Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Útelágazódásnál a Milla is?

2012.03.19. 14:29 petőfi utca

 

milla1.jpgSokak előzetes várakozására cáfolt rá a Milla március 15-i tüntetése. Egyrészt a szervezet nem túl sikeres Alternatív Köztársasági Elnök-választása és az Orbán-kormány korábbiaknál konszolidáltabb politikája ellenére is a tavalyival nagyjából megegyező, több tízezres tömeg jelent meg, másrészt a demonstráción közmegelégedés fogadta a színpadon felszólalókat, köztük az elsőként fellépő Pityinger Dopeman alternatív elnököt is. Kérdés azonban, hogy meddig tartható a politikai szervezetek eddig megismert stratégiáitól alapvetően különböző koncepció.

 

Rövid időn belül két önfényező közleményt adott ki az Egymillióan a magyar sajtószabadságért facebook csoport. Előbb a több szempontból is szerencsétlen lefolyású Alternatív Köztársaság Elnök-választást követően jelent meg a már címében sem sajnálkozó Hibát elismerni szexi” bejegyzésük, majd saját sikereiket hangsúlyozták a március 15-i tüntetés után közzé tett A Milla jövőjének 5 záloga című írásban is. (Ezekben egyébként nem térnek ki az AKE kapcsán több helyről teljesen megalapozatlanul megfogalmazott csalás vádjára.)

Az egy éven belüli harmadik sikeres megatüntetés ugyan megerősítheti a millások önbizalmát, ám a csoport környékén egyre többször hallani, hogy újabb nagyívű poénok nélkül könnyen kifulladhat a teljesen társadalmi munkában végzett, a közérdeket a legőszintébben szolgáló szervezők aktivitása, és így az egész mozgalom. Erre utalhatnak a Millával semmiképpen sem ellenszenvező orgánumok cikkei is: a Magyar Narancs Válságban a Milla, az Index Kifogyóban a szufla az egymilliós tüntetésekből címen közölt anyagai.

A Milla szerepét és céljait megalakulása óta komoly viták övezik, és most úgy tűnik, hogy a szervezői által többször megerősített platform-startégia lehet a legnehezebb út. Összeállításunkban a kezdeményezés lehetséges kimeneteleit vizsgáljuk meg.

1. Párttá válnak, és így vágnak neki a 2014-es választásoknak

Mellette szól:
A választásokhoz közeledve eljöhet egy olyan pont, amikor be kell látniuk, hogy egyik politikai párt sem felel meg az általuk támasztott követelményeknek. Ha senki nem bizonyul méltónak a támogatásra, még mindig felmerülhet az önálló indulás lehetősége.

Ellene szól:
Nagyon nyíltan szembemennének az összes eddigi nyilatkozatukkal, a Millának jelenleg pedig legfőbb tőkéje éppen a politikai hitelessége. Ráadásul nagyon heterogén társaságról van szó. Nem véletlen, hogy eddigi követeléseik is csak elvétve tartalmaztak gazdaságpolitikai pontokat, amelyek nélkül viszont nem lehetne pártprogramot létrehozni.

2. Nem válnak párttá, de nyíltan támogatnak párto(ka)t

Mellette szól:
A szervezők nyilatkozataiból és az akciókból („A támogatás ára”, ellenzéki témájú tüntetések) sokan ezt a célt olvassák ki. Ők a Millát tényleges politikai súllyal rendelkező iránytűként szeretnék látni 2014-re, amely a bizonytalan választók tömegeinek adhat majd tanácsot. A Millától egészen eltérő formában indult, de ilyen szerepet töltött be a Demokratikus Charta majd a Polgári Körök is.

Ellene szól:
Egészen más mértékű elköteleződést jelent lájkolni egy facebook csoportot és megjelenni egy összcivil ellenzéki tüntetésen, mint e csoport tanácsai alapján szavazni egy parlamenti választáson. Megjósolhatatlan, hogy a szavazókra ténylegesen mekkora befolyása lenne a Millának.

Parlamenti párt nyílt és kampányszerű támogatása nagyon közel áll a tényleges párt-szerephez.

3. Pártpolitikát távolról érintő platform maradnak, amely a civil politikai/társadalmi mozgalmaknak biztosít felületet

Mellette szól:
Jelenleg leginkább ezt a funkciót tölti be a Milla, és ebben rövid idő alatt komoly eredményeket ért el. Vállalt hosszútávú céljuk, hogy jobb pártok helyett jobb választópolgárokkal legyen tele az ország, saját szerepüket ennek előmozdítójaként látják.

Ellene szól:
Éppen ez a hosszútávú cél tűnik a leginkább nehezen elérhetőnek, ez az az opció, ami esetén a legnagyobb annak az esélye, hogy idővel a másik négy lehetőség valamelyike kerekedjen felül. Nem kecsegtet igazán látványos, könnyen tetten érhető sikerrel, és ez erodálhatja az egész kezdeményezést. A Millát érő aktuális kritikák többsége is éppen azt kifogásolja, hogy ez a teljesítmény kevés, és nem lehet elég tényleges változások eléréséhez.
 

4. Szétesik, és külön sejtek jönnek létre belőle, mint amilyen például az EMD is

Mellette szól:
Ha a Millából kinövő szervezetek saját területükön sikeresek, akkor az eredeti cél (legalább részben) teljesülhet, és közben a természetes belső feszültségek nem teszik működésképtelenné az egyes részeket.

Ellene szól:
Nincsenek igazán ismert, előtérbe tolható arcaik, ezért a Milla legnagyobb ereje jelenleg az egységes és tömeges fellépés.

5. Kifullad az egész

Mellette szól:
Lehetséges, hogy a Milla eddigi formájában nem hozhat ki magából többet. A csúcson kell abbahagyni.

Ellene szól:
Akármilyen formában és akármilyen irányban is él tovább a Milla, tény, hogy jelenleg nincsen másik politikai erő Magyarországon, amelyik képes lenne évente kétszer, tízezreket ellenzéki tüntetésre mozgósítani.

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr214325839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az siker a Millának hogy már több rendezvényen is csak annyian jelentek meg mint korábban? Eddig az volt a program hogy ők fogják elsöpörni a fidesz kormányt. Ehhez képest nagyon megrekedtek. Láthatólag elértek a csúcsra, ennyi. Kérdés "pár tízezer" emberrel hogyan lehet kormányt dönteni. Szerintem sehogy.
@Chicano: teljesen egyetértek...nagyon különböző emberek vannak a Milla környékén, nem lesz átütő. Szerintem nagyon sok LMP-s, Mszp-s DK-s és volt SZDSZ-es van jelen a tüntetéseken, így a tényleges Milla hívek nagyon kevesen lehetnek.
Kormányt dönteni 2014-ben kell, nem máról holnapra. A kérdés szerintem inkább az, milyen üzenetekkel lehet a pár százezres szimpatizáns tömegből egymillás intelligens szavazóbázist építeni.
A Millának helye van a piacon.
23 éve ugyanazt a szar minőséget kapod, akárkit választottál politikusnak. Korrupt rendszer Barátok közt-nek álcázva.
Ha vakon kiválasztasz az utca emberéből 200 embert, szinte jobban járnál.
nekem úgy tűnik, hogy azért többségében a kormánnyal szemben álló választópolgárok szemében az újellenzéki tömörülések csak eszközök, nem pedig célok - tehát addig megy ki rájuk a párthívő ellenzéki polgár, hogy rajtuk keresztül mutassa ki, mennyire is elégedetlen az Orbán-rendszer(?), amíg nincs arról van szó, hogy őket kellene támogatni - adott esetben kedvenc személyisége (Gyurcsány, Mesterházy, Jávor) ellenében. Amikor majd a mostani pártok ellenében megy majd a Milla, vagy a Szolidaritás (már ha pártként fognak menni) akkor valószínűleg egyre kevesebb lesz az echte millás vagy szolis támogató. Hiszen azért pártok esetében sem a mondanivaló az elsődleges - hanem az Arc. Kádár "rászoktatta" az embereket, hogy a politikában az Arc a legfontosabb, a demokrácia meg, hogy a második a Protest. és talán a negyedik-ötödik helyen a program áll - szerintem.
A Milla alapvetően "jelenlegi politikai gárda ellenes", tisztelet a kivételeknek.

megalapítanám
a konstruktív jobboldali-,
a konstruktív liberális-,
és a konstruktív baloldali-
egymilla szárnyat is.

Ez már együtt három milla. ;)

jó ötlet a "nemzeti minimum", ez az lehet, ami a három szárnyat összeköti.
Szét fognak hullani. 15.-én arra jártam, ahol ők tüntettek. Nos, a DK, az LMP és ki tudja még mi szervezetek növelték a létszámot.De ahogy jönnek a választások- azaz a harc a zsírosbödönért- darabokra fognak hullani a tolongásban. Dopemannal pedig szerintem inkább veszítettek mint nyertek.
A milla sikere az, hogy jelenleg még messze van a politikától. Szép és naiv dolgokat fogalmaz meg. Kedvez ennek is és annak is.
Azonban ha tényleg hatással szeretne lenni a magyar politikára, akkor neki is részt kéne vennie benne, el kéne helyeznie benne magát valahol.
Azonban a jelenlegi "vezetést" a jelenlegi magyar politika 2 nap alatt felőrölné, szétzúzná őket velük együtt az egész mozgalmat is.
Ha pedig nem lép egy komolyabb szintre a mozgalom, akkor megreked egy jópofa Trabi találkozó szintjén.
Ha abból indulunk ki, hogy a vezetői csaltak a választáson, hogy egy trágár rap-er legyen a befutó, akkor nem jutnak messzire.
Ha azt nézzük, hogy a szimpatizánsok a csalással megválasztott Dopeman helyett, azt a szellemi nyomorék Bartos Cs. Istvánt tartották érdemesnek, akinek Lenin és más tömeggyilkosról mintázot tetkói vannak, akkor sem.
Jó utat!
a Dopman vállalhatatlan, hiba volt őt szerepeltetni, mert nem szalonképes. Sok inteligens, kultúrált embert elriaszt.
Öreg ismerősöm mesélte, hogy volt a Milla tüntetésen. Meglepett, mert az öreg egész életében komcsi volt, apja ÁVO-s (maga mesélte) szóval nem éppen oda való ember. Aztán hallottam a hírekben, hogy a Gyurcsány a Milla tüntetésre küldte a nála megjelent szocikat, így világossá vált a dolog, mert az öreg Ferit tartja a jövő emberének. Szóval így került az öreg komcsi a Millás ünnepre, ahol kapott egy kis Pityinger-t.

Persze mindez semmi ahhoz, amit kapnának ezek a jó öreg magyarok, ha hatalomra kerülne a Milla-Gyurcsány liberális tengely. Hú mi lenne itt! Csak a rasszok, meg a másságosok számítanának, minden magyar aljas nacionalista csökevénnyé minősülne, eladnák az országot az IMF-nek stb. Jut eszembe hova lett a beigért liberális küldöttség Párizsból?
Elszállt, mind a füst. A Milla is elszáll!
@reálisan:

Nincs Milla-Gyurcsány tengely.
A Milla érted van, nem ellened.
@Gibinelson: Hallanád azt aki igazából nyert!!!
"Mikor jó a Zsidó? Ha föl van füstölve!"
és hasonlók.
Biztos nagy sikere lett volna az ünnepi emelvényen...

www.naczivadasz.com/index.php?q=holokauszttagado/bartos_cs_istvan

Gratula a Millának
@Kalmár:

Ja meg h talána abból indulunk ki,hogy ők az egyetlenek,akik már legalább próbálkoznak konkrétumokkal pl. a nemzeti minimummal aminek egyetlen pontja sem ostobaság,már mindjárt más a tészta!-nem?

Azon kívül,a tüntetéseiken kint lévők sokasága,még csak nem is fészbukszozik,mindjárt nem is olyan rossz a kép.

Ez a kezdeményezés jó és eredményes is lehet a következő választásokon,mivel nem pártként,hanem szavazat gyűjtőként tud majd eredményesen működni szerintem!

De a legnagyobb pozitívum bennük,hogy a Kiszvezénylőtábornok Orbánt elszeretnék takarítani a választásokon a rákba és ez nagyon gyönyörű,hibátlan cél!

Nem mindegy,hogy Lenin,Sztálin,vagy Orbán van rávarrva?-ugyan az az alapelv mind háromnál
Folyt. Ja és még valami. Azt mondta az öreg, hogy tenger sokan voltak a Millán szerinte többen, mint a Kossuth téren. Ez kicsit meglepett, mert arra járok dolgozni, a Ferenciek tere lényegében egy szűk utca, a Kossuth tér, hát az meg elég nagy. De ráhagytam, mert láttam, hogy fontos neki, hogy az Erő vele, velük van. Nagyon ideges ugyanis mostanában, mert nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy ő szeretné. Azóta még többet szív, és egyre nehezebb szívni is, a zorbán nem engedi!
Párttá válik a Milla? Tutira nem. Gyurcsányék és az MSZP-s maffia nem fogja tétlenül nézni hogy amatőrök kerülnek helyettük a húsosfazék közelébe!
@Foltos Gatya: Sajnálom, hogy nem értetted.
Pedig csak három mondat volt...

A nemzeti minimum csupa üres populista klisé.
Talán csak a világbéke maradt ki belőle.
Akiknek Dopeman, Chon Bendit vagy Bartos a mérce, azok szemétdombra valók.
@reálisan:

Az öreg ismerősöd eltévesztette a helyszínt,nem érezhette jól magát a millán!

A volt ÁVÓ-sok a parlamenthez mentek,hogy együtt ünnepeljenek bajtársaikkal és azok gyermekeivel a kormány rendezvényen!

Most már nem ÁVH-s komcsibesugóknak hívják őket,hanem:Fidesz,meg a hatalompárticivilek társasága az új nevük!!!
@Kalmár:

Nem hiszem,hogy annyira bonyolult lett volna amit írtál!

Szerinted,-azt azért tedd hozzá szerényen!-mert nekem és másnak is teljesen más lehet erről a véleménye!

Oszt melyik volt az csúnya populista pont,amivel te nem tudsz egyet érteni?
az lmp is úgy kezdte, hogy lehet más a politika, aztán kiderült, hogy mégse...
@pruitt igoe: mondj három olyan ügyet az lmp oldaláról, ahol felmerült a korrupció.
@dolgozni kék: nem mondok :) én most arra utaltam, hogy az lmp sokak által is választható alternatívának indult, aztán kiderült, hogy mégse az. nagyon kicsi a támogatottsága, pedig nem csinált semmi rosszat azon kívül, hogy bejutott a parlamentbe :p
A Milla egy bázisdemokratikus csoportnak indult és ami lett belőle, az egy zárt ötletbörze. Senkit ne tévesszen meg, hogy nagy tüntetések vannak, program készül, kerekasztal, eceterá. Demokráciának nyoma sincs, ahogy a Szolidaritásnál sem. Ezek a civil szervezetek nem hogy nem tudják, mi a demokrácia (másoktól persze elvárják), de nem is próbálják megérteni. Csak mennek előre, én vagyok Napóleon, hajrá!
kicsit olyan a helyzet, mint amikor szekta alakul az egyházakból kiábrándult emberekből, és megpróbál nem egyházként működni. előbb-utóbb mindig kiderül, hogy nem megy: vagy lesz belőle egy új egyház, vagy feloszlik.

politizálni is képtelenség hosszú távon úgy, hogy a politika és a párt szitokszónak számít.
@pruitt igoe: én addig támogattam az lmp-t, míg bejutott a parlamentbe. persze konstruktívan állok hozzájuk most, de figyelmem az újabb párt születésére irányult.

Minden értelmes, alulról szerveződő új pártot támogatni fogok. Mert ez erősíti a demokráciát, ha piaci verseny van kínálati oldalon..

inkább legyen 10 kicsi különböző, egymással értelmesen versenyző párt, mint háttérben összefonódó, piacot összekacsintva felosztó, választópolgárokat megvezető, lehúzó, 89-ben a rendszert átmentő pártok.
@Foltos Gatya: Már hogyne értenék egyet vele. Szuper ötletek.
Az emberek szeressék egymást, a politikusok ne lopjanak és dolgozzanak sokat a nép gazdagodására. Senki ne költse rosszra a nép pénzét.
Legyen valódi népképviselet!

A demokráciáért aggódó klisék a sajtószabadság, független bírság stb pedig most is megvan. Szerintem. Ha nem így lenne, már sitten lenne minden szoci és nem lett volna 3-4 ellenzéki megmozdulás a fővárosban, úgy, hogy minden sajtó beszámol róla.
Nem fog a milla jelentős szavazó réteget szerezni a diktatúra fantazmagóriával. Egyszerűen nem ilyen hülyék az emberek. Mindenki mindent elmondhat, gyűlhet, hihet amiben akar, vagy akár semmiben stb.
Nem megy át a köztudatba az a gyenge próbálkozás, hogy itt diktatúra van. Azt látom, hogy a fasizmusról végre lekoccant a csapat, mert az totál besült, de nem lesz ez az új kamu sem jobb.
@Kalmár:

Szép volt,fasza mondatok!

Olvasva szavaidat,szerintem,-téged tényleg nem fognak bezavarni be az olyan faszságok,mint önálló civil emberként gondolkodás, meg hasonló hülyeségek!!!

De egyébként baró gondolatok lennének,-már ha autista volnék és nem utálnám az összes rohadék politikust, pártot és elmeháborodott választóit!!!
@Foltos Gatya: Ha a Millának tényleg csak Orbán elzavarása lenne a célja, akkor nem jobbak semmivel se Gyurcsánytól (MSZP-től) se Orbántól (Fidesz-től).
Ugyanis ha nem vetted volna észre a választás nyertese ezidáig mindig a másik elkergetése ürügyén nyert.
Mikor lett jobb és mi ?
@dolgozni kék:
Utcai melldöngetésből nem lehet hosszú távon megélni, egyetlen kompetens arc sem állt melléjük aki a komoly kérdésekben valóban szakértő, fajsúlyos, alternatívát jelentő véleményt tudna képviselni.

Teljesen mindegy hogy parlamenti erő lesznek-e vagy sem, ha bekerülnek a ugyan úgy beszürkülnek, jelentéktelenné válnak és tartják a markukat osztásnál, mint a jobbik, vagy az LMP, az eddigi két proteszt-párt.

Magyarország hosszú évtizedekre mellékvágányra került, elmerült a saját mocskában, a többségnek pedig sajnálatos módon jól esik ez a langyos dagonya-mocsok, élvezettel tapicskol az agyament populista fosban. Akinek nem tetszik az gyorsan húzzon külföldre, mert itt nem lesz jobb semmi sem pár évtizeden belül.
Ezt az országot már lehúzták a klotyón.
Ezt a csak-ot nem írtam,bár az is kiváló eredmény lenne!

Miért kéne választani a 2 gyökér társaság közül?!
Talán ha együtt kergetnék el egymást a halál faszába,az olyan bájos lenne!

Tehát,akkor mi a megoldás?-el kell takarítani az elmúlt 22 év összes mocskát,pártjait,azok felháborító politikáját!-és utána?-civileket képviselő új pártszerveződésekre kell voksolni,oszt jó napot!

Itt jön be pl. a nemzeti minimum és innentől kezdve,ki lehet pipálni az úgy nevezett mai pártpolitikát és a pártoskodókat és már működik is az új rendszer.

Nem túl bonyolult,csak gondolkozni kell a választóknak,-vagy, becsukott szemmel, süketen is lehet tovább munkáért,demokráciáért imádkozni!!!
@Foltos Gatya: "civileket képviselő új pártszerveződésekre kell voksolni,oszt jó napot!"

Miért gondolod, hogy az új garnitúra jobb lenne? A parlamentereink szépen leképzik a magyar társadalmat. Nem jobban és nem rosszabbul. Ilyenek vagyunk, de ez nem tetszik nekünk.
Nem lehet tudni hányan támogatják a Millát. A facebookon egy csomó gyurcsányista és mszp-s is bejelölte és ott kommentelnek. A nagy kérdés, hogy önálló formációként hány ezer főt lenne képes összekaparni? Minusz LMP-sek, DK-sok, MSZP-sek, 4K-sok. De ezt már elmondták előttem.
Ami abszolút öngól: a szimpatikus magabiztosság és a szerénység helyes arányának, egyensúlyának hiánya.
Amihez meg nincs kedvem: megszavazni egy új csoportot, ami előlről kezdi... első körben körben a sajtát siserehadját eteti meg, így szerezvén vazallusokat, aztán jön az adófizető parasztja. 3 év arról szólna, hogy építi ki a támogatói körét, és kiszolgálja a sáskáit. Köszi de nem, minden kurv@ váltásnál ez van.
@Szun vu kung: ja, Dopemant nem említettem, természetesen az öngól kategóriájának aranyérmese.
süti beállítások módosítása