Petőfi utca a Facebook-on



 Kapcsolat

Küldjön ötletet, észrevételt, leleplező információt! szerk@petofiutca.hu

Alázzon meg minket a pénzével!


A Petőfi utca nem fogad el állami támogatást és nem közöl fizetett hirdetéseket. Az Ön támogatására viszont szükségünk van!
	

Bárándy: Ezek láncfűrészes gyilkosok

2012.01.01. 22:56 petőfi utca

Nem tölti ki mandátumát a kormány Bárándy Péter egykori igazságügy-miniszter szerint, aki az új alkotmány kiiktatását is elkerülhetetlennek tartja. A Medgyessy-kormányban megfordult sztárügyvédet nem lehet a regnáló hatalom kritikátlan rajongásával vádolni, de kap tőle az ellenzék is. A Petőfi utcának adott interjú nyertese ezúttal Stumpf István.

barandy_peter.jpg

„Az igazságszolgáltatás épületeit be lehet vetni sóval” – nyilatkozta nemrég abban a Klub Rádióban, amely azóta elveszítette a frekvenciáját. Aktívan is részt vesz a különböző kormánydöntések elleni tiltakozásokban?

20 éve nem voltam tüntetésen, de ma éppen a Klub Rádió melletti demonstrációra kimegyek (az interjú december 22-én készült – szerk.). Nekem most telt be teljesen a pohár.

Miért pont most? Különböző ügyekben eddig is voltak tüntetések. Ennyire fontosnak tartja a Klub Rádió ügyét?

Persze, a szívemhez közel áll a Klub Rádió, pláne ma, az egyetlen rádió, amit még nem hajtottak igába. Ennek megszüntetése gyalázatos lépés, és tényleg azon kell gondolkodni, hogy vissza kell állítani a Szabad Európát. Tehát jelentős sérelem, de nyilván nem mennék ki, ha csak ez történt volna. De másfél éve egymás után jönnek a felháborító történetek, még csak nem is ez a legsúlyosabb. Folyamatosan fokozódik az emberben az elkeseredettség, és én most jutottam el odáig, hogy azt az utcán is kifejezzem.

Melyik ügyet tartja ezek közül a legsúlyosabbnak? Azt már tudjuk, hogy nem a Klub Rádiót.

Két egymással párhuzamos folyamat van, amelyek egymást erősítve teszik tönkre az országot. Egyrészt a gazdaság bármilyen koncepciót nélkülöző, értelmetlenül kapkodó vezetése, ami szabadságharcnak hívott, nagyképű krakélerséggel párosul. Másrészt meg a nagyon is koncepciózus, tervezett folyamat: a demokratikus intézményrendszer, a jogállam felszámolása, az alkotmánybíróságtól a bíróságokig. Biztos mindenkinek a saját kis körében esett sérelem fáj a legjobban. Az én mindennapjaimat az igazságszolgáltatás érinti leginkább, és az utóbbi néhány hónap fejleményei: a bírói szervezet átalakítása, a bírói nyugdíjazás, és a büntetőeljárási törvény megváltoztatása. Magyarországon bizonyos szünetekkel, több száz év alatt épült ki a jogi kultúra. Az utolsó ilyen szünetet követően, a hetvenes évektől kezdve, folyamatosan demokratizálódott, és azóta komoly bíróságokból, komoly ügyészségekből álló komoly igazságszolgáltatássá nőtte ki magát. Most az egészet szétverik. Az ötvenes évek óta nem érte ilyen súlyos támadás a jogrendet. 

Helyreállíthatóak lesznek ezek a károk? Ha igen, akkor mennyi idő kell hozzá?

Január elseje ebből a szempontból fordulópont. Ez a szerencsétlen, kusza, gyalázatos szakmai színvonalú alaptörvény és az arra épülő sarkalatos törvények negatív hatásai jóval túlélhetik magukat a jogszabályokat. Nem kérdés, hogy amint ez a hatalom eltűnik, akkor ezt az alaptörvényt hatályon kívül kell helyezni. Szerkezete, rendszere, avíttsága, gyalázatos koncepciótlansága miatt nem lehet korrigálni. Csak kidobni lehet. Csakhogy közben nem lehet a helyükön hagyni azokat az embereket sem, akiket ma ilyen jogszabályi háttérrel és ilyen módon neveznek ki. Közben én is ismerek közöttük jó minőségű embert, akinek a kinevezését örömmel támogatnám, ha demokratikus úton került volna a helyére. Biztos, hogy több jó ember is van a megfelelő helyen, de őket lehetetlen lesz a helyükön tartani. Újabb törésvonal, újabb feszültség, a gyűlölet újabb forrása alakul majd ki.

Tegyük fel, hogy új kormány jön, amelyik rögtön kiiktatja az alaptörvényt. Ez esetben nem az a veszély lesz túl nagy, hogy párt-alaptörvények fognak egymással versengeni, és ahányszor új hatalom jön, mindig kezdődik az egész előlről?

De igen, a Fidesz éppen ezt a frontot nyitotta meg sajnos. Eddig konszenzus volt az alkotmányosság tiszteletben tartása körül. Ha valaki ott bicsaklott egyet, akkor nagyon a fejére csaptak. Így volt kialakítva a rendszer. Senkinek eszébe nem jutott '89 után, hogy sutba dobja a kialakult alkotmányosságot, annak a szemléletét, annak a rendszerét, annak az alapját. Több alkotmánytervezetet is ismerek, köztük nagyon vallásos, konzervatív és liberális alkotmánybírók nyersanyagait is. Ezek közös nevezője, hogy elkötelezettjei voltak a nyugat-európai típusú alkotmányosságnak, és valódi jogtudósok készítették többségükben nagyon komoly szakmai színvonalon. Arra szolgáltak volna, hogy pártok, különböző társadalmi csoportok ténylegesen megvitassák, nem ezzel a hülye, levelezős látszat-vitával. Most tehát sajnos megrendült az alkotmányosság körüli konszenzus, és ez valóban visszaüthet akkor is, amikor megpróbálják helyretenni. De helyre kell tenni, és meg kell találni ehhez a legitim, jogállami eszközt.

Mi lehet ez a jogállami eszköz? Ki mondja ki az alkotmány hatályon kívül helyezését és milyen alapon?

A ma még hatályos fogalmakkal, a mostani alkotmány és az alkotmánybíróság összes most még érvényben lévő határozata alapján azt mondom, hogy az alaptörvény létrejötte minden bizonnyal közjogi alkotmányellenességben szenved, tehát a létrejötte nem felelt meg az alkotmányos követelményeknek. Volt például eredetileg egy négyötödös bizottság, amelynek az alkotmány koncepcióját el kellett volna fogadnia. Ezt a kétharmad birtokában megszüntették, ami felveti a közjogi alkotmányellenesség gyanúját. Az elfogadásának körülményei, a szövegezése, az egyeztetés teljes hiánya is kétségessé teszi. Nem hiszem, hogy ezeket is fel lehetne fogni közjogi alkotmányellenességként, de gondolkodni kell rajta. A lényeg az, hogy súlyosan tévednek, akik ma úgy gondolják, hogy ezzel a lerohanós módszerrel bebetonozhatják a hatalmukat, a jogállam alapvetéseit semmibevevő rendszerüket. Kizárt, hogy ez így maradhat. Gondoljon a kétharmados adótörvényekre! Egyszerűen őrület.

Nem jelent még ennél is nagyobb problémát, hogy az új alaptörvény semmisnek tekinti a '44 és '89 közötti időszakot?

Nehéz súlyozni az abszurdumok között, nyilvánvalóan ez is közéjük tartozik. Ha ez az időszak, úgy ahogy van, semmis, akkor például az ekkor kötött házasságok vagy adásvételek se érvényesek. Ez a teljes káosz.

Ügyvédként adott esetben kihasználhatja ezt a helyzetet. Simán elképzelhető olyan ügy, amelyikben az ügyfelének ez jól jöhet.

Ha ezt az egész katyvaszt nem tekintem alkotmányosan létező rendszernek, akkor természetesen nem szeretnék abból szemezgetni. Ugyan borzalmas az egész, de mégiscsak ez vagy az számomra kedvező lehet? Nem.

Személyesen és a fián keresztül is kötődik a politkához, elég régóta viszonylag közel van a tűzhöz. Okozott ez a kormány bármilyen meglepetést? Előfordult, hogy akár elégedetten, akár elégedetlenül, de igazán elcsodálkozott?

A politikai szándéktól függetlenül is gyalázatos szakmai színvonalon még most is meg tudok döbbenni. Mint a parasztbácsi a repülőn, amikor azt mondja, hogy ezt már tényleg nem gondolta volna. A rossz, a gyalázatos tartalmú jogszabály is lehetne jól megszerkesztve, ahogy a gyilkos fegyver is lehet szép. Ezek a jogszabályok gyilkosnak gyilkosak, de még csak nem is szépek. Láncfűrészes gyilkosok.

Az Alkotmánybíróság nemrég alkotmányellenesnek találta a média- és a büntetőeljárási törvény egyes részeit, az egyházügyit pedig megsemmisítette. Meglepte az ítélet?

Tulajdonképpen meg. Az is, hogy az Alkotmánybíróság haldoklása közben még egy utolsót rúgott egy jó irányba, igaz, kicsit setesután. Az egyházügyi törvény története pedig valamilyen egyeztetést mutat a testület és a kormány vagy a kormánypárt között, ez az alkotmánybírósági működéstől merőben idegen. A másik aggasztó dolog, néhány különvéleménynek a szakmai színvonaltalansága és irányultsága. Baj az, ha egy alkotmánybíró különvéleményének tartalma és szakmai színvonala is úgy néz ki, mintha a miniszterelnök szóvivője szerkesztette volna.

A különvéleményesek között nincs ott Stumpf István, hogy további meglepetést említsünk.

Stumpf az ellenpélda. Pedig Stumpf esetében nem értettem, hogy lett alkotmánybíró. Mert ha egy nímandnak szolgálati kocsit, szép nagy lakást és egy titkárságot kínálnak, akkor azt elfogadja. De Stumpf a saját szakmájában kiépített valamit, infrastruktúrát és szellemiséget is. Ezért engem meglepett, hogy elvállalt egy olyan feladatot, amihez nem ért. Becsületére legyen mondva, kezd felnőni a feladathoz. Tanulja az ügyeket, ez látszik azokon a szövegeken, amelyek tőle származnak, és kötelező értékeket fogadott el. De a többi politikai kinevezettre ez nem igaz.

Lát Magyarországon olyan politikai erőt, amelyhez szívesen csatlakozna vagy amelyikben legalább mint választó megbízhat?

Egész komolyan mondom és nagyon sajnálkozva, hogy nem látok. Az igényt már sokaknál látom, és az igény mindig létrehoz valamit. A helyemet nyilván a liberális politikai erők körül kereshetem. Ma nem tudok olyan kialakult pártot például, amely önmagában alkalmas lenne a Fidesz leváltására. Sajnos az a párt sem ilyen, amelyikben a fiam szerepel. (Bárándy Gergely az MSZP képviselője, elnökségi tagja - szerk.) Azt gondolom, azért is alakulhatott ki ez a szörnyűség, mert a másik oldalon már a kialakulásakor sem volt ilyen, és azóta sem jött létre. Ha egy hatalom már nagyon rossz, akkor a kérdés nem úgy vetődik fel, hogy ki váltsa le, hanem úgy, hogy meddig maradhat. Bármilyen technikával szűnik meg, önmagában létrehoz egy másik erőt. Jó esetben arra kell készülni, hogy ebben a másik erőben ne őrültek foglaljanak helyet, meg már legyen valamiféle koncepció. És ilyen jegyeket, mozgolódásokat lehet már látni.

Elképzelhetetlennek tartja, hogy a jelenlegi hatalom konszolidálódik?

Ne áltassuk magunkat, ez a hatalom nem tér észhez. Ez ugyanolyan,mintha valaki a lovat húsevésre akarná szoktatni vagy a kutyát legelésre.Ez a hatalom ilyen, ennek annyi.

Nem tudjuk, hogy ki, és azt se, hogy milyen úton dönti meg a rezsimet. Azt sejthetjük valamiből, hogy mikor?

Nem tudom elképzelni, hogy 2014-ig ez így marad. Akkora feszültség halmozódott fel a társadalmon belül, illetve a hatalom és a társadalom között, amekkorát nem tudnak kezelni.

451 komment · 11 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petofiutca.blog.hu/api/trackback/id/tr413503413

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szökőév 2012.01.02. 23:02:46

Újévi köszöntőjében arról panaszkodik társasági elnökünk, h ki mindenkivel kell megküzdeniük önállóságunkért. Akkor megéreztem, h szbadságharcunk végéhez közeledik, 60 nap múlva fogják kikiáltani a győzelmét, és függetlenségünket az EU-tól

Trackback: Terror a mélyből... 2012.01.02. 17:48:47

Hétfő estére tüntetést jelentettek be az Operaház elé civil szervezetek, s a rendezvényen részt vesznek Gyurcsány szocialistái, bárkik is legyenek azok. Miközben tehát az urak egymás ánuszát tartják tisztán a valós sajtó teljes kizárásával, a nemrég mé...

Trackback: Magyarország 2012: diagnózis 2012.01.02. 12:13:32

A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a biológiai szövetekbe való betörés. Ez utóbbi történhet invázióval és áttétképzéssel is. Ezt a kontrollálatlan növekedést olyan DNS-hibák, genetikai mutációk okozzák, melyek a sejtciklu...

Trackback: A 12 pont: Mit kíván a demokratikus ellenzék?! 2012.01.02. 11:44:12

Követelések a 2012. január 2-ai tüntetéshez az Operánál. Azt gondolom, ez a demokratikus ellenzéki minimum, a közös nevező. Úgy vélem, ezekkel a követelésekkel mindegyik demokratikus ellenzéki párt és civil szervezet egyetérthet. És egyetért a tüntető...

Trackback: A 12 pont: Mit kíván a demokratikus ellenzék?! 2012.01.02. 11:43:14

Követelések a 2012. január 2-ai tüntetéshez az Operánál. Azt gondolom, ez a demokratikus ellenzéki minimum, a közös nevező. Úgy vélem, ezekkel a követelésekkel mindegyik demokratikus ellenzéki párt és civil szervezet egyetérthet. És egyetért a tüntető...

Trackback: Újévi üdvözlet adventi gyertyákkal 2012.01.02. 09:59:08

Orbán Viktor megmutatta, hogy nem sokat tud a keresztény szimbolikáról és a téli ünnepkör hagyományairól. Mi mással lehetne magyarázni azt, hogy a december 31-én délután a Facebookra posztolt újévi üdvözletének hátterében négy adventi gyertya ég? ...

Trackback: Rogán Antal életrajza 2012.01.02. 09:58:10

Rogán egyéves pénzügyi ügyintézői gyakorlattal megy tárgyalni az IMF-hez. Tényleg az a jó az országnak, ha nem három felkészült gazdasági szakembert, hanem egy jogászt és két pártkatonát küld a Fidesz az oroszlánbarlangba? "Kihagyják Matolcsyt az...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.02. 09:57:21

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.02. 09:56:32

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött éle...

Trackback: Ezek láncfűrészes gyilkosok 2012.01.02. 09:31:01

Ne áltassuk magunkat, ez a hatalom nem tér észhez. Ez ugyanolyan,mintha valaki a lovat húsevésre akarná szoktatni vagy a kutyát legelésre. Interjú.
Én elefánttal értek egyet, a Fidesz valójában protestszavazatokkal nyert, mert még az MSZP-re szavazó baloldaliak között is sokan kívánták a Fidesz győzelmét, főleg persze azért, mert a nagy lózungokba, amiket a Fidesz hangoztatott a 2010-es választások előtt, sokan sokfélét bele tudtak képzelni (kánaán, meg hasonlók).

Aztán a megvalósult Orbanisztán sokkal rosszabb lett, mint azt bárki gondolhatta volna.

A politikai osztályból szinte mindenkit ki(ny)írtak, aki hasznára lehetett volna a hazának, maradtak a nemzeti (szocialista) öblögetők, és a megélhetési balosok.

Orbán igyekezett bebetonozni a hatalmát, de ezzel csak azt érte el, hogy demokratikus eszközökkel szinte lehetetlen őt és a politikáját megbuktatni.

Tehát jönnek majd a nem demokratikusak, felkelés, lázadás, törés, zúzás, vagy egyszerűen csak a nemzeti apátia: mindenki szarik bele a világba, kapar magának, a társadalom széthullik. Az Orbánnal összebútorozott bizniszegyházak (pl. a katolikusok) még egy darabig féken tartják a népet, de hamar lehull majd a lepel, amikor már kötelező lesz az iskolai hittanoktatás, és majd listázzák a hivatalokban, hogy ki nem volt misén.

Balhé lesz, nem kicsi!
@légycsapó:

Bokrost utálják sokan de szerintem ha a dolgok rajta múltak volna ezidáig messze nem itt tartanánk...Jut eszembe 98-2002ig a fidesz milyen spórolt pénzből pattogott?
@kolbászoszsömle: "A magyar melós mögött ott kell állni, és folyamatosan ellenőrizni, mert egyedül képtelen arra, hogy normálisan elvégezze a dolgát!
Neki áll gondolkodni, holott nem az a dolga."

Nem kell mögötte állni.

Ugyanis nem hülye.

Kevesebb fizetés, pénzbírság - és pont úgy fog dolgozni, ahogy egy határral odébb.

Mármint nyugati irányba, bár szerintem a szlovákok is tudják, miről van szó.

A baj az, hogy a főnökei sem érték, hatékonyság, hosszútávú érdekek mentén kell, hogy teljesítsenek. A jó kis pénz susmusért jön.

Fel, egészen Orbánig.

Tisztelet a kivételnek.
@elefant49:
Megértelek hidd el, csak az a baj, hogy a javulás jeleit nem lehet észlelni 2 év alatt. Ennek oka, hogy előtte lecsúszott a gazdaság a mélybe, onnan kijönni egy hamar nem lehet.
Idő, idő...
A föld alatt menekülhet Orbán és Schmitt az Operából !!!

Nem kell aggódniuk ma este az Operaházban ünneplőknek, ha forró lesz a talaj a lábuk alatt az épület előtt tüntetők miatt, egy részben földalatti, részben épületen belüli folyosón átjuthatnak a Nagymező utcába – írja az fnhír 24.hu.
Még 1978-79-ben bő két méter széles és nagyjából huszonöt méter hosszú, fűtött alagút épült az Opera és a Hajós utca 11. között, ahol az Opera üzemháza volt. Ezt azért építették, hogy az énekesek a megfázás kockázata nélkül nézhessenek át a bérszámfejtésre, és a muzsikusoknak se kelljen azon aggódniuk, hogy a téli mínuszok elhangolják a zeneszerszámaikat. Ha a biztonsági főnök ma este úgy rendeli, akkor az Opera pincéjéből juthatnak át a Thália színházhoz a főméltóságok. A lap úgy tudja, a menekítésre eleddig egyszer sem használt alagutat múlt pénteken gondos terrorelhárító kezek vették időszakos gondozásba.

Sejtenek valami???
@Özséb:
Akkor várj még nyugodtan és megvezetve 50 évet...
Gondolom, hogy ha dr. B. ügyvédnek nem tetszik, hogy a "70 es évek óta demokratizálódó" bíróságokat nyugdíjba küldik, akkor mégiscsak örülnünk kell az igazságügyi reformnak. EZ a 70 es évek vége óta egy velejéig korrupt és nepotista jogszolgáltatási rendszer volt. Csak B. ennek az épületeleme volt, nyilván most bánkódik.

A Kulbriadó pedig egy újabb kamu. Tetszettek volna több pénzt ígérni a pályázaton. VAgy a piac csak akkor piac, ha a Bolgár Gyuri haverjai lophatnak, kaszálhatnak, akkor nem piac, ha valaki náluk többet ajánl ugyanazért a kolbászért a hentesnél? (bár ezek nem esznek kolbászt...)
A Bárándy ügyvéd úr kit vállalna föl képviseletre azt, az Igazságügyi Minisztériumot százért, vagy Schőntahl Henriket száztízért?

Na ugye!

De kurva jól tudnak ezek saját magukért nyilvánosan aggódni!!!
Magyarországon ma a pénz - némi túlzással - a bratyizási képességet és nem a az adott dolog értékét jelképezi.

Ezért van az, hogy a gazdagság ma a közvélemény szemében a bűnhöz kapcsolódik.

A gazdagok jelentős része pedig joggal fél, mert pontosan tudja, hogy mutyizásból származik a vagyona.

Ha legalább a kettő együtt lenne, ahogy nyugaton...
@Özséb:

Ismerek olyan pártfüggetlen embert aki személyesen jol ismeri Orbánt és nagyon közel volt a tűzhöz.Amugy most már nem mert személyes pénzlenyulásokat akadályozott ugyhogy elintézték a sorsát... Beszélgettünk idén összel és többek közt ezt mondta: Orbánnal ne számitson az ország semmi jora.
Palya ott van még, vagy elküldték borér'?

mi lesz ma aláírva?
@elefant49:
Nem értek egyet Veled. Az előző ciklusokban megvalósult túladóztatás olyan drasztikusan tönkretette a gazdaságot, hogy azt nem másfél év, de talán másfél évtized alatt sem lehet rendbehozni. Lemaradtunk a V4 országokon belül. Tulajdonképpen már nincs is V4, esetleg 3+1.
Az igazságtalan és ráadásul célszerűtlen progresszív adóztatás mélybe taszította az egyéni kezdeményezést, a teljesítményt, ugyanakkor világviszonylatban magassá tette az adóelkerülést, a korrupciót, és a negatív jelenségek tömkelegét. Ezt a természetellenes, kizárólag csak az irígységre alapozott adót tehát muszály volt megszüntetni. Nagyon helyesen tette a kormány, hogy ezt meglépte. Annak vizsgálata szükséges lenne, hogy ez a lépés, amely oly sok más országban a siker első lépése volt, nálunk vajon miért nem váltotta be a reményt.
De ha beváltotta, ha nem, akkor sem szabad visszaállítani a természetellenes, igazságtalan, teljesítménycsökkentő progresszív adózást, mert annak következményeit már látjuk.
És itt most nem politikai szempontból kell nézni. Ha Gyurcsány törölte volna el a progresszív adót, neki is igazat adnék.
De valaki magyarázza már el: miért igazságos az egykulcsos ado?:)
@Özséb: á, ne csináld már... ez az irány amit gazdaságilag belőttek csak rontott eddig a helyzetünkön, ezt gondolom te is érzed, azokat az intézkedéseket nem hozták meg amitől a magyar gazdaság jobban tudna teljesíteni. Csak vegyünk olyan alapvető dolgokat mint a közszféra elmaradt szűkítése. Nem nehéz belátni azt sem ha minél több pénzt vesznek ki a zsebekből abból nem lesz növekedés. Aztán a gazdasági ágazatok strukturálása egy célzott támogatási rendszer kialakításának szempontjából már régen esedékes lenne, különben marad a drága nem túl versenyképes magyar árú. Ehelyett nem csináltak adózsonglőrködésen és sarcoláson kívül semmit. Javíts ki ha valamit tudsz ami nekem elkerülte a figyelmem és javulást várhatunk tőle.
@Szvidrigajlov: Az igazságszolgáltatásnak egy gyenge eleme volt poltpeti, akit szintén a Fidesz baszarintott oda, hogy elsumákolja a lopásaikat. Ami Klubrádiót illeti, Te nem vagy illetékes, neked ott vannak az állami reklámokból és közpénzből éldegélő mocsokrádióid, amelyek közül még a kereskedelmi is ingyenesen hirdeti a hazugságait (pl. Info rádió), mint állítólagos köszolgálati rádió.
@warhorse:

A) - Én személy szerint jól jártam vele;
B) - Orbán Viktor ebben látja az ország felemelkedésének zálogát;
C) - A progresszív adó a posztkommunista éra öröksége, tehát rossz, és a rossz ellentéte a jó, a progresszív adónak az ellentéte pedig az egykulcsos adó.
@warhorse: Számomra azért tűnik igazságosnak, mert minden ember azonos mértékben járul a közöshöz.

Ha valaki kétszer annyit keres, az kétszer annyit adózik.

Miért jó az, ha a több értéket teremtőket, akiknek ezért több a fizetésük, aránytalanul több pénzt vonnak el?

Ezzel azokat tennék érdektelenné, akik fajlagosan nagyobb értéket képesek teremteni.

Szerintem.
@kolbászoszsömle:

Akkor te biztos abba a jövedelmi osztályba tartozol akik jol jártak vele tehát a gazdagabba akik kevesebben vannak tehát a többségnek rossz.
Svédországban és a többi nyugati államban is többkulcsos ado van mégsem posztkommunisták. A kiskereseteüknek most még kevesebb lesz mégkevesebbet tud vásárolni pedig minél több ember vásárol minél többet annál jobban pörög a gazdaság. Ez igy müködik ausztriában is többek közt. És ti akik nagyobb keresetüek vagytok és kevesebben is vagytok joval mire fogjátok költeni a több megmaradt pénzt? külföldi nyaralás stb ami nem a magyar gazdaságot és termelést fogja szolgálni
@Özséb: "mert azok itt maradtak, sőt behívták ránk a megszálló szovjet csapatokat"
- Ha Kádár nem lett volna hajlandó aláírni a behívásról szóló levelet, akkor Kádárt villámgyorsan a sokkal vonalasabb Münnichre cseréltél volna az oroszok. Na még az baszott volna be nekünk!
@Let Them Come to Berlin:

Na pont ezért nem jut az ország sehova.
@warhorse: szvsz ott igazságos, ahol nem két évtizede van rablókapitalizmus (tehát nem lopnak olyan nagy mértékben nemzeti sportként, mint nálunk)

pl. valaki húsz évet tanult végig az életéből, pozícióba kerül, alkot, keres .. őt nem ildomos ezért "jól" lenyúlni vs. aki 14 éves korától sodródott, bukdácsolt, kikerült a rendszerből aztán nem lett belőle semmi

kicsit felnagyítottam az ellentétet, de szvsz érthető, nem?
Ez a baj az országgal a termelö munkát nem becsülik pedig attol léphetne elöbbre a gazdaság.Pont akik termelömunkát végeznek annak kicsi a keresete és attol vesznek el több pénzt és lesz kevesebb a jövedelmük.
Van egy olyan gyanum h nap mint nap vw tuaregekkel m0-son száguldozó pesti gazdag köcsögökkel vitatkozok akik annak örülnek ha ha amugy is tele zsebböl minél kevesebbet adoznak a többit meg leszarják...
@egerészölyv:
Mától védett vagy. :-))

2012 az egerészölyv védelmének éve

index.hu/tudomany/2012/01/02/2012_az_egereszolyv_vedelmenek_eve/
@Cinkes: nem kell ahhoz összeesküvés elmélet, hogy lásd: a kormány sosem látott lépést tett, megadóztatta az addig szent tehénnek számító bankokat. Ezért a pénzvilág most bosszút áll Magyarországon, hogy mindenki lássa: a Gyurcsányék után maradta katasztrófahelyzetet a lakosságra kivetett megszorításokkal kellett volna orvosolni, nem pedig a bankoktól elvenni a pénzt. Hová vezetne ez, ha mások is vérszemet kapnának?
De mivel ezt nem mondhatják ki nyíltan, az internacionalista sajtón, szervezeteken és "tekintélyeken" keresztül politikailag támadják az országot, elkezdtek "aggódni" a demokrácia miatt.
Furcsa, hogy Clintonné, meg a többi hasonszőrű nekünk írkál leveleket a demokrácia érdekében, holott csak kicsit jobban szét kéne nézniük saját legközelebbi szövetségeseik körében, ha nagyon aggódni van kedvük. Itt van például rögtön egyik legfontosabb közel-keleti barátjuk, Szaud-Arábia. Hát annál szörnyűbb elnyomó rendszert nem sokat lehet találni a Földön, de Clintonnénak nem jut eszébe, hogy oda írjon levelet.
Hát nem furcsa? Pedig a kettőt összehasonlítani sem lehet. Szóval nem kell itt aggódni a demokráciáért.
Persze ők sem azon aggódnak, hanem a pénzen, meg itteni embereik pozícióin. Csak hát azt még sem mondhatják ki nyíltan...
@Let Them Come to Berlin: A fizetés és az értékteremtés képessége nem áll összefüggésben egymással.

Jelenleg az országban a létminimum alatti fizetések is vannak.
Ezeket a létminimum alatti fizetéseket JÓL MEGADÓZTATJUK a közös teherviselés eszméje alapján (miközben a kis keresetű termeli meg a nagy keresetűnek kifizethető hasznot), akkor az a furcsa helyzet áll elő, hogy a kis keresetű még kevesebbet fog keresni (persze, tanuljon, igyekezzen, keressen többet -ki végzi el azt a munkát, amit eddig ő?-) a magasabb keresetű meg még többet.

Ami alapvetően nem baj, csak ugye az nem úgy van, hogy ha kirándul a család, akkor a harminc kilós pakkot úgy viszik, hogy apa kilencven kilós, anya ötvenöt, Lacika huszonhárom, Erzsike tizenkettő, tehát összesen 180 kilósok, egy kiló élősúly tehát visz 16 dekát, így kirándulás közben, az igazságosság jegyében apa visz 15 kilót, anya 9-et, Lacika 3,8-at, Erzsike meg 2-t.

Mert így igazságos.

Ám. Értelmes ember belátja, hogy Lacika nem bír el majd négy kilót, Erzsike meg egyedül járni sem tud igazán, nemám, hogy cipeljen valamit.
@warhorse: sose becsülték meg .. a kereskedők mindig jobban éltek.

amúgy igazad van, pl. nézd meg hogy beba*ott a seftelés a spanyol/portugál érában .. csencsi meg ügyeskedés, abból nem lesz gazdasági teljesítmény
@warhorse: Mert ha gazdag vagy, akkor is kevés adót fizetsz, mondták. Valójában a jól kereső állami tisztviselőknek (azaz saját maguknak) emeltek burkoltan bért. Tehát ők rögtön többe kerültek nekünk.

A versenyszférában a nettó pozíció előbb-utóbb be fog állni ugyanarra, ahol volt, tehát aki bukott annak jobban emelnek, mint aki nyert. Kérdés, hogy aki bukott, az meddig bírja kaja nélkül. A megvalósítás módja alkalmas volt a szegényebbek és gazdagabbak egymás ellen fordítására.

Az egykulcsos hatása az lesz, hogy a képzetlen dolgozó többe kerül majd nálunk, mint versenytársainknál, a kvalifikált munkerő meg olcsóbb lesz (kevesebbel is beéri, hiszen így is marad). Nem éppen az egymillió új munkahely irányába mutat a dolog.

Igazán nagyot, a különböző spekulánsok nyertek, ők esetleg bevallják majd a jövedelmüket.
@Szvidrigajlov:

"A Kulbriadó pedig egy újabb kamu. Tetszettek volna több pénzt ígérni a pályázaton. VAgy a piac csak akkor piac, ha a Bolgár Gyuri haverjai lophatnak, kaszálhatnak, akkor nem piac, ha valaki náluk többet ajánl ugyanazért a kolbászért a hentesnél? (bár ezek nem esznek kolbászt...)"

Na ez olyan mint a "megvédjük a nyugdíjpénztárakat" duma.

Csak tudnám miért olyan élvezetes mindig az ellenkezőjét éllítani a valóságnak!
@kolbászoszsömle:
Ez nem igy igazságos, hanem igy LENNE igazságos
@Hohó60: Az egész demokratikus világ ellen beszélsz. Nem unjátok még ezt a izzadságszagú magyarázkodást? Tajtatok röhög már mindenki.
@Hohó60: ez azért nem teljesen így van, emiatt nem fog össze mindenki ellenünk. De tételezzük fel, hogy mégis, gondolod, hogy bölcs dolog volt meglépni amikor eleve gyenge a gazdaságunk és várhatjuk a "büntető" spekulációt? Nem gondolod, hogy a sarcolás nem vezet az égvilágon sehová? Mit gondolsz a bankok ezért nem hiteleznek mert büntetnek vagy mert elvették tőlük a pénzt, nem hoztak semmilyen gazdaságélénkítő intézkedést és kockázatosabb lett a környezet? Szerinted a profitot szeretik jobban vagy büntetni? A lakosságot nem sarcolták meg úgy rendesen? Vagy talán már nem a versenyszféra tartja el a hatalmas közszférát? Az egyéb, M.O szempontjából nem igazán releváns kérdéseddel nem foglalkoznék, ha tovább akarod játszani a naívat csak tessék.
Amugy igazságosnak nevezhetö lehetne az egykulcsos ado olyan esetben ha nem ennyit keresnének az alsobb társadalmi rétegbe tartozok pl 60 70 ezer nettot ami szinte semmire sem elég. Ha 200 ezer lenne a netto létminimum ami ilyen árak mellett elvárhato lenne europai országban egye fene azt az egykulcsos adot hadd jöjjön de ne már hogy a 60 ezret keresönek ugyanakkora legyen a terhe mint aki keres félmilliot.
@warhorse: itt most nem ezzel van baj .. hanem azzal, hogy az keres nagy pénzt, aki nem csinál érte semmit, lásd politikusi pályára lép = többnyire a valóság ismerete nélküli elméleti ember, tankönyszagú ismeretek birtokában, burokban

összefogást emleget .. igen, ŐK összefogtak a dolgozók és a munkaadók ellen, jól megsápolják aki dolgozik
@Özséb: Nem 8 év alatt cseszték el, hanem 12.
Itt '98 óta csak a licit ment, ki ígér nagyobbat. Pl. fidesz ígért 14. havi nyugdíjat is 2006-ban, holott a nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában már akkor halott volt.
Azért bő másfél év alatt lehetett volna érdemi reformokat beindítani, amiből az országot finanszírozók azt látják, hogy igen, jó helyen van a pénzük. Kutyának se fájnának a devizahitelek.
@kolbászoszsömle: "miközben a kis keresetű termeli meg a nagy keresetűnek kifizethető hasznot"

Konkrétan biztos van ilyen helyzet is, nem is kevés, de általában nem.

Pontosabban az is igaz, hogy Magyarországon a kapcsolati tőke, a mutyiképesség van sokszor a vezetőknél megbecsülve, s nem a szakmai kompetencia.

Itthon nem véletlen az a szemlélet, hogy egy "menedzsert" nem érdekli, hogy mi, miként, hogyan fog az elvárásoknak megfelelően elkészülni, neki "csak az a dolga", hogy kiadja a munkát.

Értékteremtésre berendezkedett gazdaságokban - általában - nem ez a divat.

Ezt azok a "főnökök" terjesztik, akik nem értenek az alájuk tartozó szakmához. És nem is akarnak, mert így a felelősséget is lejjebb tolhatják.

De sok ilyennel találkoztam a magyar informatikában!

Ugyanakkor volt például egy, az IBM-nél évtizedeket eltöltött főnököm, azzal mindig, mindent át lehetett beszélni - már ha szükséges volt.

Mindent összevetve, van igazság abban, amit írtál, egy értékteremtésre, hatékonyságra berendezkedett gazdaságban - istenem, de messze vagyunk ettől - nem.

Viszont ez kell, hogy legyen a cél.
@nu pagagyí:
Bü Asibajetye tavaris! Ja nyikagda nye szlusaju ragyio. Ja nye ljublju komercialnüje radio.
Ja tolka dumal, sto jos gyengi gyelajet jos pravü.
Most érted? Vagy eddig nem ezt mondtátok itt az indexen: AMíg a Kóka meg a Libás volt a miniszter, nem az volt a deal, hogy aki többet fizet az vihet mindent, repteret, malévot, vízművet satöbbi. Vagy ez az elv csak a klubrádióra és a fityeszesekre nem igaz?
Vagy próbáljam meg koreaiul is, Elvtárs?
Hasta la victoia siempre! No pasaran!
@légycsapó: Te se vagy normális LIDL mint minőség, hát...
@Cinkes: Pontosan!
Mert mit is tett a fidesz azért, hogy ne kb. 1,7 millió érdemi járulék- és SZJA fizető legyen az országban? Ráadásul a 35 alattiak közül (de felettiek is) egyre többen költöznek Nyugat-Európába, Amerikába, de van aki családostul meg sem áll Ausztráliáig.
Mitől nem látnak perspektívát idehaza?
@warhorse: De hát éppen most kezdődött meg egy olyan adórendszer alapjainak a letétele, amelyik megbecsüli a munkát, a teljesítményt.
Csak az a gond, hogy ezt közel 30 év, szakadékba vezető progresszív szerencsétlenkedés után nem lehet egy pillanat alatt megvalósítani.
Tisztítani kell a rendszert a kedvezmények átláthatatlan szövevényétől, mint például az adójóváírás is. Ezt minden adórendszer károsnak tekintette, csak nem mertek/tudtak hozzányúlni. Ezt egyszer rendbe kell tenni, és ennek most jött el a pillanata, amikor ennek következtében komoly feszültségek keletkeznek. De ez a rendszerből, vagyis a kormánykerék egyenesbe állításából következik.
Nem az egykulcsos adóval van a baj tehát, hiszen az sokkal igazságosabb, teljesítményre ösztönző, adóelkerülést mérséklő hatású. Hanem azzal, hogy nagyon alacsonyak maguk a bérek. De hát ezt is most elkezdték rendbe tenni, hiszen a kötelező béremelés a legalacsonyabb béreknél 20% fölötti lesz. Persze aki szűklátókörűen nézi, az azt mondja, hogy ezzel nem nő a nettó fizetése annak, aki ilyen alacsony keresetű.
De ezek a megemelet bérek innentől kezdve referencia lapot fognak képezni, és a munkaerőpiac előbb-utóbb ezke alapján emeleni fogja a többi bért is. De ez időbe telik. Persze, aki nagyon nehezen él, annak nehéz várni, de nincs mit tenni. A Gyurcsányék által hátrahagyott nincsből nem lehet osztogatni. Meg kell teremteni egy működőképes, munkára ösztönző gazdasági rendszer alapjait, és ezt már nem lehet halogatni. Ez gazdasági kérdés, és örülök, hogy sok liberális hozzászóló is egyetért abban, hogy a progresszív rendszer káros. Ebből látszik, hogy vannak kérdések, amiben egyet lehet érteni. Mert ez gazdasági kérdés, nem függ az ideológiától. Ha éhen pusztulunk, mindegy, kinek van igaza politikai kérdésekben.
Attól tehát, hogy elismerjük a tényt, hogy a korábbi kormányok útján gazdaságilag nem lehet tovább menni, és a jelenlegi az egyetlen olyan út, ahol ESETLEG még valahová el lehet jutni, még politikailag lehet egyet nem érteni a bírók nyudíjazásával,a Klubrádióval, stb...
De nem lehet összekeverni a gazdaságot és a politikát. Gazdaságilag nem tehetünk mást, minden magyar embernek támogatnia kell a kormány gazdasági erőfeszítéseit. Az ellenzékieknek is. És nem lehet behívni abaráti sajtót, meg intézményeket, hogy politikai handabandázással tudják gyengíteni a gazdasági célok sikerét, meret arra mindannyian ráfázunk. Persze ha a cél a minél rosszabb, annál jobb, az más.
Ha pedig megvan az, hogy gazdaságilag támogatjuk az egyetlen lehetséges utat, akkor lehet beszélni arról, hogy mit csinál EGYÉB téren rosszul vagy éppen jól a kormány, mindenkinek a saját meggyőződése szerint.
@légycsapó:
Ezt én is kérdezhetném a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban.
Te szeretsz a saját pénzedre kamatot fizetni? Mert akkor legyél magyánnyugdíjpénztáras. És akkor kérnék töled kölcsön egy-két milliót, 20%-os kamatra. De a kamatot fizesd Te lszives. MEgígérem, hogy 40 év múlva visszakapod. Kamatokkal együtt. (ha megérem, itt a soksok válság közepette)

Mielőtt vissza-anyázol gondold meg mitől 82% az államadósság, mikor és mitől ugrott meg 52%-ról, és ki miből fizette a nyugdíjakat (13-a havit, meg az orbángyerekelloptalendvaigyerekgyógyítja 19 ezer forintot is) 2002-2010. között. És ezzel szemben hol volt az a pénz, amiből nyugdíjat kellett volna fizetni, és hogyan kapta vissza a költségvetés? Mennyi kamatra? És emiatt már arra se maradt lóvé, hogy egy kurva rendőr legyen ötfalunként az utcákon Borsodban, hogy ne daraboljanak föl 80 éves néniket 500 forintért.

És akkor ki a láncfűrészes gyilkos?

Egyébként ez a csávó, Bárándy, egy volt igazságügymniniszter nem? Meg ügyvéd, állítólag. A láncfűrész az nem a kuruc info stílusához illik-e? Akkor a Bárándytól is megkérdezném, hogy nem szélsőséges-e picinyt.

És hogy nem akar e már a q.a.-ba eltakarodni és nyugton éldegélni a vagyonkájából.

Nacsá
@Hohó60:
Utáltam az elmult nyolc évet is de az valamit mond h a vas népe (szombathelyen ez a napi ujság:) sms rovatában sokkal többen panaszkodnak a mostani kormányra mint az elözöre.
Különben meg nem bizok olyan ember gondolkodásában és helyes cselekvöképességében aki osztrák szanatoriumban kezelteti megfáradt idegeit még most is. Igen, nem csak 2002es vereség után járt oda hanem még most is...
Ja! És még valamit:
nekem is tele van a Zorbánnal a tököm, de nem azért mert szegény bolgárgyuri, meg oroszjóska nem kap holnap fizetést, meg mert a B ügyvédnek nem leszenek jó haverjai a legfelsőbb bíróságon.

HANEM MERT NEM TUDJA MIT CSINÁL!
Különben sem álmodozokra lenne szüksége az országnak
A szívemhez közel áll a Klub Rádió.....asszem ennyi elég is lesz, Bárándy úr....:))))

Ehehehehehe
@légycsapó: ez az egész demokratikus világozás számomra nem jelent semmit. Én a magam meggyőződése szerint akaítom ki a véleményemet, akkor is, ha a a világ össze internacionalistájának ez nem tetszik is.
Azért talán olvashattál soraimban egy-két ellentmondást az általad oly nagyra becsült demokratikus világ némely képviselőjével kapcsolatban.
Úgy látom, ez nem gondolkodtatott el, csak az, hogy mit szól a szentségtöréshez ez a demokratikus világ.
Én viszont azon röhögök -szóhasználatoddal élve-, hogy van akinek ez a "demokratikus világ" képezi az etalont.
@warhorse: na hátha egyszer félrekezelik

2012 a remény éve

:-D
@Hohó60: A bankok eddog sem voltak szent tehenek, mivel a tulajdonos elvárja folyamatos növekedést, a minél több profitot.

tehát eddig is súlyos milliárdokat fizettek nyereségadóként minden évben. És nem beszélve a precízen fizetett járulékokról, SZJA-ról. Nem a bankok trükköznek minimálbéres lejelentéssel, meg zsebbe fizetéssel.
Ráadásul a bankokat könnyű is volt megsarcolni, mert ott volt a nagy halom legális pénz, csak el kellett venni.
Ebben az a veszélyes, hogy jelenleg nem tudni, hogy ki lesz a következő?
Hogy is volt? milyen évnek kellett volna lenni 2011nek majd 2012nek?

Akkor ki is hazudik ugyanugy mint Gyurcsány? Most mi van???? :)

Az a lényeg remény legyen de hát remény az meg ugyis van mindig sok okosat nem mondott:) Valaki igazán lelőhetné végre. Meg az egész parlamenti bagázst mszpstöl lmpstöl stb
@captain morgan: én karácsony előtt írtam szívhezszóló levelet a barátainak, 3db van, hogy takarodjanak el a bankba kivenni a lét, mert most még kivehetik .. de holnap ki tudja mit talál ki lázár/rogán/matolcsy elvtárs/bajtárs

palyatról már ne is beszéljünk, megüt a guta ha meglátom .. pia után kell nyúlni
Nekem 2ségem sincs felőle, hogy az elkúrópárt prominens képviselője apukájának, az egykori sztárminiszternek a szakmai véleménye abszolút elfogulatlan és megalapozott. Egyéb?
@warhorse: én nem azt mondom, hogy a helyzet jó, hanem azt, hogy ebben a helyzetben nem lehet mást csinálni. Korábban jártunk egy utat, az bebizonyította, hogy katasztrófába sodorta az országot gazdaságilag. Tehát azt nem lehet folytatni. Ez egy másik irány, csak erre lehet menni.
És még azt mondom, hogy a gazdaság, és a politika a jelen helyzetben külön kezelendő.
Ha nem támogatja mindenki az egyetlen lehetséges gazdasági megoldást, akkor már nem lesz min vitazkozni politikailag.
Íme két hír, amit az emberek 99,9%-a el sem olvas, és nem is ért. 1. hír Az ország államháztartási és külsõ finanszírozási helyzete látványosan javult. ... A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege átfogó összehasonlító elemzést állított össze a magyar és a lengyel költségvetési helyzetről. A ház számításai szerint a magyar államháztartás strukturális elsődleges egyenlege az idén (2010) a hazai össztermék (GDP) 5,3 százalékának megfelelő többletet mutat majd, ... 2. hír Röntgen alatt Magyarország - elégedett Brüsszel az eredménnyel... Magyarország tartja a gazdasági program megvalósításának irányát, javul külső pénzügyi helyzete - állapította meg az Európai Bizottság, hétfőn közzétett, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együttműködésben készített helyzetértékelésében. (.....) Az elfogadott 2010-es költségvetés összhangban van a 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, és jelentős tartalékok vannak benne. Tényadat: A vártnál kevesebb, 918,6 milliárd forint lett a 2009-es államháztartási hiány, azaz a GDP 3,6 százaléka. A Független Szabad Európa kiszámolta. Akkor most nézzük meg, mit jelent ez MAGYARUL. 1. A magyar államháztartás 2009 és 2010 között stagnál, azaz nem változik. (Most tekintsünk el a pár tizedszázalékos csökkenéstől, vagy esetleges emelkedéstől.) 2. A fenti tényadatból így könnyen kiszámítható, hogy a magyar költségvetés 1%-a 255 milliárd forinttal egyenlő. (Sima aránypár: Ha 918,6 milliárd 3,6%, akkor 1% hány milliárd?) Tehát 1%: 255 milliárd forint! 3. Idén 2010-ben 5,3% lesz az államháztartás elsődleges többlete. Azaz 5, 3-szer 255 milliárd, vagyis 1352 milliárd forint. Ez az elsődleges egyenleg. Vagyis 2010-ben ennyi pluszt termel MAGYARORSZÁG: 1352 milliárd forintot. 4. A 2. hír szerint mégis tartható lesz a 3,8%-os hiány!!! Ezek szerint 3, 8-szer 255 milliárd, azaz 969 milliárd forint lesz a hiány. 5. Kérdés: Hová tűnt az 1352 milliárd többlet, és miből keletkezett a 969 milliárdos hiány. Ez összesen 2321 milliárd forint, azaz 11, 6 milliárd dollár. Hol ez a pénz? Kapaszkodjon meg! Ez a pénz a KAMAT, amit mi MAGYAROK, 2010-ben fizetünk! 2321 milliárd forint, 11, 6 milliárd dollár. Hogy érzékeltessük mennyi pénz ez, néhány példa: 2321 milliárd forint az: az öt darab teljes és felépített 4-es METRO, vagy 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., és 21. havi nyugdíj, vagy a teljes jelenleg már meglévő magyar autópályák felépítésének költsége! vagy mintegy 50-szer annyi pénz, mint amennyit az eltörölt vagyonadóból várt a kormány, vagy 150 darab Grippen vadászgép, vagy 2321 darab Combino villamos vagy 46420 darab Zuschlag és általa ellopott pénz vagy minden magyarnak a csecsemőtől az aggastyánig 232.000 forint. Ennyit fizetünk csak kamatra 2010-ben. Mit tehetünk? Először is el kell érni, hogy ez közbeszéd tárgya legyen hazánkban, mert azoknak a kezében van a hivatalos és pártmédia, akik a kamatokat szedik tőlünk. Így soha, sehol nem hangoznak el ezek a számok. Az a politikus, aki beszélne róla, holnaptól a süllyesztőben találná magát. Kik ezek a befektetők? Kik szedik a kamatokat? David Rockefeller Nicholas Rockefeller Soros György Kik tolják ki talicskával a pénzt az országból? A hülyítés és porhintés: AZ, HOGY LOPNAK! BKV, Zuschlag, Tocsik, Tribuszerné, autópálya-építés, BAUMAG, Kaya Ibrahim, Josip Tot, Hunvald, Orbán-papa bányái, Velence-tavi kaszinó telek, HAJDÚ-BÉT, stb. Mindenkinek a kedve és pártállása szerint. De, bármennyit is elloptak, ennek az ezerszeresét viszik ki az országból teljesen "legálisan" valakik! Figyelem! Kapaszkodjon meg! Elmondjuk, hol a pénz! Ahhoz, hogy pontosan megértsük, miről van szó, meg kell néznünk néhány mondatnak a jelentését, amiket nap, mint nap hallunk a híradókban, de nem tudjuk, valójában mit is jelent! 1. A monetáris politika. Minden nap 20-szor halljuk. De mi is ez? A monetáris politika egy gazdaságpolitikai tevékenység, melynek során az állam a gazdaságban lévő pénzmennyiség mértékét befolyásolja. A legtöbb országban a központi bank, vagy más néven jegybank a monetáris politikáért felelős állami intézmény. A monetáris politika kivitelezésének legfontosabb eszköze a legtöbb modern jegybank gyakorlatában az irányadó kamatláb szintjének meghatározása. Az irányadó kamatláb emelését, és ezen keresztül a pénzmennyiség szűkítését restriktív monetáris politikának nevezik. A restriktívpolitika átmenetileg visszafogja a gazdasági növekedést, ugyanakkor segít megfékezni az inflációt. Az irányadó kamatláb csökkentésével a pénzmennyiség növelését célzó intézkedéseket expanzív monetáris politikának hívják. Ez átmeneti élénkülést hoz a gazdaságban, ugyanakkor infláció-növelő hatású lehet. Nos, felteszek egy olyan kérdést, amire 100 magyarból 100 ugyanazt válaszolja, mert gyerekkora óta belenevelték, és ha írni, olvasni nem is tanították meg, de arra nagyon ügyeltek, hogy ezt beleégessék belülről a homlokába. De vigyázat! Ez egy hazugság! 1. Adat. A jegybank (a MAGYAR NEMZETI BANK) az ország tulajdonában van. 2. Adat. A jegybank kizárólagos joga, hogy pénz bocsásson ki. Kérdés: Mi van, akkor, ha egy ország költségvetése hiányt mutat? A logikus válasz: A jegybank bocsásson ki pénzt a hiány fedezésére. Most minden olvasó fejében az előre beprogramozott sziréna megszólal, és elkezd villogni a vészfény. TILOS!!! NEM SZABAD!!! NEM LEHET PÉNZT KIBOCSÁTANI, MERT INFLÁCIÓ LESZ! (Ne lepődjön, meg, ha Ön is erre gondolt, mert Ön is a rendszer része, és Önt is beprogramozták). A programozás része továbbá az is, hogy eddig tudjon a dolgokról. Itt álljon le a gondolkodása, fagyjon le, mint a Windows a számítógépen. És lám, az emberek nem is gondolkodnak tovább. Az előre beprogramozás nem engedi. ITT ÉS MOST MI PROGRAMTÖRLÉST HAJTUNK VÉGRE! 3. Adat. Az elmúlt 80 évben mindig hiány volt a költségvetésben. 4. Adat. Mégis még mindig működünk. Kérdés: Hogy' lehet ez? Nos, programozóink azt megtiltják nekünk, hogy pénzt bocsássunk ki, de azt már nem, hogy õk adjanak nekünk pénzt. Magyarul: a PLUSZ PÉNZ a hiány fedezésére mindenképpen bekerül a gazdaságba, mert az különben azonnal összeomlana. Miért nincs sziréna és vészfény? NEM LEHET! PÉNZT KIBOCSÁTANI TILOS, MERT INFLÁCIÓ LESZ! Pedig ez ugyanannyi mennyiségű pénz, mint amennyit mi magunk is kinyomhatnánk, és valóban lesz is egy kis infláció 4-5%, - de akkor miért nem mi adjuk ki a saját pénzünket? Hiszen látszólag ugyanaz a folyamat. Pénz rakása a gazdaságba a hiány fedezésére. DE CSAK LÁTSZÓLAG AZONOS A KÉT PÉNZ! A mi általunk kibocsátott pénz okoz némi inflációt és ennyi! A õ általuk kibocsátott pénz okoz némi inflációt (ugyanannyit) és.... KAMATOT KELL RÁ FIZETNI! Ezért programoztak be minket arra, hogy ne tegyünk fel kérdéseket erről a témáról. És most kapaszkodjon meg, mert rosszul lesz! 5. Adat. Becsüljük meg, mennyit lopnak a mi politikusaink rátartással! Nézzük a 20 év "termését": ~ Tocsik 800 millió ~ Tribuszerné 2000 millió, azaz 2 milliárd ~ Zuschlag 50 millió ~ BKV 3000 millió, azaz 3 milliárd ~ Autopálya 100000 millió, 100 milliárd ~ Számoljunk minden képviselőre 100 milliót, az 40.000 millió, azaz 40 milliárd Adjuk össze: 145.850 millió, azaz 145 milliárd. Kerekítsünk felfele, legyen 150 milliárd. És, hogy biztosak legyünk a dolgunkban, szorozzuk be öttel. Az 750 milliárd forint. 20 év alatt ennyit lophattak el, úgy, hogy mi öttel szoroztunk!!!!! Ez 4 milliárd dollár! Ez persze iszonyú sok pénz, ha tud követni. DE MOST JÖN E LÉNYEG! TUDJA-E ÖN, HOGY 20 ÉV ALATT MENNYI KAMATOT FIZETTÜNK KI? 30. 000 MILLIÁRD FORINTOT, 162 MILLIÁRD DOLLÁRT!!! DE LEGALÁBB TÖRLESZTETTÜNK? 20 éve tartoztunk 20 milliárd dollárral, azóta fizettünk 162 milliárd dollár kamatot. AZ EREDMÉNY: MA 135 MILLIÁRD DOLLÁRRAL TARTOZUNK NEKIK! De kik "õk"? Egy idézet a MAGYAR NEMZETI BANK-ról szóló törvényből: I. Fejezet A MAGYAR NEMZETI BANK JOGÁLLÁSA, ELSÕDLEGES CÉLJA ÉS ALAPVETÕ FELADATA 1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Magyar Köztársaság központi bankja. Az MNB a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja. (2) Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek, és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől, tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen más szervtől! Magyarul: mi magyarok választjuk a PARLAMENTET. A Parlament (országgyűlés) ellenőrzi a Kormányt*, a Kormány NEM ellenőrzi a jegybankot. Következésképpen mi magyarok nem ellenőrizzük a jegybankot, és a pénzkibocsátást. A jegybankot, a MAGYAR NEMZETI BANK-ot az Európai Központi Bank ellenőrzi. És mit gondolnak: kik a tulajdonosai az Európai Központi Banknak? Hát a jegybankok, akikre a saját nemzetük semmilyen befolyást nem gyakorolhat. Azok diktálnak, akiket oda vezető pozícióba helyeznek. És őket kik rakják oda? David Rockefeller Nicholas Rockefeller Soros György.
@Hohó60: Tudod, mit mondtak nekem, amikor elblicceltem a gimiben a KISZ tagságot? Hogy ez majd gond lehet a továbbtanulásnál.
Nekem a demokrácia azt jelenti, hogy a fiamnak ne kelljen ilyesmin törnie a fejét, ha majd pár év múlva középiskolás lesz.
A demokrácia nem a "némely képviselőt" jelenti, hanem hogy te a magadénak tekinted-e az alapértékeit?
@Hohó60:

Nem sok esélyt látok arra h ez egy jo irány lesz. Ugy látom elszámitották magukat bár erröl europa gyengélkedése is tehet.
Emellett ugyanugy folytatják a kirakatpolitikát.
Pl: nevetséges a keret az uj szocpolra. Ráadésul csak új épitésü házra lakásra lehet felvenni ami ugye 15-20 millio minimum. Igy akarják elérni h költözzenek külön a fiatalok és vállaljanak gyereket?
@captain morgan:
"Ebben az a veszélyes, hogy jelenleg nem tudni, hogy ki lesz a következő?"

Ez szerintem csak a hisztériakeltés alaptétele, természetesen senki sem veszi komolyan a kérdést.
Senki sem lesz a következő, mint ahogyan senki sem volt az első sem.
A bankok extra profitot halmoztak fel egy kérdéses ügyletsorozat révén. Még a hitelminősítők is korábban arra hivatkoztak, hogy kockázatot jelent a lakossági devizkitettség. (Érdekes, hogy most, amikor ez csökken, elfelejtik említeni...) Az állam pedig azt mondta, hogy a bankok ennek az extra profitnak egy részével járuljanak hozzá a kilátástalan gazdasági helyzet javításához.
Ha emlékszel, a bankok kezdetben azt mondták, szó sem lehet arról, hogy ők bármit is könnyítsenek a devizások helyzetén. Tehát korábban is léphettek volna maguk is, de nem akartak. Ezért a kormány kénytelen volt kikényszeríteni segítőkészségüket.
Értem én, hogy ezek magáncégek, és ez nem volt szép dolog. Csak éppen nem volt az ég világon semmi más lehetőség sem.
Ki kellett volna lakoltatni több száz ezer embert? Vagy az amúgy is fizetésképtelen lakosságot további megszorításokkal kellett volna terhelni? Vagy Neked mi a javaslatod?
@Silverstein -'I was lucky'-: A számításaid hemzsegnek a hibáktól és tárgyi tévedésektől. Szót sem érdemes rá vesztegetni.
A 20 évvel ezelőtti 20 milliárd dollár (mai áron 8 ezer milliárd forint) adósságra kivetíted a 20 ezer milliárd forintnyi jelenlegi államadósság, jelenlegi kamatterheivel kiszámolt kamat kötelezettségét.
Ez alapvető hibák tömegét tartalmazza, mert pl ilyen magas kamatot csak most fizetünk.
Ha ennyire primitív vagy, akkor hess vissza az általános iskola 4-5. osztályába a kamatszámításhoz!
Vagy szándékosan félrevezeted az embereket ezekkel a számokkal.
Persze lehet sok birka benyeli, mert még hozzátettél egy kis burkolt zsidózást is.
@captain morgan: Én is elblicceltem a KISZ tagságot, meg minden egyéb tagságot is, de soha, senki sem fenyegetett meg ezért. Sajnálom, hogy Téged attrocitás ért.
Értem, hogy aggódtok a demokrácia miatt. Én nem aggódom, de mi ketten ezt nem tudjuk eldönteni, mert éppen ez a különbség közöttünk. Viszont szerintem sokkal fontosabbak most a gazdasági kérdések, és én azt szeretném, ha ezen a téren kialakulna egy nemzeti minimum, és azok, akik már bebizonyították, hogy mire voltak képesek, most nem akadályoznák azokat, akiknek még van halvány esélyük.
Sajnos ki kell szállnom, megyek focizni!
Helló mindenkinek.
@Özséb: Kösz a megértést, de az idő múlik a becsület meg fogy. Bajnait nem akarom minősíteni, de még két évig sem volt miniszterelnök mégis látszottak a javulás jelei, amit az EU is elismert, sőt még a Orbán is, ha elszólta magát. Most viszont egyre rosszabb a helyzet.
@Hohó60: @kolbászoszsömle: Érdekes, hogy sok nyugati ország jól elvan a progresszív adóval, és eszükbe sem jut az egykulcsos, valaki már említette a svédeket például.
Na mára elég volt, üdv. mindenkinek.
@belekotty: Persze lehet sok birka benyeli, mert még hozzátettél egy kis burkolt zsidózást is.

Eegen,...egy kis burkolt ( vagy nem burkolt ) zsidózás-cigányozás megspékelve demagógiával, megszórva hamis adatokkal,...és kész a fideszgyík receptje....egyétek, oszt' jó napot....
Az öreg Mszmp- s miniszter-helyettes....a Schmitt már tudhat valamit, ...hogy kerüli az EU -s zászlót , mint fideszgyík a valóságot....
A Fidesz tájékán már nem kúl ezzel a szövetdarabbal mutatkozni....
Csaó elefáni!
@elefant49: még két évig sem volt miniszterelnök mégis látszottak a javulás jelei, amit az EU is elismert, sőt még a Orbán is, ha elszólta magát. Most viszont egyre rosszabb a helyzet.

Igen , csakhogy mire sor kerül rá, (mert nem kétséges !)... már nagyon mélyen leszünk a szarban !
@Özséb: Mér hát nem ezt mondta a nagyvezír?
Azt mondta, hogy már a választási győzelmet követő napokban érezhető javulás lesz!

Érezhetőnek érezhető, csak nem a javulás.
Egyébként Orbán apja párttag volt. Különben hogy is tanulhatott volna külföldön??:-))
@Silverstein -'I was lucky'-: "2. A fenti tényadatból így könnyen kiszámítható, hogy a magyar költségvetés 1%-a 255 milliárd forinttal egyenlő. (Sima aránypár: Ha 918,6 milliárd 3,6%, akkor 1% hány milliárd?) Tehát 1%: 255 milliárd forint!"
Fingod sincsen a valós számokról. Tényleg kár rád időt vesztegetni.
(14917 milliárd Forint a központi költségvetés, az önkormányzatok és a szociális elosztórendszerek összesített bevételi oldala 2012-ben.)
Még a narancsszínű pártlogót ki kellene biggyeszteni avatarként, vagy azt nem mondta a főnök?
@Viharszarok:

Nos, nem tudom ki mit hallott, de Orbán 2013 év második felére mondta a javulást - amennyiben te is végighallgattad.S ekkor még nem is lehetett mekkora gebasz van, szóval türelem. Ismert mondással élek: "szarból nem lehet várat építeni"...
@Let Them Come to Berlin: Ok, de én még mindig ott tartok, hogy az alacsony keresetűek arányaiban sem tudnak annyit cipelni a társadalmi terhekből, mint azok, akik valamilyen, bármilyen (szakmai kompetencia, mutyiképesség) okból többet keresnek.
Ezért igazságtalan az egykulcsos adó.
@Özséb: CBA?????? Koszos, büdös, drága, és jóval rosszabbak az árui, mint az Auchannak.
Egyébként hús jellegű élelmiszereket legjobb egyes kistermelőktől venni. Vannak akikhez az Interneten is el lehet jutni és előre rendelni árut.
@Viharszarok: nem csak párttag volt az apuka, hanem párt titkár! Az anyuka pedig párt alkalmazott.
@captain morgan: Igen, Neked tökéletesen igazad van. Ez ma itt csak "áldemokrácia"
Ebben az országban az a legnagyobb baj, hogy mindenki mindenkit félrevezet. Természetesen összefogva. Ugyanis azt még az értelmiség sem meri kimondani, hogy Magyarországon 89-ben nem történt valós rendszerváltás. Akkor csak annyi történt, hogy érezvén a vihar közeledtét az MSZMP létrehozta a saját ellenzékét, a saját gyerekeiből, ismerőseiből, tagjaiból, vagy legalább is az irántuk lojálisakból. Mindezzel elkerülhette a felelősségre vonást, és osztozhatott a lenyúlt állami vagyonon. Itt 21 éve hirdetik a demokráciát, holott nálunk csak egy „áldemokrácia” működik. Könnyű az olyan embereket félrevezetni, akiknek még életükben nem volt demokráciában részük.
Jobbról, balról más sem történt 21 éve, mint hitegették az embereket és ígértek fűt-fát, holott még igazi jobboldali és valós baloldali párt sem létezik ma Magyarországon.
Itt csak akkor érhetünk el eredményt, amennyiben minden pártot kizárunk, és a nép veszi kezébe a sorsát. Elég volt a birka szerű bólogatásokból.
Szerintem nem is ezek az átmentett pártok egyedül a fő felelősök, hanem a teljes értelmiség is. Nekik kellett volna az élen járni, az oktatással és a felvilágosítással. Magától, Maris néni a falun nem fog rájönni arra mi is az igazi demokrácia. Addig arra szavaz, aki többet ígér.
Ajánlom mindenkinek elolvasni Bereznay András írását, amely tökéletesen leírja az elmúlt ötven év politikai történelmét:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html
Majd ezek után felejtsük el a jelenlegi pártokat és legyünk bátrak a saját talpunkra állni. Menni fog, ha nagyon akarjuk.
@egerészölyv: jaaaa, persze, igazad van, ez aljasság.

Persze arctalanul zsidózni, szarkommunistázni és feltétel nélkül éltetni a rendszert a nyilvánvaló hiábi ellenére, na az teljesen helyénvaló és dícséretes dolog.
@kolbászoszsömle: Ezek szerint Japán egy komcsi ország a sajátos adórendszerével? lol.
Jaj, hát ez a vakart hal...
Hungary is hijacked by Orbán and his buddies.
@Let Them Come to Berlin:

Ja, egyértelmű, hogy a havi félmilliót kereső fideszkáder hivatalnok ötször több értéket termel, mint mondjuk egy havi 100.000-et kereső rezidens orvos, esetleg tanár.
Hankiss Elemér: Társadalmi csapdák (1975)

Kötelező olvasmány.
@Kotkodus: .".. huszonévesen nem lehet bíró az ember..."

De lehetett. A mai idősebb bírák többsége 25-26 éves kora körül vált bíróvá. Az egyetem után 2 évig voltak fogalmazók, és a vizsga után azonnal kinevezték őket ( már ha volt hely). Csak a rendszerváltás után 98. körül változott ez a rend, ettől kezdve kell 2 évig fogalmazóskodni, egy évig tart a szakvizsga, és egy évig kell titkárkodni, ez után ha van hely, bíróvá válhat aki sikeresen vizsgázik.
@Özséb: Bocsásson meg a zavarásért ,de az elmúlt 20 évben ,a mocskos kommunizmus bukása óta mi történt ebben az országban ? A jelenlegi helyzetért is az oroszok a felelősek ? Esetleg Kádár János "privatizálta" a dolgozó nép vagyonát ?
Hol voltatok 2006-ban? Akkor bezzeg nem pofáztatok, nem féltettétek a demokráciát...

A 2/3-ot meg köszönjétek Gyurcsótánynak meg a szánalmas baloldalnak...
@ember67: Annyiban van igazad, hogy nem ennyire direktben mentek a dolgok, hanem sunnyogva. Mit gondolsz miért jártak a bírsági vezetők politikai főiskolára, vagy a marxista egyetemre? Sőt volt rá példa, hogy a párt politikai munkatársát próbálták megyei vezetőnek kinevezni. Aki nem gazsulált, az vajon miért nem került magasabb vezetői pozícióba? Én ( csak magampárti vagyok, de ) szerintem az igazság szolgáltatás az állam monopóliuma, talán ne a bírók szabályozzák saját munkájukat, más munkavállalónak is a parlament adja a törvényi keretet. A bíró függetlenségét eddig a fidesz sem próbálta korlátozni, de azt ideje belátni, hogy a bíráskodás és a bíróság igazgatása nem azonos kategória.
@Let Them Come to Berlin: Arra nem gondol,hogy ázsiai bérekért a mocsok melósok nem fogják összetörni magukat ?
@ericssonfan: Hol voltatok 2006-ban? Akkor bezzeg nem pofáztatok, nem féltettétek a demokráciát...

A 2/3-ot meg köszönjétek Gyurcsótánynak meg a szánalmas baloldalnak...

1.) ..mert volt...
2.) Mivan ? Nem tetszik a rendszer ?
@Frizuravarjú: Szálasi urat várja vissza ? A "zsidókomcsik" szarrá lövése után neki kell a hely ?
@Cirbi: Gondolod, hogy a jelenlegiek előttiek nem voltak ugyan ilyen gőgösek, kivagyik? A különbség csak annyi, hogy azok szűkebb körben mutatták ki, most meg van aki ország-világ előtt "viselkedik"
@Flandera János: Várja a franc, de az ostoba prolik is megérdemelnének egy kis ízelítőt a szemkilövető,vízágyúzó,veselerugdosó karhatalom szeretetéből.
Arról nem is beszélve, hogy együtt örültek a barmok saját kifosztóikkal, a komcsi is libsi politikusokkal, akik a csődbe sodorták őket.

Hihetetlen ostoba, életképtelen népség.
@warhorse:

A progresszív adózás abban a sablonban "hisz", hogy ami pénzt az ember megkeres, annak egy részét nagyon szükséges dolgokra költi, a többit meg nem annyira szükségesekre.

Az egykulcsosnak pedig nincsenek olyan előítéletei, hogy aki több pénzt keres, az jómódúbb. A személyes jövedelemből nem lehet megmondani, hogy valaki mennyire "gazdag". Amit az egyik ember valóban luxusra, bulizásra, utazgatásokra költ, abból a másik az idős szüleit segíti, sok gyereket nevel értelmesen és gonddal, a társadalom számára fontos célokat támogat stb. A progresszív rendszer szemében ezek mind extra hobbik.

Például a progresszív adórendszernek egyáltalán nincs koncepciója arra, hogy miből éljen az állampolgár az életének kezdeti szakaszában. Gyakorlatilag annyit mond a gyereknek - a tinédzsernek is -, hogy amíg nem válsz kenyérkeresővé, addig a szüleid hobbija vagy, az ő luxuskiadásuk.
@látjátok feleim szümtükkel: mivel nem értek hozzá (és sem időm, sem kedvem utánanézni) elfogadom válaszodat.

marad a személyiségfejlődés (amit érvelésedben nem tartottál valószínűnek): továbbra is kizártnak tartod, hogy egy ember 20 és 40 éves kora között megváltozzon ideológiailag?

továbbmegyek (mert úgy látom értesz hozzá): ideálisnak tartod (összeférhetetlenség szempontjából), hogy a kormányfő feleségének barátnője döntsön arról, hogy mely "kiemelt" ügyet mely bíróság tárgyaljon? nincs magyarországon olyan bíró, aki szakmailag felkészült és széleskörűen elfogadott? nem lett volna szerencsésebb egy ilyet kinevezni? miért nem ilyet neveztek ki?

normálisnak tartod (egy 21. századi demokráciában) azt a felvetést, hogy 48 óráig egy előzetesben lévő gyanusított ne beszélhessen az ügyvédjével?
@Kotkodus: én úgy tudom a hírekből, hogy "a kormányfő feleségének a barátnője" a Munkaügyi Bíróság elnöke volt eddig. Ez akkor szerinted kizárja, hogy szakmailag felkészült lenne? Vagy az bűn szerinted, hogy valakinek barátai vannak? Miért nem várjuk meg, milyen lesz a tevékenysége?
@Hohó60: egyetértünk! ne ítélkezzünk előre, úgyis meglátjuk mi lesz ennek a vége...

nem vagyok jogász, így nem látom át, hogy a munkaügyi bíróság elnöke mennyire jelent szakmai alapot az új (és teljhatalmú) bírói hivatal vezetéséhez.

a kérdésem az: nem lett volna-e szerencsésebb egy politikailag és barátilag nem érintett embert (az elvileg független) és most már teljhatalmú hivatal élére kinevezni? nincs ilyen az országban?

ha megnézzük köztársasági elnökünk szerepét az államigazgatásban (szintén mondhatjuk kiemelt szerepnek), te mire számítasz az új főbíró részéről?

szerinted mire számít viktorka, ha kér valamit az új főbírótól? elutasításra? vagy lehet, hogy kérnie sem kell?

nem érzed úgy, hogy az üzenete a kinevezésnek az, hogy minket már a látszat sem érdekel?

nem kell sokáig várni a válaszokra... csak te is tudd megfelelően értékelni azokat...
@pucros: és a progresszív adó ezen kívül még visszafogja, (hiszen magasabb adóval lényegében bünteti) a teljesítményt, adóeékerülésre ösztönöz, és alapjában véve igazságtalan. Mert a munka nélkül szerzett tőkejövedelmekre jóval alacsonyabb adókulcs vonatkozik, mint a munkával megszerzett, a magasabb kulcs(ok) alá tartozó munkajövedelmekre. Ennek az az oka, hogy a tőkét el lehet vinni, ha máshol alacsonyabb adókulcsok vonatkoznak rá, így azt nem lehet túladóztatni, a munkát viszont lehet, mert az helyhez kötött.
Egyetlen "jó" tulajdonsága van csak a progresszív adónak, amiért a baloldal szereti: lehet izgatni vele az úgymond "gazdagok" ellen, és erre Magyarországon mindig van szavazóbázis. Ne felejtsük el, hogy a progresszív rendszerben gazdagnak számított mindenki, akinek volt kb. 200-250 ezer forint BRUTTÓ jövedelme, hiszen ezeknek már a legfelső, büntető kulccsal kellett adóznia.
Holott tudjuk, hogy 200 ezer forint bruttó az valahol a létminimumot jelenti, ha valakinek gyerekei is vannak.
Tehát le a progresszív adózással, ami egyébként pedig a fent felsorolt hátrányai miatt, más meglévő anomáliákkal együtt amúgy is gazdasági katasztrófába sodorta az országot.
@Kotkodus: én nem hiszem, hogy Viktor kérni fog tőle valamit.
Persze, ezt a kérdést mi ketten nem tudjuk eldönteni, hiszen épp az a különbség kettőnk között, hogy Te feltételezed ezt, én pedig nem.
Szerintem ez, és az összes többi jelenlegi "demokráciaféltés" egyrészt vihar egy pohár vízben, nem érdemes rá időt vesztegetni. Másrészt pedig a figyelem elterelése a lényegről, a gazdasági kérdésekről. Ott pedig az a lényeg, hogy az előző két ciklus gazdaságilag olyan mélységbe taszította az országot, ahonnan korábbi elképzeléseim szerint 5-6 év, mai meglátásom szerint 10-15 év a kilábalás.
A balliberálisok erről a felelősségükről akarják elterelni a figyelmet azzal, hogy "sokkal lényegesebb" dolgok miatt aggódnak: "veszélyben a demokrácia". Véleményem szerint galádság amit művelnek,minden eszközt fel akarnak használni a jelenlegi kormány gazdasági mozgásterének csökkentésére, hogy ismét ők kerüljenek hatalomra. Csak azt nem tudom, minek. Hiszen 8 évük alatt bebizonyították hogy semmihez a világon nem értenek.
@Hohó60: tény, hogy a 7-8 év mszpszdsz nem egy gazdasági sikertörténet (viszont bajnai jól dolgozott, ezt - külföldön - még a fidesz is elismerte).
bajnai egy stabilizált gazdaságot adott át (2-300 milliárd lyukkal). a fidesz elköltött 3000 milliárdot (olyan tartalékokból, amelyeknek a kifizetési esedékessége az elkövetkező 15-25 év) és ugyanott vagyunk (82% államadósság), csak további hitelre is szükségünk van.

tény, hogy magas volt az államadósság, de 3000 mld elköltése után (gdp 10%-ka)ugyanolyan magas maradt... és mit kaptunk ezért cserébe?

na ennyit a gazdasági kérdésekről!

szerinted ezek után kinek áll érdekében az, hogy ne a gazdaságról szóljanak a hírek?
@Kotkodus: emlékezetem szerint a kormányváltás után kiderült, hogy a hiány sokkal magasabb, mint ahogyan azt Bajnaiék feltüntették, és a kormánynak már tavaly több száz milliárdot kellett költenie a nem várt lyuk betömésére. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az általam internaionalistának tekintett kormányok mindig a lakosságon, illetve a lakosságnak közvetlenül fájó közkiadásokon (egészségügy, iskolák, stb...) végrehajtott megszorításokkal akarnak látszat eredményeket elérni, és Bajnai is ezt csinálta. Ebben szerintem nincs a világon semmi okosság, ami számomra azt jelenti, hogy Bajnai sem tett mást, mint elvbarátai.
Ugyanazt a lefelé zuhanó gazdaságpolitikát folytatta, mint elődei. Ugyan nem volt valóban ideje, hogy nagy változtatásokat hajtson végre, de legalább elmondhatta volna, hogy a Gyurcsányi gazdaságpolitika tönkretette az országot. Mivel, hogy elvállalta a megbízást. Mert szerintem nem lett volna szabad már elvállalnia sem azért, hogy ugyanazt csinálja tovább - pepitában.
Ha akkor (vagy még sokkal korábban) adták volna át a Fidesznek a hatalmat, akkor ma sokkal jobb helyzetben lehetne az ország gazdaságilag. A kilábalásra, növekedésre egyszerűen alkalmatlan gazdaságpolitikájukkal 2009-2010-ben eltelt azaz idő, amikor a világgazdaságban még az a hit uralkodott,hogy a válságnak vége, és lassú de biztos növekedés kezdődhet. Ha a mostani gazdaságélénkítő lépéseket akkor tehette volna meg a Fidesz-KDNP, akkor abból érdemi növekedés keletkezhetett volna.
A 3000 milliárd elköltése ellenére 82%-os államadósságról mindenki tudja, hogy az az árfolyam emelkedése miatt lett annyi, de nem láttam soraidban, hogy ezt figyelembe vetted volna. Az árfolyam romlása pedig egyrészt az euró válsága miatt, másrészt a nemzetközi pénzügyi körök büntető akciója miatt alakult így. De nagy része van ebben a hazai internacionalisták Magyarország elleni uszító kampányának is, amellyel a tájékozatlan külvilág számára olyan képet festenek, mintha itt valamilyen különösebb problémák lennének a demokráciával csak azért, mert a változások bizonyos hangoskodó érdekkörök számára nem kedvezőek, és sajnos, mivel a médiatúlsúly még mindig a kezükben van, annak segítségével sikeresen manipulálják a közvélemény egy részét.
Egyébként jó szándékú emberektől hallok elképesztő butaságokat például "az ő államosított (sőt! ellopott) magánynugdíj-vagyonukról". És közben bele sem gondolnak abba, hogy azzal a magánnyugdíjjal gyermekeik, unokáik nyakába szakították annak kitalálói az örökös adósrabszolgaságot.

De, hogy válaszoljak kérdésedre: szerintem tehát továbbra is az internacionalista erők érdekében áll, hogy ne a gazdaságról legyen szó. Illetve, hogy a gazdasággal kapcsolatban ne hangozzék el az igazság, hanem csak az ő torz interpretációjuktól legyen hangos a média.
@Kalmár: jajmán, tudom, hogy nem a buzikról szólt. csak jeleztem, hogy nincs rendben, ha politikai véleményformálókat a szexuális szokásaik és egyebek domborításával jellemzel. minek következtében úgy néz ki, mintha ez lenne az alapja az ítéletednek is, miszerint a leszbi, meg a füves fogja be, mert leszbi, vagy füves. ezt továbbgondolva a hetero erőszaktevőnek lehet véleménye (amúgy igen), és az alkoholista (szintén drogfüggő) szavának van súlya és helye a véleményformáláshoz, de a leszbi, meg a füves duguljon el, mert mást élvez a magánszférájában. na ez nagyon nem oké. talán az efféle fősodortól eltérők zavarnak annyira, hogy ez az érzés sugárzik az amúgy másról szóló mondandódból, vagy neked így a legkönnyebb azonosítani, tipizálni az embereket, de érdemes kicsit differenciáltabban fogalmazni. a találat meg nem csipetnyi! :-) nagyon is értékeltem! az ellenzék meg, mint minden, állandóan változik. nem kell félni, hogy mi lesz velük, ha oda jutnak, hogy tevékeny politikai tényezők lesznek, már rég mások lesznek, jól jön még, ha olyan erővonalak is képbe jönnek, amik nem a cocilizmusban szocializálódtak. ja, remélem nem a maszopra gondoltál, hanem a többire, meg a fiatalokra...
@Hohó60: szerintem nagyon sok mindenben tévedsz; részben tényszerűek a tévedéseid (manyup) másrészt ok-okozati összefüggésekben (államadósság). nem akarlak meggyőzni semmiről, mert soraid arról tanuskodnak, hogy érzelmi alapon közelíted meg a kérdéseket.

egy kérdésem van (ehhez végigmegyek pár egyszerű tényen; jelezd, ha valamelyikkel nem értesz egyet): van egy kis ország. ennek az országnak nincs semmilyen értékes nyersanyagállománya, az ország gazdaságát 70%-ban az a külföldi tőke irányítja, amelyik az elmúlt 20 évben a versenyszféra befektetéseinek zömét eszközölte. ez az ország egy globalizált (internacionalista) világ közepén abból él, hogy egy olyan közösségben értékesíti termelésének 80-90%-át, amelyikhez tartozik, amelyiknek szabályait normáit közfelkiáltással (népszavazás) elfogadta.

milyen alternatívát tudsz felmutatni az "internacionalista erők" kiszolgálásán kívűl?
kérlek gondold át és - ha tudsz - adjál hasonló példát is rá!

nekem észak-kórea jut eszembe... büszke ország...büszke emberekkel...
@Hohó60: ja, és abban egyetértünk, hogy fletó (is) egy istecsapás volt!
ég óvjon minket a küldetéstudatos emberektől!

a másik, hogy egy előrehozott választás is talán jobb lett volna 2008ban, mert talán nem kapott volna a fidesz 2/3ot...

végül, bajnai tényleg "csak" megszorított, de nézd meg azóta mennyivel több megszorítás, különadó, adóemelés volt és mégsincs eredménye. "csak" megszorítani is tudni kell...
süti beállítások módosítása