Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Borzasztó, ahogy a házasság előtti szexről szóló mondat kikerült

2012.03.06. 12:13 Barna Zsuzsanna, Hermann Gábor

Civil szervezet megalakulása körüli botrány kategóriában új országos csúcsot állított fel nem rég a Magyar Családtudományi Társaság. Az azóta visszavont küldetésnyilatkozat-tervezetük olyan magas labdákat adott fel, mint például az új Alaptörvényre is hajazó homofób fordulatok és a házasság előtti szűzesség igénye. A lelkesedést fokozta, hogy a MCST nem egy apró hobbicsoportnak, hanem több szálon is a kormányhoz kötődő szakmai szervezetnek tűnt. A Társaság elnöke, Balásházy Imre biofizikus adott interjút a Petőfi utcának.

Gondolta, hogy ekkora felhajtás lesz a Társaságuk körül?

Abszolút nem. Életem legnehezebb hetét élem talán. Azt hittem, hogy valami nagyon szépet és jót csinálunk. Elhatároztuk, hogy összefogjuk a családbarát erőket. Az akadémiai szférát, civil szférát meg az állami szférát, hogy csináljunk egy tudományos társaságot, amelynek számos kutató és szakértő a tagja. Olyat, mint az Eötvös Loránd Fizikai Társulat vagy a Magyar Biofizikai Társaság. A tagok a tudományos és a civil szférából jönnének, de kapcsolatot szeretnénk tartani a minisztériumokkal és a minisztériumi szakemberekkel, ők azonban nem tagok lesznek, hanem állandó meghívottak.

Alakuló gyűlésüket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézetében tartották, amelyen egy fideszes országgyűlési képviselő is részt vett. Kaptak bármelyik minisztériumtól vagy más állami szervtől ígéretet anyagi támogatásra?

Támogatás szóba se jött, még a gondolata se, illetve csak olyan szinten, hogy majd pályázni fogunk. Azért sem kaphattunk, mert csak most alakulunk. Az egész úgy kezdődött, hogy az egyik kollégával összedobtunk egy anyagot, letöltöttünk néhány küldetésnyilatkozatot, meg alapszabályt az internetről. Ezenkívül összevágtunk mindenféle szövegeket, amik voltak a számítógépeinken, a családról és a házasságról. Azt gondoltuk, hogy ez jó lesz kiindulási anyagnak. Ami kevésbé tetszett azt sárgával kiszíneztük a szövegben, és feltettük a saját honlapunkra, hogy a többi tagunk is lássa.

De ez tulajdonképpen olyan, mintha felrakták volna a nyilatkozatot az internetre, amiből még ki is emelték a lényeget sárgával.

Igen ez borzasztó, ezért hibáztatni csak engem lehet, mert én vagyok az MCST elnöke

Tehát akkor a Népszabadság nem tévedett a botrányt kiváltó cikkében?

Nem. Illetve igen, mert nem igaz, hogy ez a Magyar Családtudományi Társaság Alapszabálya és Küldetésnyilatkozata, bár ez volt ráírva. De az is rajta volt, hogy tervezet.

Nem először hangsúlyozzák, hogy ez egy tudományos társaság. Ön az elnök. Ért a családtudományhoz?

Hat-hét éve vezetem a Tudomány a Családért Egyesületet, mindig érdekelt ez a téma. Van úgy 600 könyvem ebben a témában, ebből elolvastam kb. százat. És nagyon sok szakemberrel beszélgettem.

Ha egy szociológusnak van 600 könyve, ami biofizikáról szól és ebből százat el is olvasott, akkor javasolná őt a Biofizikai Társaság elnökének?

Jó kérdés, mert nem vagyok se szociológus, se biológus, se orvos, nem vagyok jogász, nem vagyok pszichológus. Itt van egy kakukktojás, a feladat pedig annyira multidiszciplináris, hogy kezdetben azt gondoltuk, talán jó leszek én is elnöknek.

De hogy lesz így tudományos a társaság?

Most nem az, mert Magyarországon még nincs olyan tudomány, hogy családtudomány. Amerikában már van. Azoknak a szociológusoknak, pszichológusoknak, jogászoknak, kell ezt a tudományt itthon kialakítani, akik a társaság tagjai.

De már most is tanácsadó szervként határozzák meg magukat.

Fő célunk a család és a család körüli válság kutatása, hogy Magyarországon egyre több boldog és egészséges család legyen. Fel kell mérnünk a bajt, mert nagyon nagy bajok vannak és rá kéne jönni, hogy ezeken hogy lehet segíteni.

Mi a baj a családdal?

A fiatalok fele már nem házasodik. Akik házasodnak azoknál is nagyon kitolódik a házasodási kor, és többek között emiatt is egyre kevesebb gyerek születik. Egyre több a válás. Az élettársi kapcsolatok bizonyítottan bomlékonyabbak a házasságnál, ráadásul a nők kiszolgáltatottsága nagyobb egy élettársi kapcsolatban. Ha nincs egy biztonságos holtomiglan-holtodiglan szövetség, akkor a nő nagyobb veszélynek van kitéve.

Nem csak arról van szó, hogy mivel a válás anyagilag és jogilag is megterhelő procedúra, ezért a házastársak akkor is együtt maradnak, ha nem működik a kapcsolatuk, míg ha csak élettársak, akkor könnyebben felbomlik az aminek amúgy is vége van?

Ez is lehet, ilyen is van, de felmérések bizonyítják, hogy stabilabbak a jó házasságok, mint a jó élettársi kapcsolatok.

Egészséges család kapcsán ideákról beszél. Olyan kapcsolatokról, amelyben tökéletesen összeillő párok ideális körülmények között találkoznak egymással, felnevelik a gyermekiket és együtt maradnak örökre. Aminek egyébként a gazdasági helyzet sem kedvez.

Mi a mai körülménykehez képest elképzelhetetlen szegénységben éltünk. Az ötvenes években egy vályogház egyik szobájában volt egy béna nagymama, a mamám, a papám, három gyerek. A 4x4 méteres szobából, amiben villany sem volt, csak egy másik család szobáján keresztül tudtunk kimenni. Egy láda tetején volt az én ágyam és a nővérem ágya is. De ettől még egészséges család voltunk.

Ma sokan azért nem vállalnak gyereket, mert nem akarnak nekik ilyen életet.

Persze, a pénz is nagyon fontos. Ami az én fejemben van az csak a végcél, amitől nagyon messze vagyunk, de legalább közeledjünk.

Tesznek valamit azért, hogy akik együtt élnek megkapják ugyanazt az állami támogatást, mint a házasok?

Ezzel nem foglalkoztam, de fél éve mondta nekem egy apa, hogy ha valaki élettársi kapcsolatban él, azt el tudja könyvelni úgy, mint ha egyedül nevelné a gyermekét, és így még több támogatást is kap.

A honlapjukra felkerült dokumentum szerint értékrendjük első pontja: „A házasság - egy férfi és egy nő szabad, elkötelezett, szeretetteli, hűséges kapcsolata - érték, pozitív, követendő és megvalósítható példa. A nőnek és a férfinak ez a kapcsolata a család és a társadalom alapját képezi, amire fel kell készülni, és amit támogatni, erősíteni és segíteni kell. Az ember kétneműsége a házasságban kap igazán értelmet és célt. A házasság egyben célt és méltóságot ad az emberi életnek.” Most akkor egyetért ezzel?

Ezek alapjában szép gondolatok, de ez nem azt jelenti, hogy aki nem így él, az egészségtelenül él. Az egy férfi és egy nő kifejezésbe, az LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, és Transzneműek) Szövetség rögtön beleköthet, hogy ezt hogy képzelem, mert két ember kössön házasságot és ne egy férfi meg egy nő.

És ezzel egyet tud érteni?

Az a baj, hogy ezzel a kérdéssel se foglalkoztam. Remélem lesznek nálunk olyanok, akik ezt tudományosan fogják vizsgálni. Tudom, hogy számos országban van rá lehetőség, hogy azonos neműek házasodjanak. Nekem tetszik ez a hagyományos definíció, és a mostani törvényben is ez van. Mi azért házasodtunk össze a feleségemmel, mert minél több embernek meg akartuk mutatni, hogy szeretjük egymást. Azt akartuk, minél több vendég jöjjön az esküvőnkre, minél nagyobb legyen a csinnadratta. És az is fontos volt, hogy legyen erről papírunk. Ha elmegyek dolgozni, kérik a diplomámat. Ez a világ mindenről papírt kért, mert mindet igazolni akar. Ha jogosítvány kell, ahhoz hogy autót vezessek, akkor azzal sincs baj, ha az embernek dokumentuma van arról is, hogy elkötelezi magát, szövetséget köt. De elismerem, hogy a szöveggel lehet baj, mert a férfi és nő megszorítással kizárnak valakiket, ezt meg nem szeretnénk.

Akkor nem az lenne az elérendő cél, hogy azok a meleg párok, akik ugyanúgy szeretik egymást, mint Ön és a felesége, Magyarországon is megköthessenek egy ugyanolyan szövetséget, amit Önök is megköthettek?

Nem foglalkoztam vele. De valami oka van, hogy Magyarországon a törvény sem állt mellé. Ebben a kérdésben fontos lehet a vallás is; a zsidó-keresztény kultúrában a házasság nagyon fontos, és én azt hiszem, hogy ezek a vallások csak egy férfi és egy nő kapcsolatát fogadják el házasságnak, ezzel is érdemes lehet foglalkozni, de ezt szociológiai szempontból is vizsgálni kell és ha a tudományos kutatások ennek ellentmondanak, akkor az természetesen felette áll az ideológiáknak.

Egyébként támogatná, hogy a melegek összeházasodhassanak?

Sose foglalkoztam ezzel. Nem tudok érveket.

Nincs véleménye?

Nincs. Akkor szeretek véleményt mondani, ha valamit átgondoltam.

El tudja képzelni, hogy miután fogalakozott ezzel a témával azért fog lobbizni, hogy a melegek összeházasodhassanak?

Benne van a pakliban.

Egyébként van ennek a témának szakértője a társaságon belül?

Olyan van, aki tanulmányt írt ebből a témából, kettő is, de nem merek neveket mondani a mizéria miatt. A múlt héten még elmondtam volna.

A család a társadalom legkisebb és legfontosabb egysége, amely az egész társadalmunk jövőjének biztosítéka. […]”

Ha csak ennyit mondunk, akkor ebbe lehet, hogy bele tudnék kötni, mert nem tudom, hogy pl. egy pár miért nem lehet a legkisebb egység. Vagy az ember.

És azzal egyetért, hogy egy család akkor egészséges, ha egy férfi és egy nő házasságán alapul?

Az még nem biztosíték arra, hogy egészséges lesz egy család.

És házasság nélkül is lehet egészséges egy család?

Lehet.

Azt írják: „Az erkölcsi értelemben definiált egészséges család, az egy férfi és egy nő házasságán alapuló szeretetközösség, amelynek tagjai a feleség, a férj és az esetleges gyermekeik, beleértve a fogadott és mostoha gyermekeket is. A házasságon kívül született gyermek és szülei is családot alkotnak, azonban az ilyen családok létrejötte elsősorban a közvetlen részvevők számára nagy teher, az ember méltósága és értéke miatt sem a szüleik sem a gyermek nem ezt érdemlik.” Miért teher ez nekik?

Ez egy szerencsétlen mondat, de ugye pontosan azért emeltük ki őket, mert eleve problémásnak találtuk.

A harmadik pontban azt írják, hogy „az emberi életet a fogantatástól tisztelni kell”, következik ebből, hogy egy nőnek nincs jogában elvetetni a magzatát?

Ebben ez nincs benne. Ezt ha jól emlékszem az Alaptörvényből vágtuk ki, és az sem tiltja az abortuszt. Más az amit a törvény tilt, meg amit ajánl. Nem tiltja a törvény az abortuszt, de nyilván nem is javasolja.

Ön szerint az abortusz mostani szabályozása megfelelő?

Szerintem nem ez a fontos. Ha fel tudnánk kutatni azokat az okokat, amelyek az abortuszhoz vezetnek, azzal sokkal többet lehetne tenni azért, hogy kevesebb abortusz legyen. Czeizel Endre még 1990-ben azt mondta: ha családi életre nevelés lenne az iskolában, akkor 90%-kal csökkenne az abortuszok száma. Nekem ez tetszik, és nem az hogy tiltsuk az abortuszt.

90%-kal?

90 vagy 70. Ez mindegy is. Ha csak 50%-kal, már az is jó.

Etikai, szociológiai, pszichológiai és egészségügyi érvek alapján a házasság előtti szexuális élet és az élettársi kapcsolat helyett a házasságot kell ajánlani, mint megvalósítandó célt.”

Ez a mondat van a honlapokon mindenhol. Ez borzasztó! Borzasztó…

Olyan mintha szégyellné magát emiatt a mondat miatt.

Nem. Szétválasztanám a mai világot egy ideális társadalomtól. Ez a gondolat szerintem szép. Ha valakinek sikerül egyetlen ideális párt találnia és vele élnie, hát az mesebeli.

De egészségesebb is?

A brit Economist írta, hogy jobbak azok a házasságok, egészségesebbek, több a gyerek, ahol vártak a szexszel. Vannak vallási közösségek is, ahol várnak, és ezeknél egy százalék a válás aránya. Például találkoztam egy lánnyal Amerikában, aki egy ortodox zsidó családnál volt babysitter, és ő mesélte nekem, hogy mennyire boldogok, pedig náluk elképzelhetetlen, hogy nem szűzen házasodnak.

De az „ilyenről is hallottam”, meg a „tudományosan bizonyítható, hogy jobban működik”, két teljesen különböző dolog.

Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt állítják, hogy jobban megismeri a pár magát, hogy ha nem kezdenek rögtön nemi kapcsolatot.

De a nemi kapcsolat nem a megismerés része?

Azt mondják, hogy jelentős mértékben elmarad a lelki és szellemi megismerés, hogyha hamar elkezdik a testi kapcsolatot.

És meggyőzték ezek az érvek?

Ezt szeretnénk kutatni többek között. Szerintem fontos, hogy az egyes nemi viselkedési normáknak mi a rövid, közép és hosszú távú hatása. Ezeket a viselkedési normákat kategorizálni kell. Van aki mindenkivel lefekszik; van aki csak akkor, ha szerelemes; van aki vár, amíg megtalálja az igazit; van aki csak házasság után kezd nemi kapcsolatot. Felméréseket kéne készíteni, hogy ezek a kategóriák milyen testi, lelki hatásokkal járnak, mennyi lesz a gyerek egyiknél, másiknál, melyik mennyire stabil. Ez engem érdekel.

Akkor ezek szerint, ha a lecsendesedik a botrány, ami a Társaság körül kialakult, akkor visszavonulnak tanulmányokat és felméréseket készíteni?

Nem tudom, mert ez a botrány teljesen megzavart minket. Most túl sokat kell ezzel foglalkoznom.

259 komment · 8 trackback

Címkék: magyar családtudományi társaság

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr214292631

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A válások 100%-a házassággal kezdődik 2012.03.07. 08:30:15

 Menj biztosra: Ne házasodj sem államilag, sem egyházilag! Légy te is magánházas!Ja és a fizetős, adathalász társkereső irodákat is kerüld messzire!

Trackback: Magyar Családtudományi Társaság elnöksége: Beismerő nyilatkozat és elnézéskérés 2012.03.06. 17:10:02

Az ember alapból azt remélné, hogy amikor valaki valamit elcsesz, akkor 1. azt elismeri, 2. vállalja a felelősséget. Az ember ismerve a magyar valóságot, amikor azt látja, hallja, hogy valaki valamit elcsesz "feljebb", akkor rögtön tudja, hog...

Trackback: Magyar Családtudományi Társaság elnöksége: Beismerő nyilatkozat és elnézéskérés 2012.03.06. 17:09:37

Az ember alapból azt remélné, hogy amikor valaki valamit elcsesz, akkor 1. azt elismeri, 2. vállalja a felelősséget. Az ember ismerve a magyar valóságot, amikor azt látja, hallja, hogy valaki valamit elcsesz "feljebb", akkor rögtön tudja, hog...

Trackback: Magyar Családtudományi Társaság elnöksége: Beismerő nyilatkozat és elnézéskérés 2012.03.06. 17:09:08

Az ember alapból azt remélné, hogy amikor valaki valamit elcsesz, akkor 1. azt elismeri, 2. vállalja a felelősséget. Az ember ismerve a magyar valóságot, amikor azt látja, hallja, hogy valaki valamit elcsesz "feljebb", akkor rögtön tudja, hog...

Trackback: Magyar Családtudományi Társaság elnöksége: Beismerő nyilatkozat és elnézéskérés 2012.03.06. 17:08:42

Az ember alapból azt remélné, hogy amikor valaki valamit elcsesz, akkor 1. azt elismeri, 2. vállalja a felelősséget. Az ember ismerve a magyar valóságot, amikor azt látja, hallja, hogy valaki valamit elcsesz "feljebb", akkor rögtön tudja, hog...

Trackback: Csak semmi szexet kérem ... 2012.03.06. 14:41:46

Szeptembertől kötelező lesz az iskolákban családi életre nevelést oktatni. A tervek szerint többek között konfliktuskezelést, társkeresést, generációk közötti kapcsolatépítést oktatnának a gyerekeknek, de helyet kapna a képzésben „a reklámok káros ...

Trackback: Állami, egyházi mellett magánházasság 2012.03.06. 13:52:45

Egyre több párnak nem szimpatikus, sőt elutasítják mind az egyházi, mind az állami házasság gondolatát. Mert mindkettő túlságosan beavatkozik a pár életébe, és gyámkodni, atyáskodni kíván felettük. Pedig a házasság elsődlegesen nagyon is magánügy. &nb...

Trackback: Házassági reform 2012.03.06. 13:41:39

A Magyar Házasságkutató Központ, továbbiakban: MARHÁK, a Magyar Házassági és Együttélési Minisztérium Reform Főosztályának megbízása alapján kutatást végzett a házasság intézményének megreformálása végett. A 21. században a klasszikus házasságot kic...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A viagra hungarica piacra dobásával hazavágjuk a világ gyógyszeriparának javát.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1541_matolcsy_a_termekenyseg_unortodox_istene
"De a nemi kapcsolat nem a megismerés része?

Azt mondják, hogy jelentős mértékben elmarad a lelki és szellemi megismerés, hogyha hamar elkezdik a testi kapcsolatot."

Kik mondják? A katolikus papok?
"De a nemi kapcsolat nem a megismerés része?

Azt mondják, hogy jelentős mértékben elmarad a lelki és szellemi megismerés, hogyha hamar elkezdik a testi kapcsolatot."

Azt mondják... kik is? A szexualitás tök normális része egy férfi-női kapcsolatnak, függetlenül attól, hogy házasok-e vagy sem
@Deres: Fene essen a fürge ujjak magazinba :))
Töketlen hülyék társulása ez a gittegylet..
Azért álljunk már meg egy pillanatra. Hogyan kerülhetne bele egy bármilyen kultúrszervezet alapszabály-tervezetébe ilyesmi? Hogyan engednek oda egyáltalán olyan tagokat, akik ilyesmit felvetnek?
Megdöbbentő, hogy milyen jogi anomália már ez. A házasságok egyre csökkenő számát maga a törvényhozási és iGazság szolgáltatási rendszer hibái okozzák. Elveszik az emberek kedvét mind a házasságtól, mind az újraházasodástól.

ige.blogger.hu/2012/03/05/kenyszerhazassag
"Ha egy szociológusnak van 600 könyve, ami biofizikáról szól és ebből százat el is olvasott, akkor javasolná őt a Biofizikai Társaság elnökének?

Jó kérdés, mert nem vagyok se szociológus, se biológus, se orvos, nem vagyok jogász, nem vagyok pszichológus. Itt van egy kakukktojás, a feladat pedig annyira multidiszciplináris, hogy kezdetben azt gondoltuk, talán jó leszek én is elnöknek."
Bármely gyakorló parlamenti politikus megnyalná a tíz ujját ilyen profi mellébeszélés hallatán... Főleg a "multidiszciplináris" szó használata tetszett :D
Azt azért megadom neki, hogy - természetesen amellett, hogy próbálta menteni a menthetőt és azért csúsztatott kisebb-nagyobb mértékben :) - legalább nem akart mindent kimagyarázni, és többször elhangzott a szájából a "Nem tudom" szókapcsolat, ami már-már meglepő. Vagy csak nem tudta kimagyarázni? Sebaj, akkor sem szokás manapság bevallani, hogy valakinek dunsztja sincs dolgokról. És legalább magára vállalta a felelősséget is a kikerült anyag miatt.
Sajnos, ami esetlegesen jó gondolat volt a mondataiban, azt is Czeizeltől vette...
Csak azért nem találom olyan ártatlan butaságnak ezt, mert nagyon is összecseng bizonyos megfogalmazásokkal az Alaptörvényben, és ezek a minisztériumi meghívottak is elég gyanúsak a hivatalosság képviselete szempontjából. Meg még pályázni is lehet...:) A jobbosok ötletelnek össze-vissza, és lassan már minden víziójuk valamilyen teret nyer, legyen az akármilyen naiv, vagy idejétmúlt.
Szerintem csak társuljanak a katolikusokkal nyugodtan, azok úgyis ezt támogatják. De hogy sokan lennének azok a fiatal férfiak és nők, akik viszont őket támogatnák, erősen kérdéses.
"Például találkoztam egy lánnyal Amerikában, aki egy ortodox zsidó családnál volt babysitter, és ő mesélte nekem, hogy mennyire boldogok, pedig náluk elképzelhetetlen, hogy nem szűzen házasodnak."

Miért, van összehasonlítási alapja? Nincs. Akkor?
Ez olyan, mint a "mi a rosszabb, a szülés, vagy az, ha tökönrúgnak" polémia. Mindenki csupán a saját választásának pozitív és kellemetlen velejáróit ismeri, azt nem tudja, mert nem tudhatja, mi lenne, ha másképp döntött volna.
@magyar ember teli szájjal: Ugyan már. Véleményszabadság van, ez is egy vélemény. Ha nem tetszik, tessék vele vitatkozni, ennyi.
@magyar ember teli szájjal: Demokrácia van. Minden idióta, alakíthat, bármilyen gitt egyletet. Oszt' a "tudomány" majd csak meggyű'
"A 4x4 méteres szobából, amiben villany sem volt, csak ... De ettől még egészséges család voltunk."
a kiadott anyagok ezt cáfolják...
attól semmilyen, vallási normák és elvárások társadalmi szintű betartását szorgalmazó, azt egészségesnek kikiáltó szervezetben tudományos intézetek dolgozói, akadémikusok, stb, stb, résztvesznek.

attól egyetlenegy valláserkölcsi tanítás sem lesz tudományos igazság, hogy civilben tudosók szajkózzák.

szerintem ilyen a tudományra történő hivatkozás, nem tőbb, mint a tekintéllyel való visszaélés, és tudomány lejáratása.

balásházy imrét ebben a tevékenységében sokkal helyesebb lett volna keresztény budapesti lakosnak nevezni, mintsem biofizikusnak, mert ez egyszerű emberek fejében a tudomány látszatát kölcsönzi egy vallási maszlagnak. már rég be kellett volna tiltani, hogy a saját szakterületükön kívűl megnyilvánuló emberek ezekben az esetekben felhasználhassák a titulusaikat, megnevezhessék a szakterületüket, intézetüket, egyetemüket, munkahelyüket, vagy akadémiai tagságukat.
Az elgondolás jó, csak manapság nemigen időszerű már. Nyilván nem tiltani akarja a házasság előtti szexet, csak azt akarja, hogy összevissza kefélés helyett az emberek házasságon belül elégítsék ki biológiai szükségleteiket, ergo, hogy a szexet (jogi) keretek közé terelje. (Egyébként ezt se most találták ki, már a római törvényalkotók is a concubinatus/ágyasság helyett a matrimoniumot/házasság favorizálták.)
De ma a szex igenis egymás megismerésének része. Nem hiszem, hogy sokan randevúznának valakivel hosszú időn keresztül szex nélkül, hiszen, ha kiderül, hogy nem jó a szex a másikkal, a kapcsolatból úgysem lesz semmi.
Ez a fickó, Balásházy, nagyon adja a hülyét: hárít, játsza, hogy nem kompetens a kérdésekben. Mennyire gyenge már.

Most, hogy a média felkapta ezt az egészet, mondjuk nem is nagyon tehetne mást. Csak az baj, hogy ő, és az általa létrehozott gittegylet jól ebből már nem jönne ki akkor sem, ha kiállna az elveik mellet. Még akkor is, ha azok egyébként mai társadalmi viszonyok között irreálisak és megvalósíthatatlanok.

Ez az ember nagyon jól tudta, mit tesznek ki a honlapjukra, meg hogy honnan tud a gittegylete a mutyi-hálózaton keresztül pénzeket felnyalni. Csak kissé óvatosabban kellett volna nekiindulni.

Persze nem volt hátszél, á dehogy: ha én létrehoznék valamilyen alapítványt, bizonyára igénybe vehetném az "utcáról beesve" valamelyik kormányzati háttérintézmény infrastrukturáját. Hogyne...

Ez az ügy jó hogy kipattant, és különösen jó, hogy ez az interjú kikerült ide, legalább nehezebb dolguk lesz a nyilvánosság miatt a fantasztikus elveikből jogszabályt gyártani, és valamelyik álszent imbecillis KDNP-s képviselővel egyéni képviselői indítványként benyújtatni. Hogy aztán azok, akikre hatna, és erről meg sem kérdeztek (a 'zemberek) "élvezhessék" az általuk fogant jogszabály jótékony hatását.
@tea fan: Elnézést, kicsit benéztem... Ez arra vonatkozik, amikor valaki a saját választásáról nyilatkozik.
Bár tulajdonképpen a fenti esetre is, hiszen a tapasztalataink részben meghatározzák, mit élünk meg boldogságként.
Ha valaki szűzen házasodik, és egyetlen partnerrel éli le az életét, sosem tudja meg, hogy lehetne-e jobb - vagy rosszabb akár. Hogy lehetne más.

Vicces interpretációja a fentieknek:
Idős házaspár ül kint a teraszon békességben, mikor a néni megfogja a seprűnyelet és olyan irgalmatlan nagyot vág rá az öreg orrnyergére, hogy az felbukik székestül. Felordít:
- Asszony, megőrültél? Miért kaptam ezt?
Mire a néni:
- Azon gondolkoztam, hogy ötven éve együtt élünk és miattad nem volt még egyszer sem egy jó szexünk!
Szép csendben üldögélnek vagy öt percig, mikor az öreg feláll és kegyetlenül hátbarúgja a nénit, hogy az legurul a teraszról.
A néni felül a muskátlik között és rábődül az öregre:
- Hát ezt most miért kaptam?
Mire a bácsi:
- Honnan tudod te, hogy milyen a jó szex?!
az eredeti témáról meg annyit: tökteljesen mindegy, mit hoznak ki a tudományos eredmények, ha a társadalom nem arra akar menni, akkor nem arra fog menni. Ha a jogi szabályozást a társadalom általános igényeivel szemben alkotják meg, majd a társadalom olyan jogalkotókat választ legközelebb, amelyik jobb szabályozást alkot.

Egy-két embert börtönbe lehet zárni. A társadalmat nem, sőt, a társadalmat alkotó embertömeg ilyen mennyiségű részhalmazát sem.
"Társaság elnöke, Balásházy Imre biofizikus"

Hát, ha pont egy biofizikus nem fogja fel a fajfenntartási ösztönt, meg a hormonok működését...:)))
Amúgy nem tudom mit akar a katolikus egyház is. Évszázadokkal a mocskos liberalizmus előtt is basztak az emberek orrba-szájba! És bizony a püspökök, pápák is kivették a részüket a játékból!
Nagy kedvencem az a szöveg, hogy a vallási közösségekben, ahol várnak a szexszel, ott tartósabban együttmaradnak a felek. Még jóhogy bazzé, ugyanis válni nem lehet. Kezdjük akkor a jó példák sorát rögtön az amishokkal, na ott nulla a válások aránya, úgyhogy legyünk mink is amish ország!
@Tahó Sandokan: Hehe, a romai katolikus papok mondjak...
Rendkívül szimpatikus nekem ez az ember, őszintén beismeri a hibáját majd levonva következtetéseket és vállalva a következményeket lemond. Ha nagyformátumú ferenc anno 2006-ban így tett volna ma nem lenne a fidesznek kétharmada a parlamentben. Tanulhatnának tőle a politikusok mindkét oldalon.
Mivel a KDNP-s képviselők úgy hülyék mindenhez, ahogy vannak, érdemben semmihez se tudnak hozzászólni, ezért kitalálnak ilyen ostoba családizé szervezetet és ilyen hülyeségeket....
@Chicano: Hat bizonyos szempontbol o tanult a politikusoktol, megpedig leginkabb abban, hogy olyan dolgokrol alkosson fennhangon velemenyt, amirol halvany lila elkepzelese sincs.
Azért az borzasztó, hogy az ember kimegy az utcára és nem tudja, hogy a szembejövőnek milyen félőrült gondolat kavarog az agyában!!!
Ha esetleg szembetalálnátok magatokat vele, kezdhettek félni:

mta.hu/oldmta/?pid=1488&LANG=h&TID=1214

(nem kell megköszönni, de a cikkhez egy kép nem ártott volna a fenti megfontolásból)
@thwarter: De amikor lebukott nem kente a maszlagot hanem lemondott. Hány ilyen politikust tudsz mondani?
A Vezető Politikai Pártnak kötelessége, hogy keresse/támogassa a leghatékonyabb társadalomalkotó formációkat.
Mind a társaság, mind a politika általi támogatottsága elfogadható, így van jól.
Mondom ezt én, aki nem rájuk szavaztam.
@tea fan:
Nekem van olyan barátnőm, aki 17 éves kora óta együtt van a pasijával, illetve azóta már a férjével, és nagyon jól kijönnek. Egyiküknek sem kellett összehasonlítási alap, jók ők egymásnak úgy, ahogy vannak. Egyikük sem vallásos, még egy kicsit se:)
Szerintem az a baj, hogy mindig mindenki ki akar próbálni mást, soha semmi nem elég jó, mert minden ezt sugallja, a médiából állandóan ezt sulykolják bele az emberekbe. Nem kell mindenből a legjobbat megszereznünk, mert lehet, hogy az is elég jó, amit megérdemlünk.
Ja, és még csak annyit, hogy a gyerekeket inkább a konfliktuskezelésre kell megtanítani, mint beszabályozni a szexuális életüket.
Minden kapcsolatban vannak nehéz időszakok, de ezeken kell megtanulni túllendülni, és nem a könnyebb utat választani.
Sok a hülye szöveg!
Ha valóban érdekelné ezeket a /censored/, akkor soha ebben a morva életben meg nem telő ötven- hatvan- hetvenezres stadionok helyett építtetnének 5-8-10-20 ezer szociális lakást, amik kiutalásának alapfeltétele az egy darab csimota. Osztán a lakbért meg lehetne az egy főre eső jövedelemhez igazítani.Rögtön megugrana a gyerekvállalási kedv.
Jááájj......
Talán egy (sok) borsodi faluban kellene kezdeni.
@Nyomek:
Ott a kép.
Spermával behajtani tilos.
semmi gond, majd kitaláltok egy másik alapítványt és arra kapjátok meg a pénzt.
"A 4x4 méteres szobából, amiben villany sem volt"

Probléma megoldva. Kapcsolják le az áramot este 6 után. Akkor majd a jónép nem a Való Világon rágja tövig a körmét hanem gyereket csinál.
@Ezres Klub: Szerintem az emberben van egy természetes kíváncsiság fiatal éveiben, erre ugyan ráerősít a mai értékrend, de nem okozója. Vannak kivételek, illetve olyanok, akik, mert épp óriási szerelemben égnek, nem tapasztalják meg, csupán később.
Egyébként meg csökkentsék a munkanélküliséget, emeljék mega minimálbért hogy egy fizetésből kényelmesen megéljen a család.
"Például találkoztam egy lánnyal Amerikában, aki egy ortodox zsidó családnál volt babysitter, és ő mesélte nekem, hogy mennyire boldogok, pedig náluk elképzelhetetlen, hogy nem szűzen házasodnak."

Az ugye megvan, hogy az ortodox zsidók mindent az utódnevelésnek rendelnek alá és vallási meggyőződésük miatt meg sem kérdőjelezhetik a helyzetüket, amibe kerültek? És hogy a párválasztás nem igazán önkéntes náluk, hanem a családok megegyezése alapján történik, válás pedig kizárva? Szóval, ha valamelyikük tényleg roppant szarul érzi magát a kapcsolatban, akkor is csak a csendes beletörődés marad...
"Ha valaki szűzen házasodik, és egyetlen partnerrel éli le az életét, sosem tudja meg, hogy lehetne-e jobb - vagy rosszabb akár. Hogy lehetne más. "

Bocs, de ez ostobaság. Nem a szex "más", hanem egy új partner "más" mint az előző, az egész ember "más", meg én is "másképp" állok hozzá.
Technikailag a szex ugyanolyan. Az esetleges csoda az elmédben jön létre - majdnem függetlenül a technikai részétől.

Hogy világosabb legyek: ha nem jön létre az elmédben a jó érzés (vagy élmény ha szerencsés vagy), a hiba nagyrészt benned van. Egy másikkal sem fog létrejönni.
A riporter valami elképesztően durván és agresszívan nyomta a saját szövegét. Így nem szabadja riportot csinálni. Ahhoz képest a válaszok nagyon visszafogottak.
@Ezres Klub: szerintem meg az a "baj", hogy a zemberek nem változatlanok. a nők zöme nem ugyanúgy viselkedik a beetetés időszakában, mint a horgászáskor.
Na azért azt megkérdezném a húgyagyuaktól, hogy egy házaspár már bárhogyan is szexelhet? Például mi lenne a véleményük egy hármas, vagy négyes szexről...esetleg a gruppenről:))))
És a nászéjszakára hogyan gondol a tata.
A férfiaknál hazugságvizsgálóval ellnőríznék a szüzességet, vagy ez az elvárás már megint csak a nőkre vonatkozik?

"Mi a mai körülménykehez képest elképzelhetetlen szegénységben éltünk. Az ötvenes években egy vályogház egyik szobájában volt egy béna nagymama, a mamám, a papám, három gyerek. A 4x4 méteres szobából, amiben villany sem volt, csak egy másik család szobáján keresztül tudtunk kimenni. Egy láda tetején volt az én ágyam és a nővérem ágya is. De ettől még egészséges család voltunk."

Tessék mondani ez a jövőkép?

Nemisazér' nem vállalnak gyereket. mert nincs pénz, nincs állás.
gittegylet.
sóval behinteni.
@lyesmith: Nem biztos, hogy ettől nőne a gyerekvállalási kedv. Japánban, Olaszországban, Németországban elég nagy a jólét, és mégis nagyon kevés a gyerek. Az az igazság, hogy a gyerekvállalás elsősorban értékrend kérdése, és csak aztán gazdasági kérdés. Erre nagyon sok bizonyíték van. Európában pl. a legnagyobb szülési kedv hol van? Albániában, Koszovóban. A jólét miatt vajon?
Akkor ezek szerint, ha a lecsendesedik a botrány, ami a Társaság körül kialakult, akkor visszavonulnak tanulmányokat és felméréseket készíteni?

Nem tudom, mert ez a botrány teljesen megzavart minket. Most túl sokat kell ezzel foglalkoznom.

Tán fel kellett volna készülni arra, amiből tudományoskodni akartak...
@Hertelendi: dehogy lehet bárhogyan. Csak templomi (!) esküvő után, misszionárius pózban a paplan alatt, és kizárólag szaporodási céllal.

Minden egyéb paráznaság és a pokolba vezet.
Azon túl, hogy a Férjem és köztem „jelentős mértékben elmaradt lelki és szellemi megismerés”-en elfakadtam sírva:)), milyen egy módi ez tudományos társaság alakítására? Megalakulunk, én asszem jó leszek elnöknek, a netről letöltünk pár küldetést, összeollózzuk, hol ezzel, hol azzal, ha nem találunk semmi jó tudományos(nak hangzó) cikket, akkor majd bevágunk valamit az alaptörvényből… Mi ez, mi ez, doktori disszertáció??!!! Egy küldetést nem tud saját kútfőből megírni?? Egy biofizikus? Vannak neki saját tudományos publikációi, vagy nem?

Aztán meg, ha összeollózta, feltölti a netre, hogy a többi tag is lássa?! Ez meg milyen módi? Életében nem dolgozott sehol bizalmas munkaanyagokkal, amit max. emailben küldesz körbe vagy a jelszóval védett belső hálózatra töltesz fel? Elnöknek lehet, hogy jó lesz, de informatikusnak ne menjen…

Tudjátok mit gondolok? Hogy ez egy mese. Megkeresték maguk között a legőszintébb ábrázatú szerencsétlen csókát és most elvitetik vele a balhét.
@Biga néni:
Egy nő nem lehet főnök, egy nő nem lehet karrierista, egy nőnek a szülőszobán a helye!

www.168ora.hu/itthon/marfi-gyula-abortusz-anyasag-mindszenty-konferencia-92220.html
@dibbler: Ebben egyáltalán nem értünk egyet...
NEM arról beszélek, hogy ki hány kunsztot tud az ágyban, hanem arról, hogy két ember vagy képes (magától értetődően, nagyobb erőfeszítés nélkül) közös hullámhosszra kerülni, vagy nem. Ha nem, akkor nem is fog sikerülni soha.

Ha nem, az nem azt jelenti, hogy a partner "rossz", hanem azt, hogy nem egymáshoz illők, mert nem veszik egymás jelzéseit.
Az össze nem illőség nem elsősorban az ágyban jelentkezik - ott IS.
Ha összeházasodtam volna első partneremmel, ma biztosan elvált volnék. Ha ma megismerkednék egy hozzá hasonló emberrel, egy legfeljebb félórás beszélgetés során képes volnék érzékelni, hogy nem illünk össze.
De: ehhez kellett(ek) a korábbi tapasztalat(ok), amelyeket nem is igazán neveznék negatív tapasztalatnak, hisz' ön- és emberismeretet tanultam (tanultunk) általuk.
Mind a cikk, mind a társaság, mind a fent leírt "főbb elvek" vállalhatóak, még ha vitathatóak vagy nem igazán korszerűek is.

Helye van egy visszafogott, a jó célt szemelőtt tartó vitának.

Azok a kommentelők, akik csak szórakoznak és mellette negativ rombolnak, vagy "nem igazán okosak" vagy trollok (a rombolás ügynökei).
Ha mindezt önként teszik, vaksötét trollok.
@dibbler:
Akkor vitatkozz önmagaddal.
Ha akarod hát vállald, csak könyörgöm ne kényszerítsétek másra a hülyeségeteket.
Ez a társulat is pontosan illeszkedik a magyarországi táltosok, sámánok, szívcsakrások, hun-szkíta leszármazottak, amway-esek elborult világába. Hiába, nincs pénz az elmegyógyintézetekre. Csak azt nem értem miért gondolja a fidesz, hogy pont ezekre van szüksége.
@Salemi boszorkány: Azt azért bírom, hogy a nagy hápogás csak a magas presztízsű munkákra vonatkozik - cselédkedni, éhbérért varrni, más gyerekét pesztrálni, más szennyesét mosni etc. mindig szabadott a nőknek is...
Visszaolvasva a kommenteket, a baloldali "modern gondolkodók", a "tolerancia bajnokai" ezúttal is hozták a megszokott formájukat.

Előjönnek a szokásos katolikus gyalázó reflexek.
Továbbá zavarja őket, ha van olyan kezdeményezés, ami az ő értékeikkel ellentétes. Vagy felette áll. Mindenesetre nem egyezik az övékével.
Hogy is van ez, kedves tolerancia bajnokok?
Azért ez az interjú sokkal normálisabb, mint az, amit sikerült összehordani a honlapukon. Ami viszont még mindig aggasztó, hogy ugyanazokból az emberekből áll, akik azt összehordták.
@tea fan: tudjuk, hogy a házasságok/kapcsolatok/gyerekek döntő része nem szerelemből jön létre.

Menekülés, nincs más, megcsípni a pasit, jó lesz ez, én is így mentem férjhez, stb.

Ezt a pasik már nem fogadják be, másrészt egyszülős családok is el tudják magukat tartani. Következmény: házasságok száma drámaian csökken.

Ez a trend rossz. Meg kell fordítani. Ez az egyik legfontosabb kitörési pont lehetne.
Felismerve ezt: bármilyen ebbe az irányba mutató értelmes lépést elfogadok.

Persze jöhetne még a fogamzásgátlás betiltása, szingli adó, szüzességi vizsgálat az érettségihez, stb agyament dolgok.

Ez a társaság értelmes, ilyen esztelenségeket nem erőltetnek.
@bandeirante: Nem a jólét miatt, de nem is az értékrend miatt, szvsz - illetve nem abban az értelemben, ahogy hivatkozni szoktak rá.

A szegények azért szaporodnak, mert tudatlanok, nincs elérhető, hatékony fogamzásgátlás, illetve az életstratégia is egész más; egy újabb poronty ugyanis nem csupán egy újabb éhes szájat, hanem újabb dolgos kezeket is jelent. Nem is járatják őket évtizedeken keresztül iskolába... Lehet így is, fennmaradás szempontjából - még a magas lemorzsolódási rátával együtt is - sikeres stratégia, de ugye mi nem ezt az életet szeretnénk a gyerekeinknek...
Hiába mosakodik, ezt már nem lehet kikalapálni. Megjegyzem az egy nagyon gyenge kifogás, hogy összeollózott innen-onnan, aztán azt publikálta, de nem akarta, mert még kihúzott volna belőle. Ha már beleválogatta, akkor azzal részben vagy egészben azonosul. Eleve be se kell ollózni az ilyet, ha meg körbe kell küldeni egy munkaanyagot, akkor ott az email.
Addig olvastam az interjút egyébként, amikor elkezdett maszatolni a melegekkel kapcsolatban. Ha nincs annyi gerince, hogy legyen egy véleménye és azt ki is mondja, akkor nekem ne okoskodjon.
@Lomnic:
Azt, hogy a hittant újra be kell vezetni a közoktatási intézményekben azt te mivel magyaráznád?
Bocsi, de egy korlátolt pap, aki férfi létére nem a családalapítással van elfoglalva, hanem szüzességi fogadalmat téve az egyház intézményének szolgálatára adj a fejét, az miért is szólna bele a családok életébe.

Gondolom papoknak nem kellene gyermektelenségi adót fizetni, még akkor sem ha bevezetnék azt.
Ez az ember idióta.
Idióta.
Idióta.
Még a saját irkálmányait sem vállalja,
így hát evidens, hogy társaságot alapít, elnököl, mert hát miért is ne?...
Benne lehet az éterben, a többi senkiházival egyetemben.
@tea fan: Nem, ez ma már nem így van. Azért ma már az albánok is ismerik a fogamzásgátlást, másrészt ők sem a gyerekeikből élnek.

De akkor mondok más példát, amibe nehezebb belekötni: az USA-ban volt a háború után az úgynevezett Baby Boomer generáció. Hirtelen nagyon sok gyerek született. Tudod miért? Mert divat lett. Semmi másért. Sikkes dolog lett, ha valakinek gyereke van. Lett a szomszédnak is, lett nekem is. Szóval lehet akár divatból is. De a legfontosabb az értékrend. Ezt látni ott is, hogy mondjuk Belgiumban az araboknak több gyerekük van, mint a flamandoknak. Nem ismerik a fogamzásgátlást? Ugyan már, hogyne ismernék, hiszen évtizedek óta Belgiumban élnek. Azt akarják, hogy a gyerekeik tartsák el őket? Nem, ők is tudják, hogy ez nem fog menni. Azért van több gyerekük, mert így érzik jól magukat, ennyi.
@dibbler: Kérdés, hogy valóban a házasságok, a "normális", kétszülős családok számának megtartása illetve növelése-e az elsődleges fontosságú feladat, vagy a gyermekek pszichésen egészséges felnőtté való nevelése. Mert egy bizonyos szint felett előbbi az utóbbi ellen hat.
@Biga néni:
A riportalany biofizikában elért tudományos eredményeit kérdőjelezed meg.

Azt gondolom nem sok közöd volt a fizikához, valószínű dunsztod nincs hogyan lehet numerikusan áramlástani problémákat megoldani. (a riportalany e téren doktorált, ha jól emlékszem) És valószínű a N-S egyenletről még életében nem hallottál, ami ezen problémák alfája.
A tudomány e területén nem mész semmire a copy-paste technikával.
@bandeirante: Az arabokat inkább hagyjuk, hiába élnek Európában, a nők helyzete ezekben a családokban szinte ugyanolyan, mint odahaza.

Nagyon úgy fest a dolog egyébként, hogy a megfelelő születési ráta szükséges feltétele a nők elnyomása. Ha a nő nem tanul, továbbá anyagilag és más szempontból is függ családja férfitagjaitól, életét a család és a gyerekszülés, -nevelés tölti ki, és úgy gondolja, nem is "jár" neki más.
@dibbler: Mert? Nemrég beszélgettem egy kollégámmal, s szóbakerült a családi háttér. Az ő szülei elváltak. Mondtam, hogy biztosan nehéz lehetett nekik, gyerekeknek elfogadni ezt, mire azt válaszolta, hogy nem, ezt látták jó megoldásnak már akkor is, mert a kényszerű együttélés megmérgezte a családi légkört. A válás után felszabadultak az érzelmi, pszichikai nyomás alól.
@tea fan: Aha. Franciaországban talán elnyomják a nőket? Mert ott sokkal magasabb a születések száma, mint mondjuk Németországban.

Ahogy mondom, értékrend.

Persze mondhatjuk azt, hogy legyenek nagyon szabadok a nők, élvezzük az életet és hagyjuk a francba a gyerekeket. Hogyne mondhatnánk. Csakhogy annak ára van - amit szépen láthatunk. Az az ára, hogy a társadalmat elözönlik a bevándorlók, meg a megélhetési gyerekcsinálók. Aztán pár évtized múlva ők veszik át a hatalmat. Sokszor megtörtént ez már a történelemben. Európa nagyon szabadon és nagyon vidáman felszámolja önmagát ebben a liberális haláltáncban. Van még talán 30 év vissza, de lehet, hogy annyi sem.
@Salemi boszorkány:
Miért írod, hogy "korlátolt pap?"
Hány pappal beszéltél életedben?

A hittan kötelező bevezetéséről nem hallottam, honnan szedted?
@bandeirante:
"MN: Min múlhat a demográfiai egyensúly fenntartása?
KB: Csodaszerekről, pláne rövid távon ható csodaszerekről senki nem tud, de némely összefüggésre rávilágítanak Európa népesedési tanulságai. Az tudható, hogy teljes demográfiai egyensúly csak Dániában van a kontinensen, elfogadható a helyzet Svéd- és Finnországban, a legaggasztóbb születésszámok pedig Olaszországban tapasztalhatók. Alacsony a gyerekvállalási kedv Spanyolországban, Portugáliában, Németországban és Görögországban is. Ezen országok szociológiai elemzése során azt találták, hogy ahol magas a női foglalkoztatottság, és jók a női munkavállalás kondíciói is, ahol a szülés után könnyű a nőknek a munkaerőpiacra visszatérni, ahol jó színvonalúak a gyerekintézmények és a fogyatékosokat és időseket ellátó szolgáltatások, vagyis az állam szerepvállalása intenzív e téren, és ahol a társadalom egyenjogú tagjának ismerik el azokat az egyedülálló nőket, akik gyereket nevelnek, ott többé-kevésbé rendben vannak a gyerekszámok. Minél kevésbé teljesülnek ezek a feltételek, annál inkább csökkenést mutatnak a születési mutatók."
magyarnarancs.hu/belpol/a_nepesedespolitikanak_az_eletrol_kell_szolnia_kremer_balazs_szociologus-63807
(Régen el lehetett olvasni regisztráció nélkül.)
Minden kényes kérdésre azt feleli, nem foglalkozott vele. Akkor mi a tökömért elnöke egy ilyen szervezetnek?
Szánalmas bagázs, miután felkapták az álszent faszságaikat, most elkezdtek viszakozni, hogy jaj az nem is úgy van, és de borzasztó, hogy azt gondolták az emberek, hogy amit ők alapszabály címmel kiraktak a honlapjukra, az az ő alapszabályuk...

És mindezt tudomány szó alatt, hát ezt minimum büntetni kéne.
@travis: Szerintem már elege van az egész hisztériából - amint az benne is van az interjúban, azért adott kitérő válaszokat. Elég szar lehet civilként, ha a sajtó szétszed darabokra.
@Lomnic:
Szerinted a papok mikor adnak nőknek találkát?
Elég olvasni a gondolataikban, azaz a gondolataikat nyomtatva.
Azt a ferde, kifordított, dohos szagú, elmaradott politikát, amelyet a háttérben végeznek.

Benne van a közoktatási törvényben.
Hittan vagy erkölcstan.
Nem tudom megérteni a csökött agyammal, hogy egy állami intézményben mit keres az egyház.
Vagyis inkább nem akarom elfogadni!
"Ezenkívül összevágtunk mindenféle szövegeket, amik voltak a számítógépeinken, a családról és a házasságról. Azt gondoltuk, hogy ez jó lesz kiindulási anyagnak. Ami kevésbé tetszett azt sárgával kiszíneztük a szövegben, és feltettük a saját honlapunkra, hogy a többi tagunk is lássa." Nézzél nyugodtan hülyének, már megszoktuk.

"De valami oka van, hogy Magyarországon a törvény sem állt mellé. Ebben a kérdésben fontos lehet a vallás is; a zsidó-keresztény kultúrában a házasság nagyon fontos, és én azt hiszem, hogy ezek a vallások csak egy férfi és egy nő kapcsolatát fogadják el házasságnak..."
Több nyugati (keresztény) országban lehet melegeknek házasodnia.

"Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt állítják, hogy jobban megismeri a pár magát, hogy ha nem kezdenek rögtön nemi kapcsolatot."
Vannak olyan tanulmányok amelyek azt állítják, hogy egy meleg lelkileg sokkal egészségesebb mint egy heteró, vagy meleg férfi képes empátiára, heteró meg nem.
@tea fan: a kollégádnak jó volt, a társadalomnak azonban ilyen tömegben nem felel meg.

A gyermek normálisan az anyja/apja mindennapi feladat megosztásában tanulja meg a csoportmunka hatékonyságát és módját. Itt látja, hogy ha két ember egymást kiegészítve ráhajt valamire, milyen iszonyat hatékony. (például még egy olyan kis sz@rcsimbókból mint ő, sikeres felnőttet farag ;-)).

Amelyik gyerekbe ez a minta nem épül be, nagyon "hiányos, hibás" felnőtt lesz. Ez biztos.

Most már persze nem látjuk a normális embereket, mert az arányuk 10-20% alá esett. A 80% a sérült, hiányos.

Mindenütt azt halljuk, hogy a magyar negatív, nem tartja a szabályokat, önző, a munkavégzés kis hatékonyságú.

Itt lenne a kitörési pont.
@Lomnic: "Elég szar lehet civilként, ha a sajtó szétszed darabokra."
Elég szar lehet felkészületlenül elvállalni egy ilyen pozíciót.
A darabokra szedést kicsit túlzott kifejezésnek érzem, a szervezet csak az idők szavának visszhangját hallotta meg.
@Salemi boszorkány:
Pedig ez nem túl bonyolult, szerintem senkinek nem okoz gondot a megértése:

A hittan nem azonos az erkölcstannal.

Ha egyetértesz azzal, hogy elég sok gyereknek nem adatik meg otthon az, hogy ellesse hogyan kéne tisztességes életvitelt folytatni, akkor beláthatod, hogy kijár nekik is az esély, hogy az iskolában megtanulhassák.
Belőlem nagyon rossz pap lenne:((((

Pláne ha jönnének hozzá gyónni a 16-18 éves kis finom tinilányok:))))
Szegényebb, alacsonyabb oktatási színvonallal rendelkező régiókban, magasabb a gyermekvállalási kedv. Itt az ideje tüntetni a szegénységért.
@Salemi boszorkány: a pap nem tesz szüzességi fogadalmat és kötelező hittan sincs. Csak a tényszerűség kedvéért. Azt meg nem tudom értelmezni, hogy a nagy demokratikusoknak mi gondja is van igazából azzal a kijelentéssel, hogy a szexuális aktus előtt nem baj, ha a két fél kicsit lelkileg is megismeri egymást? Nem ez lenne az ideális? Vagy csak én élek olyan álomvilágban, hogy jobb a szex, ha van érzelmi kötődés és ráhangolódás is?
Én egy kicsit gondolkodtam, hogy ez paródia-e. Hamar rájöttem, hogy sajna, nem.
@travis:
"Elég szar lehet felkészületlenül elvállalni egy ilyen pozíciót. "

Azt mondja B.I, hogy 100 könyvet olvasott a témában. A jelenlevő fórumozóknál és az újságíróknál is valószínű sokkal jobban képben van.
@lackó: Kérlek ne legyél demagóg, itt ezzel senkinek sincs problémája.
@Lomnic:
Ennek nem állami iskolában van a helye, hittanra menjen a gyerkőc a saját egyházához.
Nem kellenek papok a kisiskolákba.

NEM AKAROK PAPOKAT LÁTNI EGYIK ÁLLAMI, ÁLTALAM IS FINANSZÍROZOTT OKTATÁSI INTÉZMÉNYBEN!
@Lomnic: Nem az elolvasott könyveinek a száma érdekel, hanem az, hogy hogyan válaszol egy feltett kérdésre, hogyan védi álláspontját, hogyan érvel.
@Lomnic: Szerelemről, megértésről és hasonlókról pakol. Tudnál mondani egy könyvet amiből ezeket meg lehet tanulni? Másfelől meg egy matek szakkor is veszít hitelességéből, ha egy bölcsész az elnöke.
@Salemi boszorkány:
Még mindig nem érted.
Hittan VAGY erkölcstan. Utóbbit, de előbbit sem kell, hogy pap tanítsa.
@vladys73: Miért kellene könyvből tanulni a szerelmet, a megértést?
@Lomnic: Azt azért magad sem tudod megmondani, hogy aki hittant tanul, annak miért nem kell erkölcstant tanulnia...
@Hertelendi: Miért lenne mérvadó 100 elolvasott könyv ebben a témában?
@vladys73: nem vagyok, most nem olvasom újra, de azért tettem fel a kérdést, mert igenis van, akinek ezzel van problémája.

@Salemi boszorkány: lévén, hogy úgy tűnik, sok esetben az otthoni környezet nem neve erkölcsi, etikai téren, így annak valahol helyet kellene adni, ha egészséges társadalmat szeretnénk. Hogy ennek lesz-e eredménye az állami oktatásban nem tudhatjuk. Amúgy a hittant sem papok tanítják tudtommal az esetek 90%-ában.
Erkölcstant kötelezővé tenném, hittan nem kell, illetve opcionális, ha valaki pluszban kéri, járhasson, de ne valami más helyett.
@vladys73:
"Másfelől meg egy matek szakkor is veszít hitelességéből, ha egy bölcsész az elnöke."
Ezzel egyetértek.

"Tudnál mondani egy könyvet amiből ezeket meg lehet tanulni?"

Rengeteg ilyen témájú könyv van. És valószínűleg ezt lehet tanítani is.
Én csak ezt olvastam:
www.magyarmenedek.com/products/2745/Igazi_szerelem_-_Mary_Beth_Bonacci.htm
ijesztő, mi lehetett volna ebből az emberből...minimum államtitkár ilyen hozzáértéssel.

én is gondolkodom hogy nyitok pár magánbölcsödét, abból hiány van most, a házirendet meg majd letöltöm a netröl.
humán végzettséggel már közel járok a témához.
Akit zavar ne olvassa el az írásomat! Előrebocsátom, hogy közönséges és alpári stílusú lesz, de erről (sajnos) nem tudok szebben fogalmazni. Először is felháborítónak tartom, hogy ismét odáig jut el a napi politika, hogy ismét megpróbál az ember legbensőbb magánügyeibe beavatkozni, ráadásul úgy, hogy véleménye (adott esetben a házasság előtti szex) nem ajánló, hanem rendelkező, moralizáló, különbségtevő. Azt is előrebocsátom, hogy nekem egyáltalán semmi bajom és ellenérzésem nincs azokkal az emberekkel szemben, akik önálló elhatározással úgy döntenek, hogy nem kívánnak nemi kapcsolatot létesíteni házasságkötés előtt.Szívük joga és tiszteletben tartandó. Azzal sem volna probléma, ha a megfogalmazott elvek AJÁNLÁS szintjén jutnának el az emberekhez. A baj akkor kezdődik el, amikor egy elképzelés, vagy meggyőződés felül akar emelkedni más véleményen és törvényerejűvé vagy tiltó rendelkezéssé növi ki magát, amely még az átkos rákosista koron túl is inkább a középkor elnyomó klerikális dogmavilágára emlékeztet. Idáig ne jussunk el, éljen mindenki a saját maga által választott úton és ugyan tudjunk már különbséget tenni a magánélet és a közös ügyek között.
És most jön az írás vulgáris része: Tisztelt Balásházy Úr! Önnek az égvilágon semmi köze sincs ahhoz, hogy házasság előtt, mellett, után kivel vagy kikkel kefélek, kit dugok meg, kit szopok le, vagy hogy hány másikkal gruppenszexelek. Felnőtt emberként mindeki el tudja dönteni milyen értékrendet követ, hogyan éli a magánéletét. Ha pedig Önt zavarja, hogy egyesek túl szabadosan élik szexuális életüket, akkor ne nézzen oda, kerülje a kulcslyukakat, a pornóvideókat és ne is maszturbáljon, mert az sem kötelező. Lehet, hogy bunkó vagyok, sőt biztos, de "Quod dixi dixit, qoud scripsi, scripsi."
@kolbászoszsömle:
"Azt azért magad sem tudod megmondani, hogy aki hittant tanul, annak miért nem kell erkölcstant tanulnia... "

Szerintem egy hittan óra bőven ad annyi erkölcsi iránymutatást (inkább többet is) mint egy erkölcstan.
Ezért.
@travis: mondjuk ez jogos...de mivel amúgy is belém kötnek mindjárt, ha jól tudom, valamiféle közünk van a zsidó-keresztény kultúrához, melynek erkölcsi alapvetése a 10 parancsolatban gyökerezik, így elvileg az erkölcstan is oda vezethető vissza?
@dibbler: Szerintem túldimenzionált ez a kérdés. Korántsem új találmány az, amit ma a kívánttól (apa, anya, gyerekek) eltérő családnak nevezünk.
Az emberiség történelme során egy csomó gyermek nőtt fel úgy, hogy nem a saját anyja nevelte. Ha a szülők szegények voltak s csak így tudták biztosítani a napi megélhetést, azért, ha kiváltságosok voltak, akik elvégezhtték a "piszkos munkát" mással, akkor azért.

Na meg, honnan jönnek ezek a számok? Amióta világ a világ, az emberek folyton amiatt sóhajtoznak, hogy minden rosszabb, mint régen, beteg a világ, elkorcsosult az ember etc. Aranykor soha nem létezett.
aha, szakérőkkel beszéltek, meg tudományos
harmadáig olvastam, tovább nem bírtam. mindkettő meglátszott. beteg emberek. azért ide is jutott néhány belőlük
izmospetya, szeretlek! :DD
@Salemi boszorkány: a társadalom két részből áll: akik előre tolják a szekeret (20%) és akik potyautasok vagy visszahúzók (80%).

Akik most tolják a szekeret azok egy meghatározott irányba mennek.

Mi a TE teendőd? megnézni, hogy a víziók/célok rendben vannak-e, ha igen, nem hátráltatni - potyautas még büntetlenül lehetsz.

Tehát hogy mit nem akarsz, az senkit sem érdekel, talán a tetteid kicsit többet számítanának. A hőbörgésnek semmi értelme.

Egyébként a társadalom amikor többséget adott a pártnak, felismerte a víziót és nem akart potyautas vagy visszahúzó lenni.

Gondolkozz el...
@lackó: "de azért tettem fel a kérdést, mert igenis van, akinek ezzel van problémája." Sajnálatos, de hidd el a legtöbb embernek nem ez a problémája.
@Lomnic: "Rengeteg ilyen témájú könyv van"
A hogyan legyünk gazdagok, hogyan gyógyítsuk magunkat, hogyan szerezzünk barátakat témájú könyvekből is rengeteg van, de azokat sem tartom hitelesnek. Szerintem ezeket nem lehet könyvből megtanulni.
@izmospetya: valaki linkelt képet róla, majd rájössz, miért :D
"De valami oka van, hogy Magyarországon a törvény sem állt mellé. Ebben a kérdésben fontos lehet a vallás is; a zsidó-keresztény kultúrában a házasság nagyon fontos, és én azt hiszem, hogy ezek a vallások csak egy férfi és egy nő kapcsolatát fogadják el házasságnak..."

fontos lehet a vallás is; a zsidó-keresztény kultúrában

vallás zsidó-keresztény

de ha egy meleg emiatt bibliát égetne, szerintem ott helyben lámpavasra húznák.
@Lomnic: És mit tanítanának erkölcstan címén?
Sokmindent el tudnék képzelni, ami hasznos lehet, de vallási ideológiáktól mentesen.
@Lomnic: A hittan adta erkölcsi útmutatás az, amit Semjén és Schmitt képvisel.

Sok kis schmitti, semjéni erkölcsű embernek van szüksége a hazának...
@tea fan:
"És mit tanítanának erkölcstan címén?"

Nem tudom, én is arra gondolok, hogy ez vallási ideológiától mentes lenne.
@kolbászoszsömle:
Szerintem ne keverd bele a politikát, mert képmutatók bőven akadnak (Mindkét oldalon). Attól még a célok lehetnek jók.
Miért nehezített a válás? Bekaptad a horgot, innen nem szabadulsz taktika? Kinek fontos ez a kényszer? Miért fontos ez a kényszer? Ilyen erős az esküvőszervező lobbi Magyarországon? :)
@dibbler: bakker, mi a teendő, ha LÁTOM, hogy rossz irányba mennek, akik tolják a szekeret?

Lehetek potyautas?
De ha én nem akarok utas lenni?

Fel sem fogod, hogy ezekkel mi a baj!

Emberünk saját maga által is bevallottan olyan dologhoz adta a nevét, ÖNKÉNT, amivel nem ért egyet!
@Lomnic: Ebbe nem kell belekeverni a politikát, hiszen ez maga a politika.
A politika nem tud politikamentes lenni.
@tea fan: túldimenzionált?

Ma amikor minden a fejlődésről, változásról és hatékonyságról szól?

Ma már szinte minden üzlet kis árrésű, a hozam a szinergiából (kb. együttműködési hatékonyság) keletkezik.
Az önmegvalósító furcsa emberek kora lejárt, a csoportmunka emberek ideje jött el.

Amit a gyermek kisgyermekkorban megtapasztal, az beleég a személyiségébe.
Másrészt lehet, hogy Te sem láttál még jól működő családot? Neked nincs beleégve apa és anya a lelkedbe?

Ha nincs beleégve, elismerem, hogy nehéz tudomásul venni a hibát... Ráadásul mivel ami nincs, az nem hiányzik, érdekes helyzet...
Nekem már ott gyanús egy ilyen ha egy szakmai/civil szervezet már megalakuláskor a kormánnyal akar szövetkezni. Ennek a lépcsőnek idő kell, ha nincs hátszél a kormányrészéről.

Másrészt ha szakmai szervezet azért tényleg nem ártott volna egy szakosodott pszichológus is elnöknek. Ha csak civil szervezet, akkor persze elmegy.

Túl nagyot akartak markolni, gyanús körülmények között.
@kolbászoszsömle: biztos vagyok benne, hogy "anya/apa/gyerek/család" szerinted is kell. Ennyi elég is alapelvnek. A többi részletkérdés.
REFORMÁTUS : Sem az intézetnek, sem a hozzászólóknak nincs igazuk, és nekem sincs önmagamban igazam. Hozzászólásommal egy más, egy örök igazságra szeretnék utalni. Igazsága, egyedül Istennek van. Lehet röhögni, csúfolódni, de ez így van. Ezt előbb utóbb mindenki megtapasztalja. A házasság, Isten rendelése. Bibliai alapokon nyugszik, ami a tévedhetetlenség záloga. A házasságon kívüli nemi kapcsolat bűn, paráznaság, káros és mindkét fél részére olyan hátrányokat jelent, amit csak később fognak megtapasztalni. A társadalom mai állapota, nem a házasság előtti nemi élet létének tulajdonítható, hanem annak, hogy az emberek nem ismerik Istent. Sajnos az egyházak, jelentősen hozzájárultak a szekuláris istenkép kialakulásához. Az egyház, nem keverendő össze a keresztyénséggel. Az, annak csak megnyilvánulási formája, a látható egyház, amely sok bűnnel terhelt. A láthatatlan egyház, azonban a CORPUS CRISTI, jelenti valamennyi keresztyén ember egységét jelenti Krisztusban, akik valóban keresztyének, nem csupán tagjai valamely egyháznak. Szóval a házasság előtti nemiség, csak tünet. Jelzi a bajt, miközben maga is egy probléma. A magyar társadalom erősen eltávolodott a Mindenhatótól. Nem ismeri a keresztyénség lényegét, és olyan kevés tudással rendelkezik ezen a területen, hogy az elhangzott érvek a semmibe repülnek, mivel nincs tudásanyag, amibe beleakadjanak. Alapvető tévedése a mai magyar embernek az a hipotézis, mely szerint a társadalom alapegysége az egyén. De ez sohasem volt így. A társadalom alapegysége a család. Ha a család megromlik, a társadalom is szétesik. Ez az oka többek között az emberek közti kóros bizalmatlanságnak. Mindent nekem, semmit a másiknak. Ez a singli, az egyén hangja. A megkötött házasságok pedig sokszor rosszul sülnek el, mivel az emberek nem ismerik az együttélés alapvető szabályait. Ma, Magyarországon, házas egyének élnek, nem házas párok. Így nem fog működni és nem is erre lett teremtve ez az intézmény. A szeretet pedig sokakban meghidegül... Ez a hidegség érződik ma itt. Jézus azért jött el, hogy elvegye a bűneinket. meghalt értünk, ártatlanul, hogy ha valaki hiszen Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. ha hiszed, hogy bűnös vagy, de azt is hiszed, hogy Jézus érted is meghalt a kereszten, neked is örök életed van. Akár most, amikor ezeket a sorokat olvasod... Ha hiszel, Isten fiában.
@dibbler: Az alapelv az, hogy nem beszélünk bele a magánügyébe, kiváltképp a szexualitásába a felnőtt embereknek!

A többi a részletkérdés.

Mint pl. az, hogy ok vagy okozat az, hogy a házasok több gyereket nevelnek, boldogabbak, stb. és egy vizsgálható dolog, amiben a vélemény nem igazság.
Hajjaj.

Valami magyar író vagy költő mondta, hogy a jó szándék kevés, több kell, az ész, az értelem. Én teljesen elhiszem nekik, hogy azt hitték, hogy valami szép és jó dolgot csinálnak.

De azért lehet, hogy mind a 600 könyvet érdemes lett volna elolvasni :-) Ha valaki hisz valamiben, attól még nem ért hozzá. Az interjúalanynak érezhetően fogalma se volt, mibe sétál bele. Erre viszont azt mondanám, hogy a védelem rosszabb a vádnál; ilyenbe NEM LEHET úgy belesétálni, hogy az embernek fogalma sincs.
@Landauer Szilárd: Korpusz Krisztit én is ismerem!
Nagy ribanc!
Aki kéri, annak odaadja magát
@dibbler: "Másrészt lehet, hogy Te sem láttál még jól működő családot?"

De, nem is egyet. És jól működőből többféle van...
Nem az a mondandóm lényege, hogy teszek, továbbá tegyünk rá, hogy mit tanul, mibe születik és nő bele a gyermek, hanem az, hogy irreálisnak tartom a "modern idők" egyoldalú ostorozását.
"Régen" másképp működtek a dolgok, de ez nem jelenti azt, hogy minden jobb volt, sem azt, hogy több volt a lelkileg ép, egészséges ember.
@Landauer Szilárd:
Ha valaki Istent keresi, nemcsak önmaga, hanem a család szempontjain is túl kell lépnie:

Lk 14.26 „Ha valaki követni akar, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet a tanítványom."
@kolbászoszsömle: "magánügy - közérdek" ellentmodásról:
A "magánügy" és a "szex" nem alapelv.
Az "állampolgári jog és kötelesség" alapelv.
Az "emberi jogok" alapelv. A "társadalom jövője iránti elkötelezettség" alapelv.

Te is "hiányos" példány vagy.
Úgy gondolom, nem ugyanarról a személyről beszélünk, akiről én beszélek, az Isten fia.
23. És a mint elbocsátá a sokaságot, felméne a hegyre, magánosan imádkozni. Mikor pedig beestveledék, egyedül vala ott.
24. A hajó pedig immár a tenger közepén vala, a haboktól háborgattatva; mivelhogy a szél szembe fújt vala.
25. Az éjszaka negyedik részében pedig hozzájuk méne Jézus, a tengeren járván.
26. És mikor látták a tanítványok, hogy ő a tengeren jára, megrémülének, mondván: Ez kísértet; és a félelem miatt kiáltozának.
27. De Jézus azonnal szóla hozzájuk, mondván: Bízzatok; én vagyok, ne féljetek!
28. Péter pedig felelvén néki, monda: Uram, ha te vagy, parancsolj, hogy hozzád mehessek a vizeken.
29. Ő pedig monda: Jövel! És Péter kiszállván a hajóból, jár vala a vizeken, hogy Jézushoz menjen.
30. De látva a nagy szelet, megrémüle; és a mikor kezd vala merülni, kiálta, mondván: Uram, tarts meg engem!
31. Jézus pedig azonnal kinyújtván kezét, megragadá őt, és monda néki: Kicsinyhitű, miért kételkedél?
32. És a mikor beléptek a hajóba, elállt a szél.
33. A hajóban levők pedig hozzámenvén, leborulának előtte, mondván: Bizony, Isten Fia vagy!
Én azt gondolom, fiatalon az emberekben tombolnak a nemi hormonok, ezt persze lehet törvényileg szabályozni és akkor lesz egy agyonfrusztrált családban élő egyed, de addig a konyhaasztal sarkán vagy egy pornóújságból kell zárt ajtók mögött masztizni. (Az óriás schnauzer kankutyám kiment egyszer a 3 1/2 m-es szögesdrótos kerítésen, mert tüzelő szuka volt az utcán:)) Az etikai és erkölcsi normák valóban a béka segge alatt vannak ma M.o.-on, de nem hinném, hogy ezen törvényekkel, drasztikus befolyással lehetne ezen változtatni. Nem igaz, hogy a házasságok tovább tartanak biz. esetben mint egy remek élettársi kapcsolat, legfeljebb nem válnak, mert már van közös anyagi háttér, megszokták, stb. bár fel lehet menni néhány társkereső chat oldalra és meglepően tapasztalni, hogy 25 éves házasság után (főként nők) mindent elkövetnének csak hogy szabaduljanak a házasságból. (Ezek többsége 10-en évesen ártatlan arccal és szüzen ment férjhez, s bár már az első gyerek után is nyilvánvaló volt, hogy xar a kapcsolat - főként szexuálisan - még sikerült 2 gyereket összehozni...) Szóval szerintem ezeket a házasság előtti NOszex ideológiákat megkeseredett, párt ideológiai alapon terjesztő államtitkár asszonyok találták ki. Persze ez is lehet összetartó erő, mivel a válás lassan egy kisebb vagyonba kerül...
Krisztus nem a család ellen beszélt. A fent említett igeszakasz, a kontextusból ki van ragadva. "Aki az övéiről gondot nem visel, a hitet megtagadta és rosszabb a hitetlennél." Itt csupán arra céloz az ige, hogy Istent mindennél jobban kell szeretni, mert Ő is szeretett minket. nem szó szerinti gyűlöletről van szó, hanem annak kihangsúlyozásáról, hogy készek legyünk lemondani mindenünkről, Isten ügyéért. Nem kell az igét félremagyarázni.
@Landauer Szilárd: Átkozott Freud! Esküszöm, ezt olvastam: "Ő pedig monda: Lövellj!"
END OF THE COMMENT
Mindent elmondtam, amit itt lehetett, a többi nem ezen a fórumon vitatható meg...
@tea fan: "egyszülős modell"-hez:
A gyerekbe az ég bele, hogy
A., az anyja hajt a napi betevőért és Ő a gyermek, csak a maradék esti időben kapja meg a figyelmet. "Tudod kicsinyem, meg kell élnünk." A többi időt jóindulatú idegenekkel vagy a tv/internet előtt tölti.

B., az anya ügyeskedik és igyekszik kirabolni az ellenség apa pénzeit, leqrvázza az ellenség apa feleségét, stb. A gyerek itt általában el van kényeztetve, mert az anyának ellensége van de kontrollja nincs.

Szóval az "apa/anya" együttműködásből semmit sem tanul.

Az A. modell még nem is rossz, bár kétséges, milyen apa lesz az ilyen kisfiuból és anya a kislányból...
B. modell katasztrófa a gyerekeknek... Önző, kontroll nélküli, bizonytalan ember nő fel, délibábos gondolatokkal a fejecskéjében...
@dibbler: A jogok és kötelességek nem alapelv, hanem egy kodifikált szabályrendszer, ahogy az emberi jogok is kodifikálva vannak.

Az lehet alapelv, hogy tartjuk magunkat pl. az emberi jogokhoz, de az emberi jogok maguk nem elvek.
@Landauer Szilárd:
"Igazsága, egyedül Istennek van." Tudod vannak akik nem hisznek benne, így számukra nincs igazad.
"A házasság, Isten rendelése. Bibliai alapokon nyugszik..." Nem keresztény világokban is van házasság, és a kereszténység előtt is volt, így nem igaz amit írsz.
"A társadalom alapegysége a család." A családot egyének építik fel. Egyén nélkül nincs család, de család nélkül van egyén, tehát nem a család az alap legkisebb egység (ha úgy jobban tetszik, az egyén a társadalmi apeiron).
Elöljáróban, hogy tudjátok: nem vagyok római pap, de evangélikus lelkész vagyok. Így lehetőségem van, hogy családi életet éljek feleségemmel és öt most már felnőtt, diplomás gyermekemmel. A keresztény erkölcs szerint igyekszünk élni, és jól érezzük magunkat, mondhatni boldogok vagyunk.
Amit a kommentekben olvastam - ne haragudjatok - de nagyon sokatoknak halvány lila sejtelme sincs arról, hogy mit tartalmaz. Mindenféle másod-harmad-negyedkézből való információra hivatkoztok, és közbe osztva az észt, azt hiszitek, hogy amit mondtok, az a megfellebezhetetlen igazság.
Javaslat: ismerd meg előbb azt, akit fikázol, mert különben ugyanolyan blődségeket írsz, mint ez a bamba Családtudományi Társaság. Mint lelkész fogom tőle a fejem.Meg persze a habzó szájú ateistáktól is.
Jó volna tudomásul venni, hogy demokráciában joga van mindenkinek véleményt mondani, ha nekem nem tetszik, akkor beszéljünk, vitatkozzunk, győzzük meg egymást, de ne söpörjük le az asztalról, de azt is mondhatnám ne ugassuk le, mert nekem nem tetszik a véleménye. Én pl. szívesen beszélgetek másvéleményűekkel.
Na, egy-két konkrétum: a családhoz azért tartozik férfi-nő és gyerek(ek), mert elég el nem ítélhető módon a természet így alakította, hogy a faj fenntartásához (szaporodás)az ember (és az állatok, de még a növények túlnyomó esetében) kétivarúság tehát heteroszexualitás kell. Egy homoszexuális pár, ha megfeszül is, nem fog hozzájárulni a faj szaporodásához. Ez biológiai tény, ezzel nem mondunk semmi erkölcsi ítéletet.
Persze, lelkészként mondhatom azt is, hogy a Bibliában ezt a gondolatot úgy találjuk, hogy: "Isten teremtette az embert férfivá és nővé, és megáldotta őket és azt mondta nekik: szaporodjatok, sokasodjatok..."
A házasság férfi és nő olyan együttélése, amely a legnagyobb védettséget, biztonságot és esélyt adja az utódok felneveléséhez. A monogámia még egyes állatfajok eseteiben is megtalálható.
Anélkül, hogy a kötelező hittant favorizálnám, azt tudni kell, hogy a hittannak 50 %-a erkölcstan. A hitből fakadó magatartás. Az igaz, hogy hit nélkül hülyeség vallásos erkölcsöt döngölni bárkibe is. Akkor ott van az etika sok más irányzata. De hogy valamelyik kell a fiatal nemzedéknek, az nem kétséges. Én minden esetre szívesebben szavazok Jézus megbocsátó és segítő szeretet, az "amit akarsz, hogy tegyenek veled, te is azt tedd mással" etikájára, mint mondjuk Mussolini bosszú etikájára:"azt mondják, hogy szemet szemért, fogat fogért, én azt mondom, hogy egy szemért két szemet, egy fogért egy fogsort!"
Végül nőtlen katolikus papok mit tudhatnak a szexről,családról? Nagyon sokat! Igaz, nem a saját tapasztalataikból, hanem azokéból, akik nekik mondják el csődjeiket, és kérnek tanácsot. Olyan ez, mintha az orvosnak azt mondaná valaki, mit tudhat a rákról, hiszen ő nem volt soha rákos.
Volna még néhány gondolatom,de így is hosszú lett. Mindenesetre copy right nélkül írtam,a Tisztelt Társaság nyugodtan kiollózhat belőle néhány számára is hasznos mondatot.
Én meg azt gondolom az erkölcsi nevelés elsősorban a szülő dolga. Az alapokat otthon kapja meg mindenki. Most a milyenségről és a különbségről nem beszélek, mert bizony vannak torzulások is, de ha valaki dolgozik (már ha van hol) megházasodik, felnevel 2-3 gyereket és nem kerül túl sokszor összetűzésbe a rendőrséggel, az hasznos tagja a társadalomnak. Ne egy tanártól tanulja meg az erkölcsöt, mert nem biztos, hogy a tanár erkölcse, vagy a könyvből tanult erkölcs felülírja az otthon tapasztaltakat...

Azt meg a szülő dönthesse el, hogy akar-e hittant taníttatni a gyerekének!
NE LEGYEN KÖTELEZŐ!!!!!
@ivangroznij: "Egy homoszexuális pár, ha megfeszül is, nem fog hozzájárulni a faj szaporodásához." - hibás tézis, a családi fitnesszt növeli a buzi, amennyiben bekapcsolódik a gyereknevelésbe (vigyáz rá, adni neki enni, tanítja, stb).
A biológiai tényekről felemlegetném, amit fentebb írtál: "nagyon sokatoknak halvány lila sejtelme sincs arról, hogy mit tartalmaz. Mindenféle másod-harmad-negyedkézből való információra hivatkoztok, és közbe osztva az észt, azt hiszitek, hogy amit mondtok, az a megfellebezhetetlen igazság."
Próbálják használni a vesszőket a szövegben, szépen kérem...
@ivangroznij: "Isten teremtette az embert férfivá és nővé, és megáldotta őket és azt mondta nekik: szaporodjatok, sokasodjatok..."

Csak sajnos ez olyan jól sikerült, hogy hamarosan élelmiszer válságba kerülünk a túlszaporodás miatt. Másfelől lehet erre lenne Isten válasza a homoszexualitás, és annak egyre nagyobb térnyerése.
"A monogámia még egyes állatfajok eseteiben is megtalálható."
Ahogyan a homoszexualitás is.

Sajnálatos módon már szembe állították egymással a homoszexualitást és a család, mintha a kettő ellentétes lenne.

Amiket leírtam egyéni vélemények, senkit nem akarok meggyőzni. A legtöbbünknek pedig nem azzal van baja amit mondanak, hiszen ezek magánvélemények is lehetnének. Azonban egy kormányhoz eléggé közeli, magát tudományosnak beállító szervezet szavai ezek.
@kolbászoszsömle: A biológiai tényekről felemlegetném stb._ Kifejtenéd? Merthogy mondtál valamit, ami így a levegőben lóg, meg kellene indokolni.
@ivangroznij: Bocs, de ez az orvos-rák hasonlat némileg durva. Nyilván az orvos nem akarja kipróbálni, hogy milyen rákosnak lenni.Kísértetiesen Lux Elvira jut az eszembe, midőn szexuális tanácsokat adott a fiataloknak...
@kolbászoszsömle: Talán lehetne támogatni két meleg házasság tagjait (férfi+férfi, nő+nő), hogy vállaljanak közösen gyerekeket, akkor szaporodnának, és nem lenne ez a vekengés. Gondolom ez is elítélendő, inkább öljük meg őket, hisz attól többen leszünk.
@tea fan: "régen jobban mentek a dolgok"-hoz.
Az

"apa/anya/gyerek" család biztosan erőssé tette a társadalmat,
hiszen súlyos nehézségek között is fejlődni tudtak. Igen, az ideológiai válság, a kommunizmus, sokat lassított a kilábaláson.

Most azt látjuk, hogy egy közepes struktúrális gond (nem egy igazi katasztrófa, világháboru stb) stagnálásba taszítja a családi válsággal is küzdő déli és közép-európai országokat.

Azt is látjuk, hogy nem látjuk a végét. A népesség értelmes 3%-a (a 10-20% előretolókból persze) külföldre meg. Ez még jobban leállítja az országot.

Az "apa/anya/gyerek" család nélküli társadalom nagyon lassan fog kilábalni a válságból.
Tehát valóban, ideológiai változás is kell.
(nekem sem tetszik, de a jövő érdekében lenyelem a békát)
@Landauer Szilárd: sajnos a modern bibliafordítások már nem adják vissza az eredeti értelmet.
De a lényeg, hogy Istennek nemcsak az egyénnel, hanem a családdal szemben is elsőbbsége van. És akinek nincs megalapozottsága Istenben, az hiába keresi a megalapozottságot a családban, pusztán a társadalmi/politikai megfelelésben gondolkodva.
@Chicano: Egyet sem, ha neked tetszik. Sem Gyurcsány, sem Orbán nem mondott le, pedig nem egyszer megbuktak mindketten.

Valójában persze kettőt is tudunk mondani:
- Horn Gyula a Tocsik ügy másnapján elküldte Suchmann privatizációs minisztert,akihez az ügy tartozott, a picsába.
- Medgyessy is lemondatta a kancelláriaminiszterét 2002-ben kormányralépését követő pár héten belül

Ja, de ezek szocik voltak, gondolom nem nagyon fűlik a fogad a 2:0-nak az elfogadásához.
@is:
Ha az MSZP megy az EU-hoz és szavaz Magyarország ellen akkor hazaáruló.
Ha FIDESZ akkor ők hazaszeretők, nemzetvédők.

Ezen logika alapján várj választ.
Ti azt mondjátok páran, hogy ez a duma a házasságkötés előtti szexről ma már nevetséges.
Pontosítsunk: ma MÉG nevetséges.
Eljön egy-két év, és irtózatos áldozatokat kell majd hozni, hogy a nemzet kipusztulását megakadályozzuk.
@ivangroznij: Biológiai tény...

Szóval, a faj, mint olyan nem definiálható és nem is létező entitás.
Az egy emberi kreáció.

A szaporodás során soha nem az utódok SZÁMA a lényeges, hanem az, hogy ezek közül az utódokból hány szaporodóképes utód lesz (kb unokákról beszélek), és ezeknek a számát befolyásolja a buzi
@dibbler:
"A gyermek normálisan az anyja/apja mindennapi feladat megosztásában tanulja meg a csoportmunka hatékonyságát és módját. Itt látja, hogy ha két ember egymást kiegészítve ráhajt valamire, milyen iszonyat hatékony."

kérlek, gondolkozz el azon, hány olyan házasságot láttál, ahol két ember egymást kiegészítve hajtott rá valamire... én kb. 5-ből egyet. a maradékban össze nem illő emberek játszmáztak egymással, egymás ellen, beteg kommunikáció és rideg légkör közepette. rohadt hálás lettem volna a szüleimnek, ha idejekorán elválnak, de sajnos ez nem következett be, eszükbe sem jutott. mert házasnak lenni kötelező, divatos volt már akkor is. én meg pár éve szembesültem azzal, h tulajdonképpen diszfunkcionális családban nőttem fel, soha (a soha szó szerint értendő) nem láttam szülők közti szeretetmegnyilvánulást, egyenlőségen alapuló kommunikációt, közös elhatározást, minőségi közösen eltöltött időt. kiskoromban megdöbbenést, sőt, undort keltett bennem, ha valakinek a szülei kézenfogva jártak, nem tartottam normálisnak, hiszen ők szülők, nem lehetnek szerelmesek.

ideje elvonatkoztatni az ideáktól, és megnézni, mennyire működik a házasság mindenek felettisége a valóságban. semennyire, sőt, kifejezetten káros a gyerek pszichés egészsége szempontjából.
@is: füllentesz is? Suchmant egyáltalán nem küldték el, hosszasan agonizált, végül bő hónapok elteltével lemondott. Majd még a legkárminabb komcsik számára is meglepetésként Boldvait Nógrádban újraindította az MSzP az 1998-as választásokon.
@dibbler: "az anyja hajt a napi betevőért és Ő a gyermek, csak a maradék esti időben kapja meg a figyelmet."

Ja, értem, szóval minden rossz a világban abból ered, hogy a nők nem otthon tologatják a kisautót naphosszat.
Persze ha az apát nem látják a gyerekek napokig, mert kora reggel megy, késő este jön, azzal semmi gond nincs.

Ezzel az elvárt, idealizált anya- és családképpel egy gond van: hogy sosem létezett, legalábbis a társadalom nagytöbbsége számára elérhetetlen volt. Nem igaz, hogy a nők évszázadokon, évezredeken keresztül "nem dolgoztak". A nők is dolgoztak, legfeljebb fizetést nem kaptak érte.
Szerinted egy XVIII. századi parasztasszonynak mennyi ideje volt arra, hogy cska a gyermek(ek)kel foglalkozzon?
@Ernoke: Ernőkém, sajnos mondanod sem kellett volna, hogy súlyos családi diszharmóniában nevelkedtél. Minden sorodból árad.
@vladys73: Tévedés. Homoszexuális párosodást ugyan leírtak nem egy állatfajnál, de a kizárólagosan azonos neműekhöz való vonzódás gyakorlatilag ismeretlen az állatvilágban...

@Légvárak: Lehet, hogy a példa groteszk, de teljeséggel megáll. Az onkológus (~pap/guru/lelki vezető) jó esetben százszor annyit tud a rákról és az esetleges gyógymódokról (~kapcsolatról és annak buktatóiról), mint a beteg...

Amúgy szerény, de vállalt véleményem szerint ez a "ha nem jó a szex, akkor annyi" elv úgy baromság, ahogy van. Egyrészt kölcsönös egymásra figyeléssel (már ha ez megvan, ugye...) a technika is fejleszthető, de úgy tapasztaltam, hogy ha az ember jól ismeri a másikat, nem kell levetkőzni ahhoz, hogy az ember lássa, hogy mennyire fognak "passzolni" az ágyban...
A "probléma" az, hogy ehhez idő kell, de ezt manapság nem szokás rászánni.
@vladys73: ott követed el a silány demagógiát, hogy se az egyiket, se a másikat nem mondták azok, akiket zsigerből, beléd nevelten gyűlölsz.
@ivangroznij: "A házasság férfi és nő olyan együttélése, amely a legnagyobb védettséget, biztonságot és esélyt adja az utódok felneveléséhez. A monogámia még egyes állatfajok eseteiben is megtalálható."

Ha nem akarnának az emberek kisajátítva birtokolni (ami valahol ellentétes a szeretettel), a több férfi és nő alkotta nagycsalád még ideálisabb lenne a gyerekek felneveléséhez.
@Szabó Zoltán fél évet kapott: Nem egészen értem, hogyan akadályozná meg a nemzethalált a "szűzen a házasságig" kultusz újbóli térhódítása.
@Szabó Zoltán fél évet kapott: Elég sok gyerek és házasság születik paráználkodásból.

Volt egy időszak a történelembe mikor az emberiség szám kb 10000 főre csökkent, tudósok szerint. Tételezzük fel, hogy tévednek és 10X ennyien voltak ami ugye 100k. Másfelől van kb 150 olyan ország amelyiknek kisebb lakossága van mint nekünk (a közép mezőny elején vagyunk jelenleg lakosságot tekintve). Tehet messze vagyunk a kipusztulástól, mint Makó Jeruzsálemtől.
A házasság előtti szex-témához teljesen rossz ez a ködösítő hozzáállás. Csak kielégítő szexuális élet mellett lehet hosszútávon is monogám és működőképes BÁRMILYEN kapcsolat vagy házasság. Ha azelőtt házasodom, hogy lefeküdnék a feleségemmel, akkor zsákbamacska az egész. Meg aztán gőze nincs az ilyen embereknek a fiatalokról, manapság a normális és sikeres emberek többsége legkésőbb huszonéves koruk elejére már vígan szexel egy boldog kapcsolatban, amikor a házasodásnak/gyerekvállalásnak még abszolút nincs itt az ideje.
@Ernoke: van egy jó hírem számodra,
ha a helyes, jelen esetben "konzervativ/család/rend" ideológiát építed be az agyadba,
a rossz család mintádnak kicsi lesz a hatása.

Igaz, a "csoportmunka" személyiség jegyeket már utólag kell kinlódva megtanulnod...

A szülő viselkedésed is érdekes lesz, inkább elkerülő/tiltó mint kezdeményező/bátorító.
@Lomnic: "Továbbá zavarja őket, ha van olyan kezdeményezés, ami az ő értékeikkel ellentétes. Vagy felette áll. Mindenesetre nem egyezik az övékével.
Hogy is van ez, kedves tolerancia bajnokok?
"

1. Felette áll. Fantasztikus, micsoda erkölcsi önbizalommal tudsz ilyen kijelentést tenni. Aztán honnan veszed, hogy ez a kezdeményezés bármi fölött áll?

2. A kutyát nem érdekelné, hogy mit hordanak itt össze, ha az nem kormány-közeli szerveződés lenne és nem ismernénk a kormány hozzáállását (a mi kutyánk kölyke kitalálta - megcsináljuk, szarunk rá, ki mit gondol róla).
Vagyis azért a felhördülés, mert erősen úgy néz ki, hogy ez a gittegylet erősen hatni akar a ránk is vonatkozó szabályokra.

Ezzel pedig az a baj, hogy megint egy erkölcsi felsőbbrendűségben hívő táraság akar beleszólni az én dolgomba!
@vladys73: hogyne, erről a "palacknyakról" sokat hallhattunk. Genetikai felmérések meggyőzően bizonyítják. (Igaz viszont, hogy nemhogy ősemberi, de tizenhetedik századi körülmények közt sem maradna fenn egy mai ember.)
A kipusztulás menetrendje az lesz, hogy megszűnik a nyugdíjrendszer, és mindenki kimenekül Kertész után Kanadába.
@Szabó Zoltán fél évet kapott: Ha hozzácsapjuk, hogy a fogamzásgátlás bűn - kivéve, ha nem működik -, akkor persze logikus.
@solmyr: kérlek, ne feledkezz meg arról, hogy a monogám, szexuálisan harmonikus együttélés már középtávon is tökéletesen idegen a hatalomra törő női lélektől. Pláne ha még a testük is elfonnyad...
@Szabó Zoltán fél évet kapott: Nem tudom miből gondolod, hogy zsigerből gyűlölök valakit, maximum egyes emberek érveléstechnikáját ítélem el.
Általában kiállok a mindenki egyenlő, azt tesz amit akar még másoknak nem árt elv mellet, ezt tekintheted homofiliának a te problémád. Mint mondtam egyén vélemény, nem muszáj egyet érteni vele.
@tea fan: a házasság előtti szexuális élet negatív kihatással van a születő gyermekek számára - a nő ugyanis az "egyenlőség" illúziójába ringatja magát, és majd bolond lesz "szülőgéppé" válni.
Idézet:

"Mi azért házasodtunk össze a feleségemmel, mert minél több embernek meg akartuk mutatni, hogy szeretjük egymást. Azt akartuk, minél több vendég jöjjön az esküvőnkre, minél nagyobb legyen a csinnadratta. És az is fontos volt, hogy legyen erről papírunk. Ha elmegyek dolgozni, kérik a diplomámat. Ez a világ mindenről papírt kért, mert mindet igazolni akar. Ha jogosítvány kell, ahhoz hogy autót vezessek, akkor azzal sincs baj, ha az embernek dokumentuma van arról is, hogy elkötelezi magát, szövetséget köt."

...Nos, ritkán írok le ilyen sommás véleményt, de most mégis bátran megteszem: ez egy igazi hülye!

Ennél nagyobb hülyék csak mi vagyunk, hogy eltűrünk magunk felett egy olyan kormányt, amely ilyen alakokkal kokettál!
@dibbler: "A népesség értelmes 3%-a (a 10-20% előretolókból persze) külföldre meg. Ez még jobban leállítja az országot."

Igen, sajnos én is ezt látom, de: önmagában a születésszám növekedése nem oldja meg ezt a problémát.
Hacsak nem adjuk erősen lejjebb az igényeinket... És ebbe az alapvető életkörülmények is beletartoznak.
@Szabó Zoltán fél évet kapott: Miért is kellene túlélnem a 17. századot, ha nem abban élek? Ezenkívül ne becsüld alá az emberiséget.

"A kipusztulás menetrendje az lesz, hogy megszűnik a nyugdíjrendszer, és mindenki kimenekül Kertész után Kanadába."
Tehát a Honfoglalás a Magyarság kipusztulása volt?
@Szabó Zoltán fél évet kapott: az ilyen általánosításokat nehezen hiszem el, ugyan volt már dolgom "hatalomra törő" női lélekkel, de ezt véleményem szerint a belső bizonytalanságai okozták, az egészséges, önmagával harmóniában álló nőknél nem jött elő ilyesmi az eddigi középtávú (néhány éves) kapcsolataimban. Persze tudni kell kezelni a nőket, nehogy elszemtelenedve megbolygassák az egészséges hatalmi egyensúlyt, az igaz :)
@piefke: ja, kokettál, meg kiengedi a szellemet a palackból, valamint átlépett egy határt.
Nem unjátok?
@Szabó Zoltán fél évet kapott: Aha. Így már értem. Tény, hogy ha "asszonyi állatot" visszazavarjuk a helyére, elzárjuk az eltérő vélemények és életutak megismerésének lehetőségétől, egyúttal sulykoljuk a fejébe, hogy az ő élete értelme az ellés és mások szolgálata, akkor szülni fog. Zokszó nélkül.
Hol kezdjük? Diploma nuku? Érettségi nuku? Vagy már az olvasni tudás is veszélyes?
@kolbászoszsömle: Szóval, a faj, mint olyan nem definiálható és nem is létező entitás.
Az egy emberi kreáció.
Hú, ha én ilyet mondtam volna a biológia szigorlatomon, úgy kivágtak volna!
@Szabó Zoltán fél évet kapott: Vagy a tolvaj politikusok, vagy a dolgozni nemakarók, vagy a gyűlölködők, esetleg a hibás nyugdíjrendszer miatt. Mindez csak nézőpont kérdése, hogy kit okolok, de én általában nem másokban keresem a hibát.
Ha szerinted meg a meleg miatt nem lesz nyugdíjunk az a te problémád és véleményed nem az enyém, ha ettől jobban érzed magad akkor küzdj ellen. Azonban arra kérlek szavakkal, és ne erőszakkal tedd.
@solmyr: ha az egészséges női lelkekre akarod felépíteni a nyugdíjrendszert, akkor időben szólok: bele se fogj.
@Felagund: Nem akarok veled vitába szállni, de:
1. A Korányiban egy 10 évig kutatással foglalkozó onkológus prof. elmondta nekem, hogy aki azt állítja, hogy fogalma van a rák természetéről az hazudik. Persze a TV-ben is vannak "látó" emberek, akik megmondják a tutit.
2. Nekem elég jó az emberismeretem és elég sok nőt ismertem életemben, de aki azt állítja, hogy ránézésre némi beszélgetés után elmondja, hogy milyen lesz vele a szex - annak egészen fura elképzelései vannak a két nemről.
Persze lehet pozitívabban hozzáállni: tetszik ez a gyönyörű repülő, megveszem. De hát nem működik egyik hajtóműve sem! Nem baj majd megjavítjuk vagy nem szállok fel vele... Embere válogatja.
@tea fan: rád az olvasni nem tudás gyakorolt káros hatást.
Erős maszkulin társadalom nélkül nincs működő nyugdíjrendszer. Ha a méltó halálnál szebb eszme a nők beengedése a hatalomba, csak tessék.
@tea fan: "nők otthon a gyerekkel"-hez.
A környezetemben azt látom, hogy milyen iszonyat kemény dolog két kisgyerekkel otthon lenni. Különösen, ha ezt nem alibized le pl. a kábeltv-vel.

Csak olyan nők tudják jól végezni, akik hormonálisan (endorfin, tehát agyi kémiai segítséggel) ráhangolódnak erre.
(akinek ilyen felesége van, tudja miről beszélek, a többieknek lövésük sincs a dologról)

Az ilyen kisgyermekes anya megdöbbentően hatékony. Szerintem ma legfeljebb az anyák 10-20%a ilyen.

A szingli anyáknál ez a ráhangolódás alig lehetséges (több ok miatt).

Régebben a szűkebb lehetőségek és a jobb anyaszerep elfogadottság miatt ez az arány akár 40-50% is lehetett.

Az ilyen gyerekek sokkal jobb minőségűek a "hiányosakhoz" képest.

Tehát a "hiányosak" kettős hátrányban vannak:
- gyengébb anyai teljesítmény a hormonsegítség elmaradása miatt
- nem tanulják meg az "apa/anya együttműködést"
@vladys73: tehát egy személyben te vagy a hibás a nyugdíjrendszer közelgő kollapszusáért? (Mint írod, még csak nem is keresed másban a hibát.)
@dr Kangörény:
"1. Felette áll. Fantasztikus, micsoda erkölcsi önbizalommal tudsz ilyen kijelentést tenni. Aztán honnan veszed, hogy ez a kezdeményezés bármi fölött áll?"

Nem írtam ilyet. Azt írtam: "Vagy felette áll." És például azokra értem ezt, akiknek a szexuális élete kizárólag öncélú, nincs tekintettel a másik félre.

"A kutyát nem érdekelné, hogy mit hordanak itt össze, ha az nem kormány-közeli szerveződés lenne"

Ha jól emlékszem volt egy-két meghívott fideszes vagy kdnp-s vendég az alakuló gyűlésen.
@Légvárak:

Tessék értőn olvasni: egyik esetben sem állítottam azt, amit felrósz nekem.
1.) Azt mondtam, hogy az orvos _jobban_ ismeri a rákot, mint a páciens (evidens, ezért ő az orvos). Nem állítottam, hogy tökéletesen ismerné.
2.) Messze nem "ránézésre némi beszélgetés után" állapotról beszéltem, hanem adott esetben hosszas, sokoldalú és odafigyelő együttjárást.
@dibbler: "szerintem ma legfeljebb az anyák 10-20%a ilyen" - a matematikai becslést saját tapasztalataim alapján élesíteni szeretném. A nők 1-2%-a teljesíti ezt a kritériumot.
@dibbler:
Nane.
Szerintem akiket te potyautasokként akarsz beállítani, pontosan azok alkotják azt a réteget, akiknél a politikai tudathasadáson és a gyermek gyártáson kívül semmiről sem szólt ez elmúlt 20 év.
Könnyen tehetik ezt az adófizetők pénzéből.

Jegyezd meg, hogy én nem rabszolgának, hanem állampolgárnak születtem.
Tévedés azt hinni, hogy a mai társadalom birka módjára hagyja magát megvezetni.
Fájni fog az ébredés!
@ivangroznij: "Egy homoszexuális pár, ha megfeszül is, nem fog hozzájárulni a faj szaporodásához."

Ha leszbikus, akkor simán, van spermabank. Ha homo, akkor simán, van örökbefogadás, és simán felnevelnek egy hetero gyereket, aki aztán szaporodik.

Nyugodtan, egy sarokban leülve gondold végig Isten hatalmas szeretét, és végtelen bölcsességét, hogy a spermabankot és az örökbefogadást megalkotta. Isten útjai kifürkészhetetlenek, amikor összehpz tinédzserként egy férfit és nőt, akik még nem ismerték fel, hogy homok, csinálnak gyerekeket, a felismerés után szétválnak útjaik, és új, homo párjukkal szeretetben és tiszteletben felnevelik ezen gyermekeket.

Igaz, ezek másodkézből vannak, de konkrét információk. Te a negyedkéznél sem tarthatsz, és még életedben nem láttál homo párokat, ha ilyeneket le bírtál írni.
@Salemi boszorkány: jut eszembe, ezek szerint te azt akartad, hogy a Szalainé Szilágyi Eleonóra - Wieszt János - Gyurcsány Ferenc - Rinyú Jolán - rendszer legalább 12 egybefüggő éven át fennmaradjon?
@Felagund: Én nem rovok fel neked semmit. Ha te 2 év alatt akarsz megismerni valamit, amit 2 hét alatt is lehet, a te magánügyed.
@ivangroznij:
Nagyon szép és jó, hogy ez így működik nálatok otthon, de a mások gyermekeit ne próbáld erre az elavult mintára megtanítani, mert én nem kérek belőle.
A társadalmon belül változtak a szerepek.
A mai világban már nem bűn ateistának lenni.
Miért férfi és nő?
Miért nem nő és férfi?

Egyáltalán nem értem, hogy miért hiszitek azt, hogy ti valamitől jobbak, szuperebbek és különlegesebbek vagytok
@Légvárak: A fő filozófiai kérdés az, hogy vajon ugyanaz-e az a "valami" két hét, mint két év után? ;)
@Légvárak: D-209-re elég volt két óra is, regnálása első pillanataiban lebuktatták. Csak az SzDSz tartotta életben, végül ők tépték ki belőle a csöveket.
@Szabó Zoltán fél évet kapott:

Jaj kedves barátom, az internet korában: www.k-monitor.hu/adatbazis/cimkek/nyirfa-dosszie/suchman-tamas/tocsik-ugy

Olvasd el bátran, hogy vajon Horn vált-e meg a minisztertől, vagy ő mondott le. ennél te kispályásabb vagy, hogy ebbe bele tudjál szólni, menj szépen vissza játszani, ahonnan jöttél, azzal, amivel szoktál.

Én Boldvairól egy szót sem szóltam, miattam a mákos tészta receptjét is idekeverheted. Vagy csak simán a szart.
@Szabó Zoltán fél évet kapott:
Nem orbánt akartam ez tény, mert már régóta tudtam róla, hogy elmeháborodott.
@is: siralomvölgy, hogy ti ilyen átlátszó hazudozásoknak (elvakult gyűlöletből) hitelt adtok.
@Szabó Zoltán fél évet kapott: "nők 1-2%a hangolódik rá"-hoz.

B@sszus, ha neked van igazad, egyre rosszabb utódokat reprodukálunk, csak az anyagi lehetőségek javulása miatt ez nem látszik még...
@Szabó Zoltán fél évet kapott: szakadj le rólam asz idiotizmusoddal együtt, menj tripperezni dajcstomival.
Baszek, ez nekem zavaros csak? Jobban kedvelem, ha valaki egyértelmű válaszokat ad, ne tereljen, nem szégyen kiállni a vélt igazunk mellett!
@Szabó Zoltán fél évet kapott: Bocs ha képtelen vagy szöveget értelmezni arra nem tudok mit írni, érvelni meg főleg nem.

Másfelől:
Szerinted a homoszexuálisok tehetnek az összeomló nyugdíj rendszer miatt mert nem szaporodnak. 1, kiírtjuk őket, és még kevesebben leszünk, de szaporodni így sem fognak. 2, Meghatározzuk mennyi gyerek nemzés után buzulhatnak (így hozzájárultak a Magyarság fennmaradásához). Bár gondolom a 2. pont számodra elfogadhatatlan, hisz nyugdíj szempontjából hasznosabb az 1.

Szerinted a nőknek 2 dolguk van, szülni meg téged és gyerekeidet etetni. Sajnos a hozzád hasonló emberekkel nehezen tudok vitázni, mivel le vagytok maradva pár száz évvel.
Úgyhogy csak annyit tudok mondani:
North Korea waiting for you.
@Salemi boszorkány: statisztikailag hány százalékotoknak ilyen a stílusa? (Nem én célozgatok, neked volt comingoutod.)
@vladys73: nem nehezen, egyáltalán nem tudsz vitázni. Viszont szebben fröcsögsz, mint egy húsz év alatt elkövesedett locsolócső.
@Szabó Zoltán fél évet kapott:
Tudod a nők 80%-a ilyen, nem szeretik az okoskodó majmokat.
20 % meg tűr
egy ideig.
@Felagund: A válasz nem filozófiai: tartalmasabb lehet a 2 év, csupán az a baj, hogy lehet, hogy a 2 év felesleges volt...
@Szabó Zoltán fél évet kapott:
nem hinném, csak nem szeretem a terelést...
@Légvárak: Ha felesleges, az kiderül hamar (saját tapasztalatom szerint kb 3 hónap, az meg még simán belefér ;))
@Szabó Zoltán fél évet kapott: Személyeskedni azt tudsz, meg gyűlölködni, de érvelni, vagy egyetlen érdemi hozzászólást írni már képtelen vagy. Itt lezárom magam rész a dolgot, majd ha megtanultál értelmes ember módjára kommunikálni folytathatjuk. További kellemes időtöltést.
ha egyszer a fiatalok 50%-a nem választja a házasságot, akkor lehet, hogy pont jobb lenne a házasságot az ő igényeik szerint alakítani, mint a fiatalokat a házasság igényei szerint
@vladys73: látom, megpattant benned az utolsó szál is, ami az emberi civilizációhoz fűzött. Szép estét!
@freesleep: A legtöbb fiatalt inkább a rossz tapasztalatok (szülők, rokonok) riasztanak el. Két emberen múlik, és erre nem tudsz törvényt alkotni, a szülőknek kell példát mutatniuk ezzel mást nem nagyon lehet kezdeni.
@freesleep: Tehát nehogy esetleg bizonyos elveket, avagy elvárásokat állítsunk a fiatalok elé, mert neadj'isten meg kéne erőltetniük magukat és akkor jaj mi lesz velük?

Mi lenne, ha nem a lécetakarnánk lejjebb és lejjebb tenni, hanem rászorítani az embereket, hogy ugorják meg?

Ismered a szennyvíz vs. óbor hasonlatot, ugye?
@Felagund: ja, a teljesen fiatal népesség fele hulladék. gratulálok
@Salemi boszorkány: "birka módjára és állampolgár nő"-höz:
- minden embernek szüksége van vezérelvre, értékrendre, megbecsültségre, státusra.
- a konzervativ családmodellben a fentiek világosak, mindenkinek meg van a szerepe és státusa. A szerep/státus megosztáson keresztül működik a modell. A modern munkahelyeken ezt a feladatok szegmentálásának hívják és nagyon hatékony.
- a mai világban a család megkeveredett, férfi-nő mindent csinál, elvárásai vannak, a hibákért a másikat okolja, titkolózik, "magánélete van", stb. Ez szervezetlenséghez, sorozatos ütközésekhez, nem egyeztetett döntésekhez vezet.

Ráadásul nincs világos vezérelv, az a homályos katyvasz amit polgári liberalizmusnak hívunk, még iránymutatásra sem alkalmas - semmilyen víziója nincs.
Általános rizsa: szabadság, verseny, jólét, igazságosság, szolidaritás, hát ez nem sok.

Kíváncsi lennék, hogy a sikeres skandináv országokban milyen a lakosság gondolkodása igazándiból. Tartok tőle, hogy zárkózott, konzervativ.

Próbálj Te is megváltozni, konzervativosodni... LOL.
bocsika, tuti, hogy már húszan megfogalmaztátok, véleményszabadság van, egy kissé szenilis emberkehadd bolondozzon.
A lóvés dolog mondjuk engem is érdekel, illetve sejtem a hátteret.
De úgyamúgy hadd példálózzak: én lenni igen jobbos. én olvasni Kertész Imre-interjú. ő mondá, a magyar nép genetikailag alsóbbrendű, Budapest egy szánalmas falu, Berlin meg a mennyország. én mégse mondani, büdöszsidó, én mondani szubjektív téma teljesen objektivizálásának ostoba próbálkozása. Imre bá nem büdöszsidó, egész egyszerűen szenilis, ködössé vált emlékek és ideológiák foglya.
Ez a bácsi is, de azért jó ez a cikk, mert ha pályázni akar, félek, megvan a baj. na, levele :)amúgy a vélemény részben tényleg ellenőrizhető és ismételhető szakmai felmérésekre támaszkodik, tény, hogy inkább makroszinten, hogy 25 év múlva ne 7 millióan legyünk. Pl. teljesen friss, hogy errefelé és nyugatabbra kérdezték a 18-23 évese lányokat,hány gyereket tervez, és mindenki fél (haha) gyerekkel többet szeretne, mint amennyi lesz. Aki házas, annál kicsi a rés az ollón, a többieknél rohadtul nem, közben ugyanannyit akartak...
@Bambano: "tökteljesen mindegy, mit hoznak ki a tudományos eredmények"

Ez nem igaz!!! Ne becsüld le a marketing hatalmát. Az USA-ban a II. világháború alatt a színhúst vitték a katonáknak, az otthon maradtaknak maradtak a belsőségek, amiket korábban KIDOBTAK, kb emberi fogyasztásra alkalmatlannak tartották! A kormány propagandába kezdett, hogy mi mindent lehet azokból készíteni és hogyan, ráadásul, hogy tessék megenni azt is!

A közösség véleményét igenis lehet befolyásolni, nem kicsit. Lásd, "A rábeszélőgép" című könyvet. Lehet emberek véleményét formálni, csak kellő idő és pénz kell hozzá. Nem véletlen, hogy a pártok minél nagyobb média nyilvánosságot követelnek maguknak, mert számít! Nem véletlenül orvos szappanopera szereplők hangjait használják gyógyszerreklámokban, és az sem véletlen, hogy egy hatalmas csokis polc van minden bolt pénztáránál, vagy éppen az, hogy boka magasságba helyezik el az olcsóbb termékeket. Mindenféle csili-vili vízkőoldó kapható, holott veszel háztartási sósavat VAGY ha az nem használható (mosógép, mosogatógép), akkor ecetsavat és kész! Ráadásul a sósav az esetek jó részében ott van boka magasságban a vízkőoldók alatt. Kb negyed áron. Az emberek csak szeretnék azt hinni, hogy tudatos vásárlók, valójában az esetek 99%-ban nem. Anno, a cigaretta gyártók is szenvedtek az értékesítéssel, mert önmagában a cigi szar, az első sikeres kampány a Marlboro menő cowboy-a volt, ami azt sugalta, hogy cigizni menő... Most is ezért szoknak rá a gyerekek, mert ez van a fejekben. Nem azért, mert az olyan hú de jó lenne. Nem jó, egyáltalán nem. Mégis a marketing simán rávesz embereket arra, hogy hülyeségeket csináljanak. Pl robbantsák fel magukat. Az is egyfajta marketing.
@dibbler:
Nem kell beleszólni a családi életbe és nem lesz baj.
Ha sokáig erőlteti ezt a kérdést a fidesz-kdnp, akkor EU-nál fog kikötni a téma.
Sajnálom de a skandináv országokból nem tudok olyan példát mondani, ahol az állami iskolába bemegy az egyház loyolai ignácza és hittant, majd etikát tanít.
Mert állítólag mindkét tantárgyat az egyház kezébe akarják átjátszani.
(loyola a vatikán kémje volt és gyilkos)
Azt is megelőlegezhetem, hogy mivel vallászabadság van Magyarországon, ezért sok szülő nem fogja beengedni a gyermekét etika órára sem, mivel azt nem sima pedagógusok fogják tartani.

Nem akarom, hogy idegen entitású egyházi személyek sündörögjenek a közoktatásban.
Az egyháznak kellene megváltoznia, nem kell a családok ügyeibe beleböfögni!
Ha a papok azt akarják, hogy ne haljon ki a nemzet, akkor álljanak be a sorba ők is.
Dumálni könnyű.
Tessék szülni, gyermeket nevelni, eltartani, felnevelni.
Ja, hogy ők csak elméletben, meg majd megmondják másnak, hogy nem szabad fogamzásgátlót használni, meg tiltják az abortuszt.
Nem tudom, hogy érdekel-e valakit a véleményük, mert engem speciel nem.
@ivangroznij: Hol lehetett szigorlatozni kreácionizmusból?

No, mindegy!

A "faj" nem definiálható, mert nem szuverén létező, hanem egy hasonlóság és bizonyos fokú rokonság alapján összeállított mesterséges kategória, egyszerűen nincs ilyen a valóságban.

Próbáld meg definiálni, és rájössz, hogy nem fog menni...
A hozzászólásokat nem olvastam el. Alapjában véve én is úgy érzem, egy boldog házasság a legjobb dolog, ami az ember életében történhet. De sajnos nem mindenki találja meg az igazi párját. A házasság előtti szexszel sincs probléma szerintem. Ma elég magas a házasságkötés átlagéletkora, azt nem lehet várni a fiataloktól, hogy kb. 30 éves korukig szüzek legyenek. Egyébként ez a társaság lelkesen foglalkozik a házasság előtti nemi élettel, de nem foglalkozik az elváltak, özvegyek stb. nemi életével. Nekem az a véleményem, hogy nagyon szabados a mai világ, de erre nem az lenne a jó válasz, hogy a 100 évvel ezelőtti normákhoz térjünk vissza.
@Almandin: A száz évvel ezelőtti normához hozzátartozott a bordélyház is meg a bárcás kurvák.
A norvég férfiak nagy része munka után hazamegy, rápattan a kerékpárjára, és elindul a kocsmájába, hogy aznap is hullarészegre igya magát.
Annyi előnyük van a magyar férfiakkal szemben, hogy jóval több fizetést visznek haza a családnak és még a hidegben is ki lehet őket zárni, mert fagyállóak.
Bóvli kormány, szégyen de bóvli ország!

Az LMP-s Schiffer András nyilvános vitára hívja az állambiztonsági akták nyilvánossága ügyében a Fidesz frakcióvezetőjét az igazi szarjankót.

Az LMP keddi közleménye szerint ha Lázár János nem fogadja el Schiffer András kihívását, azzal azt bizonyítja, hogy ő és a Fidesz is fél. Lázár János „attól fél, hogy hazugságai miatt magyarázkodnia kell, pártja pedig attól, hogy kiderül, az 1990 utáni politikai és gazdasági életet, a párt holdudvarát is kínos módon hálózták be a túlélő állambiztonsági hálózatok".

Nem fog kiállni lázár, az igazi szarjankó!
Az igazi kártékony hülyék azok, akik állást foglalnak valamiben, meg akarnak szabni valami puszta jóindulatból, és mindeközben nem értik az égeszet, azt sem, hogy miért teszik, illetve nem értenek hozzá.

"Ezenkívül összevágtunk mindenféle szövegeket, amik voltak a számítógépeinken, a családról és a házasságról. Azt gondoltuk, hogy ez jó lesz kiindulási anyagnak. Ami kevésbé tetszett azt sárgával kiszíneztük a szövegben, és feltettük a saját honlapunkra, hogy a többi tagunk is lássa."

:)
Édes istenem.
Vérbeli fideszes szakértő.

A lényeg, hogy majd eldönt dolgokat, hogy A vagy B, lehetőleg sok olyat, amit nem kell vagy nem kehet.
@kolbászoszsömle: Így van. Akkor volt álszentség bőven. Még csak említést sem illett tenni a szexről, de a férfiaknak szinte minden szabad volt. A nőktől pedig nemcsak azt várták el, hogy szűzen házasodjanak, hanem azt is, hogy frigidek legyenek (vagy tegyenek úgy), a nők jogát a kielégítő nemi élethez nem ismerték. Ezek a bigott mai "családvédők" talán ezt akarnák visszahozni? Amúgy még az is nagyon ellenszenves az egészben, hogy ezt még oktatni is akarják, amivel aktívan beavatkoznak mások magánéletébe. Meg a serdülő fiatalokban felesleges bűntudatot keltenek, amivel még az egészséges pszichoszexuális fejlődésüket is megzavarhatják.
@makacs szennyeződés: Megszokhatnád már, hogy ebben az országban mostanában az a divat, hogy mindenfélét összeollóznak, aztán kiadják saját nevükön.
Egyszer és mindenkorra kijelentem, hogy hamarabb leszek én milliárdos, minthogy a hittant bevezessék az iskolákban.
Néhány hete kering egy nyílt levél, és a feladója szerint, szinte minden hazai nyomtatott és netes újság, televíziós és rádiós csatorna, továbbá társkereső irodák is megkapták. Tanulságos.

Az én e-mail címemre kifestés és ki xxx-elés nélkül konkrét személy, cég és honlapcímekkel érkezett. Viszont az általam levont tanulság miatt ezekre nincs szükség, ezért azokat azonosíthatatlanná módosítottam. Megdöbbentő, hogy milyen jogi anomália már ez. El lehet húzni egy válás, két embert összekötő jogi részét, a vagyoni megosztástól függetlenül évekig. Ezzel megakadályozva, hogy a másik ember újra és remélten már sikeres házasságban élhessen és házasságban vállalhasson gyereket. A házasságok egyre csökkenő számát maga a törvényhozási és iGazság szolgáltatási rendszer hibái okozzák.

ige.blogger.hu/2012/03/05/kenyszerhazassag
Ennek a társaságnak nem a Hyde parkban lenne a helye??
@Szabó Zoltán fél évet kapott: ennek az oka az volt, h a szüleim azt gondolták, elválni nem lehet, azt gondolták, jaj, csak csonka családban ne nevelkedjen a gyerek. a tradicionális gondolkodás ehhez vezet, ez az eredménye. nagyszüleink idejében ez még rosszabb volt. borzasztó naiv az, aki azt hiszi, a régi idők rossz erkölcsisége valójában jó volt...
@dibbler: dehát pont a konzervatív családmodellel volt itt a gond, lehet, nem értetted meg, amit írtam. ha az emberek nem elég körültekintően választanak párt, nem elegendő mértékű tapasztalatszerzés után, akkor bizony többségében ez lesz a helyzet, és ha még elválni sem lehet, akkor meg pláne. és régebben ez még sokkal rosszabb volt, itt tényleg senki nem beszélgetett még öregekkel, nektek nem voltak nagyszüleitek...?:s
@dibbler: "a mai világban a család megkeveredett, férfi-nő mindent csinál, elvárásai vannak, a hibákért a másikat okolja, titkolózik, "magánélete van", stb. Ez szervezetlenséghez, sorozatos ütközésekhez, nem egyeztetett döntésekhez vezet.

Ráadásul nincs világos vezérelv, az a homályos katyvasz amit polgári liberalizmusnak hívunk, még iránymutatásra sem alkalmas - semmilyen víziója nincs."

lehet, hogy most újdonságot mondok, de a felnőtt élet sorozatos ütközések, nem egyeztetett döntések szervezetlen sorozata, amiben neked önállóan, sajátmagad által kialakított és betartott elvek szerint kell boldogulnod és eligazodnod, nem pedig gyermekként, kívülről rádkényszerített normák alapján. ha neked a gyermeki lét és az önálló választások hiánya kényelmesebb, rendben van, de ne akard, hogy ez mindenkire érvényes legyen.
Abból, hogy Magyarországon nem létezik családtudomány mint önálló kutatási terület, még nem következik, hogy ilyesmivel ne lenne érdemes foglalkozni. Amerikában például már vagy 25 éve tilos középületekben dohányozni.
@DrPepper?

És?
Most jó az amerikai példa?
De ott nem is próbálják a saját baromságukat ráerőltetni az emberekre, mert ott vallásszabadság van.
Foglalkozzon a fidesz-kdnp a saját prosztatájával, a vén papok meg ne érdeklődjenek annyira a zsenge ifjúság ügyei iránt, mert rájuk vetül a pedofilia árnyéka.
@DrPepper: hamis dr pepper
Az áltudományok mindig is bajt hoztak a világra.
Annyira, mint az olyan orvosok(belgyogyó), akik a betegellátásból részt nem vállalva okoskodnak, gyűjtik a doktori címeket és megmondják másnak, hogy mit csináljon.
@Ernoke: az etimológusok szerint az ember egyik legfontosabb genetikailag kódolt tulajdonsága az indoktrinálhatóság. Világos vezérelv nélkül egy átlagember elveszettnek érzi magát, elidegenedik, depressziós lesz.
Másik a tárgyak szeretete, aztán kommunikációs/közösségi lét kényszer, még van néhány ilyen.

Ezek miatt vagyunk emberek. Az önmegvalósítás, individuum fából vaskarika.
@Salemi boszorkány: "beleszólni a családi életbe"-hez, a klasszikus családmodellnek nagy szüksége van előnyben részesítésre.

Hittan: hát ez szerintem is gáz, de nem Neked, a szülőnek. Képzeld el, hogy az éretlen 9 éves fiad komolyan veszi a Te hisztizésedet és nyilvánosan elhelyez egy-két jól eltalált mondatot ...
@dibbler:
Na most az én gyermekem(fiam?:) meg tudja védeni magát.
Ez tény.
Akadt már problémája egy vakbuzgó katolikus rajztanárral, aki gyűjtötte a gyerkőcök adatait az iskolában, mint kiderült róla hétvégén hittant tanított az egyháznál.
Bekérte a családfát és megkérdezte hogy ki van megkeresztelve, s elkezdte nyomni a süket szövegét, alázta nem keresztény gyermekeket.
Hát jól el is lett küldve a jó curva anyjába.
Csak azt sajnálom, hogy megelőzött egy másik szülő az igazgatói irodában.
@dibbler: Amit leírtál, az gyakorlatilag a diktatúra propagálása. Miért baj, ha valaki individuum? Attól, hogy van egyénisége, abból nem következik, hogy feltétlenül önző is. Nem szeretnék egy olyan társadalomban élni, ahol a vezérek még azt is megszabják, hogyan gondolkodjon az ember. Bár lehet, hogy gyenge jellemű, nyájszellemű embereknek kell a führer, mert anélkül a feneküket se képesek egyedül kitörölni.
@salemi Boszorkány: Döbbenetes, milyen tanárok vannak. Nem az a baj, hogy vallásos, meg hitoktató, hanem az, hogy ezt ilyen durván beviszi az iskolába, jogellenesen adatokat gyűjt, és piszkálja a nem vallásos tanulókat. Amit tett, az törvénysértő is, így én a helyetekben még rendőrségi feljelentést is tettem volna.
@dibbler: "az etimológusok szerint az ember egyik legfontosabb genetikailag kódolt tulajdonsága az indoktrinálhatóság. Világos vezérelv nélkül egy átlagember elveszettnek érzi magát, elidegenedik, depressziós lesz.
Másik a tárgyak szeretete, aztán kommunikációs/közösségi lét kényszer, még van néhány ilyen."

Ezek így mind az egoizmus különféle körei... az ezeken való túllépés vezet "Isten Országához".

Vagy ahogy egy barátom szokta fogalmazni: jól vagyok, se lumbágóm, se világnézetem, se más nyavajám. :)
@vladys73:
1. az igazság, egy tőlünk független fogalom. teljesen mindegy, hisz-e valaki istenben, vagy nem, Isten igazsága létezik és örökkévaló. nem attól lesz igaz valami, hogy hiszünk benne vagy nem. ha előttem van egy pohár víz, hiába csukom le a szemem és azt mondom, nincs ott, attól az még ott van. Tehát, isten igazsága minden ember számára létező entitás, csak nem vesznek tudomást róla.
2.A házasság biliai alapja egyértelmű. Ugyanis a teremtésre nyúlik vissza, amikor csak egy emberpár létezett a földön, Ádám és Éva. Isten őket teremtette egymásnak, ez volt az első házasság. Minden más, erre alapul. A pogány népeknél levő házasság szintén ide vezethető vissza, mert minden ember Ádámtól és Évától származik, nem pedig a fáról másztunk le, ahogy ez kismilliószor meg lett már cáfolva. A pogány népek házassága, ennek a rendelésnek az emléke. A társadalom alapja.
3.Amit az alapegységről mondasz, az nem minősíthető. Jellegzetes magyarországi gondolkodásmód. Az egyén, egy embercsoport alapegysége, akiknek semmi közük egymáshoz, azonkívül, hogy valami egybeköti őket. Nemzetiség például. EZ NEM TÁRSADALOM. A társadalom, alapegysége a család. Pontosan ezért van itt a mai magyar társadalom, mert ezt a nézetet vallja. Kérdés, társadalom-e ez egyáltalán ? Benne van a nevében is: TÁRSadalom. A társak összessége !
@Salemi boszorkány:
Ha jól értem magvas válaszod, a családkutatás áltudomány (figyelmedbe ajánlom a létező szocializmusban előszeretettel használt "burzsoá áltudomkány" fordulatot), amit Amerikában egyébként is jobban csinálnak, mert ott vallásszabadság van.
@Landauer Szilárd: "Az egyén, egy embercsoport alapegysége, akiknek semmi közük egymáshoz, azonkívül, hogy valami egybeköti őket. Nemzetiség például."

Semmi közük??! Egyek Istenben!!
Elsősorban nem a társadalom, hanem Isten felől kell a kérdést megközelíteni.
Istenen keresztül vezet az út a társadalomhoz és nem a társadalmon keresztül Istenhez (legfeljebb a farizeusok szerint).

Ha az emberek Istennel (és egymással) jó közösségben vannak, ez alapozza meg az egészséges társadalmat... a felelősség, a lelkiismeret alapvetően az egyén szintján működik.
Ezen felül "a törvény van az emberért és nem az ember a törvényért".
@Martian:
Kicsit óvatos lennék azzal, hogy egyek Istenben ... ki tekinthető keresztyénnek? az aki felismerte és elfogadta Jézust, mint személyes megváltóját. az aki felismeri bűneit, nem mentegeti azokat, és bocsánatot kér és kap ezekre a mindenhatótól. az aki nem önmegváltásban reménykedik, sem jócselekedeteiben nem bízik, hanem egyedül Isten kegyelmére bízza magát. Ezek, egyek lehetnek Istenben. Legalábbis a gracia specialis alatt. a többi ember, lehet egységben, de nem Istenről megfogalmazott egységben, esetleg gracia generalis. Nem teológiai értekezést akartam tartani, hanem egy gondolatot megcáfolni. ez nem az a hely, ahol ezeket a dolgokat igazából meg lehetne beszélni. Én csak Istenre akartam mutatni, nem magamat reklámozni.
@Landauer Szilárd: "ki tekinthető keresztyénnek? az aki felismerte és elfogadta Jézust"

Rendben, de ebben nem az elme, a gondolkodás szintjén történő felismerésről, elfogadásról van szó, hanem éppen ennek elengedéséről... amikor egy nagyobb erő irányítja az embert, hoz rajta keresztül döntéseket.

"az aki felismeri bűneit, nem mentegeti azokat, és bocsánatot kér és kap ezekre a mindenhatótól."

Ez így a bűn és bűnbocsánat körforgása... de Isten Országához ennél több kell...

"az aki nem önmegváltásban reménykedik, sem jócselekedeteiben nem bízik, hanem egyedül Isten kegyelmére bízza magát."

Ennél aktívabb hozzáállásra bíztatott Jézus: "keressétek Isten Országát" vagyis ehhez Isten és ember "együttműködése" kell.
@Landauer Szilárd: Egy kicsit úgy vezeted le a dolgokat, mintha csak azok tudnának jó házasságban élni, akik hívő keresztények. Sok vallásos ember gondolja úgy, hogy náluk az erkölcs alapköve, és mindenki, aki nem vallásos, képtelen pl. egy harmonikus, jó házasságra. Ez tévedés. Világi etika is létezik. Nem biztos, hogy egy vallástalan ember mindjárt önző, nem tud igazán szeretni, stb.
@Martian:
1. Nem észbéli elfogadásról beszéltem, hanem szívbéliről. az ész elengedésével nem értek egyet, mert Isten nem azt mondja, hogy kapcsoljuk ki az értelmünket, hanem, hogy használjuk azt, de az isten igéjének fényében. Az előbbi verzió, a buddhizmus sajátja, nem a keresztyénségé.
2. Nem katolikus értelemben létezik az a körforgás amiről beszélt. A megtérés után, az ember még követ el bűnöket. Az óember még él, bár erejétől megfosztatott, megfeszíttetett. Ezekért a bűnökért bocsánatot kell kérnünk.
3. Van együttműködés, concursus Isten és ember között, nem vitatom ezt. De ez következmény, a hit következménye a jócselekedet. Ez nem érdemszerző, nem azért kerül valaki a mennybe mert olyan sok jót tett, egyébként csak Krisztusban lehet Isten által elfogadott jócselekedetet végrehajtani. Kegyelemből van az üdvösség.
4. Ön valaha katolikus lehetett, most pedig egy karizmatikus közösség tagja lehet. Én református szempontból értelmezem a Szentírást, pontosabban, hagyom, hogy az írás maga magát magyarázza. Ez református sajátosság. Sola scriptura !
@Almandin:
nyilván nem ezt mondom, amit Ön ír. vannak jó világi házasságok is. Nem vitatom. Itt nem erről van szó, hanem a házasság intézményéről. az erkölcs alapköve nem nálam van, hanem a bibliában. Ez az alap. nem magamra akarok mutatni, mert és senki és semmi vagyok, de Isten, nagy. Amit írtam, az csupán mutatás, odaátra. Istenre...
@Landauer Szilárd: Ez hit kérdése. A Biblia csak annak szent könyv, meg Isten szava, aki hisz benne. Tudományos bizonyíték nincs arra nézve, hogy Isten sugallta volna a Bibliát. Sok vallás van a világon, vannak más szent könyvek is. A házasság intézményét is a legtöbb nép ismeri a világon, és nagyon sokféle formában létezik (pl. többnejűség).
Szerintem a szeretet, barátság és elköteleződés adja egy házasság minőségét. Ez azonban szerintem független attól, hogy szüzen mennek-e bele a felek.
@Landauer Szilárd: " nem attól lesz igaz valami, hogy hiszünk benne vagy nem"

Én is pont így gondolom... Attól nem lesz igaz a Nagy Rózsaszín Unikornis, aki a szarván egyensúlyozza a világot, mert én hiszek benne. De az általad Istennek gondolt képzeletbeli lény se...
@Almandin: 19:47:41-es hozzászólás: Teljesen egyetértek veled!!!
süti beállítások módosítása