Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Reggeli buszért az öregek is fizessenek?

2012.02.22. 10:44 petőfi utca

65++.jpgReggel 6 és 9 óra között nem lenne érvényes a nyugdíjasok kedvezménye és a 65 év felettiek teljesen ingyenes közlekedése Budapesten, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) tegnap nyilvánosságra hozott javaslata szerint. A tanítás és a munkakezdés módosításával együtt az egyesület több milliárdos megtakarítással kalkulál, de mit szól mind ehhez a Tisztelet Társasága? Schmuck Andor gyilkos poénnal száll harcba.

A 65 év felettiek ingyenes tömegközlekedése Európában eleve egyedülálló – mondta a Petőfi utcának Feld István Márton, a VEKE alelnöke. Ahol egyáltalán van ingyenes utazási lehetőség, ott csak csúcsidőn kívül érvényes, mint például Londonban, vagy csak 70 év felettiekre vonatkozik, ahogy például Varsóban és Prágában is. Nyugat-Európában, leginkább a német városokban (Münchenben, Nürnbergben, Mannheim környékén), a csúcsidőn kívüli kedvezmény általános gyakorlat a tömegközlekedés árképzésében, ezzel ugyanis egyenletesebb forgalom érhető el. 

Feld hangsúlyozta, hogy a csúcsidő széthúzásában a korkedvezmény módosításánál is nagyobb lehetőségeket kínálna az iskolák és hivatalok munkarendjének átalakítása. A VEKE közlekedéstervező cégekkel közösen készített számításokat a BKV 2004-es háztartásfelvételének adataira alapozva, és eszerint a változtatásokkal 8-10%-os megtakarítást érhetnének el a reggeli csúcsforgalomban. Az alelnök szerint „ez milliárdokat jelent”.

Máshogy látja a kérdést Schmuck Andor, a Tisztelet Társaságának ügyvivője, aki szerint a VEKE valamelyik tagjának "azt mondta az orvosa, hogy elmebeteg, de ő úgy értette, hogy elmehetek". Schmuck egyenesen a faji megkülönböztetéshez hasonlítja a javaslatot: nem világos, hogy mi alapján lehetne megkülönböztetni „A” és „B” utast. „A történelemből ismerhetünk hasonló példát, Amerikában például a bőrszínük miatt voltak elkülönítve az utasok, de ezt ott se szerették.”

Schmuck is ismer nyugat-európai példákat, de szerinte lényeges különbség, hogy „ott nem a korkedvezményeket minősítik, hanem az utas maga dönthet úgy, hogy nem fog utazni csúcsidőben, és ezért cserébe vásárolhat olcsóbb bérletet. Abszurd a gondolat már csak azért is, mert sok családban a nagyszülők viszik iskolába a gyerekeket, ezzel a lépéssel az ő helyzetük is ellehetetlenülne. Mi lesz a következő, esténként meg majd a gyerekek nem utazhatnak? - tette fel a kérdést a politikus, aki szerint egy ilyen módosítás megtakarítással se járna, hiszen a többi ember ettől még nem szeretne többet várni a ritkábban érkező járművekre.

598 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr1004169868

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megasaller de luxe 2012.02.22. 18:31:41

Megjött az ítélet – ahogy tartani lehetett tőle, az Európai Bizottság azt javasolta az EU pénzügyminisztereinek, hogy a Magyarországnak juttatott felzárkóztatási támogatás egy részét – mintegy 150 milliárd forintot – vonják meg &ndash...

Trackback: Mai napi BKV 2012.02.22. 13:03:16

"Kell egy csapat!" Ez lett a legújabb jelszava a BKV megmentésén fáradozó szakszervezeti egyesülésnek. A délutánra tervezett demonstráción, barátságos futball mérkőzést játszanak a Kossuth téren, az egyik oldalon a jegyellenőrök, a másik olda...

Trackback: KacsaLeaks: Kövér László dubajozik, aztán meg rijadozik 2012.02.22. 12:27:57

Kiszivárogtatott információk szerint a parlament házelnöke, a gazdasági válság elmélyülése okán, oly sok hazánklánya hazánkfia nyomdokaiba lépve, Dubajba indul. Mint megtudtuk, ez a dubajozás, nem az a dubajozás. Azután meg rijadozni is fog Kövér Lászl...

Trackback: Kémek a narancs seregben 2012.02.22. 12:09:27

Aki sokat küzd a vágyott hatalom megszerzéséért, az idővel rettegni kezd, hogy jön majd egy hasonló személy, aki megpróbálja letaszítani a trónjáról. Ha ez a félelem a józan logika határain belül marad, akkor nem több állandó készenlétnél, ha eltávolo...

Trackback: Kémek a narancs seregben 2012.02.22. 12:08:57

Aki sokat küzd a vágyott hatalom megszerzéséért, az idővel rettegni kezd, hogy jön majd egy hasonló személy, aki megpróbálja letaszítani a trónjáról. Ha ez a félelem a józan logika határain belül marad, akkor nem több állandó készenlétnél, ha eltávolo...

Trackback: Mit keres Oszkó Péter a WizzAirben? 2012.02.22. 11:43:03

Már nem abban az értelemben mit keres, hogy mifaszköze van hozzá bárkinek, hogy mit keres, hanem hogy mi a magyar most?...

Trackback: Mindenki a BKV-ért! 2012.02.22. 11:30:51

A BKV jövőéért VEKEngő Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület legújabb felvetése szerint, nem elég a fővárosnak mozdulni. Az egész nemzetgazdaság összefogásával és természetesen a VEKE elképzelései szerint kell biztos pályára állítani a vállalatot. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na, a nyuggerek forradalmat fognak szitani.
en szeretnek ebbol is kimaradni.
Ezúton (is) üzenném annak a kretén faszkalapnak a VEKE-nél, aki ezt kiagyalta, meg a többi fasznak, aki támogatja az ötletet, hogy ugyan, szálljanak már néha buszra/villamosra csúcsidőben és nézzék meg, hány idős ember utazik, élve az ingyenes utazási lehetőséggel!

Valamint, hogy beszélgessenek már el a jókurvaanyjukkal, hogy mégis miért neveltek ilyen antiszociális férgeket a kucsaftjaik "ajándékából" (vagy hogy miért vállalták gumi nélkül)
Szerintem inkább olyan változtatás kéne, hogy aki BKV-zik annak még fizessen az állam! (IMF hitelt kell felvenni hogy legyen erre pénz.)

A nyugdíjasok pedig 2x annyi pénzt kapnának.
A lényeg az, hogy a jelenlegi jólétet biztosítani kell, vagy még nagyobb jólétet kell elérni.

Az IMF biztos segít ebben, a magyar értelmiség pedig segédkezik.
Pedig ez egy nagyon jogos VEKE javaslat - bár a magam részértől a teljes ingyenesség eltörlését javaslom, és helyette egy 25 vagy 50%-os díj fizetését.
a nyugdíjasok a hibásak!!!
"Reggeli buszért az öregek is fizessenek?"

Ne csak a reggeliért, a többiért is...
@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp:
"Ezúton (is) üzenném annak a kretén faszkalapnak a VEKE-nél, aki ezt kiagyalta, meg a többi fasznak, aki támogatja az ötletet, hogy ugyan, szálljanak már néha buszra/villamosra csúcsidőben és nézzék meg, hány idős ember utazik, élve az ingyenes utazási lehetőséggel!"

Errefelé a buszokon csúcsidőben is fele nyugdíjas az utasoknak.
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
KORKEDVEZMÉNY = SZAVAZATVÁSÁRLÁS
Egyébként szerintem a megoldás az lenne, hogy csúcsidőben a 65 év felettiek is fizessenek 100%-ot, csúcsidőn kívül pedig csak kedvezményük legyen, de ne teljes ingyenesség. Ez lenne a korrekt.
Itt az ideje, hogy egy kicsit a nyuggerek is elvezzek a megszoritasokat. Orulhetnenek, hogy lyuk van a seggukon, meg ingyen is utazzanak? Bazz.
Ja, és még valami. Ezen kívül be kellene vezetni az iskolákban a lépcsős kezdést, valahol 3/4 8-kor, valahol 8-kor és valahol negyed 9-kor kezdődne a tanítás. Ezzel jobban eloszlana a tömeg csúcsidőben.
"...nem világos, hogy mi alapján lehetne megkülönböztetni „A” és „B” utast."
Például olyan alapon, hogy az egyik fizet az utazásért, a másik nem!
"..mert sok családban a nagyszülők viszik iskolába a gyerekeket, ezzel a lépéssel az ő helyzetük is ellehetetlenülne."
Mármint mitől lehetetlenülne el? Hogy esetleg nem ingyen utazik hanem nyugdíjas bérletet kell vennie? Ugyanis a tanórák kezdését is ehhez igazítanák. Na ne máá...!
"Mi lesz a következő, esténként meg majd a gyerekek nem utazhatnak?"
Mármint ingyen?
"A történelemből ismerhetünk hasonló példát, Amerikában például a bőrszínük miatt voltak elkülönítve az utasok, de ezt ott se szerették.”"
most is ez van,csak pepitában. aki vesz jegyet, az van megkülönböztetve. a piacra meg ki lehet menni 10 óra után is
@LION_heart:
Gondolom (szüleidet || nagyszüleidet) is nyuggernek hívod...
@Zabalint:
"Gondolom (szüleidet || nagyszüleidet) is nyuggernek hívod... "

te vagy az a fajta, aki egy nőt lehülyepicsázótól is megkérdezi, hogy "édesanyádat is lehülyepicsázod?"....
Persze. A kedvezményes tanulóbérlet pedig a tanulási órák időszakára vonatkozzon. Reggeli iskolakezdéstől délután 5-ig. Azon felül minden gyerek/fiatal vegyen külön jegyet. Na nehogymár kedvezményesen utazzanak éjjel bulizni! Meg hétvégén kirándulni.
Ezen kívül 18 éven aluliak este 8 után ne mehessenek az utcára!
Vagy ez nem jó?! Pedig tudok még egy pár hülyeséget kitalálni...
Igaz, engem nem fizetnek a hülyeségekért.
@Zabalint: Nincsenek is szülei.......
@Zabalint:
1. Budapesten?
2. _Ingyen_ utaznak? (gyk: 65 éven felüliek?)
Mert pár éve még azt láttam, hogy néhány idős ember, aki kénytelen reggel dokihoz menni, esetleg nyáron hajnalban megy bevásárolni, mert 10-11 körül már olyan meleg van, amit nem bír, a többi vagy diák vagy munkába menő ember.
Magyarországon nagyobb a jólét, mint pl Svájcban. Nálunk simán belefér, hogy ingyen utaztassuk a nyugdíjasokat. Igazából a legjobb az lenne, ha ingyen repülőjegyet kapnának korlátlanul, illetve alanyi jogon elvehetnének bármelyik dolgozó embertől az utcán igényük szerinti összeget.
Nagyon fontos, hogy kiemelten kezeljék őket az orvosi rendelőkben, kórházakban, a fiatalokat pedig szeparálják külön váróba, mivel azok a pofátlanok úgyis csak "eldolgoznák" az időt.
Szerintem így lenne a legjobb...
Mindkét szülőm, nyugdíjas, 65 év feletti, és még mindkettő dolgozik (hobbijuk a munka:) adófizetők elég rendesen.
úgyhogy a VEKE elmegy a jó k. anyjába.
@Adam We: rád és anyádra hasonló vonatkozik, mint a LION_heart nicken író bélféregre.
Bocs az összecsapott kommentért, de valakinek dolgoznia is kell, hogy legyen miből bérletet venni...
Hogy kor alapján megkülönböztetni rasszizmus?

VEGYEN AZ ÖSSZES INGYENÉLŐ TELJESÁRÚ JEGYET!!! VEGYEN AZ ÖSSZES INGYENÉLŐ TELJESÁRÚ JEGYET!!! VEGYEN AZ ÖSSZES INGYENÉLŐ TELJESÁRÚ JEGYET!!! VEGYEN AZ ÖSSZES INGYENÉLŐ TELJESÁRÚ JEGYET!!! VEGYEN AZ ÖSSZES INGYENÉLŐ TELJESÁRÚ JEGYET!!! VEGYEN AZ ÖSSZES INGYENÉLŐ TELJESÁRÚ JEGYET!!! VEGYEN AZ ÖSSZES INGYENÉLŐ TELJESÁRÚ JEGYET!!! VEGYEN AZ ÖSSZES INGYENÉLŐ TELJESÁRÚ JEGYET!!!
@Terézágyú:
Nem, én azt nem szeretem, ha a velem azonos véleményen lévők úgy fejezik ki magukat, amellyel éppen a véleményüket hiteltelenítik el.
A nyugdíjasok ingyenes utazását meg kell szüntetni, azt ui. hogy a nyugdíjak alacsonyak, nem indok (ennyi erővel a minimálbéreseknek sem kellene jegyet/bérletet venni). Tudom, felépítették a 'zországot, stb.

Ha valakit támogatni kell, akkor már inkább a munkába járókat.

Természetesen a szent tehenekhez (nyugdíjasok)úgysem nyúl senki.
@Zabalint: Láss csodát: Én saját magam is annak hívom, mivel az vagyok! És ellene vagyok mindenféle ingyenes utazási lehetőségnek, "Gyulabérlet"-nek. Ez csak az ellentéteket szítja az egyébként is szétszakadt országunkban. Hanem: itt nem csak a tanulókat és nyuggereket kellene vegzálni, hanem az egyéb kedvezményekkel, vagy ingyen utazókat is! Csúcsidőben ők is fizessék meg az utazás díját!!!
@Terézágyú: de jó is lenne, ha azok a "nyuggerek" akiktől ti nyuggerezők származtok, soha meg sem születtek volna! Jópár korccsal kevesebb lenne ebben az országban.
Schmucknak nem világos, hogy mi alapján lehetne megkülönböztetni „A” és „B” utast.

Ez még egyértelműbb, akkor el kell törölni a kedvezményt a TTT daloslelkű vezére szerint.
@Karipapa01: gondolom, te is minimál nyugdíjból, munkára képtelenül vegetálsz... Az agyad már biztosan elkezdett leépülni. :D
(bár szerintem te hazudsz)
Tisztelem a nyugdíjasokat, a helyem is mindig átadom.
De arra leszek kíváncsi, hogy a négyes metrón milyen lesz majd a generációk megoszlása.
A Kelenföldközpont-Újbudaközpont-Fővám-Rákóczi-Bosnyák piacötös azt generálná, hogy banyatankos olcsózsömlevadász járatok lesznek.
Ellenben ha belép ez a korlátozás, akkor ezt sosem tudom meg.
Vagy kioptimalizálnák, a reggeli legjobb piacolásért megéri-e a bérlet!
@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp:
1. Nem, Pécs, de itt is tömve vannak a buszok csúcsidőben. De helyközi járatokon is utaztam régebben máshol, és hasonló volt a helyzet. Annyit hozzáteszek, hogy helyközin ragadtam is csúcsidőben a buszpun, mert már nem engedtek fel a megtelt buszra...

2. Többségük igen, ingyen utazik.

Egyébként kicsit önellentmondásban vagy, ugyanis ha a nyugdíjasok többsége amúgy sem utazik csúcsidőben, akkor nem is nagyon érintené őket egy ilyen változás.
@kontratenor: újabb, gerinctelen, hazug alak.
Lófaszt tiszteled te az időseket! Még anyádékat, nagyanyádékat sem...
Ez a tervezet egy baromság. Ingyenes utazást elvenni, mindenki vegyen bérletet (nyugdíjasok nyugdíjas bérletet), és a bevételből rendbelehetne rakni a buszállományt.
@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: én tényekről írtam le a véleményem, te meg látatlanban rólam
állj le, köszi
@Karipapa01:
Egyetértek, csak azt a szót nem nagyon szeretem. Meg azt sem, hogy a nyugdíjasokat szidják sokan miatta, holott a nyugdíjas nem tesz mást, mint él a kedvezménnyel, az a hibás, aki bevezette.
Én 9 óra után ébredek, majd 11 után megyek vásárolni, ha megyek...
Aki irigyli tőlünk ezt a kedvezményt az gondoljon arra, ő is lesz, ha lesz...nyugger.
Az senkit sem nyugtalanít, hogy az európai uniós
65 évet betöltött nyugdíjasok is megkapják ezt a kedvezményt. Sőt a vonaton, távolsági buszon is ingyen utaznak. Mi viszont náluk fizetünk az utazásokért.
Minden utazási kedvezményt meg kellene szüntetni - és ezt komolyan is gondolom.

Indoklás: A jelenlegi rendszer szerint vannak első és másodrangú állampolgárok, és itt nem a keresők kontra nyugdíjasokra gondolok, hanem nyugdíjas kontra nyugdíjasra! Az én szüleim pld. vidéki kisvárosban élnek, ahol ugyan jár az utazási kedvezmény, a gyakorlatban azonban (lehetőség hiányában) nem élhetnek vele, míg a nagyvárosi lakosság napi rendszerességgel veheti igénybe ezt a kedvezményt. Ez szerintem egyszerűen nem igazságos. Ha az állam támogatni kívánja a társadalom valamelyik rétegét, hát tegye meg azt más eszközökkel! A közlekedési támogatásra költött adóforintokat tegye bele a nyugdíjba, az ösztöndíjba, családi pótlékba! Mégis milyen dolog már az, hogy az iskolás gyerekek egy része gyalogolni kényszerül (helyi tömegközlekedés hiányában), míg mások nem? Miért ne támogathatnánk a szülőt a családi pótlékon keresztül, hogy megoldja a gyerek iskolába jutását, ha kell bérlet vásárlással, ha kell, akkor autóval, vagy azzal, hogy vesz a kölyöknek egy új kerékpárt?

Nem azt mondom, hogy vissza kell venni a kedvezményeket, de azt igen, hogy igazságossá kellene tenni azt!
Szóhoz sem jutok ettől az ötlettől!!!... :( :)
Na egy ilyen lépés után lehet, hogy kevesebben mennének Békemenetre.
@Démonmac1: Aki simán dolgozik (és esetleg 1-2 gyereket is nevel), annak is meg kell vennie a bérletet. Szüleid még nyugdíjat is kapnak. Gondolom téged sem kell már eltartaniuk.

A jövő héten már a villanyt is ingyen kéne kapniuk?
A budapesti átlagnyugdíj 104 ezer forint, és a nyugdíjasoknak ebből jellemzően már nem kell gyereket nevelniük, lakásra gyűjteniük, stb. Miről is beszélünk akkor?

Ha a minimálbéres anyuka meg tudja venni a bérletet, akkor a nyugdíjas is.
@Az ős kaján:
"Én 9 óra után ébredek, majd 11 után megyek vásárolni, ha megyek...
Aki irigyli tőlünk ezt a kedvezményt az gondoljon arra, ő is lesz, ha lesz...nyugger."

Addigra nagy eséllyel nyugdíj sem lesz, nem hogy ingyenes utazás.

Amúgy meg nem irigyli senki, nem az irigységről van szó, hanem az ingyen dolgokkal mindig gond van. Legyen kedvezmény, de ne ingyen legyen. Pl. Balatonfüreden lakik egy néni, aki Pápára jár kenyérért, mert ott 10 Ft-al olcsóbb egy kiló. És nem egy ilyen van. Ha csak 10%-át fizetnie kellene a jegynek, már nem érné meg...

"Az senkit sem nyugtalanít, hogy az európai uniós
65 évet betöltött nyugdíjasok is megkapják ezt a kedvezményt. Sőt a vonaton, távolsági buszon is ingyen utaznak. Mi viszont náluk fizetünk az utazásokért. "

De, ez meg a másik baj.
Ezt el lehet OLVASNI!!!... (fenti link...)
Én így képzelem!!!
Ha ilyen buszokat állítanának mindenhol forgalomba, az hamar kiszelektálná az életképteleneket:

faszkivan.blog.hu/2009/09/28/az_utasok_pedig_basszak_meg_keremszepen
@Az ős kaján: "65 évet betöltött nyugdíjasok is megkapják ezt a kedvezményt. Sőt a vonaton, távolsági buszon is ingyen utaznak. Mi viszont náluk fizetünk az utazásokért."

Na vajon miért utaznak ingyen? Ezért kell elvenni az ingyenességet teljesen!
@ildsisy:
Ha az indokolt eset alatt azt érted, hogy nem ingyenes, akkor jól hallottad...
@Adam We: erre van az IMF hitel, nem?

nem értem miért kéne dolgozni, ha van IMF hitel
@totorohun: Bocsánat, tévedtem. A budapesti átlagnyugdíj 2011-ben 109.800 Ft volt. Mire is kell az a támogatás? A feleségem két diplomával nem kap ennyit....
Gondolom ez a jeles színtársulat(veke) komoly előzetes vizsgálatokat, utasszámlálást ,úticél elemzést végzett és ennek alapján számolta ki, hogy a BKV csődjéért a 65 éven felüliek ingyenes utazása a felelős.
Az , hogy éppen azon a járaton sok ,vagy kevés az idős ember -egyrészt véletlenszerű,másrészt elég szubjektív.
Biztos sokakat segítene a véleményalkotásban ha a veke nyilvánosságra hozná az adatokat amelyekből szépívű következtetését levonta.
Addig kénytelen vagyok azt gondolni, hogy ezzel csak a Divide et impera elvet alkalmazzák.
@szita szita péntek: igen, de a városi emberek felsőbbrendűek, ezért megérdemlik azt a pluszt

a vidékiek meg alsóbbrendűek, különösen a kétkezi munkások, parasztok

az városi értelmiség különösen felsőbbrendű
@Démonmac1: Az jó, akkor van pénzük jegyre. BTW: az fair, hogy nyugdíjasok, nyugdíjat kapnak, hogy kipihenhessék magukat, mégis dolgoznak pihenés helyett?
Nem bántásként írtam. Tudom, milyen kevés lehet a nyugdíj. Tudom, hogy ezért nagy anyázást fogok kapni, de lássuk már be, hogy ez rohadt kényelmetlen helyzet. Mert rohadtul nem sajnálja senki (kivéve persze pár hülyét) a nyugdíjasoktól a kedvezményeket, mert azért nem egetverőek, de amikor a s*ggünk kilóg a gatyából, akkor talán racionalizálni kéne...
@Zabalint: Neki nincs apja, anyja. Őtet a gólya hozta...
@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp:

Tessék talán olyan járatra is felszállni reggel (ha teccik tunni), amely pl. valamelyik piac v. csarnok felé gurul. Nos, elárulom: nem lehet a banyatankoktól.
Vagy tessék szépen megtekinteni némelyik elővárosi vonatot reggel 6 és 8 között - igaz, a városból kifelé menet, tehát itt a zsúfoltság nem érvényes, annál inkább a ráfizetés -, ahol is a vagononként nagyjából nyolcvan hely bő 2/3-át 65 éven felüli, ingyen utazó nyugdíjas foglalja el.
Ez nincs így rendben. Mellesleg én meg annak a mamájával beszélgetnék el, akinek az agyatlan kölke (gyerek az, csak felnőtt gyerek) kitalálta ezt a 65 éven felüli ingyenes marhaságot. Hogy miért nevelt ekkora birkát, akik hatására aztán "smittfóbiás" eszementek habzó szájjal kapnak agyvérzést.
@endike: Nem csak erről van szó. Egy komoly elégedelenséghez szükséges embertömeg (monnyuk forradalom) fellángolásához nagyváros kell. Annak köszönhetjük az olyan szabályokat, amik első pillantásra igazságosnak látszanak, de valójában a nagyvárosoknak kedveznek, hogy az ott élők száját befogják. (A közlekedsi támogatás mellet ide sorolnám az iparűzési, idegenforgalmi, súly(teljesítmény) adót pld.)
@Zabalint:
Ez aztán okos megoldás. Labor vizsgálatok csak 7:30-9:00 között vannak a legtöbb rendelőintézetben. Pont eldöntheti a nyugdíjas, hogy mikor menjen. A tökéletes naivitás ami belőled sut elég elszomorító. A nyugdíjasok nagy része nem szórakozásból jár reggel BKV-val.
Mondjuk sokkal logikusabb lenne, ha a külföldiekre nem vonatkozna a kedvezmény, de mi már csak ilyen okos nemzet vagyunk, adunk a külföldieknek is támogatást.
A tervezet eléggé sarkalatos, így valóban katasztrofális. De finomítással még jó irányba lehetne terelni:
Korhatárt figyelembe venni + utazási távolságot (megállószám, vagy zónák kijelölése) + napi időzónák (reggel, napközben, este, éjjel) + heti időzónák (hétköznap, hétvége) + éves (és egyéb) időzónák (munkaszüneti napok, tanítási idő, vagy azon kívül).
A fentiekből szerintem ki lehetne dolgozni egy ésszerű, mindenkinek megfelelő díjazású bérlet-, illetve jegyrendszert - még akkor is, ha kissé összetettebb lesz.
@kovi1970: "Neki nincs apja, anyja. Őtet a gólya hozta..." Ezt meg mire írtad? Csak úgy sértegetésképpen?
@Brother Love:
"A nyugdíjasok ingyenes utazását meg kell szüntetni, azt ui. hogy a nyugdíjak alacsonyak, nem indok (ennyi erővel a minimálbéreseknek sem kellene jegyet/bérletet venni). Tudom, felépítették a 'zországot, stb."

Erről van szó barátom!!!
@Démonmac1: hobbijuk a munka....beszarok.

Fiatalok meg munka nélkül vannak, mert nyugdíjas f..szok ragaszkodnak a székükhöz.
@totorohun: tökéletesen igazad van ugyan ezt akartam írni.A múltkor Tatabányáról mentem Tatára jött az jegyellenőr, hát kb.a 27 utasból talán 3-nak volt jegye a többi vagy nyugdíjas volt vagy valamilyen kedvezményes igazolást lóbált. Ebben az országban csak a dolgozóknak kell jegyet venni!!
@Kivlov: Te, szerinted akik építették az országot (miután lerombolták) azok hány év körül járhatnak.
az, hogy a piacokat érintő buszok / villamosok jelentős utazóközönségét képezik reggel a nyugdíjasok, szerintem nem egy jó dolog. ugyanis így is tömve vannak a járatok. részemről igenis támogatom, hogy 7 és 9 között, ha feltétlenül akkor van dolguk (fontos piacra menetel, mert akkor jön friss répa vagy akármi), akkor ne 320 de 100 forintos jegyet, vagy valami bérletet vegyenek.

valahogy a nagymamám meg tudja oldani, hogy akkor menjen vásárolni / orvoshoz / akármi, amikor nincs tömeg. ő ráér. aki melóba rohan, az sokkal kevésbé.

ha nem akar az utazásért fizetni, akkor ne csúcsidőben akarjon járni (7-9, 15:30-18).
@Démonmac1: Hogy őszinte legyek, nem értem, aki nyugdíjas, miért foglalja el a munkahelyet egy aktív korú munkanélküli elől? Nem érv az alacsony nyugdíj, mert az mégis több, mint a semmi, vagy a jövedelempótló támogatás! Ha rajtam múlna, nyugdíjasok nem dolgozhatnának, és fizetnének a BKV-ért, vonatért, buszért. Van egy csomó nyuggerjárat Hévizre is. Ingyen le reggel, délután vissza, ott meg orvosi (esetleg közgyógy) beutalóval áztatják a picsájukat. Persze jól teszik, hogy kihasználják a lehetőséget, én is kihasználnám, de az okos állam (amit valahol a határainkon kellene keresni) ilyesmit nem tenne lehetővé mindenféle hülye (szavazatvásárló) támogatással.
A legszebb, a a csúcs nyugdíjjal rendelkező nyugger is ugyanúgy ingyen utazik 65 fölött, holott nem szorulna rá.
@Mad Mind:
EU-ban olyat nem tehetsz, hogy külföldiekre ne vonatkozzon a kedvezmény. De ami ingyenes, mint írtam, azzal mindig gond van. Legyen kedvezmény, tőlem az ingyenességgel megspórolt pénzt akár oda adhatják a nyugdíjasoknak is, habár nem hiszem, hogy a mostani gazdasági helyzetben ez reális lenne, de ami most van, az nagyon nem működik jól.

Mellesleg az orvoshoz járó nyugdíjasok felének kutya baja (nekem is volt ilyen rokonom), az meg egy másik probléma, arra ott volt megoldásnak a vizitdíj, de leszavazta a sok okos...
@Ewet:
A zóna rendszer jól is működik sok városban, amik sokkal nagyobbak mint Budapest.
Az időzóna meg értelmetlen hülyeség. Nem a bkv szolgáltatásával, vagy a járatokkal van a legfőbb probléma, hanem a forrásaival, illetve azok nem létével. Nem elbaszott zónákat meg időalapú hülyeségeken kéne gondolkozni, hanem a már elfogadott megegyezéseket betartani. Orbánc tartozik a bkvnak, demszky/tarlós tartozik a bkvnak, az utasok viszont kifizették a részüket. Ha a kormány és a főváros rendesen fizetni a részesedését a bkv is jobban működne. Persze ott is kéne tisztogatás, az egyszemélyes igazgatóságok meg hasonlók kitakarításával.
Mondjuk a kerületeknek is ki kéne fizetni a szolgáltatás árát.
Ilyen egy antiszoc népet még nem láttam. Senkinek se legyen jobb csak nekem? OMG.
@Ewet: Ez olyan magyarosan bonyolultnak tűnik...
@Zabalint: Talan ez lenne a leghasznalhatob otlet. En reggel 8-kor nem a nyugdijasok miatt nem ferek fol a Ferenc Korutnal akarom mondani a Corvin negyednel a 4-es 6-os villamosra, hanem az iskolasok miatt. Lehetne ugy intezni, hogy ne egyszerre kezdjenek es hatha jobb lenne egy picit a tomegkozlekedes. 8:30-kor meg mar tancolni lehet a villamoson, annyi hely van.
@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp:
A stílusod alpári.
Nyáron a forró hónapokban tanítási szünet van => a reggeli csúcsok kevésbé szignifikánsak => a reggeli órákra is ki lehet terjeszteni a tanszüneti időszakban a 65 év felettieknek szóló utazási kedvezményt.
@Mad Mind: És évente hányszor megy laborvizsgálatra? Negyed évnél gyakrabban nem is mehet, az évi 4 alkalom = BKV jegy, mert hazafelé már az ingyenes időben jöhetne. De tény, nyitásra se postára, se orvoshoz nem érdemes menni, mert sok nyugger már ott van és várja, hogy nyisson a posta, kezdődjön a rendelés stb.
Átlagos család, két iskolás gyermekkel, két felnőtt, két tanuló BKV bérlet 27.300 Ft, de jajj, szegény nyugdíjasok, a szépkorúak kedvezményéhez ne merjen senki nyúlni, nekik _ez jár_!
Lófaszt...
@esprit:
Egy egyetemen mesélte a gazdasági igazgató:

Jöttek egy külföldi egyetemről vendégek. Mire a gazdasági igazgatóhoz jutottak, már egy rakat panaszt hallottak az egyetem nyugdíjas professzoraitól, hogy ki akarják őket rúgni, hogy milyen ország ez, meg ilyesmi. A vendégek megkérdezték, a gazdasági igazgatótól, hogy ez most mégis hogy van, mert nagyon sok panaszt hallottak. Miután a gazdasági igazgató elmondta, hogy a profok nyugdíjat kapnak, és emellett fizetést, a vendégek megdöbbentek, mert náluk két eset van, vagy nyugdíjba megy, és akkor legfeljebb társadalmi munkában, vagyis ingyen megy be kutatni, előadni, vagy nem megy nyugdíjba még 80 évesen sem, így meg csak a fizetést kapja. De a kettő együtt nem megy. Nálunk igen, és a professzorok még hagyján, pl. majdnem a teljes biztonsági őr szakma nyugdíjas katonákból áll.
Ez van. Ez itt a kedvezmények, ingyen ebédek országa, ahol csak annak nem jár semmilyen kedvezmény, aki megtermeli a kedvezmények ellenértékét.
@Zabalint:
de tehetsz. a legtöbb országban nincs ingyenes utazás a külföldi időseknek.
Az ingyenességgel sehol sincs gond, csak itt. Ráadásul nem is ingyenes, csak támogatott. A mostani gazdasági helyzetre hivatkozni meg nevetséges. Nem a nyugdíjasok ingyenutazása a fő probléma a bkvban.
"Mellesleg az orvoshoz járó nyugdíjasok felének kutya baja (nekem is volt ilyen rokonom), az meg egy másik probléma, arra ott volt megoldásnak a vizitdíj, de leszavazta a sok okos..."
Figyu, laborvizsgálatra nem a semmi bajos embereket küldik. Vegyük a cukorbeteg nagyapámat. Amíg nem volt otthon vércukorszintmérőnk, hetente járt laborra. Ezzel már is az itt kommentelők egy része szerint, óriási rést vágott a bkv pénztárcáján.
ne röhögtess.
@funfun: "A legszebb, a a csúcs nyugdíjjal rendelkező nyugger is ugyanúgy ingyen utazik 65 fölött, holott nem szorulna rá."

Bizony-bizony...
@funfun:
olvasd el feljebb.
Gondolom anyád is nyugger lesz.
Unom már, hogy a nyugdíjas szent tehén, akihez nyúlni nem lehet, míg az adófizető nem tud gyereket szülni/nevelni, mert a bére 50%-ra adókra megy el, és ez még csak a bért terhelő adó.

Eleve az ingyenes utazás ötlete is egy olyan borzalmas agyrém, amire még jómódú országban is azt mondanám, hogy marhaság!
Legyen kedvezményes a jegyük, de INGYEN?????
@esprit: "Fiatalok meg munka nélkül vannak, mert nyugdíjas f..szok ragaszkodnak a székükhöz."

Beszéld meg a kormányzattal, akik arra akarják kényszeríteni a "letojt tyúkokat", hogy ne hagyják abba a tevékenységet!!! Dolgozzanak 65 (akár 70) éves korukig és ne adják át a stafétabotot a most felkészült fiatalságnak! Ha nyugdíjba akar menni baj, ha nem akar, az is baj! Ki kellene találni már végre, hogy mi legyen!!
@ċsirke72:
Meg abba gondolj bele, hogy a szűk keresztmetszetre tartják fel a járműveket, tehát nyilván ha nem létezne csúcsidő, akkor sokkal kevesebb járműre lenne szükség. Így legjobban a csúcsidőn lehet költséget csökkenteni, hiszen ha a csúcsidő forgalma csökken, máris kevesebb járműre van szükség.

@funfun:
Az is vicces, mikor a bolt 5 órás nyitása előtt már negyed órája ott áll startra készen vagy 20 néni. De mondjuk 5-kor nem gáz, mert akkor még nincs csúcsidő.
@Brother Love:
Vágd le a lábad, járni fog neked is sok kedvezmény.
nyugdijas menjen delelott 10kor a piacra puttonnyal es kerekesszatyorral, ne reggel 8-kor, amikor en probalok dolgozni menni, hogy kitermeljem az o nyugdijat.
@nemecsek ernő áruló:
Sőt néhány országban még nyugdíj sincs. Gondolom te azokban szeretnél lakni. Ajánlom Szudánt.
minden tiszteletem az időseké, de én sem helyeslem, hogy azért mert idős korban már kevesebb alvásra van szükség, csúcsidőben kelljen piacra járni gurulós cekkerrel, aminek a helyén másik két ember elférne.
a nyugdíjas bőven ráér 9 óra után menni, a répák megvárják.
Szerintem a BKV-t kéne megszüntetni...

A kedves és okos kommentereknek pedig fel kéne fogniuk nincs olyan, "jár" meg "garantált" valami.
@Mad Mind:
"de tehetsz. a legtöbb országban nincs ingyenes utazás a külföldi időseknek."

Az EU-s szabályozás alapján minden EU állampolgárra ugyanazok a jogok vonatkoznak, tehát ahol fizetős, ott mindenki fizet, ahol ingyenes, ott senki. Ezért nem tudod megtenni, hogy a magyar nyugdíjasnak ingyen legyen, a külföldinek fizetős. Nyilván emiatt is ésszerűtlen az ingyenesség, jobban járnánk ha ugyanezt az összeget a nyugdíjába kapná a nyugdíjas.

"Figyu, laborvizsgálatra nem a semmi bajos embereket küldik. Vegyük a cukorbeteg nagyapámat. Amíg nem volt otthon vércukorszintmérőnk, hetente járt laborra. Ezzel már is az itt kommentelők egy része szerint, óriási rést vágott a bkv pénztárcáján.
ne röhögtess. "

Ha minden nyugdíjas hetente egyszer menne csúcsidőben, akkor nem is lenne probléma. De a heti egy jegy sem jelentene érvágást a legtöbb nyugdíjasnak. Te is tudod, hogy nem erről van szó, a szabályozás lényege, hogy csak az utazzon csúcsidőben a nyugdíjasok közül, akinek feltétlenül szükséges akkor.
@Mad Mind: Na akkor olvasd el még egyszer, amit írtam. Aztán ne sípolj, hogy fogy a magyar!

Ha 20 éve elkezdi az állam leépíteni az állami nyugdíjrendszert, akkor a mostanában nyugdíjba vonuló Ratkó gyermekek nem vinnék csődbe az államkasszát. De legalább a magánynyugdíj rendszert megszüntették...
banyatankban még az a szép, hogy kb mindennapos látvány,h a nyuggerek olyan szinten megtömik,h azután képtelenek vele pl lépcsőn felmászni:) gondolom a nagyvárosi szmog miatt a demencia bp-n népszerű dolog
ez a rendszer van Londonban is, csucsidokben nincs oregsegi kedvezmeny, reggel meg delutan, jol is neznenk ki, igy is mint a heringek
@Karipapa01:
Nem, a baj az, hogy nyugdíjba megy vagy nem megy, hanem az, hogy nyugdíjba megy és dolgozik mellette. Fizetni kell a nyugdíját, de a munkahelyet is elveszi a fiatalok elől.
Gyerekek! Most mi a faszom bajotok van a nyuggerekkel már megint? Ők csak azt a furulyát fújják, amit a kezükbe adtak! Nyuggerként ti is azt fogjátok fújni! Ha sokba kerül a tömegközlekedés, nem a nyuggereket kell baszogatni, hanem megoldást kell találni. Biztosan van olyan megoldás, amit az ország összes nyuggere elfogad, feltéve, ha nem kitaszító, sértő vagy megalázó. Lehet ezen gondolkodni.
@esprit:
Kérdezd már meg kit érdekel ez az alibiduma? Hogy "megérdemlik." Meg, hogy kevés a nyugdíj. és???
A fizetés is az! És akkor még neveljél gyereket.
Megérdemli? A pék is, külöünben importálhatnád a kenyeret a szloviktól. Vagy a dada az oviban, aki kitörli a kölyköd seggét, ha besz*rik. Mégsem furikázik ingyen, pedig nem hinném, hogy sokat keres. vicc...
Van egy olyan törvény, ami egy darabig nem évül el: aki nem hal meg az megöregszik...
Az ilyen típusú áltudományos, barom ötletektől hangos egy ideje ez az ország.
Látszólag jó, de aztán kiderül, hogy mégsem. Nem történik érdemi előrelépés.
Nem hallottam még olyan javaslatokról, hogy pl. a fillérekért privatizált közműcégek iszonyatos országból kiáramló extraprofitja egy részét hogyan lehetne visszatartani pl. a tömegközlekedés javítására (Csatornázási-, Vímű stb.)? Ti hallottatok ilyesmiről?
@nemecsek ernő áruló:
Leszarom, hogy fogy a magyar. Nem ettől fogy a magyar. NE mondd, hogy a nyugdíjasok bkv utazása miatt nem vállalsz gyereket.
@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: "Ezúton (is) üzenném annak a kretén faszkalapnak a VEKE-nél, aki ezt kiagyalta, meg a többi fasznak, aki támogatja az ötletet, hogy ugyan, szálljanak már néha buszra/villamosra csúcsidőben és nézzék meg, hány idős ember utazik, élve az ingyenes utazási lehetőséggel!"

A 212-esre pl. a 6:30as Fehérvári úti vásárcsarnok nyitása előtt kb. lehetetlen felférni a banyatankok miatt :) Ki lehet menni reggel a Borárosra, ki lehet próbálni :) Az 5:56-kor induló buszon még szinte csak melóba igyekvő emberek vannak, a 6:07-kor induló buszra még néha fel lehet férni, de javaslom a 6:16-os járatot, azon már buli van, azon az 1 személyre jutó banyatankok száma 2 :)
minden állami kedvezményt el kellene venni. nem csak a nyugdíjasoktól, hanem mindenkitől. és az így megtakarított pénzt visszaosztani. a munkavállalóknak készpénzt kellene adni nem szép kártyát, sodexho utalványt, ingyen bérletet, macisajtot. hanem kápét. több lenne a munakbér, több lenne a nyugdíj, a családi pótlék, az ösztöndíj. de fizetni kellene mindenért.

a bkv meg nyilván bevezethet időkorlátos bérleteket. ki lehet találni kifejezetten a diákokat, vagy a nyugdíjasokat célzó már de piaci elven működő konstrukciót. de amíg az állam idetámogat, odakompenzál addig nem lesz átlátható a rendszer.

no, de majd meglátjuk, hogy a miniszterelnök pereputtya, tarlóspista és rogántóni mire mennek.
@Zabalint: Ebben igazad van: aki nyugger, az nyugger, aki pedig nem az dolgozzon és úgy biztosítsa a megélhetését. Jogos! Ellenben az egyéb vélemények, miszerint:
@esprit:"Fiatalok meg munka nélkül vannak, mert nyugdíjas f..szok ragaszkodnak a székükhöz."
nem pont erről szólnak! A kormányzat viszont szarik @esprit véleményére és azt erőlteti, hogy ne menj nyugdíjba. Most akkor mi legyen?
@Mad Mind: Na akkor még egyszer olvasd át, amit írtam, ha harmadszor sem megy, add fel, mert azt mutatja, nem vagy észlény.
@Zabalint:
Mondom, hogy nem. Próbálj az osztrákoknál, németeknél ingyen utazni, pedig a saját polgáraiknak jár.
@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: A kedves idős ember, szépen megveszi a jegyét, ha korán reggel ott akar lenni az orvosnál. Mellesleg ez a másik ami kiborít, hogy reggel héttől 11-ig várok az orvosnál. Hozzák vissza a vizitdíjat!

Elég luxus az, hogy mi itt egyre többet fizetünk mindenért, másoknak meg marad az ingyenesség. El kellene fogadni, hogy nincs olyan jó helyzetben az ország (soha nem is volt).
Meg kell szüntetni a 65 éven felüliek ingyenes utazási kedvezményét.

Az adójóváírást sikerült eltörölni, ez is menni fog!
Fizessen a sofőr, ha felszáll a nyugdíjas...
1 év múlva pedig már akkor is, ha 6-12 év közötti valaki veszi igénybe a "járművet".
Ki mit szól ehhez a nagyívű a javaslathoz? :)
@nemecsek ernő áruló:
"Unom már, hogy a nyugdíjas szent tehén, akihez nyúlni nem lehet, míg az adófizető nem tud gyereket szülni/nevelni, mert a bére 50%-ra adókra megy el, és ez még csak a bért terhelő adó.

Eleve az ingyenes utazás ötlete is egy olyan borzalmas agyrém, amire még jómódú országban is azt mondanám, hogy marhaság!
Legyen kedvezményes a jegyük, de INGYEN????? "
A bkv ingyenes utazása, hogy jön ezekhez?
@Ewet: Persze, jo lenne, csak keress olyan kepzett ellenort, aki eszben tartja az osszes feltetelt :)
@Kivlov:
Ő már felnevelt téged. Bár ahogy látom kár volt.
@Karipapa01:
Olvasd el, mire is írta azt:
"Mindkét szülőm, nyugdíjas, 65 év feletti, és még mindkettő dolgozik (hobbijuk a munka:) adófizetők elég rendesen.
úgyhogy a VEKE elmegy a jó k. anyjába. "
Ez egy nehéz dolog, én nagyon kedvelem és tisztelem az idős embereket. Sajnos nagyon kellemetlen tud lenni, ha a reggeli buszon ott tülekednek, mert nekik kell menni a boltba, piacra ..stb Szerintem egy intelligens korosodó ember nem megy 7 és 9 között a boltba, meg buszon, héven, metrón.(ha nem muszáj)
Volt szerencsém utazni olyan idős ráérős asszonynéppel, akik fellökve mindenkit szálltak fel, hogy ülőhelyük legyen, miután helyet foglaltak cseszegetni kezdték a gyerekeket, hogy véletlen hozzájuk ér a táska. Könyörgöm, hova tegye a gyerek a 25 kilós táskáját? - mert nem fér el a 120 kg-val a széken. Ez nagyon dühítő és sajnos tényleg ezekre érvényes lehetne, hogy váltsák meg a jegyet, de akkor megint a normális szív.
Minden tiszteletem azoké, akik szeretik és szintén tsiztelik a fiatalokat. ha ez így menne, nem volna baj. De nem így van sajnos:(
@Raиdoм_: "Mellesleg ez a másik ami kiborít, hogy reggel héttől 11-ig várok az orvosnál. Hozzák vissza a vizitdíjat!"

Nem lehet, mivel az állampolgárok éppen az ellenkezőjét szavazták meg! Muhahaaa... Szopás..
@Mad Mind:
Honnan veszed, hogy osztrákoknál, németeknél ingyen lenne a 65 év felettieknek az utazás?
Nem tudom, minek ezen ennyit görcsölni. Tényleg nonszensz, hogy ingyen utaznak, erre sehol nincs példa. Fizessék a teljes ár 20-30%-át, vagy amennyit kikalkulálnak az átlagnyugdíj vásárlóerejéből. Esetleg a kisdiákokat kísérgetőknek ki lehet találni kedvezményt, ha 6 év alatti gyerekkel megy, akkor ingyenes. Rugalmasan, ésszerűen kell ezeket kezelni, nem koholt elvek alapján anyázni.
Egyértelmű, hogy a nyugdíjasoknak is áldozatot kell vállalniuk. Ez a legenyhébb korlátozás lenne, én teljesen eltörölném a kedvezményt és fizessen a nyugdíjas 33%-os jegyet, plusz a nyugdíjbiztosító adjon az 50.000 Ft.nál kevesebb nyugdíjat kapóknak évi 12 db ingyenes távolsági utazásra szóló jegyet, 50.000-100.000 közötti nyugdíjat kapóknak 6 db ingyen jegy, 100.000 fölött ne kapjon semmit. Így elmehet meglátogatni a vidéki unokákat ingyen, de a városi közlekedésért fizessen.
@Mad Mind:
Kár. Mert én meg majd nem tudok senkit, mert leadózom a gatyámat, hogy eltartsam a sok inaktívat, meg egyesek ingyen utazgassanak, mert "megérdemlik." De akkor majd összedől a szemétdombotok, aztán 2 nyugger majd verheti egymás rajta a botjával, ti meg tapsolhattok nekik. :D
@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: te ökörpöröly! mit osztogatsz te itt másokat,agyalágyula. nagyon helyes ha meglépik,már sokkal korábban kellett volna. mondom ezt úgy,hogy 93 éves nagynyugdíjas ex-munkásőr volnék,ki még mindig nem nézett szembe a lelkiismeretével,mivel nékem olyan nincs.
@Zabalint: ""Mindkét szülőm, nyugdíjas, 65 év feletti, és még mindkettő dolgozik (hobbijuk a munka:) "
Apukám! Ezt nem én írtam! Sőt! kifejezetten tiltakozom az ellen, hogy bárki hobbiját finanszírozza, vagy akár támogassa az állam! Még akkor is, ha a MUNKÁRÓL van szó! Ez mindenki magánügye, finanszírozza mindenki saját maga.
@Pinka-Panka:
Tahó van minden életkorban. Ezek ott lesznek fizetés esetén is, csak még dühösebben és jobban fogják utálni a fiatalokat.
65 év feletti nyugdíjas vagyok. Bár én soha nem veszem igénybe a kedvezményt, de véleményem van róla. Nem értek egyet az ingyenutazással. Nem a magyar szegényebb nyugdíjasoktól sajnálom, hanem az európai, a mi nyugdíjasainkhoz képest dőzsölő nyugdíjasoktól. Hiszen az EU szabályok szerint, ami a magyarnak jár, az jár az EU többi nyugdíjasának is! Ezt normálisan végiggondolva kellene olyan döntést hozni, hogy ne azoknak adjunk feleslegesen kedvezményt (nyugat Európaiak)akik nem szorulnak rá!
@Pinka-Panka:
Barátnőm mikor általános iskolás gyerek volt, azért szokott át egy korábbi járatra, mert egy idős nő kipécézte, és folyton őt baszogatta, meg előtte szidta más öregasszonyoknak. Viccesnek lehetne találni, de egy 8-10 éves gyereknél még mélyen megmaradhatnak az ilyen igazságtalan rágalmak.

Én úgy látom, hogy az ilyen emberek fiatalon is bunkók voltak, a kor nem nemesít, aki meg fiatalon kedves ember volt, abból kedves idős ember lett.
A németeknél egyáltalán nincsen ingyenes utazás, sőt! Csak a diák és nyugdíjas bérlet az kedvezményes, de ha csak egy útra szóló vonatjegyet veszel Németországban, teljes árú jegyet fizet diák, nyugdíjas mindenki.
@Karipapa01:
Baszki, tanulj már meg olvasni. Hol írtam, hogy te írtad??? Olvass már vissza!!!!
Egy kis utóirat: Én a magyar nyugdíjasoknál is a nyugdíj bizonyos szintjéhez kötném a kedvezmény adását.
Ja és mindamellett én, ha időjárás engedi kerékpárral járok, mert így is spórolok a havi kiadásaimon!
Másik oldalon meg ingyen utazgatnak a nyugdíjasok.

Csúcsidőben teljes árú jegy/bérlet, azon kívül pedig kedvezményes. Ez legyen! De tőlem lehet ingyenes is csúcsidőn kívül...
@Mad Mind: Abban egyet értek, hogy a megkötött megállapodásokat be kell(ene) tartani, de azzal nem, hogy egy vállalatot állami pénzből támogassanak - főleg, hogy azután meg kizsigereljék. Sajnos azzal sem értek egyet, hogy az utasok kifizették a magukét (tisztelet a kivételnek). Pont tegnapi eset: 85E busz, Kökiről Örs felé, utaslétszám kb. 40-50 fő. Kallerek jönnek, 2 ember leugrik, 3-at megfognak. Ez akár hogy is számolom, 10%-os bevételkiesés. Igaz, valóban drága a közlekedés (legalább is a fizetésünkhöz képest), de a piac felé is kéne figyelnie a BKV-nak... Főleg ilyen üzemanyagárak mellett, amikor egyre többen fogunk vele utazni (Télen. Nyáron jó esetben bringa).
Az időzóna ötlet meg pontosan a csúcsidőszakok lélegzethez való jutása miatt lenne jó.

@DArchAngel: Igaz. De lássuk be, a mostani BKV-s rendszer sem igazi, az egykulcsos adóról meg ne is beszéljünk...
@Kivlov:
Szerinted én nem adózom? A különbség csak annyi, hogy én nem utálom az időseket. Az inaktívakat utálom én is, de azok nem az idősek. Utáld a 30 évesen nyugdíjba menő "kommandóst", aki életében egy bevetésen nem volt most mégis max. nyugdíjat kap, emellett dolgozik, de általános testi gyengeség miatt szolgálatra alkalmatlan, mégis megnyeri a kommandós világbajnokságot.
igen, igen...
"Hajtóvadászat öregekre"... ezt szeretnétek? Miért nem lövitek rögtön agyon idős anyátok-apátok, mintegy példát mutatva!!!
Lőfegyvert a VEKE-nek!!!
A 3 milliós nyugdíjastábornak folyamatosan ki kell nyalni a seggét, különben egy párt sem kerülhet kormányközelbe.
Fasza dolog ez a demokrácia. A melóstól leveszik az adót, és két kézzel szórják olyan csoportoknak, akik az államtól nagyban függnek.

A VEKE ötlete ÓRIÁSI!
Aki ráér csúcsidőn kívül buszozni (márpedig egy nyugdíjas ráér), az igenis fizessen (egy kicsivel többet a nullánál) ha mégis úgy dönt, hogy növeli a tömegnyomort.
Csak kár, hogy ebből sem lesz semmi. Pedig a BKV is jól járna, és a csúcsban aszalódó tömeg is. De ugye agy Audi üléséből nézve ez kurvára nem probléma.

Az elektronikus bérlettel pedig bevezetném, hogy a normál útdíjnál olcsóbban lehessen utazni csúcsidőn kívül.

-Most láttam egy táblázatot, hogy mennyit keresnek a drága képviselőurak. Napi(!) 47 ezernél többet.

Mikor fog egy ilyen buszozni? Ugyan! Így érthető, ha a BKV ügye ráér, bezzeg a stadionépítés az égető probléma, hisz már nem fér el az az "óriási" tömeg, aki meccsre jár.
Az azért tanulságos, hogy amikor a MÁV a regisztrációs jegy használatával felmérte, hányan utaznak ingyen, többszöröse jött ki a becsült értéknek (azon meg ugye az állami kompenzáció múlik). Mert ugye nem számolnak azokkal, akik csak ezért utaznak, mert ingyen van. Pl. a soproni fogorvosok nyugdíjas bácsikkal küldik fel a mintákat a budapesti fogtechnikushoz, azok meg a fogsorokat Sopronba, mert olcsóbb, mint a posta; a szolnoki nénik a nyíregyházi piacra mennek olcsóbb befőzni való szilvárt; a budapesti nagyi levonatozik Szegedre az unokájához a szennyesért, aztán a mosott-vasalt cuccal még egyszer. Ezek nem elképzelt esetek, mindegyik megtörtént eset!
Pontosan ez lehet a BKV-n is. Úgyhogy az a nyugdíjas, aki emiatt rosszul jár, szidja a többit, aki miatt felmerült a probléma...
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Teljesen igazad van.
A szomszédom volt rendőr, 45 évesen nyugdíjas 180.000 Ft nyugdíjjal, emellett biztonsági őrként dolgozik 4 órában. Egy forint kedvezményt nem adnék neki.
@Zabalint: Ne legyél ideges, mert nem áll fel a faszod! Egy szóval nem mondtam, hogy szerinted én írtam. Én ezzel csak azt akartam jelezni, hogy egyetértek veled. Ha nem úgy jött le, korrigálok!
@Ewet:
Pedig mindenütt támogatják a tömegközlekedést. Egyébként itt sem kellene olyan nagy támogatás, ha az önkormányzatok kifizetnék a rájuk eső részt, hiszen az ő tulajdonuk. Kiszámolták, az utasbevétel 70 milliárd volt tavaly. Ha nem lenne az adósság hegy, az önkormányzati résszel kb. nullszaldós lenne a vállalat.
@Zabalint: Igen, ez így van, ha fiatalon is bunkó, az lesz öregségére is, vagyis az marad. A fiataloknak is kell alkalmazkodni, ez lenne a helyes. itt nálunk kivesző félben van sajnos az a mentalitás, hogy egymásra jobban oda kellene figyelni. Az intelligens ember tud közlekedni, előzékeny, udvarias és főként türelmes. ezt kéne megtanulni. Nehéz, de meg lehet tanulni. Kevesebb káromkodás, kevesebb baleset és kevesebb utálat lenne.
Na, elkanyarodtunk a témától, de tényleg változtatni kellene, hogy a munkába és iskolába igyekvőket, hagyjuk már menni nyugodtan.
Még én is tolerálom a suliba menőket, ahol tudom előre engedem e gyerekeket:) Nem nagy dolog ez.
@hegyilany:
Meg amit én mondtam példának, a füredi néni, aki Pápára jár kenyérért. Ráadásul neki, és sok hasonló helyzetben lévőnek igazából nem is az a 10 Ft a lényeg, hanem ez egy program, addig is nem unatkozik, ahogy az orvos is sokaknak csak program. Elbeszélget a buszsofőrrel(=magyaráz neki, a buszsofőr meg hallgatja), ha a buszsofőr bunkó egy utassal, akkor meg a buszsofőr pártját fogja. De ha már orvos, egyszer voltam az elmúlt 10 évben orvosnál, meglepetésemre már számhúzás volt. Már 2 órája várok, én jönnék sorra, erre néni fennhangon odaáll az ajtóhoz, hogy ő bizony most be fog menni, mert már 10 percet várt, és amúgy is csak egy papírt kell elintéznie, ami 1 perc(nekem is lényegében). Bemegy, és kintről hallani, hogy éppen azt meséli az orvosnak, milyen rétest sütött, és az 1 percből máris 10 lesz...
Szvsz nyugdíjas klubok kellenének, ahol társasági életet élhetnek, és akkor nem lenne ilyen állami pénzből alibi program.
@Pinka-Panka: "Igen, ez így van, ha fiatalon is bunkó, az lesz öregségére is..."
Hát persze! Mindenki ezt mondja. Meggyőződéssel! Sajnos a valóságban ez nem egészen így megy.
@Karipapa01:
Nem, nem úgy jött le. Én csak azt írtam, hogy amire eredetileg reagáltál, amin felháborodtál, az a kommentelő arra írta azt, amit írt, hogy egy másik kommentelő büszkélkedett a nyugdíj mellett dolgozó szüleivel.
Keresztény-nemzeti nyugdíjasaink mozgalma: kizárólag csúcsidőben utazik és egyből két jegyet vesz; egyet magának, egyet a banyatanknak!!! Sőt, még a helyüket is átadják a patrióta mozgalmároknak.

Aballibsibolsi nyuggerek meg majd később kelnek.
@Zabalint: És a nyugdijas klubot ki fizeti? a helységet, a villanyt a fűtést?
vagy csinálják a parkban szerinted?

A 65 év felettiek jó eséllyel felépítették ezt az országot, neveltek taníttattak az utódokat, aztán ez a "jutalom"
Remélem páran belátják, hogy hálátlan utódokat szartak a világra.

u.i. a szavazópolgárok között nem kevés nyugdíjas van. Meglátjuk, meglátjuk..:)
@Mad Mind:
Én sem utálom. A kivételezést utálom. Hogy az ő s*ggüket nyalja mindenki 20 éve, alibidumákkal takarózgatva.
@Karipapa01:
Akkor hogy megy? Bunkóvá válnak? Vagy bunkóból lesznek kedvesek?
Baromira könnyű olyan dolgokat elítélni, amiről az emberenek fogalma sincs.

Rengeteg szegény szerencsétlen nyugdíjas tengeti az életét. Igen tengeti.

És azt a kis pluszt is el akarják venni.
undorító.
@Zabalint: "Szvsz nyugdíjas klubok kellenének, ahol társasági életet élhetnek, és akkor nem lenne ilyen állami pénzből alibi program."
Go!!! Már mióta (még aktív koromban is) ezt mondom! De a kormányzattól az önkormányzatokon át a kommentelőkig eddig lényegében senki nem foglalkozott ezzel a dologgal, pedig szerintem sokkal olcsóbb lenne, mint a jelenlegi helyzet. Sokat kell mondani, hátha lesz belőle valami.
@Karipapa01: Miért is? Aki mondjuk 45 évesen egy szemét bunkó az majd húsz év múlva rendes lesz?
@Démonmac1: Országot építettek? Max államadósságot.
Szerintem minden nyugdíjasnak külön sofőrrel ellátott luxuslimuzin járjon a nap 24 órájában, mindez természetesen adópénzből.

Majd az idióta dolgozó megfizeti! Úgyis amekkora madár, még a 95%-os adót is elviseli, csak egy kevés jusson neki.

Ahogy eddig! Dolgozol, gyereked lesz, nem gáz, kifizeted a gyereked után is a BKV-t, magad után is, átadod a helyed a néninek, és közben mosolyogva adózol, hogy a néni kapjon pénzt, és ingyen üljön a helyedre, amit önhatalmúlag átadsz neki, miközben mész pénzt keresni, ahhoz hogy az ő pénze meglegyen és legyen lé az utazására is!

Vagy a másik nagyon szeretett utas, a csöves esetleg a balhés cigány.
Az összes ilyen elem, azért utazik a BKV-n, és azért tud élni, mert te barom dolgozó, mész minden reggel dolgozni. Korán kelsz, alig vagy otthon, mindezt miért? Hogy a csövesnek legyen melegedője és a cigány kapjon segélyt, merthát neki joga élni, joga van a BKV-n ingyen utazni, joga van téged vegzálni, rosszabb esetben meglopni/beléd kötni.
Te idióta, ostoba, szolgalelkű dolgozó, te ezért baszol el a napodból 8-10 órát!
Örülj neki! Mosolyogj! Légy boldog!
@Démonmac1:
Igen, a nyugdíjasklub pénzbe kerül, de arányaiban sokkal kevesebbe, mint a közlekedés vagy az orvos, utóbbi meg nem azért van, hogy végighallgassa a meggyes lepény receptjét, hanem azért, hogy tényleg beteg emberekkel foglalkozzon.

Az a baj, ostoba módon leegyszerűsíted a kérdést. Nem a kedvezményekkel van alapvetően baj, hanem az ingyenességgel, és itt nem arról van szó, hogy ki hogyan tiszteli az időseket, hanem arról, hogy mi az ésszerű. Az nem ésszerű, hogy a nyugdíjas úgy spórol meg 20 Ft-ot, hogy az közben az államnak 1000 Ft-ba kerül(lásd kenyeres példám).
@ċsirke72: Elektronikus jegyrendszer? :) Csak lehúzzák, és az meg is mondja, hogy érvényes-e a bérlet, vagy érvényesítve volt-e a jegy.
@Mad Mind: Attól, hogy én résztulajdonos vagyok egy Rt-ben, miért kéne támogatnom...? Bár nem ismerem az üzleti tervet, az, hogy éves szinten az alapító tőke 55%-át hozza a (nem támogatásból származó) bevétel (és ez felmehetne akár 60%-ra is), nem piskóta. Ok, nyilván vannak vaskos kiadások is. Egy normális üzleti tervvel, megfelelő díjakkal nagyságrendekkel lehetne csökkenteni a veszteségeket. Főleg, ha a lenyúló, tenyeret tartó kezekre lecsapnának...
Legyen kedvezményes nyugdíjasbérlet, így bevétel is van és kedvezmény is.
"Karipapa01 2012.02.22. 13:14:08
@Zabalint: "Szvsz nyugdíjas klubok kellenének, ahol társasági életet élhetnek, és akkor nem lenne ilyen állami pénzből alibi program."
Go!!! Már mióta (még aktív koromban is) ezt mondom! De a kormányzattól az önkormányzatokon át a kommentelőkig eddig lényegében senki nem foglalkozott ezzel a dologgal, pedig szerintem sokkal olcsóbb lenne, mint a jelenlegi helyzet."

Na a másik. Tudod te, mennyiben van egy helység havi bérleti díja, mondjuk a belvárosban? (Ott is élnek ám idősek - nem is kevés) némelyikük mozogni is alig tud.

Király ahogy osszátok az észt, az empátia leghalványabb jele nélkül.

Ha normális lenne a szociális háló, az egészségügy, és nem lennének balkáni állapotok itt ott, normális lenne a nyugdíj, akkor fogjuk rá. De az a helyzet ami most van.
Az gyalázatos.
@Karipapa01:
Meg lehet nézni mi nyugaton a "nyugdíjas mentalitás" általában, és mi nálunk. És ez nem csak anyagi helyzet függő. A nyugdíjasok 90%-a unatkozik és olyan helyeken próbálja az unalmát kitölteni, ahol nem kellene(pl. orvos). Nyilván a kiinduló pont az is, hogy a fiataloknak nincs idejük meghallgatni az időseket. Én ha nagymamámnál járok, mindig sokat beszélgetünk, csak éppen olyan sokszor nincsen erre lehetőség.
@CyberPunK: Szerinted ami ebben az országban található, az annyi, mint az államadósságunk?
@Martian: "Legyen kedvezményes nyugdíjasbérlet, így bevétel is van és kedvezmény is. "

Többe kerül a kinyomtatása, és bevezetése, mint ami bejönne rajta. Kb ugyanolyan szamárság, mint a regisztrációs jegy.
A hetvenes évek derekán készült egy nagy felmérés, majd utána a "lépcsőzetes munkakezdés" következett. Számomra, és környezetem számára ez tömöttebb buszokat és villamosokat jelentett, továbbá szemrehányást az óvodában, hogy miért viszem korábban a gyereket. Nem találkoztam olyannal, akinek jobb lett volna a munkakezdet módosítása, mint előtte volt.
A tanulságot ajánlom a változásokat kedvelők szíves figyelmébe.
@Zabalint: "Igen, a nyugdíjasklub pénzbe kerül, de..."
Nem akarom az egész kommentet idézni, de úgy van! A legtöbb nyugger "napirendet" dolgoz ki magának az aktív munkavégzés helyett és ehhez ragaszkodik. Minden szempontból jobb- és olcsóbb lenne egy "kollektív" napirend, még akkor is, ha ennek némi költségvonzata van.
Szerintem jó ötlet amit a Veke írt, de ahogy többen is írják az egész ingyen utazósdi egy rákfene. Régen is volt 90%-os jegy. Minek kellett azt megszüntetni.
Kiváncsi lennék a bevezetett,majd most megszüntetett regisztrációs jegyekből milyen következtetések születtek. Ez valahogy mintha nem kapott volna akkor a nyilvánosságot....
A nyugdij szelvényen járó havi 3-4 ingyenes távlosági utazási ticket is jó ötelt lenne, és kivédené az EU nyigdijasoknak adandó ingeyn utazást, mert lehetne mondani, hogy ezt a kedvezményt a _magyar_nyugdijigazgatóság adja. Az az EU tag aki magyar nyugdijjogosultságot (is) szerez, az szintén lehet rá jogosult,de akkor azazt jelenti hogy fizetett is ide valamit. (bár a tendencia inkább az hogy magyarok szerenek más országban nyigdijjogot, mert mennek ki dolgozni....és ahogy kinéz, meglehet máshonnan nyugdijat nem is fognak kapni ,mert nagy Vezírünk épp most tapsolja el a jövőnket....(a magánnyugdijpénzeket már most kihúzhatjuk, és sorra köti a 10-20 év múlva visszafizetendő kötelezettségeket... )
@ezmegmi??: @Hivatásos beszólóművész: "Az összes ilyen elem, azért utazik a BKV-n, és azért tud élni, mert te barom dolgozó, mész minden reggel dolgozni. Korán kelsz, alig vagy otthon, mindezt miért? Hogy a csövesnek legyen melegedője és a cigány kapjon segélyt, merthát neki joga élni, joga van a BKV-n ingyen utazni, joga van téged vegzálni, rosszabb esetben meglopni/beléd kötni.
Te idióta, ostoba, szolgalelkű dolgozó, te ezért baszol el a napodból 8-10 órát!" IDÉZTEM!
VALAMIKOR ÉN IS A KORA REGGELI ZSÚFOLTSÁGBAn JÁRTAM DOLGOZNI, MÉG A NAGY HASAMMAL, MIKOR TERHES VOLTAM, SEM ADTÁK ÁT (FIATAL VOLTAM...) A HELYET A METRÓN, VILLAMOSON A fiatalok! VALAMIKOR IGENIS szar pénzért dolgozott az ember, és 20-30 év múlva sem boldogult!!! Minimál bér rendszer volt!!!!!! Az azt jelentette, hogy ezt számolták a jövőbéli nyugdíjasoknak, és egy élet munkájáért, szar pénzt kapnak jelen pillanatban is!!! Gratulálok, a sok HÜLYE, nyugdíjas ellenes hozzászólóhoz!!!
@Mad Mind:"Én sem utálom. A kivételezést utálom. Hogy az ő s*ggüket nyalja mindenki 20 éve, alibidumákkal takarózgatva." - idéztem őt: Gondolkozz már egy kicsit!!! te is leszel idősebb, öreg...
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Neked meg egy kis hírolvasás. 30% az esélye egy államcsődnek.
@CyberPunK: Na, NE HÜLYÉSKEDJ!!!!!
"Reggeli buszért az öregek is fizessenek"

Bazmeg, egyes öregek buszt reggeliznek?
Nem elég nekik a reggeli kakaó meg kalács?

Hát ezért tarti itt a népgazdaság, hiába gyárt dolgozó népünk naponta több ezer buszt, ha az öregek mind megeszik reggelire.
@CyberPunK: Egy országnak adott időpontban rendelkezésre álló (a történelem során felhalmozott) anyagi javak és természeti erőforrások pénzben kifejezett értékének összessége, levonva belőle a külföldi tartozásokat. A nemzeti vagyont tehát mindíg növeli a nemzeti jövedelemnek az a része, amely felhalmozásra kerül. Összetételét tekintve a következő módon csoportosítható:
a) termelő vagyon (a munkaeszközök, munkatárgyak, a művelés alatt álló föld stb.);
b) nem termelő vagyon (színházak, iskolák, kórházak, középületek stb.);
c) tartalék- és biztonsági alapok;
d) a lakosság tulajdonában lévő házak telkek és tartós fogyasztási cikkek, a külföldi követelések és tartozások különbözete.
"Meg lehet nézni mi nyugaton a "nyugdíjas mentalitás" általában, és mi nálunk. És ez nem csak anyagi helyzet függő. "

A nyugdíjasok 90%-a unatkozik és olyan helyeken próbálja az unalmát kitölteni, ahol nem kellene(pl. orvos)

Megáll az eszem, komolyan. Te azt hiszed, hogy Magyarországon a nyugdíjasok 90% unatkozik??

Nagyon unatkozik... idősebb korban, már az egésség nem olyan, mint fiatalon. Sokan kapnak reggelre, minden szakvizsgálatra reggelre rendelik be az időseket. Vagy amikor a nagyi segít a dolgozó (?) (hálátlan rohadék) szülőknek elvinni a gyereket bölcsibe, óvodába, esetleg iskolába. Mennyi ilyen van. Azért megy inkább reggel vásárolni, mert később már sokan vannak a boltban. (némelyikük, nem egyszer nem csak magára főz) Vagy amikor szerelő jön és a dolgozó szülők (?) nem tudnak otthon maradni, kit kérnek meg, hogy jöjjön már át?...
@ildsisy: Csókolom, tessék elmondani, hogy hány évesen tetszett elmenni nyugdíjba?
@CyberPunK: Egy államcsőd nem azonos azzal, hogy nincs nemzeti vagyon!
@ildsisy: "MÉG A NAGY HASAMMAL, MIKOR TERHES VOLTAM, SEM ADTÁK ÁT (FIATAL VOLTAM...) A HELYET A METRÓN, VILLAMOSON A fiatalok!"
Na látod. Most ezekből a bunkókból lettek a nyuggerek! :)
@Mad Mind: Mire nyugdíjaskorú leszek, addigra a szociális háló össze fog omlani, és egy forintot sem fogok kapni az államtól. Innentől kezdve nem érdekelnek a mostani nyugdíjasok. Nem jó úgy beleszületni a világba, hogy többet fogsz dolgozni a szüleidnél, és kevesebbet fogsz kapni érte.
@Démonmac1: Linkelj már egy képet légyszives, amikor is te társadalmi munkában ingyen épp újjáépíted az országot...
Amit a nyugdíjasok "felépítettek" az vagy olyan, parancsoló kényszerből történt, amely Európa majd minden államában fennállt (háború utáni újjáépítés), ráadásul az egyénnek is saját, jól felfogott érdeke volt; vagy életképtelen, korszerűtlen, eleve csődre ítéltetett beruházás volt. Népstadion és társai, szocialista nagyvállalalatok, még az is tönkrement, ami a haború előtt működött (Weiss Manfréd, stb.)
Persze, nem a nyugdíjasok tehetnek erről, de erre hivatkozva követelni előjogokat (egy kis részt vállaltam egy életképtelen csődtömeg működtetéséből ezért 20-30 év után engem jutalmazzanak), hát elég izzadságszagú erőlködés.
szegény az eklézsia, egy átlag családban, két gyerekkel lényegesen kisebb az egy főre jutó jövedelem, ám a kiadások számosabbak, ideje, hogy a szent tehénként kezelt réteg is minimálisan kivegye a részét a megszorításokból, evvan.
@Démonmac1: " @Martian: "Legyen kedvezményes nyugdíjasbérlet, így bevétel is van és kedvezmény is. "

Többe kerül a kinyomtatása, és bevezetése, mint ami bejönne rajta. Kb ugyanolyan szamárság, mint a regisztrációs jegy. "

Ja. Így meg elég a BKV-nak, MÁV-nak, Volánoknak bemondani, hogy ők mármpedig ennyi és ennyi nyugdíjast utaztattak meg, az állam fizesse ki helyettük a jegy árát...

Azt is kiszámolták már, hogy a BKV-ellenőrök is többe kerülnek, mint amennyi hasznot hoznak. :) A MÁV most szereli le a "beléptető-kapukat", mert nem váltak be, csak a költségeket növelték.
@Démonmac1: Hagyjuk már ezt az újjáépítették az országot szöveget.
A világ legnagyobb kamuja.
Kicsit unom már, hogy mindig ez a szöveg, hogy ők újjáépítették az országot, meg az iskolát fizették és hasonló demagóg baromságok. Amit ők fizettek, az egy akkora államadósságra volt elegendő, amekkora mostanában van, hagyjuk szerintem a múltat.
Ma 1 dolgozóra jut 2-3 nyugger, na ez a nem frankó!
Sőt! Át kellene gondolni a diák-kedvezményeket is! Sztem nagyon sok 18 év feletti, még tanulónak jár a diák-kedvezmény.
Talán csak a 18 év alattiaknak járna a kedvezmény.
Ezt úgy mondom h én is diák vagyok...
@Combi a ballibes Ferkófan:
cserkész voltam polgártárs:) Tudod amikor a vöröskeresztnél csomagoltuk a zsákokat, nem fotózkodni mentünk oda.
nincs rólam kép.
u.i. voltam úttörő is:)
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: De azzal egyenlő, hogy nem működőképes az ország. Ezt építették fel, és erre verik a mellüket.
@CyberPunK: Nem tudom, hogy mivel rendelkezel, lakás, ház, telek, nyaraló, kocsi, motor, stb., de az bizony mind része az állami vagyonnak! Nos, nem hiszem, hogy jó néven vennéd, ha az állam azzal akarná kifizetni az adósságát. Kezded már kapizsgálni?
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Nem, szerintem te nem érted, hogy én mit akarok mondani az államadóssággal.
@CyberPunK: Nem biztos, hogy nyugdíjas vagyok... attól függetlenül lehet egy véleményem, nem? :)
Egyébként, ha a veke pénzt akar, mondjuk a közlekedésből... akkor szépen álljanak kommandóba a rendőrökkel, reggel 7-8 óra mondjuk a 7 es busz.
Akinek nincs érvényes jegye, bérlete, 16ks csekk mehet is (adatok felvételével együtt)
lenne lé rendesen.
@esprit: Remélem majd te is 40-50 évesen ki leszel rúgva, mert öreg vagy. Miközben még dolgozhatnál 20 évet. Fiatal vagy dögölj meg, mert nincs tapasztalatod. Öreg vagy, dögölj meg, mert túl sokat tudsz már, és kérsz cserébe. 30-as vagy dettó dögölj meg, mert sokat kérsz, éppen építenéd az életed, stb....
Helyes. Unom már a csúcsidőben döntött felsőtesttel sprintelő nyugdíjasokat. Pihengessenek, míg én megkeresem a nyugdíjukat.
Az egész ingyen utazást meg kell szüntetni és a kedvezményeket is csak nagyon óvatosan adni. Nem bírja el az ország teherbíró képessége, tessék felébredni, 40 éve legalább, de túlfogyaszt a nép. De lehet, hogy 50 éve.
@Démonmac1: Cserkészet nem volt a II. vh után Magyarországon, csak "önkéntes" úttörők meg kisdobosok...
@CyberPunK: Nagyon jól értem én, hogy Te mire gondolsz, de arról nem a nyugdíjasok tehetnek. Azok a jelenlegi, és volt állami vezetők tehetnek, akik lehetővé tették, hogy több kerüljön felhasználásra a megtermeltnél. Amelyik ezen vezetők közül már nyugdíjas, arra vonatkozik, de a többi, legfeljebb élt a lehetőséggel, és nem utasította vissza, amit adtak neki.
mindenkinek igaza van. a külföldi csúcsidőn kívüli kedvezményt ugyanis _mindenki_ megkapja, kortól függetlenül, tehát 42 évesen is. az egyetlen életkorhoz kötött kedvezmény az a 26 év alattiaké (akisgyerekek ingyenes kelléknek tekintésén túl a legtöbb helyen), de az a buszos tömegközlekedésben nincs. olyan, hogy nyugdíjaskedvezmény, olyan nem létezik.

a nyugdíjaskedvezményt úgy ahogy van el kell törölni, és bevezetni az általános csúcsidőn kívülit mindenkinek.
@kukatr: Csak dolgozni kell, és okosan gyűjtögetni, mint a nagyanyáink... (nem elszórni csak úgy a pénzt, mert arra vágysz...( itt egyelőre, az országban mást nem lehet... ez van, ezt tessék SZERETNI! Anyáink, nagyanyáink is, sőt... EZT TETTÉK!!! Ez van.
Lehetőségek vannak, vagy nincsenek,sajnos... de, ahhoz mérve kell élni!!! Étrcsük?...(értjük) :)
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Ugyanmár, ha valami pozitív volt, akkor verjük a mellünket, amúgy meg semmi közöm hozzá? Bár igazad van, ez olyan magyaros. :)

@ildsisy: Nem biztos, de azért fogadnék rá a véleményed alapján.
@CyberPunK: Én legalább is nem emlékszem arra, hogy a nyugdíjasok tüntettek volna az ingyen utazásért, vagy akár a 13.-ik havi nyugdíjért. Sőt még a megvonása után sem tüntettek, mert a többségük egyetértett a megvonásával.
@Zabalint: Én egyetlen nyugdíjast se engednék dolgozni. Döntsön: nyugdíj vagy munka. Ne vegye el a helyet a fiataloktól, mert akkor ha ők nem dolgoznak ki fogja a nyugdíját kitermelni?! Ha több munkahely lenne, mint dolgozni akaró ember akkor ok, de így?
Csak egy észrevétel Schmuck Andor felháborodásában:

"nem világos, hogy mi alapján lehetne megkülönböztetni „A” és „B” utast."

Szóval akkor most mi alapján is utazik olcsóbban, vagy ingyen a nyugdíjas, ha az őt védő Schmuck Andor sem ért egyet az ilyen megkülönböztetéssel?
Senki se emliti hogy honnan szarmazik az ingyenes utazas. Pedig ezt fontos tudni ahhoz, hogy megerthessuk egymast. Annak idejen, meg az "atkosban" ugy volt, hogy mindenki jo alacsony bert kapott, de ingyen vagy nagy tamogatassal mukodott az ovoda, iskola, egeszsegugy, tomegkozlekedes, 50%-os MAV kedvezmeny, stb. 50 filleres jegyre emlekeztek-e meg? Akkor 4800ft volt a fizetesem. A rendszervaltas utan nem lett tiszta viz ontve a poharba, ami IMHO azt jelentette volna, hogy ezen szolgaltatasok araval felbruttositottak volna a bereket, nyugdijakat, es akkor fizetosse tehettek volna oket mindenki szamara egyforman. Jelen esetben is, a helyes megoldas az lenne, ha a nyugdijakat egy berlet araval felbruttositjak, es utana rendesen fizet mindenki. Fontos latni, hogy azert nehez hozzanyulni ezekhez a kedvezmenyekhez, mert azok ilyen modon melyen a multban gyokereznek.
Az, hogy a nyugdijas csak reggel fizessen, az kapitalis marhasag, elfedi a tenyt, hogy a bkv-nak uj jarmuvek kellenek.
@CyberPunK: Sőt amennyiben a hozzászólásokat végig olvastad volna, az elsők között találhattad volna meg az én hozzászólásomat, amelyben nem értettem egyet a kedvezmény adásával! Mert, hogy ez olyan magyaros.
"Így meg elég a BKV-nak, MÁV-nak, Volánoknak bemondani, hogy ők mármpedig ennyi és ennyi nyugdíjast utaztattak meg, az állam fizesse ki helyettük a jegy árát"
Gondolod, hogy számított valamit? Kb olyan mint amikor a pénzt az egyik zsebből átteszi a másikba a BKV, MÁV egykutya - mind- csak szívja az állami támogatást, csak más nevet adnak neki.

Állami támogatás sajnos kell nekik, mert önmaguktól képtelenek meglenni.
----------------
"Hagyjuk már ezt az újjáépítették az országot szöveget.A világ legnagyobb kamuja."

Miért szerinted mit csináltak a szüleid? (azon kívül, hogy nem használtak kotont)

Az államadósságról, nem a szüleid tehetnek (kivéve, ha politikusok, vagy vezető beosztásban lévő személyek, valami állami vállalatnál)
----------------------
Államadósság vs hitel kérdésköre -kötelezővé tenném az általános iskolákban a gazdaságtan oktatását, talán nem lenne ennyi tudatlan ember.
Anyja valagát a Schmukknak! Az nem megkülönböztetés ha valaki a kora miatt utazhat ingyen?
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Elnézést, melyik országról is beszélsz? Nem ez az ország, ahol nyugdíjasok döntenek szavazásról, és ahol csak a feléjük történő igérgetéssel van tele minden kampány? Azt hittem értelmes ember vagy... :(
Igen, a fizu is kevés. De míg én tudok mellékállást vállalni, addig egy öreg és beteg ember nem tud. Rezsi neki is van, és a kaján kívül még ott a gyógyszerköltség. Anyukámnál ez pl. havi 17 ezer Ft!!! És megmondom őszintén, a hátamon feláll a szőr attól, hogy télen csak egy helységet fűt, mert kénytelen, mert az ő korában már ahogy kimegy a viszonylag meleg szobából a mellékhelységbe, olyan megfázást is összszedhet, ami az ő korában akár nagyon roszra is fordulhat...

Ja, és aki fiatal, annak ott a külföldre menés lehetősége is. Az öregeknek, betegeknek meg az sincs.

Megjegyzem, ami miatt még zavar ez a javaslat, hogy higyje el mindenki, hogy aki a csúcsidőben utazik, azt nem kedvtelésből teszi, legyen öreg vagy fiatal, hanem muszájból. Hogy nyugdíjasnak miért muszáj: hát pl. mert ő megy munkakezdés előtt vigyázni a kicsi vagy beteg unokára, hogy a szülők dolgozhassanak. Vagy a piacra visz fel kis virágot, hogy ha valaki megveszi, akkor az utolsó nyugdíj előtti héten is jusson valami a kenyérre. És azért a pár száz, max ezer ft-ért, utazik, órákat áll. Ha kijön kb. 100 Ft órabérre, már örülhet. Lehet jelentkezni...
Szerintem elméletben támogatható!

Mondjuk a reggel 6 kérdéses. Nincs az egy kicsit túl korán? De ne csak reggel, hanem mondjuk 16:30 és 18:00 között is.

Mondjuk azért egy hatástanulmányt jó lenne látni, hogy ez mennyit tehermentesítene. Mivel azonban nincs regisztrációs jegy, ezért nem lehet tudni pontos számokat. :(
@Démonmac1: Vegyuk egy masodpercre mar eszre hogy az orszagot ujraepito nemzedek kb 90 eves (vagy megtobb).

A mai nyudijasok a Kadar rendszer termekei. Nem erdemelnek semmit. Foleg nem atlagfizetesnel magasabb nyugdijat. Nem hogy a reggeli hanem a teljes kedvezmenyt el kellene venni toluk.

Akinek meg annyira keves a nyugdija hogy nem tud megelni annak szocialis alapon meg kell emeleni. DE CSAK ANNAK.
@Combi a ballibes Ferkófan: "Combi a ballibes Ferkófan 2012.02.22. 13:45:14
@Démonmac1: Cserkészet nem volt a II. vh után Magyarországon, csak "önkéntes" úttörők meg kisdobosok... "

Reklámozd is, hogy mennyire nem vagy képben:)
volt olyan szó, hogy "rendszerváltás" no akkor mi történt? Minek fizeted az internetet, ha nem használod tájékozódásra?
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Te nem a kedvezmény adásával nem értettél egyet, hanem azzal, hogy a külföldi (EU állampolgárok jellemzően) is megkapja. Azért ez nem mindegy.
@Démonmac1: "Király ahogy osszátok az észt, az empátia leghalványabb jele nélkül.

Ha normális lenne a szociális háló, az egészségügy, és nem lennének balkáni állapotok itt ott, normális lenne a nyugdíj, akkor fogjuk rá. De az a helyzet ami most van.
Az gyalázatos."

"Többe kerül a kinyomtatása, és bevezetése, mint ami bejönne rajta. Kb ugyanolyan szamárság, mint a regisztrációs jegy."

tehát szerinted a mostani helyzetnél nincs jobb? egyébként empátiából nem lehet buszt, benzint venni és sofőrök munkabérét fizetni, úgyhogy valami nem stimmel a gondolatmeneteddel
@Démonmac1: Nagyon sok fiatal is tengeti az életét 22800 vagy 74000 Ft-ból és még gyereket is nevel, lakáskölcsöne is van, sőt az utazása sincs ingyen!
@Mad Mind: Ez azért van, mert valaki okos kitalálta, hogy adjunk a határon túli "magyaroknak". És aztán szóltak, hogy azt nem lehet, hogy ők kapnak, más Eu országok polgárai meg nem. Erre ahelyett, hogy elvették volna az összes külfölditől, kiterjesztették mindenkire.
Tényleg meg kellene szüntetni az utazási kedvezményeket, de nem csak a nyugdíjasokét, hanem a tanulókét, a fogyatékkal élőkét, vagy a MÁV családtagokét is. Fizessen mindenki teljes árú jegyet és a szociálisan rászorulók kapjanak megfelelő mértékű támogatást az államtól (vagy épüljön be a nyugdíjba, fizetésbe). De csak aki rászorul, annak járjon támogatás (legyen az nyugdíjas, diák, csökkent munkaképességű, vagy kiskeresetű dolgozó). Miért kell ingyen utaztatni azokat a nyugdíjasokat is, akiknek nagyobb a jövedelmük, mint az átlag munkavállalóké?
Ebben az esetben az EU-s turistáknak sem járna ingyenjegy (esetleg otthon próbálkozhatnának ők is szociális segélyt kérni).
Kábé ugyanígy kellene kezelni a családi pótlékot is.
@akakukk:
Az átkosban nem volt ingyen az időseknek az utazás, a 65 éven felüliek ingyen utazását Hornék vezették be, előtte 70 volt ugyanez, de azt mondjuk nem tudom, mikor vezették be.
"xstranger 2012.02.22. 13:57:19
@Démonmac1: Vegyuk egy masodpercre mar eszre hogy az orszagot ujraepito nemzedek kb 90 eves (vagy megtobb).

Aki mondjuk 43 ban született, és nem volt kommunista, nem volt náci, az nem építette az országot?
Nagyon kevés embernek van extra magas nyugdíja.
@xstranger: Valoban, anyad aki teged szult, nem erdemel semmit!
Mindenkinek igaza van ! Sokan hivatkoznak nyugati példákra. Nálunk minden EU-s 65 éven felüli ingyen utazhat, és mi magyarok a többi 26 országban? Igen, mindenért fizetni kellene mindenkinek ! De vajon miért ilyen alacsonyak az átlagbérek és nyugdijak, miközben az árak már nyugat európai szintűek ? Vajon a minimál béresek miért minimál béresek ? Ők mennyi nyugdijra számithatnak ? Vagy a különféle iskolát végzettek sorsa mi lesz, amikor a tőke oda megy ahol megtérül ? Mert-hogy kapitalizmus van, ahol csak a profit számit és nem az egyének sorsa ?
Egyébként, akik itt kommenteznek mind nyugdijasok, vagy aktivak akik szabin vannak,vagy betegek, vagy éjszakások, hogy "csúcsidőben" igy ráérnek ?
További hasznos szép napot !
Már megint nem a lényegről esik szó.
Már megint lehet általánosítani.
Egyedi /?/ az esetem.Évtizedeken keresztül rengeteget dolgoztam.Minden megkeresett fillér után adóztam.A napi 20 órás munka igazi /mázlim volt/társ elvesztése betett.Ha akarnék se tudnék dolgozni.A korábbi vezető beosztásom miatt, most nem vesznek fel adatrögzítőnek ./jelenleg erre se lennék alkalmas/.27 000 forint szociális járulékot kapok.Nem kapok ingyenes bérletet, csak reggeli orvosi időpontokat.
A munkaadómnak, munkatársaimnak mindent kiharcoltam.Jelenleg képtelen vagyok a kommunikációra.Szégyen-gyalázat, hogy abból az iszonyatosan magas járulékból, amit befizettem arra nem futja, hogy kapjak egy tisztességes kivizsgálást,a gyógyszereimhez hozzájárulást.
Nagyon-nagyon szeretném, ha én is azok közé tartozhatnék, akiket - életükön keresztül folytatott VALÓDI munkavégzésért "eltart" a társadalom.
Szeretnék én is nyugdíj kiegészítésként ingyen utazni.
@kela-bá: "Egyébként, akik itt kommenteznek mind nyugdijasok, vagy aktivak akik szabin vannak,vagy betegek, vagy éjszakások, hogy "csúcsidőben" igy ráérnek ?"

ez már nem a kádár korszak, a munka értéke nem attól függ, hogy hány órát töltesz a gyár kapuján belül a lapátra támaszkodva. de ezt biztos tudod Te is.
@Zabalint: Igazad van Hornekat illetoen. Kulonbozo kedvezmenyekre jogosito igazolvanyok voltak (75%-os MAV pl). De olyan olcso volt a jegy, hogy nem igazan szamitott
@Démonmac1: Én legalább nem az össze-vissza hazudozásra használom, mert egy társadalmi szervezet (aminek nem mellesleg semmiféle döntéshozói jogköre nincsen) azt tanácsolta, hogy egy bizonyos napszakban ne ingyenes utazás legyen a korodbelieknek.
@Long R3 IGF-1: ez így van. kerüljön a jegy annyiba, amennyi az ára, aki rokkant, fiatal, vagy öreg, annak meg a megfelelő intézmény pótolja ki (vagy legyen leirható az adóból).
@DIldiko: bocsi, de aki 22.800-ból él és fiatal és egészséges, na azzal gáz van. Mert az nem dolgozik, noha tehetné.
@EZsL: "hát pl. mert ő megy munkakezdés előtt vigyázni a kicsi vagy beteg unokára, hogy a szülők dolgozhassanak."
Jó. Akkor a gyerekei hálóból vegyék meg neki a bérletet.
@d.hardman: leírható az adóból? Bocsi, de aki beteg, öreg rokkant, annak nincs adója!
@CyberPunK: ..és azt irtam, hogy bizonyos szintig adnék kedvezményt is! Olvass utána. Egyébként azt érzékelem a szövegedből, hogy csakis fiatal lehetsz, egyedül a nemzetiségeddel nem vagyok tisztában. Magyar nem lehetsz, bár magyarul írsz, hisz amennyiben magyar lennél nem írtál volna lekezelően olyat, hogy ez "olyan magyaros".
szanalmas.hu-ra valók vagytok néhányan a véleményetekkel :(
@ildsisy: elhiszed, hogy aki akkor nem adta át a helyét, az gázol most át a fiatalokon a banyatankkal, közben üvöltve, hogy neki jár az ingyen utazás? ezt kéne észrevenni
@CyberPunK:
"butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.22. 12:57:40
Egy kis utóirat: Én a magyar nyugdíjasoknál is a nyugdíj bizonyos szintjéhez kötném a kedvezmény adását."
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Tévedsz, a nemzetiségem magyar, hisz itt nőttem fel. Az állampolgárságom is magyar. Még.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Ez elég hülyeség lenne. Csak személyesen vehesse meg nyugdíjigazolás ellenében???
@EZsL: Adója van, jó bőven, csak abból nem tudja leírni. Úgy hívják, hogy ÁFA.
"
tehát szerinted a mostani helyzetnél nincs jobb?"

Hol mondtam ilyet?
Gyalázatos a mostani helyzet, kivéve a gyevi bírót (államapparátus és képviselők)

Én kimondottan azt a felfogást utálom, hogy a mór megtette a dolgát a mór mehet.

_Az egész dolog csak arra jó, hogy az embereket egymásnak ugrassza._

Ha az életszínvonal magasan lenne, (sajnos nincs) akkor nem ezzel foglakoznának, hanem hogy milyen színű legyen a busz.
Vagy épp átnevezgetnének, még pár utcát és teret. Felhúznák a sokadik stadiont, és mindenki mehetne az azori szigetekre vitatkozni bármiről.

Ez itt: egyébként empátiából nem lehet buszt, benzint venni és sofőrök munkabérét fizetni, "

mint ahogy a bkv is elismerte, nem lennének azzal sem kinn a trágyából.

U.i. az embereket sajnálom, de nem a végletekig, ha az állam túlfeszíti a húrt...maximum a családommal együtt elmegyünk innen máshova adót fizetni:) A szüleitek meg szép lassan éhenvesznek. Hálás társadalom, megérte gyereket vállalni.
Csak még ennyit. Budapesten az átlagnyugdíj 109.800 Ft. Az átalgnyugdíjas élvez egy rakat kedvezményt az adófizetők pénzén. Többek között a zalai adófizetők pénzén, ahol a nettó átlagkereset 110 000 Ft, vagy a Békés megyeiekén, akik 108 000 Ft-ot keresnek átlagban, tehát kevesebbet kapnak a MUNKÁJUKÉRT mint a pesti nyugdíjas, és az ő pénzükből is finanszírozzák a pesti nyugdíjas ingyen utazgatását. És közben gyereket nevelnek és nyögik a különböző egyre extrémebb adókat.....
@EZsL: Hidd el, nem csak Budapest van - vidéken - BAZ, Heves, Nógrád, SzSzB megyében sokan dolgoznának csak nincs hol. A gyárak, üzemek bezártak, építőipar közelít a 0-hoz - nincs munka. A munkanélküli segély 3 hónap, aztán ha a családban van egy dolgozó, aki minimálbért kap még 2 gyerek mellett se kapod még a 22800 Ft-ot se, mert a bevétel több, mint 25000 Ft/fő.
Ha tudsz sok-sok munkahelyet szólj, szerintem legalább 1 millióra lenne szükség, de lassan lehet, hogy 2-re!
A nyugdíjas nyugdíját soha nem fogják elvenni, de mi fizetünk min. 40-50 évig és nekünk majd nem lesz nyugdíjunk soha, mert nem lesz dolgozó, aki kitermelje!
A dolgozók munkahelye megszűnik, a még dolgozók fizetése csökken, az árak emelkednek. A gyerekeinket etetni, ruházni, taníttatni kellene - nem kis pénzért. Nekünk milyen kedvezmény jár?
@Kóser Malac: Miért? Nem egy nagy ügy az adóhivatal által minden évben megküldött igazolást felmutatni!
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Attól még elsődlegesen nem ezzel volt a bajod. Mindegy. Ha valami jó lesz, akkor együtt lesz jó, ha szívunk, akkor meg a fiatalok úgyis lelépnek. Akik ráadásul tudják majd a szüleiket támogatni kintről.
Nem csak az autózás nem alapvető emberi jog, hanem a közlekedési eszközök ingyenes használata sem.
Ha tele a kassza, lehet kedvezményeket adni. Ha nincs tele, vagy üres, mint most nálunk, akkor nincs helye semmilyen kedvezménynek. Se nyugdíjasnak, se tanulónak, se határon túlinak, se más EU-s polgárnak, mindaddig, amíg nullszaldósra ki nem jön a közlekedés. Attól kezdve lehet megint gondolkodni róla. Az ennek eléréséhez szükséges infrastruktúrát viszont a gondoskodó államnak kell biztosítania, ha már elfogadja az adónkat.
@totorohun: Hát ez az. Ezzel szemben pl. nem mindegyik négytagú családban jut egy főre nettó(!) 100-110 ezer Ft. (Bp.-en sem)!
@Démonmac1: "A 65 év felettiek jó eséllyel felépítették ezt az országot"

Minden tiszteletem mellett, de ez az ország komolyan úgy tűnik, mintha fel lenne építve?
@CyberPunK: Ezzel is, azért írtam azonnal le. Az viszont igaz, hogy jobban sértette a csőrömet, ha egy német 3-4 ezer €-os nyugdíjas is élt a lehetőséggel!
Amit pedig a választásokról írsz,arról a pártok tehetnek és nem a nyugdíjasok! Hidd el, azok között is vannak józanok, ugyanúgy, mint ahogy a fiatalok között is vannak megvezethetők.
@CyberPunK: "Akik ráadásul tudják majd a szüleiket támogatni kintről."
Ja. Nap mint nap találkozok olyan idős emberekkel, akik azon keseregnek,, hogy egyedül vannak, szegényesen élenk és a gyerekeik is külföldön vannak!
Én ezt nem értem. Schmucknak most mi nem tetszik? Mert ha az utasok közötti különbségtétel, akkor szerinte az egész kedvezmény rendszert meg kell szűntetni?
@EZsL: szerintem van, de nekem teljesen mindegy, a lényeg, hogy akkor az oep fizesse ki a teljes árat helyette
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Tetszettek volna forradalmat csinálni. A mostani fiatal meg nem forradalmat fog csinálni, hanem lelép a francba. Elbasztátok.

@Kóser Malac: Ez szívás.
@ildsisy: "te is leszel idősebb, öreg...
Válasz erre"

Nyugdíjas viszont egészen biztos, hogy nem lesz...
@ildsisy: "te is leszel idősebb, öreg...
Válasz erre"

Nyugdíjas viszont egészen biztos, hogy nem lesz...
Azt nem értem, hogy miért a nyugdíjasokat, konkrétan a 65 felettieket bántjátok, amikor nem Ők követelték ki ezt a budapesti kedvezményt, pár évtizede.
Arra haragudjatok, akik nem merték és nem merik még ma sem felvállalni azt, hogy ezt megszüntessék.
Adjon valaki választ arra, hogy miért is nem?

Biztos nehéz lenne sokuknak, de nem abba fognak beledögleni, hogy utazási díjat kell fizetniük
@PonDrow: Mint korábban írtam, a regisztrációs jegyekből pont az derült ki, hogy sokkal többen utaznak ingyen, mint ahány utas után kompenzációt kap a MÁV. Ezért a nagy kussolás az eredmények körül.
Schmuck úr ostobaságot mondott - hiszen különbségtételen alapul a kedvezmény is. A csúcsidőn kívüli ingyenes közlekedés nem az ördögtől való.
Szerintem ezzel ő is tisztában van. Egyszerűen szavazatokért és szimpátiáért nyelvesezik.
Persze a legszebb az volna, ha semmilyen kedvezményre, semmilyen szociális juttatásra nem szorulna senki, mert mindenkinek volna munkája és annyi jövedelme, hogy kényelmesen megélhessen belőle. Nekünk régen azt mondták, hogy ha sokat és kitartóan dolgozunk, majd eljön a tejjel, mézzel folyó Kánaán.
Na, hogy mi jött el, azt láthatjátok! De, ha még többet és még kitartóbban dolgoztok, akkor egyszer...
Eh, a káemkásoknak volt igazuk! :)
@Zabalint:
Ezt inkább magadtól kellene megkérdezni, te vagy itt annyira a nyugdíjasopk ellen.

Egyébként nyugdíjas =/= 65 év fölötti, mivel jelenleg 62 év a nyugdíjkorhatár, de aki most meg nyugdíjba, az még 60 évesen mehet.

Gondolom, te otthon a szüleidet meg a nagyszüleidet is leköpöd, ahogy itt most a 65 év fölöttieket úgy általában.

@Adam We:
Pont azért utaznak ingyen, mert nálunk nincs jólét. A svájci nyugdíjas (átlag) kap havonta 3000-3500 svájci frank nyugdíjat (ez ugye olyan 800 ezer forint körül van jelenleg), abból lazán tudja fizetni az utazását.
Nálunk ennyit az átlag nyugdíjas egy évben nem kap.
Talán tartsd meg magadnak a demagóg faszságaidat a jövőben.

@Az ős kaján:
Na ja, több nyugat-európai országban láttam az elmúlt 15 évben, mióta ez a kedvemény van, hogy már szervezett repülőutak vannak azzal a szlogennel:

65 év fölöttiek! Gyertek Magyarországra!
Ingyen utazhattok a telehányt, retkes-dzsuvás tömegközlekedési eszközökön a büdös hajléktalanok között!
Kalandtúra és galandféreg!

Nem vicc, csak ezért járnak ide a német meg angol nyugdíjasok hordái! A norvégokat, svédeket, finneket nem is említem, azok itt még az ingyen meleg időt is kihasználják, a szemét gecik!
@Friss A.:
"A 65 év felettiek jó eséllyel felépítették ezt az országot"

És ez kit érdekel? A pék meg kenyeret süt. A hentes csirkát bont. Ilyen alibi alapon ők is furikázhatnának ingyen. meg még sokan mások is...
@Friss A.: Ha így haladunk, lehet, hogy öreg se lesz..
@Kalamona: az időbeli korlátozással meg egyáltalán nem értek egyet, hisz nem mindegyikük csak piacra jár.
70 %-uk öregkori cukorbetegségben szenved, a laborok 07-kor nyitnak... repüljenek?:(
@Közbiztonság Szilárd: Azt is meg kellene értened, hogy ne kolbászból van itthon a kerítés, azaz az kiadásokon spórolni kell állami szinten is! Ha tőlünk nyugatra se ingyenes az utazás, pedig a büdzsébe beleférne, akkor itt miért az, mikor itt így is hitelre szorul az állam.
61 éves vagyok ,soha nem utaztam ingyen és nem is szeretnék,de hogy elvették a nyugdíjasoktól az utazási kedvezményt a legnagyobb disznóság 40 év munkaviszony után.Mi vagyunk az a korosztály ,akikre gyermekeink számíthatnak ,ha az unokákra felügyelni kell vagy netán -tán a szüleinket mi ápoljuk ,mert ránk vannak utalva.Sok esetben nagyobb távolságot kell beutaznunk ,hogy eleget tegyünk ezeknek a gondoknak a mérséklésére.Nagyon mérges tudok lenni mikor a nyugdíjasokat szidják ,mert ezek az emberek érzés nélküliek.Mi is az előttünk lévő nyugdíjasokat "tartottuk "el.Tehát nem a most aktív dolgozók tartanak el bennünket! Mivel Tőlünk vonták a nyugdíjjárulékot és nem is kis mértékben.Senkinek ne legyenek útba nyugdíjas nagyszüleik és szüleik.Gondoljanak arra a fiatalok ,hogy mennyi szép dolgot kaptak szüleiktől és nagyszüleiktől.Legyenek büszkék arra ,hogy még élünk és segíteni tudunk ,ha unokáink betegek stb.. Tehát ne bántsuk egymást ,mert egymásra vagyunk utalva!!
@Kalamona: alkalmanként vegye meg a jegyet, nem naponta kell járnia...
@Kalamona: az időbeli korlátozással meg egyáltalán nem értek egyet, hisz nem mindegyikük csak piacra jár.
70 %-uk öregkori cukorbetegségben szenved, a laborok 07-kor nyitnak... repüljenek?:(
@totorohun: "tehát kevesebbet kapnak a MUNKÁJUKÉRT mint a pesti nyugdíjas, és az ő pénzükből is finanszírozzák a pesti nyugdíjas ingyen utazgatását"

A 65 éven felüliek nemcsak Budapesten, Zalában, Somogyban és az Őrségben is ingyen utaznak, mert a helyközi közlekedésben is ingyen utazhatnak a 65 év felettiek. Tehát nemcsak a zalában, stb. helyeken dolgozók finanszírozzák a pesti nyugdíjasok utazgatását, hanem a pesti dolgozók is finanszírozzák a zalában utazgató nyugdíjasokat. Majd egyszer nézz meg egy Zalakarosra menő autóbuszt, meglátod, hogy az utasok 90 %-a ingyen utazó nyugdíjas.
@Kalamona: Talán minden nap megy laborba? Aligha. Arra a napra vesz jegyet, kibírja.
@privateer: Te nagyon hülye. 49 leszek holnap. A Szovjet Néphadsereg napján születtem...
@xstranger: " A mai nyugdijasok a kádár rendszer termékei."
Hát szép megfogalmazás... Nem tudom, hogy Ön kedves XSTRANGER hány éves,de ha mondjuk 22 mint a kádár rendszer után eltelt idő, akkor ugye Ön is a kádár rendszer TERMÉKE kell, hogy legyen, mert, hogy az Önt "legyártó" szülei és nagy szülei mid-mind annak az "átkosnak a termékei" kellet, hogy legyenek, nem gondolja ? Ezt nevezik a hozzáértők "gyökereknek". Na már most a jelen korban Ön nagyon fent lehet, vagy nagyon lent. Attól függ, hogy kapitalista vagy annak kiszolgálója, vagy rabszolgája.De vigyázzon, mert lehet, hogy meg sem éri a nyugdijat ebben az embertelen világban, mely kapitalizmus,melynek fedőneve: demokrácia.
Jó egészséget Önnek !
@Kóser Malac:
@Raиdoм_: vegyen és venni is fog, de nem ez volt a mondandóm lényege, hanem az, hogy merjen valaki hozzányúlni a kedvezmény eltörléséhez.
Tarlósnak akkora a pofája, hogy körbeéri a világot. Miért nem tesz ellene semmit?pl.:legalább annyit, hogy a nem magyar állampolgárok ne élvezhessék ezt a kedvezményt
@röpi: "Tehát nem a most aktív dolgozók tartanak el bennünket!" lóf...t nem. a fizetésünk 30-40%át adjuk oda, direktben. fordított a helyzet, a gyerekek segítik a szüleiket. akkor kibírják a nyugdíjasok, hogy reggel helyett délelőtt menjenek piacolni.
@CyberPunK: Nem forradalom kellene, vagy kellett volna ide, hanem józan ész, Vagy Te csak vérrel tudsz valamit elképzelni. Amíg áhítattal imádják a mai pártokat,amelyek kivétel nélkül az MSZMP utódjai, addig itt nem lesz változás. Az nem megoldás, hogy elmégy külföldre. Neked igen, de nem az országnak. Mindenki nem mehet külföldre. A megoldás a felvilágosításban, majd a mai politikusok elzavarásában keresendő:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html
Ezt add tovább, és máris tettél valamit az ország érdekében.
@varosoko: erről írtam, nem ebbe fog beledögleni, de azt előre kijelenteni, hogy 08-tól nyugdíjas bérlettel nem lehet felszállni a közforgalmúra, enyhén szólva durva.
@totorohun:
Egy 4 éves meg egy 90 éves átlagéletkora 47 év, ami kiváló életkor a gyerekcsináláshoz.

Ennek ellenére a 4 éves biztosan, a 90 éves nagy valószínűséggel nem tud gyereket csinálni.

Hát ennyit az átlagnyugdíjról és a több ökörségedről.

@Raиdoм_:
Ha nyugati szintre emelnék a nyugdíjakat meg a béreket, senki nem akarna kedvezményes utazást.
Intézd már el légy szíves, hogy a magyar nyugger is annyi nyugdíjat kapjon, mint egy német vagy egy svájci.

Addig viszont lennél szíves inkább hallgatni, ha csak hülyeséget tudsz beszélni?
@Kalamona: Nem a német és svéd nyugdíjasokkal van tele reggel a busz!

Hallottam egy rádióműsort a nyugdíjakról és a nyugdíjasokról és azt kimutatták, hogy ők a legkevésbé veszélyeztetettek abban, hogy utcára kerülnek és nincstelenné válnak. Rengeteg kedvezményt kapnak és sok teher nem éri őket ami az aktív dolgozókat igen. Ennek érdemes lenne utána járni.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Az ország gondjait csak az ország tudja megoldani, míg a saját gondjaimat én is. Egy link körbeküldése nem old meg semmit, főleg, hogy évek óta terjed a neten.
@Közbiztonság Szilárd: A dolgozó lakosságot sokkal inkább fenyegeti az elszegényedés, mint a nyugdíjasokat. A dolgozók adóznak, gyereket nevelnek, olyan igényeik és kiadásaik valamint terheik vannak ami egy idősnek nincs.

Most nem tudok erre rákeresni, de ezt kutatásokkal támasztották alá...

Nem beszélek hülyeségeket!
@CyberPunK: Minél többen ismerik, annál több az esély a józan gondolkodásra.
@Raиdoм_: hát járj utána.
Most egyről dumcsizunk itt, a 65év felettiek ingyenes utazásáról.
Nekem is @assza a csőröm a bányászok-, BKV-sok, ELMÜ-sök, MÁV-osok GÁZ-osok stb., stb., és hozzátartozóik kedvezménye, de az más lapra tartozik.

Maradjunk a témánál: utazási kedvezmények.
Miért is nem meri Tarlós eltörölni/töröltetni?
Ere válaszolj.
@Raиdoм_: az a statisztika igaz csak, amit én hamisítok /bycsörcsil/ ezért ne is keresgélj.
Azért ne, mert általában - az átlag életkort figyelembe véve - az időseknek még vannak élő, fiatal hozzátartozói, akiket segítenek.
Elmondta a Te statisztikád, hogy hányan vannak az országban olyanok, akik a szüleik nyugdíjából élnek?
@Kalamona: A politika már régóta nem érdekel, mert ami ott folyik az vicc! Azt szeretném, ha egyformán húznánk a nadrágszíjon és nem csak a bérből és fizetésből élőket húznák le mindig.
@Kalamona: "Tarlósnak akkora a pofája, hogy körbeéri a világot. Miért nem tesz ellene semmit?pl.:legalább annyit, hogy a nem magyar állampolgárok ne élvezhessék ezt a kedvezményt "
A "legalább annyit" nem lehet meglépni, mivel az EU törvények előírják az egyenlő bánásmódot. Ez azt jelent, hogy amennyiben Magyarországon olyan törvény van életben, hogy 65 év felettiek ingyen utazhatnak, az jár az összes EU állampolgárnak!
@Kalamona: Na és itt igazolódik az, hogy demagóg amit mondanak, hogy a nyugdíjasok nem tudnak megélni. Amennyiben a gyerekeikre is van pénzük, akkor igazán fizethetnének a csúcsidőben utazásért! Csak ennyit kérek!

Azt már nem is feszegetem, hogy miért kell a nagyszülők pénze az aktív dolgozóknak, talán mert nagyok az adóterhek? Miért nagy az adóteher? A nagy szociális juttatások miatt?
@Kalamona: ...és még hányan vannak, akiket a nyugdíjas szüleik folyamatosan támogatnak! (ha nem is eltartják őket)
@Raиdoм_: na, végre egyet értünk! Irány a bp. V.ker. Kossuth tér 2-4., a javaslataiddal.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Ok! meghajlok!
De, akkor változtassanak a honi szabályokon.
Többen leírták előttem, hogy ilyen csak nálunk van.
Miért nem merik bevállalni?:(
@d.hardman: " Ez már nem a kádár korszak"
Igaza van ! A lapátra támaszkodás mitoszt talán a szüleitől, vagy nagy szüleitől tudja, mert szerintem azért egy kicsit túlzás. De vigyázzon a mostani "lapátolással"... Azt kivánom, hogy érje meg Ön is nyugdijas kort erőben egészségben, és olyan nagy összegű legyen a nyugdija, hogy minden kedvezmény vissza tudjon utasitani. További szép napot !
@Közbiztonság Szilárd: "Egy 4 éves meg egy 90 éves átlagéletkora 47 év, ami kiváló életkor a gyerekcsináláshoz. Ennek ellenére a 4 éves biztosan, a 90 éves nagy valószínűséggel nem tud gyereket csinálni. Hát ennyit az átlagnyugdíjról és a több ökörségedről."

Ezt honnan szedted főökör uram???

Leírom még egyszer a példát:

"Csak még ennyit. Budapesten az átlagnyugdíj 109.800 Ft. Az átalgnyugdíjas élvez egy rakat kedvezményt az adófizetők pénzén. Többek között a zalai adófizetők pénzén, ahol a nettó átlagkereset 110 000 Ft, vagy a Békés megyeiekén, akik 108 000 Ft-ot keresnek átlagban, tehát kevesebbet kapnak a MUNKÁJUKÉRT mint a pesti nyugdíjas, és az ő pénzükből is finanszírozzák a pesti nyugdíjas ingyen utazgatását. És közben gyereket nevelnek és nyögik a különböző egyre extrémebb adókat..... "

Ha valakinek nem világos leírom - LASSAN HOGY MEGÉRTSE. Ma Magyarországon a bérből, fizetésből élők, akik gyereket nevelnek, sokkal több terhet kénytelenek nap mint nap viselni mint egy nyugdíjas, miközben a vidéki fizetések átlagban megegyeznek a pesti nyugdíjakkal. Ezért is visszás a nagy sírás rívás ez ügyben, hiszen egy anyagilag kevésbé rászoruló réteget támogat egy anyagilag hasonló helyzetben lévő.

A jelenlegi helyzetben egyszerűen abnormális az ilyen nagy mértékű kedvezmény (és egy rakat is). Aki ezt nem tudja belátni azt tudom sajnálni.
@Raиdoм_: Most szocsizol?
Én soha nem mondtam azt, hogy a nyugdíjasok en"blocke nem tudnak megélni. Kiforgatod a szavaimat.
Közforgalmú utazási díjakról, meg a banyatankokról kezdtünk.
Maradj a témánál és válaszolj a kérdésemre, hogy cca 20 éve miért is nem merte ezt a kedvezményt senki eltöröli?
@Kalamona: Nem tudom mi az a szocsizás, szerintem nem.

Válasz egyszerű: mert, akkor szavazatot buknának a politikai pártok, ugyanis a nyugdíjas réteg elég aktív szavazóréteg, így aki őket megfogja az fél lábbal a parlamentben van
Ha pl. minden második önkormányzat és iskola éjszakai műszakban lenne nyitva, akkor feleannyi busznak kellene közlekednie, feleannyi gázolajjal.
@problémamegoldó: Ha mindenki otthon dolgozna és tanulna nem is kellene utazni.

Esztergagépet a panelba!
@totorohun: Ez ebben a formában nem igaz.
Ez függ attól is, hogy családban vagy önállóan él-e az a fölösleges nyugger, esetleg lakótelepi avagy családi házban. Kemencével fűt-e, avagy élvezi a kerekeskút előnyeit.
Ne, általánosítsunk és ne térjünk el a témától.
Nagyon sok olyan 65 év feletti él az országban, aki nem, hogy igénybe venné az ingyenes utazási kedvezményt,de a bekötő útig nem jutott el az elmúlt napokban.
@totorohun: azért irta a példát, mert lehet az átlaggal példálózni, csak nem érdemes. átlagnyugdíjas nincs. van aki a saját lakásában lakik (aminek van egy értéke), van aki saját lakásban, ami eladhatatlan, van akinek hitelei vannak, van aki a gyerekeinél lakik, és az egész nyugdiját beadja a közösbe, van, akinek pedig külföldön van a gyereke, és nem is támogatja. szerinted ha erre kiszámolod, hogy átlagban 109e forintot kapnak havonta, abból lehet bármiféle következtetést levonni?
@Kalamona: Látod, én válaszolok Neked. Azért nem meri meglépni egyik politikus sem, mert félti a politikusi állását. Azon kivül ugyanis, hogy hazudoznak, nem értenek semmihez sem. Amíg megélhetési politikusaink lesznek, addig tőlük jót ne várj. Ezért nem nyúlnak semmihez, és ezért nem merték a mai napig a szocialismustól örökölt nagy rendszereket EÜ, Oktatás, Államigazgatás, Szoc. ellátó rendszerek, stb. megreformálni.
@Raиdoм_:
Na, végre! leírtad, amit szerettem volna látni már korábban is Tőled: szükségetek van rájuk.

Innen aztán kuss és be is fejeztem a Veled való dumcsit.
Demagóg vagy.
@Kalamona: Nekem miért lenne szüksége a nyugdíjasokra?

Szerintem te keversz valakivel... :)
Nyilatkozat Iskola, első osztály, első lecke:

Csúsztatás.

Feladat:
Tedd egyenlővé a faji megkülönböztetést a kedvezményes időszak 24-ről 21 órásra csökkentésével.

Schmuc Kandor: jeles.
@Kalamona: kezdtük a beszélgetést az öregkori cukorbetegségnél és a laborvizsgálatra járásnál, aztán olyanokat kérsz tőlem számon amit nem értek, de válaszolok rá, végül politikusnak nézel?
@EZsL: kapásból tudnék mondani 3 olyan nyugdíjast a környezetemből, aki azért megy reggel 7kor boltba, mert nem tud aludni. felszáll a villamosra, viszi magával a kerekes kocsiját, megáll az ajtóban, így rögtön elfoglalja 2-3 ember helyét is (hiszen a kocsi is helyet foglal és az emberek sem tudnak beljebb menni miatta). ezt kivéve igazad van.

az amúgy mi, hogy ha az öreganyám kimegy pozsonyba megenni egy jó knédlit (nem megy ki, de tételezzük fel), neki fizetős a busz, a tót maminak meg ingyenes a budapesti?
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Köszönöm! remélem többen elolvassák és nem a nyuggereknek esnek, azért mert egy gálánsan odadobott kedvezményt igénybe vesznek.
Már akik tehetik, hisz szűkös hazánkban sem mindenki élhet vele.
Az meg, hogy a turisztikai irodák ebből hasznot húznak és világgá kürtölték, ne legyen megint a mi öregjeink hibája.
Ha ez igaz :
"Schmuck Andor...aki szerint egy ilyen módosítás megtakarítással se járna, hiszen a többi ember ettől még nem szeretne többet várni a ritkábban érkező járművekre." és tényleg ezt mondta akkor gratulálok, nagyon szépen át tetszik látni a dolgot.
@Raиdoм_: Igen, annak.
Ellenséges vagy a való élettel szemben.
fizesen a faszom mongyuk nemis megyek buszal sose mer a verdám gecijó
de ha eszt a kalert látok kirugom fejit
@d.hardman: Mivel mással lehet elfogulatlanul példálozni mint a tényekkel? Az életszínvonal szórása sokkal nagyobb a nem nyugdíjas populációban, így ott vannak a legrosszabb anyagi helyzetben lévők is.

Azért azt gondolom elismered, hogy ellátatlan nyugdíjas nincs az országban, azaz egy bizonyos anyagi színvonal mindenképpen adott számukra. Én is kiemelhetek olyan bérből, fizetésből élőt akinek már nem jár semmilyen ellátás, csak az ilyen olyan jogcímen elérhető huszonezer forintos segély, amiből el kellene tartania a gyerekeit...
@totorohun: Nagyon szép a honlapja ! Megnéztem, gyönyörűek a képek, és csodálatos Szigetvár is.Ajánlom mindenkinek!
Sok a gond az országban,nincs elég pénz semmire.
Mindenki mondja itt a magáét,és mindenkinek igaza van. De mi van az okokkal? Talán érdemes "kirándulni" ide: SZABAD EUROPA , vagy WWW.vntv.hu Az ötleteket és javaslatokat várják itt :www.joallam.kormany.hu
További szép napot !
@Kalamona: Ugyanilyen dolog volt a 13.-ik havi nyugdíj. Azt sem kérték a nyugdíjasok, hanem a politikusok adták. Sőt, amikor az IMF előírása alapján megvonta a Bajnai kormány, az akkori Orbán ellenzék mit is mondott? "Nem megvonni kellene a 13.-ik havi nyugdíjat, hanem 14.-et kellene adni."
@Kalamona:
Az abszurd számomra, hogy egy külföldi nyugdíjas azét utazik ide, mert itt ingyenes a BKV, de ha igaz, akkor ő nem csak utazik, hanem költ is kajára és szállásra is. Azaz itt hagy eurót, ami nekünk jó!

De szerintem ennek olyan kicsi a jelentősége, hogy az észre se vehető. Szerintem a japánok kapnak kedvezményt, mert azokból látok sokat a várban... (ez természetese vicc volt, az első fele nem)
szerintem legyen az hogy fizessenek csak az mszp-sek de azok négyszerannyit mint a sima utasok.
@Közbiztonság Szilárd:
Én nem vagyok a nyugdíjasok ellen, és felháborító a személyeskedésed. Én az ingyenjegy ellen vagyok. De gondolom ilyen árnyalt gondolkodást már nem tudsz megérteni, amilyen egyszerű vagy.
Jók ezek a nyugat-európai példák... Arról viszont nem szól a fáma, hogy ott minden egyéb összehasonlításban jobban állnak a nyugdíjasok. Itthon ez az egy kedvezményük van. Ezt is el kellene venni tőlük?!
@Kalamona: Nem vagyok politikus, azt pedig nem tudom megérteni, hogy mit jelent "ellenségesnek lenni a való élettel"...

Konkrét érveke tudok reagálni és elmondani a véleményem. Jelen esetben az a véleményem, hogy csúcsidőben fizessenek a 65 év felettiek az utazásért.
@Közbiztonság Szilárd:
"Pont azért utaznak ingyen, mert nálunk nincs jólét. A svájci nyugdíjas (átlag) kap havonta 3000-3500 svájci frank nyugdíjat (ez ugye olyan 800 ezer forint körül van jelenleg), abból lazán tudja fizetni az utazását.
Nálunk ennyit az átlag nyugdíjas egy évben nem kap.
Talán tartsd meg magadnak a demagóg faszságaidat a jövőben."

Gondolkodj már kicsit ember!!! Ha nem ingyenes az utazás a 65 év felettieknek, de helyette ennek költségét nyugdíjként megkapják, akkor ugyanott vagyunk. Az is az állam, és igaz, hogy külön van a nyugdíjkassza, de ez is csak döntés kérdése, hogy mit hova csoportosítunk. Köze nincs a magas nyugdíjaknak ahhoz, hogy Svájcban nincsen ingyen utazás, nálunk meg van. Ez politikai döntés kérdése.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Öhöm:), csak akkor még a nyugdíjak mellé volt az aktívaknak 13. havi fizetés.Aztán mivel azt is megszüntették, most már egyik sem téma.
Csak az öregek emlékeznek ilyesmire.
@Közbiztonság Szilárd:
"Gondolom, te otthon a szüleidet meg a nagyszüleidet is leköpöd, ahogy itt most a 65 év fölöttieket úgy általában."

Magadból indulsz ki, te szarházi.
Teljesen jogos. Fizessen mindenki ne legyen kivétel. Vagy ne fizessenek de a fizetős utasoknak adják át a helyüket, és ha kell szállítsák le őket helyhiány miatt.
Ezenfelül javaslom még a VEKE-nek, hogy ne csak a reggeli csúcsban hanem a délutáni órákban is mikor az iskolások és a munkavállalók mennek haza (4-7), akkor se utazhassanak ingyen.
Sajnos nagyon sokan utaznak reggel tömegközlekedéssel (lehet hogy sokan vannak akik kórházba orvoshoz mennek, de a legtöbben a 7órakor nyitó LIDL-be, ALDI-ba, stb-be mennek szatyrokkal.)
Tessék bátran hozzányúlni a kedvezményekhez, a hadi rokkantak, özvegyeik és kísérőiktől is tessék elvenni az ingyenes utazást, a menekültektől is, illetve az eu állampolgárok ingyenes utazását is tessék megvonni. Illetve tessék átgondolni azt is, hogy a határon túli magyarok mennyivel több kedvezményben részesülnek, pl vonaton mint mi Magyarországon élő magyarok.
Illetve a nagycsaládos kedvezményt is tessék kurtítani, illetve azokét is akik emelt szintű családi pótlékban részesülnek.
Kapjon egységesen mindenki 50%-ot és akkor valaki nyer valaki veszít.
Lehet hogy ha a kedvezményeket optimalizálnák, nem lenne ennyi adóssága sem a MÁV-nak, sem a BKV-nak sem pedig a Volánnak.
@Long R3 IGF-1: egyetértek. így kellene kezelni a CSALÁDI PÓTLÉKOT is. és minden egyéb gyerekkedvezményt. rászorultság: max. a minimálbérig, családi szinten. és max. 3 gyerekig.
@Raиdoм_: Igen, Uniós szabály, hogy az adott ország kedvezményei vonatkoznak a többi uniós polgárra is, ezért a német nyugdíjas is ingyen utazik. Ugyanakkor a magyar is igénybe vesz hasonló kedvezményeket, pl. egyre több diák tanul ingyen európai felsőoktatási intézményekben (és egyre többen fognak,hogy itthon nagy részük fizetős lesz)

kela-bá: Köszönöm szépen!
@Közbiztonság Szilárd:
Majd ha nyugati szinten lesznek a bérek, és azokból nyugati szintű járulékot lehet levonni, akkor nyugati szintű nyugdíjakat lehet belőle kifizetni.
Azonnal be kell vezetni az elektronikus jegyeket! Nyugat-Európában az van, a bliccelés azóta gyakorlatilag megszűnt, 1% alatti az aránya. Itthon is kevesebb állami támogatás kellene a BKV-nak, ha nem lenne 20%-os bliccelési arány, hanem helyett +10% fizetne.

Az elektronikus jegyekkel lehet kedvezményt adni a 9 óra utáni utakra, automatikusan gyűjtőjegyes kedvezményt adni és korlátozni a napi díjat, ha a napijegy árát elérte valaki. A bérletes meg otthon a neten is feltöltheti a kártyáját.
@totorohun:
Arról nem is beszélve, hogy a vidéki fizetéseknél is nagy a szórás, mint a nyugdíjaknál, tehát amit magyaráz Közbiztonság Szilárd az átlagról, az a béreknél is megállja a helyét.
@totorohun: Értem és elfogadom, szerintem nem értetted amit írtam.

Azt nem fogadom el, hogy azért utazna ide csomó külföldi nyugdíjas, mert itt ingyen békávézhat!
Csak egy kérdés. Ezt hogy szeretnék megoldani. Nem csak a Budapestiekre vonatkozik a 65 év feletti kedvezmény, hanem az összes magyar állampolgárra, a 65 év feletti EU-s, és a svájci állampolgárokra is.
Érdekes lesz turistaidényben, ha reggel 6-9 óra között jegyet illetve bérletet váltatni velük.
Aki meg orvosi vizsgálatra van berendelve 8 órásra az ne menjen vagy 2-3-szori átszállással vegyen 1200-2000 Ft-ért jegyet.
Ez azért is hülyeség, mert nagyon elenyésző lenne a plusz bevétel.
@Raиdoм_:
Elbúcsúztam, ám ezt nem tudom megállni reagálás nélkül.Fizessenek.Én is ezt mondtam/mondom.
De, mivel imádod a statisztikát, biztos tudod, hogy országunkban az átlagéletkor férfiaknál 78, nőknél 70 év. Ergo a nők 5 évig, a férfiak 13 évig élvezhetnék a kedvezményt. Ezektől akarod beszedni a hiányt, amikor a fele legalább tanyán él és soha nem utazik közforgalmúval?
No, páááá, tényleg megyek, mert asszem odaégett a rakott krumpli.
@Roy:
Mert nem nyugdíjasnak nem lehet orvosi vizsgálata, ugye?
@Roy:
De amúgy meg nem a bevétel növelés egy ilyen intézkedésnek a célja, hanem a költség csökkentés. Az ugyanis, hogy mennyi járművet kell fenntartani, elsősorban a legszűkebb keresztmetszettől, a csúcsidőtől függ.
@Frady Endre: nem ez az egy kedvezményük van.
@szamaritánus: A tót maminak is fizetnie kell Pozsonyban, nem csak a te öreganyádnak fizetős.
@totorohun: Ha kérhetnék tőled egy szívességet, ezt az orbitális számszaki hülyeséget ne írd ide többet, mert egyetlen mondata sem igaz, ha pedig ezért fizetnek - ha már egész nap itt tudsz lenni - akkor legalább a neved narancsozd be, hogy tudják az emberek, ki vagy.
@Frady Endre:
Mit értesz minden egyéb összehasonlítás alatt? A nyugdíjak ott az ottani fizetésekhez képest magasabbak, mint az itthoni nyugdíjak az itthoni fizetésekhez képest?
@Kalamona: Szerintem aki soha nem vette igénybe annak ez nem sérelem. Szüleim se utaznak soha tömegközlekedéssel.

Ennek a döntésnek nem pénzbehajtás a lényege, hanem kiadás csökkentés és a forgalom jobb elosztása!
@röpi: egy dolgot hadd javitsak ki: nem tartottátok el az előttetek lévő nyugdíjasokat. akkoriban 1. teljesen más volt a korfa, 2. a nyugdíj vásárlóértéke töredéke volt a mainak. nézz utána.
@kosztyuz:
arra kellene törekedni, hogy a munkás ugyanannyi adójóváírást kapjon, mint amennyi segélyt kap a munkanélküli.

tehát ha mondjuk havi 25 ezer forint a rendszeres szociális segély, akkor legyen 25 ezer forint az adójóváírás. és ez járjon mindenkinek, aki dolgozik. a segély nem vész el csak átalakul.

na most erre akkor lehet törekedni ha mindenféle állami támogatási formát, legyen az direkt, vagy indirekt felszámolunk. tehát nem kell semmiféle cafetéria rendszer, semmiféle pályázati rendszer, semmiféle ösztönző. készpénzt adjanak az embereknek, és ők majd eldöntik, hogy mire akarják költeni. nem pénzhelyettesítő kellene adni különféle lobbiérdekek mentén, hanem készpénzt.

és akkor ez a rendszer egy piackonform, és a jelenleginél olcsóbb, és kiszámíthatóbb foglalkoztatást eredményezne a többség számára. néhány vállalat (állami, és haveri) nem jutna forráshoz támogatáshoz.

így szociálisak is vagyunk, és piacgazdaság is van. a feudalizmust kell lebontani. a csoportos társadalmi kedvezményeket, a legkülönfélébb előjogokat.
@online távmunkás: Csak megsúgom: nem tudják bevezetni az elektronikus jegyeket nálunk. Tudod miért? Mert az összes metróbejáratot gyökeresen át kellene alakítani az egyéb technikákról nem beszélve. Ennyi pénz nem lesz 20 éven belül...
@Kalamona: A nők élnek tovább, nem a férfiak...

Szerinted a tanyáról milyen járművel mennek reggel vásárolni a szomszédos városba a 70 évesek? Megsúgom, Volán busszal vagy MÁV vonattal, ha van.
@online távmunkás: igen, ezt szerettem volna olvasni. hogy csak mi vagyunk ilyen nagyon kedvesek az idősekkel.
@Légvárak: véletlenül sem vagyok narancssárga, mert a kormánnyal ellentétben én szeretem a tényeket. Így ha megengeded ezt a személyeskedést nem veszem magamra. Nem tudom milyen számszaki hülyeséget találtál, minden adat a KSH-tól származik, és megállja a helyét.

(Persze megértem amit írsz, mert a tényekkel nehéz vitatkozni, így neked már csak a narancsozás maradt - elég gyenge - érvnek.)
@Roy: Nem a plusz bevétel a cél, hanem a csúcsidőben a terheltség csökkentése és mellesleg az államnak is kevesebb a kiadása.

Nekem üzemorvoshoz 2x kell átszállnom.
@Kóser Malac: A minimálbérükből? vagy amíg a közvetítőket és munkahelyeket keresik föl a semmiből? És ha...na, nem sorolom a keserveket, de nézzük a másik oldalt : a járművek követési ideje hosszabbodik, kinek lesz jó? Ha eddig tíz percet várt vki, és most húsz percet kell várnia, v lekési a húszpercest, akkor újabb várakozási idővel kell számolnia, ezért korábban indul hazulról mert ha késik, kirúgják. A tömegközlekedés így lassan leépül,mert érdemesebb lesz kerékpárral menni. Aztán egy idő után kitalálják, h annyi már a kerékpáros,vessünk ki rájuk útadót, a 20 év alattiak, 40 év felettiek nem használhatják, mert veszélyes üzem, nagy a biztonsági kockázat, nem fizeti a TB ( ha még akkor lesz olyan).Az állítólag megspórolt javakból épített stadionokba sem jutnak el az emberek, így hamarosan beszántják,és a pályagondnokok paradicsommal kápráztatják el az öt km-ren belüli lakosokat.
Szerintem mindent fizessünk meg teljes áron, az állam pedig ne szedjen be egy fillér adót se. Ezeket a szolgáltatásokat magáncégek is el tudnák látni, ha már az állam képtelen használható közszolgáltatások biztosítására. Nekem kezd már unalmas lenni, hogy semmire sincs pénz, az évente adóban és járulékban bezsebelt 13-14 ezer milliárdból.
@online távmunkás:

Ez nem túl életszerű. Nem hiszem el, hogy van olyan tanyán élő nyugdíjas aki naponta volán busszal jár be vásárolni.
@ildsisy: Egy: Van egy határ aminél nem lehet többet dolgozni.
Kettő: Anyáink és főleg nagyanyáink generációja nem dolgozott annyit mint amennyit a mi generációnk fog dolgozni (már ha munkához jutunk). Cserébe többet kapnak a szociális hálóból, mint amit mi fogunk kapni. Nem termelték ki ezt az ellátást.
Három: Nagyanyáink korában nem volt munkanélküliség, most meg van, és ez igen magas.
@Légvárak: Nem kerül közel sem olyan sokba, mint gondolod. Tudod, hogy régen voltak beengedő kapuk, csak leszerelték őket? A focistadionokhoz megvett, aztán porosodó kapukat is fel lehetett volna használni, de szerintem már nincsenek meg.
A négyes metró egyetlen állomása többe kerül, mint az elektronikus jegy bevezetése. Azt nem is említve, hogy mennyi pénzt fizettek ki a tanulmányokra az elmúlt 15 évben az eddigi számtalan bizottságnak...
@Karipapa01:
"Biztosan van olyan megoldás, amit az ország összes nyuggere elfogad, feltéve, ha nem kitaszító, sértő vagy megalázó. Lehet ezen gondolkodni."

Mitől sértő, kitaszító, vagy megalázó az, ha naponta a csúcsidő ereéig nekik is fizetni kell, pláne mondjuk egy kedvezményes összeget?!
@geri2318: És akkor, ha fizet a nyugdíjas teljes árat a 6-9 ó közötti közlekedésért, akkor leszórhatja a diákkedvezménnyel utazókat? :)
@totorohun: Átlagbér - átlagnyugdíj összehasonlítás: Az idősebb nyugdíjasok többsége már özvegy, tehát 1 főnyi nyugdíjból kell kigazdálkodnia mindazt, amit a klasszikus kétkeresős családnak.
Egyébként meg hozzáteszem, hogy minden aktív nemzedéknek ez a sorsa, gyerekeit nevelni és törődni a szüleivel, esetleg nagyszüleivel, nem olyan friss ez a probléma.
@ZBR: Én egyszerűen nem tudom elhinni, hogy az aktívak és diákok a nyugdíjasok miatt ne tudnának utazni csúcsidőben. Ez tényleg csak egy megalázó, diszkriminatív intézkedés lenne - aki öreg, haljon már meg.
@szamaritánus: Máshol is kedvesek az EU-ban, de általában nem 65, hanem 70 évesen számítanak idősnek az emberek Nyugaton.
@totorohun: Tévedsz, a megjegyzésemért ez esetben elnézést kérek, amit a KSH ír az eleve nem a valóság, az átlag viszont tartalmazza azt az ingyenélő réteget aki ma is 1-2 milás fizetéseket kap és régen is voltak ilyen pozícióban emberek. Én átlag alatt a "köznépet" értem és hidd el van akkora ismerettségi köröm - nem csak Pesten - hogy tudom ebből a statisztikából egy szó sem igaz. Nem akarnék példálózni - annyit nem ér nekem ez a kommentőrület - mely siralmasan alul képzettek vagy fizetett bloggerek hadából áll,
összességében csak annyi a véleményem, hogy nem hinném, hogy a rokkantak, nyugdíjasok és elesettek megvonásaiból állna helyre a BKV és ez az egész romhalmaz gazdaság - amit nem a "nyuggerek" tettek tönkre.
Senki sem utazik ingyen! Nagyon sokat fizet mindenki a GLOBÁLIS "járgányért" ! A "szoci" végén lévő 20 milliárdos államadósság, most több mint 100 milliárd. Hát lehet,hogy ezért döcög az ország szekere?
Nem értitek a logikát: nyugdíjas nem utazik csúcsidőben ingyen - kevesebb lesz az utas - kevesebb az utas - lehet ritkítani csúcsidőben a járatokat.
@Raиdoм_: Felül a buszra és negyedóra múlva a bolt előtt van a szomszédos kisvárosban, ahol jóval olcsóbb minden, mint a falusi, monopolhelyzettel visszaélő kisboltban vagy COOP-ban. A BKV-val hosszabb utakra is mennek vásárolni a pestiek.
@Légvárak: "nem hinném, hogy a rokkantak, nyugdíjasok és elesettek megvonásaiból állna helyre a BKV és ez az egész romhalmaz gazdaság"

Nem, de ahol lehet vágni kell a kiadásokon!

Nem a nyuggerek tették tönkre, de ne is én! Miért engem büntetnének extra adókkal?
@Raиdoм_: És a nyugdijasok életszinvonalát a nyugdij reálértékét is a német, francia, holland szinvonalra emelik? Mert akkor igazad lenne.
"Az senkit sem nyugtalanít, hogy az európai uniós 65 évet betöltött nyugdíjasok is megkapják ezt a kedvezményt"

Ha nyugtalanít, ha nem, már rég busz sem járna Magyarországon, ha nem lennének az európai úniós nyugdíjasok, akiknek az adójából fél Magyarország épült.
@EsteeSatmary: érj végig a commentekben, nem ismétlem önmagam
Elég rég óta vidéki autósként nem érint a dolog.Fogalmam sincs róla, mekkora terhet ró az államra az ingyen furikázó hatvanöt éven felüliek tömege.Mennyire jellemző, hogy éppen az említett időszakban szállnának csapatostul buszra, és mennyivel több járművet kell indítani, hogy ezt a sok embert el tudják vinni.
Egykori budapesti tömegközlekedési emlékeimből rémlik, hogy van délutáni csúcsidő is:logikus, hogy ezt se lehessen ingyen megúszni.
A rokkantak és a korhatár előtti nyugdíjasok egy része már megszívta:"ellátott"ként már nem jogosultak az utazási kedvezményekre.
Hallom, hogy a BKK agyal a 6 éven aluliak ingyenes utazási lehetőségének megszüntetésén.A tendecia bevallottan az összes, még létező kedvezmény megvonása az élet minden területén.
Sajnálatos módon az elvonások hasznát a többség nem érzékeli.Viszonylag kevés ember érez elégedettséget,ha szárba szökkenő futball-stadionokra és sóhivatalokra gondol.
@AnnaKarenina:

megnevettettél, mert eszembe juttattál egy iskolai hátitáskák kontra banyatankok vitát a 74-es trolin: Bp. Zugló, Kacsóh lakótelep, full gazdag gyerkőcök, kikent anyukákkal, meg a nyuggerek, akik mentek a Bosnyákra a nagybani piacra a tankjaikkal. Öszesen két megálló a ngy Lajosig, de nem fértek meg egymás mellett. Mindenki rendőrért kajabált.
Jött egy r.tzls. és helyrerakta az anyukákat úgy, hogy azonnal ölbe vették a hátiszütyőket, de még a kölkeiket is.
A rendőrbácsi meg a 2 banyatankot levette az aktuális megállóban.
@AnnaKarenina:
Nem, ez nem megalázó, diszkriminatív, ez logikus. Diszkriminatív már csak azért sem lehet, mert nem arról van szó, hogy csúcsidőben nem mehetnek, hanem csúcsidőben fizetniük kell érte. Ez mihez kikhez képest diszkrimináció?
@ZBR: mert a gyerekedet nem viszi ovoba és iskolába, hogy a különórákról ne is beszáljünk. Nem vásárol be Nekd, nem főz, nem mosogat nem takarit, nem várja helyetted a postást vagy a szerelőt. Srolhatnék még ezer dolgot. Fizess egy bébicsőszt, tarts alkalmazottat, vagy oldd meg ahogy tudod. De sokezer család cssak igy tudja megoldani és örül, hogy a szülei, nagyszülei segitenek. Az emlegetett külföldi pédáknál: nálunk van minden nyugdijasnak napi gondozói segitsége??? Mert ott, ahol minden fizetős, ez pl. JÁR éspedig INGYÉR!
Egyébként teljesen állati ösztönöket lehet megtapasztalni ezekben a kérdésekben: állatcsapatoknál szokás a beteget, gyengét és öreget kimarni a csapatból.
Talán van néhány nemzedék, amelyek felnevelésére kár volt időt, fáradságot és pénzt áldozni.
@Zabalint: Ahhoz képest, hogy a nyugdíjas mit tud a nyugdíjából a közlekedésre (is) fordítani. És még egyszer: nem gondolom, hogy a 65 év feletti nyugdíjasok tömegei akadályoznák a csúcsidős közlekedést.
@online távmunkás: Véletlenül részt vettem egy elektronikus rsz. fejlesztési projektjében (nem 15-20 miláért, havi munkabérért és a cégem se kapott egy fillért sem ezért), éppen ezért tudom, hogy jelenleg nem megoldható (fizikailag bővíteni kellene a bejáratokat és van ahol ezt nem is lehet megoldani). A kiadásokon vágni? Tán nem kellene több 10 milliárdért új stadionokat építeni hm.? De egyéb ötleteim is lennének, de nem én vagyok az NGM...
@Raиdoм_:
Mi az a "rengeteg" kedvezmény, amit kapnak?
@Kalamona: :) Miért nem veszik észre az emberek, hogy csak egymásnak uszítják őket, bűnbakokat jelölnek ki, hogy dilettantizmusukat elfedjék?
@AnnaKarenina:
Az én tapasztalatom az, hogy még csúcsidőben is közel fele az utasoknak idős ember, de persze én ezt vidéken tapasztalom, nem Budapesten. De ha fel is fér mindenki, bár volt hogy épp nem fértem már fel, méghozzá olyan járatra, amely legközelebb 1 óra múlva ment, akkor is a szűk keresztmetszetnél éri meg megoldást találni. Jellemzően a nyugdíjasok azok, akik a legtöbb esetben meg tudják oldani, hogy ne csúcsidőben utazzanak. Ha bevezetnek egy ilyen szabályt, akkor még lehetnek kivételek, amikor mégis csúcsidőben kell mennie, hát akkor fizet. Emellett be lehetne vezetni a lépcsős iskolakezdést. A kettővel együtt komoly pénzeket lehetne megspórolni, mert jelentősen kevesebb járműre lenne szükség.

És ne felejtsd el, nem csak a nyugdíjasok csórók ma Magyarországon, sőt a nem nyugdíjasok között sokkal több a nyomorgó. Tehát lehet jönni az alacsony nyugdíjakkal, csak éppen a bérek sem magasak.
@EsteeSatmary: Nem kijárási tilalomról van szó! főzni, mosni, takarítani, szerelőt várni talán elég elindulni kilenckor? Csak, hogy én is a részletekbe merüljek...

Továbbá hétvégén gondolom nem lenne ez ez a csúcsidős fizetés...
Teljesen logikus az ötlet.
Én sem értem, miért kell nekem minden reggel 8-kor a nyikorgó taligájukat maguk mögött vonszoló időseket kerülgetnem a közértben, aztán húsz percig végigvárnom egy olyan tízfős sort a kasszánál, amely 90%-ban nyugdíjasból áll. Ha nagy ritkán orvoshoz megyek, hiába megyek oda időben, egy egyszerű recept megíratása fél nap, ugyancsak fenti okoknak köszönhetően. Az utazóközönség 30%-a nyugdíjas, ha ők nem mozdulnak ki reggel 9-ig (= nem reggel 8-kor indulnak nagybevásárolni és orvoshoz), kevesebb járműre lenne szükség, ezt a hülye is belátja.

Persze tudom, a szent egyéni emberi jogok mindenek előtt, és én kérek elnézést.
@AnnaKarenina:
De ezen kívül mint írtam, csúcsidőn kívül is csak kedvezményt kellene adni, mert az ingyenességgel a fő gond, hogy így olyankor és olyanra is használják a tömegközlekedést, amire nem használnák már akkor sem, ha csak a jegy 10%-át kellene kifizetni. Én feljebb hoztam egy példát, más is hozott hasonlókat.
@Zabalint: Még annyit, hogy csak azt erősítik az idősekben és a fiatalokban is, hogy az idősek már csak nyűg, kolonc, akadály, holott ők a nagymamák, nagypapák, akik vigyáznak a beteg gyerekekre, értük mennek az óvodába, iskolába (csúcsidő?), stb.
Én azt gondolom, hogy a reggeli csúcsban az az idős utazik, akinek dolga van, nem hiszem, hogy ez volna a szórakozása.
@Zabalint: De meg tudod saccolni, hogy az utazók között mennyi a 65 év feletti? Mennyi a 62 év körüli, aki elvben még dolgozik?
Mondjuk, az tény, hogy több helyen ritkitották a délelőtti járatokat, így a két indulás közti várakozási idő több - ez is lehet az oka, hogy reggel utaznak a vásárló nyugdíjasok. Mindenesetre jobb lenne, ha hagynák, a munkába sietőket, ezzel elkerülve a sok súrlódást.
@AnnaKarenina:
Légyszi kicsit vonatkoztass attól el, hogy akikkel vitatkozol, azokból a rosszindulat árad, azért írják, amit írnak. Nem, ez nincsen így.

Egyébként meg nincsen igazad, mert nagyon sok idős ember reggel, csúcsidőben intézi a vásárlást.
@Trackback:
Igazad van én is hasonlót írtam. Igyekszem megérteni őket, de nem lehet mindig sajnos az általad leírt okok miatt.
@LION_heart: Nem tudom, volt-e apád, anyád, vagy ki hozott a világra ezzel a hozzáállással, de ha apád, anyád dolgozott, és így kap nyugdíjat, azt annak arányában kapja, amennyit befizetett nyugdíjjárulékra. A nyugdíjasoknak nem könyöradomány jár (örüljenek, hogy lyuk van a seggükön), te még azt sem érdemled meg, hogy lyuk legyen a seggeden, fel is robbanhatnál. A mostani nyuggerek adóiból jártál iskolába stb, (ha jártál, bár valószínű, hogy kár volt rád költeni az adónkat.
@EsteeSatmary: Házi feladat: Hasonlítsd össze Magyarország és Hollandia gazdasági/társadalmi szerkezetét és vond le belőle a megfelelő következtetéseket! Addig ne kommentelj!
@AnnaKarenina:
Nem tudom biztosan, hogy ki a 65 év fölötti, de nagyjából be tudom határolni, tehát ha csak a fele 65 év feletti, akiket annak gondolok, akkor is sokan használják reggel a buszokat közülük. És többségük nem gyerekeket kísér, hanem bevásárló szatyorral, vagy "tankkal" utazik.
@élhetetlen: Ezzel az a baj, hogy most meg az én adómból utaznak a nyugdíjasok.

Ezzel egészen addig nem volt bajom, míg nem volt ekkora sz@rban az ország és a gazdaság...
@Zabalint: Sajnos, az indulat megvan bennem, amikor ezeket az ötleteket hallom, mert túlságosan is egy irányba mutatnak és a végén mindig kiderül, hogy a spórolás elenyésző. Ez már a rokkantnyugdíjasok esetében is kiderült.
@AnnaKarenina:
ha én eztetet tudnám:) biztos nem itt írogatnék!:(
Azt is sokan elfelejtik, hogy még az orvosi előjegyzés is időre megy, nem foglalkoznak a kardiológián, hogy hány éves vagyok.Ez a szabad időpont, oszt punktum.
Magyarázhatom én az itt íróknak, hogy muszájból utazom, úgy sem hiszik el. Csak azt látják rajtam, hogy ősz vagyok és azonnal általánosítanak.

Egyébként érdekes, hogy az idősebbek inkább éhen halnak, de fizetik a közüzemi számlákat és a törlesztéseket, nem állnak mercédesszel a
segélyekért. Azt hiszem bennük sokkal több tartás van. Inkább a vonat sínekre fekszenek.
@Raиdoм_: Az nem bántott, amikor anyukád, vagy nagymamád adójából, járulékából mentél óvodába, vagy iskolába, netán ingyenes egyetemre?
@Kalamona: Hát pedig nem kéne. Móricz novellákat akarnánk-e újraélni, amiben a haszontalan öregek felakasztják magukat, mert elvárják tőlük?
@AnnaKarenina: Kérlek a hozzászólásomnak ne csak az első mondatát olvasd el.

"Ezzel egészen addig nem volt bajom, míg nem volt ekkora sz@rban az ország és a gazdaság... "

Fel kellene most ismerni, hogy új helyzet van! Gazdasági válság! Ami régen tartható volt az most már nem!
@AnnaKarenina: Kedves AnnaKarenina! "Egyébként teljesen állati ösztönöket lehet megtapasztalni ezekben a kérdésekben:" Ezen csodálkozol? Sajnos a leggonoszabb, legmegvetendőbb állati faj az EMBER!
@AnnaKarenina:
De nem az a fő spórolás, hogy akkor majd fizetniük kell csúcsidőben, hanem a közlekedés optimalizálása a spórolás, hogy csökkenjen, jobbal eloszoljon a forgalom csúcsidő környékén. Erre mondtam a lépcsőzetes tanítás kezdést is, az szintén sokat segíthetne a tömegközlekedésen. Az ingyen dolgok meg sokszor bebizonyosodott már, nem jó dolgok, hiszen ha valami 0-val szerepel az egyéni költségvetésben, akkor azt az ember úgy is veszi figyelembe, aszerint optimalizálja a terveit.
@AnnaKarenina:

Az kicsit más, mert a gyerek nem felelhet azért, ha a szülők az életük során nem teremtették meg a taníttatása feltételeit. Öreg korunkra azonban mögöttünk áll egy dolgos élet, vagy pedig egy áthenyélt. Ha viszont mindenki megkapja az iskoláztatás lehetőségét, akkor nincsenek mentségek, ha ezzel mégsem élt megfelelően, és majd emiatt öreg korára be kell osztani, hogy maradjon bérletre is.
@AnnaKarenina: azt zárójelben jegyzem meg, hogy fizetek az egyetemért, mert munka mellett nincs lehetőségem nappali állami képzésre járnom
Nagyon sok évig ez úgy működött(vagy tudod, vagy nem, hogy az adófizetők (nyugdíjjárulék fizetők) befizetéséből fizették a nyugdíjakat, és feltételezték, hogy a következő nemzedék is eltartja az előzőt. Mikor ez borulni látszott, jöttek 20 éves kortól a kötelezően a magángyugdíj pénztárak, ami váltott volna hosszú távon ezen a módszeren. Most láttad, hogy mi történt? És ami történt, arra az a megoldás, hogy az öreg menjen el a kénköves barlangba, és hagyja kinn a csizmáját az unokának? Csak így lehet jobb neked, és a gyerekednek?
@Kalamona: Látod, amit már leírtam,(én szerettem a munkámat) amellett még szégyellem is magam, hogy már én is megvetett, eltartott vagyok. Akit egyenlőre még kénytelenek megtűrni, de azt éreztetik, hogy útban vagyok.
@élhetetlen: A nyugdíjakat a munkavállalók nyugdíjadójából fizetik ki, amit már egy jó ideje ki kell egészíteni évi 5-600 milliárd forinttal, mert nem elég.
Ha meg a másik rendszerben gondolkozunk, hogy a nyugdíjasok valóban az ő befizetésükből kapják a nyugdíjat, amit félreraktak és kamatozik, akkor meg az államnak kb. 2%-os hozamot kell garantálnia.(ezt pár hónapja kiszámoltam) Meg mondanád mikor volt (ekkora) pluszban a költségvetés? (hitelből nem szabad ezt finanszírozni, mert dupla kamatos kamatot kapsz, ami nagyon gyorsan elszáll)
A mostani nyugdíjasok nem termelték ki azt az összeget, melyet most kapnak.
@AnnaKarenina:
Hülyeség. Ne haljon meg, csak fizessen, legalább egy kedvezményes összeget. Ugyanis jelenleg azért van (erősen egyszerűsített számadatok következnek) 1300 busz, mert 1250 kell a csúcsidőhöz! Ha csak 1150 kellene, mert páran egyszerűen MÁSKOR INDULNÁNAK EL, akkor már jobb lenne.
Nem érted ezt az egészet, csak érzelmekkel túlfűtve próbálsz belém bűntudatot verni. Próbálkozz meg normális érvekkel, ha kérhetem.
@Kalamona: Értem, hogy az időseknek fájna ez a korlátozás, de mit mondjanak a dolgozók azaz mi? Folyamatosan vágják a bérem, de igazából örülök minden hónapban, hogy kapok fizetést, mert kicsit se biztos! A hitelem törlesztése sose csökken és újabb adókat találnak ki amivel megsarcolnak.

Azt szeretném csak kérni tisztelettel az idősektől és megértve, hogy mennyit dolgoztak. Igazán viseljék már el, hogy most nekik is kicsit rosszabb lenne. A fentiekből eddig ők semmit se éreztek. Én akkor se kaptam 13. havi fizetést mikor ők nyugdíjat igen.
@Kalamona:
Azért nagyságrenddel több nem nyugdíjas került olyan helyzetbe, hogy egyszerűen már nem volt miből kifizetnie a közüzemi díjakat, mint nyugdíjas. Ugyanis a válság során egy dolgozónak közel le is nullázódhattak a bevételei, miközben a gyerekeit is el kell tartania. Hallottam tágabb környezetemben nem egy ilyenről, akiknél aztán le is kapcsolták a villanyt, szerinted gyerekekkel jobb lett volna, ha vonat elé fekszenek?
@AnnaKarenina: ne haragudj, de ezt itt írta volna valaki? nem gondolod, hogy inkább neked kellene próbálni megérteni mások álláspontját ahelyett, hogy "az öregek akasszák fel magukat" és hasonló baromságokat vetsz fel? ki mondott itt ilyet?
@AnnaKarenina: Ráserekettye:) a kor az egy állapot és nem megy visszafele csak előre.
Majd megtapasztalják az itt irogató ifjú titánok, akik irigykednek.
Persze lehet, hogy Mo-on privatizálják még a Tajgetosz-i elveket is, az öregekre átírva.
Akkor nem is kell felakasztanunk magunkat, lelöknek Ők a mélybe, lelkiismeret furdalás nélkül.
Remélem addigra meghalok.
@élhetetlen: igen nekem és gyermekeimnek igy lenne jobb
@Raиdoм_: Annak idején a szocializmusban, hiába volt ingyenes az oktatás, az embernek el kellett tartania a tanulás alatt is magát. A szüleim szegények voltak, támogatni nem tudtak. Én ösztöndíj szerződést kötöttem. Az egyetem után megváltozott a helyzetem, nem oda mentem dolgozni. Az ösztöndíjat szépen visszafizettem. Közben volt egy szívizom gyulladásom is. Így nem vihettek el katonának. Két évig 8 %-ot vontak honvédelmi adó címén a fizetésemből. Akkor sem volt kolbászból a kerítés.
@kukatr:
Az a baj, ha valaki le meri írni, hogy annyit kéne kifizetni csak, amennyi befolyik a járulékból, akkor már gonosz, öregekkel tiszteletlen lesz, meg különben is hová fajult a világ, ezek a mai fiatalok, stb.
@aleb19: nem érdemelsz mást öregkorodra a gyermekeidtől sem.
@kukatr: Azt senki nem akarja tudni, hogy mi lett a TB-kasszákkal, amiknek vagyona volt. Beszippantota a költségvetés.
A XX. század elejétől a nagy nyugdíjintézetek gazdálkodtak a rájuk bízott befizetésekkel, befektették, elszámoltak vele. Ez ilyen nagyon egyszerű. A demográfiai helyzet előre kalkulálható. Szerintem most minden azon múlik, hogy az államadósságot akarják minden áron csökkenteni, holott csekély közgazdasági tudással is lehet érteni, hogy válságos időben tartozni célszerűbb, ha ország vagy. Ennek pont az ellenkezőjét sulykolják. És mi lenne, ha kifizetnénk a teljes államadósságunkat? Semmi. Itt állnánk ugyanazzal a pucér s-gel.
@Raиdoм_: Milyen terheltség csökkentése?
Nos mint írtam nem csak a Budapestiekre, hanem az összes magyar állampolgárra, az EU-s állampolgárokra, és a svájci állampolgárokra vonatkozik a 65 éven felüliek ingyenes utazása. Hogy oldanád meg a problémát?
Vagy csak a Budapestiek fizetnének reggel 6 és 6 óra között? Érdekes nem?
@Raиdoм_: akkor úgy hívták. (bujtatott segélyezés) Most pedig segélyt adnak annak akinek nincs munkája.
@ZBR: Értem én. Nem a közlekedést kell megoldani, hanem a közlekedőket.
@Kalamona: Szándékosan nem szeretnék megérteni, hogy miről beszélünk? Nem kívánjuk az idősektől, hogy vessék magukat a sínek elé! Senki se mondott ilyet és nem is gondolt! Olvasható ez valahol?
@kukatr: A váltást az előző kormány megpróbálta, Az volt a pakliban, hogy amennyit az egyed összegyűjt, azt kell majd beosztania. Ez bukott meg tavaly. Számolgassál csak, és próbáld meg kiírtani az öregeket, a kormány az egészségügy átalakításával lelkesen segít neked, ne aggódj.
@Roy: ez nem a bevételről szól, hanem forgalomszervezésről. arról, hogy azt a forgalmat amit lehetséges átterelnek a csúcsidőszakból a kevésbé forgalmas időszakba. ha pedig a nyugdíjasnak orvoshoz kell mennie (gondolom nem minden nap) korán reggel, akkor vesz majd egy jegyet. hozzáteszem, ha nem nagyon muszáj ne menjen 8-ra orvoshoz és ne is adjanak neki 8-ra időpontot (ha nem okvetlen indokolt).

igenis legyenek preferáltak a dolgozó emberek a 7-9 és 17-20 óra közti idősávban. sokan nem engedhetik meg maguknak hogy 1-1 vizsgálat miatt egész napot vegyenek ki, a munkahelyek egy része inkább tolerálja a későbbi érkezést vagy korábbi elmenetelt. sokkal inkább mint hogy napközben eltűnsz 4-5 órára vagy kiveszel egy napot. tudomásul kell venni hogy bizonyos kedvezményeket feltételekhez kötnek. londonban is csak 9.30 után vehetsz kedvezményes jegyet, mindezt azért, hogy a reggeli csúcsidőből áttereljék a forgalom egy részét a kevésbé terhelt idősávba.
@Zabalint: De mennek orvosi vizsgálatra, de azok akik még nem töltötték be a 65. életévüket azoknak van bérlete, többnyire. Vagy dolgozó vagy nyugdíjas bérlet. Egy kicsit sántít amit írtál.
A csöveseknek mi van, pedig ők is utazgatnak.
@AnnaKarenina: azok a nyugdijintézetek alig fizettek nyugdijat (allamositottak oket addigra), es tobb befizeto volt, mint ahany jogosult. a korfa egeszen mas volt, mint ahogy a gazdasag, es a tarsdalom szerkezete. szerinted egy körülbelül 100 évvel ezelőtti állapot mennyiben releváns abban, hogy valaki azt szeretné, hogy a nyugdijaskedvezmeny reggel 6-9ig ne jarjon 2012ben?
@élhetetlen: biztos nem hallottál még a korosztályok közti társadalmi felelösség vállalásról és nem olvastad Sántha-Sokan voltunk novelláját
viszont elhited hogy 8óra munka 8 óra pihenés és kolbászból van a kerítés
@Zabalint:
De, az ég szerelmére ne hasonlíts már össze 40-45 éves munkaviszonyt egy pár évessel!
Arról nem is beszélve, hogy a Munkakönyv igazolt mindent, a mai zsebremelózással ellentétben.
Képzeld el, hogy nekem meg nem egy ismerősöm van akik sírnak, hogy ellehetetlenültek, holott milliárdosok. Tudom, hogy nem adóznak.
Érdekes az is, hogy a mostani hitelkiváltás összegzésénél nem egy cikk szól arról, hogy a befizetett végtörlesztéseknek nincsen eredetük. Gondolod, hogy a nyugdíjasok csaltak megint?
@Roy: "Milyen terheltség csökkentése?" A tömegközlekedési eszközök terheltségének a csökkentése úgy általánosan! BKV, Volán bármi.

A válaszod második felét nem értem. Azt se értem mi köze a hozzászólásomhoz.
@Baradlay Richard olimpiai bajnok: A mai nyugdíjasok többsége még az átkosban volt alkalmazott, akinek minden jövedelméből levonták az aktuális járulékokat, később adót is a nem átkosban. Ennek alapján bízhatott egy rendes nyugdíjban. Arra nem, hogy a TB vagyona elolvad, és csak az aktívok befizetéseire lehet számítani, ráadásul olyan gazdasági környezetben, ami nagyon is a fekete bérezést segíti elő. És akkor az lesz a válasz, hogy a nyugdíj annyi lesz, amennyi jut?
@Zabalint: ...és az senkienek sem jut eszébe, hogy először is azt kellene elérni, hogy MINDENKI BEFIZESSE A BEFIZETNI VALÓT, ezt követően jöhet a másik fele is!
@Raиdoм_: Akkor az egyetem kiesett a sorból. De azt sem kellene mondani, hogy minden az aktívok adójából megy, mert az államnak azért ennél bővebb adóbevételei is vannak.
@Raиdoм_: Elmondanám neked, hogy ebben az országban az elmúlt közel 60 évben mindig azt szajkózta a politika, hogy jövőre jobb lesz. Ezt a válságot ma nem a nyugdíjasok hanem a tolvaj politikusok és bankárok idézték elő. Csak hogy tudd: az 50-es évek végén ún. Béke Kölcsön kötvényeket volt kötelező vásárolni különböző címletekben amit levontak a fizetésből, mondván, ha helyreáll az ország majd visszafizetik. Nem fizették, tudod mit tettek? Kisorsolták. Ha "nyertél" visszakaptad, ha nem - annyi. Amúgy a mai nyugdíjasok közül senki sem gondolta, hogy ennyi pénzbe kerül majd a taníttatás. És nem is kerülne ennyibe ha nem lopták volna szét az országot rendszerváltáskor. Ezek az emberek akik ma nyugdíjasok többszörösen ronggyá dolgozták magukat, nem volt 2 hetente betegállomány stb. Ahogy elnézem ezt a szuperelme mai korosztályt - tisztelet a nagyon kevés kivételnek - ha eltüsszentik magukat orvost kiáltanak és 1 hétig otthon játékprogi. Olyant is ismerek akinek a szülők simán kifizetik a Műegyetemet és csak néha jár be, de olyat is aki Párizsban unta meg 2 év múlva. ... De szöveg és drog az menő ... Meg "nyuggereket" ássuk el. Siralmas...
"válságos időben tartozni célszerűbb"

Jézus urunk a mennyben! Ezt valamiféle rosszindulatból írod? Hogyan juthat ilyen eszedbe?
@AnnaKarenina: Igen, de nem lehet minden adóbevételt a szociális ellátásokra fizetni. Egy költségvetésnek rengeteg egyéb kiadása van. Honvédelem, közbiztonság stb...
@d.hardman: Én a gazdálkodási példa miatt hoztam ezeket elő. Annál egyszerűbbet nem tudok elképzelni, mint azt mondani, ennyit fizetnek be nekem, akkor ennyit osztok szét. A gazdaság nem erről szól. A nyugdíjnak ugyanúgy a gazdasági kérdések közé kellene ilyen szempontból tartoznia. Ezért tragikus a magán-nyugdíjpénztárak szétverése.
@aleb19: "elhited" -> elhitted. Más: "a korosztályok közti társadalmi felelösség vállalásról" , és ez nem azt jelenti, hogy az idős, ha nem az én apám, akkor dögöljön meg, bár egy életen keresztül fizetett, mert ezért azt ígérték neki, hogy nem hagyják éhendögleni.
@AnnaKarenina:
Na de azt mindenki tudta, hogy ha nem takarékoskodik és nem tartalékol, akkor egy háború vagy világjárvány idején éhenhal. Arra nem lehet hivatkozni, hogy alacsony a nyugdíj, ezért járjon több villamos csúcsidőben.
@kukatr: De, kitermelték azt az összeget amit kapnak. Még többet is. Hogy az a pénz hova tűnt el az más kérdés.
@vuvuvu2: Remélem, a bérlete mellé mindenkinek fel kell mutatnia az aznapra érvényes munkáltatói igazolását is.:) Nehogy egy dolgozónak látszó bérletes nem dolgozó felszálljon valamire.
@vuvuvu2: Egyet azért figyelembe lehetne venni. Egy angol nyugdíja, és egy magyar nyugdíja. Lennék brit nyugdíjas, és vennék is jegyet. Mit gondolsz mennyi ma egy magyar átlag nyugdíj? Ebből élj meg, váltsd ki a gyógyszereidet amin egyre kevesebb a támogatás, fizesd a rezsit, és egyél is.
Igaz azt mondta a kormány, hogy 47.000 forintból meg lehet élni. Sajnos van akinek ettől nem sokkal több a nyugdíja, de tudok olyanról is akinek még ennyi sincs.
Én készséggel fenntartom az adóimból a tömegközlekedést, mert elvek is vannak, még ha nem is nagyon használom. De a mások luxuskiadásainak finanszírozását nem vállalom.
@AnnaKarenina: többek között igen jelentős összeget visszafizetnek a nyugdíjasok a 27 %-os ÁFA alapján. Majdnem mondhatnám, hogy a nyugdíjuk 27 %-át. (ennél azért kevesebb)
@Légvárak: "Meg "nyuggereket" ássuk el."

Én egy szóval se mondtam ilyet és nem is gondoltam!

"ha eltüsszentik magukat orvost kiáltanak és 1 hétig otthon játékprogi"

Az elmúlt 10 évben talán 1 alkalommal voltam betegség miatt orvosnál. Akkor fél nyolcra mentem és 11-kor végeztem, csak aznapra kértem, hogy adjon igazolást! Ha beteg vagyok azt is lábon hordom ki, mert a cégnél azt mondják ha nem tetszik el lehet menni. Ez szerinted milyen érzés?

"Ezt a válságot ma nem a nyugdíjasok hanem a tolvaj politikusok és bankárok idézték elő."

Nem is én idéztem elő, mégis nekem is nő az adóm. A politikusokról azonos a véleményünk.
@Baradlay Richard olimpiai bajnok: Én nem hiszem el, hogy aktív dolgozók azért nem jutnak el a munkahelyükre, diákok a suliba, mert a 65 év felettiek ülnek, állnak mindenütt. Ez ennyi. Akkor már lázadás lett volna itt, vagy az utak tele lennének lehajigált nyugdíjasokkal.
@Légvárak: és ebből mi következik? hogy jön ide a műegyetem, meg párizs? ez is összefügg a nyugdijakkal?
egyébként pedig meg lehet nézni az államadósságot, ezt pedig a mostani generáció örökölte, az előző generációtól, a drágán, szart gyártó ipartól, a 100%os kamufoglalkoztatástól. ehhez meg "nekünk" nincs semmi közünk. de ez demagóg érvelés, csak azert irom, hogy lasd, lehet ilyet is. csak epp nem vezet sehova
@Raиdoм_: Mit nem éreztek a rezsi, az élelmiszer, a gyógyszer stb drágulásából?
@Roy: Próbálj lakást venni angliában és boltban vásárolni. A liter tej se annyi mint itt szerintem, hanem több.
@EsteeSatmary:
Higgadjál már le. Nem kell elmesélned egy nyugdíjas egy napját. Ha nem oldható meg másképp, akkor vesz szépen egy, akár kedvezményes jegyet... De pl.
- a szerelőt a lakásban kell várni, ugye. Főzni, takarítani, stb. is a lakásban kell, ugye. Max korábban kell odamenni, vagy JÉZUSMÁRIÁM, egy-két órával később. A szerelővel egyébként is időpontot egyeztetsz, nyugodtan kérheted, hogy jöjjön 10-től 18 óráig valamikor, ugye.
- "a különórákról ne is beszáljünk". De, beszéljünk, már csak azért is, mert délután vannak... Csúcsidőn kívűl, esetleg az esti csúcsban. Amely esti csúcs sokkal kevésbé koncentráltabb, ezért a közlekedési cég számára sem megterhelő annyira. Ott inkább a dugók okozzák a problémát, amiben a buszoknak lelassul a keringési sebességük. De sok különóra van gyaloglásnyira, vagy magában a suliban is.
@élhetetlen: kb 30000ft kapnál havonta ha azt kapnád vissza amit befizettél a többit a következő genárációktól veszitek el akik dolgozhatnak 50 évet nyugdíjukig
@Raиdoм_: De elsősorban egy másik aktívat támogatsz, ha nőtt az adód, hogy neki ne legyen annyira kevés.
@AnnaKarenina: szerencsére ilyet nem is írt senki. figyeld meg, hogy te nem azzal vitatkozol, amit leirt valaki, hanem arra válaszolsz, amit szerinted a másik gondol. ezt magyarul szalmabáb-érvelésnek hivják, és érvelési hiba.
a probléma igy hangzik: ráfizetéses, és hitelből működik a bkv, ezért gazdasági okokból jobb lenne, ha a ny. kedvezményt 6-9ig nem lehetne igénybe venni, kevesebb járművet kéne üzembentartani, és kisebb lenne a ráfizetés.
A nyugdíjasok ingyen utazását úgy ahogy van meg kell szüntetni. Legfeljebb 50%-os bérletet nekik is. Csökkenteni kell az újraelosztást ahol csak lehet.
@Kalamona: "Képzeld el, hogy nekem meg nem egy ismerősöm van akik ... milliárdosok."

Kisfiam, kész van már a leckéd? Addig nem számítógépezhetsz.
@aleb19: Ez biztosan nem igaz így, érdeklődj nyugdíjszámításról.
@élhetetlen: Ezeket mindenki érzi én is, szerinted én nem fizetek rezsit vagy nem eszem ételt? Amit felsoroltam azt viszont csak a dolgozókat érintő tehernövekedés.

A alacsonyabb fizetést pedig nem kerülhetem el úgy, hogy 9 után járok be dolgozni, de a fizetős BKV-t az idős ember elkerülhetné, ha nem csúcsidőben használná.

Érthető már mi a problémám?
@AnnaKarenina: "aktív dolgozók azért nem jutnak el a munkahelyükre"

Mégis hogy ne jutnának el? Tudod, hogy eljutnak. Azt is tudod, hogy ehhez 7-8%-kal nagyobb kiadásra van szükség a közlekedésszervezésben.
@d.hardman: Rendben van, hogy ne törődjünk se a mögöttes, se a következményes dolgokkal, de akkor meg számokat kellene látni. Szerintem nincsenek.
@Raиdoм_: Kitartó vagy, respect. :) Remélem, akikkel vitatkozol már nagyon öregek és attól ilyen hülyék, különben nagy baj van az országban.
@Raиdoм_: Mit nem értesz? Akkor elmondom még egyszer. NEM CSAK A BUDAPESTI 65 ÉVEN FELÜLIEKRE VONATKOZIK AZ INGYENES UTAZÁS. VONATKOZIK AZ ÖSSZES MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRRA, AZ EU-S, ÉS A SVÁJCI ÁLLAMPOLGÁRRA AKI BETÖLTÖTTE A 65. ÉLETÉVÉT. Ez az intézkedés mindenkire vonatkozzon, vagy csak a budapestiekre. Amennyiben csak az utóbbiakra vonatkozik akkor diszkrimináció.
Tehát, hogy még jobban értsd. A csúcsidőben megveteted a jegyet mindenkivel vagy csak a budapestiekkel?
Általában turistaidőszakban a külföldi 65 éven felüliek is szoktak utazni.
Nos velük mi legyen?
Remélem most már érted az összefüggést?
@Silent Bob: Mert nem tudtad, hogy baj van az országban? És hogy azt nem a nyugdíjasok csinálták?
@AnnaKarenina: Azt nem tudhatom, hogy kit támogatok az adómmal. Sajnos ebbe nem látunk bele, csak azt lehet látni, hogy sok a kiadás és vissza kell vágni. Mindenki viseli ennek a nyűgét.

Mondok mást!

A döntést ellenző idősek a következőbe gondoljanak bele, és most kérem olvassák el figyelmesen ami írok:
Mi történik, ha az állam becsődöl, mert nem bír a kiadásokkal? Első körben nem kapnak fizetést a közalkalmazottak és nem lesz nyugdíj. Ez egy sokkal fájdalmasabb forgatókönyv mint az, hogy 7-9-ig fizetni kell a buszokon.

Ez egy sötét kép és senki se kívánja, hogy ez bekövetkezzen, de ha mégis?
@AnnaKarenina: de igaz 1985-ben a havi 100 dollárt szinte senki nem keresett és ez után fizettél járulékot
elemi matekkal is ki lehet számolni ezért kell évi 2milliárd dollár hitelt felvenni évente az országnak
@AnnaKarenina: a mögöttes, és következményes dolgokkal törődésre ott van egy csomó állami szervezet, minisztérium, stb., ezt nem az állampolgár feladata felmérni.
@AnnaKarenina: De, csak ha ti képviselitek az átlagos szellemi szintet, akkor ez így is marad.
@Roy: Értem és szerintem alapvető, hogy mindenkire vonatkozzon! Nagyon remélem, hogy így lesz. Ha csak budapestiekre vonatkozna az tényleg diszkrimináció.

Bár hasonló felmerült a behajtási díj kapcsán is amit csak a Budapest belterületére behajtóknak kellene fizetniük.
@Raиdoм_: Lehet, te a kevés kivétel vagy.
@aleb19: Számolgass csak, és kívánok boldog nyugdíjas éveket Neked, a Te számításaid alapján.
@Légvárak: És a velem egy szobában dolgozó 10 munkatársam, valamint a velem egy évfolyamba járó egyetemi csoporttársaim.

Szerintem pedig nem szabad általánosítani. Most bajban van az ország. Nem te és nem én okoztuk ezt, sőt nem is Magyarországról indul, de itt csapódik le. Nekünk kell az árát megfizetni.
@élhetetlen: Milyen váltás? Magánnyugdíjpénztárra gondolsz? Az egy kicsit régebb óta van. Amíg átáll rá az egész társadalom, addig deficites, mert a pénztárak felhalmozzák a pénzt, de a mostani nyugdíjasoknak nem ők fizetnek.
@Jesus4871: Két rendszert említettem. Az elsőnél, amelyik most is van, nem számít mennyit loptak el, mert elöregedő társadalomnál még 0%-os korrupciónál is fenntarthatatlan lesz.
A másodiknál, melyre sokan azt hiszik úgy működik, és mindig is úgy működött, már számíthat ez.
Ha meg megtermelték ezt a pénzt (sőt többet is), akkor miért kellett már a rendszerváltás előtt hitelt felvenni? Például a 0% munkanélküliség, a saját acélt újraolvasztó kohók is pénzbe kerültek. És még sok más is.
@Zabalint: Ezek a mai öregek meg arról feledkeznek meg, hogy a fiatalkorukban az ő nagyszüleik a mostani juttatás töredékét se kapták meg... Aki nem dolgozik, ne is egyék mondást gyorsan elfelejtették.
@Raиdoм_: Egy országnak nem kell becsődölnie. Mindig kap hitelt.
@d.hardman: A horribilis államadósságot nem a Kádár-rendszerbeli öregektől örökölted, de olvass egy kicsit utána és talán magad is rájössz. Ott is volt rablás, de ennek a töredéke sem.
@Kuruttya: A nyugdíjasok is vesznek bérletet, jegyet 65 éves korukig. 65 éven felül meg nem sokan élnek, vagy nem igen mozdulnak ki otthonról csak, ha muszáj. Különben én híve lennék egyfajta igazolványnak amiért fizetni kellene. Ezt én úgy gondolom, hogy évi 5-10.000 Ft körül lenne. Ezzel megszülne az, hogy ellenőrzéskor a probléma. Ez az összeg szociális helyzettől függne.
Másik meg megszüntetném a gazdag 65 éven felüli EU-s, és svájci állampolgárok ingyenes utazását.
Apropó a magyar 65 éven felüliek ingyen utazhatnak az EU-ban, és Svájcban?
Ezt kötve hiszem. A Magyar állam ilyen hülye csak, hogy ezt megengedi
Ha egy ország 5 perccel előbb ér minden nap munkába, az bizony óriási nemzetgazdasági megtakarítás. A sok öt perc millió ember esetén és évek alatt összeadódik.
@aleb19: Nézz utána a nyugdíjszámításnak, indexálásnak. Az más kérdés, hogy az országnak aktuálisan mennyit kell felvennie hitelként, ha már elherdálta a korábbi vagyont.
@Silent Bob: Ha öregnek feltételezel, nem rajtam, hanem rajtatok áll a dolog.
@Roy: Senkit nem érdekelnek a külföldiek.
Most a 65 éven felüliek utazási kedvezményéről van szó.
@d.hardman: Na ja, majd meglátjuk, mi lesz ebből a BKV-ügyből.
@élhetetlen: ez nem az én számolgatásom ez uccso 10 évben csak a nyuggerek miatt vett fel az ország évi 2milliárd dollárt sajnos a tények makacs dolgok
@Roy: Nem tudom miért kevered bele a külföldieket a dologba. A szociális alapon való megkülönböztetés se jó szerintem, mert mi van azokkal aki nyugdíj mellett dolgozik?

Egyenlő mindenkire érvényes elbírálás kell.
@aleb19: 1985-ben 35 Ft volt egy dollár, és 3000-10000 közötti fizetések voltak.
@AnnaKarenina: utána néztem
ez nem az én számolgatásom ez uccso 10 évben csak a nyuggerek miatt vett fel az ország évi 2milliárd dollárt sajnos a tények makacs dolgok
@AnnaKarenina: Ne a szépségét nézd, mert attól éhen halunk, hanem a tartalmát.
@AnnaKarenina: "Még annyit, hogy csak azt erősítik az idősekben és a fiatalokban is, hogy az idősek már csak nyűg, kolonc, akadály, "

no no no, nem úgy van az. Az időseknek most kiváltság, hogy ingyen utazhatnak, ezt korlátozni nem a "nyűg" érzetet növeli, hanem a "kiváltságos" érzetet csökkenti. El van csúszva az origód.
@AnnaKarenina:
Gyakorlatilag egy fogyatékos szintjén vitatkozol, őszintén szólva bíztam benne, hogy az időskori demencia okozza az állapotodat.
@Baradlay Richard olimpiai bajnok: Futószalag mellett biztosan számít az az 5 perc, de ott nyilván eddig sem lehetett elkésni, szellemi munkánál az intenzitás és a hatékonyság számít.
@Silent Bob: szerintem ne minősítsük így egymást
@AnnaKarenina: beszélgess
erröl a görögökkel
s nektek mög mán ugyis mindegy arra a kis idöre
igazi potyaleső gondolkodás
@Silent Bob: Ne reménykedj. Szerintem annak van fogyatéka, aki lebecsüli a másikat ezért, vagy azért. Ebben az utazási ügyben azért, mert öreg.
@AnnaKarenina: Az idő pénz, ha én mint dolgozó akár 5 percet spórolnék a munkába járáson az a 24 órára vetítve elhanyagolható, de a 35-40 perces utazási időt tekintve jelentős előny. Azt akár magamra is áldozhatom, mert később kell elindulnom dolgozni, vagy előbb hazaérek.
@Baradlay Richard olimpiai bajnok: hivatalosan igen de nem kaptál csak 70-ért
és az átlagbér 2500ft vott ezek a kurvaszámok sose hazudnak
@AnnaKarenina: "Egy országnak nem kell becsődölnie. Mindig kap hitelt."

Lehet, hogy félreértek valamit, de én föladom. Azt hittem, hogy jószándékú emberrel vitatkozom.
@aleb19: Szerintem az úgy van, hogy az államnak kötelességei vannak az állampolgárokkal szemben, hiszen csak arra vannak, hogy helyettünk eligazítsák a dolgokat, a lehető legnagyobb gondossággal. Majd próbáld ebből a szempontból is értelmezni.
@Roy: "A nyugdíjasok is vesznek bérletet, jegyet 65 éves korukig."

A 65 év felettiek kedvezményére gondoltam, szerintem egyértelmű volt.

"65 éven felül meg nem sokan élnek"

Nem igaz, a várható élettartam Magyarországon 73 év, Budapesten talán még több is, tehát átlagban kb. 10 évről beszélünk minden embernél.

"vagy nem igen mozdulnak ki otthonról csak, ha muszáj."

Irreleváns.

"Ezt én úgy gondolom, hogy évi 5-10.000 Ft körül lenne."

Nincs rá indok, hogy kevesebbet fizessenek, mint a diákok, ez jelenleg 3850 Ft havonta.

"Ez az összeg szociális helyzettől függne."

Ha van rá pénz, akkor növeljék a legalacsonyabb nyugdíjakat, ha nincs, akkor ne rejtsék bérlettámogatásba, hogy hátha úgy nem vesszük észre. Plusz ha csak lehet kerülni kell a rendszert bonyolító, nehezen ellenőrizhető szabályokat, amik csak a bürokráciát hízlalják.

"Másik meg megszüntetném a gazdag 65 éven felüli EU-s, és svájci állampolgárok ingyenes utazását."

Gondolom ezt úgy képzelted, hogy minden 65 éven felüli Budapestre látogató külföldi hozzon magával vagyonnyilatkozatot. Ne vicceljünk már. Minden EU állampolgárra ugyanazok a szabályok vonatkozzanak.
@aleb19: A görög számokat is biztosan ismered. Ott nem a magyar átlagbérért és - nyugdíjért küzdenek, küszködnek.
@Raиdoм_: Nem szoktam, de ez a hölgy nagyon durva. (befejeztem)
@aleb19: Egy fiatal diplomás állami tisztviselő 5000-6000-et keresett.
@trolololol: 65 éven felüliekről van szó.
@Roy:
Vagy van, vagy nincs, egyébként én országosan értelmezem a kérdést, nem csak Budapesten, nekem például nincsen semmi bérletem, ha nagyon kell buszoznom, buszjegyet veszek.
@aleb19: Ne a hitelkamattal számolj, attól, hogy Annakarenina tudatlan vagy tisztességtelen, még nem csaphatsz át a ló túloldalára. A befizetett járulék tőke volt, nem hitel.
@Baradlay Richard olimpiai bajnok: ja ha belügyes besugó volt mint te
ismerlek és figyellek téged
eljön az idő mikor mindenért fizetni kell
@AnnaKarenina: Nincs rá garancia, hogy amit megspórolnak annak lesz közvetlen hatása, de ez olyan ami csak itt létezik és jelenleg luxus.
@Kalamona:
Te a milliárdosok és a végtörlesztők alapján általánosítasz az aktívak összességére.

Nem hasonlítok 1 éves munkaviszonyt 40-45 évessel. De teljesen mindegy hány éves munkaviszonyod volt, ha kirúgnak a munkahelyedről válság miatti leépítés címen. Egy nyugdíjassal hasonló sem történhetett meg, tehát az összevetésednek a tartásról semmi értelme.
@aleb19: Mindennek ára van! Csak nem mindig az fizeti meg aki igénybe veszi.
Kb 16 milliárdba kerül a diák és nyugdíjas a BKV nak évente.
Persze, követeljünk ki magunknak mindent amit csak lehet az államtól, de meddig?

Még a leggazdagabb ország sem engedhet meg magának olyan kiváltságokat, amik itt mintha automatikusan járnának.
A legszomorúbb, hogy a többség csak tartja a markát, mert neki az jár...
Pedig csak a szája, de az nagyon.
@Baradlay Richard olimpiai bajnok: Tudatlan, vagy tisztességtelen. Létezik egy indexálási rendszer, nem 2 perc, így kalkulálják a nyugdíjakat.
Kedveskéim.A mostani nyuggerek, szocializmusban, abban az elnyomó világban heti 48 órát dolgoztak. Meg volt az eredménye mert megépítettek a BKV-t, működtettek, semmi gond nem volt. El tudták tartani az akkori öregeket.Igaz a legmagasabb adókulcs 44 % volt.
A mai fiatalsággal van baj, tehetségtelenek, nem tudják felvenni a versenyt a világgal, csak a duma, semmi munka.Mindenki hibás csak Ők nem.Európa legszegényebb országává silányítottak fiataljaink minket.Mi jön még? Egy korszerű termék nincs ami magyar és megállja a helyét a világban. Miből akar az ország felemelkedni? Bérmunkából, monitorbámulásból,kommentezésből?
( fiatalok= aktívak/
@aleb19: :) Csakis olyan lehet. Borzasztó.
@apanna: Ezzel csak az a baj, hogy ennek a komplex rendszernek nem biztos, hogy ismerjük a pontos számait. Mi mihez képest?
@Zabalint: az utazási kedvezménnyel kapcsolatban már letettem a voksom. Leírom mégegyszer. Ingyen utazást törölném. Azon 65 év felettieket, akiknek egy szint alatt van a nyugdíja, bizonyos összeggel kárpótolnám, amiből megvehetnék a kedvezményes bérletet.
Nagyon helyes !
Fizessenek csak a nyugdíjasok az utazásért, így legalább több jut a vezetőknek prémiumra, mint 8-20 millió. Sztem majd leszoknak az utazásról is, mehetnek gyalog az orvoshoz vagy nagy hóban síléccel !
Egyébként is túl sokat dőzsölnek, mert eltartják az a sok munkanélküli gyereküket, unokájukat, még az eü-i járulékukat is befizetik a NAV-nak.
Fizzessenek csak......megérdemlik !!!!!
@fristv: és ez mennyiben kapcsolódok a konkrét blogbejegyzéshez?
@fristv: hát az történt, hogy ezek az okos, építő emberek nem szültek elég gyereket, oszt most csodálkoznak, hogy jéé, minket nem tartanak el.
@fristv: az országot még kádár kezdte el eladni a világbanknak, horn, schuchmann, gyurcsány bevégezte. a világ legprivatizáltabb országa ma magyarország, bérrabszolgának adtatok el minket fiatalokat a nyugatnak.
@kukatr:
Ami még lényegesebb, akkor tök más volt a korfa, így nekik sokkal kevesebb nyugdíjast kellett eltartaniuk.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Nem jó megoldás, mert nem igazságos.

Ne legyen nyugdíj alapú megkülönböztetés, ugyanis nem tudhatod, hogy egy 65 év feletti mennyit keres még a nyugdíján kívül egy munkahelyen.
@fristv: IGEN!!!

modoros modoros!!!
gondolom a gyereked vesejet mar eladtad te hulye...
@Raиdoм_: azok a 65 év felettiek, akik még keresnek a nyugdíjuk mellett, eleve a magasabb nyugdíj kategóriába tartoznak, és nem is közlekednek tömegközlekedési járművel.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
így van, egy szolgáltatás költsége ne képezze szociálpolitika tárgyát. Nyugodtan vehet bérletet a nyugdíjas is, kaphat rá kedvezményt, a kispénzűeknek segíthet az önkormányzat.
Legalább a külföldi nyugdíjasok sem utaznának ingyen. Olyan ez mint a 3.60-as kenyér. Disznó generációk nőttek fel rajta. Nyugodtan el kell kérni mindennek az árát, a szociálpolitika más kérdés.
@varosoko: Antallt miért hagytad ki?, meg utána a Kaja Ibrahimovokat?:(
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: ezt mire alapozod? olyan nincs hogy valaki nyugdíj mellett elmegy portásnak, ő pedig pont naponta használja a tömegközlekedést
ezt a kis smukkot meg az osszes agyilag zokni idiotat akik az erveleset elfogadjak el kellene tiltani a kozugyek gyakorlasatol es a BKV hasznalatatol
azert az egyiptomi ugroeger IQ szintjet meg kellene utni...
@Raиdoм_: nem hiszem, hogy a 65 felettiek között sok portást találsz. Orvost, ügyvédet inkább.
@trolololol: Ha több gyereket szültek volna, még több lenne a munkanélküli...
Egyébként még emlékszünk az előzményekre? Eredetileg diák is és nyugdíjas is 66% kedvezményt kapott. Majd Hornék bevezették, hogy a 65 év felettieknek ingyenes legyen. Később Gyurcsányék alatt a 66%-os diákkedvezmény kisebb lett, lett belőle 50%, miközben a 65 év felettiek ingyenességéhez nem nyúltak.
@apanna: Nekünk jól megy, mi megengedhetjük magunknak.
Egy érdekes összehasonlitás: Bécsben az éves nyugdijasbérlet 224 EUR (a 449 EUR normál éves bérlettel vagy 14 EUR hetijeggyel szemben), Innsbruckban 324 EUR, Salzburgban nem kapható kedvezményes nyugdijas bérlet.2012-től a bécsi férfiak már 60 éves koruktól kaphatnak kedvezményes bérletet, a nők korábban és most is 60 éves kortól igényelhetik.

A nyugdijas kedvezmény Münchenben csak reggel 9 órától vehető igénybe.
@Laresz: azert a csucsidon kivuli kedvezmenyes utazas biztositasa nemileg jogos, mert akkor a szolgaltatas szinvonalanak a fenttartasanak az erdekeben igy is ugy is el kell inditani a jarmuveket...

igaz azert nagyon kritikusan kell szemlelni es nem szabad a repulogepekre alkalmazni, mint anno horngyuszo megalmodta :)
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Én akkor se alkalmaznám ezt a megkülönböztetést, mert bürokratikus, sok munka van vele és visszaélésre adhat okot. Más formában kell a kisnyugdíjasokról gondoskodni.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Nem tudom hol élsz te, de egyrészt strandokon rengeteg a nyugdíjas ruhatáros, jegyszedő, ezek nyilván csak nyári melók. De emellett rengeteg rosszul fizető főállású munkát is végeznek. Akikről te beszélsz, ők jóval kevesebben vannak, csak a jéghegy csúcsát jelentik,
@apanna: Erre a kis összesítésre túl sok időt nem kell fordítani.:) Azt látom, hogy Írországban is ingyenes. Mondjuk, ez se jó példa.
BKV-számokról írtam. Azokat a reális költségeket és bevételeket, amikkel működtethető.
Gyenge generáció a mostani magyar, nem tud megállni a lábán.Minden amit használ nyugati termék. De nagy részük még használni sem tudja.
A világ szégyenére a MALÉV-ot is elherdálták. Jön a BKV majd az ország. El fogják intézni, hogy hétfelé darabolják és a szomszédokhoz csapják az országot.
@Zabalint: nem tudom, de itt Budapesten a strandok is diák munkásokat foglalkoztatnak és nem nyugdíjasokat. (az egyetemi diák szövetkezeten keresztül)
@Zabalint: Nem hasonlítok én semmit mert nem ismerem a konkrét számokat. Csak példálóztam,
mert itt sem hangzott el senkitől, hogy a 65 éven felettiek ingyen utazása mennyivel is károsítja meg az államot.
Szeretnék már látni egy végösszegzést, hogy van xezer 65 feletti, az naponta utazik 4-szer, ennek ennyi az ára.
Ezt számon lehetne kérni.
De az nem, jó hogy a témától eltérve, a politika, a szocpol, a segélyezés minden felmerült már itt.
Moderálhatna néha a szerző.
@fristv: ez hogy kapcsolódik az aktuális blogbejegyzéshez?
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: hát én még nem látta fiatal gondnokot vagy portást, lehet az úszómester diák, de az öltözőben is sok helyütt idősek vannak a kabinoknál
Aki busszal jár, az nem teljes értékű ember. Az szolga.
@Kalamona: Tarlós mondta a napokban, hogy a diákok és nyugdíjasok 16 milliárdba fájnak évente. Nyilvánvaló, hogy ezért vezették be a regisztrációs jegyet és az alapján számolták ki.
@Kalamona: nem azon kell csamcsogni hogy mennyi is lenne...
ez egy ELV

ha valamiingyen van akkor azt tulhasznaljak, nem ertekelik stb stb...

inkabb nezd annak a zsirsertesnek az idiotizmusat:
"Schmuck egyenesen a faji megkülönböztetéshez hasonlítja a javaslatot"
remelem elkapja nehany zsido szervezet lejaratasert...
@Raиdoм_: nem szándékom mindenáron vitázni veled, de a legtöbb helyen az ilyen munkaköröket már a biztonsági szolgálat látja el. (gondnok, portás) Az öltözők pedig borravalós állások, legalább is Budapesten.
@AnnaKarenina: Írek sem gazdagok, el is vannak adósodva rendesen. De náluk pl. a rezsi töredéke az itthoninak, és vígan fűtenek árammal:) Egy külföldi diplomás pedig megkeres évente vagy 32 ezer eurót minimum. :)
A BKV adatait nem ismerem, de ha Tarlós azt a 30 vagy 40 milliárdot kéri a kormánytól(ha jól hallottam), ahhoz képest igen sok az a 16 milliárd.
@Zabalint: Ésszerűséget vársz el, amikor az megy, hogy a cég csődben, de a milliós prémiumokat szétosztották?

Amúgy ha megfogan az ötlet az illetékesek fejében,majd megvalósul, max arra lesz jó, hogy a BKV erre hivatkozva csökkenti a forgalomba álló buszok mennyiségét, madj a megspórolt összeget év végén szépen el lehet osztani prémiumként....
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Én főleg vidéki, kisebb termálfürdőknél, valamint balatoni strandoknál látok nyugdíjas jegypénztárosokat. De bolti eladóként is elég sokan dolgoznak nyugdíj mellett.
@ZBR: Lenyugodtam, mert nem vagy Te az én gyerekem- feltételezhetően mindketten szerencsések vagyunk. Aztán ideges lettem, mert
a lépcsőzetes munkakezdés nem új dolog, az iskolák 0-dik, meg hetedik órája örök vita tárgya. A mi mennyi, hánykor, miért kérdéseken nemcsak nekünk kellene ötletelnünk, meg egymást szekiroznunk, hanem vannak erre felhatalmazott meg kinevezett emberek, akik ezért kapják a fizetésüket és a jutalmakat + egyéb juttatást.
@Raиdoм_: plusz arról nem is beszélve, hogy az alacsony nyugdíjúak egy részének azért alacsony a nyudgíja, mert a fizetése felét feketén kapta...Mint ahogy a most sajnálnivaló, 45000 Ftos nyugdíjból tengődő művésztársadalom is...Könnyeket hullatok értük, szegények, kár értük... De vajon ha ennyi nyugdíjra jogosultak csak, akkor hova tették az elmúlt 40 év fellépti díjait?
@Kalamona:
Ha szigorúan ragaszkodunk a kiinduló témához, akkor nem az az alapprobléma, hogy kimarad az a pénz, amit a nyugdíjas fizetne, hanem az, hogy a csúcsidőben tehermentesítsék kicsit a tömegközlekedést, ez egyrészt anyagilag is fontos lenne, hiszen a járműállományt a csúcsidőre tervezik, másrészt a tömegközlekedés hatékonyabbá is válhatna, utóbbi kevésbé számszerűsíthető.
@Zabalint: elhiszem, hiszen ott nincs olcsó egyetemista dolgozó, viszont villamos se sok jár! No, de nem kell búsulnunk, mindent megold a NAV. Lecsapott a "Busójárásra".
@Raиdoм_:
Középiskolában nekünk mindkét portásunk nyugdíjas volt, de más iskolákban is, amikor kosaraztam, abban az iskolában, ahol az edzések voltak, több takarítónő is nyugdíjas volt. Egyébként a portás munkát kevesen vállalják csak magában, van egy rokonom, aki mázoló volt magánvállalkozóként, aztán telítődött a piac, alig volt megrendelés, járulékot meg fizetni, ezért elment portásnak, mellékesben továbbra is mázol. A kollégái főleg nyugdíjasok.
Buszos, BKV-s gecik! Ne szennyezzétek az internetet az ostoba, töketlen, lányos picsogásaitokkal. Tanuljátok meg, hol a helyetek és szopjatok! Aki cseléd, az az is marad.
@belekotyogok: Igen, a kedves művész urak kezdték bevezetni a későbbi társasjátékot. Mármint azt, hogy minimumot fizetni az államnak, a többit zsebbe. Mivel az elmúlt 30 év alatt ez csak romlott, egyetlen megoldást látok, állandóan, és radikálisan emelni a minimálbér összegét.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
De busz, vonat az jár. Egyébként ezek a munkák filléresek, pont ezért vállalják nyugdíjasok, hiszen nekik alapból is van bevételük.
@Zabalint: @butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: meg a konyhásnénik is szoktak idősek lenni.

Ahová járok egyetem ott a portás és a takarító az. Munkahelyemen a takarító az. Uszodában az öltözőnél a néni szintén nyugdíjas. Most nem tudom, hogy 65 feletti vagy nem, de van ilyen tendencia. Nem akarok én se erről vitázni.

Csak ne tisztán a kapott nyugdíj alapján legyen valakinek kedvezménye vagy sem. Témában én se szeretnék vitázni, mert nem ez a fő kérdés.
@Zabalint: ezt nem vitatom, de ezen is segítene, a kötelező minimálbér szintjének radikális emelése. Akkor már esetleg másnak is megérné elvállalni, nem csak nyugdíjasnak. Bár hangsúlyozom, hogy Pesten már egy nagyobb rendelő intézetben is biztonsági szolgálat látja el ezeket a feladatokat.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: egyébként ez a másik kényes kérdés, mert a biztonsági szolgálatban meg korengedményes nyugdíjas rendőröket alkalmaznak...

nem egyszerű ez
@Raиdoм_: ez így van, ahogy írod. Itt is a minimálbér emelése segítene csak.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Nem a minimálbért kell megemelni, hanem órabérben kell számolni. Mindjárt kiderül, hogy ki mennyit és mennyiért melózik.
@Roy: "Apropó a magyar 65 éven felüliek ingyen utazhatnak az EU-ban, és Svájcban?"

A nem-magyar 65 éven felüliek sem utazhatnak ingyen arrafelé.
@apanna: miért? Minimál órabért nem lehet előírni?
Tulajdonképpen most is van. Csak el kell osztani az összeget a havi kötelező munkaidővel.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
"ezt nem vitatom, de ezen is segítene, a kötelező minimálbér szintjének radikális emelése. Akkor már esetleg másnak is megérné elvállalni, nem csak nyugdíjasnak"

Nem, sokkal egyszerűbb megoldás, ha nem lehetne nyugdíj mellett munkát vállalni, vagy ne menjen még nyugdíjba, vagy ne dolgozzon. Akkor az ilyen munka is többet fizetne, hiszen nem lenne ott az a réteg, aki bagóért is vállalja, hiszen nem csak abból él meg.

"Bár hangsúlyozom, hogy Pesten már egy nagyobb rendelő intézetben is biztonsági szolgálat látja el ezeket a feladatokat. "

És az iskolák?

A másik, hogy a biztonsági szolgálatokban rengeteg a nyugdíjas katona vagy rendőr.
Kedves Mindenki, aki nem ért egyet a nyugdijasok utazási kedvezményével !

Tud e valaki olyanról, hogy lemaradt valaki valamilyen járműről mert nem fért fel a nyugdijasok miatt ? Kellett e + szerelvényt csatolni a vonathoz vagy hévhez a nyugdijasok miatt ? Mi lenne, ha mondjuk egycsapásra minden nyugdijas úgy döntene, hogy nem utazik ? Javúlna e a költségvetés ? Mi lenne, ha törvény tiltaná meg, hogy nyudijasok egyáltlán utazhassonak ? Ugyan akkor törvény irná elő, hogy a gyermekeik szállitsák a nyugdijas szüleiket ?
Mi lenne, mi lenne ? Értelmetlen kérdések, mint ahogy felesleges ezen rágódni, egymásnak esni. ( Tisztelet a kivételnek) A baj az hogy "szarban" van az ország, sőt Europa,és a világ. Miért is ? Ezért ?
" A világunkat ma egy saját magát is letagadó láthatatlan erő irányija. E, pillanatok alatt ezer milliárdokat megmozgatni képes pénzhatalmi hálózat fogságában vergődünk ! "
( Bogár László )
Friss hir,ugyebár, hogy büntet bennünket az EU... Nem adnak abból a pénzből amit be kell(!)fizetnünk az EU-ba.
Még eljöhet az idő, hogy gyalog járunk mindnyájan...Az legalább egészséges... Egy biztos nem jó ez a "világ" ahogy most van.
További szép estét !
"nem világos, hogy mi alapján lehetne megkülönböztetni „A” és „B” utast."
Hát pl. ott van mindjárt a "fizet"/"nem fizet" kérdése, Pukkandúr...
Minek szarozni!
Meg kell vonni 0-24 óráig!
Ne utazgasson! Főzze a csirke farhátot!
@SvenH.: igaz, ha látok félig rakott buszt, vonatot felülök rá ingyen. Hiszen így is úgyis közlekedik :-)
@kela-bá:
"Tud e valaki olyanról, hogy lemaradt valaki valamilyen járműről mert nem fért fel a nyugdijasok miatt ?"

Igen, velem sokszor előfordult. Pl. Veszprém-Várpalota járatokon, délutáni csúcsidőben, átlagosan ilyenkor fél órát kell várni a következőre. De volt ugyanez Pécs-Székesfehérvár járaton is péntek délután, ahol 2 órával később indult a következő, ott ugyan kevés volt a nyugdíjas, de azért akadt köztük, és ők szálltak fel először, tehát ők nem futhattak bele ugyanebbe.

"Kellett e + szerelvényt csatolni a vonathoz vagy hévhez a nyugdijasok miatt ?"

Ez meg nem így működik. Az hosszútávú igény alapján indulnak a szerelvények.

"Mi lenne, ha mondjuk egycsapásra minden nyugdijas úgy döntene, hogy nem utazik ? "

Nem ez a cél.
@kela-bá:
Egyébként az is gyakori jelenség, emiatt is volt, hogy majdnem nem fértem fel az utolsó buszra aznap péntek este, hogy hatalmas a tömeg, nyugdíjasok előre, amikor már látja a sofőr, hogy nem fog mindenki felférni, akkor szól, hogy aki a végállomásig megy, az menjen előre, hisz úgyis van busz a közelebbi megállóhoz. Ekkor előremennek a végállomásig utazók, de sokszor már nem fér fel közülük se mindenki. Aztán az első megállón, sőt esetenként városon belül(amit ugye nem szabadna, mert távolsági busz) leszáll a nyugdíjasok fele, tehát otthagyta a végállomásig utazók egy részét, ugyanakkor messze nem tele folytatja az útját...
@Zabalint: Kösz, hogy reagált a bejegyzésemre.
"majdnem nem fértem fel a nyugdijasok miatt..."
De azért fel fért ugye ? És ugye ezért nem haragszik a nyugdijasokra ? Elmesélek egy igaz történetet, amit a kormány hivatalhoz is eljutattam. Nagykanizsáról utaztam Budapestre. A mellettem ülő "néni" elmondta, hogy azért jön a fővárosba, mert az unokái most,- mert abban a korban vannak- hogy állandóan betegek és vigyáz rájuk, mert ha nem tenné akkor a szülők el veszithetnék az állásukat !Még szerncse, hogy már olyan ÖREG vagyok, HOGY INGYEN UTAZHATOK , MERT A 65 200 Ft-os nyugdijból nem tudnék ilyen messziről utazni.
Talán érti, amikor arra utaltam az idézettel hogy "szarban" van a hazánk. Ebben a hazában mindenkire szükség van, a csecsemőtől az aggastyánig.Persze nem mindenki igy gondolkodik. Ugye Önnek is vannak nyugdijas nagyszülei ? Persze az az átkozott pénz, vagy inkább annak hiánya !
Lám Ön is azt feszegeti a nagyon érdekes blogjában : Artisjus téma. Látogasson már el ide ha van ideje: Szabad Europa , vagy www.vntv.hu További szép estét !
@kela-bá:
"De azért fel fért ugye ? És ugye ezért nem haragszik a nyugdijasokra ?"

Azt is leírtam, hogy sokszor tényleg nem fértem fel a buszra, méghozzá csúcsidőben, igaz ezen esetekben fél órával később volt másik, ám volt alkalom, amikor az már nekem nem volt megoldás. Amikor majdnem nem, az nagyon kritikus eset volt, mert aznap kellett még 5 órát utaznom, átszállással, amelyben az első járatra alig fértem fel. Anno volt egy agymenése egy nagykanizsai önkormányzati képviselőnek, hogy a buszokra ne engedjenek fel álló utast, ezt Fehérváron párszor meg is valósították, és egy csomó utas ragadt munka vagy iskola után a pályaudvaron. Olyan is volt, hogy egyikük suttyomban leült a lépcsőre, hogy ne lássa a sofőr, nincsen helye, erre egy idős nő, aki felszálláskor az elejére tolakodott, jelentette ezt a sofőrnek. Ilyen emberek is vannak, sajnos...

A nyugdíjasokra nem haragszok, a szabályokra igen.

És én nem egy esetet tudok, amikor viszont 10-20 Ft megspórolása miatt utaznak több ezer Ft-nyit nyugdíjasok.
@Laresz: szoval a közszolgaltatas az nem csak abbol all ha lefejeli az ember a sofort, akkor jobba megadjusztaljak, hanem abbol is hogy valamiyen kozfeladatot elvallal, ezert az esti orakban es fokent a kulvarosokba igenis ures buszokat kell kozlekedtetni
tehat okosan ezeket kihasznaltatva biszonyos uzletpolitikai modon ki lehetne hasznalni, es ebbe meg akar a sok nyugger utazasa is belefer
valaki kerdezte hogy meeeeeegis mennyi...

nekem nyugdijas ismerosoknek ugy cca a negyede meg melozik, hozzatennem, hogy az plusz penz az olyan 150e forintocska melle....

na ha most ebbol van 100e Budapesten, es ok nem fizetnek be 100e -t evente, akkor a szorzas alapmuvelettel kijon, hogy 10 Mrd -tol szabaditjak meg a KÖZÖSSÉGET

es ez hianyzik...
de legfokepp a jozan esz hianyzik a kissmukk felekbol
" A REGGELI BUSZÉRT AZ ÖREGEK IS FIZESSENEK ?"
Ez a blog cime.

Öregek??? Ki is az "öreg" ? Aki annak érzi magát. Meg aki Bp-n tizen-húsz évesen egy-két megállót , 2-300 métert buszozik,közben "lecsap" az ülőhelyre. Meg egy-két emeletre liftezik... Tisztelet a kivételnek.

Ami a kedvezményes utazást illeti, azt a jelenlegi törvény lehetővé teszi. Akinek ez gond kezdeményezze annak módositását, de annak semmi értelme, hogy egymásnak feszüljünk. Javaslatokat ide:
www.joallam.kormany.hu

( A hatalmas összegű vég kielégiteseket is törvényesen vették fel )
Jó egészséget, és szép nyugdijas kort mindenkinek !
@kela-bá: azt is lehet kezdemenyezni hogy 70+ -nal ne szavazhassanak?

mert annak lenne ertelme, az ugyis maga utan hozna hogy egyenesbe keruljenek a dolgok
@SvenH.: " Azt is lehet kezdeményezni, hogy 70+-nál ne szavazzanak ?"

Tőlem kérdezi ? Tessék javasolni, meg tudakozódjon az EU-nál, hogy nem ütközik e az alapszabályba: www.joallam.kormany.hu
Meg biztassa az " engem nem érdekel" mentalitású fiatalabbakat, hogy menjenek szavazni. ( Akik egyébként lehet, hogy tudják miszerint a "DEMOKRÁCIA AZ amikor a hallgatók fülét telebeszélik, a néző szemét elkápráztatják" )

" mert annak lenne értelme,az ugyan is maga után hozná, hogy egyenesbe kerüljönek a dolgok" ????
Gondolja ? Feltételezhető, hogy Ön nagyon tájékozatlan a világ dolgaiban, igy hazánk gazdasági és pénzügyi helyzetével is ? Ha van kedve látogasson el ide:www.vntv.hu Vagy : Szabad Europa. Vagy: A gazdasági válság oka.
Jó éjt Önnek !
@kela-bá: most a BKVrol van szo... es azt ugy harmad - negyedreszt a nyugdijasok ingyenelese rogyasztja be...
en meg tudom tenni hogy autoval jarjak ha becsodol a BKV, legalabb lesz ulohelyem :)))
@kukatr: Azt nem ők vették fel akik most a buszon utaznak. Akik felvették, és a befizetéseket kezelték azok még mindig nem buszon utaznak, de még az unokáik sem. Nem gondolod komolyan, hogy azok szúrták el akik reggel a buszon sietnek az akciós csirke farháttért piacra meg ahol éppen a legolcsóbb? Az meg hogy nem számít menyit loptak el, hát ez szépen hangzó elmélet, de a gyakorlat szerint ami pénz nincs meg mert eltűnt, az hiány.Lehet tologatni, elrejteni,elírni, de attól még mínuszos lesz a kassza.Egy megoldás van ki kell pótolni valahonnan.Ez nem elméleti tudomány, hanem a mocskos földhözragadt valóság.
@Zabalint:
Dehogy. A hozzászólásaidból indulok ki.

Remélem, anyádékkal is ilyen stílusban beszélsz.
Persze ők neveltek, milyen stílusban tudnál velük beszélni, nem? Erre futotta, ez jött otthonról (von Haus aus, ugyebár...).

Mit kapnak meg nyugdíjként, te szerencsétlen?
Budapesten szerinted mire elég havi 100 ezer forint, pláne ha egyedül él valaki?
(A 65 év fölöttiek esetében azért ez nem ritka.)
Csak a rezsi elviszi több mint a felét egy átlagos 50 négyzetméteres lakásban.
Matolcsy a mestered, aki szerint elég 47 ezer Ft a szerény, de tisztes megélhetéshez? Csak ő is elfelejtette, hogy nem napi, hanem havi 47 ezerről volt szó az eredeti kérdésben.

@totorohun:
Ezeket a baromságokat honnan szedted?

@Raиdoм_:
Sajnos de, hülyeségeket beszélsz.
Vagy nem ismered a magyarországi helyzetet.
@SvenH.:
Gondolom, ezt anyádéknak-nagyanyádéknak is fennen hangoztatod.

Az adózási szabályoknak meg kicsit nézz utána, akkor majd nem írsz ekkora ökörségeket.

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:

"radikálisan emelni a minimálbér összegét"
Jó nagy faszság lenne. Egy csomó embert raknának az utcára miatta, mert a foglalkoztatók nem tudnák utánuk fizetni a járulékokat.

Illetve ez egy esetben lenne megoldás: emelni a minimálbért, de a járulékokat csökkenteni 10% alá a mostani kb. 50-ről.

Más kérdés, hogy minimálbér emelése azzal járna, hogy akkor a szakképzettek bérét is emelni kellene, mert jelenleg a 93 ezer Ft-os minimálbért egy csomó tanár és egyéb felsőfokú végzettségű bére alig éri el.

Szóval ha ennyire azért nem egyszerű ez, ahogy te ezt ott a kis okos fejecskédben elképzeled.
(Arról nem is beszélve, hogy ha mindenkinek emelnék a bérét a nyugati szintre, akkor a nagyobb pénzkibocsátás miatt annyit inflálódna a forint, hogy pár hónap, de lehet, hogy pár hét után a sokszorosára megemelt bér pont ugyanannyit érne, mint most, csak sokkal nagyobb számot kellene mondani a kifejezéséhez. Tehát ugyanannyi kiló szalámit kapnál érte, csak nem azt mondanád, hogy százezer forint, hanem azt, hogy egymillió. Aztán kicsit megpörgetnénk, és elérnénk oda, ahová 1946-ban, ami tudtommal azóta is világrekord, bár jártam a 90-es évek legelején Jugoszláviában, ahol az 1 dináros fémpénzből millió (régi) dinárosokban adtak vissza, talán még van is valahol a ládafiában... De azért a mi 46-os szintünk közelében sem voltak. A közgazdaságtan, bármit mond is Matolcsy bácsi, nem hülyeség ám, és nem az ördögtől való. Sajnos, a pénzvilág működését még mindig az írja le a legjobban, még ha a Fidesz ezt ellenzi is.)
@apanna:
Nyilván.
Ne zavarjon a tény, hogy a BKV-n nem volt regisztrációs jegy.
Ez a 16 milliárd egyébként is a valóságtól eléggé elrugaszkodott összeg, tekintve, hogy ennek kb. a 3-szorosát dobják össze az utasok, és ebben benne vannak a vidékiek és a külföldiek is, akik többnyire a havi bérletnél időarányosan mindenképp (jóval) drágább jegyféléket vásárolnak.
@Lrdx: Akkor nálunk miért? Támogassuk "szegény" eu-s, és svájci állampolgárokat.
@Közbiztonság Szilárd: Nem vásárolok időarányosan drágább jegyet. És a munkáltatóm fizeti a 80% ÁT.
Persze, járjon minden ingyen, hisz gazdag ország vagyunk.
Az általad felvetett összeg légből kapott.
@aleb19: Igen, a tények makacs dolgok, viszont teljesen személyes, hogy mennyit látsz, akarsz látni belőlük. Ha a dolgozók kb fele nem feketén dolgozna, és rendesen fizetne járadékot. lehet, hogy kisebb gond lenne a nyugdíj. Ha írsz még, már nem válaszolok, de nem azért, mert kénytelen voltam belátni, hogy menyyire igazad van.
@Közbiztonság Szilárd:
Anyámat ne emlegesd, te szarházi. Én sehol nem szidtam a nyugdíjasokat, és ne merj te a stílusomról ugatni, igazad van, végül is leereszkedtem a szintedre, sajnos, de hát bunkóval bunkóul kell beszélni. Képzeld, én veled ellentétben tisztelem az időseket, csak véleményem van az összes ingyenességről, ami rosszul motiválja az embereket. De hiába, ilyet gondolom nem tudsz megérteni.

100 ezret meg rengeteg fiatal nem keres, egyébként jellemző, hogy a nagyszülők segítik a pályakezdő fiatalokat anyagilag. Ez ma az általános helyzet Magyarországon.
@Közbiztonság Szilárd:
Még arra is felhívom a figyelmedet, hogy én akadtam ki azon még feljebb, mert egyes hozzád hasonló véglények nyuggereztek. Te ugyanakkora szardarab vagy, mint ők, csak más véleménnyel.
@Közbiztonság Szilárd: persze te majom...

gondolom te meg a gyereked vesejet eladnad ha arrol lenne szo hogy nehogy valamiert fizetned kelljen
elvegre az hogy az o jovojet feleled az termeszetes, akkor miert is lenne szuksege 2 vesere? gondold vegig te fAsz, azon hanyszor el tudnal utazni a bahamakra
@SvenH.:
Látom te is felhúztad magad ezen a trollon. Én nagyon rühellem azt a fajta érvelést, amikor azért, mert a véleményem szerint egy társadalmi csoportnak meg kellene szüntetni valamely privilégiumát, én már gyűlölöm azt a társadalmi csoportot. Ilyen alapon le lehetne vezetni, hogy mindenkit gyűlölök, beleértve magamat, hiszen én is kaptam már olyan állami kedvezményt, amivel éltem, de szerintem nem jogos.
nekem senkise mer szólni ingyér utazok mindenhol geci
@apanna:
Ahogy látom, neked elég súlyos szövegértési problémáid vannak, ugyanis NEM erről volt szó.

Ha meg a munkáltatód fizeti a bérleted 80%-át, akkor nem értem, milyen jogon dumálsz mások kedvezménye ellen, hiszen te is kapsz 80% kedvezményt. Egy 65 év alatti nyugíjas nem kap ennyit.

@Zabalint:
Erről beszélek. Anyád ennyit bírt megtanítani veled, hát gondolom, vele is így beszélsz.
A nyudíjasokat meg mindenhol szidod.
Legközelebb ne részegen írogass, akkor majd tudni is fogod, hogy mit írtál.

@SvenH.:
Én fizetek, mert még nagyon soká leszek nyugdíjas, ha megérem egyáltalán.
De nem vagyok olyan begyepesedett, csőlátású hülye, mint te, és nem csak magamig terjed a gondolkodásom.
@Közbiztonság Szilárd:
Tévedsz, én mindenkivel tisztelettel beszélek, már aki partner ebben. Te, mint látható, nem vagy az.

A nyugdíjasokat meg hol szidtam? Valami bizonyíték is kéne az aljas rágalmazásodon túl.
@Közbiztonság Szilárd:
"De nem vagyok olyan begyepesedett, csőlátású hülye, mint te, és nem csak magamig terjed a gondolkodásom. "

Nem, te csak egy egyszerű troll vagy, aki kötekedni jöttél, amúgy meg semmi és senki sem érdekel.
@Közbiztonság Szilárd:
"Ha meg a munkáltatód fizeti a bérleted 80%-át, akkor nem értem, milyen jogon dumálsz mások kedvezménye ellen, hiszen te is kapsz 80% kedvezményt. Egy 65 év alatti nyugíjas nem kap ennyit."

Szóval nem csak troll vagy, hanem hülye is. Szerinted miből fizeti ki a munkáltatója a bérletének a 80%-át?
@Közbiztonság Szilárd: "@apanna:
Ahogy látom, neked elég súlyos szövegértési problémáid vannak, ugyanis NEM erről volt szó.

Ha meg a munkáltatód fizeti a bérleted 80%-át, akkor nem értem, milyen jogon dumálsz mások kedvezménye ellen, hiszen te is kapsz 80% kedvezményt. Egy 65 év alatti nyugíjas nem kap ennyit."

Nem kedvezményt kapok, a munkaadóm fizeti. Ez nem kedvezmény, hanem törvény.
Miért kellene egy 65 év alatti embernek ingyen utazásra jogosító kedvezmény éjjel nappal?
m.blog.hu/va/vastagbor/image/2010/10/kedvezm%C3%A9ny.jpg

Elhiszem, hogy nehéz megszokni a kiváltságok eltörlését, de ez is bekövetkezik. Ha nem, akkor az aktív keresők belegebednek, hogy eltartsák a nem aktívakat. Ha jól tudom, az utazási kedvezmény nem alapjoga az állampolgárnak.
Ha téged zavar, te is finanszírozhatod egy két ember utazási költségét. Nincs a világon még egy ország ahol ennyi kiváltás lenne ilyen olyan címen.
@kela-bá: És elhiszem, hogy jó lenne sokat keresni, lófaszt fizetni, rohadjon meg a beteg, a nyugdíjas, a borsodi munkanélküli. Ugyanúgy tartozol a múltnak, mint a jövőnek.
@apanna:
Felhívom rá a figyelmedet, nézd meg Közbiztonság Szilárd profilján az Aktivitás menüpontra. Igazi kincsekre lelsz a trollkodás területén. Az itteni kommentjeit is ennyire érdemes komolyan venni.
@Közbiztonság Szilárd: tudod en POFAN BASZASNAK ertekelem azt amikor a 7 eves gyerekemnek majd kell BKV berletet fizetni, amig a nyugdjas nyomul ingyen nap mit nap, akar ugy is hogy tobb nyugdijat kap mint a felsofoku oktatast vegzett felesegem a sajat szakmajaban...

tudod a TANAR az az ember, aki elmeletileg meg kellene tanitansa a magadfajta ven hulye gyerekgyulolonek unokajat...

ha van...
mondjuk ketlem, hogy lenne...
azaz remelem nincsen...
neked meg a földigilisztára is engedelyt kellene kapjal...
@Zabalint:
Csak nem abból, amit anyád a sarkon összestrichel?

"amúgy meg semmi és senki sem érdekel"
Dehogynem, anyád is érdekel, különben nem adnék neki pénzt, miután leszopott.

@SvenH.:
Ja, hogy intézetis lelencgyerek vagy, és nincsenek szüleid?
Akkor megértem.
Azt meg, hogy agyad egy mákszemnyi sincs, minden hozzászólásodból látom.

"felsofoku oktatast vegzett felesegem"
Na igen, az látható, hogy neked az általános iskola sem sikerült.

@apanna:
De részedre kedvezmény, te idióta, mert nem neked kell kifizetned.
@SvenH.:
A tanárról nem nagyon lehetnek elképzeléseid, mert láthatóan életedben nem láttál olyat 100 m-nél közelebbről.

Mert valójában arra lenne, hogy a hozzád hasonló faszkalapokat megtanítsa gondolkodni. Bár tény, hogy ez lehetetlen feladat.
@Közbiztonság Szilárd: mi van a kolykodet elvettek mar toled es mindig magadbol indulsz ki?
remelem a szerencsetlen gyereket meg idejeben elvettek mielott maradando karosodast okoztal volna neki, szegenynek egy borsodi melyszegenysegben levo nagycsaladban is jobb dolga lehet mint a magadfajta gyerekgyulolo hulye ven faszoknal...
Rákérdeztem idősebb embernél, hogy tényleg unatkozik -e.
Nem harapta le a fejem, csendesen közölte, hogy az orvosi vizsgálatok egy részét sajnos éhgyomorral kell elvégezni.
Mondjuk egy cukorbeteggel mi történhet...
nyilván teher a társadalomnak a nyugdíjasok, "büntessük meg őket minél jobban." nyilván ezt akarják.
Ha normális lenne a szociális háló/nyugdíjak, nem kéne nyomorognia rengeteg embernek, akkor még érthető is lenne, de így nem az.
ráknak a sok nyugdijas geci ménem romáknak agyátok a pénzt sok paraszt nyugdijas kubundo nyuvad
@SvenH.:
Ahogy látom, már megint magadból indulsz ki, és el sem tudod képzelni, hogy csak azért, mert veled ez történt, másnak normális élete van.

Szerencsétlen kis nyomorult vagy.
Sajnállak, te kis agyrokkant.
@Közbiztonság Szilárd: en vagyok amugy a hulye hogy a magadfajta ven gyerekgyulolo faszokkal leallok, hiszen a gyereked is letagad nem?

meselj mar milyen volt amikor beadott a dilihazba? habar biztos nem a vagyonert tette, hanem csak a tarsadalmat akarta megszabaditani a magadfajtaktol...
Valaki, valaha, egyáltalán megvizsgálta, mennyit hoz ez a gusztustalan ökörség, van-e kimutatható haszon a mindeképpen ordító társadalmi és erkölcsi veszteséggel szemben?
Reggel praktikusan munkába siető tömeget látok metrón, buszon, stb.
Gratulálok annak a nullának, aki igy akar hangulatot kelteni, reggel jegyet kell annak a 10ezer emberből 10-20 maximum 100 nyugdijasnak is venni, gratulálok.
@SvenH.:
Tényleg te vagy a hülye, gondolom a gyerekem ezért adott be téged a diliházba.
De nem tudok mesélni róla, eddig nem is tudtam az egészről. A gyerekem nem számol be minden idiótáról, akit a dilihzban ápol.

Még inkább vagyok gyerekgyűlölő, mint pedofil, mint te, aki a saját gyerekedet kúrogatod, az sem zavar, hogy fiú a szerencsétlen.
Persze tudom, csak azután szoktál rá a kölyködre, miután anyád meghalt, addig őt kúrogattad.

Szép kis család, baszd meg!
A kormánynak nem tetszenek a nyugdíjasok. Csak a szavazatuk a fontos '
süti beállítások módosítása