Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

A politikusok egyszerűen lenyúlják a magánszektort

2012.03.22. 13:33 petőfi utca

Az utóbbi időben ismét élénk mozgolódás tapasztalható a korrupció ellenes fellépés kérdése kapcsán. Lázár János pedig megrángatja a polip csápjait, lemondott államtitkár zöldbáróival kelünk és oligarchákkal fekszünk. A kormány közben megelőzési stratégiát rendelt, a Fidesz ötpárti egyeztetést szeretne a pártfinanszírozásról, az ellenzéki pártok sorra állnak elő javaslataikkal. De remélhetünk-e egyáltalán érdemi előrelépés? Mennyire szövi át a korrupció a közéletet, és hogyan lehetne azt kitisztítani? Interjú Földes Ádámmal, a Transparency International Magyarország jogi igazgatójával.

 

Március elejéig lehetett véleményezni a kormány korrupció megelőzési programját. Hogyan értékelték ezt a tervezetet? 

 

Rendben van, ami a tervezetben szerepel, csak önmagában kevés. Közszektorra vonatkozóan elég jó dolgokat írnak, kézzelfoghatóak, vannak benne határidők, felelősök megnevezve. De csak a közigazgatással foglalkoznak, és nincs benne szó önkormányzatokról, más hatalmi ágakról, pártfinanszírozásról. Átfogó korrupció ellenes stratégiában nem elég csak a központi kormányzattal foglalkozni. Ez most kormányhatározat lesz, ami persze azt jelenti, hogy a kormány eleve csak a saját területéről dönthet, de ennyi erővel akár nagyobbat is markolhattak volna, és az országgyűlés hozhatna a problémát átfogóan kezelő határozatot.

 

A tervezet szerint 2016-ra nulla százalékra akarják levinni azoknak a vállalkozások az arányát, akik szerint a kormányból hiányzik a szándék a korrupcióval kapcsolatos esetek kivizsgálására. Nem értelmetlenül irreális cél ez?

 

Ez a konkrét szám csak annyit jelent, hogy javítani akarnak a megítélésen, hogy a kormány tesz-e valamit a korrupció ellen. Attól még lehet, hogy reménytelen a helyzet, de az emberek érezhetik úgy, hogy mégis tesz valamit a kormány.

 

A Fidesz éppen ötpárti egyeztetést tervez összehívni a pártfinanszírozás kapcsán. Lehet bármit tudni arról, hogy miből indulnának ki?

 

Úgy tudjuk, hogy a kiindulópontjuk a mi 2009-es törvénytervezetünk. Akkor azon bukott meg az egész, hogy sajnos nincs meg a kétharmad, így nem lehet egyezségre jutni, ezért ebből nem lesz semmi. Úgy tudjuk, hogy most ez lesz a kiindulópont, és ezt terjesztették be a szocialisták is.

 

Vannak-e érdemi különbségek a pártok tervei között?

 

Apróbb különbségek kerültek eddig elő, például, hogy a kampányidőszakot mennyire kell lerövidíteni, vagy hogy tiltsák-e a televíziós reklámokat. A Fidesz azt mondta, hogy a tévében ne legyen egyáltalán politikai hirdetés, ilyen jellegű különbségek voltak. Az Állami Számvevőszék szeptemberben rendezett egy konferenciát, ahol az előadók mind ugyanazt mondták. Egyetlen különbség volt csak, hogy cégek támogathatnak-e pártokat, vagy sem. Jó jel, ha szakmai körökben egyetértés van, de ez még nem jelent semmit arra nézve, hogy a pártok megoldják ezt, vagy nem.

 

Mire számítanak a törvényalkotásban? Várható most érdemi szabályozás, vagy el fogják megint kenni a kérdést?

 

Az ókori Görögországban volt egy szakma, jósnak hívták, jól is csinálták, nekem ez nem menne. Ez egy sarkalatos törvény lesz, állítólag tényleg akarnak valamit kezdeni ezzel. Lázár János a sajtóban jó pár alkalommal elmondta, hogy ehhez hozzányúlnak, és az ellenzéki pártok is terjesztettek be különböző javaslatokat. Mindenki nagyon kezelni akarja, ötpárti egyeztetésnek is nekifutottak.
 

De úgy tűnik, mintha húsz éve folyamatosan ez történne.

 

Igen, ez így van, elég hasonló köröket fut a politika. Nyilván kérdés, hogy lesz-e ebből valami, mi azon vagyunk, hogy legyen.

 

Minden korrupciós helyzettel foglalkozó elemzésben központi kérdés a pártfinanszírozás. Miért pont erre koncentrál minden szakértő?


A politikai korrupciónak a legláthatóbb része a párt és kampányfinanszírozás. Titokban nem lehet kampányolni, ahhoz kell plakát, rádió, lakossági fórum, ökörsütés. A kepmutatas.hu oldalunkon megpróbáltuk összeszedni, hogy a pártok mennyit költöttek a legutóbbi kampány alatt. Nem jutottunk el mindenhova, de elég sok önkéntesünk volt, akik leírták, hogy mit láttak, ötcsillagos szállodában kétszáz fős eseményt vagy a falu főtéren egy lagziszerű valamit. Vásároltunk reklámfigyelőket is, és aztán szakértőkkel ezeket beáraztuk. Az jött ki, hogy sokszorosát költötték annak, amit lehetett volna. Az más kérdés, hogy irreális az az összeg, amit a törvény előír.


De még a többszörös kampánypénz is csak apró szelete annak, amit a korrupt pénzmozgásokról feltételezünk.


Ez egy pici, de megfogható része a politikai korrupciónak, ezt a legkönnyebb megmagyarázni. Az üzleti szektorból, kamarákból, érdekképviseletekből mindenféle rémtörténeteket hallunk, hogy engedélyt hogyan nem kapnak meg, hogyan zsarolnak ki kenőpénzt, csak azért, hogy időben meglegyenek az engedélyek. Hogy a hatósági ellenőrzésnél hogyan zsarolnak ki pénzt a cégektől. De ha megnézzük az ingatlanpanamákat a hatodik-hetedik kerületben, hogy hogyan gazdálkodnak önkormányzati vagyonnal, ott is rengeteg pénz megy el. Örök téma a közbeszerzés, a hetven-harmincas városi legenda, ami kapcsán jön a visszajelzés, hogy melyik alvállalkozót hogyan kell bevenni, hogy sikeres legyen az a pályázat, és ne kelljen érvényteleníteni formai okokból. És ezeknél a történeteknél van mindig egy közös elem, hogy ezt a pénzt nem önjáróan a gonosz köztisztviselő akarja eltenni, vagy legalábbis nem elsősorban saját zsebre dolgozik, hanem a pénz jó része pártokhoz megy. Nem is konkrétan a pártok fenntartására, mert az nem nagy összeg, hanem a pártok körüli gazdasági érdekcsoportokhoz. A GKI-nak volt egy kutatása 2009-ben, ott úgy saccolták, hogy a közbeszerzések 25 százalékkal drágábbak a korrupció miatt. Abban az évben 1600 milliárd forint volt a teljes közbeszerzési összeg, ebből eszerint 400 milliárd korrupcióra ment el.

 

A nemrég megjelentett Nemzeti Integritás Tanulmányukban az szerepelt, hogy Magyarországon az elmúlt másfél évben minőségileg másik szintre lépett a korrupció. Azt írják, hogy beállt a 'state capture' állapota, azaz gyakorlatilag az államot foglyul ejtették különféle üzleti körök. Milyen jelei vannak ennek a változásnak?

 

A tanulmány minden fejezetét az egyes témák szakértői írták, meghatározott módszertanú kutatások alapján. Két területen látszik nagyon nagy baj, a párt és kampányfinanszírozásban, illetve az üzleti szektorban. Nem arról van szó elsősorban, hogy maga az üzleti szektor korrumpálna, hanem hogy a cégek teljesen kiszolgáltatottak. És ezekből az állt össze, hogy az üzleti és a politikai szektor rendszerszinten is összeér. A politikai döntéshozók egyszerűen lenyúlják a magánszektort.

 

Konkrétan hol érhető tetten az összefonódás?

 

Például, ami az utóbbi hetekben került elő ebben a dohányipari történetben. De ez sem új jelenség, láttam már olyat, hogy egy bank írta a törvénymódosítást, és ennek nyomait elfelejtették levenni bizonyos helyekről. Most épp megint kiderült, hogy nem az országgyűlési képviselő írta azt a módosítást. De ha ez szervezetten történik, és egyre több ilyen eset látszik, akkor itt az a szint van, amikor a cégek irányítják a közhatalmi döntéshozókat, azokat, akiknek szabályozni kéne az ő működésüket.

 

De ez többé-kevésbé korábban is így volt. Mi változott az Orbán-kormány alatt?
 

Sok jel utal arra, hogy az egész üzleti-politikai összefonódás és közös érdekérvényesítés sokkal szervezettebb lett az utóbbi időben. De amiben nem csak ráutaló jelekre, hanem tényekre támaszkodhatunk, és nagyon sokat romlott az utóbbi másfél évben, az a jogorvoslati lehetőségek, a fékek és ellensúlyok rendszere. Eddig, ha, mondjuk, megvették kilóra az önkormányzatot, és ezért úgy fogalmaztak meg egy rendeletet, hogy valamelyik cégnek nagyon kedvezzen, vagy valakinek nagyon hátrányos legyen, akkor bárki fordulhatott az Alkotmánybírósághoz. És ugyanez volt parlamenti szinten is. Gyakorlatilag az összes olyan esetnél, amikor lex előtagot kapott a sajtóban egy törvényjavaslat, felmerült, hogy az mennyiben szolgál magánérdeket és mennyiben közérdeket. Január 1-től megszűnt ez a lehetőség, nem fordulhat bárki alkotmánybírósághoz, csak az országgyűlési képviselők huszonöt százaléka közösen, de ez elég valószínűtlen, hogy megvalósuljon, mert az összes ellenzéki párt együttműködését igényelne. A kormány is fordulhat a saját maga által beterjesztett törvénytervezetek miatt, amit igazán nem tarthatunk erős garanciának. A harmadik lehetőség pedig az, amikor az állampolgár az alapvető jogok biztosát kéri, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, de ez eleve egy erős szűrő. Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése pedig végképp elgyengítette az ellenőrző funkcióját. Ez csak a jogalkotás, de ugyanígy gond van a bíróságokkal is. Most nem működik Magyarországon a hatalmi ágak elválasztása, a bírósági ág feje, az Országos Bírósági Hivatal elnöke olyan közeli viszonyban van a végrehajtó hatalom fejével, ami azt jelenti, hogy ez a két hatalmi ág nem tudja egymást kontrollálni. Összeférhetetlen helyzet, ha a miniszterelnök feleségének az egyik legjobb barátnője az OBH vezetője, nem gondolom, hogy valódi közjogi kontrollt jelenthetnek egymásra nézve azok, akik a magánéletükben rendszeresen együtt ebédelnek. Ugyanígy összeférhetetlen, ha az Alkotmánybíróság valamelyik tagja egyik nap még törvényt hoz az Országgyűlésben, másnap pedig már alkotmánybíró. Ha valakinek a cége elbukott egy megbízást, és azt más törvénytelen úton kapta meg, akkor nem fog túl nagy bizalommal a magyar igazságszolgáltatáshoz fordulni. Ez a minőségi váltás.

 

Mi lehet egy ilyen helyzetből a kiút? Nem valószínű, hogy egy-egy törvény megváltoztatná az egész rendszert.

 

Nagyon nehéz megtörni, amikor az államot foglyul ejtik, és alig vannak rá sikeres példák. Inkább ilyen rendszerváltás szintű megoldások merülnek fel, teljes elitcserékkel, például Latin-Amerikában vagy a Balkánon. Nagyon nagy ugrás kell már ahhoz is, hogy valamennyire kordában lehessen tartani. Az ellenőrző intézmények függetlenségét kellene biztosítani. A bíróságokét, az Alkotmánybíróságét, adatvédelmi biztosét és sorolhatnék még néhány kontrollintézményt. Kell továbbá egy olyan stratégia, amit végre is hajtanak, és ami a legkülönbözőbb területekre vonatkozik. Ezek közül talán a legsúlyosabb a párt és kampányfinanszírozás vagy a politikai korrupció. A kepmutatas.hu-n gyönyörű rövidfilmek vannak arról, hogy ezen a téren konkrétan mit kéne csinálni. Például a kampányszámláról, vagy hogy minden hirdetést regisztrálni kelljen. Ez egy kicsi rész, ettől még a politikai korrupciónak számos virágzó területe lehet, de ezzel kéne valamit kezdeni elsőnek. Most nem tudni kitől kapják a pénzüket, és akitől kapják, az mit vár el cserébe. Bárkiről szó lehet, aki pénzt ad, a leghajmeresztőbb történetek jöhetnek itt elő, és ezeknek a pénzeknek a jelentős része teljesen törvénytelen.

 

Ismerhetünk jó külföldi példát, amit érdemes lenne átvenni?

 

Nagyon jó példát nem tudok mondani, adott országra kell szabni, hogy milyen legyen a törvény. A mi javaslatunkban próbáltunk a magyar viszonyokra építve minden területet lefedni. És ez még csak a kampányfinanszírozás, még akkor szó sem esett arról, hogy a frakciók hogyan gazdálkodnak, a pártalapítványok mennyire átláthatóak, milyen önkormányzati ingatlanokat használhatnak és mennyiért. És ez mind csak egy pici, látható rész. De az a gazdasági csoportosulás, ami egy párt mögött van, az szörnyen éhes, és az a döntő kérdés, hogy amikor olyan erőt támogat, amelyik éppen nincsen hatalmon, akkor utána ezért mit kér cserébe. Pedig ez az, ami a politikai korrupció nagyját jelenti, és ez ott van a felszámolási eljárásoknál, ott van a közbeszerzéseknél, ezer területen. Ezzel külön kell majd még foglalkozni. Ez egy terület, amit kijelöltünk, mert itt változást lehet elérni. Nem mondjuk azt, hogy ha ez rendben lesz, akkor minden rendben lesz, de szégyen, hogy nem lehetett eddig ebben rendet tenni. Lassan 2 év eltelt a legutóbbi parlamenti választások óta, nem látjuk, hogy ha tavaly több mint kétszáz törvényt sikerült elfogadni a parlamentnek, akkor mi volt az akadálya annak, hogy a kétharmados felhatalmazására előszeretettel hivatkozó parlamenti többség ebben a témában is elfogadjon egy átlátható szabályozást 

 

 

 

 

44 komment · 9 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr894332911

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hatpárti nyilatkozat a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről 2012.04.04. 14:00:01

Nyilatkozatukban a pártok vállalták, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakán olyan törvényt fogadnak el, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot.

Trackback: Ángyán és a fidesz 2012.03.23. 11:37:37

az ATV csak azért mutatja be ezt a videót, mert azt hiszi, Ángyán ezzel csak a fideszt kompromittálja, az MSZP-t nem. Ángyán József (Nagyatád, 1952. szeptember 20.) agrármérnök, mezőgazdasági kutató-szakmérnök, egyetemi tanár, intézetigazgató, az MTA ...

Trackback: A demokrácia alkonya 2012.03.23. 08:49:49

Kedves Naplóm!Második bejegyzésemben törlesztenem kell egy tartozást: leírom az elmúlt évek történetét. Arról, hogyan ért véget Magyarországon a demokratikus Köztársaság és vette át a hatalmat Orbán diktatúrája.1990-ben kezdődött. Véget ért egy álom, m...

Trackback: Pláza stipi-stopi 2012.03.22. 21:41:58

Brüsszel újabb tárgyban vizsgálódik, immáron górcső alá vették a plázastop-törvényünket is. Érdeklődésüket kiválthatta, hogy Magyarország annak ellenére tévedt ingoványos területre, hogy bár Spanyolországot hasonló témában már rendreutasították, a Fi...

Trackback: Szerencsések szerencséje 2012.03.22. 21:41:12

A „Nemzeti Dohánybolt” után hasonló történet látott napvilágot a fortunaweb.hu szakportál oldalán, ezúttal a Rogán Antal országgyűlési képviselő zárószavazás előtti egyéni képviselői indítványa eredményeképpen megszületett szerencsejáték törvény mó...

Trackback: Közbeszerzés helyett háztáji 2012.03.22. 21:39:57

Új szelek fújnak, közbeszerzés helyett háztáji. Hogy mit is jelent ez valójában? Az illetékes önkormányzati, állami szervek nem írnak ki tervpályázatot egy-egy kiemelt beruházásra, hanem inkább munkavállalóként foglalkoztatják a vezető tervezőt. Elsőr...

Trackback: Magyarország Kaszinó: Ahol csak egyféleképpen mehetnek a dolgok 2012.03.22. 21:16:42

„Most jól figyeljen rám! Háromféleképpen mehetnek itt a dolgok: jól, rosszul, és ahogy én akarom.” – mondta Ace Rothstein a Kaszinó című filmben a rendőrkapitány unokaöccsének, amikor az meggondolatlanul áthelyeztette a nyerőautomatákat. A minap HVG-be...

Trackback: A politikusok lenyúlják a magánszektort 2012.03.22. 20:48:01

Az üzleti és a politikai szektor rendszerszinten is összeér. A politikai döntéshozók egyszerűen lenyúlják a magánszektort. Interjú.

Trackback: A Birodalom visszavág? 2012.03.22. 18:07:22

Eddig tűrte a hatalom, hogy az LMP a "Nemzeti Konzultáció" helyett valami olyan módszerrel próbálja kikérni hazánk állampolgárainak véleményét, melyet a  "mi mindent tudunk" banda köteles volna figyelembe venni, így a nagyobb v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez egy jó dolog, de a ma ezt megvalósíthatatlannak tartom. Sajnos majdnem mindenki sáros, és ezért senkinek sem áll érdekében egy tisztább, és olcsóbb finanszírozás.
"Csak a közbeszerzéseken 400 milliárd mehet el korrupcióra."

Ez erősen kozmetikázott/optimista adat.
Kérdezzetek meg egyszer (név nélkül) néhány pénzügyi szakembert.
A tényleges összes kár egyesek szerint ennek akár tízszerese is lehet, persze ennek nagy része nem tiszta nyereség a húsosfazék körül tülekedők számára, hanem ezen "zsebpénz" elfedése/átmosása érdekében történt túlszámlázások illetve valójában felesleges kiadások/beruházások.
Na EZÉRT tart itt az ország.
nagyon korrupt ez a fidesz-kormányzat. én 2010-ben azt hittem, hogy nincs lejjebb. hát szépen kiderült, hogy az "elmúlt8évben" szégyenlős, amatőr zsebtolvajokat láthattunk csak a mostani rablóvámpírokhoz képest, akik szárazra szívják Magyarország hulláját.

mindenesetre sikerült definiálnom a fidesz kormányzását:

- az elmúlt 20 év legrosszabb politikáját egyesítik az előtte levő 40 év legrosszabb politikájával. "tökéletes" kombináció.
Ha a jogszabályok lényeges ponton nem változnak akkor a 20 év működő kifosztás és a tolvajkodás marad.

Úgy látom, ezekben az alapkérdésekben minden párt között hatalmas a konszenzus.

Ha nem így lenne, már megváltozott volna ilyenre, tehát azért ilyen mert így akarják.

Szélhámosok, fehérgalléros, bűnözők siránkoznak a rendszer korrupciós mélységein... hát nem érdekes?
Mint a kétes hátterű proli származású Gyurcsány Feri beszéde a kétes hátterű felkapaszkodott proli Orbánról.

Na megint eltette a befőtt a nagymamát.

...
Rengeteg a mocskos korrupt ember
örök sötét hűbéres középkori feudalizmus...
Az iszapkatasztrófa utáni kármentesítésnél a fővállalkozó Mecsekérc 1800 forintért számolt el egy köbméter föld megmozgatását, az tényleges munkát végző x-edik alvállalkozó panaszkodott nekem hogy ő 400-at kap ugyanazért, és még abból is vissza kellett valamennyit osztania a felette lévőnek. Még hogy 70-30, az csak az önkormányzati közbeszerzéseknél megszokott, állami ügyeknél sokkal nagyobb nyúlás van.
Igazából jobb is ebbe bele sem gondolni,így,hogy tenni ellene nem tudunk.
Elképesztő mennyiségű köztörvényes bűncselekményt követnek el szentéletű vezetőink.
@ARP: igen, amit te leírsz az sokkal hihetőbb
ha le tudnak nyúlni akár 80-90%-t is, akkor miért nyúljanak le csak 30-40%-t? Nem igaz? Tiszta pazarlás lenne ott hagyni a jó kis zsetont.

Kíváncsi lennék egyszer, hogy 1 km autópályát mennyiből lehet megépíteni úgy igazából. Majd ha nyerek a lottón, akkor építek pár km-t :)
A mai mesém, gyerekek!
Aludjatok jól!
nemzetiratyi.blog.hu/

Volt egyszer egy ország, abban az országban volt egy falu, abban a faluban lakott egy család, annak a családnak volt egy féleszü gyereke, a Viktor. Düddő volt a Viktor. Beszólt a szomszédoknak. A barátai is furcsák voltak. Albánok, Ukránok, Irániak. Csupa kedves, családcentrikus ember. A szülei érezték, hogy baj van vele, de valahogy mégis megbocsátóak voltak vele. „Büdös a gyerek, dehát a mienk.”-szokták mondani szülei. Apukája kavicsbányász, anyukája pálinkafőző. Egyszerű emberek.

Legjobb barátja a Lázár volt, aki a parasztolimpián mindig elhozta az aranyat. Náluk volt leginkább családi vonás a „ Dózsa György unokája vagyok én” érzés. Már a nagyapja is paraszt volt, de az legalább dolgozott a földön, míg ez a paraszt Audival járta a mezőt, és elvitte a kis Szijjártót, aki állandóan ugyanazt ismételgette, csak a tagadó alakból néha átváltott állítóba és vissza, attól függően, hogy mit kellett hazudnia. Genetikailag volt kódolva benne a hazudozás. A hitelességét pont ez adta. Ő maga el is hitte. Annyira topa volt szegény, hogy nem vette észre maga körül az embereket. Csak mondta, csak mondta...

Viktor fiatalon házasodott. Elvette Tokaj császárnőjét, a szőlőtőkék koronázatlan gyöngyszemét, Tündér Iluskát, aki a borvidék tulajdonjogát birtokolta. Szabadidejükben focimeccsre jártak, és kéz a kézben szürcsölték a tokaji nedü árán vett drága olasz és spanyol borokat.

Viktor szerint a demokráciát csak azok értik, akik nem abban nőttek fel. Albán barátai sokat meséltek neki a demokráciáról. Itta szavaikat. Ész nélkül tette hitévé az Ukrán barátai gondolatait a szabadságról és a tradicionális demokráciáról. Az iráni egyenjogúság pedig szabályosan lenyűgözte. Nem vette észre szegény csórikám, hogy hülyére veszik.

Ahogy öregedett egyre inkább elrugaszkodott a valóságtól. Eleinte csak tíz-tizenöt centire távolodott el a földtől, később azonban már jóval távolabbra került a realitások talajától. Követői, akik vakon hittek neki, még az elhihetetlent is elhitték. Ügyesen cselezte ki a jogi akadályokat, elhúzott a jobb szélen, majd beadta középre. Ezek meg bevették.
tévedésben vagytok... a amagyar korrupció bizonyos esetekben még a 400% ot is elérheti...

egyes beruházásoknál ellopják:
- mind az építtető díját (általában önkorm vagy állam)
- az alvállalkozókat nem fizetve, azok bukják a munka+anyag befektetésüket
- és még gyakran a fentieket bankhitel finanszírozással teszik, amit szintén nem fizetnek ki...
- és a sok adó és járulék tartozás ami a NAV nál fizetetlen marad

na ez a HUNGARIKUM... a cigánykodás...

de mit is várhatunk, ahol egy fődakota irányít...
@HK417: a mafiakormányzás: az BŰNSZERVEZETBEN előre kitervelten elkövetett országvesztés/nemzetrontás/hazaárulás...

minimum halálbüntetés... vagy 600 év börtön/fő
Szomorú tény hogy mindig a mocsok kerül felülre és így beszennyezi az össze alatta található tiszta részt is. Sajnos azonban egy olyan országban ahol nincs tradíciója a demokráciának ez törvényszerű. Elvégre a naiv, öszinte lelkek nem törtetnek azért hogy olyan helyzetbe kerüljenek ahol minél többet lehet ellopni másoktól.
@tede: Az őrző-védő munkára 2.000 Ft. körüli, inkább feletti óradíjat számolnak el a politika projektcégei, a végén a melósnak 500 Ft. adnak. Láttam olyan gépkezelőket , akik 4 hónapig várták, hogy az állami pénzt lenyúló projekt cég méltóztatott őket elszámolni, nem egynek vitték az autóját a nemfizetés miatt. Az állami pénzek legvégén kiszolgáltatott nincstelenek vannak, ők szenvedik meg a projekt cégek időnkénti tervezett bebuktatását is. A politika nem akar ezen változtatni, minek, ez nem a szegény melósok, szakemberek világa, örüljenek, hogy legalább tartozik nekik valaki...
@Szamiz67: mondta a fődakota... ez a MUNKAALAPÚ társadalom...

dolgozni lehet... fizetésről meg nem beszélt...
zsíros-lógós állami munkahelyek, megrendelések

sok-sok magyar (átlag)ember álma, nem véletlen hogy ilyen politikusaink vannak...

a 4-es metró iszonyat költségeinek van már felelőse? nincs? na ez az, ami sok-sok (átlag)magyarnak tetszik! hiszen milyen jó is az, ha nincs felelős, az átlag magyar ilyen melókra vágyik...
naponta ijen hírek vannak...

mafiálam...
előremegfontolt szándékkal bűnszervezetben elkövetett
nemzetvesztés/országrontás/hazaárulás

index.hu/belfold/2012/03/22/angyan_elveszitjuk_a_videket/
@nemzeti ratyi: Csak neked egy másik mese...
a 2002 választási kampány idején valahol vidéken Kovács László az MSZP akkori elnökét megszólította egy egyszerű vidéki ember. Az MSZP elnöke leült a színpad szélére, mellette a vidéki ember és hosszan elbeszélgettek...Nem voltak biztonsági emberek, személyi őrök és senki. A kérdésem: A hülyefejü Orbán Viktornál előfordulhatna-e hasonló???? De nem csak most, hanem bármikor, amikor még nem volt miniszterelnök?
Korrupció sajnos mindig lesz, amíg idióta törvények írják elő a közbeszerzést.
off

Egy tipográfiai tipp: tudom, hogy jól el akarjátok különíteni a kérdést a választól, de szerintem ne emeljétek ki a kérdést, inkább legyen dőlt. A kiemelés azt az érzetet kelti, hogy a kérdés fontosabb mint a válasz.
@chipanddale74: fordítva van... korrupcio mindig lesz, és addig idióták idióta törvényeket írnak...

de az idióta = bűnszervezet (mafia)
@tede: "Kíváncsi lennék egyszer, hogy 1 km autópályát mennyiből lehet megépíteni úgy igazából. Majd ha nyerek a lottón, akkor építek pár km-t "

A többi országokban fele és negyede között mozog mint nálunk.
@Kompli: csak csúsztacc nem veszed figyelembe hogy nálunk kedvezőtlenebbek az adoccságok: időjárás, talajviszonyok... stb:)
Ha ilyet, vagy hasonlót olvasok, hogy aszongya "Transparency International Magyarország " kinyílik a bicska a zsebemben. Egyből az USA jut eszembe az a végletekig eladósodott ország, amely ártatlan szemforgatással védi az emberi jogokat ilyen kamú szervezetek létrehozásával, közben meg lábbal tiporja a nemzetközi normákat. Meg fellép a korrupció ellen, aztán kiderül, hogy az Iraki háború idején minden hadi szállítást korrupció kisért.
Aztán az őket kiszolgáló liberális hazaárulókról meg ne is beszéljünk, mintha a földből nőnének ki, osztódással szaporodnak.
@endike: "a 4-es metró iszonyat költségeinek van már felelőse?"
Tipp, a 4-es Metro építést késleltető és antikampányoló csoport, ugye tudod kik?, sacc per kábé megduplázták az építési időt és így a költségeit simán.

Ez pont olyan mint a Nemzeti Színház. ha nem teszik át 4x más helyre a felébe került volna, nem a haveri kőr építi, és nem lehetett volna egy értéktelen telekhalmaz árát csillagokba nyomni*, no meg jól jött a választási kampányhoz. Igaz sok szervezést igényelt, hogy ne razziázzon arra munkaügyis vagy rendőr, mert zavarta volna a romániai fekete munkásokat. Igaz ez a Művészetek Palotájánál is ilyen volt. :D

*És Demján nem tudta volna összeset jó áron kiárusítani most, hogy "kimenekíteni" érdekeltségeit az országból.
@dr. Bubó: Jaja, tele van buckával, alagút kell bele, vagy sík területre "völgyhíd". De ezek nélkül is elég drága.

Viccet félretéve. Japán földrengés hosszába szétvágott egy autópályát. 48 óra múlva kész volt az egész.
Más. Németországban állítólag úgy megy a pályafelújítás, hogy sor elején felszedik a régi aszfaltot, mögötte a sor szépen letisztítja az egészet, ráteszik új aszfaltot, jön úthenger és hűtés, stb. Ez egy ilyen kilométer hosszú szakaszon megy, folyamatosan előre. Így az út egy rövid része van csak lezárva avagy félpályázva, és pár nap alatt el is készül. Nem ám fél év! És aljas módon útépítésnél is egy óra alatt készül annyi, mint nálunk 1-2 hét alatt. Ez is bejátszhat az árba. A leg szomorúbb, hogy az erős normális aszfalt az biza szürkés és nem tök fekete, az nem fagy fel első télen, de még másodikon sem, nem törik porrá a nehezebb járgányok alatt, stb. Szóval nálunk még az anyag is szar, de legalább négyszer dágábban.
@Lindalinda: Előbb a kis hazánkat szétlopókat lássuk a sitten, de legalább üljenek messzebb a kondértól, majd utána ha mi leszünk erkölcs oszlopa, mehetünk exportálni a mi demokráciánkat jenkikhez. :D
@Hertelendi:na jó, én is küldök még egyet

Volt egyszer egy ország, volt abban egy falu, lakott abban a faluban egy ikerpár. Kétpetéjű ikrek voltak. Az egyiket Orcsánynak, a másikat Gyurbánnak hívták. Kiskoruktól kezdve hazudósak voltak. Hol az igazságot titkolták el, hol meg szemen-szedetten hazudtak. Gyurbán volt az idősebb, ő kezdte a hazudozást, azonban volt egy betegsége.Utána bevallotta. Hazudozás után kiállt és elpirulva, fennhangon bevallotta azt. Orcsány is gátlástalanul hazudott, de ő utána letagadta. Sunyi volt az Orcsány. Képes volt mondani valamit, és közben mást csinálni.
Éppen gombászásból tértek haza, mert nem tudtak megélni a fizetésből. -Ezt a tevékenységet egy nagyon okos ember tanácsolta nekik.- Ők meg mindig Felcsútra mentek gombát szedni, mert csak ott volt olyan minőségű pázsit az országban, ahol a szegfűgomba tényleg ízletesre terem. Felcsút volt az ország fővárosa. Geometriailag az ország közepén helyezkedett el. Innen áramlott szét a szellemi tőke az ország távolabbi, kevésbé felvilágosodott részeibe, hogy hirdessék a paraszti gonolkodás és viselkedés alapszabályait, fundamentumait. Menjetek át a szomszédba köpjetek a padlóra! Aki pedig otthagyta a barna turhát a szomszéd szobája közepén, az új oktatási rendszerben kitünő osztályzatot kapott. Csak a sok büdös, vidéki bunkó bukott meg. Pestiek, Győriek és a többiek. Ha például kedvesek, előzékenyek vagyunk a szomszédunkkal vagy az idős nénikkel, azért intő járt. Az ovisoknak visszadobot labdáért körmös, az alázatos viselkedésért pedig azonnal kicsaptak. Ezt itt szánalmasnak gondolták!
Leültek, hogy elfogyasszanak fél liter házi készítésű pálinkát, -fontos, hogy minden nap megfelelő mennyiségű alkoholt vigyünk be a szervezetbe, hogy hamar lebutuljunk, és ne kelljen sokáig nyugdíjat fizetni.- Amikor is arra lovagolt Plagi bácsi, fehér lovon. Ő annyira maradi volt, hogy nyereg alatt puhította a Párizsit. Fura szokás. Kiskorában a munkásmozgalomban hitt, de az új irány, mely hasonlít a régire, csak máshogy hívják, magával ragadta. Balján szablya nagyságú kardja. Bárkit szétkaszabolt. Ebben világbajnok volt. Ha szeretett unokaöccse kérte, kesztyűs bábként viselkedett. Volt egy szokása, amit öreg korára sem tudott levetkőzni. Szeretett mások kedvébe járni, és szerette ha mások mondják meg, hogy mit és hol írjon alá. Kis korában orvos akart lenni, később már nem, ezért csak a kis doktoriig jutott.
A fővárosiak büszkesége, mert nagyon büszkék voltak erre, nem csak abból adódott, hogy ők a fővárosiak, hanem abból is, hogy volt nekik egy találmányuk, ami forradalmasította a szavazófülkéket és a mezőgazdasági munkát. Ezt alkotmányba is foglalták.
@Kompli: hát a németet ne is emlícsd láttam átépítéskor elvágva... a metszetét...

80cm BETON (NYOLCVAN !!!!)

ja ha nekünk is lenne egy fűrerünk, meg egy polgárosult társadalmunk...
@Kompli: nemcsak 4szer anyniba kerül a beruházás hanem tizede minőségben azaz az élettartama tizede vagyis valójában 40szer anyniba kerül mint kéne... de mindegy mert azt is ellopják... gyakorlatilag kommunista INGYEN munkában építi pár lúzer alválallkozó
"Nagyon jó példát nem tudok mondani, adott országra kell szabni, hogy milyen legyen a törvény."

Muhahahahahaha.

www.youtube.com/watch?v=_rRqeJcuK-A

2.2 EZER MILLIÁRD DOLLÁRRAL nem tud elszámolni a Pentagon, egyetlen évben...
Nem is tudom, hogy megéri-e elmenni szavazni, ha csak bűnözőket lehet megválasztani ebben az országban.
Hallottam egy jó ötletet: a szerzői jogok képviselői (pl. Artisjus) kivetnek minden adathordozóra valamennyi összeget, feltételezve hogy bűnözők vagyunk, és azokra úgyis jogsértő anyagot fogunk másolni. Az ötlet kiváló! Legyen az, hogy mindenki aki politikus akar lenni (ne szorítkozzunk csak a kormányra) üljön le először mondjuk 4 évet valamelyik büntetésvégrehajtási intézményben. Ha még így is vállalja, hát egye fene, lehet igazi politikus. De! Ha valami bűncselekményt követ el, azonnal újra börtönbe kell csukni! Az Artisjus díja sem ment fel semmi alól.
sokiág hittem, h a Transparency International, különb mint az amnesty. idővel megtudtam, hogy nem sokkal sajna.
gumicsontgyár
Mivel mostanában semmilyen beruházás nem folyik állami forrásból, úgy tűnik, 100%-ban ellopnak mindent. Ezt már nem lehet tovább fokozni. Véget értek azok az idők, amikor be kellett mutatni a népnek valamit, mire is költődik az adóforint, aztán kínosan magyarázkodni, miért ez és miért nem amaz épített, miért pont annyiba került, amennyibe.
Régi szép idők!
@nemzeti ratyi: Olyan szép mesét írtál nekem, hogy rögtön el is aludtam:)))

Köszönöm:)
@Zak: Ez már régóta így van! Az üres CD-ken már legalább 10 éve rajta van ez az adó.
@nu pagagyí: tudom, és mint láthatod, én a politikai életbe is próbálnám bevezetni ezt.
Két év múlva már mindegy lesz, ki nyeri a választásokat, addigra a piacot is elfoglalják. Ott meg nincsenek választások.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1677_kie_lesz_magyarorszag
alkalmatlan hivatalok, elavult-használhatatlan jogszabályok (azaz hitvány politikusok), bűnöző rendőrök...

szép kép... de ez van...
sose kerülj a bűnöző rendőrséggel kapcsolatba, akiknek a feje maga a maffia
ha tudod tarcsd magadtól távol a mafiaálamot... ha rád talál neked anyni...
a fides ügyészség kinyír...

és még dakota szál ebben az ügyben nem is volt... döbbenet !!!

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5q1wQtUXQZo
felhők...

Közgép, fides, Közgép, CBA, Közgép, Szíjgyártó,Nyerges, dr. Orbán Viktor, Közgép, Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Scmitt Pál, Simicska, fides, Pintér, Makovecz, Futó, dr. Polt Péter, Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, dr. Pintér Sándor, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, dr. Polt Péter, Közgép, dr. Kövér László, fides, Szíjgyártó, Rogán, Közgép, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, Demján, Futó, Közgép, fides, dr. Handó Tünde, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Simicska, dr. Scmitt Pál, Kósa, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, fides, Közgép, CBA, Közgép, Szíjgyártó,Nyerges, Közgép, dr. Pintér Sándor, Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Scmitt Pál, dr. Kövér László, Simicska, fides, Pintér, dr. Orbán Viktor, Makovecz, Futó, Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Kövér László, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Handó Tünde, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, dr. Polt Péter, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, dr. Handó Tünde, Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Sárhegyi és tsa., Közgép, dr. Pintér Sándor, fides, Szíjgyártó, Rogán, Közgép, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, dr. Kövér László, Demján, Futó, Közgép, fides, dr. Pintér Sándor, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Simicska, dr. Scmitt Pál, Kósa, dr. Orbán Viktor, dr. Simicska, Közgép, fides, dr. Szájer, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, fides, Közgép, CBA, Közgép, dr. Orbán Viktor, Szíjgyártó,Nyerges, Közgép, Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Handó Tünde, dr. Polt Péter, dr. Scmitt Pál, Simicska, fides, Pintér, Makovecz Imre, Futó, Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, dr. Orbán Viktor, Nyerges, kayaibrahim, dr. Pintér Sándor, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, Sárhegyi és tsa., fides, Szíjgyártó, Rogán, Közgép, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Sárhegyi és tsa., Szíjgyártó, Demján, Futó, Közgép, fides, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Simicska, dr. Scmitt Pál, Kósa, Simicska, Közgép, Szájer, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Orbán Viktor, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, dr. Polt Péter, fides, Közgép, CBA, dr. Pintér Sándor, dr. Orbán Viktor, dr. Handó Tünde, Közgép, dr. Polt Péter, Szíjgyártó, Nyerges, Közgép, Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Scmitt Pál, Simicska, Sárhegyi és tsa., fides, Pintér, Makovecz, Futó, Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, Kósa, dr. Orbán Viktor, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, fides, Szíjgyártó, Rogán, Közgép, dr. Orbán Viktor, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, Demján, Sárhegyi és tsa., Futó, Közgép, fides, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Simicska, dr. Pintér Sándor, dr. Scmitt Pál, Kósa, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, Szájer, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, fides, dr. Pintér Sándor, Közgép, CBA, Közgép, Szíjgyártó,Nyerges, Közgép, dr. Handó Tünde, Sárhegyi és tsa., Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Scmitt Pál, Simicska, fides, Pintér, dr. Polt Péter, Makovecz, dr. Futó Péter, dr. Orbán Viktor, dr. Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Pintér Sándor, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, Sárhegyi és tsa., Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, fides, Szíjgyártó, dr. Rogán Antal, Közgép, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, Demján, Futó, Közgép, fides, Közgép, CBA, CBA, Közgép, dr. Polt Péter, Nyerges, Simicska, dr. Scmitt Pál, Kósa, dr. Handó Tünde, Simicska, Közgép, fides, dr. Pintér Sándor, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Szájer, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, fides, dr. Abay Péter, Közgép, CBA, dr. Orbán Viktor, Közgép, Szíjgyártó,Nyerges, Közgép, Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Orbán Viktor, dr. Abay Péter, dr. Scmitt Pál, Simicska, fides, Pintér, dr. Abay Péter, Makovecz, Futó, dr. Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, dr. Pintér Sándor, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Handó Tünde, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, dr. Polt Péter, Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, fides, Szíjgyártó, Rogán, Közgép, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, Demján, Futó, Közgép, fides, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Simicska, dr. Orbán Viktor, dr. Polt Péter, dr. Scmitt Pál, Kósa, Simicska, Szájer, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, dr. Orbán Viktor, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, dr. Orbán Viktor, fides, Közgép, CBA, Közgép, Szíjgyártó,Nyerges, Közgép, dr. Handó Tünde, Nyerges, dr. Abay Péter, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Scmitt Pál, Simicska, fides, Pintér, Makovecz, Futó, Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, dr. Polt Péter, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, fides, Szíjgyártó, Rogán, dr. Polt Péter, Közgép, CBA, Közgép, dr. Abay Péter, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, Demján, Futó, Közgép, fides, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Simicska, dr. Abay Péter, dr. Scmitt Pál, Kósa, dr. Handó Tünde, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Szájer, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, fides, Közgép, CBA, Közgép, Szíjgyártó,Nyerges, dr. Orbán Viktor, Közgép, Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Scmitt Pál, Simicska, fides, Pintér, Makovecz, Futó, dr. Polt Péter, Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, dr. Pintér Sándor, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, dr. Polt Péter, Közgép, dr. Kövér László, fides, Szíjgyártó, Rogán, Közgép, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, Demján, Futó, Közgép, fides, dr. Handó Tünde, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Simicska, dr. Scmitt Pál, Kósa, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, fides, Közgép, CBA, Közgép, Szíjgyártó,Nyerges, Közgép, dr. Pintér Sándor, Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Scmitt Pál, dr. Kövér László, Simicska, fides, Pintér, dr. Orbán Viktor, Makovecz, Futó, Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Kövér László, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Handó Tünde, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, dr. Polt Péter, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, dr. Handó Tünde, Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Sárhegyi és tsa., Közgép, dr. Pintér Sándor, fides, Szíjgyártó, Rogán, Közgép, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, dr. Kövér László, Demján, Futó, Közgép, fides, dr. Pintér Sándor, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Simicska, dr. Scmitt Pál, Kósa, dr. Orbán Viktor, dr. Simicska, Közgép, fides, dr. Szájer, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, fides, Közgép, CBA, Közgép, dr. Orbán Viktor, Szíjgyártó,Nyerges, Közgép, Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Handó Tünde, dr. Polt Péter, dr. Scmitt Pál, Simicska, fides, Pintér, Makovecz Imre, Futó, Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, dr. Orbán Viktor, Nyerges, kayaibrahim, dr. Pintér Sándor, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, Sárhegyi és tsa., fides, Szíjgyártó, Rogán, Közgép, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Sárhegyi és tsa., Szíjgyártó, Demján, Futó, Közgép, fides, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Simicska, dr. Scmitt Pál, Kósa, Simicska, Közgép, Szájer, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Orbán Viktor, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, dr. Polt Péter, fides, Közgép, CBA, dr. Pintér Sándor, dr. Orbán Viktor, dr. Handó Tünde, Közgép, dr. Polt Péter, Szíjgyártó, Nyerges, Közgép, Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Scmitt Pál, Simicska, Sárhegyi és tsa., fides, Pintér, Makovecz, Futó, Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, Kósa, dr. Orbán Viktor, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, fides, Szíjgyártó, Rogán, Közgép, dr. Orbán Viktor, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, Demján, Sárhegyi és tsa., Futó, Közgép, fides, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Simicska, dr. Pintér Sándor, dr. Scmitt Pál, Kósa, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, Szájer, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, fides, dr. Pintér Sándor, Közgép, CBA, Közgép, Szíjgyártó,Nyerges, Közgép, dr. Handó Tünde, Sárhegyi és tsa., Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Scmitt Pál, Simicska, fides, Pintér, dr. Polt Péter, Makovecz, dr. Futó Péter, dr. Orbán Viktor, dr. Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Pintér Sándor, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, Sárhegyi és tsa., Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, fides, Szíjgyártó, dr. Rogán Antal, Közgép, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, Demján, Futó, Közgép, fides, Közgép, CBA, CBA, Közgép, dr. Polt Péter, Nyerges, Simicska, dr. Scmitt Pál, Kósa, dr. Handó Tünde, Simicska, Közgép, fides, dr. Pintér Sándor, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Szájer, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, fides, dr. Abay Péter, Közgép, CBA, dr. Orbán Viktor, Közgép, Szíjgyártó,Nyerges, Közgép, Nyerges, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Orbán Viktor, dr. Abay Péter, dr. Scmitt Pál, Simicska, fides, Pintér, dr. Abay Péter, Makovecz, Futó, dr. Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, dr. Pintér Sándor, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Handó Tünde, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, dr. Polt Péter, Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, fides, Szíjgyártó, Rogán, Közgép, CBA, Közgép, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, Demján, Futó, Közgép, fides, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, Simicska, dr. Orbán Viktor, dr. Polt Péter, dr. Scmitt Pál, Kósa, Simicska, Szájer, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, dr. Orbán Viktor, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, Közgép, dr. Orbán Viktor, fides, Közgép, CBA, Közgép, Szíjgyártó,Nyerges, Közgép, dr. Handó Tünde, Nyerges, dr. Abay Péter, Rogán, Kósa, Simicska, dr. Scmitt Pál, Simicska, fides, Pintér, Makovecz, Futó, Simicska, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, dr. Polt Péter, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, dr. Scmitt Pál, Nyerges, Kósa, kayaibrahim, Lázárok, josziftot, Közgép, fides, Szíjgyártó, Rogán, dr. Polt Péter, Közgép, CBA, Közgép, dr. Abay Péter, Nyerges, fides, CBA, Szíjgyártó, Demján, Futó, Közgép, fides, Közgép, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, dr. Simicska, dr. Abay Péter, dr. Scmitt Pál, Kósa, dr. Handó Tünde, Simicska, Közgép, fides, Heppiend, CBA, CBA, Közgép, Nyerges, CBA, Közgép, Szájer, Nyerges, kayaibrahim, Lázárok...
Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a
süti beállítások módosítása