Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Kinek állítson szobrot a nemzet?

2012.06.05. 00:24 petőfi utca

Kegyeleti urnacsempészéssel bolondított szoborállítási-rombolási hullámon érkezett idén a meterológiai nyár. Szobrot kapott a XX. századi magyar történelem két meghatározó szereplője: a faji alapú diszkriminációt törvényerőre emelő, több százezer magyar legyilkolásához asszisztáló és további kétszázezer magyar hősi haláláért felelős kormányzó, valamint a teljhatalmát megszállók tankjain megszerző, százakat legyilkoló, ezreket bebörtönző, tizenezreket internáló első titkár. A rombolós versenyzők közben lecsaptak annak a Raul Wallenbergnek a szobrára is, aki a kormányzó uralma alatt üldözötteket mentett, és akit aztán az elsőtitkárt irányító idegen hatalom ölt meg. Szeretnénk mi is részt venni a modern magyar közélet újabb országos rekord-kísérletében. Ezúton keressük azokat a XX. századi, nemezetközi szinten is híres magyarokat, akiknek még sehol nem áll szobra, és ha állna, akkor a legjobb eséllyel vészelné át rombolás nélkül a következő éveket. Szavazzon, és kommentben javasoljon további jelölteket!

 

 

Cicciolina

Nem kérdés, hogy ha van valaki, akit az életműve köztéri szoborra predesztinál, akkor az Stalter Ilona Husika. A magyar szocialista belügy igazolt prostituáltjaként startolva világra szóló karriert befutni már önmagában is emlékezetes alakítás. De az igazi poén már az emigrációban következett. Melyik akcionista művész tudta pontosabban kifejezni a demokratikus népképviselet kritikáját, mint az olasz országgyűlésben képviselő és azzal párhuzamosan pornófilmező Cicciolina? Nyomjon egy szavazatot rá, ha úgy érzi, hogy méltán lehetünk büszkék a hatalmas csöcsökkel kifejezett közéleti igazságokra, és aztán puszika!

 

Houdini, esetleg Uri Geller

Az ne állítson szobrot Houdininek vagy Uri Gellernek, aki az általános iskolában egyszer sem próbált dörzsöléssel kanalat hajlítani. Mindenképpen a szoborállítás mellett szól, hogy a varázslók származása alapján elképzelhető disznócsontos támadások önmagukban is a nagy illuzió részei lehetnének. „Nem fáj az fiam, csak úgy érzed mintha fájna” - mondta állítólag Houdini, miután seggbe rúgott egy festékszóróval közeledő garázdát. Róla meg személyesen G.B. Shaw nyilatkozta annak idején, hogy "a legtöbbet emlegetett nevek a világon: Jézus, Sherlock Holmes és Houdini". Uri Geller pedig eleve olyan hangon szólal meg, hogy attól rögtön el vagyunk varázsolva. Aki szereti az illuziókat, és Gyurcsók Józseffel szemben a hiteles alternatívát választaná, az szavazzon a magyar származású csodatevőkre!

 

Esteé Lauder

Az országban, ahol a már méltatott Cicciolina a jin, ott Esteé Lauder a jang. Önmagában szobor-esélyes az, akinek a személynevéből világmárka jön létre, és főleg, ha azt mondja, hogy „A legszebb arc a világon? Az Öné.” Mennyire büszkék lehetnénk, ha a Ferrari, a Benetton, a Toyota vagy a Mars-szelet névadó tulajdonosai magyarok lennének? Ha bírja a drága arckrémekkel kikent hedonizmust, vagy csak úgy érzi, hogy szépen karbantartott emberek nélkül valójában nem léphetünk túl a Kádár-korszakon, akkor szavazatával tisztelegjen a kozmetika 95 évet megélt egykori nagyasszonya előtt!

 

Puhl Sándor

Hogyan festenénk le vajon a képet, amit az összefogó nemzet kurucos lelkének leglegmélyére tekíntve láthatunk? Egy csikóbőrös kulacs és egy futball labda csendéletével nem járhatunk nagyon messze az igazságtól. És ki tudná a nemzet-karaktert hitelesebben képviselni, mint Puhl Sándor? Kicsit mindannyian ott voltunk a '94-es világbajnoki döntőben, és arról legfeljebb közismert balsorsunk tehet, hogy pont ez az egyetlen döntő lett 0-0. Aki úgy érzi, hogy a négy egymást követő évben is a világ legjobbjának választott spori még az eddigi elismeréseknél is többet érdemel, az nyomjon neki egy erős szavazatot.

 

Polgár Judit

Újabb sportember és egyben újabb női jelölt. Polgár Judit karrierje valójában egy emberkísérlet eredménye: édesapja azt próbálta bebizonyítani, hogy a legsportosabb észjátékban a nők ugyanolyan eredményeket érhetnek el, mint a férfiak. Szerencséjére három lánya született, és a kísérlet fényes sikerrel zárult. Az eredetileg megcélzott férfi világbajnoki cím ugyan egyikőjüknek sem jött össze, de Judit, a legfiatalabb nővér egy időben a férfi mezőny legszűkebb élmezőnyébe tartozott. A női világranglistát huszonhárom éve megszakítás nélkül vezeti, nővéreivel kétszer is megnyerték Magyarországnak a női sakkolimpiai aranyat, és tagja volt az ezüstérmes férfi csapatnak is. Aki Polgár Juditra szavaz, az a nemek közötti szakadékokon is átívelő együttműködésre adja a voksát, de az is rászavazhat, akiknek nincsen a kisujjában a király-indiai védelem, viszont bírja a különlegesen okos embereket.

 

Rubik Ernő

Könnyen lehet, hogy Rubik Ernő nevét a világon mindenhol jobban ismerik, mint Magyarországon, az egyetlen helyen, ahol nem róla nevezték el a bűvöskockát. Rubik akkor gondolt igazán eredetit, amikor még az ugróiskola tűnt a legösszetettebb játéknak, és olyat hozott létre, aminek a Tetris már csak könnyed utánérzése. Ha mindig szerette volna kirakni a bűvöskockát, de soha nem jött össze, akkor már csak szerénységből is kötelessége Rubikra szavazni.

 

Charles Simonyi

Ki ne gondolt volna arra gyerekkorában, hogy egyszer űrhajós lesz? Ehhez a jelenlegi körülmények között egy magyarnak annyi magánpénzre van szüksége, amennyit csak a word és az excel lefejlesztésével lehet megkeresni. Simonyi nemzeti nagyságát mutatja, hogy az objektumorientált programozásban ő fejlesztette ki a magyar jelölésnek nevezett eljárást, bármit is jelentsen ez az egész. Tegye félre az összes anyázást, amit word-használóként valaha elkövetett, gondoljon a kegyetlen tintapatronos tollakra, és ha ön nem Farkas Bertalan, akkor nyugodt szívvel szavazzon Simonyi Károlyra.

 

Kövesd a Petőfi utcát a facebookon is!

 

 

 

42 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr504566037

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Emberi Erőforrás Minisztérium részére 2012.06.05. 12:47:32

Ezen nyílt levél az Emberi Erőforrás Minisztérium részére, tájékoztatás céljából, 3 személy részére kerül elküldésre, melyben kérem a fő címzettet Balog Zoltánt, hogy hivatalból továbbítsa a többi érintett személy számára is.Balog Zoltán Emberi "E...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.06.05. 11:49:23

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Trackback: Kádár János szelleme kísérti Orbán Viktort 2012.06.05. 11:46:39

Orbán Viktor nem tudta megfejteni Kádár népszerűségének titkát, ezért kiment a temetőbe, hogy tanácsot kérjen az MSZMP egykori főtitkárától. Mit tanácsolt Kádár János szelleme Orbán Viktornak? A lentebbi képen látható: * *...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csalás! Cicciolinára szavaztam, s nem jelent meg a szavazatom.
Gyurcsány Ferencnek természetesen.
A demokrácia megtestesült atyjának.. Valami könnygázgránátos, gumilövedéskes háttérrel, csöpögő vérrel.
Alávalóság! Picsolina idegen... izé, szívű :P

Javallom még továbbá a listára:

Pató Pál és Kuczugh Balázs urakat, Buvár Kundot és Dugovics Tituszt. A valóba élt emberek közül meg Dréher Antalt, Pióker Ignácot és Matuska Szilvesztert.

Nem kevésbé a lómai adók ellen tiltakozó hun vezíreket, az mostan aktuális, úgy vélem :)
Szabad Madaraknak, ahogy szétlopnak mindent!
Egy ilyen kellene:
emiksz.blog.hu/2012/05/25/a_megoszto

"a mű eleve tartalmazza az atrocitás nyomait, az arctalan emberre bárki bármilyen kedvelt, vagy gyűlölt személy vonásait odaképzelve igénye szerint érezheti a bosszú, vagy a felháborodás megnyugtató gondolatát"
Elsősorban egy Frady Endre szobrot kérnék a leendő Frady Endre (jelenleg Széll Kálmán, volt Moszkva)térre, az óra mellé.

Amúgy szobor témában két sajnálatos aktuálírával szolgálhatok:

SZÁMŰZÖTT SZOBOR

Rakodópart alsó kövén
Dinnyehéj csupán a növény.
Mellette ül, tőle jobbra
J. Attila költő szobra.

Köhög ott a nedves padkán;
Kórt terjeszt az ősi patkány,
S fortélyos félelem oson
Keresztül a nagyvároson.

Fejjel biccent, már nem remél,
Vizet nézi, vajh’ merre mély.
Semmi ágán csak Mamára
Gondol… s kushad Buda Vára.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/11/szamuzott-szobor.html

A DIKTÁTOR SZOBRA

Lovas Horthymikiegér
Szobrot kap most Budapest is.
Ez a látvány sok pénzt megér,
S szép lesz, mint a bubópestis.

Avítt elit büszkén avat,
Vivátot zeng sok száz torok,
S szónok zagyvál hetet-havat...
Éljenek a diktátorok!

Ellentengernagyé a Vár,
Népé csendes Don kanyaró,
S Kádár is a szobrára vár...
Gyagya ország, ülj le! Karó!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2012/05/diktator-szobra.html
:)
@Emiksz: Pontosan!

Elsőre Torgyán Józsira gondoltam, mint kövér nagyszájú haszontalan alak akit közösen tudunk utálni, és így megtestesíti vagy összehozza a magyarságot minden szinten, de csak azért ő mert hirtelen nem találtam jobbat.

Ez jobb.
LOVASSZOBROT Ciccolinának! A ló legyen fölül.
Skóciai Szent Margit (magyar anya)
Bálint Mihály, orvos, pszichoanalitikus
Thomas Balogh (Balogh Tamás; Budapest, 1906 - London, 1981) közgazdász, politikus, lord: 1970, az EK egészségügyi minisztere: 1974–1975
Buday György, grafikusművész
Romola Garai (1982–) színművész - apja magyar
Uri Geller, illuzionista, parafenomén - magyar szülők
Zita Gordon-Gielgud (Gordon Zita) színművész
Mark Knopfler és David Knopfler, rockzenészek, a Dire Straits együttes alapító tagjai (magyar apa)
Arthur Koestler (Kösztler Artur, Bp. 1905-1983) író
Sir Alexander Korda (Korda Sándor, Pusztatúrpásztó, 1883-1956), az önálló Brit filmipar megteremtője
Vincent Korda, díszlettervező
Nicholas Kurti (Kürti Miklós, Bp., 1908–1998) atomfizikus

Zoltan Lajos Bay (Gyula, 1900–1992) fizikus, a méter világszabványa
Georg von Békésy (Békésy György, Bp., 1899–1972) biofizikus, Nobel-díj: 1961
Dennis Gabor (Gábor Dénes, Bp., 1900–1979) fizikus, holográfia; Nobel-díj: 1971
József Galamb (1881–1955) mérnök, a Ford T-modell tervezője
Peter Carl Goldmark (Goldmark Péter Károly, Bp., 1906–1977) fizikus - mikrobarázdás hanglemez, színes televízió
Imre Izsak (Izsák Imre, Zalaegerszeg, 1929–1965) fizikus, csillagász
Louis Jokay (Jókay-Ihász Lajos, Bp., 1924–1993) élelmiszeripari kutató, világűrben fogyasztható élelmiszerek megalkotója
Theodore von Kármán (Kármán Tódor, Bp., 1881–1963) repülési mérnök
John George Kemeny (Kemény János, Bp., 1926–1992) matematikus, számítástechnikus - BASIC nyelv
Peter Lax (Bp., 1926–) matematikus, Wolf-díj: 1987
John von Neumann (Neumann János, Bp., 1903–1957) matematikus, számítástechnikus
Cornelius Lanczos (Lánczos Kornél, Székesfehérvár, 1893–1974) matematikus, a Boeing Co kutatómérnöke
George Andrew Olah (Oláh György, Bp., 1927–) kémikus, Nobel-díj: 1994
Leo Szilard (Szilárd Leó, Bp., 1898–1964) fizikus
Valentine Telegdi (Telegdi Bálint, Bp., 1922–2006) fizikus, Wolf-díj: 1991
Mária Telkes (1900–1995) fizikus - az első napenergia-fűtésű ház: 1948

Hans Selye (Selye János, 1907–1982) orvosprofesszor, a stressz elmélete

Drew Barrymore színésznő (magyar anya)
Adrien Brody színész (magyar anya)
George Cukor filmrendező – My Fair Lady (magyar szülők)
Tony Curtis színész (magyar szülők)
Michael Curtiz (Kertész Mihály), filmrendező – Casablanca
Peter Falk színész (magyar szülők)
William Fox (Fried Vilmos) producer, a 20th Century Fox vállalatbirodalom alapítója
Zsa Zsa Gabor (Gábor Zsazsa) színésznő
Mickey Hargitay (Hargitay Miklós, 1926–2006) színész
Goldie Hawn Oscar-díjas színésznő (magyar anya)
Leslie Howard színész
Alexander Korda (Korda Sándor)filmproducer – A bagdadi tolvaj, A vörös Pimpernel

Paul Simon énekes/dalszövegíró (magyar szülők)
Gene Simmons a KISS együttes zenésze
Gabor Szabo jazzgitáros.
George Szell (Széll György) karmester, zeneszerző
Szirmai Albert zeneszerző, producer
Zádor Jenő zeneszerző
Kesha, énekesnő
Szobrot a kedves vezetőnek állítson a nemzet,az úgy dukál.Nyilván ne egy kis jelentéktelen szobrocskát,hanem olyan monumentálisat mint ő maga,akire/amire felnézhet a győzelemre ítélt nemzet.Javaslom ha már úgyis szoboráthelyezési lázban ég a párt,a Szabadság szobor mehet a süllyesztőbe (az olyan kommenista jelkép),helyére egy hatalmas kedves vezetőt megformáló aranyozott mű kerüljön,az nagyon szép lenne.
Én annak állítanék szobrot, aki anno a gödör alján aztat mondá vala: Megálljunk, mert itt van már a Kánaán!
@Salemi boszorkány:
Kifelejtetted Bodnár István életműdíjas kőművest.
(nem jött át a cikk, mi?)
@Jofiu:
Jóvan, akko' állítsunk szobrot a névtelen falfirkálóknak.
Ádámnak és Évának szobrot, hiszen nyilvánvaló, hogy magyarok voltak, mert az emberiség ősnyelve a magyar.

:-)
AZOKNAK, AKIK TÖBB EZREN LETTEK MÁR ÖNGYILKOSOK ELKESEREDÉSÜKBEN AZ ADÓSSÁGSPIRÁL MIATT, AMIBE BELEHAJSZOLTÁK ŐKET, AZOKNAK, AKIK TÖBB MILLIÓAN LETTEK MUNKANÉLKÜLIEK A RENDSZERVÁLTOZÁS ELKÖVETŐI MIATT.
Természetesen nagy,magas és bölcs Vezérünknek egy lovas szobrot állitatnék, és rá lehetne írni,hogy ez a ló a hátán hordja a f....szát.
@kvadrillio: Persze akkor is pisztoly volt a fejüknél amikor felvették a hitelt és egyébként sem igaz...
@mese1:
Mese,mese,még olvasni sem tudsz??Egyébkent sem férnék oda Viktorka mellé.iiSzegény állatnak elég egy ekkora f...szt cipelnie.
@Ianas: nem is szükséges az egész ló oda
Vadai "sertés"Ági,vagy Demszky?
Hunvald,Verók,vagy valami nokiás hősnek.
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: egyébként ilyenre én is gondoltam. a pátosztalan szobor kategóriája, ahol a megjelenítettek nem dicső alakok, hanem kicsiny kis pöttyök a társadalmi történések színpadán.

pl. Gyurcsány, arcán patkányvigyorral, Gergényi fülébe sugdos valamit, az kezével inti a készenlétiseket cselekvésre, mögöttük Viktor, farkasvigyorral, a Green Monsters és az Ultra Viola Bulldogs cheerleadereinek fülébe suttog valamit, azok intik a srácokat cselekvésre, mögöttük pedig ködben-pátoszban Hypos Feri és az asszony, kádastól ill. Fenyő János szétlőtt feje, Sin City módra gúnyos szóra nyílva. kb. egy ilyennel diktálnánk a világtrendet, keresnénk egy rakat pénzt, és aki idióta, az megkapná a maga zsánerképét.
Kőbányaiként nem szavazhatok másra, mint szűkebb pátriám világhírű elszármazottjára, Cicciolinára :-)

Na jó, komolyra véve: Rubik és Simonyi kapjon mindenképp szobrot, de majd csak ha meghaltak...
@Salemi boszorkány: szép lista, de azért ilyen Drew Barrymore-Kesha szintű hölgyeményeket inkább valamiféle fentebb vázolt zsánerkép-szobor formátumban tudnám vizualizálni. Mariska Hargitayt pl. úgy sem, szóval még ez is kitüntetés.
Kié lesz Magyarország? (2.)

A Közgép és Horthy Miklós az új magyar főnemesség birtokain

www.vagy.hu/tartalom/cikk/2396_kie_lesz_magyarorszag_2
@Salemi boszorkány:
Na aze'! Őt kellet volna elsőnek említeni. (Nem)

A Lelkes Pártkatona is megérne legalább egy emléktáblát. Korunk meghatározó alakja.
@Max val Birca:
A hurkának is!
Nyami : )
(ha az leöntik vörössel, az csak pirosarany)
Az ismeretlen tettesnek!
@Salemi boszorkány: vagy kaphatnának szobrot a magyar származású, külföldön, mondjuk az utóbbi 50 évben regnáló államfők.
II.Erzsébet, Nicholas Sarkozy, Janet Jagan, Juan Carlos Wasmosy stb. (?)
"Ezt a több százezer" hazugságot lassan be lehetne fejezni. Egyre többen olvasnak ugyanis történelemkönyveket, és ezzel arányosan egyre kevesebben hiszik el a komcsi-libber uszítást.
@egyatlagosfelhasznalo: 2 ember legyilkoltatása is pont 2vel lenne több, mint amennyi megengedhető, szóval leszarom, hogy százezer volt-e.
@hurrrdurrr: Ugyan, lovas nemzet vagyunk, vagy mi, kell az egész. Ne spóroljunk már, az Érdemes Művésznő megérdemel ennyit.

A szobor felirata lehetne: Magyar szájba...

A többit tudod.
@egyatlagosfelhasznalo: Ja, tényleg. Nem elég, hogy országgyarapító volt (persze nem ő,hanem valami A.Hitler nevű fickó),de legyőzte a bolsevikokat (Szovjetunió), a büdös liberálisokat (Egyesült Államok és Anglia), a zsidókat pedig átvezette Kánaánba. Gondolom, a kegyed történelemkönyvei ilyesmit mesélnek.
süti beállítások módosítása