Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Schiffer: nem is volt kérdés az LMP önálló választási részvétele

2012.02.27. 08:27 petőfi utca

sch1.jpgRészben a ballib média támadásai miatt mondott le az LMP-frakció vezetéséről, és úgy érzi, hogy sikerült kivédenie a veszélyes helyzetet. Nem hajlandó viszont távolságot méricskélni a többi párthoz képest, és elképed a miniszterelnök-jelölt keresésről szóló kérdésünkön. Schiffer András, az LMP irányító középpályása adott interjút a Petőfi utcának.

Egy képviselőtársának lemondása, majd egy másik nyilvánosan bejelentett „háttérbe vonulása” után mondott le a frakció vezetéséről. Kaufer Virág és Scheiring Gábor lépésein túl milyen folyamat vezetett el a döntéséhez?

 

A megelőző hónapokban többször felmerült bennem a lemondás, amit két párhuzamos folyamat erősített fel. Egyrészt úgy éreztem, hogy nem arat a képviselőcsoportban osztatlan sikert az a stratégiai elképzelésem, hogy tartsunk távolságot, és tegyük egyértelművé, hogy nem lépünk semmiféle intézményesített választási együttműködésre más parlamenti párttal. Másrészt pedig azt láttam, főleg december 23-a után (az LMP képviselői ekkor láncolták magukat az országház bejáratához – szerk.), hogy a ballib média célkeresztjébe kerültem, és attól tartottam, hogy ha a kongresszus megerősíti a választásokon az általam is képviselt stratégiai irányt, akkor a személyemen keresztül szétlövik az egész szerkezetet. Mindezektől függetlenül is úgy éreztem már, hogy kicsit a teljesítőképességem határaira érkeztem. Négy éve tolom ezt az egészet megállás nélkül, nyilván ez is benne volt.

 

És a kongresszus többsége valóban a választási együttműködések ellen szavazott. Úgy látja, hogy a lemondásával sikerült kihúzni a „ballib média” méregfogát?

 

A megelőző hetekben gyakorlatilag folyamatos defenzívában voltunk, hogy ellenzéki kerekasztal stb. stb. Úgy érzem, hogy ezen sikerült fordítani.

 

A kongresszusi határozat és a képviselőcsoport vitái azt jelzik, hogy a párt többsége, viszont a frakciónak csak a kisebbsége, önállóság-párti?

 

Ez így és ebben a formában nem igaz. A sajtóban helyenként az jelent meg, hogy az önálló politizálásnak nincs meg a kellő támogatottsága, pedig azt soha senki nem vonta kétségbe, hogy önállóan kell politizálni. Az volt a kérdés, és kívülről nézve ez kicsit lehet ilyen hitvita, hogy most kimondjuk, hogy nem lesz egyetlen parlamenti erővel sem intézményesített választási együttműködés, vagy elég ezt egy év múlva kimondani.

 

Az ellenzéki összefogás támogatói között sokan vannak, akik ugyan egyáltalán nem hívei az MSZP-nek vagy DK-nak, de azt gondolják, hogy választási szövetség nélkül nem lehet leváltani a Fideszt.

 

Ostobaság azt feltételezni, hogy az LMP-t és főként a potenciális LMP-szimpatizánsokat össze lehet adni az MSZP- és DK-szimpatizánsokkal. Ahhoz, hogy Jobbik nélküli kormányváltás legyen, a 2010-es LMP- és MSZP-szavazókon kívül legalább egymillió embert kell megnyerni. Ha az ajánlat ezen az oldalon nem elég sokszínű, ha az LMP és az MSZP valamilyen blokkban indul, akkor ennek az esélyei jelentősen csökkennek. Ahhoz, hogy további szavazókat át lehessen hozni erre az oldalra, olyan szimpatizánsokat kell megnyerni nagy tömegben, akik nem szemlélik feltétlenül jó érzéssel a szegfűs szimbólumot vagy Gyurcsány Ferenc plakátjait. Innentől számomra nincs kérdés. Az LMP-nek önálló pólust képző, ökopolitikai pártként kell megpróbálnia legyőzni a Fideszt. Hogy aztán mi lesz az eredmény 2014-ben, hogy lesz-e koalíciós kényszer, és kik között, erre most nem tudok válaszolni.

 

Hogy néz ki az önálló pólus képzése? Egyenlő távolság a Fidesztől és az MSZP-től, DK-tól?

 

Nem szeretem ezt a kifejezést, mert ez nem egy mértani történet. Nem tudom semmivel megmérni a távolságot. Egész egyszerűen az az objektív helyzet, hogy a Fidesz kormányon van, az MSZP és csatolt részei pedig ellenzékben, ez pedig szükségszerűen olyan helyzeteket teremt, amelyekben együttműködünk az MSZP-vel, és konfliktusba kerülünk a Fidesszel. De nem vagyok hajlandó ebbe a távolságméricskélős utcába belemenni.

 

Két kérdéssel mégis rúgóznánk még a távolság témán. Az egyik, hogy az MSZP és a DK között nem tesz semmilyen különbséget?

 

Lehet, hogy politikai irányban van különbség, de a 2002-2010 közötti időszakért elég egyetemleges felelősség terheli az akkori kormánykoalíció tagjait. Együtt kormányoztak, együtt tartották felszínen Gyurcsány Ferencet. Nagyjából azonosnak tűnik a viszonyuk az elmúlt húsz év gazdaság- és társadalomfejlődéséhez is.

 

A másik távolsági kérdés Bajnai Gordon. „Nagyon messze van az LMP gazdaságpolitikájától” - mondta a róla szóló kérdésünkre Gyurcsány Ferenc. Egyetért vele?

 

Persze távol áll, de Bajnai Gordon gazdaságpolitikai nézeteiről a legtöbbet akkor tudhattunk meg, amikor Gyurcsány Ferenc kormányában szolgált, Gyurcsány Ferenc bizalmasaként. Tény, hogy amit Bajnai Gordon fejlesztési miniszterként vitt, az szöges ellentétben áll azzal a zöld fordulattal, amit az LMP képvisel. Másrészt ő a szocialista establishment egyetlen olyan tagja, aki hajlandó kritikusan szembenézni a saját korábbi gazdaságpolitikájukkal.

 

Feladatai közé fog tartozni most egyébként a miniszterelnök-jelöltjük megtalálása? Most már külön tisztség nélkül, lesz egyáltalán a párttal kapcsolatos feladata?

 

Ez most hogy jutott eszükbe? A miniszterelnök-jelölt keresés 2012 elején fel se merül. Senki nem beszél itt erről most! A frakció vezetése leginkább az építkezéstől vont el, és ezt a területet szeretném erősíteni.

 

Ebben milyen eredménnyel lenne elégedett?

 

Ha számszerűsíteni akarjuk, azt remélem, hogy 2013 végére nagyjából meg tudjuk háromszorozni a taglétszámunkat. Most van nagyjából bő 700 tagunk, és szerintem el tudunk menni 2-3 ezerig. Ekkora párttal már nagy biztonsággal lehet hozni a következő választást.

 

A közvélemény-kutatások szerint a Fidesz elveszítette a 2010-es szavazóinak felét, de közben az LMP támogatottsága nem nagyon emelkedett. Ennek milyen okai lehetnek?

 

Nem volt nagyon más dinamika a korábbi parlamenti ciklusokban sem. Jellemző volt korábban is, hogy a ciklus felénél megugrik az úgynevezett kiábrándultak, a nem választók száma, akik eljöttek a korábban győztes párttól, de nem horgonyoztak még le egyik ellenzéki pártnál sem, vagy csak átmenetileg. Ilyen volt a Fidesz felfutása '91-92-ben vagy a kisgazdáké '95-ben. De utána nem kapták meg ezeknek a választóknak a támogatását. Akik most csalódtak a Fideszben, nem kapnak hirtelen a homlokukhoz, hogy tessék, akkor ezentúl erre a pártra fogok szavazni. Új parlamenti pártként, saját médianyilvánosság nélkül, kőkeményen meg kell dolgoznunk azért, hogy minket válasszanak azok az emberek, akik már jó néhányszor csalódtak.

 

De a Jobbik sokkal többet tudott erősödni.

 

Nem, a Jobbik sem növelte a 2010-ben szerzett 900.000-es bázisát. Más kérdés, hogy mivel brutális a nem választók aránya, százalékosan előre tudott lépni. A Jobbik-szavazók elkötelezettebbek, de nincs olyan adat, ami szerint a Jobbik-támogatók száma elérné az egymilliót.

 

Régi, visszatérő téma az LMP viszonya a liberális értékekhez. Sokak szerint a liberális szavazók vitték be az LMP-t a parlamentbe, amit alátámasztanak a területi eredmények is: a párt támogatottsága nagyon egybevág az SZDSZ egykori támogatottságával. Közben úgy tűnik, hogy nem csak a liberális gazdaságpolitikától állnak távol, hanem viszonylag csendesek maradnak szabadságjogi kérdésekben is. Éreznek feszültséget a szavazóik elvárásai és a saját orientációjuk között?

 

Az LMP szavazótábora – hasonlóan a világ bármelyik parlamenti pártjához – meglehetősen összetett. Ráadásul a felmérések szerint a 2010 tavaszát követő hónapokban, ahogyan az egy új pártnál természetes, ki is cserélődött a szimpatizánsi kör. Elég régóta egyértelmű szerintem, hogy aki az emberi jogok vagy a jogállamiság dolgában liberális nézetek vall, nem biztos, hogy ezt teszi a gazdaságpolitikában is, sőt. A neoliberális gazdaságpolitika éppen azokat a társadalmi viszonyokat konzerválja, amelyek az elnyomást újratermelik.

Egyébként ha az emberi jogokról, az emberi méltóság védelméről van szó, akkor az LMP álláspontja mindig egyértelmű, és egyáltalán nem csendes. Amikor például a menekültügyi törvény módosítása volt napirenden, vagy amikor egy idegenrendészeti módosításnál például az azonos nemű élettársak magyarországi letelepedéséről, munkavállalásáról volt szó, akkor az álláspontunk nagyon határozott Hangosak voltunk az alkotmánybíráskodás és az ombudsmanok leépítésénél, a tibeti tüntetők inzultálásánál vagy éppen a médiatörvény ügyében.

 

Romák diszkriminácója kapcsán?

 

A romák integrációja társadalompolitikai és nem elsősorban emberi jogi kérdés. Szerintem itt is nagyon világos az LMP álláspontja, színvak esélyteremtő politikát képvisel. Világosan szembeszálltunk Hejőszalonta és Gyöngyöspata eseténél is a rasszista hangulatkeltéssel. És az egyetlen parlamenti párt voltunk, amely világosan fellépett az ott élő cigányság megfélemlítésével szemben.

 

A december 23-i akcióig másfél éven át szinte csak a szigorú értelembe vett szakmai munkára koncentráltak. Ezt utólag is jó stratégiának látja?

 

Alapvetően jó iránynak tartom most is. Ezeket teljesíteni kell ahhoz, hogy egy új, parlamenti múlt nélküli párt jó szívvel tudja kérni a választók bizalmát a következő választáson, még akkor is, ha ez unalmas, és hiába valónak tűnik. Világossá kell tenni a választók előtt, hogy ha az LMP-re bízzák az ország kormányzását, akkor mire számíthatnak.

 

Ezzel párhuzamoson látványosabb, demonstratív politikai lépésekre már nem lett volna kapacitásuk?

 

Cáfolnám a kérdésbe bújtatott állítást. A legelső Orbán-rezsim elleni tüntetést az LMP kezdeményezte 2010. október 26-án, amikor az Alkotmánybíróság jogköreinek megcsorbítását meghirdette a Fidesz frakcióvezetője. Konkrétan én magam jelentettem be az első tüntetést a kormány ellen. Ezen kívül az LMP országosan szervezett tüntetést az alaptörvény ellen áprilisban. Hol hivatalosan, hol kevésbé hivatalosan számos módon csatlakoztunk, voltunk jelen személyesen a kilakoltatás ellenitől kezdve egészen a sajtószabadság mellett meghirdetett tüntetésekig.

 

A december 23-i tüntetésig viszonylag kevesen voltak az akcióikon. Közben a Milla és a Szolidaritás tízezreket vitt az utcára. Miért nem sikerült az LMP-nek tömegeket megmozgatnia ugyanazokért a célokért?

 

Nagyon régóta és nagyon erősen beégett a magyar társadalmi kultúrába a pártpolitika ellenesség. Nem az elmúlt másfél év, vagy az elmúlt 4, 8, 20 év eredménye ez, mélyebben gyökeredzik. Ezért természetes, hogy a magyar állampolgárok sokkal szívesebben mennek el egy nem pártos rendezvényre. Ebben még csak meglepetés sem ért bennünket. Nem véletlenül nem hirdettünk meg több tüntetést, pontosan tudtuk, hogy az alapvetően egyébként is elégedetlen állampolgárok szívesebben mennek el egy nem párt által szervezett tüntetésre. Az említett rendezvények szervezői is tisztában vannak ezzel, mert a legfontosabb dolguk az volt, hogy leszögezzék, hogy pártszónok nincsen, képviselők lehetőleg el se menjenek ezekre a tüntetésekre. Nem véletlenül. És ez így volt régebben is, az MSZP-SZDSZ vadházasságát bevezető Demokratikus Charta tüntetései is így indultak. Néhány kampányrendezvényt és a militáns csoportokat leszámítva az emberek nem mentek el pártrendezvényekre az elmúlt húsz évben.

 

A párt hivatalosan is meghirdetett új stratégiája a Parlament és az utca közötti „híd” létrehozása. Konkrétan mit jelent ez? Hogyan néz ki a híd-párt?

 

Amikor egy parlamenti vitában érvelünk az álláspontunk mellett, akkor azzal párhuzamosan utcai akciókat is szervezünk. Nem feltétlenül tömegtüntetést. Át kell rendezni a súlypontokat, és az eddiginél több energiát kell fektetni az utcai jelenlétre, országjárásokra, az állampolgári közösségekben való részvételre. De közben megspórolhatatlan a parlamenti munka, és nem azért, mert illúzióink lennének, hogy a Fidesz rohadtul nyitott a mi elképzeléseinkre, hanem azért, hogy ne biankó csekket töltessünk ki az emberekkel 2014-ben.

 

Ennek volt elvileg első lépése a már most is sokat emlegetett karácsony előtti kapuhoz-láncolás. Személyesen miért nem csatlakozott az akcióhoz?

 

Azért mert 2008-ban nyilvánosan és elég keményen elítéltem a fideszes képviselők kordonbontó akcióját. Ettől függetlenül szerintem jogilag más a két eset megítélése. A fideszesek egy rendőri intézkedéssel szegültek szembe, hiszen a kordon az egy rendőri intézkedés, az LMP-képviselők viszont alávetették magukat a rendőri intézkedésnek. Ezzel együtt szeretek önazonos lenni, nem szeretném azt, hogy következetlenséggel lehessen vádolni. Ha a fideszes kordonbontás kapcsán nyilvánosan a polgári engedetlenséggel szemben nyilatkoztam, akkor nekem nem fér bele az, hogy utána képviselői szerepben valamilyen módon mégiscsak a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlok.

 

Az origónak adott interjúban tavaly májusban ötös skálán hármas alára értékelte az ország helyzetét. Most hogyan osztályozná?

 

Kettes alá.

 

Ha fogadnia kéne, hogy a következő választásokig lesz-e államcsőd, akkor mire fogadna?

 

Hogy nem lesz. Sokat elárul viszont az elmúlt húsz év politikai elitjének a teljesítményéről, hogy három év alatt két miniszterelnöknek is sikerült csőd közelébe juttatnia az országot.

 

Ha az LMP holnap kormányra kerülne, akkor folytatná az IMF-tárgyalásokat?

 

A tárgyalásokat folytatnánk, viszont minden békát nem lehetne lenyeletni velünk. Most még csak találgatások vannak, de abban konzekvensek vagyunk, hogy olyan IMF-megállapodást nem támogatunk, amelyik a jóléti rendszer további sorvasztását, fűnyíróelven történő további forráskivonást jelent a jóléti szférából. Nincs hova hátrálni. Nem igaz az a dogma, hogy túlfejlett jóléti állam lenne Magyarországon. El kell menni egy átlagos általános iskolába vagy egy orvosi rendelőbe és utána megkérdezni a nagyokosokat, hogy mennyire túlfejlett nálunk a jóléti állam.

 

Akár alkotmánysértésig is elmegy az LMP - mondta az egykulcsos adórendszert kétharmaddal rögzítő törvény kapcsán. Milyen alkotmánysértő lépéssel lehet ezt visszavonni?

 

Azzal, hogy elfogadunk egy olyan törvényt, ami nem alkotmányos.

 

Akkor azt az Alkotmánybíróság megsemmisíti.

 

Most ne szaladjunk ennyire előre, nagyon messze van, nem tudjuk mit hoz a választás 2014-ben. Csak azt szerettem volna jelezni, hogy ebben a kérdésben nem engedünk, és teljesen elszántak vagyunk.

 

Bárándy Péter azt nyilatkozta nekünk, hogy amint adott a politikai lehetőség, az új alaptörvényt ki kell dobni úgy, ahogy van. Egyetért vele?

 

Nem ízlésem szerint való az új alaptörvény, már csak a szövegezése, logikája, felépítése miatt sem. Szerintem borzasztó minőségű az egész. Úgy látom viszont, hogy ha négy-öt kulcsfontosságú pontban el lehet érni változást, akkor elmondhatjuk azt, hogy az alkotmányosságot sikerült helyreállítani Magyarországon. Az LMP-nek van saját alkotmánykoncepciója, de ha történetesen holnaptól nekünk lenne kétharmados többségünk, akkor is nagyon meg kéne fontolnunk, hogy meg akarjuk-e ismételni a Fidesz hibáját, hogy erőből a saját szánk íze szerinti alkotmányt nyomunk le az emberek torkán. Kevés lehetőséget látok arra, hogy a politikai erők megegyezzenek egy új alkotmányban. Ha a következő parlamentben négy-öt kulcskérdésben létrehozható kétharmados többség, akkor én már elégedett leszek.

 

Mi ez a négy-öt kulcskérdés?

 

Először is az egykulcs kivétele az adórendszerből. Továbbá a Költségvetési Tanács vétójogának eltörlése, tehát amivel gyakorlatilag meg tudja buktatni a Fidesz a következő kormányt. Ez a két húzás praktikusan az emberek választási szabadságát korlátozta. Ragaszkodnék még az Alkotmánybíróság jogkörének visszaállításhoz, egyúttal az állampolgárok indítványozási jogának felélesztéséhez, a szakombudsmani rendszer felélesztéséhez és a szociális jogok biztosításához. Sarkalatos kérdés a médiacsomagban a legalapvetőbb változtatások keresztülvitele is. A választási rendszerben több mindenhez hozzá kell nyúlni, a körzetek kijelölésétől kezdve a kopogtatócédula-gyűjtésen át a kompenzációig. Meg kell szüntetni az Országos Bírói Hivatal elnökének teljhatalmát, tehát a bírói önigazgatásnak kemény jogosítványokat kell adni, hogy ne tudja egy ember dróton rángatni az egész igazságszolgáltatást.

További lényeges kérdés, hogy ezeket a perpetuum mobile szabályokat ki kell venni. Amelyek Polt Péternek, Handó Tündének és Domokos Lászlónak örök életre szóló mandátumot adnak, hiszen ha egy új kétharmad nem tud a helyükbe állítani valakit, akkor ők életük végéig maradnak. Ezeket ítélem olyan kérdéseknek, amelyekben egy új kétharmadnak tűzön-vízen át meg kell állapodni. Ezek azok a kérdések, amik nélkül nem beszélhetünk arról, hogy Magyarországon alkotmányos demokrácia van.

45 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr544212639

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sok-sok ezer dühös ember 2012.02.27. 12:54:46

Lehet tüntetni, tiltakozni a felsőoktatási törvény és a keretszámok megvágása ellen, de mindez a jelek szerint semmilyen hatással nincs a kényelmes kétharmados többséget élvező kormányra....

Trackback: Kémek a narancs seregben 2012.02.27. 11:33:45

Aki sokat küzd a vágyott hatalom megszerzéséért, az idővel rettegni kezd, hogy jön majd egy hasonló személy, aki megpróbálja letaszítani a trónjáról. Ha ez a félelem a józan logika határain belül marad, akkor nem több állandó készenlétnél, ha eltávolo...

Trackback: Kémek a narancs seregben 2012.02.27. 11:33:26

Aki sokat küzd a vágyott hatalom megszerzéséért, az idővel rettegni kezd, hogy jön majd egy hasonló személy, aki megpróbálja letaszítani a trónjáról. Ha ez a félelem a józan logika határain belül marad, akkor nem több állandó készenlétnél, ha eltávolo...

Trackback: Bukna Lázár matekból? 2012.02.27. 11:15:22

 Lázár János szerint ha egy közmunkás egyedül nem tud megélni egy közmunkásbérből, akkor két közmunkás gyerekekkel együtt meg tud élni két közmunkásbérből.-------Update: Megköszönöm a blogketrec szerkesztőinek, hogy ezt a bejegyzést csak este 22:...

Trackback: Meg lehet élni egy falusi konyhakertből? 2012.02.27. 11:14:24

"Ráereszteni a városi fiatalokat a földekre, hogy intravénás nemzetihevületből, ábrándos parasztromantikából gazdálkodjanak, ebből max. egy észak-koreai szintű prosperitás várható el." A falusi emberek ma nagyáruházakban vásárolják meg azt az...

Trackback: Hogyan szedjen be még több pénzt a kormány? 2012.02.27. 11:13:32

Vegye rá a szimpatizánsait, a szavazóbázisát és a holdudvarát, hogy ne csak tüntetésekkel támogassák a kormányt, hanem nyúljanak a pénztárcájukba és adakozzanak! Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a szimpatizánsok, a szavazóbázis és a holdudvar csak addi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az a baj, hogy schiffer azt nem fogja fel, hogy a mas politika az osszefogas politikaja lenne.

igy most van meg egy csapat vicssorgo parszat, csak most voros-zoldbe oltozve, aki szinten ott konyokol a husostal korul es marakodik a tobbiekkel, mint egy falka veszett rozsomak.

es azt nem fogja fel, hogy ha marad a fidesz az az lmp politikai felelossege lesz. hogy igazabol az lesz-e, vagy nem, az lenyegtelen, a hibas az lmp lesz a szavazok szerint.

valamint elfelejti azt is, hogy az altaluk kepviselt oko-szocialista/zoldkommunista vonal meglehetosen marginalis, onmagaban valtoparthoz keves ideologia. en sem szeretnem, hogy azok menten az ertekek menten mukodtesse valaki az orszgaot, amit az lmp kommunikal, mert az legfeljebb munkanelkuli bolcseszek kedd delutani vilagmegvalto csoportjaiban eletkepes, a valosagban nem.

az en szavazatomat az fogja megkapni, aki osszefog orbanek ellen es lehetoleg visszahozza bajnait. ezek szerint schifferek nem tartanak igenyt ra.
Most nem azé' srácok, de véleményem szerint gecire fölösleges ennyi szar "demokrata" bogot futtatni, úgyis mindenki előtt világos, hogy nagyjából két tucat egymással szoros kapcsolatban álló füves buzi írja az összeset, a Varánusztól a Véleményvezérig.

Most komolyan: szükség van erre a blogra?
@Stefánia kisasszony: "Most komolyan: szükség van erre a blogra? "

a megnyilatkozados azt mutatja, hogy kifejezetten szukseges es meg keves is...:-)
Nem az a kérdés, h "önállóan indulnak"-e, hiszen az SZDSZ is mindig önállóan indult, hanem az, h lesznek-e közös jelöltek az MSZP-DK-val, lesz-e közös kormányzás.

Az "önálló indulás" mantrázása parasztvakítás, a kérdés megkerülése.
Akárki akármit mond, ez a srác egy felkérést vár a Fidesztől. Amint az megérkezik, minden eddigi elvét a sutba dobja, és aktív részese lesz a "Nemzeti Együttműködésnek".
Gyorsan rendezhetnénk egy népszavazást Pl: :)

Képviselők:

Akarja-e , hogy a pártok állami támogatása megszünjön?

A képviselő jelölteket pontozzák nyelvtudás, végzettég, szakértelem, nyilvános IQ teszt eredmény, jogi, pénzügyi ismeretek, stb. alapján (minden munkához kell tudás, csak politikusnak mehet minden hü..e?)

Akarja-e , hogy az aktuális legnagyobb ellenzéki, nem kormányzó párt ellenőrizhesse az állami cégeket, beruházásokat, szerződéseket, hivatalokat, stb. teljes ellenőrzési jogkörrel ?

Akarja-e , hogy max. 2x4 évig lehessen valaki parlamenti, ökormányzati képviselő (legyenek új emberek!)?

Akarja-e , hogy csak olyan képviselő kerüljön a parlamentbe akit személyszerint vállasztottak? (listás bekerülés eltörlése)

Akarja-e , hogy max 65 éves korig lehessen valaki közalk, köztiszviselő, tanár (pl, vén hü..e prof. az egyetemeken)
Akarja-e , hogy max. 100 fő parlamenti képviselő legyen? (sok hü..e, végtelen viták)

Akarja-e , hogy max az átlag bér 3x-at kaphassa max közalk, köztiszviselő havonta, bármilyen címen összesen max?

Akarja-e , hogy a képviselők visszahivhatóak legyenek, és a mentelmi joguk megszünjön?

Akarja-e , hogy 8 évre visszamenőleg minden közalkalmazott,köztiszviselő elszámoltatható legyen, vagyoni felelősséggel, hogy valóban a köz érdekének megfelelően járt el?

Akarja-e , a korrupció szigorú büntetését, online bejelentési lehetőséget, pl: ügyfélkapu legnagyobb aktuális ellenzéki, nem kormányzó párt felügyeletével?

Akarja-e , hogy az Állam, Önkormányzat csak olyan hitelt vehessen fel népszavazás nélkül amit saját idejében vissza fizet, a köv választásig ?

Bürökrácia:

Akarja-e , hogy minden hivatali ügyet interneten keresztül is lehessen intézni (pl gkv adás-vétel, adatvátozás, cégalapítás, stb. Pl: ügyfélkapu) ?

Akarja-e , hogy hivatal olyan információt, igazolást, stb ne kérhessen az állampolgároktól, cégektől ami más hivataltól beszerezhető ?(pl cégkivonat, anyakönyi kiv., adó ig. )

Akarja-e , hogy minden adót csak egyszer kelljen bevallani, pl ha a munkaltató bevallotta, befizette az szja-a, a dolgozónak ne kelljen, vagy ingalan értékesítés, illetékhivatal=NAV
(pl, csak ellenőrizni az ügyfélkapun)?

Egyéb:

Akarja-e , hogy a szavazó lapok mellé tegyenek egy egyszerű IQ, stb teszt kérdést aki mindkettőt helyesen kitölti annak érvényes a szavazata. (aki nem tud gondolkozni az ne szavazzon! ...) ?

Akarja-e , hogy a max. állami nyugdíj a minimálbér 2x legyen?

Akarja-e , hogy a bíróságoknak 6 hónapon belül itéletet kelljen hozni, indokolt esetben 1 év ?

stb ...
tavaly meg komolyan gondoltam, hogy az lmp-nek tartogatom a szavazatomat..mar nem.

akik ennyire nem tudjak ellenzekben, hogy mikor mire kell koncentralni, azok kormanyon meg szarabbul teljesitenenek nyomas alatt.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Bajnait vidd a családodba okos.Etessetek vele libatápot.Orbánt soha nem fogjátok leváltani ilyen Bajnai féle kutyákkal.Érted??Te kis állampolgár.Külföldön.
@Stefánia kisasszony: Jaja..és ne felejtsük el Grécy talpnyalót sem.
Én pedig úgy gondolom, rájuk kell szavazni, mert az általuk képviselt értékrend nagyon is rendben van:
nemzeti és környezettudatosság - rendben
gazdaságpolitikai konzervativizmus - rendben
emberjogi liberalizmus - rendben
társadalompolitika - rendben.

Ha tudtok jobbat, mutassátok be!
pusztán a posztra adott reakciókból meg lehet mondani, melyik kommentelő "szoci" és melyik "fideszes".

ami közös: a pillanatnyi pártérdeknél egyik se lát tovább.
@wagem: ja igen, és itt vannak a hivatásos trollok is :-p
Az LMP nem lopott, csalt, hazudott, tette tönkre az országot, mint a szoci-fidesz bóvlista szarháziak!

Kitisztul a magyar elme előbb utóbb!

Talpra magyar.. itt az idő..!
A ballib lejáratóhadjárat valami egészen undorító volt ellene, és sikerült pont ellentétes eredményt elérni, mint amit akartak. A csúcspont természetesen a nagynéni kioktató nyílt levele volt, a családi szennyes kiteregetése és a tinédzser picsák legfontosabb problematikájával, a facebookról való törléssel történő hátbatámadás akár még szórakoztató is lehetett volna, ha nem lenne annyira szánalmas az egész. Következő héten természetesen már a nagybácsi is ott ült a DK kongresszus első sorában, csak hogy véletlenül se legyenek kétségeink a módszerek eredőjét illetően.
@wagem: dehogynem..
es imadni fogom amikor ketsegbeesetten sirtok majd, rohadt prolik...:-DD

nem felejtunk. nem bocsatunk.
Én személy szerint örültem, hogy Schiffer hátrébb lépett, de ez az interjú teljesen korrekt.

@MiKeyRuLeS: Tehát az mindegy, hogy ő maga mit mond, te ezt eldöntötted. Gratulálok.
Schiffer papa eddigi tevékenysége eddig teljes rejtély számomra! Származása, pártja helyzete alapján abszolút ballib orientációjúnak kellene lennie! És mégis kőkeményen kitart az önálló indulás és főleg az MSZ(M)P és a DK elleni kritika talaján. Most nem azt mondom, hogy respekt, de ez mégis a javára írandó. Ettől függetlenül a pártja totál az új szdsz, ez nem vitás.
Valószínűleg rájött, hogy, ha összeállnak koalícióba a vörösökkel, akkor szimplán bedarálják őket, mint eddig minden formációt. Lásd szocdemek, szdsz, Centrum párt, stb...
Süketelsz Bandikám! Ahonnan a szél fúj! Csak nem jól ítéled meg mindig az irányát!:))
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Proli az anyád,aki kipottyantott nyomorult "állampolgár".
@Tell Vilmos: a szocik bedaraltak...?:-DDDDD

baszki, ez mar hihetetlen..

te, nem lehet, hogy a szocik jartak be farmerban a parlamentbe a 90es evekben? meg a szocik ugattak le a kdnpseket, hogy "csuhasok, terdre imahoz". meg a szocik daraltak le az mdf-et, fkgp-t, basztak at valasztasi koalicio igeretevel a miepet, sulytalanitottak a kdnp-t...

ez most az uj ukaz a partkozpontbol? a szocikra kenni amit a fidesz muvelt akozelettel 94 ota?:-)

nem mondom, hogy a szocik egy matyohimzes, de azert a magyar kozelet teljes lepusztitasa, az ipari meretu karaktermeszarlasok bizony a fidesz muve. ne tessek szegyelni;-)
@wagem: te vagy az, aki az uj kommunistak narancsos valagat nyalod. akkor mi vagy? munkasor? besugo? arulo? avh-s?

bocsanat, hogy csak egy egyszeru, ostoba prolinak neztelek. mint kiderult, aktiv resze vagy a rendszernek. helyes. majd erre is emlekezni fogunk:-)
@JohnHenry: Miből gondolod te nyomorék,hogy vannak itt hivatásos trollok is?Te akkor mi a lófasz vagy?Amatőr troll??
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Bekaphatod a faszomat te kis emlékező!!Külföldről írogatsz?? És ki az a "fogunk"??Szerencsétlen állampolgár.De ha gondolod,virítok.Megadom a címemet.Emlékezz most.Kurvára meg fogsz lepődni.Ha egyáltalán kapsz vízumot Magyarországra.Kétlem fartúrókám.
@wagem: nem erdekel a cimed, csicska:-)

ha valamit akarsz, megkeresel. keress meg. azert nem en keresem meg a hozzad hasonlo nyomorek csirakat, mert ha en megyek oda es kibelezlek, akkro elitelnek, ha te jossz, akkor viszont az uj onvedelmi torveny ertelmeben viszont megtehetem..:-)

es ne keverj azokkal a romanokkal, akiket buszokon szallitottatok ide bekemenetezni, csicska:-) en itt elek es ha kell, az eleted aran is megvedem a koztarsasagot toletek:-)
LMP is el-SZDSZ-esedik. Ha túl ideológikusan fogják fel a kérdéseket, akkor addig vitatkozgatnak az egyes rész kérdéseken, amíg az élet már túllép rajtuk. Egy ilyen fityiszes gőzhengerrel nem lehet egy szál virággal harcolni. Szerintem.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
@wagem:
Ti ketten (többen is,csak ti jöttetek csőre) jellemzitek ennek a szerencsétlen országnak a jelenét/multját/jövőjét!
Aki nem velem,az ellenem!
Igaz?
Mig ti itt megpróbáljátok megosztani a közvéleményt,addig a haszonélvezők (bármilyen szinüek) huzzák a hasznait a szituációnak.
Hajrá magyarok,csak igy tovább!
Ahhoz ugyebár kellene némi IQ,hogy a palettán nem csak fekete/fehér létezik,a szürkének ezer árnyalata van. (csak a kedvetekért fogalmaztam ilyen egyszerüen :)
@TrueY: én úgy éreztem, hogy az Szdsz-ből nőttek ki...nem gondolod?
@Öreg Sam: azok az idok nalam mar elmultak, amikor ez meg opcio volt...

pillanatnyilag nem latok nagyobb ellenseget orbannal es tamogatoinal.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Sipikém!

Nem írtam, hogy a vörösök daráltak be mindenkit!!!
A fityes bedarálta a kdnp-t, a kisgazdákat és az emdéefet. De ettől az előző állításom az tény, az emeszpé is darálógép.
@Öreg Sam: Ez az egyszerű megfogalmazás,már nagy eredmény tőled.Ne is nagyon bonyolítsd.Csak jelzem van még szivárvány szín is.Sokan tartoznak ezekhez innen is.Gondolom Te nem. :-)
@Öreg Sam: Egyetértek, továbbá az alattad levő komment jól jellemző a jobbikos összeesküvés-elméletek világát is, mert igaz, hogy már a fél SZDSZ felsorakozott Gyurcsány mögé Bauertől Eörsi Mátyáson át Kunczéig,de ők még mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy az LMP az SZDSZ 2.0.
@wagem:
NEM!
Az "egyszerü megfogalmazások" tőletek jönnek!
(jobb-bal hivőktől függetlenül)
Ha most azt mondod,hogy egyszerü ez a nép,1 bites jelszavakkal meg lehet vezetni,elhiszem.
Zsidók??
Metszettfaszuak???
Kiről/kikről beszélsz barátom?
Olcsó poén lenne Deutsch Für Tomit emlitenem,ezért nem is teszem, (Hitler óta minden rendszernek voltak "disz-zsidói)
De ez ki a lankadt farkamat érdekli???
Akarsz-é tenni ezért az országért valamit,vagy csak a hasznait akarod huzni,hátrafelé nyilazva,himzett tarsolytáskával vagy miafasszal a nyakadban hirdetni az igét??
Szép uj világ...
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Meg te is elmehetsz a sovány malac farkára...
Ld.mint fent.
@Öreg Sam: nem nagyon erdekel, hogy szerinted hova menjek.

nem vagyok hajlando az ilyen wagem-fele antiszemita rohadt allatokkal kozoskodni. ha az ilyenekkel megtalalom a kozos hangot az azt jelenti, hogy en is ilyen mocskos szar szemet alak vagyok, mint ez a fattyu.

sokaig kompromisszumkesz voltam. de ez elmult. most meg kell vedenem ezektol a mocskos kis neokommunistaktol a tulajdonom, a szabadsagom. sokaig mondtam, hogy ne csinaljak ezt, mert baj lesz. hat most baj lett. elhiszem, hogy szerinted az a helyes ut, hogy bekitoleg majd te fellepsz. tegyed, ha ezt erzed feladatodnak. csak nalam ezzel mar elkestel.
@Öreg Sam: Akarod-e a ruszkik után az EU. szekerét húzni??Hát tedd.Lelked rajta.Én nem kérek belőle.Amíg az oroszok Kalasnyikovval,addig az EU. banki retorziókkal,IMF.terorral tartja sakkban hazánkat.
@Pinka-Panka: "én úgy éreztem, hogy az Szdsz-ből nőttek ki...nem gondolod?"

Nem. Korosztályilag sem stimmol. De az értelmiségi alapvetés hasonló. Az ideológiájuk pedig abszolút kérdéses. A "cél a centrum" nem igazi ideológia.
@wagem: ne felejts ki minket sem a fegyverek kozul, amivel rad tamad az a mocskos eu:-DDD

igen, en azt szeretnem, hogy europai egyesult allamok legyenek es orban egy sima kormanyzo lehessen maximum, akire kozpontilag meghatarozott szabalyok vonatkoznak. de a mindenkori megvalasztott "miniszterelnok" csak ennyi lehessen.

ti, veszett rozsomakok bebizonyitottatok, hogy meg egy elkurt orszagot sem lehet ratok bizni, mert csak megjobban elkurjatok. felugyelet ala kell helyeztetni benneteket.
@Pinka-Panka: nem sok kozuk van az szdsz-hez.

kedjuk ott, hogy az szdsz globalizacio - es piacparti jobboldali* liberalis part volt, ezzel szemben az lmp erosen baloldali, antiglobalista, piac- es globalizacioellenes okopart. koze sincs a kettonek egymashoz.

*igen, barmilyen furanak is hat, az szdsz europai ertelemben jobboldali part volt. csak nalunk ul mindenki forditva a dakota lovon, nalunk a szlesojobb muszlimparti zsidoellenes, europaban eppen forditva, amit nalunk a fidesz hirdet azt mashol europaban a balszelrol szokott jonni, az allamositas, etatizmus is elsosorban baloldali ideologia.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Fekete Pákó.Éppen itt az ideje,hogy nick nevet változtass.Te soha nem voltál a "Magyar Köztársaság Állampolgára"Nem is leszel.Egyet tehetsz,kerülöd a hazámat.Jó nagy ívben.Anyádat kellene felügyelet alá helyezni,hogy amikor kiszart,nem dobott,és húzott le a klozetba azonnal .Lipótmezőt javaslom.Csak a hülyék,és pedofilok népes táborát gyarapítod Bukarestből.Román kutya vagy.És most már kussolj,nincs rád több időm.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
@wagem:
Ti menthetetlenek vagytok,de veletek együtt kerek a világ...
Én (a világegyetem) akkor járna igazán jól,ha egymás kardjába dőlnétek :))
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "nyuszíteni"!!Hihíí..te kis "világegyetem"Ritka nagy barom vagy.Nnna de most már tényleg kussolj!
@Öreg Sam: nem is kertem egy percig sem, hogy megments..

ez a te otleted volt:-)

ertekelem, de en mar tulvagyok azon a ponton, amikor meg a szep szo hat ram. zsarolasok, fenyegtesek, folyamatos becsuletsertesek...

nem nagyon fogom elturni. es megtehetem, hogy nem turom el ezeket:-)
@wagem: te nem mondod meg, hogy mit csinalok, csicska:-)

azt csinalok, gondolok es mondok ami nekem tetszik es ha meg akarsz ebben akadalyozni akkor nagyon csunya vilag lesz rad:-)
"olyan IMF-megállapodást nem támogatunk, amelyik a jóléti rendszer további sorvasztását, fűnyíróelven történő további forráskivonást jelent a jóléti szférából."

ó, bazmeg. hülye.

"El kell menni egy átlagos általános iskolába vagy egy orvosi rendelőbe és utána megkérdezni a nagyokosokat, hogy mennyire túlfejlett nálunk a jóléti állam."

ez meg már aztán egy az egyben orbáni demagógia. az, hogy van, ahonnan nem lehet forrást kivonni, nem jelenti azt, hogy sehonnan sem lehet. az ennyire ócska csúsztatást sértésnek veszem.

pedig eddig úgy volt, hogy ha most hirtelen kellene szavazni, akkor az lmp-t választanám. mostantól úgy van, hogy nem mennék el.
süti beállítások módosítása