Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Újabb tűzoltás vár a magyar diplomáciára

2012.02.09. 11:18 petőfi utca

sakk.bmpAzt már kezdi megszokni a közvélemény nagypolitikai hírekre fogékony része, hogy Brüsszel is a belpolitikai ügyek fontos szereplője lett. A strasbourgi székhelyű Európa Tanácsnak viszont már az említésétől is meghátrál az olvasók, sőt a szerkesztők többsége is. Úgy tűnik azonban, hogy túl kell lendüljünk lefáradt naftalinszagú fantáziáinkon, mert a következő hónapokban éppen az ET lehet a magyar nyilvánosság nemzetközi slágerszervezete. A Petőfi utca tanácsa: mély lélegzet, energiaital.

Február közepén egy svéd és egy cseh parlamenti képviselő vizsgálódik Magyarországon az Európa Tanács (ET) monitoring bizottságának nevében. A nem csak EU-tagokat, hanem a földrajzi Európa  47 országát tömörítő nemzetközi szervezet jelentőségét több okból is alulértékeljük Magyarországon. Egyrészt, miközben amúgy se könnyű eligazodni az európai intézmények dzsungelében, a szervezet magyar nevét mindössze egyetlen "i" betű különbözteti meg az Unió kormányait képviselő Európai Tanácstól. Másrészt a kormányzati kommunikáció is igyekezett a lehető leginkább agyonhallgatni az utóbbi két év hazai törvényalkotási hullámával szemben igen kritikus Európa Tanácsot, illetve alkotmányügyi leányszervezetét, a Velencei Bizottságot.

Pedig az ET és a Velencei Bizottság jogköre jóval szélesebb, mint az uniós szervezeteké. Míg az EU csakis az úgynevezett aquis communautaire-ben, vagyis a közösségi joganyag által lefedett kérdésekben rendelkezik jogalappal a cselekvéshez, addig az Európa Tanács vizsgálódásai és határozatai az utóbbi időben egyébként az uniós biztosok által is sokat emlegetett “törvények szellemiségére” is kiterjedhetnek.

Kemény beszámolót tartott a főtitkár

A legutóbbi, január végi ET parlamenti plenáris ülésen az oroszországi választások utáni események kerültek az aktuális ügyek közé, ezért Magyarország nem lett napirendi pont. A következő hónapokban azonban ez több ok miatt is változhat.

Ráadásul a Petőfi utcának nyilatkozó források szerint az, hogy januárban nem vették hazánkat a sürgős vitapontok közé részben annak köszönhető, hogy nem akarták a monitoring bizottság későbbi jelentéseinek megállapításait gyengíteni. Forrásunk azt is megjegyzi, hogy Thorbjørn Jaglandnak, az ET norvég főtitkárának magyar beszámolója erős indulatokat váltott ki Strasbourgban, és a szabad vitapont alatt a hozzászólások túlnyomó többsége szintén Magyarországgal foglalkozott.

Újabb öt törvényt vizsgálnak

Még egyértelműbb jele a magyar kormánnyal szembeni általános bizalmatlanságnak, hogy a Velencei Bizottságot az eredetileg felmerült három mellett további öt törvény vizsgálatára kérték fel. Eszerint az igazságügyi reform, az egyházügyi- és a választási törvény mellett az információs szabadság, az alkotmánybíróság, az ügyészség, a kisebbségek és a családvédelem kérdésköreire vonatkozó törvényeket és azok szellemiségét is vizsgálják majd a Bizottság jogi szakértői. (Update: Az alkotmánybírósági törvénnyel kapcsolatos aggályaikról civil szervezetek is tájékoztatták a Bizottságot).

Az ET tavaly tavasszal “monitoring folyamat” indítását javasolta, uniós tagállammal szemben példátlan módon. A Kerstin Lundgren (svéd, liberális) és Jana Fischerová (cseh, európai demokraták pártja) alkotta delegáció február 16-17-i budapesti látogatását egészítheti ki a Velencei Bizottság várhatóan tavasszal megjelenő jogi véleménye.

Orbánék pozíciója gyengébb, mint az Európai Parlamentben

Ezek birtokában pedig forrásunk szerint erősen valószínűsíthető, hogy akár már áprilisban, de legkésőbb júniusban az ET plenáris ülése elé kerülnek a magyar ügyek. Az ET-ben ráadásul még az európai parlament-i támogatottságnál is gyengébb a Fidesz pozíciója saját pártcsaládjában az Európai Néppártban (EPP). Ezt támasztja alá Jean-Claude Mignon, az ET parlamenti közgyűlése új néppárti vezetőjének a La Croix című francia katolikus lapban megjelent nyilatkozata, amely szerint “nem szabad figyelmen kívül hagyni olyan különösen égető ügyeket, mint a magyar alkotmányreform”.

Az ET lépéseinek következményei elsősorban nem közvetlenül, hanem az EU-n keresztül érvényesülhetnek. A 27 tagállomot tömörítő EU az elmúlt időszakban kifejezetten szorosabb együttműködésre igyekezett a földrajzi Európát képviselő ET-vel, és Brüsszelben azt például már előre leszögezték, hogy a strasbourgi szervezet véleményét kérik ki azokra a magyar törvényekre, amelyekre nincsen uniós jogalap. Az új magyar jogszabályok európai alapjogokba ütközése ezért kifejezetten szorult helyzetbe hozhatja az uniós hitelek megszerzéséért küzdő Orbán-kormányt.

25 komment

Címkék: európa tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr504083381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bizony egyre nagyobb nyomás zúdul Orbánékra, de nem hiszem, hogy mindenben engedni fognak. Az EB hatáskörébe tartozik de azt meg pont most olvastam, hogy már az oktatási törvényt is kritizálják. Simor csökkentett fizetéséhez is ragaszkodnak, na nehogy már az egyházügyi törvényen ennek szellemében változzon.
A "törvények szellemisége". Röhej.
Épp tegnap olvastam, hogy Brüsszelben alábbhagy az Orbán elleni össztűz. Kezd leereszteni a dolog. Mivel a klub házirendjébe nincs leírva, hogy nem szabad a perzsaszőnyegre fosni (mert senkiben fel sem merült, hogy ezt szükséges lenne leírni), ezért nincs mi alapján kirakni. Az EU ugyanis (Viktorral ellentétben) tiszteli a jogrendet.
@kvpsgb: ha én sem érteném, én is röhögnék rajta. sok röhögnivalód van?
@M&Ms: Mondjuk én speciel nem értem, hogy mi közük a JBelnök fizetéséhez.
@is: pont ezt szeretem ezekben a fideszben és semmi másban nem gondolkodó agyhalottakban. ami nem kompatibilis a két tőmondatban kifejezhető világképükkel, akkor általában sértetten, lekezelően reagálnak egy általános iskolai alsótagozatos szellemi színvonalának megfelelő retorikával.

most vagy tényleg ennyire idióták, (mert akkor nincs itt semmi látnivaló, akár léphetünk is tovább) avagy ezek a szerencsétlenek valami szci/mlm regressziós hipnózis áldozatai.
@www.xxxadultlinks.info: nem a fizetésről van szó, hanem konkrétan a jegybank függetlenségéről.
remélem eltapossa Európa ezt a népet ha nem fordul saját maga is az elnyomó rendszere ellen.
Igazából ez teljesen gáz. Ez azt mutatja, hogy a magyar jogállammal vmi nagy gond van, különben ezekre nem lenne szükség.

A privatizácó, nyersanyagok hiánya miatt a jóhírnéven -bezzeg ország- kívül semmink sem volt így szomorú, hogy másfél év alatt ezt is elkótyavetyélték ráadásul a nagy magyar semmire. Az pedig tragikus, hogy ezért még meneteltek is...
Úgy látom, hogy a nemzetközi szervezetek is kezdik utolérni a (WC)fülke forradalmi erőket és kezdik visszapattintani a hülyeségeket. Milyen jogász csapat az, amelyik nem ismeri a jogot? Ja, amelyik soha nem dolgozott jogászként, csak a parlamentbe jár pogizni? Ha csak úgy nem!
@OkoskaTo:rp: ez a pontos helyzet. Ráadásul a szőnyegre szarás előtt, közben és után szeretnénk a kedves klubtagok aranyékszereit kölcsönkérni, mert nekünk már senki más nem ad kölcsönt az 5. focistadionra.
remélem már abbahagyják
Pénteken aláírják a Ryanair és a Budapest Airport közti megállapodást – jelentette be Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója. Azt mondják, a magyar állammal is sikerült megállapodniuk, és támogatást kapnak a budapesti járatokért. Azt egyelőre sem az ír cég, sem Magyar Turizmus Zrt. nem közölte, hogy mennyit és milyen feltételekkel.
Most akkor mi van, külföldi légitársaságot támogatunk, a Malévet meg veszni hagyják?

Ki, miért és hogyan csődöltette be a Malévot Orbán elvtárs?
@A bóvli, simlis Orbán ezért csődöltette a Malévot!: Szerinted ki?
A Wizzair feljelentette a Malévot az állami pénzek miatt. Bár 2007 óta kapja de csak most jutott eszükbe. A Wizzair készen állt átvenni mindent a Malévtól. A kormány kicsit pofára ejti a köcsögöket. Persze rövidesen az EU-nál házalnak majd emiatt is az elvtársak.
A Wizzair felügyelőbizottság tagja: Oszkó Péter 2011 óta.....volt infója valahonnan.
Na ki a hunyó???
Navrasics éppen most csinál hülyét magából odakint.
index.hu/kulfold/eu/2012/02/09/osszeszolalkozott_navracsiccsal_kroes_az_ep-ben/

Oszko meg a Wizzair igazgatótanácsában van. Nocsak, nocsak. Mondhatni nem elegáns, miközben becsődölt a Malév.
@Kalmár: Jaj, most úgy beléd kötnék a vízbefolytással kínzott fogjokért, de a jól kivágtad magad.
Ez az Oszkó dolog tényleg gáz.
Az milyen szánalmas volt, ahogy hülyeségeket kérdeztek a betanított segédmunkások.

-"Igaz, hogy minden média arról számolt be, hogy Viktor legyőzött minket? Ezek szerint más hang nem jelenhet meg? Nincs pluralizmus"....nekik meg népszabadság , narancs, ATV, népszava stb előfizetésük...
Bár a királyi sem így számolt be.

-"Azt hallottuk, hogy az állami iskolákat átadják sorba az egyházaknak és hip-hop katolikus iskolában találják magukat a gyerekek és máshogy kell öltözniük és beszélniük"....ekkora barmokat.

Még a Jobbikos képviselő tetszett a legjobban(kivételesen) 2006ban, tisztelt urak kussoltak, amikor százakat vertek össze Magyarországon!!
@Kalmár: "Igaz, hogy minden média arról számolt be, hogy Viktor legyőzött minket?" - koki, saller? Nem rémlik?

"Azt hallottuk, hogy az állami iskolákat átadják sorba az egyházaknak és hip-hop katolikus iskolában találják magukat a gyerekek és máshogy kell öltözniük és beszélniük" - Miért? Ilyen nem fordult elő? A kötelező hittan nem vetődött fel?
@röhögő: A média egyoldalúsága volt a kérdés. Nyilvánvalóan azt hiszik páran nyugaton, hogy itt semmi más nem hallatszik csak az óda. Nekünk elég az Indexen körülnézni....ugyan.
A kötelező erkölcs VAGY hittanoktatás merült fel. Remélem marad is. Elég felszálni egy buszra ahol diákok vannak. Az alapvető együttélés ismereti sincsennek meg. Csak egyháziban kötelező, világiban csak illemtan szerűség lenne és pénzügyi ismeretek. Támogagtom, lássuk be mindkettő égetően hiányzott az elmúlt 20 évből.
@kvpsgb: már akinek
@Pinka-Panka: Kik is hagynák abba? Orbánék?
Azok sosem hagyják abba, olyanok mint a mérgezett egér vagy a Duracell nyuszi.
@www.xxxadultlinks.info: látod, ez korrekt bejegyzés volt. Nem érted, elmagyarázom röviden.
A jegybankelnök csak akkor független, ha semmi dolgába, így a fizetésébe sem ugathat bele a kormány. A jegybanki függetlenség nem öncél, hanem szükséges feltétele a jó gazdálkodásnak.
@Fullánkos Algol:Európa nem tapos el népeket, hanem segít.
@zum trucc
Hát nem rájuk gondoltam, ők csak nyugodtan csinálják a dolgukat tovább. Hanem ez a kretén társulat, a mi gönczös hazaárulóinkkal karöltve befejezhetnék a dübörgést. Bezzeg a szemkilövetéskor lapítottak a tisztelt senkiháziak.
@Kalmár:
"A kötelező erkölcs VAGY hittanoktatás merült fel. Remélem marad is. Elég felszálni egy buszra ahol diákok vannak. Az alapvető együttélés ismereti sincsennek meg. Csak egyháziban kötelező, világiban csak illemtan szerűség lenne és pénzügyi ismeretek. Támogagtom, lássuk be mindkettő égetően hiányzott az elmúlt 20 évben"

Ezzel nagyon egyetértek!
@Kalmár: A probléma csak az, hogy amit Hoffman Rózsika "erkölcsoktatás" néven futtatna, az lényegében a keresztény hittan lenne, a Biblia-ismereti részek nélkül.
Igen, gond van a mai fiatalok nevelésével. De ezt épp neki (mint akinek kezében a lehetőség) nem így kellene kezdenie, hanem a tanárok tekintélyének és lehetőségeinek visszaállításával. Jelenleg egy tanárnak _semmilyen_ lehetősége sincs egy nagypofájú kölök fegyelmezésére. Az óráról nem küldheti ki, meg nem rángathatja.

A minap hallottam olyanról, hogy amikor a tanárnak elege lett belőle, hogy (az amúgy tehetős családból származó) kölök sosem csinál házit, beírt neki egy egyest rá. Erre a szülő (aki eleve megírathatta volna a gyerekével a házit, vagy igazat adhatott volna a tanárnak, és megbüntette volna otthon a srácot) beírt, hogy a közoktatási törvény szerint a tanár ezt nem teheti meg. És valóban! A tanár kénytelen volt törölni az egyest. Ilyen körülmények között miről is beszélünk? Erkölcstan? Hehe.
süti beállítások módosítása