Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Reggeli buszért az öregek is fizessenek?

2012.02.22. 10:44 petőfi utca

65++.jpgReggel 6 és 9 óra között nem lenne érvényes a nyugdíjasok kedvezménye és a 65 év felettiek teljesen ingyenes közlekedése Budapesten, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) tegnap nyilvánosságra hozott javaslata szerint. A tanítás és a munkakezdés módosításával együtt az egyesület több milliárdos megtakarítással kalkulál, de mit szól mind ehhez a Tisztelet Társasága? Schmuck Andor gyilkos poénnal száll harcba.

A 65 év felettiek ingyenes tömegközlekedése Európában eleve egyedülálló – mondta a Petőfi utcának Feld István Márton, a VEKE alelnöke. Ahol egyáltalán van ingyenes utazási lehetőség, ott csak csúcsidőn kívül érvényes, mint például Londonban, vagy csak 70 év felettiekre vonatkozik, ahogy például Varsóban és Prágában is. Nyugat-Európában, leginkább a német városokban (Münchenben, Nürnbergben, Mannheim környékén), a csúcsidőn kívüli kedvezmény általános gyakorlat a tömegközlekedés árképzésében, ezzel ugyanis egyenletesebb forgalom érhető el. 

Feld hangsúlyozta, hogy a csúcsidő széthúzásában a korkedvezmény módosításánál is nagyobb lehetőségeket kínálna az iskolák és hivatalok munkarendjének átalakítása. A VEKE közlekedéstervező cégekkel közösen készített számításokat a BKV 2004-es háztartásfelvételének adataira alapozva, és eszerint a változtatásokkal 8-10%-os megtakarítást érhetnének el a reggeli csúcsforgalomban. Az alelnök szerint „ez milliárdokat jelent”.

Máshogy látja a kérdést Schmuck Andor, a Tisztelet Társaságának ügyvivője, aki szerint a VEKE valamelyik tagjának "azt mondta az orvosa, hogy elmebeteg, de ő úgy értette, hogy elmehetek". Schmuck egyenesen a faji megkülönböztetéshez hasonlítja a javaslatot: nem világos, hogy mi alapján lehetne megkülönböztetni „A” és „B” utast. „A történelemből ismerhetünk hasonló példát, Amerikában például a bőrszínük miatt voltak elkülönítve az utasok, de ezt ott se szerették.”

Schmuck is ismer nyugat-európai példákat, de szerinte lényeges különbség, hogy „ott nem a korkedvezményeket minősítik, hanem az utas maga dönthet úgy, hogy nem fog utazni csúcsidőben, és ezért cserébe vásárolhat olcsóbb bérletet. Abszurd a gondolat már csak azért is, mert sok családban a nagyszülők viszik iskolába a gyerekeket, ezzel a lépéssel az ő helyzetük is ellehetetlenülne. Mi lesz a következő, esténként meg majd a gyerekek nem utazhatnak? - tette fel a kérdést a politikus, aki szerint egy ilyen módosítás megtakarítással se járna, hiszen a többi ember ettől még nem szeretne többet várni a ritkábban érkező járművekre.

598 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr754169868

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megasaller de luxe 2012.02.22. 18:31:41

Megjött az ítélet – ahogy tartani lehetett tőle, az Európai Bizottság azt javasolta az EU pénzügyminisztereinek, hogy a Magyarországnak juttatott felzárkóztatási támogatás egy részét – mintegy 150 milliárd forintot – vonják meg &ndash...

Trackback: Mai napi BKV 2012.02.22. 13:03:16

"Kell egy csapat!" Ez lett a legújabb jelszava a BKV megmentésén fáradozó szakszervezeti egyesülésnek. A délutánra tervezett demonstráción, barátságos futball mérkőzést játszanak a Kossuth téren, az egyik oldalon a jegyellenőrök, a másik olda...

Trackback: KacsaLeaks: Kövér László dubajozik, aztán meg rijadozik 2012.02.22. 12:27:57

Kiszivárogtatott információk szerint a parlament házelnöke, a gazdasági válság elmélyülése okán, oly sok hazánklánya hazánkfia nyomdokaiba lépve, Dubajba indul. Mint megtudtuk, ez a dubajozás, nem az a dubajozás. Azután meg rijadozni is fog Kövér Lászl...

Trackback: Kémek a narancs seregben 2012.02.22. 12:09:27

Aki sokat küzd a vágyott hatalom megszerzéséért, az idővel rettegni kezd, hogy jön majd egy hasonló személy, aki megpróbálja letaszítani a trónjáról. Ha ez a félelem a józan logika határain belül marad, akkor nem több állandó készenlétnél, ha eltávolo...

Trackback: Kémek a narancs seregben 2012.02.22. 12:08:57

Aki sokat küzd a vágyott hatalom megszerzéséért, az idővel rettegni kezd, hogy jön majd egy hasonló személy, aki megpróbálja letaszítani a trónjáról. Ha ez a félelem a józan logika határain belül marad, akkor nem több állandó készenlétnél, ha eltávolo...

Trackback: Mit keres Oszkó Péter a WizzAirben? 2012.02.22. 11:43:03

Már nem abban az értelemben mit keres, hogy mifaszköze van hozzá bárkinek, hogy mit keres, hanem hogy mi a magyar most?...

Trackback: Mindenki a BKV-ért! 2012.02.22. 11:30:51

A BKV jövőéért VEKEngő Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület legújabb felvetése szerint, nem elég a fővárosnak mozdulni. Az egész nemzetgazdaság összefogásával és természetesen a VEKE elképzelései szerint kell biztos pályára állítani a vállalatot. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedveskéim.A mostani nyuggerek, szocializmusban, abban az elnyomó világban heti 48 órát dolgoztak. Meg volt az eredménye mert megépítettek a BKV-t, működtettek, semmi gond nem volt. El tudták tartani az akkori öregeket.Igaz a legmagasabb adókulcs 44 % volt.
A mai fiatalsággal van baj, tehetségtelenek, nem tudják felvenni a versenyt a világgal, csak a duma, semmi munka.Mindenki hibás csak Ők nem.Európa legszegényebb országává silányítottak fiataljaink minket.Mi jön még? Egy korszerű termék nincs ami magyar és megállja a helyét a világban. Miből akar az ország felemelkedni? Bérmunkából, monitorbámulásból,kommentezésből?
( fiatalok= aktívak/
@aleb19: :) Csakis olyan lehet. Borzasztó.
@apanna: Ezzel csak az a baj, hogy ennek a komplex rendszernek nem biztos, hogy ismerjük a pontos számait. Mi mihez képest?
@Zabalint: az utazási kedvezménnyel kapcsolatban már letettem a voksom. Leírom mégegyszer. Ingyen utazást törölném. Azon 65 év felettieket, akiknek egy szint alatt van a nyugdíja, bizonyos összeggel kárpótolnám, amiből megvehetnék a kedvezményes bérletet.
Nagyon helyes !
Fizessenek csak a nyugdíjasok az utazásért, így legalább több jut a vezetőknek prémiumra, mint 8-20 millió. Sztem majd leszoknak az utazásról is, mehetnek gyalog az orvoshoz vagy nagy hóban síléccel !
Egyébként is túl sokat dőzsölnek, mert eltartják az a sok munkanélküli gyereküket, unokájukat, még az eü-i járulékukat is befizetik a NAV-nak.
Fizzessenek csak......megérdemlik !!!!!
@fristv: és ez mennyiben kapcsolódok a konkrét blogbejegyzéshez?
@fristv: hát az történt, hogy ezek az okos, építő emberek nem szültek elég gyereket, oszt most csodálkoznak, hogy jéé, minket nem tartanak el.
@fristv: az országot még kádár kezdte el eladni a világbanknak, horn, schuchmann, gyurcsány bevégezte. a világ legprivatizáltabb országa ma magyarország, bérrabszolgának adtatok el minket fiatalokat a nyugatnak.
@kukatr:
Ami még lényegesebb, akkor tök más volt a korfa, így nekik sokkal kevesebb nyugdíjast kellett eltartaniuk.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Nem jó megoldás, mert nem igazságos.

Ne legyen nyugdíj alapú megkülönböztetés, ugyanis nem tudhatod, hogy egy 65 év feletti mennyit keres még a nyugdíján kívül egy munkahelyen.
@fristv: IGEN!!!

modoros modoros!!!
gondolom a gyereked vesejet mar eladtad te hulye...
@Raиdoм_: azok a 65 év felettiek, akik még keresnek a nyugdíjuk mellett, eleve a magasabb nyugdíj kategóriába tartoznak, és nem is közlekednek tömegközlekedési járművel.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
így van, egy szolgáltatás költsége ne képezze szociálpolitika tárgyát. Nyugodtan vehet bérletet a nyugdíjas is, kaphat rá kedvezményt, a kispénzűeknek segíthet az önkormányzat.
Legalább a külföldi nyugdíjasok sem utaznának ingyen. Olyan ez mint a 3.60-as kenyér. Disznó generációk nőttek fel rajta. Nyugodtan el kell kérni mindennek az árát, a szociálpolitika más kérdés.
@varosoko: Antallt miért hagytad ki?, meg utána a Kaja Ibrahimovokat?:(
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: ezt mire alapozod? olyan nincs hogy valaki nyugdíj mellett elmegy portásnak, ő pedig pont naponta használja a tömegközlekedést
ezt a kis smukkot meg az osszes agyilag zokni idiotat akik az erveleset elfogadjak el kellene tiltani a kozugyek gyakorlasatol es a BKV hasznalatatol
azert az egyiptomi ugroeger IQ szintjet meg kellene utni...
@Raиdoм_: nem hiszem, hogy a 65 felettiek között sok portást találsz. Orvost, ügyvédet inkább.
@trolololol: Ha több gyereket szültek volna, még több lenne a munkanélküli...
Egyébként még emlékszünk az előzményekre? Eredetileg diák is és nyugdíjas is 66% kedvezményt kapott. Majd Hornék bevezették, hogy a 65 év felettieknek ingyenes legyen. Később Gyurcsányék alatt a 66%-os diákkedvezmény kisebb lett, lett belőle 50%, miközben a 65 év felettiek ingyenességéhez nem nyúltak.
@apanna: Nekünk jól megy, mi megengedhetjük magunknak.
Egy érdekes összehasonlitás: Bécsben az éves nyugdijasbérlet 224 EUR (a 449 EUR normál éves bérlettel vagy 14 EUR hetijeggyel szemben), Innsbruckban 324 EUR, Salzburgban nem kapható kedvezményes nyugdijas bérlet.2012-től a bécsi férfiak már 60 éves koruktól kaphatnak kedvezményes bérletet, a nők korábban és most is 60 éves kortól igényelhetik.

A nyugdijas kedvezmény Münchenben csak reggel 9 órától vehető igénybe.
@Laresz: azert a csucsidon kivuli kedvezmenyes utazas biztositasa nemileg jogos, mert akkor a szolgaltatas szinvonalanak a fenttartasanak az erdekeben igy is ugy is el kell inditani a jarmuveket...

igaz azert nagyon kritikusan kell szemlelni es nem szabad a repulogepekre alkalmazni, mint anno horngyuszo megalmodta :)
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Én akkor se alkalmaznám ezt a megkülönböztetést, mert bürokratikus, sok munka van vele és visszaélésre adhat okot. Más formában kell a kisnyugdíjasokról gondoskodni.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Nem tudom hol élsz te, de egyrészt strandokon rengeteg a nyugdíjas ruhatáros, jegyszedő, ezek nyilván csak nyári melók. De emellett rengeteg rosszul fizető főállású munkát is végeznek. Akikről te beszélsz, ők jóval kevesebben vannak, csak a jéghegy csúcsát jelentik,
@apanna: Erre a kis összesítésre túl sok időt nem kell fordítani.:) Azt látom, hogy Írországban is ingyenes. Mondjuk, ez se jó példa.
BKV-számokról írtam. Azokat a reális költségeket és bevételeket, amikkel működtethető.
Gyenge generáció a mostani magyar, nem tud megállni a lábán.Minden amit használ nyugati termék. De nagy részük még használni sem tudja.
A világ szégyenére a MALÉV-ot is elherdálták. Jön a BKV majd az ország. El fogják intézni, hogy hétfelé darabolják és a szomszédokhoz csapják az országot.
@Zabalint: nem tudom, de itt Budapesten a strandok is diák munkásokat foglalkoztatnak és nem nyugdíjasokat. (az egyetemi diák szövetkezeten keresztül)
@Zabalint: Nem hasonlítok én semmit mert nem ismerem a konkrét számokat. Csak példálóztam,
mert itt sem hangzott el senkitől, hogy a 65 éven felettiek ingyen utazása mennyivel is károsítja meg az államot.
Szeretnék már látni egy végösszegzést, hogy van xezer 65 feletti, az naponta utazik 4-szer, ennek ennyi az ára.
Ezt számon lehetne kérni.
De az nem, jó hogy a témától eltérve, a politika, a szocpol, a segélyezés minden felmerült már itt.
Moderálhatna néha a szerző.
@fristv: ez hogy kapcsolódik az aktuális blogbejegyzéshez?
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: hát én még nem látta fiatal gondnokot vagy portást, lehet az úszómester diák, de az öltözőben is sok helyütt idősek vannak a kabinoknál
Aki busszal jár, az nem teljes értékű ember. Az szolga.
@Kalamona: Tarlós mondta a napokban, hogy a diákok és nyugdíjasok 16 milliárdba fájnak évente. Nyilvánvaló, hogy ezért vezették be a regisztrációs jegyet és az alapján számolták ki.
@Kalamona: nem azon kell csamcsogni hogy mennyi is lenne...
ez egy ELV

ha valamiingyen van akkor azt tulhasznaljak, nem ertekelik stb stb...

inkabb nezd annak a zsirsertesnek az idiotizmusat:
"Schmuck egyenesen a faji megkülönböztetéshez hasonlítja a javaslatot"
remelem elkapja nehany zsido szervezet lejaratasert...
@Raиdoм_: nem szándékom mindenáron vitázni veled, de a legtöbb helyen az ilyen munkaköröket már a biztonsági szolgálat látja el. (gondnok, portás) Az öltözők pedig borravalós állások, legalább is Budapesten.
@AnnaKarenina: Írek sem gazdagok, el is vannak adósodva rendesen. De náluk pl. a rezsi töredéke az itthoninak, és vígan fűtenek árammal:) Egy külföldi diplomás pedig megkeres évente vagy 32 ezer eurót minimum. :)
A BKV adatait nem ismerem, de ha Tarlós azt a 30 vagy 40 milliárdot kéri a kormánytól(ha jól hallottam), ahhoz képest igen sok az a 16 milliárd.
@Zabalint: Ésszerűséget vársz el, amikor az megy, hogy a cég csődben, de a milliós prémiumokat szétosztották?

Amúgy ha megfogan az ötlet az illetékesek fejében,majd megvalósul, max arra lesz jó, hogy a BKV erre hivatkozva csökkenti a forgalomba álló buszok mennyiségét, madj a megspórolt összeget év végén szépen el lehet osztani prémiumként....
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Én főleg vidéki, kisebb termálfürdőknél, valamint balatoni strandoknál látok nyugdíjas jegypénztárosokat. De bolti eladóként is elég sokan dolgoznak nyugdíj mellett.
@ZBR: Lenyugodtam, mert nem vagy Te az én gyerekem- feltételezhetően mindketten szerencsések vagyunk. Aztán ideges lettem, mert
a lépcsőzetes munkakezdés nem új dolog, az iskolák 0-dik, meg hetedik órája örök vita tárgya. A mi mennyi, hánykor, miért kérdéseken nemcsak nekünk kellene ötletelnünk, meg egymást szekiroznunk, hanem vannak erre felhatalmazott meg kinevezett emberek, akik ezért kapják a fizetésüket és a jutalmakat + egyéb juttatást.
@Raиdoм_: plusz arról nem is beszélve, hogy az alacsony nyugdíjúak egy részének azért alacsony a nyudgíja, mert a fizetése felét feketén kapta...Mint ahogy a most sajnálnivaló, 45000 Ftos nyugdíjból tengődő művésztársadalom is...Könnyeket hullatok értük, szegények, kár értük... De vajon ha ennyi nyugdíjra jogosultak csak, akkor hova tették az elmúlt 40 év fellépti díjait?
@Kalamona:
Ha szigorúan ragaszkodunk a kiinduló témához, akkor nem az az alapprobléma, hogy kimarad az a pénz, amit a nyugdíjas fizetne, hanem az, hogy a csúcsidőben tehermentesítsék kicsit a tömegközlekedést, ez egyrészt anyagilag is fontos lenne, hiszen a járműállományt a csúcsidőre tervezik, másrészt a tömegközlekedés hatékonyabbá is válhatna, utóbbi kevésbé számszerűsíthető.
@Zabalint: elhiszem, hiszen ott nincs olcsó egyetemista dolgozó, viszont villamos se sok jár! No, de nem kell búsulnunk, mindent megold a NAV. Lecsapott a "Busójárásra".
@Raиdoм_:
Középiskolában nekünk mindkét portásunk nyugdíjas volt, de más iskolákban is, amikor kosaraztam, abban az iskolában, ahol az edzések voltak, több takarítónő is nyugdíjas volt. Egyébként a portás munkát kevesen vállalják csak magában, van egy rokonom, aki mázoló volt magánvállalkozóként, aztán telítődött a piac, alig volt megrendelés, járulékot meg fizetni, ezért elment portásnak, mellékesben továbbra is mázol. A kollégái főleg nyugdíjasok.
Buszos, BKV-s gecik! Ne szennyezzétek az internetet az ostoba, töketlen, lányos picsogásaitokkal. Tanuljátok meg, hol a helyetek és szopjatok! Aki cseléd, az az is marad.
@belekotyogok: Igen, a kedves művész urak kezdték bevezetni a későbbi társasjátékot. Mármint azt, hogy minimumot fizetni az államnak, a többit zsebbe. Mivel az elmúlt 30 év alatt ez csak romlott, egyetlen megoldást látok, állandóan, és radikálisan emelni a minimálbér összegét.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
De busz, vonat az jár. Egyébként ezek a munkák filléresek, pont ezért vállalják nyugdíjasok, hiszen nekik alapból is van bevételük.
@Zabalint: @butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: meg a konyhásnénik is szoktak idősek lenni.

Ahová járok egyetem ott a portás és a takarító az. Munkahelyemen a takarító az. Uszodában az öltözőnél a néni szintén nyugdíjas. Most nem tudom, hogy 65 feletti vagy nem, de van ilyen tendencia. Nem akarok én se erről vitázni.

Csak ne tisztán a kapott nyugdíj alapján legyen valakinek kedvezménye vagy sem. Témában én se szeretnék vitázni, mert nem ez a fő kérdés.
@Zabalint: ezt nem vitatom, de ezen is segítene, a kötelező minimálbér szintjének radikális emelése. Akkor már esetleg másnak is megérné elvállalni, nem csak nyugdíjasnak. Bár hangsúlyozom, hogy Pesten már egy nagyobb rendelő intézetben is biztonsági szolgálat látja el ezeket a feladatokat.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: egyébként ez a másik kényes kérdés, mert a biztonsági szolgálatban meg korengedményes nyugdíjas rendőröket alkalmaznak...

nem egyszerű ez
@Raиdoм_: ez így van, ahogy írod. Itt is a minimálbér emelése segítene csak.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Nem a minimálbért kell megemelni, hanem órabérben kell számolni. Mindjárt kiderül, hogy ki mennyit és mennyiért melózik.
@Roy: "Apropó a magyar 65 éven felüliek ingyen utazhatnak az EU-ban, és Svájcban?"

A nem-magyar 65 éven felüliek sem utazhatnak ingyen arrafelé.
@apanna: miért? Minimál órabért nem lehet előírni?
Tulajdonképpen most is van. Csak el kell osztani az összeget a havi kötelező munkaidővel.
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
"ezt nem vitatom, de ezen is segítene, a kötelező minimálbér szintjének radikális emelése. Akkor már esetleg másnak is megérné elvállalni, nem csak nyugdíjasnak"

Nem, sokkal egyszerűbb megoldás, ha nem lehetne nyugdíj mellett munkát vállalni, vagy ne menjen még nyugdíjba, vagy ne dolgozzon. Akkor az ilyen munka is többet fizetne, hiszen nem lenne ott az a réteg, aki bagóért is vállalja, hiszen nem csak abból él meg.

"Bár hangsúlyozom, hogy Pesten már egy nagyobb rendelő intézetben is biztonsági szolgálat látja el ezeket a feladatokat. "

És az iskolák?

A másik, hogy a biztonsági szolgálatokban rengeteg a nyugdíjas katona vagy rendőr.
Kedves Mindenki, aki nem ért egyet a nyugdijasok utazási kedvezményével !

Tud e valaki olyanról, hogy lemaradt valaki valamilyen járműről mert nem fért fel a nyugdijasok miatt ? Kellett e + szerelvényt csatolni a vonathoz vagy hévhez a nyugdijasok miatt ? Mi lenne, ha mondjuk egycsapásra minden nyugdijas úgy döntene, hogy nem utazik ? Javúlna e a költségvetés ? Mi lenne, ha törvény tiltaná meg, hogy nyudijasok egyáltlán utazhassonak ? Ugyan akkor törvény irná elő, hogy a gyermekeik szállitsák a nyugdijas szüleiket ?
Mi lenne, mi lenne ? Értelmetlen kérdések, mint ahogy felesleges ezen rágódni, egymásnak esni. ( Tisztelet a kivételnek) A baj az hogy "szarban" van az ország, sőt Europa,és a világ. Miért is ? Ezért ?
" A világunkat ma egy saját magát is letagadó láthatatlan erő irányija. E, pillanatok alatt ezer milliárdokat megmozgatni képes pénzhatalmi hálózat fogságában vergődünk ! "
( Bogár László )
Friss hir,ugyebár, hogy büntet bennünket az EU... Nem adnak abból a pénzből amit be kell(!)fizetnünk az EU-ba.
Még eljöhet az idő, hogy gyalog járunk mindnyájan...Az legalább egészséges... Egy biztos nem jó ez a "világ" ahogy most van.
További szép estét !
"nem világos, hogy mi alapján lehetne megkülönböztetni „A” és „B” utast."
Hát pl. ott van mindjárt a "fizet"/"nem fizet" kérdése, Pukkandúr...
Minek szarozni!
Meg kell vonni 0-24 óráig!
Ne utazgasson! Főzze a csirke farhátot!
@SvenH.: igaz, ha látok félig rakott buszt, vonatot felülök rá ingyen. Hiszen így is úgyis közlekedik :-)
@kela-bá:
"Tud e valaki olyanról, hogy lemaradt valaki valamilyen járműről mert nem fért fel a nyugdijasok miatt ?"

Igen, velem sokszor előfordult. Pl. Veszprém-Várpalota járatokon, délutáni csúcsidőben, átlagosan ilyenkor fél órát kell várni a következőre. De volt ugyanez Pécs-Székesfehérvár járaton is péntek délután, ahol 2 órával később indult a következő, ott ugyan kevés volt a nyugdíjas, de azért akadt köztük, és ők szálltak fel először, tehát ők nem futhattak bele ugyanebbe.

"Kellett e + szerelvényt csatolni a vonathoz vagy hévhez a nyugdijasok miatt ?"

Ez meg nem így működik. Az hosszútávú igény alapján indulnak a szerelvények.

"Mi lenne, ha mondjuk egycsapásra minden nyugdijas úgy döntene, hogy nem utazik ? "

Nem ez a cél.
@kela-bá:
Egyébként az is gyakori jelenség, emiatt is volt, hogy majdnem nem fértem fel az utolsó buszra aznap péntek este, hogy hatalmas a tömeg, nyugdíjasok előre, amikor már látja a sofőr, hogy nem fog mindenki felférni, akkor szól, hogy aki a végállomásig megy, az menjen előre, hisz úgyis van busz a közelebbi megállóhoz. Ekkor előremennek a végállomásig utazók, de sokszor már nem fér fel közülük se mindenki. Aztán az első megállón, sőt esetenként városon belül(amit ugye nem szabadna, mert távolsági busz) leszáll a nyugdíjasok fele, tehát otthagyta a végállomásig utazók egy részét, ugyanakkor messze nem tele folytatja az útját...
@Zabalint: Kösz, hogy reagált a bejegyzésemre.
"majdnem nem fértem fel a nyugdijasok miatt..."
De azért fel fért ugye ? És ugye ezért nem haragszik a nyugdijasokra ? Elmesélek egy igaz történetet, amit a kormány hivatalhoz is eljutattam. Nagykanizsáról utaztam Budapestre. A mellettem ülő "néni" elmondta, hogy azért jön a fővárosba, mert az unokái most,- mert abban a korban vannak- hogy állandóan betegek és vigyáz rájuk, mert ha nem tenné akkor a szülők el veszithetnék az állásukat !Még szerncse, hogy már olyan ÖREG vagyok, HOGY INGYEN UTAZHATOK , MERT A 65 200 Ft-os nyugdijból nem tudnék ilyen messziről utazni.
Talán érti, amikor arra utaltam az idézettel hogy "szarban" van a hazánk. Ebben a hazában mindenkire szükség van, a csecsemőtől az aggastyánig.Persze nem mindenki igy gondolkodik. Ugye Önnek is vannak nyugdijas nagyszülei ? Persze az az átkozott pénz, vagy inkább annak hiánya !
Lám Ön is azt feszegeti a nagyon érdekes blogjában : Artisjus téma. Látogasson már el ide ha van ideje: Szabad Europa , vagy www.vntv.hu További szép estét !
@kela-bá:
"De azért fel fért ugye ? És ugye ezért nem haragszik a nyugdijasokra ?"

Azt is leírtam, hogy sokszor tényleg nem fértem fel a buszra, méghozzá csúcsidőben, igaz ezen esetekben fél órával később volt másik, ám volt alkalom, amikor az már nekem nem volt megoldás. Amikor majdnem nem, az nagyon kritikus eset volt, mert aznap kellett még 5 órát utaznom, átszállással, amelyben az első járatra alig fértem fel. Anno volt egy agymenése egy nagykanizsai önkormányzati képviselőnek, hogy a buszokra ne engedjenek fel álló utast, ezt Fehérváron párszor meg is valósították, és egy csomó utas ragadt munka vagy iskola után a pályaudvaron. Olyan is volt, hogy egyikük suttyomban leült a lépcsőre, hogy ne lássa a sofőr, nincsen helye, erre egy idős nő, aki felszálláskor az elejére tolakodott, jelentette ezt a sofőrnek. Ilyen emberek is vannak, sajnos...

A nyugdíjasokra nem haragszok, a szabályokra igen.

És én nem egy esetet tudok, amikor viszont 10-20 Ft megspórolása miatt utaznak több ezer Ft-nyit nyugdíjasok.
@Laresz: szoval a közszolgaltatas az nem csak abbol all ha lefejeli az ember a sofort, akkor jobba megadjusztaljak, hanem abbol is hogy valamiyen kozfeladatot elvallal, ezert az esti orakban es fokent a kulvarosokba igenis ures buszokat kell kozlekedtetni
tehat okosan ezeket kihasznaltatva biszonyos uzletpolitikai modon ki lehetne hasznalni, es ebbe meg akar a sok nyugger utazasa is belefer
valaki kerdezte hogy meeeeeegis mennyi...

nekem nyugdijas ismerosoknek ugy cca a negyede meg melozik, hozzatennem, hogy az plusz penz az olyan 150e forintocska melle....

na ha most ebbol van 100e Budapesten, es ok nem fizetnek be 100e -t evente, akkor a szorzas alapmuvelettel kijon, hogy 10 Mrd -tol szabaditjak meg a KÖZÖSSÉGET

es ez hianyzik...
de legfokepp a jozan esz hianyzik a kissmukk felekbol
" A REGGELI BUSZÉRT AZ ÖREGEK IS FIZESSENEK ?"
Ez a blog cime.

Öregek??? Ki is az "öreg" ? Aki annak érzi magát. Meg aki Bp-n tizen-húsz évesen egy-két megállót , 2-300 métert buszozik,közben "lecsap" az ülőhelyre. Meg egy-két emeletre liftezik... Tisztelet a kivételnek.

Ami a kedvezményes utazást illeti, azt a jelenlegi törvény lehetővé teszi. Akinek ez gond kezdeményezze annak módositását, de annak semmi értelme, hogy egymásnak feszüljünk. Javaslatokat ide:
www.joallam.kormany.hu

( A hatalmas összegű vég kielégiteseket is törvényesen vették fel )
Jó egészséget, és szép nyugdijas kort mindenkinek !
@kela-bá: azt is lehet kezdemenyezni hogy 70+ -nal ne szavazhassanak?

mert annak lenne ertelme, az ugyis maga utan hozna hogy egyenesbe keruljenek a dolgok
@SvenH.: " Azt is lehet kezdeményezni, hogy 70+-nál ne szavazzanak ?"

Tőlem kérdezi ? Tessék javasolni, meg tudakozódjon az EU-nál, hogy nem ütközik e az alapszabályba: www.joallam.kormany.hu
Meg biztassa az " engem nem érdekel" mentalitású fiatalabbakat, hogy menjenek szavazni. ( Akik egyébként lehet, hogy tudják miszerint a "DEMOKRÁCIA AZ amikor a hallgatók fülét telebeszélik, a néző szemét elkápráztatják" )

" mert annak lenne értelme,az ugyan is maga után hozná, hogy egyenesbe kerüljönek a dolgok" ????
Gondolja ? Feltételezhető, hogy Ön nagyon tájékozatlan a világ dolgaiban, igy hazánk gazdasági és pénzügyi helyzetével is ? Ha van kedve látogasson el ide:www.vntv.hu Vagy : Szabad Europa. Vagy: A gazdasági válság oka.
Jó éjt Önnek !
@kela-bá: most a BKVrol van szo... es azt ugy harmad - negyedreszt a nyugdijasok ingyenelese rogyasztja be...
en meg tudom tenni hogy autoval jarjak ha becsodol a BKV, legalabb lesz ulohelyem :)))
@kukatr: Azt nem ők vették fel akik most a buszon utaznak. Akik felvették, és a befizetéseket kezelték azok még mindig nem buszon utaznak, de még az unokáik sem. Nem gondolod komolyan, hogy azok szúrták el akik reggel a buszon sietnek az akciós csirke farháttért piacra meg ahol éppen a legolcsóbb? Az meg hogy nem számít menyit loptak el, hát ez szépen hangzó elmélet, de a gyakorlat szerint ami pénz nincs meg mert eltűnt, az hiány.Lehet tologatni, elrejteni,elírni, de attól még mínuszos lesz a kassza.Egy megoldás van ki kell pótolni valahonnan.Ez nem elméleti tudomány, hanem a mocskos földhözragadt valóság.
@Zabalint:
Dehogy. A hozzászólásaidból indulok ki.

Remélem, anyádékkal is ilyen stílusban beszélsz.
Persze ők neveltek, milyen stílusban tudnál velük beszélni, nem? Erre futotta, ez jött otthonról (von Haus aus, ugyebár...).

Mit kapnak meg nyugdíjként, te szerencsétlen?
Budapesten szerinted mire elég havi 100 ezer forint, pláne ha egyedül él valaki?
(A 65 év fölöttiek esetében azért ez nem ritka.)
Csak a rezsi elviszi több mint a felét egy átlagos 50 négyzetméteres lakásban.
Matolcsy a mestered, aki szerint elég 47 ezer Ft a szerény, de tisztes megélhetéshez? Csak ő is elfelejtette, hogy nem napi, hanem havi 47 ezerről volt szó az eredeti kérdésben.

@totorohun:
Ezeket a baromságokat honnan szedted?

@Raиdoм_:
Sajnos de, hülyeségeket beszélsz.
Vagy nem ismered a magyarországi helyzetet.
@SvenH.:
Gondolom, ezt anyádéknak-nagyanyádéknak is fennen hangoztatod.

Az adózási szabályoknak meg kicsit nézz utána, akkor majd nem írsz ekkora ökörségeket.

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:

"radikálisan emelni a minimálbér összegét"
Jó nagy faszság lenne. Egy csomó embert raknának az utcára miatta, mert a foglalkoztatók nem tudnák utánuk fizetni a járulékokat.

Illetve ez egy esetben lenne megoldás: emelni a minimálbért, de a járulékokat csökkenteni 10% alá a mostani kb. 50-ről.

Más kérdés, hogy minimálbér emelése azzal járna, hogy akkor a szakképzettek bérét is emelni kellene, mert jelenleg a 93 ezer Ft-os minimálbért egy csomó tanár és egyéb felsőfokú végzettségű bére alig éri el.

Szóval ha ennyire azért nem egyszerű ez, ahogy te ezt ott a kis okos fejecskédben elképzeled.
(Arról nem is beszélve, hogy ha mindenkinek emelnék a bérét a nyugati szintre, akkor a nagyobb pénzkibocsátás miatt annyit inflálódna a forint, hogy pár hónap, de lehet, hogy pár hét után a sokszorosára megemelt bér pont ugyanannyit érne, mint most, csak sokkal nagyobb számot kellene mondani a kifejezéséhez. Tehát ugyanannyi kiló szalámit kapnál érte, csak nem azt mondanád, hogy százezer forint, hanem azt, hogy egymillió. Aztán kicsit megpörgetnénk, és elérnénk oda, ahová 1946-ban, ami tudtommal azóta is világrekord, bár jártam a 90-es évek legelején Jugoszláviában, ahol az 1 dináros fémpénzből millió (régi) dinárosokban adtak vissza, talán még van is valahol a ládafiában... De azért a mi 46-os szintünk közelében sem voltak. A közgazdaságtan, bármit mond is Matolcsy bácsi, nem hülyeség ám, és nem az ördögtől való. Sajnos, a pénzvilág működését még mindig az írja le a legjobban, még ha a Fidesz ezt ellenzi is.)
@apanna:
Nyilván.
Ne zavarjon a tény, hogy a BKV-n nem volt regisztrációs jegy.
Ez a 16 milliárd egyébként is a valóságtól eléggé elrugaszkodott összeg, tekintve, hogy ennek kb. a 3-szorosát dobják össze az utasok, és ebben benne vannak a vidékiek és a külföldiek is, akik többnyire a havi bérletnél időarányosan mindenképp (jóval) drágább jegyféléket vásárolnak.
@Lrdx: Akkor nálunk miért? Támogassuk "szegény" eu-s, és svájci állampolgárokat.
@Közbiztonság Szilárd: Nem vásárolok időarányosan drágább jegyet. És a munkáltatóm fizeti a 80% ÁT.
Persze, járjon minden ingyen, hisz gazdag ország vagyunk.
Az általad felvetett összeg légből kapott.
@aleb19: Igen, a tények makacs dolgok, viszont teljesen személyes, hogy mennyit látsz, akarsz látni belőlük. Ha a dolgozók kb fele nem feketén dolgozna, és rendesen fizetne járadékot. lehet, hogy kisebb gond lenne a nyugdíj. Ha írsz még, már nem válaszolok, de nem azért, mert kénytelen voltam belátni, hogy menyyire igazad van.
@Közbiztonság Szilárd:
Anyámat ne emlegesd, te szarházi. Én sehol nem szidtam a nyugdíjasokat, és ne merj te a stílusomról ugatni, igazad van, végül is leereszkedtem a szintedre, sajnos, de hát bunkóval bunkóul kell beszélni. Képzeld, én veled ellentétben tisztelem az időseket, csak véleményem van az összes ingyenességről, ami rosszul motiválja az embereket. De hiába, ilyet gondolom nem tudsz megérteni.

100 ezret meg rengeteg fiatal nem keres, egyébként jellemző, hogy a nagyszülők segítik a pályakezdő fiatalokat anyagilag. Ez ma az általános helyzet Magyarországon.
@Közbiztonság Szilárd:
Még arra is felhívom a figyelmedet, hogy én akadtam ki azon még feljebb, mert egyes hozzád hasonló véglények nyuggereztek. Te ugyanakkora szardarab vagy, mint ők, csak más véleménnyel.
@Közbiztonság Szilárd: persze te majom...

gondolom te meg a gyereked vesejet eladnad ha arrol lenne szo hogy nehogy valamiert fizetned kelljen
elvegre az hogy az o jovojet feleled az termeszetes, akkor miert is lenne szuksege 2 vesere? gondold vegig te fAsz, azon hanyszor el tudnal utazni a bahamakra
@SvenH.:
Látom te is felhúztad magad ezen a trollon. Én nagyon rühellem azt a fajta érvelést, amikor azért, mert a véleményem szerint egy társadalmi csoportnak meg kellene szüntetni valamely privilégiumát, én már gyűlölöm azt a társadalmi csoportot. Ilyen alapon le lehetne vezetni, hogy mindenkit gyűlölök, beleértve magamat, hiszen én is kaptam már olyan állami kedvezményt, amivel éltem, de szerintem nem jogos.
nekem senkise mer szólni ingyér utazok mindenhol geci
@apanna:
Ahogy látom, neked elég súlyos szövegértési problémáid vannak, ugyanis NEM erről volt szó.

Ha meg a munkáltatód fizeti a bérleted 80%-át, akkor nem értem, milyen jogon dumálsz mások kedvezménye ellen, hiszen te is kapsz 80% kedvezményt. Egy 65 év alatti nyugíjas nem kap ennyit.

@Zabalint:
Erről beszélek. Anyád ennyit bírt megtanítani veled, hát gondolom, vele is így beszélsz.
A nyudíjasokat meg mindenhol szidod.
Legközelebb ne részegen írogass, akkor majd tudni is fogod, hogy mit írtál.

@SvenH.:
Én fizetek, mert még nagyon soká leszek nyugdíjas, ha megérem egyáltalán.
De nem vagyok olyan begyepesedett, csőlátású hülye, mint te, és nem csak magamig terjed a gondolkodásom.
@Közbiztonság Szilárd:
Tévedsz, én mindenkivel tisztelettel beszélek, már aki partner ebben. Te, mint látható, nem vagy az.

A nyugdíjasokat meg hol szidtam? Valami bizonyíték is kéne az aljas rágalmazásodon túl.
@Közbiztonság Szilárd:
"De nem vagyok olyan begyepesedett, csőlátású hülye, mint te, és nem csak magamig terjed a gondolkodásom. "

Nem, te csak egy egyszerű troll vagy, aki kötekedni jöttél, amúgy meg semmi és senki sem érdekel.
@Közbiztonság Szilárd:
"Ha meg a munkáltatód fizeti a bérleted 80%-át, akkor nem értem, milyen jogon dumálsz mások kedvezménye ellen, hiszen te is kapsz 80% kedvezményt. Egy 65 év alatti nyugíjas nem kap ennyit."

Szóval nem csak troll vagy, hanem hülye is. Szerinted miből fizeti ki a munkáltatója a bérletének a 80%-át?
@Közbiztonság Szilárd: "@apanna:
Ahogy látom, neked elég súlyos szövegértési problémáid vannak, ugyanis NEM erről volt szó.

Ha meg a munkáltatód fizeti a bérleted 80%-át, akkor nem értem, milyen jogon dumálsz mások kedvezménye ellen, hiszen te is kapsz 80% kedvezményt. Egy 65 év alatti nyugíjas nem kap ennyit."

Nem kedvezményt kapok, a munkaadóm fizeti. Ez nem kedvezmény, hanem törvény.
Miért kellene egy 65 év alatti embernek ingyen utazásra jogosító kedvezmény éjjel nappal?
m.blog.hu/va/vastagbor/image/2010/10/kedvezm%C3%A9ny.jpg

Elhiszem, hogy nehéz megszokni a kiváltságok eltörlését, de ez is bekövetkezik. Ha nem, akkor az aktív keresők belegebednek, hogy eltartsák a nem aktívakat. Ha jól tudom, az utazási kedvezmény nem alapjoga az állampolgárnak.
Ha téged zavar, te is finanszírozhatod egy két ember utazási költségét. Nincs a világon még egy ország ahol ennyi kiváltás lenne ilyen olyan címen.
@kela-bá: És elhiszem, hogy jó lenne sokat keresni, lófaszt fizetni, rohadjon meg a beteg, a nyugdíjas, a borsodi munkanélküli. Ugyanúgy tartozol a múltnak, mint a jövőnek.
@apanna:
Felhívom rá a figyelmedet, nézd meg Közbiztonság Szilárd profilján az Aktivitás menüpontra. Igazi kincsekre lelsz a trollkodás területén. Az itteni kommentjeit is ennyire érdemes komolyan venni.
@Közbiztonság Szilárd: tudod en POFAN BASZASNAK ertekelem azt amikor a 7 eves gyerekemnek majd kell BKV berletet fizetni, amig a nyugdjas nyomul ingyen nap mit nap, akar ugy is hogy tobb nyugdijat kap mint a felsofoku oktatast vegzett felesegem a sajat szakmajaban...

tudod a TANAR az az ember, aki elmeletileg meg kellene tanitansa a magadfajta ven hulye gyerekgyulolonek unokajat...

ha van...
mondjuk ketlem, hogy lenne...
azaz remelem nincsen...
neked meg a földigilisztára is engedelyt kellene kapjal...
@Zabalint:
Csak nem abból, amit anyád a sarkon összestrichel?

"amúgy meg semmi és senki sem érdekel"
Dehogynem, anyád is érdekel, különben nem adnék neki pénzt, miután leszopott.

@SvenH.:
Ja, hogy intézetis lelencgyerek vagy, és nincsenek szüleid?
Akkor megértem.
Azt meg, hogy agyad egy mákszemnyi sincs, minden hozzászólásodból látom.

"felsofoku oktatast vegzett felesegem"
Na igen, az látható, hogy neked az általános iskola sem sikerült.

@apanna:
De részedre kedvezmény, te idióta, mert nem neked kell kifizetned.
@SvenH.:
A tanárról nem nagyon lehetnek elképzeléseid, mert láthatóan életedben nem láttál olyat 100 m-nél közelebbről.

Mert valójában arra lenne, hogy a hozzád hasonló faszkalapokat megtanítsa gondolkodni. Bár tény, hogy ez lehetetlen feladat.
@Közbiztonság Szilárd: mi van a kolykodet elvettek mar toled es mindig magadbol indulsz ki?
remelem a szerencsetlen gyereket meg idejeben elvettek mielott maradando karosodast okoztal volna neki, szegenynek egy borsodi melyszegenysegben levo nagycsaladban is jobb dolga lehet mint a magadfajta gyerekgyulolo hulye ven faszoknal...
Rákérdeztem idősebb embernél, hogy tényleg unatkozik -e.
Nem harapta le a fejem, csendesen közölte, hogy az orvosi vizsgálatok egy részét sajnos éhgyomorral kell elvégezni.
Mondjuk egy cukorbeteggel mi történhet...
nyilván teher a társadalomnak a nyugdíjasok, "büntessük meg őket minél jobban." nyilván ezt akarják.
Ha normális lenne a szociális háló/nyugdíjak, nem kéne nyomorognia rengeteg embernek, akkor még érthető is lenne, de így nem az.
ráknak a sok nyugdijas geci ménem romáknak agyátok a pénzt sok paraszt nyugdijas kubundo nyuvad
@SvenH.:
Ahogy látom, már megint magadból indulsz ki, és el sem tudod képzelni, hogy csak azért, mert veled ez történt, másnak normális élete van.

Szerencsétlen kis nyomorult vagy.
Sajnállak, te kis agyrokkant.
@Közbiztonság Szilárd: en vagyok amugy a hulye hogy a magadfajta ven gyerekgyulolo faszokkal leallok, hiszen a gyereked is letagad nem?

meselj mar milyen volt amikor beadott a dilihazba? habar biztos nem a vagyonert tette, hanem csak a tarsadalmat akarta megszabaditani a magadfajtaktol...
Valaki, valaha, egyáltalán megvizsgálta, mennyit hoz ez a gusztustalan ökörség, van-e kimutatható haszon a mindeképpen ordító társadalmi és erkölcsi veszteséggel szemben?
Reggel praktikusan munkába siető tömeget látok metrón, buszon, stb.
Gratulálok annak a nullának, aki igy akar hangulatot kelteni, reggel jegyet kell annak a 10ezer emberből 10-20 maximum 100 nyugdijasnak is venni, gratulálok.
@SvenH.:
Tényleg te vagy a hülye, gondolom a gyerekem ezért adott be téged a diliházba.
De nem tudok mesélni róla, eddig nem is tudtam az egészről. A gyerekem nem számol be minden idiótáról, akit a dilihzban ápol.

Még inkább vagyok gyerekgyűlölő, mint pedofil, mint te, aki a saját gyerekedet kúrogatod, az sem zavar, hogy fiú a szerencsétlen.
Persze tudom, csak azután szoktál rá a kölyködre, miután anyád meghalt, addig őt kúrogattad.

Szép kis család, baszd meg!
A kormánynak nem tetszenek a nyugdíjasok. Csak a szavazatuk a fontos '
süti beállítások módosítása