Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

This is the beginning of a beauatiful friendship

2012.03.16. 15:53 petőfi utca

Vonatnyi lengyel érkezett Pestre azért, hogy támogassa a magyar kormányt, és igazán szabad magyar emberek között tölthessen el egy kellemes napot. Félnyolcas pálinka, tüntetéssel egybekötött városnézés, és dicsőséges bevonulás Kossuth Lajos terére.

Kis késéssel, de megérkezik a különvonat. 1 órás ácsorgás a nyugati parkolójában. Mindenki keresi, melyik csoporthoz tartozik és melyik buszra kell felszállnia. Segítőik kis számozott táblák köré próbálják összegyűjteni őket, több-kevesebb sikerrel. Az egyes csoport táblája egy kis faághoz van rögzítve. Őket választjuk, látszik, hogy felkészültek.

Végül elindulnak a buszok, ahol Béla, az újpesti zöldséges ki is oszt mindenkinek egy kupica pálinkát a nagy ijedtségre. Béla egyike azoknak az önkénteseknek, akik úgy érezték segíteniük kell lengyel barátainkat, hogy gond nélkül vészeljék át az itt töltött napokat. Mivel Béla a magyaron kívül semmilyen nyelven sem beszél tolmács-idegenvezető is van a buszon, aki útközben magyar szavakat tanít. Főleg a lendjel vadjok kifejezést kell megtanulni, ez akkor lesz a leghasznosabb, ha Béla csődöt mond és elvesznek. Ekkor kell felhívni a 112-t és bemondani ezt a mondatot. A rendőrségre lengyelül beszélő operátorokat hívtak be erre a két napra. Most, hogy már ezt is tudják akár bátran bele is vethetnék magukat a Nemzeti Múzeum előtti tömegbe, ha lenne.

Még az ünnepség előtt kérdezzük meg néhányukat, miért utaztak ilyen messzire. Tetszik nekik Viktor Orban politikája, igaz erről - azt leszámítva, hogy szembemegy az EU-val -, semmit se tudnak. Viszont tetszik nekik, hogy a magyarok szabadon élhetnek és erős vezető fogja őket össze.

A beszédeket becsülettel végigállják, és ezzel le is tudják a délelőtti kötelező programot, irány a szállás. Itt kezdődnek a bajok, ugyanis kiderül, hogy kétszer chekkoltak, nincs elég szoba. Nem baj, az egyik lelkes önkéntes azonnal felhívja a fiát, kezdje takarítani a szobáját: jön egy lengyel vendég az éjszaka.

Közben az egyik szervező elmondja, hogy neki a varsói központból szóltak és nem tudja, hogy Magyarországról ki hívta őket. Azt sem, hogy a magyar vendéglátók fizetnek-e bármit az útból, de a vonat és a szállás költségeit a résztvevők állták. Amit biztosan tud, hogy szimpatikus neki Orbán katolicizmusa. Mikor felvilágosítjuk, hogy Viktor Orban nem katolikus, csak legyint: az se baj.

Sietünk kell tovább, jelenésünk van a Lánchíd lábánál. A lengyeleknek közvetlenül a huszárok után kell becsatlakozni a díszmenetbe, nem lehet késni. A legröviddeb úton száguld a busz a célpont felé, csakhogy hiba csúszik a rendszerbe. Valamiért az Erszébet-híd le van zárva, érthetetlen. Meglepődés és tanácstalnaság. Kerülni kell, lehet hogy késni fogunk, és a lovasok nem várnak. Így persze hosszabb az út, mint tervezték, a holtidőt pedig ki kell bekkelni. Remek lehetőség, hogy az idegenveztő némi információmorzsát szórjon az utasok közé. Először a galibát okozó Erzsébet-hídról tudjuk meg, hogy ez Budapest legújabb hídja. Ezután jön a magyar irodalom. Kierülhetelen téma: ki volt a fiatal bajszos fiú, aki olyan hangosan kiabált a Múzeum kertben. Az idegenvezető pedig már vágja is rá: Sandor Petofi, a legnagyobb magyar harcos, akinek barátja Janos Arany sok híres történelmi regényt írt. Végül a legfontosabb adalék: a magyarok azért olyan szomorúak mindig, mert nincs olyan szilárd erkölcsi összetartó erejük, mint a lengyeleknek a katolicizmus.

A sofőr nagyon igyekezhetett mert jóval a huszárok előtt értünk a Lánchídhoz. Van idő, hogy az egyikük elmesélje kitanították őket arra, hogy bármikor jöhetnek provokátorok. Sőt kekeckedő kérdésekre is felkészítették őket, hát ezért válaszoltak eddig is olyan óvatosan.

Kifordul a díszmenet, mi pedig utánuk. A nap legbizarabb helyzetével ezután találkozunk. Az út közepén, tömött sorokban, zászlóstul vonulunk a legyel tömeggel, mellettünk az út szélén meghatott magyarok tapsolnak. Megköszönik a legyel kisnyugdíjasoknak, hogy itt vannak. Kezet fognak velük, fotózkodni próbálnak. A tömeghez viszont még véletlenül sem csatlakoznak. Olyan a hangulat, mintha egy csata után a győzedelmes sereget fogadnák az otthonmaradtak.

Így érkezünk meg Kossuth Lajos terére. Rövid felvezető beszédek és némi dalolás után jön a nap fénypontja, aki miatt ennyit utaztak: Viktor Orban. Aki túl távol áll az idegenvezetőjétől az most szomorú, mert a lelkesítő beszédből egy szót sem ért. Van, aki sminkeléssel tölti el az időt, mások csak unottan bambulnak maguk elé, és néha felkapják a fejüket, ha azt a szót hallják, hogy lengyelek.

A legtöbben már vacsorájukra gondolnak. Az ünnepség után azonnal el is indulunk a Közigazgatási Minisztérium felé, ahol közlik velünk a beígért vacsora nem itt vár minket, hanem a Parlament Caféban. Az ajtóban biztonsági őrök próbálják kideríteni, ki az aki csak bámészkódó, ki az aki kihasználva a kavarodást megpróbál besurranni egy ingyen vacsorára, és ki az igazi lengyel, aki derekasan végigküzdötte magát a napon. Ha valaki átjut a szűrőn azt már várja a jutalom: paprikáscsirke, galuska és néhány kovi ubi.

26 komment · 1 trackback

Címkék: orbán lengyelek békemenet

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr854320478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: József Attila-díj 2012: Szőcs mesterben nincs szégyenérzet 2012.03.16. 19:11:49

Idén hatvankettedik alkalommal adták át a József Attila-díjat, ami hosszú ideje a legrangosabb állami irodalmi díjnak számít itthon. Szakmai értékét korábban leginkább az adta, hogy, bár állami díj, a díjazottak személyéről nem politikai funk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"A lengyel nép akaratából leváltott Kaczinsky hívei jöttek nemzetközivé tenni a világot, és meghirdetni a végső harcot."

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1877_lenin_nyomdokain_a_proletardiktatura_osvenyen
Az persze nem gond, hogy az EU libsijeiknek sem volt sok fingjuk, csak ők azért némi kárt is okoztak.
Bohócok, a kurva édes anyját a kormánynak.
Ez olyan szürreális, mintha pár magyar most kimenne Varsóba és magyar zászlót lengetve elkezdené Jaruzelski tábornokot éltetni.
ennyi? hiába a nagy akarat, az elszántság, a kitartás, a szív...

ennyi energiát belepazarolni és semmi lejáratót nem sikerült összeszedni azon kívül, hogy hülyék, hogy eljöttek?

legalább olyan házmesteres levelet összeírhattatok volna, mint az elsö békemenet után.
Hát ha már nem jött a konbendit legalább ezek a derék lengyelek idelátogattak. Tudom hogy ha a milla tüntetésre mennek akkor most nagyon fasza gyerekek lennének, de hát nem oda mentek. Ez van, de azért még barátaink a lengyelek, nekem mindenképpen. :)
@Nem Penny hajója: Még ma is (16-án, pénteken) városszerte láttam lengyel zászlós városnézőket. A Margit-hídon, a Dózsa György úton stb. Hát, ha én elmegyek valahová, nem magyar zászlóval szoktam turistáskodni. Az odáig rendben, hogy Bencsikék fizettek nekik egy ingyentúrát, de elfelejtett szólni, hogy cserébe csak 15-én kell lobogtatniuk?
A Milla-rendezvényről hazafelé mentem vonattal, a kupé tele volt békemenet-emblémás utasokkal. Mintha egy nyugdíjasklub éves kirándulásához csapódtam volna. Az egész kocsin úgy ment át a kalauz, hogy csak én mutattam jegyet...
@Chicano: nekem is. Főleg, hogy nem a millának hazudott harmincezres tüntetésre mentek. :) a Milla féle névadásról mindig a bolsevikok jutnak eszembe, hiszen kevesen voltak ezért elnevezték magukat a többségnek...:):):)
mi vagyunk a nagy szabadságharcosok, ugye. de kérdem én, milyen szabadsága van annak a lengyelnek, aki vezényszóra idejön?
@debreceni.blog: És ez az ami nagyon fáj a magyar nép akaratából leváltott posztkommunistáknak, és a magyar nép akaratából megsemmisült magát SZDSZ-nek csúfoló liberálisoknak... Nem? De!
Örülök, hogy az adóm egy részéből vendégül láthattam a lengyel barátainkat!
Mindezt forintért!
Amikor a nyolcvanas években Zakopánéban a Kasprowy csúcsra vivő lanovkára jegyet kellett vennem akkor $-ral fizettem!
Kádár remek tanítványa, látszik, hogy a szocikon szocializálódtak.
Bértüntetők a Nemzeti Ünnepünkön a fideszes szarháziság csúcsa. Jövőre, ha szorul a hurok a tankok is jönnek O.VIktor?
Nekünk el kell fogadni a bóvli orbán kormány döntéseit? Sajnos el bizony senkinek nem tetszik, de most még ők a hatalom.
Akkor miről van szó? Nem tetszenek az EU döntések, ők a hatalom a seggszájú kormányunkkal szemben , tehát..
Nem beszélve, hogy szarházi módon pöffeszkedett soros EU vezetőként, majd másnap szembeköpte és leszarta azokat. Ilyen jellemtelen a mi miniszterelnökünk.
Ha kölcsönre vágyom, akkor jó napot kívánok ezt és ezt szeretném, a válasz oké uram ezek és ezek a feltételeim. Ha nem teljesülnek a kölcsönadó feltételei, ülhet a szarházi az asztalnál és várhatja pökhendien az IMF-et.
Szégyen vagy O. Viktor, a haza és sok magyar szégyene! Isten segíts hogy Orbán végre eltakarodj!
Leginkább a "lendjel vagyok sokat lopok" mondatot kellett volna megtaníttatniuk velük...
Én örülök a jó magyar-lengyel kapcsolatoknak, szüksége van minden országnak szövetségesekre.Azt pedig már nem Orbán mondta, hogy az EU kettős mércét alkalmaz velünk szemben, hanem külföldi elemzők.Amit szabad Spanyolországnak, azt nem szabad Magyarországnak.Nem baj, legalább egységfrontba :D tömörítik az országot.Csinálnak Orbánék sok hülyeséget Matolcsyval, de én valahogy magyarként nem veszem jó néven, ha az egész országot akarják külföldről leckéztetni.Ráadásul úgy, hogy ugyanezért más országok buksiját megsimogatják.Amúgy Barroso sepregessen csak a saját szülőhazája tájékán!Van mit!
A lengyel témához még annyit, hogy ők legalább kiállnak magukért és ezek szerint másokért is.Bátrak.Ez nekem szimpatikus.
A baloldaliak a nagy összeurópai,szakszervezeti tüntetésre jöttek tömegesen, nagy zászlókkal,síppal-dobbal :D jó hangosan, és ők is jól tették!:D
@Buci-Bigyo: "de én valahogy magyarként nem veszem jó néven, ha az egész országot akarják külföldről leckéztetni"

Szó sincs róla! Nem az egész országot, csak Orbánékat, de amíg ők vannak hatalmon sajnos mi is isszuk a levét. Ne felejtsük el, hogy Orbán ment ki nagypofával kokikat meg sallerokat osztogatni, átverni az egész EU-t, hát ezt bizony nem veszik jó néven sehol. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Természetesen a spanyoloknak más a helyzetük, ők nem szartak bele tahó módon a fészekbe mint Orbán.

Amúgy annak én is örülök, hogy egyre több külföldi vendég van a tüntetéseken (mindkét oldalon), mert így egyre inkább közös EU-üggyé válnak ezek a megmozdulások, nem csak belügyként fogják kezelni, szép lassan elvesztik nemzeti jellegüket.
@Buci-Bigyo: könyörgöm, szóközt az írásjelek után is, légyszi-légyszi-légyszi!!
A lengyelek barátsággal jöttek hozzánk, tekintettel a történelmi közös gyökereinkre és a jelenlegi hasonló helyzetünkre. Orbán nagyon jól nyilatkozott a lengyel sajtónak, sok hívet szerezve ezzel náluk. Nem bántanám őket, nem fanyalognék tőlük. Fél évet tanultam náluk, amikor megtudták, hogy magyar vagyok, sokkal kedvesebbek, közvetlenebbek, segítőkészek lettek. Soha nem volt negatív tapasztalatom. Ők kedvelnek minket, örüljünk, hogy legalább ők nem utálnak minket. Mennyi arrogáns, hozzászóló van...
A Nemzeti kis Szarcsimbók temetésén lesznek igazán sokan...és egész Magyarország fellélegzik:DDD NAGYON VÁRJUK !!!!!!!!!!!!
Hamarosan elindul a 4 millió magyar akiknek MINDEN MINDEGY , a halál se rosszabb.....és
FELSZABADUL AZ Orbán uralom alól Magyarország
@bruhahahahihihi: Kötelező lesz zokogni Orbán temetésén, mert addigra kinevezi a fiát miniszterelnöknek!
@Easyke: Amit a komcsik találtak ki és terjesztettek róluk. Csak egyel több hazugság...
@fludd:
Nem fáj ez senkinek, ez csak simán nevetséges. Bukott lengyel jobbikosok jönnek éltetni magyar királyt. Ha bukott szocik mennének éltetni Tuskékat, legalább annyira lenne nevetséges.
@debreceni.blog: 1, Nem bukott lengyel jobbikosok, hanem lengyel állampolgárok voltak, akiknek egy része az előző kormányfő pártjának szavazója, ami a második legerősebb párt Lengyelországban, sőt számos vajdaságban a legerősebb. 2, Nem éltetni a királyt jöttek, hanem támogatásukról biztosítani a magyar kormány politikáját. Szerintem ez nem kis dolog. Ezt nem érteni, és nem elfogadni eléggé antiliberális.
@fludd: Az a párt bukott, akinek ők a támogatói, második legerősebb párt a jobbik itthon is, a vélemény pedig szabad, szerintem lehet így is fogalmazni. Nem tudom hol láttad azt, hogy nem fogadtam volna el. Csak én így látom.
süti beállítások módosítása