, csak pont a földbérletek esetében véletlenül túl sokat osztottak a haveroknak, hanem arról, hogy nincsenek sehol azok a nagyléptékű törvények, amiket megígértek. A földtörvény állítólag idén be fog jönni, de még a tervezetet sem hozták nyilvánosságra, az agrárkamarai törvényt sem csinálták meg.

 

Múlt héten Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) igazgatója az Indexnek adott interjújában azt mondta, hogy a mostanában a földpályázatok kapcsán előkerülő oligarcha kifejezéssel nem tud mit kezdeni, hiszen 1200 hektáros birtoklimit van, amit az NFA be is tart.

 

Az oligarcha nem is nagybirtokost jelent, és egyébként mi az oligarcha kifejezést nem is elsősorban azokra a személyekre használtuk, akiknek a neve a földügy kapcsán mostanában felmerült, hanem, mondjuk, Simicska Lajosra vagy Nyerges Zsoltra; akik a gazdasági hatalmukat politikai befolyás megszerzésére használjak, akik szorosan összefonódnak a politikai vezetéssel. A földbérletekre visszatérve, az a kb. 1350 hektár, amit Mészáros Lőrinc cége és családtagjai birtokolnak, és ami miatt a helyi gazdálkodók nem jutottak földhöz, már önmagában is elég sok, függetlenül attól, hogyan nevezzük azt, aki a földet megszerezte. Sebestyén Róbert egyébként pontosan tudja, hogy az állami földbérleteknél a szabályok betűjét betartják ugyan, de a szellemén gyakorlatilag páros lábbal ugrálnak. Egyrészt a családtagok között szétosztják a birtokokat, és így nem lépik át a személyenkénti 1200 hektárt. Beszáll a feleség, a testvér meg mindenki más is. Másrészt meg minden relatív, lehet azt mondani, hogy 1200 hektár nem annyira sok, de ha közben a helyi gazdáknak semmi nem jut? Tulajdonképpen, ha nem lettek volna ennyire mohók, ha nem akartak volna mindent besöpörni, akkor lehet, hogy nem is lett volna ekkora botrány. Ez a fajta határtalan mohóság az, ami remélem, a vesztük is lesz.

 

Lehet valamilyen szakmai indokkal magyarázni azt, hogy a pályázatokat és az elbírálásukat is titkosítják, és még az érintettek sem férhetnek hozzá az információkhoz?

 

Dehogy lehet. Üzleti titokra hivatkoznak, ami nyilván rendben van, amíg tart a pályázat, addig ne ismerhessék meg egymás pályázatát az indulók. És meg lehet nézni azt is, hogy a lezárása után van-e benne olyan érzékeny személyiségi jogi adat, amit ki kéne takarni. De aki húsz évre megnyeri egy állami föld bérletet, az ne akarja már titokban tartani, hogy egyébként hány tehene van. Ez hol üzleti titok? Arról nem beszélve, hogy aki közvagyont akar használni, és kedvezményes állami bérlethez akar jutni, az igenis vállaljon valamivel nagyobb nyilvánosságot. Ezek állami tulajdonú földek, a társadalom joga, hogy ellenőrizze, hogy ez milyen kritériumok alapján és kihez kerül. A kisemmizett, becsapott gazdálkodónak is joguk lenne tudni, hogy miért nem kaptak földet. Persze amúgy ők tudják, hiszen ott élnek, látják, ki kinek a haverja. De az nonszensz, hogy nem ismerhetik meg a pontozást, nem tudhatják, hogy miért és hány pontjuk volt nekik és hány a nyertesnek. Ez egyszerűen abszurd. Mi kértük is hivatalos adatkérés formájában ezeket az információkat, az egész pályázati dokumentációt az NFA-tól. Nem adták ki, úgyhogy most pereljük őket.

 

Mintha az MSZP közel sem lenne annyira hangos a földügyben, mint az LMP. Összefügghet ez azzal, ami az Ángyán-interjúból kiderült, hogy Nyerges mellett a tavalyi év másik nagy nyertese a közismerten MSZP-közeli Leisztinger Tamás volt?

 

Ugye az elmúlt nyolc évben szocialista kormány volt, és alapvetően az ő agrárkoncepciójukkal sem értünk egyet. Ők nem a kis léptékű, fenntartható mezőgazdaságot támogatták, hanem inkább a nagyobb, ipari vonalat. Amikor bekerültem a parlamentbe, eleinte rengeteget vitatkoztam a Gőgős Zoltánnal, a volt államtitkárukkal. Mostanra jutottunk odáig, hogy néha már hajlik arra, legalább kommunikáció szintjén, hogy adott esetben nekem is igazam lehet [nevet]. Hogy a földpályázatokról mit gondolnak, arról inkább őket kéne megkérdezni. De nem nagyon láttam még olyat, hogy kifejezetten ismert, MSZP-közeli gazdálkodó kapott volna földet.

 

2014-ben jár le a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratórium, érezhető az árak változásában, hogy elindult már a spekuláció? Az autópályákról már most is „land for sale” táblákat láthatunk. Mennyire kijátszható a rendszer?

 

Szerintem spekuláció eddig is volt, de nem nagyon figyeltem az árakat. A rendszer maga viszont sajnos kijátszható, de ez nem új dolog, zsebszerződésekkel idáig is ez ment. Egyes becslések szerint legalább félmillió hektár föld lehet már külföldi kézen. Persze nyilván minden szabályt ki lehet játszani. Pont ezért nagyon szomorú látni azt, amit a Fidesz csinál, mert ha megerősítené azt a helyben lakó, kis és közepes gazdálkodói réteget, akiknek most a földet kellett volna adni, akkor a megélhetésük alapjául szolgáló földet nem adnák el senkinek, se zsebszerződéssel, se sehogy. Ezek az emberek tényleg szeretik amit csinálnak, csak olyan agrárium kéne mellé, hogy meg tudjanak élni ebből. Az életvitelszerűen gazdálkodók nem spekulálnak, hanem tényleg élni szeretnének a földből, oda kötik őket a gyökereik, nem akarnak elköltözni sehova. Persze biztos lennének néhányan, akik eladnák a földjüket külföldi vállalkozóknak, de a többség nem tenné. Így lehet megvédeni a földet. És ezért nagyon szomorú és kétségbeejtő az, amit a Fidesz csinál, a vidék felemelkedésének utolsó esélyeit tékozolják el ezzel. És ez nem csak mint politikust, hanem mint állampolgárt is rettentően idegesít.

 

Az LMP határozottan kiáll a kis és közepes gazdálkodások mellett, de erről a témáról heves szakmai viták is zajlanak. Raskó György szerint például 330 ezer életképtelen kisbirtok van Magyarországon, és ha ezek nem olvadnak össze 10-15 ezer nagyobb birtokká, akkor alkalmatlanok maradnak árutermelő mezőgazdaságra.

 

Egyrészt meg kéne nézni, hogy mi a helyzet például Franciaországban, ahol az átlagos birtokméret 30-50 hektár között van. És a francia mezőgazdaság nagyon jól megy, nagyon odafigyelnek arra, hogy helyi élelmiszereket vegyenek, amik nagyon jó minőségűek, lenne mit tanulnunk tőlük. Magyarországon sok agrárszakember még a hatvanas-hetvenes években tanulta azt, hogy le tudjuk győzni a természetet. Holott a mezőgazdaság nem így működik, ez egy olyan gazdasági ágazat, melynek a termékei egyrészt nélkülözhetetlenek az életünkhöz, másrészt pedig nagyon alapoz az élő környezetre, a természeti tájba van beágyazva, annak egy alrendszere. Hosszú távon egyszerűen nem működhet az a gazdálkodás, amelyik nem veszi tekintetbe ezeket az élő, természetes folyamatokat. És lehet, hogy néhány évtizedig fenn tudjuk tartani, mert okosak vagyunk, innovatívak vagyunk, van sok műtrágyánk, traktorunk és növényvédő szerünk, de ettől még hosszabb távon össze fog omlani az egész. A kisebb gazdaságok igazi problémája az, hogyan tudják eladni a termékeiket. Ez pedig leginkább szervezés kérdése, erre léteznek módszerek, hogy hogyan lehet integrálni a gazdaságokat, hogyan lehet átszervezni az élelmiszerláncot, hogy több jövedelem maradjon a termelőnél. Piacteremtéshez még a fogyasztón is dolgozni is kell. Ez is lehet állami feladat, a tudatosság növelése. Diktatórikus eszközökkel nem lehet beleszólni abba, hogy ki mit vásárol, de a fogyasztók kaphatnának információkat arról, hogy mik a különbségek a termékek között, mi a következménye az egyik vagy a másik megvásárlásának.

 

Múlt héten a magyar lapok is írtak arról a jelenségről, hogy Portugáliában a válság egyik következményeként sokan visszatérnek a városokból a földekre. Magyarországon a mezőgazdasági munkák presztízse meglehetősen alacsony. Várhatóak nálunk is változások ezen a téren?

 

Valóban elég alacsony a presztízse, de éppen mintha lenne egy pozitív trend, főleg a kicsit jobban szituált, városi fogyasztók körében, mintha kezdene divatos lenni ez a téma. Vannak közösségi kertek, elterjedt az igény, hogy helyi terméket vegyünk, hogy piacra menjünk. Ismerek én is olyanokat, akik elköltöznek falura, és megpróbálkoznak a gazdálkodással. De ez persze csak egy szűk réteget érint még. És nem is könnyű, a sikeres gazdálkodáshoz azért kell szakértelem, sok buktatóval jár. Nyilván, ha nagyon nincs élelmiszer, nagyon nagy a szegénység, akkor is beindul valamilyen átalakulás, de azt nagyon remélem, hogy nem fogunk idáig eljutni. Inkább gazdálkodjon az, aki ért hozza, és rendelkezik a hagyományokkal. Természetes munkamegosztásnak és kapcsolatnak kéne újra kialakulnia a város és a vidék között, és a kettőnek szerves egészként kéne együtt léteznie.

 

Kövesd a Petőfi utcát a facebookon is!

 

 

63 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr654501753

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cafeteria Oligarchisztánban 2012.05.12. 19:52:09

A birtokunkba jutott két levél egy állami intézmény belső levelező rendszeréből. Egy kis adalék az oligarcha vitához: ha az állam intézkedéseivel egy politikailag hozzá közel álló gazdasági kört előnyben részesít, joggal merül fel a gyanú, oligarcha va...

Trackback: Majd ha az oligarchia nokiásdobozból ugrik ki 2012.05.11. 19:49:46

Ángyán József nemrég terjedelmes interjút adott, amiben sok konkrétumot nem mondott, de szerintem eleget ahhoz, hogy kidurranjon egy lufi. A magyar sajtó ugyanis rámozdult a távozó államtitkár oligarchiázására, mert ezek létezése Orbánék új rendszeréve...

Trackback: Telefonadó: hihetetlenül nagyvonalú gesztusra készül a kormány 2012.05.11. 16:08:52

Ma reggel Matolcsy György az M1 Ma reggel című hitéleti műsorában igyekezett eloszlatni azokat a kételyeket, melyek a sátáni suttogó propaganda nyomán az új adókkal, köztük is leginkább a telefonadó lakosságbarát jellegével kapcsolatosan a napokban töb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért érdekelne hogy milyen lehet értelmes emberként ülni a parlamentben :D
Kár hogy az LMP túl széles oldalt (zöld - vidék - emberijogok - stb) akar befogni így egy-egy témát csak felületesen tudnak képviselni.

Viszont Leisztinger Tamást még burkoltan sem kellene megvédeni. Ő egy elég tökéletes szélkakas, hisz amint megérezte hogy más szelek fújnak fordult is irányba nol.hu/belfold/20100730-leisztinger_menti_a_dvtk-t__avagy_forditva)
"milyen vidékfejlesztés az, ahol a lepsényi földeket egy szolnoki ügyvéd, nevezetesen Nyerges Zsolt érdekeltségei birtokolják? Az ellenzéki képviselő a fideszes agrár-oligarchák befolyásszerzéséről és klientúra építésről beszélt. Orbán Viktor közölte: nincs szó földosztásról Magyarországon, csak állami földek bérbe adásáról, s ma sokkal több ember jut haszonbérleti lehetőséghez, mint korábban.

Ennek ellentmond, hogy az óta Békéstől, Borsodig, Veszprémtől Fejér megyéig sorra jelzik a helyi termelők, hogy egy irányba lejt a pályázati pálya. Szerintük a legkevesebb eséllyel éppen azok indulnak, akiket a hivatalos politikában és a pályázati kiírásban is első helyre sorolnak, vagyis az állattartással is foglalkozó gazdák, családi vállalkozások.

Baranya megyében egy Fideszes megyei képviselő jutott nagyobb állami földhöz, Veszprém megyében Nagyesztergáron a kiírásnak megfelelő, évtizedek óta állattartásra szakosodott, tucatnyi családot foglalkoztató agrárcéget ütött ki a nyeregből egy 19 éves fiatalember, akinek sem állatállománya, sem gyakorlata nincs, valamint a MAGOSZ megyei választmányának egyik tagja.

A Bükki Nemzeti Parkban (BNP) a több mint háromezer hektár 80 százalékát hét pályázó nyerte el. A győztesek között akad olyan vállalkozás is, amely mezőgazdasággal korábban nem foglalkozott. Vezetője azonban az a Kanyok Attila, aki a Fidesz tiszaújvárosi polgármesterjelöltje volt, jelenleg ottani önkormányzati képviselő. Cége végül 490 hektár állami földbérleti joghoz jutott. Két további Fideszhez köthető vállalkozás 465, illetve 436 hektárt kapott.

Agrárszakemberek szerint ezzel a gyakorlattal olyan nagybirtokrendszer alakulhat ki Magyarországon, ami ellen a Fidesz ellenzékben tűzzel-vassal küzdött és a helyi gazdák legföljebb zsellérek lehetnek majd a megművelt földtől gyakran 100-200 kilométerre élő új földesúrnál. A kétharmados többség pedig bármikor elővételi joggá alakíthatja át a bérleti jogot. Az így tulajdonossá váló spekulánsok addig is szép summához juthatnak az uniós támogatásból, majd busás haszonnal adhatják el ezeket a földeket a föld eladási moratórium 2014-es lejártával."

...nu, SOHA NE LEGYEN EGY NYUGODT ÉJSZAKÁJA SEM VIKTORNAK, HA EZEKET A RABLÁSOKAT, LENYÚÉLÁSOKAT A VIDÉKI EMBEREKKEL MEGCSINÁLTA
Nagy üzlet az állami földalapból, gombokért bérbe adogatni a „magyar földet”.

Ha ezt nem tették/tennék, és végre eladnák, művelési kötelezettség mellett – az sem baj, ha külföldinek, mert a földet nem tudja elvinni, és úgyis itt fog letelepedni és magyar lesz, ahogy mi sem vagyunk mind ősmagyarok -.

Ez kb. 1000 MRD Ft-tal csökkentené az államadósságot (és évi ~80 MRD Ft kamatkiadás megtakarítást is jelentene). Nem kellene újabb idióta adókon gondolkodni.
Nem beszélve, hogy ez még plusz adóbevételeket is generálhatna (nem mintha a mostani klientúrából nem nézném ki az adófizetési hajlamot, de láttunk már karón varjút).

Semmi gond ragaszkodjunk a hitelből finanszírozott, földhöz, MOL-, stb. csomaghoz, majd az adófizetők finanszírozgatják ezt.

Sarlatán, idióták. Mi meg ostobák vagyunk.
A Fidesz mindenkitől lop akitől csak lehet. Még két évig.
hmm... A LEGNAGYOBB OLIGARCHA, AZ ORBÁN-CSALÁD !!!
"Nem létező oligarchák üzletei
Több mint 9 milliárd forintos szerződést ír alá ma Pécs városa Simicska Lajos építőcége, a Közgép, valamint a Strabag konzorciumával, amivel összesen mintegy 18 milliárd forintos megbízást szerez a visszautasíthatatlan páros a pécsi regionális hulladékkezelő programban.

Ma, 05:45
[A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg!

A Fidesz-közeli konzorcium a pécsi STOP portál tudomása szerint a több éves Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program során összesen 17,6 milliárd forintos munkát szerzett meg. E cél eléréséhez törvényt is módosítottak, s évekkel elhúzták a projektet. A minden költségével együtt 24 milliárd forintos rendszer három részből áll. A program egyik ága, a hulladéklerakók rekultivációja 6 milliárd forintot vitt el.

HIRDETÉS

A gyűjtőkörzetenkénti, összesen 4 átrakóállomás 2,3 milliárd forintba kerül. Az igazán nagy üzlet viszont a válogatóművek, hulladékudvarok, azaz a regionális központok felépítése, összesen 9,3 milliárd forintért. Az első kiírás mindhárom építési projekt esetében 2009 márciusában történt meg, majd május végén eredménytelenné is nyilvánították valamennyit.

Ebben az időszakban a Fidesz már megszerezte a város polgármesteri posztját és a közgyűlési többséggel a város irányítását, az országot azonban még a Bajnai-kormány vezette. Vélhetően ennek tudható be, hogy nem kapkodták el az újabb kiírást, s erre a hulladéklerakók rekultivációját illetően 2010 tavaszáig kellett várni. Az év végén hirdették nyertesnek a Közgép-Strabag konzorciumot. Az átrakók építésére 2010 végén írtak ki pályázatot, s 2011 tavaszán lett sikeres a közbeszerzés Közgép-Strabag befutóval.

A harmadik ágba, a regionális központok építésébe nehezebben tudták csak becsempészni Simicskáékat, bár 2010 tavaszán kiírták a közbeszerzést, 2010 nyarán az eredménytelenül zárult, mert egyedüli pályázó a Közgép-Strabag volt. A Bajnai kormány által bevezetett szabály szerint pedig EU-s pályázaton nem nyerhet egyedüli induló. Meg kellett várni, amíg Bajnaiék mandátuma lejár, és módosítani a jogszabályt 2010 nyarán. Bár 2011 júliusában új pályázatot írtak ki, az október elején eredménytelenül zárult, a túl drága ajánlat miatt. Végül 2011 decemberében az egyedüli ajánlattevő konzorciummal tárgyalásos eljárást kezdtek, és meg is állapodtak idén márciusában. Ezt a szerződést írják most alá Simicskáékkal.

Eközben Simicska mentora, egykori szobatársa, Orbán Viktor, pontosabban családja sem tétlenkedik. Az atlatszo.hu információi szerint a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző ingatlanforgalmazásra szakosodott cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában áll tavaly július óta az Alcsútdoboz Hatvan pusztai majorság, egykor József főherceg majorsága, amit saját állítása szerint jelenleg a felcsúti polgármester, az Orbán-család bizalmi embere, Mészáros Lőrinc bérel. A 13 hektáros műemléki területet azok az állami földek veszik körül, amiket Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. a közelmúltban nyert el 20 éves bérletre, fölötte Lévai Anikó, Orbán Viktor feleségének szántói fekszenek.

NÉPSZAVA-információ /

"
Hiába az erősebbik kutya ba..ik!!
a parasztromantikával azért nem árt vigyázni - egyrészt irtó drága a benzin ahhoz, hogy vki városból falura járjon kertet művelni - és drága a vetőmag, a permetszer, stb. Másrészt haa vki falun lakik, és behordja a városi piacra a termést, benzin, helypénz, őstermelői költségek, stb. - szóval ez is nehezen versenyképes az olcsó spanyol gyümölccsel... ez az egész földbérletesdi nem szól másról, mint az uniós támogaásról - direkte örülnek az ilyen földek tulajdonosai ha ajég elveri az egészet, mert nem kerül költségbe a betakaritás - itt a lehető legolcsóbban elvethető-betakaritható repcetáblák sokasága van. és máig ott rohadnakk sok helyen a földeken a 2 évvel ezelőtt összegörgetett takarmánybálák, mert akkoréppen a takarmánybálákra adtak darabonként támogatást - nem a takarmány kellett, csak a támogatás. És hát igen, a falvakban elképesztő nyomor kezd kialakulni - akik odaszorultak, és nem elég fiatalaok ahhoz hogy külföldre menejenek, azok a mőriczzsiigmodni hétkrajcáros szegénységbe kezdenek süllyedni - a földekhez kell 3 traktoros, a falu többi 300 laakója csak a szocsegélyre, 22 ezer forintra sszámithat.
Nem értem mi a gond ezzel? Idáig is loptak, most is lopna ez után is lopni fognak.
A pofátok jár,de oda menni és belbaszni ököllel a szájukba már nem mertek,mert addig aímg nem lesz szájon kurva mindegyik addig változás se lesz.!
Biztos ha a tűz közelében ül valaki melegedni akar. Ez azonban már nem az. Ezek lépésről lépésre mindent kiterveltek. Jobbágysorba fogják taszítani a védéken élő embereket, vagy teljesen kiürülnek, megszünnek települések. Ha nem lennénk az EU-ba még sokkal vakmerőbbek lennének. Amilyen módon nyilvántartják az embereket az is felháborító. /Kubatov nyilvántartás ki melyik FIDESZ, MSZP, JOBBIK, LMP, DK-hoz tartozik. Ennek alapján már megkezdték az emberek munkahelyeinek felszámolását is. Vagy betörnek, vagy éhendögölhetnek. Hol vannak azok a gazdák, akik a parlament elé mentek, vagy utakat zártak le, sokkal kisebb dolgokért????????? Kezd az az érzésem lenni, hogy azok is FIZETETT GAZDÁK VOLTÁK, mint a BÉKEMENET tagjai. És mégegy, felakarják számolni a BUDAPESTI NAGYBANI ZÖLDSÉGPIACOT!!!!! AKI A vevő lesz Virágpiacot csinál a helyén???????? Biztos kell majd a sok virág a sirokra. Lehet gondolkodni!!!
Egyébként nem tudom, de jó lenne, ha valamilyen okos ember valamit tanáccsal szolgálna, hogy mit tehetne az egyszerü ember eseteg ezeknek a folyamatoknak a megszüntetéséhez. /aláirásgyüjtés vagy bármi./
@Tíz:59: Budaházy megpróbálta. Mióta is ül?
". De nem nagyon láttam még olyat, hogy kifejezetten ismert, MSZP-közeli gazdálkodó kapott volna földet. "

Hát persze rebekám..:D
Ilyen az amikor az eszdéeszes-utód "ért" a földekhez...
Remélem vége lesz egyszer ennek,mert én erre nem vagyok képes bazdmeg!Elég volt!Felfordul a kibaszott gyomrom...
Gratulálok Szabó Rebekának, politikusi szájból övé az év eddigi egyik legnagyobb baromságága:

"Az LMP álláspontja szerint a föld nem profittermelő eszköz..."

hvg.hu/itthon/20120422_lmp_otpontos_koveteles

De az. Senki nem unaloműzésből tulaja a birtoknak, és műveli a földet. Ebből biza' pénzt akar látni. A földtulajdonos, a gazdálkodó a megélhetését biztosítja ezzel. Ami forintmilliókban mérhető. A termőföld megélhetés, befektetés, munkaeszköz és profit egyben.

Ilyen gagyi szélsőbalos kiszólásokra nincs szükség.
pekingben meg kivégzésre ítélték az adóhatóság igazgatóját, mert összesen 500 millió forintnyi kenőpénzért elsikált dolgokat... Na ezt kéne átvenni tőlük ;)
Rebekka kemínyen vágja a témát, ős gazdálkodó, földbirtokos! :) A Zelmútnyócévben hol a fenében voltak amikor a mostani rablók elődei nyomatták ugyanezt a műsort? Akkor nem zavarta a kisasszonyt a téma?
@Tíz:59: Jól beszélsz!

Club 202 (ex Wigwam) AURÓRA - Rózsaszín Pittbull - Prosectura 1999 Ft. Ma 20 ÓRÁTÓL

Gyertek!!! :)

@sanyix: Te is jól mondod. Kéne lassan rendszerváltás, nem?
Hosszú időre akarnak berendezkedni, ezért pofátlanul lopnak. Ahogy elnézem, sikeres a kész tények politikája, az emberek nagy része inkább alázatosan eldolgozgatna, csak mondják meg mit csináljon. Annyiban tévednek, hogy nem új Kádár-rendszer épül, hanem egy Horthy-rendszer féleség, amelyben a népre csak cselédként, vagy napszámosként van szükség, már akinek jut a munkából. Még fel lehet lázadni, később már csak az emigrálás lesz az alternatíva.
"Persze biztos lennének néhányan, akik eladnák a földjüket külföldi vállalkozóknak, de a többség nem tenné. Így lehet megvédeni a földet."

Lehet egy lfsz-t már bocs. Ha jön a nagybani termény felvásárló aztán azt mondja, hogy sajnos most csak nyomott áron tudja megvenni a terményt, aztán ezt megismétli 3 évig garantálom, hogy ugyanez a terményfelvásárló, vagy aki mögötte áll, fillérekért kivásárolja szerencsétleneket. Nem a szabadpiaccal van a baj, hanem azzal, hogy már rég nincsen szabad piac.
Bízom benne, hogy a fideszes földszerzések nem spekulatívak (mint pl. a Sukoro ügy ugyebár), hanem egyszerűen mentő jellegűek.
Nem akarok vészmadár lenni, de ebben az országban csak egy tisztitótűz után lehet majd rendet tenni. Itt már olyan velejéig rohadt minden, hogy ezt már kijavítani, orvosolni nem lehet. Ahogy a beteg és elkorhadt fát ki kell vágni és új csemetét kell ültetni helyette. Nincs más út...
@pástétom: ezért lop el minden földet a fidesz, mivel az profittermelő eszköz
@nemzetikonyves: rebekán kéred számon, hogy nem ősföldtúró? és mi van a grazi beteg törpe rokonaival és a falu polgármesterével? ezek se túrták soha a fődet, oszt (mégis leesett nekik párezer hektár)jó napot
@no successful: ez nem semmi, amit írtál, te tréfálsz? sukoró spekulatív sztori, ahol 1 forint se cserélt gazdát, a mostani földszerzéseket meg véded, ahol százmilliárdokról van szó? ugye tréfálsz?
@nu pagagyí: Ha egyszeruen csak jobbagysorba taszitanak a nepet, es ezt kihasznalva gazdagodnanak, kisebb lenne a baj. A szakertetlem hianyabol, a most es azonnal mertektelen haszonszerzesi vagybol adodoan sokkal nagyobb a kar. Tonkreteszik a demokraciat, az orszagot, elherdaljak ertekeinket.
@no successful: Mento jellegu? Uristen...
Az utolso "privatizalhato" dolog, termeloeszkoz.
A kizsigerelt, eladosodott, vagyontalan orszag, a fele'lt infrastrukturaval, kulfoldi tulajdonu iparral, kereskedelemmel, csodkozeli veszteseges allami vallalatokkal, kilatastalansaggal, foldek, tulajdon es szabadsag nelkuli, felrevezetett buta neppel rendelkezo orszag, ez a 20 ev rabloi altal hagyott orokseg.
A szervilis birkak tapsolnak.
Ebredjetek!
Mento jellegu. Most sirok. Kifosztottak minket a gatlastalan szerencselovagok, meg unokainkat is. Megcsak nem is jol gazdalkodo, hosszutavra berendezkedo feudalista nagyurak.
Csak ostoba, kepmutato, felelotlen, kozonseges rablok.
@pástétom: Hat igen, ez butasag. Arrol nem is beszelve, ha vege lesz a valsagnak, ujra egbe tor nyresanyagok ara, megint a termekeny fold lesz a gazdagsag, elet forrasa, ahogy ezer eveken at a fejlett kulturakban volt, ott lehet majd energiat es elemet eloallitani.
Koolaj, elt 200 evet.
@Anyátok picsája!: ha megnézed a munkahelyének a honlapját akkor ott fél perc alatt kiderítheted hogy mióta van férje...
A mikrofonod után meg lehet hogy érdeklődne a TEK, használhatnák a titkos bevetéseken az ellenfél közelről sem venné észre, hihetetlen mire képes ma már a nanotechnológia!
Két dolgot egyébként nem értek.
1. Miért gondolja mindenki azt hogy az állam földjét bármilyen bérlő el fogja adni a külföldieknek?

2. A másik meg hogy a a magyar államnak nincs elővásárlási joga? Tehát bármikor megveheti a földeket a külföldiek elől. Miért parázunk? (ja pénze nincs...)
@nemzetikonyves: de akkor is zavarta. Az LMP pont azért alakult 2008-ban, mert sokaknak elegük lett a tolvajokból. Akkor úgy tűnt, hogy a fidesznek is, mostanra kiderült, hogy őket az zavarta, hogy nem ők lophattak.

@pástétom: a föld sokak megélhetést kell szolgálja, és nem egyes kevesek (városi ügyvédek, akik "befektetésként" veszik a földet) profitját.

Ettől fogva (és a természeti rendszerekben betöltött szerepe miatt) földet ki kell venni abból a kosárból, ahol minden egyéb befektetés és tőke van. Nem mindenki szélsőbalos, aki felismeri, hogy az egyes tőkék és termékek különböznek, és nem lehet mindent a piac láthatatlan kezére bízni.
Nem értem hogy miért gond ez a föld lenyúlás dolog. A matyar úgyis a külföldi árut szereti és hitelből meg is veszi. Különösen az értelmiség.

Hajrámatyar, kétofára habzsolni a hitelt!
@Makkasz: jólét, élt 200 évet. Liberalizmus, élt 200 évet. Materializmus, élt 200 évet.

Milyen furcsa, hogy ezek mind pont annyit éltek mint az olaj. :)
@endike: Így van, viszont élő bizonyítéka vagy, hogy az ostobaság mindennél ősibb.
Kedves Rebeka! Tegyen feljelentést ha bármi visszaélésről tud! ja. minden törvényes? akkor meg mi a f@szról ugat? az a bajotok hogy nem ti vagytok a húsos vályú közelében. de nem is lesztek új szdsz banda
@ZZidane: Tegyél lakatot a pofádra te bunkó! Menj és tapsikolj a fidszes uraidnak, akik feudális társadalmat alakítanak ki Magyarországon
Szerintem a kormánynak békén kéne hagyni a beteg leszázalékolt embereket.Tudom,hogy vannak olyanok akik egészségesen lettek rokkantak,de azok nagy része már betöltötte az 57 évet és védett lett.
Hova fognak menni dolgozni?miből fognak megélni??
Azt is tudom a kormányt egyáltalán nem érdekli,a lényeg,hogy a jó módóuak jól élnek,a többi nem számít.

Egyetértek azzal, hogy a folyamatban segédkező felbérelt fideszes „orvos”-„szakértőket” büntetőjogi felelősségre kell vonni!

Az egy dolog, hogy államilag vezérelt a súlyos betegek üldözése, de aki ebben tevőlegesen részt vesz, az maga is bűnöző!
Itt tömeges bűncselekményeket követnek el a súlyosan beteg állampolgárok sérelmére:
pl.: hivatali visszaélés (Btk.225. §), közokirat-hamisítás (Btk. 274. §-275. §), stb.
Nem tudom, tudtátok-e, hogy ezek az un. „szakértők” jó része vállalkozó és nem feltétlenül tagja az orvosi kamarának sem: kirúgott műhibaperes, alkoholista, stb. „orvosok”, az orvostársadalom söpredéke.
@ZZidane: kis tetű, a fönököd is zidane lenne, ehelyett ócska falusi tolvaj a másodvonalból, valszeg te is az vagy!!!te féreg, a polt pot péter minden fideszes lopásnál megszünteti az eljárást, nem tudtad? nézz utána te féreg, a polt pot péter minden fideszes lopásnál megszünteti az eljárást, nem tudtad? nézz utána te féreg, a polt pot péter minden fideszes lopásnál megszünteti az eljárást, nem tudtad? nézz utána
@Visszavonni a szégyentelen rokkanttörvényt!!: kedves uram, hiába kalimpál, horthy és szálasi mosdatása folyik itten, namostan a csökkenteket minden diktatúra feleslegesnek tartja... ez van, tetszett vóna normálisakra szavazni 2 éve
@ZZidane: annyira vagy te zidane, mint főnököd, a gonosz törpe a messi ász.. ti csak bolgár kubatov listás tetvek vagytok... mongyátok náci wassalbertkével: AGGYÁTOK VISSZA A HEGYEIMETAGGYÁTOK VISSZA A HEGYEIMETAGGYÁTOK VISSZA A HEGYEIMETAGGYÁTOK VISSZA A HEGYEIMETAGGYÁTOK VISSZA A HEGYEIMETAGGYÁTOK VISSZA A HEGYEIMETAGGYÁTOK VISSZA A HEGYEIMETAGGYÁTOK VISSZA A HEGYEIMET
@furgafinta: az egyszerű ember tanuljon, olvasson, művelődjön, és ne dőljön be mindenféle hülyeségeknek. indulásnak azt az egyszerű paraszti logikát tegye magáévá, hogy ha valaki azt mondja, hogy nem kell fizetni valamiért, amiért más dolgozik, az csal.

@ZZidane: arról "ugatunk" (neked is valami mocskosszájú apád-anyád lehetett ott a putrisoron), hogy már az a jogszabály is rossz, ami ezt lehetővé teszi, és hogy így, hogy ezt még jogszabállyal is megtámogatják, így látszik csak igazán, hogy ez milyen egy maffia Simicskástól-Orbánostól.
Iványi Dalma felszólította a fideszes Páva Zsolt polgármestert, hogy a város lépjen ki a nagyhírű cserbenhagyott női kosárcsapatból!

Nyílt levelet tett közzé Iványi Dalma, a Pécsi Női Kosárlabda Kft. ügyvezetője és többségi tulajdonosa, melyben arra szólítja fel dr. Páva Zsoltot, a város polgármesterét, hogy miután az múlt pénteken bejelentette, hogy "az Önkormányzat egyértelműen egy másik kosárlabdacsapatot kíván támogatni", minél előbb intézkedjen a kft.-ből történő kiválás érdekében, illetve "amíg a tagsága fennáll, semmiképpen se akadályozza a vállalkozást a működésben".
Nagy a felháborodás, elégedetlenség a fideszes városvezetéssel szemben.
Ez a rohadék fidesz csak a századrészét lopja, mint a maszop+szadesz, de még így is végtelenszer többet, mint az elempé, ez itt a baj.
"Csányi a leggazdagabb - itt a 2012-es lista
Az alapelvek változatlanok, a környezet azonban már gyökeresen más, mint 2002-ben. Nem utolsósorban ennek köszönhető, hogy jelentős részben átalakult a lapunk kiadásában pénteken megjelenő A 100 Leggazdagabb mezőnye. Az idén 11. alkalommal közreadott ranglistán tavaly óta 12 új szereplő kapott helyet − és ennek megfelelően 12-en voltak kénytelenek búcsút mondani −, miközben a "beugró" nem változott.
Illy kapszulás kávégép. Bérelje ingyen havi 60 adagtól, vagy vegye meg havi minimum vásárlás nélkül 36 830 Ft-tól! Ingyenes próbára irodájába szállítjuk 20 ajándék kapszulával! - Live happILLY

A válság negyedik éve alaposan megrostálta a magyar nagytőkés elitet. Bár az ötmilliárd forintos alsó határ nem változott, mégis épp egy tucat új szereplő kapott helyett az idei A 100 Leggazdagabb kiadványban. Az első kiadás óta eltelt évtized bebizonyította, hogy a Napi Gazdaság kiadásában megjelenő éves összesítés legfőbb alapelvei − magyar állampolgárság, tiszta eredetű vagyon és transzparens működés − kiállták az idő próbáját.

A hazai nagyvállalkozók éves ranglistáját idén is Csányi Sándor vezeti 135 milliárdos vagyonával, őt Várszegi Gábor követi 125 milliárddal, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Bige László került 110 milliárd forinttal. A mindeddig dobogós Demján Sándor ezúttal 105 milliárddal a negyedik lett − az abszolút rekord azonban még mindig az övé a 2008-ban elért 300 milliárd forinttal.
Kapcsolódó cikkek

Nem volt izgalmaktól mentes a péntek
Szijjártó felel a miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért
Obán válaszolt a Professzorok Batthyány Körének
Megismétlődhet a katasztrófa - megszólalt a guru
Súlyos benzinár-fordulat jöhet - nem fogunk örülni
Átverés vagy szakadékba zuhanás - ez a mai alternatíva

A leggazdagabb 15 vagyona (Mrd Ft)Helyezés* Név 2012 2011 Változás
1. (1.) Csányi Sándor 135 155 -20
2. (3.) Várszegi Gábor 125 120 5
3. (5.) Bige László 110 76 34
4. (2.) Demján Sándor 105 140 -35
5. (15.) Gattyán György 98 33 65
6. (8.) Anka Márton 90 62 28
7. (4.) Leisztinger Tamás 81 85 -4
8. (7.) Veres Tibor 79,5 73 6,5
9. (6.) Széles Gábor 79 75 4
10. (9.) Wáberer György 66 60 6
11. (10.) Pap Géza 49 47 2
12. (11.) Futó Péter 45,5 45 0,5
13. 12.) Kovács Gábor 42 41 1
14. (18.) Kasza Lajos 38 31 7
15. (13.) Kósa Erika 34 34 0
15. (13.) Kostevc Péter 34 34 0
*zárójelben a 2011-es helyezés

Válság ide vagy oda, a száz leggazdagabb magyar összvagyona összesen 108 milliárd forinttal 2224 milliárdra gyarapodott egy év alatt, ennek megfelelően az átlag is több mint egymilliárddal, 22,2 milliárdra emelkedett. A növekedés főleg a változóban levő élboly szereplőinek köszönhető: az átrendeződést mutatja, hogy az ötödik és hatodik helyen az új generáció tagjait találjuk, az informatikai iparban is tevékenykedő Docler Holdingot vezető Gattyán Györgyöt és az ugyancsak az információs technológia területén működő LogMeint sikerre vivő Anka Mártont. Utóbbiak vagyona, szemben a listán szereplők jelentős részével, nagyot nőtt az elmúlt évben − Gattyáné például megháromszorozódott! −, ami jórészt annak köszönhető, hogy mindketten az informatikai világpiacon tudtak erősíteni.

Az évek óta stratégiai ágazatnak minősülő it mellett jól megfigyelhető az agrárium felértékelődése is. Ennek egyik haszonélvetője Bige László, akinek műtrágyagyárai csúcsra járnak, kis túlzással nem tudnak annyi terméket előállítani, amennyit ne szívna fel az európai mezőgazdaság. De hasonlóan jó példa a lista első negyedéből a jászberényi Szatmári Zoltán, akit korábban épületgépészeti szerelvényeket árusító áruházláncáról ismertünk, most viszont már az ország malomipari kapacitásának hatoda felett rendelkezik. Az új szereplők között találni a gépjárműalkatrész-kereskedelem két vezető cégének tulajdonosait: a Bárdi testvéreket és az Unix céget ellenőrző Zombori Antalt is. A nyertesek mellett a vesztesek helyzetének értékelése is sok tanulsággal szolgál. A korábban biztos befektetésnek számító ingatlanfejlesztés és építőipar az évek óta tartó hanyatlás nyomán komoly veszteségforrásnak számít, de a vásárlóerő visszaesése miatt rossz idők járnak a kereskedőkre és persze a plázaüzemeltetőkre, illetve -tulajdonosokra is.

A jövő esélyeit latolgatva biztosnak látszik, hogy a külpiacra termelők helyzete idén is erősödik. Bevételeik és profitjuk gyarapodásában nem csupán a gyenge forint, de a külhoni vásárlóerő növekedése is szerepet játszik majd − ez utóbbira idehaza még éveket kell várniuk a gazdagoknak is.
"
tényleg van, aki azt hiszi, ezt akarta ez az ország, hogy legyen 15 multimilliárdosa, miközben az országban 6 millió embernek nincs munkája vagy az éhhalál szélén vegetál :???

KI AZ AZ AGYALÁGYULT AKI EZT HISZI ?????

ÉS KI AZ, AKI AZT, HOGY AZ ÁLLAM NEM TUDTA VOLNA UGYANÍGY MEGOLDANI A TERMELÉST ??? VAGY EGYEBEK MŰKÖDTETÉSÉT ???

A SZOCIALIZMUS JOBB VOLT !!!!!
@Németh András: Csak nem te vagy a férje? El kell keserítselek: a TEK helyett ő hasznosítja a "nanotechnikát".
Elég lelkesen.
@Anyátok picsája!: Nem ismerem, és nem is igazán érdekel hogy kivel mit csinál amikor épp levezeti a parlamenti feszültséget. Viszont igen előkelő helyen szerepel azon a listámon ahol a parlamentben ülő értelmes embereket próbálom összegyűjteni a fejemben (nem hosszú a lista még én is meg tudom jegyezni)...
@ZZidane: nézzük mit ér a te logikád. A sukoró ügyről és gyurcsányról hallottál már? Szerinted törvényes volt? Nézzük hol tart vele a fülkeforradalmi elit: hvg.hu/itthon/20120426_gyurcsany_ugyeszseg_sukoro_ugy
Vagy esetleg szerinted a gordonka és a libások ügye teljesen legális volt? Szerintem ott is volt feljelentés, de azzal sem lett semmi.
Sőt a tévészékház ostroma és az azt követő események miatt sem vontak felelősségre még egy politikust sem.

Hidd el attól hogy a törvény betűjének megfelelő módon nyer a közgép, attól hogy a földek a szabályoknak megfelelően kerülnek fidesznyik kézbe, attól még messze nem jó és szép ami itt folyik.
Sőt kibaszottul gáz, és a legnagyobb gond hogy mindig van az országban párszázezer húsmarha aki a fidesz hívó szavára önként megy a vágóhídra (fidesz), és van egy másik nagy szilaj magyar szürkemarha réteg is akik szabadnak hiszi magát, de szépen a saját lábán halad a végzete felé (jobbik), vannak még a leselejtezendő öreg ökrök (maszop), meg a néhány kistinó, akik tanulhatnak hogy ökrök legyenek (lmp).

A politika mindent úgy csinál hogy ne lehessen ráhúzni a vizes lepedőt, ha meg igen akkor akkor van profi ügyvédjük aki majd a 5 éves eljárás végén megtalálja a kiskaput hogy hol hibázott az eljáró hatóság és jól megszüntetteti az eljárást.

Hát úgy érzem olyan nagyon értek én az állattartáshoz hogy kellene egy fideszes jó barát és szerezhetnék pár tucat hektár állami földet :D
Ezt a blogot is nyomom fel a szar blogok gyüjteményébe! Nagyon SZAAAAAAAAAAAAAAAARRR! Ezt nektek gyökerek: sajatgondolat.blog.hu/2011/05/07/a_szar_osszegyujtve_4_blogok
@ZZidane: Olyan inteligens ember, amilyen Te vagy ritkaság manapság. De azért nem ártana kimosni a szép szádat szappanos, hipós vizzel. Abból ugyanis sár fröcsög és nem hozzászólásnak nevezhető amiket írsz, hanem egy gyengeelméjü agy szüleménye.
@Németh András: És mindezt mivel sikerült kiérdemelnie, ha szabad kérdeznem?
@pástétom: ... már megint ez a profitban godolkodó lapos föld szindróma...
A víz, az emberi közösség után, azokkal egyenértékűen az élelmiszer sem áru, hanem létfeltétel. Minden körülmények között, külső ipari „inputok” - vegyszer, műtrágya, ásványi olaj, sőt: béke - hiányában is meg kell termelni. Erre semmilyen más szerveződés, csakis családi parasztgazdaságok egész országot lefedő hálózata képes, az „élet” szó eredeti értelmében életképes parasztcsaládokkal.. A természet rendjébe illeszkedő falu nem napjaink falunak csúfolt lakó-, nyaraló- vagy szegénytelepe, nem is „jogi személy” agráripari üzeme, hanem egy emberi közösség és természeti környezetének szerves egysége... Aki ezt nem hajlandó belátni, annak vagy esze nincs, vagy hazudik ...
A félrevezető, harsány ellenpropaganda szerint létezik életképes fegyvergyár...
@Anyátok picsája!: Mert megpróbálja a fenntartható mezőgazdaság elképzeléseit bevinni a parlamentbe. És az világos hogy annak hogy országunkban megmaradjanak a természeti értékek és hogy valamit tudjon kezdeni magával a vidék ez részben a záloga. Na az már más kérdés hogy mennyit érnek a próbálkozásai, de legalább van aki szót emel a természetért, a mezőgazdaságért, a vidéki emberekért. Nagyjából ő képviseli azt a vonalat ami alapján az LMP ökopártnak nevezhető (és az tény hogy nincs sok LMP-s a parlamentben, de azt a vonalat ami nekem tetszik azt a párton belül is kevesen képviselik).

Csak belenéztem a felszólalásaiba és már 2010 nyarán a földtörvény módosításakor is próbált beszélni arról hogy nem biztos hogy jó az irány. Azóta eltelt két és és látjuk mi történik.
@Németh András: Vannak ilyen meglepő dolgok. Ott volt például az SZDSZ-es Fonyódi képviselőnő, Dr. Mézes Éva. Hallgattam a parlamenti felszólalásait néha és közben azon gondolkodtam, hogy komolyan gondolja amit beszél? Hiszen a pártja homlokegyenest szembe ment minden olyan értékkel, amit ő emlegetett. Látjuk is, hogy mi történt velük, a helyükre kerültek.
A doktornő viszont emberileg és szakmailag is tiszteletre méltó.
Nos, csak ezért nézek szkeptikusan minden Szadesz utódra, például az LMP-re is. De, mint a mellékelt ábra mutatja: lehetnek kivételesen rendes emberek köztük is.
@Anyátok picsája!: nem ismertem a szadeszt akkor amikor még gyerekcipőben járt (akkor még én is abban jártam), valamit azért már olvastam arról hogy valami közös fiatalos tőről fakadt mind a szadesz mind a fidesz. Aztán mindkettő átalakult, nem kicsit de nagyon. A szadesz végéfelé ha jól tudom két vonalon nyomult az egyik a nagypályás gazdasági miniszter volt (most nem ugrik be a neve, de volt helikoptere és nagyon nem jó irányt képviselt, megvan: a Kóka) a másik meg talán a Fideszből lett szadeszos aki még környezetvédelmi miniszter is volt a Fodor, na vele ezért talán kevesebb bajom lenne.

Az LMP viszot már akkor alakult 2008 tájékán vagy mikor amikor már talán elkezdett benőni a fejem, és az ökopárt vonal miatt nekem az elejétől tetszett (értik hogy mi az a fenntartható fejlődés, és a természetvédőt meg tudják különböztetni a vadásztól meg az állatvédőtől), azt is tudom hogy nagyon sokan állandóan utódpártozták meg ilyenek meg SZDSZ2 de ez számomra soha nem volt világos hogy miért is van (a jogvédő, és az új dolgok iránti nyitottabb viselkedés miatt a szadesz választóinak valószínűleg jelentős része vándorolt át a LMP-be, de az országirányító nagytőkések (akikek szokás közel keleti származásukkal azonosítani) kevésbé hiszem hogy egy ilyen gazdaságilag súlytalan izébe átszálltak, nekik szerintem egyszerűbb kilóra venni mindenkori kormányoldalinak látszó üzletembert aki szintén veszi kilóra (csak már aprópénzért) a politikust.

A nagy fülkeforradalom előtt a gazdasági elitnél még működött a megosztás a 70-30 60-40 vitaestek (ennek köszönhető hogy a jelenlegi fideszközeli cégeknek volt azért állami megrendelése 2010 előtt is csak nem ilyen sok). A bohócforradalom után meg bejött a 100% rendszere. De azért van ott még sok olyan ember aki nem volt egyértelműen baloldali, és most nem is egyértelműen jobboldali, de a második sorban már nem volt nagy a cserebe. Inkább a harmadik sorból léptek előre az elsőbe. És volt azért jópár igazai mintaszélkakas (pl a diósgyőri fociklubb jelenlegi vezére). Meg ha jól belegondolunk az igazán nagy lopások ügyében azért mindkét fél benne volt nyakig (lásd pátyi mutyi, ahol már inkább jobboldali volt a támogatottsága annak a cégnek aki még a pécsi meg a sávolyi buliban a balosokkal biznicelt: Sadesa vagy hogy hítták), és azért az is jelent valamit hogy a jelenlegi vezetés még egy korábbi nagyhalat sem zárt dutyiba (pedig van ám az új világban valami budaigyula nevű pittbull is, csak épp rajta van a szájkosár ha a nagyhalak sétálgatnak a környéken, max a szabórebekával szemben vicsorog hogy egy kicsit visszatérjek).

Na kicsit elkirándultak a gondolataim, de a lényeg hogyha valaki a 2000-es évek első évtizedének végefelé uralkadó szadeszesek továbbélését keresi akkor inkább túrjon bele a jelenlegi király(akarom mondani kormány)pártba, mert ott vannak ők az álarc mögött. Nem egy valami kis súlytalan félig öko, félig jogvédő, félig maguk sem tudják hogy épp mik is vagyunk pártban.

És ha jól körülnézek akkor miből lehet választani: maszop egyenesen az előző rendszerből, jelenlegi arca talán szanyikapitány lehetne? hát kösz nem. Vagy van a DK, az egyszemélyes gyurcsánypárt, aminél ha a kisember nyilatkozik akkor mindig kinéz a főnökre hogy jól mondta-e, ők sem teccenek. Vagy van még a KDNP (soha nem tudom ők egy párt vagy csak egy tagozat a fityiszben), ők meg jókeresztyén módjára lőnék halomra az összes görbecsőrűt az országban (na őket soha, maradjanak ott ahol vasárnap délelőtt vannak). A fidesz az jelenleg egy meghatározhatatlan összetételő katyvaz amit egyedül a "nemzet alanyi jogon jár nekünk ha nem akkor majd sarkalatos törvényben visszamenőleg kinyilvánítjuk hogy de" életérzés tart egyben. És van még a jobbik aminek szintén vannak nagyon jó meglátásai, csak mindig mondom hogy a jobbik a jó kérdésekre adott rossz válaszok pártja. És hát van ott jó gondolat a vidék, és a természet fenntartásával kapcsolatban, de velük az a baj hogy iszonyatosan nagy olvasztótégelyek ők is, és ha szkinhedtől a kazah őshaza keresőkig összevegyítjük az embereket azokkal a tömegekkel akik a saját nyomorukból való kitörést csak úgy tudják elképzelni hogy erőből odabasznak másnak abból szerintem nem jön ki jó dolog.
Akkor már inkább a gyemeklelkű jogvédőkkel beoltott ökohuszárok pártja kell nekem (egyébként meg itt jegyzem meg ha egy kicsit utánanéz az ember ezeknek az LMPseknek akkor azért meg tud ám lepődni (Pl Szabó Tímea és a temerini fiúk esete ahol az egész nagyonnemzeti oldal egy pisis ovis szintjére tudott eljutni, de hát 2001-2002 tájékán nem is hiszem volt más aki Pakisztánban/Afganisztánban dolgozott rajta kívül a jelenlegi képviselők közül; vagy a Jávor Schiffer páros akiknek ha jól emlékszem volt elég köze ahhoz hogy a magyar politika talán egyik legnagyobb húzásával Sólyom Lacibácsiból köztársasági elnök kreálódott (akit lehet szidni, de azért szakmailag más dimenzió volt mint SP, vagy bele lehet gondolni hogy hogyan végződött volna az elmúltnyolcév ha a második felében nem egy jogász hanem egy politikus (Szili Kati) tartja kordában).

Na jó abbahagyom...
@MACISAJT: igen, ez a mondat azt hiszem, félreérthetőre sikerült. Azt akartam mondani, hogy ebben a pályázati körben jellemzően nem MSZP közeliek kapják a földeket. De ezt kizárni nyilván nem tudom, hiszen nem tudom minden egyes nyertes teljes hátterét és kapcsolatait felderíteni. Alapvetően a mintázat valószínűleg az, hogy az MSZP kormány alatt az MSZP közeli nagybirtokosok kapták az állami földeket, most meg a Fidesz épít arcátlanul klientúrát a családi gazdálkodóknak ígért állami földekből. A SZDSZ utódpártozásra inkább nem reagálok.
@pástétom: nem, ez szerintem nem baromság :) Nem azt mondtam, hogy az emberek, akik földet művelnek, ne akarnának megélni a földből, vagy hogy ne lehetne profitot kihozni a mezőgazdaságból. De ha belegondolsz, a földnek sok más birtokolható dologhoz képest van egy sajátossága: hogy nem lehet magaddal vinni, és történetesen az emberek és más élőlények életteréül is szolgál. Vagyis az LMP álláspontja szerint nem szabad kizárólag és elsősorban profittermelő eszközként tekinteni a földre, amiből valaki rövid távon sok hasznot húz, majd ha már nem elég jövedelmező, továbbáll, és otthagyja a helyi közösségnek a lepusztult, kizsarolt földet, hogy termeljen rajta élelmiszert, ahogyan tud – már aki még ottmaradt, és nem vándorolt el a városba munkanélkülinek helyi megélhetés híján. A termőföld egy természeti erőforrás, és ha nem bánunk vele fenntarthatóan, egyszercsak elfogy, és akkor mind jól éhen halunk (vagy a gyerekeink). Ezt lehet szélsőbalos kiszólásnak hívni, de én inkább szomorú igazságnak nevezném (és ezt nem is elsősorban a politikus, hanem az ökológus mondatja velem). Kissé persze sarkítok, de hátha így érthetőbb :)
@nemzetikonyves: kedves érdeklődésedre elmondom, hogy én az elmúlt nyolc év utolsó két évében az LMP nevű párt programját írtam és a pártot építgettem, az azt megelőző hat évben pedig a békés polgári foglalkozásomat űztem. Az LMP egy új párt, amíg nem létezett, álláspontot sem fogalmazhatott meg. De pont az elmúlt 8 és az azt megelőző évek alatt tapasztalt bénázás, hazudozás, korrupció és lenyúlás hívta életre az LMP-t. Egyszóval: de, akkor is zavart.
@no successful: a termények felvásárlása most valóban probléma, de erre is van megoldás, az érdekek közös képviselete, szövetkezés és a termelés integráció. A rendszer több elemén kellene változtatni, de ez szerencsére nem lehetetlen, csak valós szándék kell hozzá. és akkor tényleg nem adják el a földeket. Az én tapasztalatom sajnos az, hogy ezek a Fideszes földszerzések igenis spekulatívak. Persze a fidesz új hűbérurai közt is van, aki tényleg művelni akarja, de könyörgöm, vegyen magának földet vagy béreljen a piacon, és ne vegye el a helyi gazdálkodók elől a kedvezményes állami földeket!
@RebekaLMP: Mit lehetne tenni szerinted, Rebeka, hogy a kiskirályokat eltüntessük a palettáról? Orbánék nem akarnak együttműködni a népükkel. Nem ezzel lettek megbízva. Vegyünk fegyvert?
Helyes lenne ez a zsidó csaj amúgy, csak az a baj, hogy pár év múlva úgy fog kinézni, mint egy széttaposott szandál.
Hamar leamortizálódnak, genetikai sajátosság.
De attól még emberileg lehetnének hazafiak?!
süti beállítások módosítása