Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Meddig bírja Matolcsy, Hoffmann és Szőcs?

2012.04.17. 11:53 petőfi utca

Szinte biztos, hogy már áprilisban személycserék lesznek a félidejéhez érkezett második Orbán-kormányban. A történet nyerteseit és veszteseit ugyan még nem ismerhetjük, de a sajtóban már erős tippek forognak az átalakításról. Összeállításunkban a miniszterek mellett a három legismertebb, önálló területért felelős államtitkár esélyeit is mérlegeljük. Erősítsék meg, vagy bizonytalanítsák el személyzeti politikájában a miniszterelnököt, szavazzanak a kormány átalakításáról!

Balog Zoltán - társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

 

Az esetleges kormányátalakítás egyik nagy nyertese lehet a kormányfő személyesen is nagyon közeli embere. A nemzeti erőforrás csúcsminiszteri szék lehetséges várományosaként már tavaly is felmerült a neve. Balog legfontosabb feladata az elmúlt két évben az uniós elnökségre időzített európai romastratégia összehozása és hazai beindítása volt. A felzárkóztatásügyi főembernek sikerült csendben maradnia a hajléktalanok elleni rendészeti intézkedések bevezetésekor. Bukása gyakorlatilag kizárt, hacsak nem felfelé. 

 

 

Fazekas Sándor - vidékfejlesztési miniszter

 

Ki lehetne autentikusabb figura a vidékfejlesztés élén, mint a korábbi karcagi polgármester?

Fazekas ismeretlen politikusként keveredett az országos ügyekbe, és ugyanilyen ismeretlenül távozna, ha Orbán Viktor most cserélne vidékfejlesztési minisztert. De nem most fog. A minisztert nem tudta megrendíteni államtitkárának, Ángyán Józsefnek a lemondása sem. Ángyán azért távozott posztjáról, mert úgy érezte, maffiacsaládok és zöldbárók tartják kezükben a vidéki földpályázatokat, Fazekas azonban "nem hisz az ilyen összeesküvés-elméletekben". A Nemzeti Vidékstratégia kialakításában hűségesen követte a kormányprogramot, és leginkább hozzá kötődik a kormányzati PR egyik slágerterméke, a Darányi-terv.

 

 

Fellegi Tamás - egyes pénzügyi szervezetekért felelős tárca nélküli miniszter

 

Fellegi egyszer már látványosan lelépett ebben a ciklusban, akkor a fejlesztési miniszteri posztjáról mondott le. Hivatalosan azért, hogy főállásban az IMF-tárgyalásokra koncentrálhasson, nem hivatalosan pedig azért, mert nem jött ki jól a kormány körül fellelhető gazdasági háttéremberekkel, és a várt külföldi tőkét sem sikerült az országba hoznia. Nem teljesen világos, hogy új posztjáról miért váltaná le Orbán Viktor, de állítólag megteszi. Azt biztosan nem gondolja, hogy a tárgyalások Fellegi miatt nem haladnak, ha pedig megint a „háttéremberek” diktálnak, akkor érthetetlen, hogy miért nevezte ki decemberben.

 

 

Hende Csaba - honvédelmi miniszter

 

Az egykori MDF-s képviselő a polgári körök koordinátoraként Orbán jobbkeze volt, ott szerzett érdemei elismeréseként is kaphatta meg a honvédelmi tárca vezetését. Az elmúlt két évben igazán emlékezetes alakítása nem volt. Járt Afganisztánban, sokszor értekezett a hadsereg fejlesztésének fontosságáról, és próbálta rendbe szedni a Zrinyi egyetem hírnevét a tavaly kirobbant botrányok után. Talán új lendületet adhat tárcájának az a február végén megpendített elképzelés, hogy a magyar hadipar lehet az egyik húzóágazat, amelynek felfuttatásával csökkenthető lenne az államadósság. A nagyívű hadipari fejlesztések beindulásáig nem várhatóak komoly változások a minisztérium környékén, de annak élén sem.

 

 

Hoffmann Rózsa - oktatásért felelős államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

 

Hoffmann igazi botrányhőse az első két év kormányzásának, az ő nevéhez fűződik a felsőoktatás és a közoktatás gyökeres átalakítása, mellyel még a fideszes oktatáspolitikusokat is kiakasztotta. Saját munkatársain kívül nem találni olyan kompetens megszólalót, aki elégedett lenne a változtatásokkal. Matolcsy mögött ezüstérmes a lemondásra legtöbbször felszólított kormánytag contentben. Meg nem erősített híresztelések szerint eleve csak a törvények megalkotására kapta a mandátumát, leváltása mégis az egyik legnehezebb ügynek tűnik. Még akkor se mehetett, amikor állítólag ő maga kérte a felmentését, többek szerint a KDNP olyan drágán mérné Hoffmann lecserélését, ami Orbánnak sehogyan se érné meg. Már csak az a kérdés, hogy egy nem létező pártnak egyáltalán mitől van bármekkora súlya? 

 

 

Matolcsy György - nemzetgazdasági miniszter

 

Matolcsy György.

 

 

 

Martonyi János - külügyminiszter 

Martonyit szintén gyakran emlegetik a lehetséges távozókról szóló találgatásokban. A külügyminiszter tavaly viszonylag sikeresen, bár Orbán árnyékában, vitte végig a magyar EU-elnökséget. Azóta energiái túlnyomó részét az ország egyre súlyosabban leamortizálódó nemzetközi presztízsének védelmére kellett fordítsa, és nem lenne meglepő, ha elfáradt volna a sziszifuszi küzdelemben. Schmitt Pál plágiumbotrányának kezdete óta többször felmerült mint lehetséges elnökjelölt, kérdés, hogy ebbe mennyire élte bele magát, mennyire fáj neki Áder János. Martonyi maga cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy kinevezése csak két évre szólna, és nem valószínű, hogy Orbánnak sokkal jobb jelöltje lenne a posztra.

 

 

Németh Lászlóné - nemzeti fejlesztési miniszter

 

Fellegi Tamás lemondása után nem csak az ellenzéki oldalon fogadta döbbent csend Némethné kinevezését az egyik legnagyobb pénzosztó minisztérium élére. A hivatalosan is legjobb nevű kormánytagban rejlő legnagyobb poén ekkor még alacsony (középfokú) iskolai végzettsége volt, de ezt gyorsan überelta politikai főtanácsadójának kinevezésével. Az új főtanácsadó Nyerges Attila, a kormány vezetőivel közismerten jó kapcsolatot ápoló szolnoki milliárdos, Nyerges Zsolt testvére lett. Némethné, ha csak teheti kerüli a nyilvánosságot, és parlamenti felszólalásai alapján sem tűnik karizmatikus néptribunnak. Távozása néhány hónappal a kinevezése után nagy meglepetés lenne, és ha mégis komolyabb események történnének körülötte (például egy átalakítással hatásköröket veszítene vagy nyerne) akkor az egyértelműen a legfelsőbb hatalmi szférák küzdelmét jelezné. 

 

 

Navracsics Tibor - közigazgatási és igazságügyi miniszter

 

Navracsics elvileg a piramisjáték második szintjén áll, és valamennyi forrás szerint tényleg kulcsfigurája a kormánynak, miniszterként mégsem exponálta magát igazán látványos ügyekben. Pedig, ha valahol, akkor az igazságügyben voltak események. Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, ezért alaptalannak tartjuk, és szerintünk Navracsicsot (is) hamis színben tünteti fel a központi erőtér működésének két alapváltozatát leíró, széles körben elterjedt híresztelés. Eszerint:

1. A miniszterelnöknek álmatlan éjszakáján beugrik a megoldás valamilyen kínzó problémára. Reggel felhívja Navracsics Tibort, aki elmondja az ellenérveket és az akadályokat, lebeszéli a tervéről. Orbán ezután felhívja Lázár Jánost, aki végrehajtja az eredeti tervet.

2. Simicska Lajosnak és/vagy Nyerges Zsoltnak beugrik a megoldás valamilyen kínzó problémára. Egyszer csak találkoznak a miniszterelnökkel, akivel tisztázzák a részleteket. Orbán felhívja Navracsics Tibort, aki elmondja az ellenérveket és az akadályokat, lebeszéli a tervéről. Orbán ezután felhívja Lázár Jánost, aki végrehajtja az eredeti tervet.

 

Pintér Sándor - belügyminiszter

 

Pintér az egyik legstabilabb kormánytagnak tűnik, minden jel szerint betonbiztosan élvezi Orbán bizalmát a belügyi tárca élén. Pedig a milliárdos vállalkozó nem vállalt könnyű feladatot 2010-ben, egyszerre kell menedzselnie a rendvédelmi dolgozókat érintő átalakításokat, foltozni a rendőrség megtépázott tekintélyét, és folyamatosan reagálnia a Jobbik közbiztonsági kérdéseket tematizáló agresszíójára. Egyelőre azonban úgy fest, hogy képes mindezek kezelésére, még ha olyan nehezen értelmezhető, a tárcája alá tartozó túlkapások elő is fordulnak, mint a melegfelvonulás betiltása. 

 

 

Réthelyi Miklós - Nemzeti Erőforrás Minisztere

 

Már egy éve folyamatosan jelennek meg hírek a korábbi kormányok alatt négy önálló minisztériumként működő humántárcák (oktatás, egészségügy, kultúra, szociális) összeolvasztásából létrehozott csúcsminisztérium vezetőjének lemondásáról. A 73 éves professzor nagyot vállalt, és állítólag már ő maga is távozna inkább. Az Operaház igazgatójának kinevezésekor olyan látványosan alázta meg Orbán Viktor, hogy Réthelyi ezután már minden csörtét az államtitkárainak hagyott meg, és így meg is úszta a további arcvesztést. Utódlására Balog Zoltán a legesélyesebb.

 

 

Szőcs Géza - kultúráért felelős államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

 

Sok szempontból kilóg a kormányból a kultúráért felelős államtitkár, aki szakítva a hétköznapi, pragmatikus politikai hagyományokkal, metafizikai dimenziókba emelte a kultúrpolitikát. Valószínűleg ez segített neki elviselni, hogy a kinevezésekor megjelölt két legfontosabb területet, a filmgyártást és a külföldi magyar intézeteket rögtön el is vették tőle. Két év alatt Szőcs többször szembe ment a Fidesz-frakcióval, például a József Attila szobor áthelyezésének kérdésében vagy az Alföldi ellen intézett támadásokkor. Két tűz közé került, de valahogy életben maradt, amikor a kormány jelentősen csökkentette a kultúra finanszírozására szánt összegeket. Régi és kicsit misztikus baráti kapcsolata Orbánnal mégis elbizonytalanítja a leváltásáról már régóta spekuláló megfigyelőket.

 

 

21 komment · 11 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr784456546

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lemondott Réthelyi Miklós 2012.05.03. 13:48:01

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök.

Trackback: Már szerdán bejelentik a minisztercserét 2012.04.24. 11:39:02

Május közepén nevezhetik ki, de már szerdán bejelentik, hogy Balog Zoltán váltja Réthelyi Miklóst a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) élén – írja több kormányzati forrásra hivatkozva az Index internetes portál kedd hajnalban.

Trackback: Támadnak a keresztények 2012.04.20. 12:15:53

Kedves Naplóm!Magyarországon már egy ideje a keresztények uralkodnak. Kb azóta, hogy a Vezér átvette a hatalmat. Múlt héten nem tudtam bejegyzést írni, mert üldöztek! Végig kergettek a fél városon, mert nem vagyok hajlandó megkeresztelkedni.Orbán köztu...

Trackback: Lottó szelet tuti ötössel 2012.04.18. 12:56:21

Ha azt kérdezi bárki, lehet-e Magyarországon tisztességesen boldogulni, azt kell válaszolni: mi az, hogy? Sőt, nagyon is! Mi sem példázza ezt jobban, mint a Közgép Zrt., amelynek tavalyi évi nyeresége közel hárommilliárd forint volt. Ahelyett, hogy jó ...

Trackback: Két miniszter távozhat, új vezetője lehet a Fidesz-frakciónak 2012.04.17. 16:15:01

Két héten belül átalakulhat a kormány az Origo információi szerint. Távozhat Fellegi Tamás tárca nélküli, és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter – előbbi helyét Varga Mihály, utóbbiét Balog Zoltán veheti át. Varga helyett Lázár János vezetheti a M…

Trackback: Ne haragudj az előbb már szóltam, hogy nem kérek hagymát a hamburgerbe 2012.04.17. 14:15:20

A vásárlónak mindig igaza van, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy valaki nem baszhatja szájba egy Mcpajszerrel.

Trackback: Nem vak az a ló, csak bátor ... 2012.04.17. 13:33:55

Most jön az IMF vagy nem? Tárgyalunk vagy nem? Van esélyünk hitelre, vagy úgy teszünk, mintha akarnánk, de valójában nem akarjuk? Fejjel megyünk a falnak vagy csak bátrak vagyunk és irány előre, unorthodoxia? A külföldi elemzők szerint hazánk ...

Trackback: Ezek voltak Schmitt Pál utolsó szavai 2012.04.17. 13:10:16

Hogyan hibáztatott mindenki mást saját magán kívül a lemondását bejelentő beszédében Schmitt Pál? Olvasd újra a plágiumbotrányba belebukott köztársasági elnök napirend előtti felszólalását, amely a Parlament 2012. április 2-i ülésén hangzott el. Dőlt b...

Trackback: Németh Lászlóné tényleg politikus? 2012.04.17. 13:07:57

A Wikipedia bejegyzése, amely Némethné Zsuzsikát, az 59 éves, középfokú végzettségű nemzeti fejlesztési minisztert politikusként említi, a nap vicce kategória győztese. Némethné az a gazdasági szakember, akinek nincs felsőfokú végzettsége. Egy 1976-ban...

Trackback: Hoffmann Rózsa fúrta meg a Tévémacit? 2012.04.17. 13:05:22

Miért kellett egy parízerarcú túlkoros medvére cserélni a gyerekek kedvenc Tévémaciját? Azért, mert Hoffmann Rózsa már az óvodai alapprogram vitájában is kiállt amellett, hogy a kislányok kezébe babát, a kisfiúkéba pedig fiús játékokat kell adni, hogy ...

Trackback: Száz forint a forró lángos, mihez értesz, Áder János? 2012.04.17. 13:02:51

Áder János életrajza sallangmentes Europass sablonba töltve: íme egy újabb nímand, egy elvtelen csinovnyik, aki a Párt iránti elkötelezettsége mellé semmilyen szakmai eredményt nem tud felmutatni. “Áder Jánosnak nincs semmiféle jelentős tudományo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Áder feleségének is kellene valami tárca vagy titkárság.

Keljfeljancsi, Áder Jancsi!
Magyar fejlesztésű politikai játék videója látható itt, jobb, mint a Barbie!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2054_keljfeljancsi_ader_jancsi
Nem talpra, magyar!
"Matolcsy György - nemzetgazdasági miniszter

Matolcsy György."

ne haragudjatok, de sírva röhögtem:-DDD
Tök mindegy, az Orbán kormányban nincs és nem is lesz szakember.
Balog a KIMben van, te szerencsés. Ez az internet korában egy viszonylag könnyen megszerezhető információ....
@Sejstye: Köszi! Az internet korában viszonylag könnyen javítjuk.
@1kutya: Én is. :D

Rossz a szavazási metódus. Úgy kellene szavaztatni, hogy vagy hármat lehet választani, de jelöni kéne sorrendet (1-3) vagy mindegyik név mellé lehetne tenni egy számot 1-től 10-ig, ahol a nagyobb szám mutatná azt akit jobban elkívánunk a szibériai tajgákra. (Egy frászt melegebb éghajlatra!)

Én Viktorra szavaztam, mert ha valami csoda okán cserélnék, talán vinni magával Petyát, Gyurit meg Rózsikát is ...
plusz csoki, csak a koherencia miatt, Réthelyit így nem saját államtitkára váltja.
A savazás állása szerint a nép vért kíván! :)
@kzoltana: Az elnök havi másfél millát kap.Ki az a hülye,aki emellett dolgozni akarna?
Nekem Matolcsy-Pintér-Hoffmann-Réthelyi a kívánságlistám.
Mindíg a fejétől bűzlik a hal.Itt is a parlamentbe. Én a Gyurcsány - Orbán helyet a Matolcsy-eltolcsi bácsi és a Hoffmann -szentfazék végzetségét firtatnám, de erőssen! Két ekkora seggfejet, ennyire rossz "szakembert" ritkán látni. Mindkettő maradandó károkat okoz, ezért nálam Ő az elsők
@xéniav:
A helyesírásod egy katasztrófa. Jártál iskolába?
Politikai témájú kutatásomhoz kérem, hogy ha ráérsz, töltsd ki a tesztet az alábbi linken.

varjak-varosa.hu/support/kutatas.php

Terjedelme két oldalnyi kérdés, kb 2 percet vesz igénybe. A részvétel természetesen anonim.
@Durendal: jól összeállított, érdekes kérdések és ami lényeges, nem egy kaptafa kinos variációi.

Ma már nem, de ha holnap még fent lesz, kitöltöm a hosszabbat is.-:)
Igazából beszéljünk egy kicsit a narancsszínű és hasonló forradalmakról, és hogy mit is hoztak.

1. Kirgizsztán: szétloptak mindent és külföldre távoztak.
2. Baltikum: gáz biztos lesz, sőt orosz gáz, de németektől kell vásárolni, kicsit drágábban.
3. Ukrajna: a fő narancsos börtönben ül, ahol egyelőre csak oroszul felejtett el, de meg is halhat, ha így folytatja. Ja, Ukrajna közben elesett az orosz gáz tranzitdíjaktól, mert megcsapoltál időnként a vezetéket.
4. Grúzia. Saakashvili nyakkendőjét a torkán kellett volna letömni, de gyáva népnek nincs hazája. 10000 orosz katona miszlikbe verte a 40000-s grúz hadsereget. Az egész úgy kezdődött, hogy egy alvó nagyvárost a grúzok elkezdték sorozatvető rakétavetőkkel lőni. Láttam olyan képet - amit ők maguk vettek föl, büszkeségből - amikor egy nyavalyás Ladával akart menekülni egy család - de egy páncélozott grúz harckocsi gránátvetőből rálőtt 3-szor. Az egyik gyerek élte túl valahogy a 2 közül, a szülők meghaltak.

És itt jön Magyarország - jó ebben a klubban lenni? Viszonylag humánus, csak addig éhezteti a népet, amíg saját maga nem csökkenti a létszámát.

Éljen Orbán, éljen Rákosi!:-(
4.
süti beállítások módosítása